НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Русе: Присъдата за убийството на журналистката Виктория Маринова влезе в сила

Русе: Присъдата за убийството на журналистката Виктория Маринова влезе в сила

10 Май 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Русе. На 7 май изтече законовия срок за обжалване и протестиране на присъдата, произнесена срещу Северин К. за извършените от него на 6 октомври миналата година тежки умишлени престъпления – изнасилване, блудство и убийство на журналистката Виктория Маринова. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Русе. Тъй като в 15-дневния срок от произнасяне на присъдата не постъпи нито жалба, нито протест, то тя влезе в законна сила от 8 май тази година.
На 22 април след проведено съкратено съдебно следствие и задължителното по закон приложение на чл.58а от Наказателния кодекс (намаляване на наказанието с 1/3) съдът присъди Северин К. да изтърпи едно общо наказание за трите престъпления лишаване от свобода за срок от 30 години при първоначален строг режим на изтърпяване и при зачитане на предварителното задържане, считано от 9 октомври 2018 одина. Подсъдимият е осъден да заплати на всяко от трите пострадали лица сумата от 150 000 лв. обезщетение за нанесените неимуществени вреди от смъртта на пострадалата В. Маринова, както и 9 000 лв. държавна такса върху уважените граждански искове и 7015,70 лв. разноски по делото.
Копие от присъдата е изпратена за изпълнение на Окръжна прокуратура – Русе днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северин Красимиров няма да обжалва 30-годишната си присъда

Северин Красимиров няма да обжалва 30-годишната си присъда

9 Май 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Северин Красимиров, който беше осъден на първа инстанция за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе, няма да обжалва присъдата си, предаде БНТ.
До изтичането на законоустановения срок защитата му не е внесла във Великотърновския Апелативен съд жалба или протест по постановената присъда, която е 30 години затвор при първоначален строг режим за трите престъпления - умишлено убийство, изнасилване и блудство.
Адвокатът му Иван Дойнов каза, че Северин Красимиров е отказал да обжалва присъдата, тъй като я смята за справедлива.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северин Красимиров получи 30 години затвор на първа инстанция

Северин Красимиров получи 30 години затвор на първа инстанция

22 Април 2019 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжният съд в Русе осъди Северин Красимиров на първа инстанция на 30 г. затвор при първоначален строг режим по обвинения в блудство, изнасилване и убийство по особено жесток начин на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова, предаде БНР. Той трябва да заплати и 450 000 лева кръвнина на семейството ѝ. На Областна дирекция МВР-Русе Красимиров трябва да заплати 7015 лв. и 9000 лв. държавна такса. Обвиняемият има право да обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. Съдията Юлиян Стаменов бе категоричен, че ако е имал възможност, щеше да постанови още по-тежко наказание. Тялото на Виктория Маринова бе открито до крайбрежната алея в Русе на 6 октомври миналата година, а 4 дни по-късно в Германия бе арестуван укрилият се там Северин Красимиров. Прокуратурата поиска по-рано днес 30 години затвор при първоначален строг режим за Северин Красимиров, който се призна за виновен и по трите обвинения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата поиска 30 години затвор за Северин Красимиров, обвинен в убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Прокуратурата поиска 30 години затвор за Северин Красимиров, обвинен в убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

22 Април 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. 30 години затвор поиска прокуратурата за Северин Красимиров – сочен за убиец на телевизионната водеща Виктория Маринова, предаде Нова телевизия. Той ще избегне най-тежкото наказание доживотен затвор, след като се призна за виновен и делото тръгна по съкратената процедура. Адвокатът му поиска само 15 години лишаване от свобода. Три са обвиненията срещу Северин Красимиров - за блудство, за изнасилване и за убийство по особено жесток и мъчителен начин. Близки на убитата Виктория заведоха и граждански искове за общо 450 хиляди лева кръвнина. Роднини на Северин дойдоха в съда, а майка му изпадна в истерия. Той запази мълчание. Близките на убитата Виктория Маринова, пък поискаха законодателни промени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва делото срещу Северин Красимиров, обвинен в убийството на журналистката Виктория Маринова

Започва делото срещу Северин Красимиров, обвинен в убийството на журналистката Виктория Маринова

22 Април 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Русе. Започва делото срещу Северин Красимиров, обвинен в убийството на журналистката Виктория Маринова. Разпоредителното заседание ще се проведе от 10.00 часа в Окръжен съд – Русе. Обвиняемият ще отговаря пред съда за три деяния - убийство, изнасилване и блудство, като престъпленията са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Прокуратурата ще настоява за налагането на най-тежката мярка – доживотен затвор без право на обжалване.
Северин Красимиров е единственият обвиняем за убийството на Виктория Маринова. 30-годишната телевизионна водеща беше нападната на 6 октомври 2018 г. посред бял ден, докато тичала по крайбрежната алея в Русе. От прокуратурата обясниха, че мотивът за убийството на Маринова е сексуален. Държавното обвинение категорично отхвърля твърдението, че престъплението е било поръчано или свързано с професията на жертвата, както и версията, че Северин Красимиров е имал помагачи. Назначената петорна комплексна съдебно-медицинска, психологична и психиатрична експертиза на Северин Красимиров, сочи, че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност за извършеното.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври 2018 г. 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова бе изнасилена и убита в Русе. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Той е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата. На 17 октомври 2018 г., на летище „София“, в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура – Русе Европейска заповед за арест, германските власти предадоха на българските издирвания Северин Красимиров. Той пристигна в България на 18 октомври и бе транспортиран от София до следствения арест в Русе.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата повдигна 3 обвинения на Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова (ОБЗОР)

Прокуратурата повдигна 3 обвинения на Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова (ОБЗОР)

19 Март 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Русе. Прокуратурата повдигна 3 обвинения на Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова. 30-годишната телевизионна водеща беше нападната на 6 октомври 2018 г. посред бял ден, докато тичала по крайбрежната алея в Русе. Северин ще отговаря пред съда за три деяния - убийство, изнасилване и блудство, като престъпленията са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Прокуратурата ще настоява за налагането на най-тежката мярка – доживотен затвор без право на обжалване. Северин Красимиров е единственият обвиняем за престъплението. От прокуратурата обясниха ,че мотивът за убийството на Маринова е сексуален. Държавното обвинение категорично отхвърля твърдението, че престъплението е било поръчано или свързано с професията на жертвата, както и версията, че Северин Красимиров е имал помагачи. „Тази основна версия, която беше повод България да получи упреци, е изключително внимателно и детайлно изследвана и отхвърлена категорично”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Назначената петорна комплексна съдебно-медицинска, психологична и психиатрична експертиза на Северин Красимиров, сочи че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност за извършеното. Делото срещу Северин Красимиров се очаква да бъде насрочено до месец, дотогава той ще остане в затвора в Русе.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври 2018 g. 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова бе изнасилена и убита в Русе. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата. На 17 октомври 2018 г., на летище „София“, в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура – Русе Европейска заповед за арест, германските власти предадоха на българските издирвания Северин Красимиров. Красимиров пристигна в България на 18 октомври и бе транспортиран от град София до следствения арест в град Русе.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: Прокуратурата ще настоява за максимално тежка присъда за Северин Красимиров

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: Прокуратурата ще настоява за максимално тежка присъда за Северин Красимиров

19 Март 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще настоява за максимално тежка присъда за Северин Красимиров. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Арнаудова обясни, че една от основните линии на разследване в първите часове на досъдебното производство е била в посока да се установи дали изнасилването и убийството на журналистката Виктория Маринова е свързано с работата, която упражнява и дейностите, с които се се ангажирала.
Установено е, че Виктория Маринова е била преназначена от своя бивш съпруг във фирмата „Май Фай” на длъжност офис мениджър, където дотогава е работила на длъжността като говорител-телевизия - на практика Маринова е започнала да ръководи местната кабелна телевизия, собственик на бившия ѝ съпруг. Арнаудова посочи, че в тази телевизия още през 2016 г. Маринова е водела магазинно предаване под името „Подиум”, но през есента на 2018 г. е взето решение да променят името на предаването на „Детектор” и неговата насоченост. Идеята за темата на неговият първи брой, който е бил излъчен на 30 септември 2018г. е била изцяло на Асен Иванов, който е направил и двете излъчени интервюта. Участието на Маринова се свеждало до откриващия анонс на предаването, един анонс в средата му и един в неговия край, отбеляза говорителят на главния прокурор. „Т.е. тази основна версия, която беше повод България да получи упреци, е изключително внимателно и детайлно изследвана и отхвърлена категорично. Затова считаме, че се касае за тежко умишлено престъпление, чисто криминално, изключително жестоко. Предявени са обвинения и ще бъде съден за три престъпления и съм убедена, че разследващите и наблюдаващи прокурори ще настояват за максимално тежка присъда за тези престъпления“, заяви Румяна Арнаудова.
Попитана дали прокуратурата ще предприеме действия във връзка с направените внушения, че убийството на Маринова е свързано с работата ѝ като журналист, които са нанесли петно върху страната ни Арнаудова заяви: Срещу изказване на определени кръгове Прокуратурата няма какво друго да направи, освен да изпълни задълженията си по закон. Няма какво друго да направим, освен да съберем всичките си сили, да се мобилизираме, да проявим максимален професионализъм, да съберем всички доказателства и само доказателствата ще ни отведат до истината“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Северин Красимиров ще изчака насрочването на делото от съда в затвора в Русе

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Северин Красимиров ще изчака насрочването на делото от съда в затвора в Русе

19 Март 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Русе. Издадено е постановление Северин Красимиров да бъде преведен от ареста в Русе в затвора, където ще изчака насрочването на делото от съда. Това каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Георгиев допълни, че за умишлено убийство законът предвижда възможно най-тежките наказания, между които и доживотен затвор без замяна. „Вече възможностите за развитие на процеса в съдебната му фаза зависят от избора на защитата на подсъдимия. Известна ви е процедурата по съкратеното съдебно следствие. Очакваме да видим как ще се развие процесът в съдебната му фаза“, обясни прокурорът. По думите му от тук нататък предстои разпределение на делото в съда, определяне на съдебен състав. Той изрази очаквания в рамките на около месец да бъде насочено разпоредително заседание.
Той посочи, че от Окръжната прокуратура са категорични, че той е бил сам при извършването на престъплението. „Имаме записи от видеокамери в района, в който виждаме, че това е единственият човек там. Имаме подробни огледи на местопроизшествието, на които не са намерени никакви други следи от друго лице. Няма ДНК материал от друго лице по тялото на жертвата“, допълни още Георгиев. По думите му не се разполага с други доказателства предварително да е бил подбуден да извърши такова нещо. „Сигурни сме, че целта, поради която той не е бил в дома си в нощта преди да извърши престъплението, няма нищо общо с това, което е направил после“, обясни още окръжният прокурор.
Георгиев Георгиев уточни, че обясненията на Северин Красимиров са градирали и при всеки един последващ разпит е разкривал допълнителни факти. „В резултат на които е обвинен и за тези престъпления. Към момента признава вината си“, допълни още Георгиев. „Смятаме, че той сам е организирал начина, по който да напусне страната. Не сме събрали доказателства категорични за това лицето, с което е преминал границата и е пътувал за Германия да е знаел, че целта на пътуването на Северин Красимиров да се укрие от разследващите органи в България, защото е извършил престъпление“, каза още Красимиров.
Георгиев уточни, че е направено претърсване в дома на Северин Красимиров и са иззети дрехите му, по които е имало следи от биологичен материал. „Тези дрехи възложихме на експертите да проучат и от тях установихме, че биологичният материал по тях съдържа кръв от жертвата и ДНК материал от самия Северин Красимиров. Същевременно по тялото на жертвата и по дрехите, които бяха останали при нея също имаше ДНК материал, който сме подложили на изследване и който ни показва, че профилът на извършителя съвпада напълно с този на Северин Красимиров“, коментира прокурорът.
Попитан дали е употребявал наркотични вещества, Георгиев уточни, че още в момента, в който той е бил върнат в България са взети кръв и урина за изследване от него. Подложили сме ги на експертно изследване. Резултатите от него са, че в кръвта и урината му няма следи от наркотично вещество“, допълни още Георгиев.
Той обърна внимание, че експертите в Ловеч са имали възможност да наблюдават обвиняемия повече от месец. „Тяхното заключение е, че той действително има лека степен на умствено изоставане, която го следва от ранната му детска възраст. Това умствено изоставане не е психична болест по смисъла на закона, не го лишава от възможността да разбира свойството и значението на деянието си и да ръководи постъпките си и може да носи наказателна отговорност“, обясни Георгиев.
„В европейската заповед за разследване, която изпратихме до колегите ни в Германия, бяхме поискали да бъде прегледан от съдебен лекар в момента на задържането му. Знаете, че в интервала от време това следствено действие беше извършено около пет-шест, седем дни педи той да бъде върнат в България. Нараняванията по неговото тяло бяха по-видими в момента, в който беше задържан в Германия“, каза окръжният прокурор и уточни, че тези наранявания са били типични за престъпленията, които Северин Красимиров е извършил. „След това възложихме на нашия съдебен лекар да се запознае с тези материали и да ни даде отговор дали тези наранявания по тялото му имат връзка с престъпленията, по които сме го обвинили и неговото заключение, че тези наранявания могат да бъдат точно по този начин и че във времето отговарят да са му причинени в момента, в който е извършено самото престъпления“, посочи още окръжният прокурор. По думите му нараняванията му по коленете са типични за позата, заета от него по време на извършване на полов акт.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Мотивът за убийството на Виктория Маринова е сексуален

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Мотивът за убийството на Виктория Маринова е сексуален

19 Март 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Русе. Мотивът за убийството на Виктория Маринова е сексуален. Oт всички други версии тази е единствена, за която има доказателства. Това каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашето разследване показа, че се касае за криминално престъпление, мотивът, за който е сексуален, което личи и по обвиненията, по които Северин Красимиров се предава на съд. По време на разследването не събрахме никакви доказателства за това трите престъпления да имат нещо общо с професионалната реализация на жертвата. Установихме, че вечерта преди извършване на престъплението Северин Красимиров е бил със свои приятели на празненство, където е употребил алкохол и под негово влияние в ранните часове на 6 октомври 2018 г. е тръгнал пеш към дома си и на мястото на престъплението е срещнал жертвата. Тогава е изпитал сексуално влечение, за удовлетворението на което ѝ и нанесъл побой. Вследствие на тези удари, след извършените сексуални посегателства спрямо нея, Виктория Маринова е починала“ ,каза още Георгиев. Той уточни, че се е работило по всички версии и това е единствената, по която са събрани доказателства. „Знаете сигурно, че на досъдебното производство Северин Красимиров се признава за виновен и дава подробни обяснения, които потвърждават нашето становище относно мотива за извършване на престъплението“, допълни окръжният прокурор. Той посочи, че освен с обясненията на Северин, се разполага с множество веществени доказателства, с дрехи и с вещи на жертвата, които той се е опитал да укрие.
„Искам на финала на моето изказване на благодаря на главния прокурор и на ръководството на прокуратурата за доверието, което имаха към нас. За помощта, която ни оказаха, за неуморната работа на разследващия полицай и на всички служители от Второ районно управление към ОДМВР – Русе и от Криминална полиция към нея. Благодаря на експертите от Института по криминалистика, които ни помогнаха с профилите на извършителя и с работата със свидетелите. Да благодаря за бързите ДНК експертизи, които имахме възможност да получим и които бяха безценни, за да се ориентираме за извършителя на престъплението. Не на последно място да ви кажа, че за нас беше професионална чест и удоволствие да получим подкрепа от Прокуратурата на Германия“, изтъкна още Георгиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Повдигаме три обвинения на Северин Красимиров – за убийство с особена жестокост, изнасилване и блудство

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Повдигаме три обвинения на Северин Красимиров – за убийство с особена жестокост, изнасилване и блудство

19 Март 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Русе. Повдигаме три обвинения на Северин Красимиров – за убийство с особена жестокост, изнасилване и блудство. Това каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Досъдебното производство, по което разследвахме причинената смърт на Виктория Маринова, приключи. Окръжна прокуратура Русе е изготвила обвинителен акт, с който единственото обвиняемо лице по делото Северин Надеждов Красимиров от днес е предаден на съд. Той ще отговаря по три обвинения. Едното е за извършени от него блудствени действия с Виктория Маринова, второто за извършено от него изнасилване и третото е за убийство, извършено умишлено, по особено мъчителен начин и с особена жестокост“, каза още окръжният прокурор. Той отчете, че в последните пет месеца се е работило активно по това дело. „Така, както ви обещахме още при първоначалните срещи, събирахме доказателства, за да проверим всички възможни действия относно тези престъпления. Разпитани бяха над 30 свидетели, назначени и приети бяха над 15 експертизи, изисквахме множество документи, справки, получихме съдействие от прокуратурата и от полицейските служители в Германия и в крайна сметка, както добре знаете Северин Красимиров беше задържан десетина дни след извършване на престъплението“, каза той. Окръжният прокурор припомни, че е бил доведен в България и по искане на окръжната прокуратура е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража“, каквато търпи и до момента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е чист криминален случай

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е чист криминален случай

19 Март 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Русе. Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е чист криминален случай. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Убийството разтърси България не само с жестокостта, с което беше извършено, но с още един изключително неприятен факт - внушенията, които бяха направени от определени кръгове българи срещу българските институции и българската държава, че в България журналисти, които се борят срещу корупцията и извършват разследвания срещу корумпирани лица, биват убивани, заяви Арнаудова
„В резултат на нашето разследване този случай се оказа чист криминален случай, но за съжаление петното, което бяха оставили върху лицето на държавата се наложи целият екип да обори с много усърдие, много висок професионализъм и със самообладание, за да стигнем до истината“, добави тя.
Румяна Арнаудова отбеляза, че внушенията, които бяха направени, не отговарят на истината и са злепоставили България за кратък период от време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Окръжната прокуратура ще внесе в съда обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова

Русе: Окръжната прокуратура ще внесе в съда обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова

19 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжна прокуратура – Русе ще внесе в Окръжен съд - Русе обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Подробности по случая ще даде говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова и наблюдаващите прокурори, от 11.00 ч. в Съдебната палата в град Русе.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова бе изнасилена и убита в Русе. Сигналът за откритото й тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.
На 17 октомври 2018 г., на летище "София", в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура – Русе Европейска заповед за арест, германските власти предават на българските издирвания Северин Красимиров.
Красимиров пристигна в България на 18 октомври и бе транспортиран от град София до следствения арест в град Русе.
По-късно Окръжната прокуратура в Русе повдигна обвинения на 21-годишния Северин Красимиров за изнасилването и убийството на журналистката Виктория Маринова. Красимиров бе оставен в ареста на 19 октомври.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.