НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Президентът на Казахстан подписа указа за преименуване на Астана в Нур-Султан

ТАСС: Президентът на Казахстан подписа указа за преименуване на Астана в Нур-Султан

23 Март 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Нур-Султан. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа в събота указ за преименуването на Астана в град Нур-султан. Това съобщиха от пресслужбата на Президентсвото, цитирана от TACC.
„Да се преименува град Астана - столицата на Република Казахстан в град Нур-Султан - столицата на Република Казахстан", се казва в документа.
Отбелязва се, че този указ влиза в сила от датата на първото му официално публикуване.
Всички процедури, свързани с преименуването на столицата на Казахстан в град Нур-Султан, се извършват в съответствие с действащата в сила правна уредба, съобщиха от пресслужбата на Министерството на правосъдието на Казахстан .
"Министърът на правосъдието още веднъж подчерта, че въпреки краткото време всички процедури са извършени в строго съответствие с действащото законодателство. Министър Марат Бекетаев отбеляза, че решението за предоставяне на столицата на името на Елбаси (лидер на нацията - ТАСС) е голямо събитие в историята на Казахстан, ”- се казва в изявлението.
Бекетаев отбеляза, че измененията в конституцията за преименуване на столицата са направени в пълно съответствие с основния закон на републиката.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Преименуването на Астана може да повлияе негативно на имиджа на Казахстан

РИА „Новости“: Преименуването на Астана може да повлияе негативно на имиджа на Казахстан

22 Март 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Астана. Преименуването на казахстанската столица от Астана в Нурсултан може да окаже негативно влияние върху имиджа на Казахстан в чужбина, каза професорът по социално-икономическа география от Университета в Осло, Майкъл Джентил, съобщава РИА „Новости“.
Новият президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предложи да преименува столицата на Република Астана на Нурсултан в чест на първия лидер на страната Нурсултан Назарбаев. Депутатите на парламента на Казахстан приеха в две четения промени в конституцията относно преименуването на столицата. За да може столицата официално да носи името Нурсултан, липсва само президентски указ.
Астана получи името си през 1998 година. До 1961 г. градът се нарича Акмолинск, след това е преименуван на Целиноград, до 1998 г. се нарича Акмола. Сегашното име на града е, когато става столица на Казахстан.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Лужков нарече оставката на Назарбаев правилно и навременно решение

РИА „Новости“: Лужков нарече оставката на Назарбаев правилно и навременно решение

20 Март 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият кмет на Москва Юрий Лужков смята, че решението на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев да подаде оставка е правилно и навременно, съобщава РИА „Новости“.
Първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев заяви, че от 20 март ще прекрати пълномощията си на ръководител на републиката, а изпълнението им в оставащия срок ще бъде на Касим-Жомарт Токаев, който преди това беше председател на Сената на казахстанския парламент. Токаев положи клетва пред народа на републиката. Изборите в Казахстан са насрочени за 2020 година.
„Разбира се, той е мъж на възраст, който е работил дълго време, винаги е мислел за това как трябва да се извърши смяната. И той взе правилното решение да не чака смъртта си, защото според неговата власт той може спокойно да води страната до последния ден, до последния час от живота си. Той направи правилното решение - да предаде властта, още докато Назарбаев е на власт. Да предаде властта и да помага на новия ръководител. Да не се меси, да помага със съвети, като по този начин се продължи линията, която той започна, която беше успешна“, заяви Лужков.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Парламентът на Казахстан прие законопроекта за преименуване на Астана

ТАСС: Парламентът на Казахстан прие законопроекта за преименуване на Астана

20 Март 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Астана. Парламентът на Казахстан прие законопроект за преименуване на столицата Астана на Нурсултат – в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев, оттеглил се от поста във вторник, предава кореспондент на TACC от прессцентъра на законодателния орган на страната.
Съответното предложение издигна новият президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който положи клетва в сутрешните часове на деня.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новият президент на Казахстан предложи Астана да бъде преименувана на Нурсултан

AFP: Новият президент на Казахстан предложи Астана да бъде преименувана на Нурсултан

20 Март 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Астана. Новият президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предложи столицата Астана да бъде кръстена в чест на оттеглилия се от поста държавен глава Нурсултан Назарбаев, предава AFP.
„Предлагам… столицата да бъде преименувана в чест на първия президент“ на Казахстан, привежда агецията думите му. Ако предложението бъде прието, в бъдеще Астана ще носи името Нурсултан.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Касим-Жомарт Токаев поема президентския пост в Казахстан

ТАСС: Касим-Жомарт Токаев поема президентския пост в Казахстан

20 Март 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Астана. Председателят на Сената (горната камара на парламента) на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поема президентския пост в страната, предава TACC.
Токаев ще положи клетва пред народа, след което официално ще поеме висшия държавен пост в страната. Събитието се провежда на съвместно заседание на камарите на парламента.
Във вторник президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев направи обръщение към нацията, в рамките на което подписа указ за оттеглянето си от правомощията на държавен глава, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Нурсултан Назaрбаев подава оставка, но остава лидер на Казахстан

„Независимая газета“ : Нурсултан Назaрбаев подава оставка, но остава лидер на Казахстан

20 Март 2019 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Астана. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви отказа си от правомощията на държавния глава. В същото време той запазва поста началник на Съвета за сигурност на страната и председател на партията "Светлина на отечеството". Според Конституцията, преди президентските избори, чиято дата все още не е определена, председателят на Сената на парламента Касим-Жомарт Токаев става действащ държавен глава, като същевременно губи позицията си на председател на Сената, пише руският ежедневник “Независимая газета“
Президентските правомощия на Нурсултан Назарбаев по силата на Конституцията изтичат през април 2020 г. Както в Казахстан, така и в чужбина се говореше, че 79-годишният постоянен лидер на държавата най-вероятно няма да участва в следващите президентски избори. Тези слухове станаха по-силни, когато по време на едно от чуждестранните пътувания Касим-Жомарт Токаев направи същото предположение. Вярно е, че впоследствие той отхвърли изявлението си, но „съмненията останаха.“ Неотдавна самият Назарбаев допринесе за появата на нова вълна от слухове, като поиска от Конституционния съд процедурата за действия, необходими за оставка от поста.
Съгласно Конституцията на Казахстан, в случай на предсрочно освобождаване или отстраняване от длъжност на президента, както и смъртта му, правомощията за оставащия срок се прехвърлят на председателя на Сената на Парламента. По този начин президент на Казахстан стана председател на Сената Касим-Жомарт Токаев., но за колко дълго - въпросът все още е отворен.
„Няма причина да се спекулира, че действията на Назарбаев ще доведат до промени в курса на Казахстан и вътрешни сътресения. Нищо няма да се промени, включително отношенията с Русия, както и отношенията с други страни. Държавната архитектура на Казахстан няма да се промени. Няма предпоставки за това: няма опозиция, кланова борба не съществува. Назарбаев, според мен, се възползва от опита на преходния период в Узбекистан, когато в продължение на няколко дни имаше пълна несигурност и в Ташкент, благодарение на работата на Службата за сигурност, никой не знаеше какво се случва и в резултат всичко мина гладко ”, каза за изданието Аркадий Дубнов – експерт по постсъветското пространство.
Подобна оценка на оттеглянето на Назарбаев дава и докторът на историческите науки, експерт по Централна Азия и Близкия изток Александър Князев. Според него оставката от президентството трябва да се смята за планирана, замислена и хармонично завършва сегашния етап на предаването на властта, за която много време са говорили и писали, но което всъщност е само началото.
„Миналата година беше приет Законът за Съвета за сигурност, според който Съветът за сигурност е конституционен орган и по същество неговият статут позволява наблюдение и приспособяване на работата на всички клонове на правителството. До известна степен сегашната политическа система на Казахстан наподобява иранската, където върховният лидер е юридически и ефективно лидер на страната. Това е малко подобно на системата на властта в Китай след оттеглянето на Дън Сяопин от официалните постове. В казахстанската версия това е функция на Съвета за сигурност, който Нурсултан Назарбаев ще води до живот ”, каза Князев пред вестника.
Той припомни, че още преди приемането на закона за Съвета за сигурност, във висшето ръководство на Казахстан са започнали промени и вече са приключили кадровите промени, необходими за изпълнението на сценария за прехода на Назарбаев към председателството на Съвета за сигурност. В допълнение към конституционно-правната компонента, според Князев, изборът на Токаев е и политически коректен, тъй като това е "вероятно най-авторитетният политик в чужбина след самия Назарбаев, той е добре познат в Москва, Пекин, Вашингтон и Брюксел, и богатия му дипломатически опит ще му позволи да поддържа баланса в държавата в отношенията със световните центрове на властта и всички партньори. " "Мисля, че Токаев е в състояние да се превърне в приемлива фигура за всички групи политически и бизнес елити в Казахстан и да поддържа вътрешния политически баланс в страната", каза Князев.
"Комбинацията от вътрешната и геополитическата позиция на Казахстан в перспектива от три до пет години му оставя много малко варианти", смята неназован експерт в социалната мрежа „Телеграм“. „Или възможно най-близката интеграция с Русия. Или пълно господство на Китай, нещо като Синцзян - Уйгурски автономен регион с повишен стаут на формална автономия. Или просто диво поле, Сомалия в самия център на Евразия, последвано от резултата при първата или втората опция или комбинация от тях. Четвърта възможност няма : никой няма да позволи на непознати, нито на Запада, да не говорим за турци или саудитци, има пълно единство по въпроса между Русия и Китай“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Оттеглянето на Назарбаев може да се отрази негативно на Евразийския икономически съюз, заяви сенатор

РИА „Новости“: Оттеглянето на Назарбаев може да се отрази негативно на Евразийския икономически съюз, заяви сенатор

19 Март 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Оставката на казахстанския президент Нурсултан Назарбаев може да повлияе неблагоприятно както на отношенията на страната с Русия, така и на бъдещото развитие на Евразийския икономически съюз, заяви руският сенатор Игор Морозов, съобщава РИА „Новости“.
„Оставката на Назарбаев ще усложни и без това трудната ситуация в Казахстан. Първо, това може да засегне Евразийския икономически съюз(ЕИС) и отношенията с Русия“, каза Морозов пред РИА „Новости“.
Той обясни, че именно Назарбаев е инициатор на идеята за Евразийския икономически съюз и двигател на това, което сега наричаме интеграция на постсъветското пространство.
„И днес нито в правителството на Казахстан, нито в парламента има равен на него. Затова трябва да изчислим последиците от напускането на Назарбаев за бъдещото развитие на ЕИС, Организацията на Договора за колективна сигурност и Шанхайската организация за сътрудничество“, заяви сенаторът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Казахстанският президент подаде оставка

AFP: Казахстанският президент подаде оставка

19 Март 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Астана. Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев обяви оттеглянето си, 29 години след като пое властта, съобщава AFP.
„Взех решението да се откажа от президентския мандат“, заяви той в реч, излъчвана по държавната телевизия.
Назарбаев дойде на власт в богатия на петрол Казахстан, когато все още беше съветска република и никога не е посочвал наследник.
Този ход е резултат от нарастващото социално недоволство и икономиката, която все още се възстановява от спада на цените на петрола през 2014 г.
Съобщението идва само няколко седмици след като остаряващият силен човек уволни правителството на страната.
Назарбаев ще има значителни правомощия за вземане на решения след оставката си, благодарение на конституционния си статут на „Лидер на нацията“.
Миналата година той стана доживотен ръководител на Съвета за сигурност в страната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Президентът на Казахстан подаде оставка

РИА „Новости“: Президентът на Казахстан подаде оставка

19 Март 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Астана. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев напуска поста на държавен глава, съобщава РИА „Новости“.
До изборите поста ще бъде зает от председателя на Сената на парламента Касим-Жомарт Токаев.
Назарбаев оглавяваше Казахстан от 1990 г., а през 2015 г. беше преизбран за пети мандат.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.