НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: От началото на учебната година екип работи с деца със специални образователни потребности в 2 детски градини в Казанлък по Наредбата за приобщаващо образование

Стара Загора: От началото на учебната година екип работи с деца със специални образователни потребности в 2 детски градини в Казанлък по Наредбата за приобщаващо образование

20 Март 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Казанлък. От началото на учебната година екип от специалисти – логопед, психолог и ресурсен учител, по график работят с деца със специални образователни потребности в детските градини (ДГ) „Еделвайс” и „Здравец” по наредбата на Министерство на образование за приобщаващо образование, каза за Радио „Фокус” директорът на ДГ „Здравец” Митра Николова. По наредбата за приобщаващо образование. Тя поясни, че все повече деца на възраст между три и три и половина години имат ранни обучителни затруднения. И именно Наредбата за приобщаващо образование дава основание да бъдат сформирани екипи, които да бъдат в полза на децата, на техните родители и на учителите. „Заедно трупаме опит, обменяме информация и си помагаме, когато трябва да бъдем полезни на децата, на младите родители, които имат много въпроси”, каза Николова.
Директорът на ДГ „Еделвайс” Недка Рашева подчерта, че Общината няма пряк ангажимент по отношение на прилагане на Наредбата за приобщаващо образование и решаването на този проблем, което е ангажимент на директорите на детските градини. „Всеки директор на детско заведение познава проблемите в градината си, потребностите на децата и може да прецени дали има нужда от сформирането на такъв екип.”, заяви тя.
Екипът в детската градина работи с деца на възраст от три до три години и шест месеца, където е задължителен ранният скрининг за установяване нивото на развитие. Специалистите работят и с деца, които имат потребност от допълнителна подкрепа.Това са децата с различни заболявания, за които не е достатъчно обучението в групата, с тях трябва да се работи допълнително. Екипът работи по индивидуален план за всяко едно дете, което е със специални образователни потребности. „Директорът трябва да прецени потребностите на детското заведение за сформирането на такъв екип. Ние преценихме, че имаме нужда от такъв екип, защото и в двете градини има достатъчно деца нуждаещи се от допълнителна подкрепа. Независимо от помощта, която градините получават от Ресурсния център за приобщаващо образование в Стара Загора, помощта не е достатъчна, тъй като специалистите там са малко, проблемите на децата са много, а се работи с тях веднъж седмично. Сформирането на екип на място дава възможност за ежедневна работа с тези деца, да се проследява отблизо развитието им и да се въздейства върху него”, каза Рашева.
Екипът работи по график и всеки ден различни специалисти посещават двете детски градини, като така ежедневно се работи с тези деца. „Резултатите са добри, това го установяват и родителите. Екипът специалисти работи и сродителите, дават им насоки. Получаваме непрекъснато и обратно информация за поведението на децата в къщи”, поясняват директорите на градини.
През учебната 2018/2019 година Детска градина „Здравец” започва с четири деца, които се нуждаят от подкрепа. След извършения ранен скрининг в момента има потвърждение за още три деца, които ще бъдат на допълнителна подкрепа. Толкова деца и в „Еделвайс” се нуждаят от допълнителна подкрепа. „Съумяхме да превърнем родителите в наши съотборници в тази трудна работа. Защото детето трудно може да разбере, че е различно. То се чувства като другите деца и иска да бъде като другите деца”, подчерта Митра Николова.
Директорите твърдят, че за вече почти една година не само е спечелено доверието на родителите. Една част от разиграваните игри с психолога в детската градина вече имат и своето приложение в домашни условия.
Екипът от специалисти в двете градини работи не само с деца със специални образователни потребности, но и с деца с проблеми в поведението. Работи се с децата от масовите групи и е много голяма ролята на специалистите за социализиране на децата, които са на допълнителна подкрепа и приемането им от другите деца.
„Финансирането на тази дейност не е проблем”, поясняват директорите. При заявена от тяхна страна работа с деца нуждаещи се от подкрепяща грижа, детските заведения получават допълнително финансиране, което е достатъчно да обезпечи работата на екип от специалисти.
„Мисля, че това което правим е добър опит и призовавам колегите, които имат деца нуждаещи се от допълнителна подкрепа да назначат необходимия екип от специалисти, които могат да работят и в две детски заведения”, отбеляза Рашева.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.