НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: От около 2 млн. лева за ремонт на театралната сцената се нуждае читалище „Надежда“

Велико Търново: От около 2 млн. лева за ремонт на театралната сцената се нуждае читалище „Надежда“

19 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От около 2 млн. лева за ремонт на театралната сцената се нуждае читалище „Надежда“ във Велико Търново. Това съобщи на пресконференция председателят на читалището арх. Донка Колева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя припомни, че във Велико Търново е създаден първият театрален салон със сцена в България. През 2009 година обаче сцената се срутва. Читалище има изготвен проект за укрепване на конструкцията на сцената, изработване на осветителни, ВиК и отоплителни инсталации и на такива за пожарна безопасност.
Арх. Колева посочи, че преди години читалището е кандидатствало за финансиране пред Министерство на регионалното развитие и благоустройство, но проектът е бил отхвърлен заради недостатъчно средства по програмата. „През миналата година Министерство на културата отпусна финансиране за изготвяне на актуализация на проекта. Вече има изготвена актуална проектна документация и сме готови да кандидатстваме по различни програми. Сумата е непосилна за нас, дори и като съфинансиране по проекти. Надяваме се с подкрепата на Министерство на културата и на Общината този проект да бъде включен за изпълнение, за да бъде спасен този исторически паметник от национално значение – първият театрален салон със сцена в България“, посочи арх. Донка Колева. Тя допълни, че към настоящия момент читалището разполага с временна сцена, която домакинства спектаклите на редица гостуващи български театри. Само за миналата година в читалище „Надежда“ са изиграни 25 представления. Тази година читалището навършва 150 години от създаването си.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Читалище „Надежда“ ще представи в експозиция дневниците на народните събрания от периода 1879 – 1926 година

Велико Търново: Читалище „Надежда“ ще представи в експозиция дневниците на народните събрания от периода 1879 – 1926 година

19 Март 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Читалище „Надежда“ във Велико Търново ще представи в експозиция дневниците на народните събрания от периода 1879 – 1926 година. Това съобщи на пресконференция председателят на читалището арх. Донка Колева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Експозицията ще бъде открита във фоайето на читалището на празника на града – 22 март, а официалното и представяне ще е в навечерието на Деня на Търновската конституция – 15 април, от 15.00 часа. Арх. Донка Колева посочи, че Народно читалище „Надежда 1869“ пази общо 155 тома от стенографските дневници на Народното събрание. Пред обществеността за първи път ще бъдат представени дневниците на обикновеното Народно събрание, три дневника на Петото Велико народно събрание от 1911 година и на Шестото Велико народно събрание от 1946 – 1948 година. Тези томове са дарени на читалищната библиотека от търновеца Димо Кьорчев – писател, публицист и народен представител в два периода – 1914 – 1919 и 1923 – 1928 година.
„Тези стенографски дневници на Народното събрание са безпристрастен исторически факт, показващ българската държавност през онова време. В тях може да се прочетат различни изказвания на депутатите, може да се проследи създаването и приемането на българските закони, както и различните дебати по законите и приемането на различни нормативни актове. Въпреки че живеем във времето на електронните медии и достъпът до различни информации е много лесен, нищо не може да замени досега до пожълтелите страници на тези архивни документи и книги, защото те носят не само фактите и историята на събитията, но и духът на тези отминали времена“, посочи арх. Донка Колева. Тя допълни, че във фоайето на читалището ще бъдат подредени и 12 табла, на които ще бъдат представени интересни реплики, изказвания и текстове от закони.
Изложбата „Дневниците на Народното събрание“ е част от програмата на Община Велико Търново за празника на града, както и част от програмата на читалището за отбелязване на 150 години от неговото създаване.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С богата програма читалище „Надежда“ ще отбележи 150 години от създаването си

Велико Търново: С богата програма читалище „Надежда“ ще отбележи 150 години от създаването си

19 Март 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С богата програма първото търновско читалище „Надежда“ ще отбележи 150 години от създаването си. Това съобщи председателят арх. Донка Колева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Празничната програма по случай годишнината започна още в началото на месец март с провеждането на майсторски клас по виола, цигулка и контрабас от цигуларя проф. Йосиф Радионов от Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ и контрабасиста Калоян Трифон под надслов „Среща на поколенията в „Царевград Търнов“. Следващата инициатива в празничната програма е посветена на 140 години от Учредителното събрание и създаването на Търновската конституция. За първи път ще бъдат показани документи и ценни книги от библиотечния фонд на читалищната библиотека. Изложбата ще бъде открита за посещения на 22 март от 15.00 часа, а официалното и представяне е в навечерието на честването на Търновската конституция – 15 април.
На 19 април на в читалищното фоайе ще бъде открита изложбата „Началото бе Надежда“. Ще бъдат представени картини от фонда на ХГ „Борис Денев“, подарени от читалище „Надежда“ за създаване на градската художествена галерия. На 30 май ръководителят на клуба по изобразително изкуство към читалището д-р Илиян Христов ще представи свои творби акварел. Кулминацията на честванията на годишнината ще е на 7 юни. Тогава ще се проведе конференция на тема „Читалището 19-21 век – аспекти на неговото бъдеще и връзката му със съвременното медиократично общество“. В изложба ще бъдат представени старопечатни книги от фондовете на читалищата библиотека и РБ „П. Р. Славейков“. В края на месец септември ще се състои изложба спектакъл „Театъра “Надежда“. Събитието ще се проведе в читалищния салон и в МДТ „Константин Кисимов“, като ще бъдат представени спектакли на студентския театър при читалище „Надежда“ и такива, посветени на годишнината на великотърновския театър. Ще бъде открита и дигитална изложба с плакати и афиши от историята на МДТ „Константин Кисимов“. Актьорите, които са работили в театъра на читалище „Надежда“, ще бъдат наградени. Очаква се в същия ден да бъде представен проектът „Реставрация и адаптация на сцената на читалище „Надежда“. В рамките на юбилейната година предстои да бъдат отпечатани материали и текстове, свързани с юбилея. Ще бъде изготвен и представен документален филм за читалището и ще бъде отпечатан сборникът „Вкусът на времето – кулинарен пъзел от великотърновския край“. НЧ „Надежда“ ще участва и в Петата научна конференция с международно участие „Културно историческо наследство – опазване, представяне и дигитализация“, която е посветена на 150-годишнина на читалището.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще бъде представена програмата със събития, посветени на 150-годишнината на Читалище „Надежда - 1869“

Велико Търново: В града ще бъде представена програмата със събития, посветени на 150-годишнината на Читалище „Надежда - 1869“

19 Март 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В града ще бъде представена програмата със събития, посветени на 150-годишнината на Читалище „Надежда - 1869“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Пресконференцията за представянето на планираните събития ще се състои от 11.30 часа в Зала 302.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.