НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Промените в Закона за туризма за статута на националните курорти са на етап внасяне в Министерски съвет

Министър Николина Ангелкова: Промените в Закона за туризма за статута на националните курорти са на етап внасяне в Министерски съвет

23 Април 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за туризма, засягащи статута на националните курорти, са на етап внасяне в Министерски съвет. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос на какъв етап са третите промени в Закона за туризма, Ангелкова уточни, че те са на етап внасяне в Министерски съвет. „Общественото обсъждане приключи отдавна. Там са прословутите национални курорти и съответно темата за шум в тях. Но тази тема е изключително ключова и е записана и в нашата управленска програма за развитието на сектора. Не случайно националните курорти са създадени като такива именно с цел туризъм и затова е необходимо да имат специален статут. И това е основната тема в законопроекта, който две или три години стои за обществено обсъждане в тази му част – изключително много време“, заяви тя. Ангелкова посочи, че в момента работната група по Наредбата за категоризацията е на финала на своята работа. „Например има много остарели изисквания, които са останали от преди, свързани с обзавеждането и с изискването в бизнес хотелите да има и вана, и душ кабина. Това отдавна го няма в големите международни вериги. Така че и това смятаме да отпадне – душ кабината ще бъде задължителна, но ваната няма да е условие“, обясни Ангелкова. Тя посочи, че е хубаво хотелите да бъдат съобразени с изискванията на големите хотелски вериги, защото това е знак за конкурентоспособност. „Така че в тази посока се променят, като в никакъв случай това няма да се отрази на качеството“, посочи Ангелкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Англекова: Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма

Министър Николина Англекова: Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма

20 Март 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма и най-вече ако не се въвеждат данни в Единната система за туристическа информация. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че на Националния съвет по туризъм е бил представен планът за действие, свързан с актуализацията на националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г., която е в 2 посоки- законодателната инициатива и напредъкът по нея и маркетингът и рекламата. Министърът на туризма добави, че предстои динамична година и е важно да има обединение с бранша и местната власт, за да се задържат рекордните резултати в туризма от 2018 г. Тя коментира и предстоящите законодателни промени, засягащи туризма.
„Това, което е ключово за тази година, е свързано с финализиране на предстоящите промени в Закона за туризма, които се отнасят до статута на националните курорти. Друга важна точка е свързана и с това да имаме по-голяма и ясно регламентирана обратна връзка от страна на общините и областните управи, свързани с изпълнението на общинските и областните стратегии по туризъм и, разбира се, задължаваме създаването на консултативни съвети по туризъм, така че максимално да ангажираме бизнеса в общините, където това все още не е направено“, каза още тя.
Николина Ангелкова добави, че концесионирането на плажовете се обвързва с качеството на предлагания продукт, и обясни, че когато има концесия, задължителна част е програмата за инвестиции за периода на концесията, докато когато има наеми - инвестиции не се извършват.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Една от промените, които ще предложим в Закона за туризма е местната власт да определя как да се развива туризма на територията на националните курорти

Министър Николина Ангелкова: Една от промените, които ще предложим в Закона за туризма е местната власт да определя как да се развива туризма на територията на националните курорти

19 Март 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Местната власт е тази, която да определи как иска да се развива туризмът на територията на националните курорти. Това каза на брифинг пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Националните курорти са имиджът на българския туризъм и е много важно те да са моторът на съответния регион и да дърпат напред развитието“, каза министър Ангелкова. „Това ще бъде една от основните теми, която е заложена в промените в Закона за туризма и предстои до седмица-две същият да бъде представен на вниманието на Министерски съвет. Там, разбира се, най-голям дебат очакваме около нашето предложение, свързано с продуктовото позициониране в националните курорти. Тоест всеки кмет и местният бизнес да имат право сами да определят на територията на националния курорт какъв вид туризъм да се развива“, допълни министърът. „Основният спор ще се оформи около Слънчев бряг и Златни пясъци за т. нар. парти или семеен туризъм. Аз смятам, че местната власт е тази, която да определи как иска да се развива туризмът на територията на националните курорти. Националните курорти не са селищни образувания, това са курорти, които имат за цел да привличат туристи, които имат интерес към страната. За съжаление тенденциите в този сегмент са доста негативни. Имаме спад от 40 до 45% на младежкия туризъм тази година. Това, което се случва в годините назад дава своето отражение. Много е важно, ако искаме да закрепим и да накараме младите хора да дойдат в страната, защото те са пък бъдещи туристи, да има балансирано развитие в сектора. Да може местната власт и бизнесът да определят какво искат. Когато това се знае, всеки един турист има избор - знае за какво идва и какво го очаква“, каза още Ангелкова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.