НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Express: Франция отхвърли искането на Тръмп за членство на Бразилия в НАТО

Daily Express: Франция отхвърли искането на Тръмп за членство на Бразилия в НАТО

22 Март 2019 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп Бразилия да получи членство в НАТО, заявявайки, че военният съюз е отворен само за европейските страни, пише британският вестник Daily Express.
Лидерът на САЩ, който веднъж описа съюза като „остарял“, е неумолим в критиките си към съюзниците си в ЕС, като ги обвинява, че не харчат достатъчно за собствените си въоръжени сили. Говорителката на френското външно министерство Анес фон дер Мюл заяви: „НАТО е съюз на нации, свързани с клауза за колективна защита, в съответствие с Вашингтонския договор от 4 април 1949 г., който определя географската област на приложение. Член 10 от учредителния договор на Алианса ограничава членството до европейски страни“.
Бразилия може да върви по стъпките на съседна Колумбия и да се присъедини към НАТО като „глобален партньор“, предложи Анес фон дер Мюл, добавяйки, че подобни съюзи „укрепват международната стабилност“.
Алиансът постигна споразумение за партньорство с Колумбия през май 2017 г., заявявайки, че ще си сътрудничат в области на сигурността като кибер и морска сигурност, тероризъм и връзки с организираната престъпност.
В момента Колумбия е единствената латиноамериканска държава в Алианса. Други световни партньори са Афганистан, Австралия, Ирак, Япония, Република Корея, Монголия, Нова Зеландия и Пакистан.
Тези партньори не е задължително да участват във военни действия, но са напълно признати в Брюксел.
Тръмп разкри възможността Бразилия да стане пълноправен член на НАТО след разговори за сигурност с консервативния президент Жаир Болсонаро в Белия дом.
В миналото Тръмп критикува военния Алианс като „остарял“. Скоро след срещата на върха на НАТО през юли той попита дали САЩ ще изпълнят основополагащия принцип на Алианса за взаимна защита относно най-новата държава-членка Черна гора.
На срещата на върха Тръмп обвини европейските си съюзници, че не правят нищо относно защитата, предлагана от американските войски, и заплаши да се оттегли от Алианса, ако не увеличат значително вноските си в собствената си отбрана.
Обещанията да се изразходват до 2% от националния доход за отбрана до 2024 г. трябва да бъдат изпълнени до януари, предупреждава Вашингтон тогава, пренебрегвайки реалността, че повечето съюзници в НАТО понастоящем харчат само половината от това и ще се борят за отстъпки.
Американският президент подкрепи усилията на Бразилия да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, клуб на най-големите икономики в света.
Бразилия, осмата по големина икономика в света, подаде молба през 2017 г. да се присъедини към ОИСР, която има около тридесет членове, включително Мексико, Чили и Колумбия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Бразилия отхвърли възможността да се присъедини към НАТО

„Российская газета“: Бразилия отхвърли възможността да се присъедини към НАТО

21 Март 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Членството на Бразилия в НАТО е възпрепятствано от съществуващата харта на военно-политическия блок, което прави влизането на латиноамериканската държава в съюза невъзможно. Така в бразилското външно министерство коментираха думите на американския президент Доналд Тръмп за присъединяването на Бразилия към НАТО, съобщава в. „Российская газета“.
„Приемането на нови членове в НАТО е ограничено до европейските страни, което е посочено в член 10 от учредителното споразумение. Нямаме информация за плановете за промяна на тези разпоредби на документа, за да се разшири кръгът на потенциалните членове на организацията“, съобщава ТАСС.
Припомняме, че американският лидер Доналд Тръмп тази седмица по време на среща с бразилския си колега Жаир Болсонаро обяви за възможно членство на латиноамерикански страни в НАТО. Собственикът на Белия дом обясни, че отношенията между САЩ и Бразилия никога не са били толкова близки.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рейтингът на Жаир Болсонаро се срина

AFP: Рейтингът на Жаир Болсонаро се срина

21 Март 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Рейтингът на одобрението на бразилския президент Жаир Болсонаро се срина през март, сочи проучване, проведено в сряда, след като поредица от политически скандали опетниха неговия образ на борец с корупцията, предава AFP.
Резултатът на Болсонаро от 51% е най-лошият, записано от президент в трите месеца след поемането на властта, според социологическо проучване, проведено сред две хиляди бразилци. Това се сравнява с 67-процентното одобрение на крайнодесния лидер през януари, веднага след като се закле.
Общественото доверие в ултраконсервативния Болсонаро също падна до 49% този месец от 62% в началото на годината.
44% от бразилците обявиха, че нямат доверие в бившия парашутист, в сравнение с 30% през януари.
"Правителството е непопулярно, губи доверие бързо, има вътрешни битки", заяви политическият анализатор Андре Сесар
Освен това, Болсонаро се опитва да прокара "изключително непопулярна" реформа на щедрата пенсионна система на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Ще стане ли Бразилия член на НАТО

„Независимая газета“ : Ще стане ли Бразилия член на НАТО

21 Март 2019 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ще стане ли Бразилия член на НАТО, коментира в геополитическа статия руският вестник “Независимая газета“.
На 18 и 19 март бразилският президент Жаир Болсонаро посети САЩ. Тръмп за него е идеален и ролеви модел (не случайно той получи името Бразилски Тръмп). Болсонаро многократно е казвал, че е "възхитен" от американския президент и иска да направи Бразилия велика, точно както Тръмп иска да направи Америка велика. И вече във Вашингтон той каза: "Ще отворя сърцето си за него (Тръмп. -" НГ ") и се надявам, че най-доброто за нашите страни ще се случи."
Президентът неочаквано посети ЦРУ (което не беше в програмата за посещение), наричайки го "една от най-уважаваните разузнавателни служби в света". Накрая Болсонаро обяви едностранна отмяна на визите за американски (както и канадски, австралийски и японски) туристи за влизане в Бразилия.
Една от целите на посещението беше "укрепване на демокрацията в тази (латиноамериканска -" НГ ") част от Западното полукълбо, което означава, че е необходимо да се отърват от ехото на" стария комунизъм ". За Болсонаро това е мания: той вижда “социализма” или “комунизма” навсякъде, особено в дългогодишното управление на левите сили в неговата страна. В този случай той го вижда във Венецуела. Тези изявления са още от предизборната кампания през октомври 2018 година. Макар и казано в разгара на президентската надпревара, се оказа, че това са дълбоките убеждения на президента, които той не престава да демонстрира.
В навечерието на срещата с Тръмп обществеността се опасяваше, че евентуалните споразумения между Болсонаро и Тръмп ще изострят напрежението около и без това острата криза във Венецуела. Тръмп се опитва да привлече подкрепата на Бразилия в "отнемането на властта на Мадуро", когото той нарича "диктатор".
Разговорите бяха кратки и се проведоха при закрити врати, на които присъстваха Едуард Болсонаро - син на президента и ръководител на комисията по международните отношения на Долната камара на парламента, емисарят на баща си на международната сцена. По време на преговорите Тръмп подкрепи присъединяването на Бразилия към Организацията за сътрудничество и икономическо развитие (ОИСР), която се нарича "клуб на богатите страни", в замяна на оттеглянето на страната от групата на развиващите се страни, които имат предпочитания и специални квоти в СТО, (на които САЩ се противопоставят). Бразилското външно министерство, без дори да чака Болсонаро да се върне, веднага отправи нота за началото на тази процедура.
Но главната изненада предстоеше: спонтанното предложение на Тръмп за Бразилия да се присъедини към НАТО. Ето как бразилският вестник Globo цитира думите на Тръмп: „Предложих на президента на Бразилия, че бих искал Бразилия да бъде основен съюзник извън НАТО или дори да започнем да мислим за Бразилия като член на НАТО. Ако Бразилия стане член на НАТО, това ще бъде голяма крачка напред в областта на сигурността и сътрудничеството между нашите страни. " (Интерес буди участието на южноатлантическа държава в Северноатлантическия алианс).
Сега проблемът за участието или неучастието на Бразилия в разрешаването на венецуелската криза изглежда нов: в крайна сметка, ако бъде приета покана, съюзните отношения вероятно ще задължат страната да действа „съвместно”. След завръщането си в Бразилия, Болсонаро ще се консултира и ще разработи позиция по този въпрос.
За Русия темата за възможното членство на Бразилия в НАТО е особено тревожна , пише изданието. Как хипотетичното членство в НАТО ще бъде комбинирано с членството в БРИКС е голям въпрос, на който все още няма отговор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп каза на Болсонаро, че САЩ и Бразилия „никога не са били по-близки“

AFP: Тръмп каза на Болсонаро, че САЩ и Бразилия „никога не са били по-близки“

19 Март 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп заяви, че американо-бразилските отношения са най-добрите, при посрещането на президента Жаир Болсонаро в Белия дом, съобщава AFP.
„Бразилия и Съединените щати никога не са били по-близки, отколкото в момента“, каза Тръмп пред Болсонаро в Овалния кабинет.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.