НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи опита на България в равнопоставеността на половете на Петата световна среща на жените в Токио

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи опита на България в равнопоставеността на половете на Петата световна среща на жените в Токио

23 Март 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Токио. Стотици политици, дипломати, активисти от неправителствени организации и студенти аплодираха българския опит в равнопоставеността на половете по време на Петата световна среща на жените, която се проведе в Япония под патронажа на премиера Шиндзо Абе. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Българската делегация на форума оглавява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
„България е първа в Европа по брой жени, работещи в сектора на информационните технологии. Делът им през 2017 г. е 27%, при средно ниво за ЕС 17.2%. Сред учените и инженерите в страната ни жените са 53%”, заяви Захариева в изказването си пред форума, а участниците посрещнаха тези данни с ръкопляскания.
Участниците във форума бяха впечатлени още от политиката в България по отношение на майчинството и бащинството, както и от стъпките, предприети за изравняване на правата на жените и мъжете в пенсионното законодателство. Вицепремиерът Захариева изтъкна доброто сътрудничество между държавния и частния сектор, както и липсата на предразсъдъци за мъжки и женски професии у нас.
Бившият президент на Чили и настоящ върховен комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, която участва в първия панел от конференцията заедно със Захариева, цитира доклада на Световната банка „Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на реформи”, според който България е на едно от челните места сред страните по равенство на половете. За страната ни от 100 възможни пункта индексът показва 93.75. В 22 държави, сред които е и България, са премахнали пречките пред работните места за жените. За България това се изразява с промяна в законодателството от 2015 г., докогато е имало забрана за жени в 35 професии.
Екатерина Захариева добави, че за съжаление само 29 външни министри в света са жени, но в България тя е третата дама на този пост, а Мишел Бачелет веднага припомни на аудиторията, че настоящият и.д. президент на Световната банка Кристалина Георгиева е българка, както и бившата директорка на ЮНЕСКО.
50,78 % от служителите в дипломатическата служба на България също са жени. 18 от тях са ръководители на дипломатически представителства.
„Често обаче трябва да мотивираме жените да растат в кариерата. Имало е случаи, в които съм предлагала посланически постове на дами от министерството, но съм получавала отказ”, отбеляза Екатерина Захариева. Така тя обясни тезата си, че не са необходими само законодателни мерки за гарантиране равното третиране на двата пола.
„Понякога имаме всички законодателни гаранции за равнопоставеност, но на практика имаме още работа. 52 на сто от населението на Европа са жени, но само една-трета от start up компаниите са собственост на жени: това означава, че може би нямат лесен достъп до финансиране и административна помощ”, каза българският първи дипломат. Комисар Бачелет потвърди думите й с опита си от Чили: оказва се, че там има по-труден достъп до кредити за жени, въпреки че те са по-коректни в изплащането им.
На конференцията Захариева заяви още, че по отношение на неравенството в заплащането България е над средното ниво в Европа, като за континента разликата в заплатите на мъже и жени е около 14% за еднакви длъжности, понякога в едни и същи компании.
По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 г. страната ни постави началото на инициативата Европейска мрежа от жени-лидери в дигиталната индустрия, която има за цел да предостави по-голяма видимост на жените лидери в технологиите и да акцентира върху по-голямото им участие в цифровата икономика.
Японският министър-председател Шиндзо Абе, който откри Петата световна среща на жените, изтъкна, че 2,8 млн. жени са се присъединили към държавната администрация в Япония по време на неговото 6-годишно управление.
„Японската икономика има ръст от 10 на сто и това се дължи на жените. Преди 6 години помолих всички компании в Япония да назначат поне една жена директор, но това не е достатъчно. 2,7 пъти са се увеличили оттогава жените в ръководствата на предприятията от частния сектор”, подчерта Абе.
На форума бе обсъдено и как отделните държави да достигнат 40% участие на жените в публични дружества и в бизнеса. Според вицепремиера Екатерина Захариева жените и мъжете трябва да са представени дори поравно в компаниите.
На откриването на форума бе и нобеловата лауреатка за мир от Пакистан - Малала Юсуфзай, известна и в България с книгата си „Аз съм Малала”. Тя наред с редица нейни съученички от Пакистан са изгонени от класните стаи, когато нейният град е превзет от талибаните. „Говоря от името на 130 млн. момичета по света, които не могат да отидат на училище. Ако те влязат в клас, световната икономика ще нарастне с 13 трилиона долара по данни на Световната банка”, каза тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева в Токио: България и Япония задълбочават сътрудничеството си в редица области

Вицепремиерът Екатерина Захариева в Токио: България и Япония задълбочават сътрудничеството си в редица области

22 Март 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Токио. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе редица срещи в първия ден от своето посещение в Япония, на които двете страни изразиха готовност да обменят експерти в различни области, да подпомогнат Западните Балкани с конкретни проекти, да задълбочат сътрудничеството си в образоването, културата, спорта и равнопоставеността на мъжете и жените. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
„България няма да забрави подкрепата от страна на Япония по време на прехода, благодарение на която бяха финансирани различни проекти на стойност над 1,4 млрд. лева - каза вицепремиерът Захариева на срещата си с Шиничи Китаока, президент на Японската агенция за международно сътрудничество. - Искаме да продължим нашето сътрудничество с проекти в Западните Балкани, фокусирани върху младежите и малките и средните предприятия.“
„Вие сте успешен модел за много държави, тъй като за сравнително кратък период от получател на помощи се превърнахте в донор”, изтъкна Шиничи Китаока. Той изрази готовност Японската агенция за международно сътрудничество да продължи работа с България по различни проекти в Западните Балкани, отговарящи на Софийския дневен ред, приет от лидерите от ЕС по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.
През февруари т.г. се проведе първата българо-японска инициатива по темата - семинар за Западните Балкани за превенция на наводненията и отговора при тези бедствия, чийто съорганизатор бе Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, а финансирането бе от МВнР на България в рамките на официалната помощ за развитие.
Екатерина Захариева и Шиничи Китаока обсъдиха и други области на бъдещо сътрудничество - обучение на експерти,
Японската агенция за международно сътрудничество координира политиката в областта на официалната помощ за развитие на Япония, както и отпускане на преференциални заеми и безвъзмездни помощи по линия на Японската банка за международно сътрудничество. Агенцията има над 1800 души персонал, 97 задгранични представителства, работи по проекти в 150 страни и е с бюджет от около 1 трилион йени (около 8,5 млрд. долара).
След 1989 г. Агенцията е финансирала обучение на 842 български експерти в Япония, изпращане на 243 японски експерти в България и над 200 доброволци, доставка на оборудване, проекти за техническо сътрудничество и изследвания.
За първи път представител на българско правителство бе приет и от губернатора на Токио. Постът се заема от дама - Юрико Койке, бивш съветник на премиера по национална сигурност, бивш министър на отбраната и на околната среда. Сред приоритетите й като губернатор са опазването на околната среда и устойчивото развитие на Токио, както и организацията на летните олимпийски игри Токио 2020.
„Ние знаем, че България е силна много в гимнастиката и художествената гимнастика и се надяваме страната да се представи отлично - каза г-жа Койке на срещата с вицепремиера Захариева. - Знам, че България е страна с много силни жени, които са представени на много нива в обществения живот. Вие сте на 18-о място в световната класация за овластяване на жените, Япония е по-назад и се надявам да научим много от вас.”
„Сигурна съм, че Токио 2020 ще бъдат много успешни, пожелавам успех на всички атлети, особено на българските и японските", каза Екатерина Захариева. „България има много какво да сподели за ролята на жените в политиката и в бизнеса”, каза още тя. Вицепремиерът припомни, че първата сватба на олимпийски игри между спортисти е била в Токио през 1964 година - на Николай Проданов и Диана Йоргова, а техен кум става президентът на Международния олимпийски комитет Ейвъри Бръндидж.
Министър Екатерина Захариева се включи и в инициативата за изработване на медалите на олимпиада от метали, извлечени от стари мобилни телефони. Тя и всички членове на нейната си делегация дариха стари свои телефони за рециклиране, които ще бъдат използвани за направата на близо 5000 златни, сребърни и бронзови медали.
„В 45 училища в Токио децата изучават неща, свързани с България, искаме да задълбочим това сътрудничество”, заяви още губернаторът на Токио и поиска да се увеличи и културният обмен, особено гостуването на различни творци от България.
Вицепремиерът Екатерина Захариева бе домакин и на прием в българското посолство, който положи началото на честванията на три годишнини в българо-японските отношения - 110 години от първите официални контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.
По време на приема, събрал дипломати и приятели на България, министър Захариева награди петима японски граждани за приноса им към страната ни - диригента Мицуйоши Оикава, музиканта фолклорист Широ Ишидзака, склуптора Масаджи Асага, почетния консул на България в Осака Юдзуру Хирано и шофьорът в посолството ни Теруаки Шиота, който от 36 години вози българските посланици в Страната на изгряващото слънце.
Министър Захариева проведе и среща с тримата почетни консули на България в Япония, разговаря с японски бизнесмени, желаещи да внасят продукти от България, както и с инвеститорите на най-голямата фабрика за производство на японско суши в Европа, която се намира в Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.