НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-кметът на Перник Денислав Захариев: Жителите на селата Дивотино, Люлин и Големо Бучино трябва да бъдат спокойни

Зам.-кметът на Перник Денислав Захариев: Жителите на селата Дивотино, Люлин и Големо Бучино трябва да бъдат спокойни

3 Април 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Перник. Най-важно за Община Перник е жителите на селата Дивотино, Люлин и Големо Бучино да бъдат спокойни във връзка със създалото се напрежение относно извършените изкоп на фирма „Мин индъстри“ ЕООД. Това заяви по време на срещата в Областна администрация зам.-кметът Денислав Захариев, съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Пред журналистите той припомни, че след като Община Перник е получила сигнал от кмета на село Дивотино Румен Сергиев, първоначално устен, след това и писмен, институцията веднага се е самосезирала. „Беше направена специална проверка и се установи, че наистина има засегнати територии, които не са със сменени предназначения, на база на което моментално се изпратиха сигнали към Областна администрация, към Министерство на земеделието и Министерство на енергетиката. В процес на един месец бляха изпратени до ресорните институции напомнителни писма, четири на брой, за решаване на проблема и за свикване на специална комисия и среща с хората“, коментира Захариев и допълни, че Общината ще продължи да следи случая до подписването на споразумение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Много преди колегите от БСП да се заинтересуват по случая в Дивотино, ние сме се задействали и сме предприели необходимите мерки

Министър Теменужка Петкова: Много преди колегите от БСП да се заинтересуват по случая в Дивотино, ние сме се задействали и сме предприели необходимите мерки

3 Април 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Много преди колегите от БСП да се заинтересуват по случая в Дивотино, ние сме се задействали и сме предприели необходимите мерки. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти във връзка със случая в Дивотино, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оценявам високо заинтересоваността на колегите от БСП по отношение на повдигнатия въпрос от група жители на село Дивотино. На 27 март в Министерство на енергетиката постъпи писмо от Областна служба по земеделие – Перник, с което те информираха, че започват проверки във връзка със сигнал на група граждани от Дивотино за нарушения според тях по отношение на изпълнението на концесията. В резултат на този сигнал, който беше подаден, веднага в рамките на следващия ден извиках в Министерството колегите концесионери“, заяви Петкова. Тя посочи, че в резултат на срещата е издала разпореждане за преустановяване на действията, свързани с напредъка по минните дейности в участъка, където има неясноти за статута на земята. „Така че ние много преди колегите от БСП да се заинтересуват сме предприели необходимите мерки. В този участък е спрян целия процес, така че да могат хората да бъдат спокойни“, поясни още Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Концесията в село Дивотино е станала факт с решение на Министерски съвет от ноември 2003 г., когато БСП участваха в правителството

Министър Теменужка Петкова: Концесията в село Дивотино е станала факт с решение на Министерски съвет от ноември 2003 г., когато БСП участваха в правителството

3 Април 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Концесията в село Дивотино е станала факт с решение на Министерски съвет от ноември 2003 г., когато БСП участваха в правителството. Ако не ме лъже паметта колегите от БСП участваха в това правителство. Даже мисля, че имаха и вицепремиер. Те са наясно с предоставянето на тази концесия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти във връзка със случая в Дивотино, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите ѝ в това число е определен срокът на концесията - 10 години и с опция за удължаване с още 15. „В рамките на това решение е съответно определено кога концесионният договор влиза в сила. Той влиза в сила, когато единствено и само в случай, че предприятието бъде приватизирано. Такава приватизация се е осъществила 2004 г. и договорът е влязъл в сила на 13 август 2004 г. със срок 13 август 2014 г.“, каза още Петкова. По думите ѝ площите са определени от тогавашното решение на Министерски съвет. „Нещо повече от 2004 до 2007 г. има три анекса, които са подписали колегите от БСП. Това са фактите, а що се отнася до удължаването на срока за концесията, в Закона за подземните богатства няма определен срок, кога точно трябва да бъде депозирано такова искане на съответния концесионер“, допълни Петкова. Тя уточни, че в рамките на правителството на „Орешарски“ е постъпило искането за удължаване на срока на концесията. „На 12 февруари 2014 г. е постъпило искане от концесионера за удължаване на срока на концесията с 15 години. След 12 февруари 2014 г. започва съгласувателна процедура в рамките на правителството на г-н Орешарски, всички министри изразяват положително становище. Единствено Министерство на финансите изразява опасения, че има неплатени задължения към февруари 2014г., които са над 4 млн. лв. Това са концесионни възнаграждения, които не са били събрани. След ноември 2014 г. министърът на енергетиката като правоприемник на голямото министерство трябва да довърши този тип процедури. Министерство на енергетиката незабавно започна разговори с концесионер, защото за нас е важно да не бъде ощетен фискът. През месец май 2015 г. беше подписано споразумение с концесионера, беше сключен договор за цесия, през юни успяхме да съберем тези вземания за бюджета, които включват и лихвите“, допълни министърът. Според нея прекъсване на договора няма, защото няма воля на концедента, че той не е съгласен да бъде продължен срока на концесията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Бонев, БСП: Земите на хората от с. Дивотино са унищожени

Любомир Бонев, БСП: Земите на хората от с. Дивотино са унищожени

3 Април 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
София. "Земеделските земи на хората от с. Дивотино са унищожени. От разговорите ни там разбрахме, че те не са получили обезщетение.” Това каза пред БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Любомир Бонев, съобщиха от пресцентъра на партията. „Очакваме Mинистерството на икономиката и енергетиката да ни предостави документите по концесията до с. Дивотино”, добави депутатът. Той припомни, че концесионният договор е бил изтекъл преди години, а удължаването е станало със задна дата. „От живущите в селото и кмета разбираме, че концесията е на Христо Ковачки и искаме да проверим документите”, каза още народният представител от левицата. Той изрази надежда, че собствениците на земи ще получат обезщетение за земите си, защото терените приличали на лунни пейзажи. „Има огромно натрупано недоволство у хората в с. Дивотино. Сега държавата се е активизирала, но къде е била години? Мината е унищожила плодородни земеделски земи”, каза още Бонев. По думите му, всяка концесия на правителството е схема. „Дават се концесии на определени хора. Подготвя се концесия на доходоносното летище София. Не е нормално. Нима държавата не може да го управлява? Може!”, отсече Бонев. Той добави, че цялото ни законодателство е лобистко през последните години. „Законите се правят от управялващите, за да са в тяхна угода”, добави Любомир Бонев. Народният представител коментира и ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”- че именно ремонт върху ремонта напомня работата на трите правителства на Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска от Министерство на енергетиката документите за концесията за въгледобив край пернишкото село Дивотино (ОБЗОР)

БСП поиска от Министерство на енергетиката документите за концесията за въгледобив край пернишкото село Дивотино (ОБЗОР)

3 Април 2019 | 03:29 | Агенция "Фокус"
София. БСП поиска от Министерство на енергетиката документите за концесията за въгледобив край пернишкото село Дивотино. В четвъртък, 28 март, Министерството на енергетиката замрази работата на концесионера „Мин индъстри“ ЕООД до приключване на проверката на Общинската служба по земеделие в Перник във връзка с уреждане на статута на земите, засегнати от добива. До изясняването на въпроса и произнасянето на компетентните органи, нови площи не трябва да бъдат засегнати, категорична бе министър Петкова. Тя изиска от концесионера информация за предприетите от него действия по уреждане на статута на земите. По време на срещата представителите на „Мин индъстри“ ЕООД информираха, че от общо 170 дка земеделски земи, концесионерът е закупил около 120 дка в съсобственост и отбелязаха, че придобиването на останалата част е възпрепятствано от множеството собственици на парцелите, част от които не могат да бъдат открити.
Въпреки решението на Министерството и започната проверка, в събота (30 март) жителите на Дивотино излязоха на протест срещу унищожаването на земите им от фирма за въглища.
Във вторник БСП внесе искане в Министерство на енергетиката за цялата документация по случая с въгледобива в село Дивотино. От БСП поясниха, че искат повече информация за случая в Дивотино и след това ще сезират други отговорни органи, включително прокуратурата.
Пред журналисти Елена Йончева коментира, че в Дивотино става въпрос за чудовищни законови нарушения и определи тези нарушения като проява на мафиотската държава. Йончева алармира, че Правителството нарушава закона и облагодетелства определени фирми, които буквално унищожават българската земеделска земя.
По думите ѝ концесията на фирмата там е изтекла на 13 август 2014 г. „Според жителите на селото обаче дейността на фирмата не е прекратена. Добивът се извършвал според жителите на селото година след това. На практика незаконно е извършван добив в продължение на година и половина“, подчерта говорителят на БСП. Тя обърна внимание, че на 1 март 2016 г. концесията е подновена, но със задна дата, което противоречи на всякаква правна логика. Йончева добави, че на последното си заседание кабинетът „Борисов 2“ прехвърля правата на старата фирма към нова с капитал от 2 лв. „Това, което е най-скандално, че прехвърлянето на правата на новата фирма става без конкурс“, допълни водачът на листата на „БСП за България“ за евровота. Йончева попита кой ще възстанови земята на хората от Дивотино и кой носи персонална отговорност за това, че една фирма е облагодетелствана от правителството на Борисов.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков коментира, че случаят в Дивотино е христоматиен пример за схемата, по която хора с пари помагат на една власт да се закрепи, за да върне след това услугата.
От Министерство на енергетиката благодариха за сигнала на Елена Йончева и обърнаха внимание, че по случая вече текат проверки. Директорът на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството Станислав Станков припомни, че дейностите на концесионера в село Дивотино са преустановени от 28 март до излизане на резултата от проверката. „Министерството активно е ангажирано с въпроса и протестите в село Дивотино. Бяха направени съвместни проверки. В резултат бяхме информирани от компетентните органи по опазване на околната среда, че е стартирала проверка от тяхна страна във връзка с което с разпореждане на министър Петкова дейностите в участъка са преустановени, считано от 28 март“, коментира още Станков. На въпрос дали ще се компенсират хората, ако се окаже, че има унищожаване на земеделска земя той отговори: „Задължението на концесионера така или иначе съществува и по договор, и по закон. Следва да предприеме действия по рекултивация, когато настъпи момента за това“, допълни той. Попитан дали концесията е дадена със задна дата, той уточни, че е имало определена забава в процедурата по произнасянето на Министерски съвет около година. „Това се дължи на усилената кореспонденция с ведомствата. В момента, в който беше подадено заявлението за удължаване на срока, концесионерът имаше задължения, които в момента, в който изпълни, беше довършена процедурата по удължаване на срока на концесията“, допълни Станков. По думите му единствените нарушения на концесионера са свързани със забавени плащания на концесионните възнаграждения, които към настоящия момент са платени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Богати хора си избират власт, която да им служи, докато управляващите не разберат, че НС е парламент, а не парлама, няма да се върнем

Крум Зарков, БСП: Богати хора си избират власт, която да им служи, докато управляващите не разберат, че НС е парламент, а не парлама, няма да се върнем

2 Април 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. Всички концесии се гледат с подоздрение и хората пропищяват от тях, както в случая със село Дивотино. Това не е просто една концесия, а цял модел на управление, при който едни хора с пари си избират власт, която след това им служи, заяви по БТВ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той обясни казуса там - че на концесионерът договорът му е изтекъл през 2014 г., а анексът, който му позволява да продължи добива за още 15 години, е сключен със задна дата. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. "Искаме цялата документация, включително и концесионния договор. Ще направим публични всички документи. Ще видим параметрите на концесионната територия, дали са били правилно отчуждени земи, прави ли са собствениците на земи. Трябва да се провери цялата политика по концесиониране на правителството", отсече Крум Зарков. Той добави, че у нас концесионната практика се превръща в грабеж. "Концесионерите се оказва, че не са достатъчно добросъвестни, а държавата не отстоява добре собствените си права. Затова- не ние направихме концесията мръсна дума", поясни той. По отношение на готвената концесия на летище София, Зарков каза, че то е печелившо предприятие и държавата има всички инструменти да го направи още по-печелившо. "Затова не искаме тази концесия", уточни той.
"Това, че не сме в парламента, не означава, че сме се отказали от задълженията си като народни представители", поясни Крум Зарков. Според него дневният ред на парламента е пълен с лобистки закони. "Ще се върнем там, когато парламентът започне да се занимава с проблемите на българските граждани", категоричен беше народният представител от левицата. "Дебатът в парламента и парламентаризмът изискват елементарни правила, които бяха погазени изцяло от управляващите и кулминацията беше с Изборния кодекс. Докато не видим знаци, че управляващото мнозинство е разбрало, че Народното събрание трябва да е парламент, а не парлама, няма причина да се върнем", каза Крум Зарков. Той добави, че дебатът за листата за евроизборите ще се проведе на Национален съвет на 14 април, а програмата за евровота вече е представена от левицата. "За да имаме една достойна България, трябва да имаме въховентство на правото и едва тогава ще заявим и нашия глас в Европа. Ние ще направим кампания с достатъчно ясни европейски теми. Българите очакват от Европа много по-добри доходи и справедливост", заключи Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска от Министерство на енергетиката документите за концесията за въгледобив край пернишкото село Дивотино (ОБЗОР)

БСП поиска от Министерство на енергетиката документите за концесията за въгледобив край пернишкото село Дивотино (ОБЗОР)

2 Април 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. БСП поиска от Министерство на енергетиката документите за концесията за въгледобив край пернишкото село Дивотино. В четвъртък, 28 март, Министерството на енергетиката замрази работата на концесионера „Мин индъстри“ ЕООД до приключване на проверката на Общинската служба по земеделие в Перник във връзка с уреждане на статута на земите, засегнати от добива. До изясняването на въпроса и произнасянето на компетентните органи, нови площи не трябва да бъдат засегнати, категорична бе министър Петкова. Тя изиска от концесионера информация за предприетите от него действия по уреждане на статута на земите. По време на срещата представителите на „Мин индъстри“ ЕООД информираха, че от общо 170 дка земеделски земи, концесионерът е закупил около 120 дка в съсобственост и отбелязаха, че придобиването на останалата част е възпрепятствано от множеството собственици на парцелите, част от които не могат да бъдат открити.
Въпреки решението на Министерството и започната проверка, в събота (30 март) жителите на Дивотино излязоха на протест срещу унищожаването на земите им от фирма за въглища.
Във вторник БСП внесе искане в Министерство на енергетиката за цялата документация по случая с въгледобива в село Дивотино. От БСП поясниха, че искат повече информация за случая в Дивотино и след това ще сезират други отговорни органи, включително прокуратурата.
Пред журналисти Елена Йончева коментира, че в Дивотино става въпрос за чудовищни законови нарушения и определи тези нарушения като проява на мафиотската държава. Йончева алармира, че Правителството нарушава закона и облагодетелства определени фирми, които буквално унищожават българската земеделска земя.
По думите ѝ концесията на фирмата там е изтекла на 13 август 2014 г. „Според жителите на селото обаче дейността на фирмата не е прекратена. Добивът се извършвал според жителите на селото година след това. На практика незаконно е извършван добив в продължение на година и половина“, подчерта говорителят на БСП. Тя обърна внимание, че на 1 март 2016 г. концесията е подновена, но със задна дата, което противоречи на всякаква правна логика. Йончева добави, че на последното си заседание кабинетът „Борисов 2“ прехвърля правата на старата фирма към нова с капитал от 2 лв. „Това, което е най-скандално, че прехвърлянето на правата на новата фирма става без конкурс“, допълни водачът на листата на „БСП за България“ за евровота. Йончева попита кой ще възстанови земята на хората от Дивотино и кой носи персонална отговорност за това, че една фирма е облагодетелствана от правителството на Борисов.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков коментира, че случаят в Дивотино е христоматиен пример за схемата, по която хора с пари помагат на една власт да се закрепи, за да върне след това услугата.
От Министерство на енергетиката благодариха за сигнала на Елена Йончева и обърнаха внимание, че по случая вече текат проверки. Директорът на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството Станислав Станков припомни, че дейностите на концесионера в село Дивотино са преустановени от 28 март до излизане на резултата от проверката. „Министерството активно е ангажирано с въпроса и протестите в село Дивотино. Бяха направени съвместни проверки. В резултат бяхме информирани от компетентните органи по опазване на околната среда, че е стартирала проверка от тяхна страна във връзка с което с разпореждане на министър Петкова дейностите в участъка са преустановени, считано от 28 март“, коментира още Станков. На въпрос дали ще се компенсират хората, ако се окаже, че има унищожаване на земеделска земя той отговори: „Задължението на концесионера така или иначе съществува и по договор, и по закон. Следва да предприеме действия по рекултивация, когато настъпи момента за това“, допълни той. Попитан дали концесията е дадена със задна дата, той уточни, че е имало определена забава в процедурата по произнасянето на Министерски съвет около година. „Това се дължи на усилената кореспонденция с ведомствата. В момента, в който беше подадено заявлението за удължаване на срока, концесионерът имаше задължения, които в момента, в който изпълни, беше довършена процедурата по удължаване на срока на концесията“, допълни Станков. По думите му единствените нарушения на концесионера са свързани със забавени плащания на концесионните възнаграждения, които към настоящия момент са платени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Станков, Министерство на енергетиката: Дейностите на концесионера в село Дивотино са преустановени от 28 март до излизане на резултата от проверката

Станислав Станков, Министерство на енергетиката: Дейностите на концесионера в село Дивотино са преустановени от 28 март до излизане на резултата от проверката

2 Април 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Дейностите на концесионера в село Дивотино са преустановени от 28 март до излизане на резултата от проверката. Това каза пред журналисти директорът на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ Станислав Станков във връзка с твърденията на Елена Йончева за чудовищни закононарушения в Дивотино, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерството активно е ангажирано с въпроса и протестите в село Дивотино. Бяха направени съвместни проверки. В резултат бяхме информирани от компетентните органи по опазване на околната среда, че е стартирала проверка от тяхна страна във връзка с което с разпореждане на министър Петкова дейностите в участъка са преустановени, считано от 28 март. Преустановени са до излизане на резултата на проверката на областна служба „Земеделие“. Очакваме я, за да установим по безспорен начин, че има нарушение на законодателството в посока Закона за опазване на земеделски земи“, заяви Станков.
На въпрос дали ще се компенсират хората, ако се окаже, че има унищожаване на земеделска земя той отговори: „Задължението на концесионера така или иначе съществува и по договор, и по закон. Следва да предприеме действия по рекултивация, когато настъпи момента за това“, допълни той. Попитан дали концесията е дадена със задна дата, той уточни, че е имало определена забава в процедурата по произнасянето на Министерски съвет около година. „Това се дължи на усилената кореспонденция с ведомствата. В момента, в който беше подадено заявлението за удължаване на срока, концесионерът имаше задължения, които в момента, в който изпълни, беше довършена процедурата по удължаване на срока на концесията“, допълни Станков. По думите му единствените нарушения на концесионера са свързани със забавени плащания на концесионните възнаграждения, които към настоящия момент са платени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лили Борисова, Министерство на енергетиката: Запознати сме с проблемите на жителите на село Дивотино - ангажираните институции правят проверки

Лили Борисова, Министерство на енергетиката: Запознати сме с проблемите на жителите на село Дивотино - ангажираните институции правят проверки

2 Април 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Благодарим за сигнала на Елена Йончева за село Дивотино, но ангажираните институции правят проверки. Това каза пред журналисти Лили Борисова, съветник на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да ви кажа, че ние сме запознати отдавна с проблемите на жителите на село Дивотино. Всички институции работят. Благодарим за сигнала на г-жа Йончева. Ангажираните институции в момента правят съвместни проверки“, каза тя.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Кой ще възстанови земята на хората от Дивотино и кой носи персонална отговорност за това, че една фирма е облагодетелствана от правителството на Борисов

Елена Йончева, БСП: Кой ще възстанови земята на хората от Дивотино и кой носи персонална отговорност за това, че една фирма е облагодетелствана от правителството на Борисов

2 Април 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Кой ще възстанови земята на хората от Дивотино и кой носи персонална отговорност за това, че една фирма е облагодателствана от правителството на Борисов. Това попита говорителят на ПГ„БСП за България“ и водач на листата на левицата Елена Йончева преди да внесе в Министерство на енергетиката искане за информация за концесията за добив на въглища от Пернишкия въглищен басейн, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общественият натиск е много голям. Хората от село Дивотино протестират. В резултат на което мината в момента е прекратила своята дейност. Тази земя около 200 дка е унищожена. Ние задаваме въпроса кой ще възстанови земята на тези хора. Кой носи персонална отговорност за това, че една фирма е облагодетелствана от правителството на Борисов“, коментира Йончева.
От БСП обявиха, че питат именно и какви сигнали и колко са получени по темата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ще поискаме повече информация за случая в Дивотино и след това ще сезираме други отговорни органи, включително прокуратурата

Крум Зарков, БСП: Ще поискаме повече информация за случая в Дивотино и след това ще сезираме други отговорни органи, включително прокуратурата

2 Април 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Ще поискаме повече информация за случая в Дивотино и след това ще сезираме други отговорни органи, включително прокуратурата. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков във връзка с внесеното в Министерство на енергетиката искане за информация от страна на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му случаят там е христоматиен пример за схемата, по която хора с пари помагат на една власт да се закрепи, за да върне след това услугата. „Тук става дума за озаконяване със задна дата на незаконно поведение от една страна и за позволяване на прехвърляне на фирма, която има огромни задължения към хазната. Новата фирма, която е получила право на концесия е с 2 лв. капитал. Тя носи отговорност за тези два лева. Това е обяснението за цялата объркана политика на правителството по отношение на концесиите като цяло, на всички невероятни опити да се концесионира например летище „София“, цялата битка кой да отговаря за концесиите на морските плажове“, заяви Зарков. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ посочи, че концесия в България се е превърнала в мръсна дума и в символ и синоним на грабеж. „За всичко това ще поискаме повече информация и след като се запознаем с нея, ще сезираме и други отговорни органи, в това число и прокуратурата. Много е вероятно да има данни за извършени престъпления“, допълни Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Установихме чудовищни закононарушения в Дивотино

Елена Йончева, БСП: Установихме чудовищни закононарушения в Дивотино

2 Април 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Установихме чудовищни закононарушения в Дивотино. Това каза говорителят на ПГ„БСП за България“ и водач на листата на левицата Елена Йончева преди да внесе искане за информация в Министерство на енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук сме, за да поискаме повече информация за поредната проява на мафиотската държава. Правителството на Бойко Борисов нарушава закона, облагодетелства определени фирми, които буквално унищожават българската земеделска земя. В събота посетихме село Дивотино, Пернишко. Кметът на селото ни каза, че фирма, свързана с г-н Христо Ковачки унищожава земеделската земя в района. Хората от село Дивотино отиват към своите ниви и буквално установяват, че нивите ги няма. Просто са изчезнали. Става дума за около 200 дка обработваема земеделска земя. Ние извършихме проверка“, заяви Йончева. По думите ѝ концесията на фирмата там е изтекла на 13 август 2014 г. „Според жителите на селото обаче дейността на фирмата не е прекратена. Добивът се извършвал според жителите на селото година след това. На практика незаконно е извършван добив в продължение на година и половина“, подчерта говорителят на БСП. Тя обърна внимание, че на 1 март 2016 г. концесията е подновена, но със задна дата. „Нещо, което противоречи на всякаква правна логика. Нещо повече - Министерски съвет на своето последно заседание по време на правителството на „Борисов“ 2 прехвърля правата на старата фирма към нова. Според кмета на село Дивотино, отново новата фирма е свързана с г-н Христо Ковачки“, каза още Йончева и уточни, че новата фирма е с капитал 2 лв. „Това, което е най-скандално, че прехвърлянето на правата на новата фирма става без конкурс“, допълни още водачът на листата на „БСП за България“ за евровота.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще внесе искане в Министерство на енергетиката за информация за концесията за добив на въглища от Пернишкия въглищен басейн

БСП ще внесе искане в Министерство на енергетиката за информация за концесията за добив на въглища от Пернишкия въглищен басейн

2 Април 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. От 11:00 часа водачът на листата на "БСП за България" за европейските избори и говорител на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева и депутати от групата на левицата ще внесат в Министерството на енергетиката (ул. "Триадица" 8) искане за предоставяне на информация и документи относно концесията за добив на въглища от Пернишкия въглищен басейн. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. От партията припомнят, че жителите на село Дивотино и собственици на земи протестират срещу заграбването на нивите им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Усвояването на нови площи за добив на въглища от участък в Пернишкия въглищен басейн ще бъде преустановено

Усвояването на нови площи за добив на въглища от участък в Пернишкия въглищен басейн ще бъде преустановено

28 Март 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Да бъде преустановен напредъкът на минните работи в земите, засегнати от дейността на участък I, хоризонт Север на рудник ОРО на Пернишкия въглищен басейн. Такова предписание ще бъде изпратено от Министерството на енергетиката до концесионера – „Мин индъстри“ ЕООД, до края на днешния ден, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
По повод създалото се напрежение сред местните жители от няколко пернишки села министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря днес с представители на концесионера и ги запозна с получено вчера в МЕ писмо от Общинската служба по земеделие – Перник. От него става ясно, че в момента службата извършва проверка във връзка с уреждане на статута на земите, засегнати от добива. До изясняването на въпроса и произнасянето на компетентните органи, нови площи не трябва да бъдат засегнати, категорична бе министър Петкова. Тя изиска от концесионера информация за предприетите от него действия по уреждане на статута на земите.
По време на срещата представителите на „Мин индъстри“ ЕООД информираха, че от общо 170 дка земеделски земи, концесионерът е закупил около 120 дка в съсобственост. Придобиването на останалата част е възпрепятствано от множеството собственици на парцелите, част от които не могат да бъдат открити.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.