НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: На 7 юни ще бъде кулминацията не честванията на 150-ата годишнина от основаването на читалище „Надежда“

Велико Търново: На 7 юни ще бъде кулминацията не честванията на 150-ата годишнина от основаването на читалище „Надежда“

19 Март 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На 7 юни ще бъде кулминацията не честванията на 150-ата годишнина от основаването на читалище „Надежда“ във Велико Търново. Това съобщи на пресконференция председателят на читалището арх. Донка Колева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че програмата в празничния ден ще започне от 11.00 часа в откриване на изложба „Вълшебната нишка изплита Надежда“ на Клуба по битова култура при читалището. От 13.00 часа ще започне Национална конференция на тема „Читалището 19 – 21 век. Аспекти за неговото бъдеще и за връзката му със съвременното медиократично общество”. Конференцията ще бъде придружена от изложба „Книжни съкровища“, която ще представи издания от старопечатните фондове, както на НЧ „Надежда 1869“, така и на РБ „П. Р. Славейков” и други читалищни библиотеки. В рамките на форума ще се проведе дискусия с експерти за опазване и съхранение чрез дигитализация и съвременни форми на работа с тях. От 18.00 часа ще се състои тържествен концерт „Надежда и приятели”, посветен на 150-годишнина от основаването на читалището. По време на събитието ще бъдат представени моменти от читалищния летопис и ще бъдат връчени почетни знаци и награди. Празничният 7 юни ще завърши с коктейл.
Читалище „Надежда“ е създадено на 8 юни 1869 година. Учредителната сбирка е проведена в малка стаичката при храма „Св. Никола“. През годините в читалището са се провели едни от най-знаковите събития в Търново. В сградата са се провели три Велики Народни събрания. Чествали са се редица празници и са се състояли многобройни събития от културния живот на търновци.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: От около 2 млн. лева за ремонт на театралната сцената се нуждае читалище „Надежда“

Велико Търново: От около 2 млн. лева за ремонт на театралната сцената се нуждае читалище „Надежда“

19 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От около 2 млн. лева за ремонт на театралната сцената се нуждае читалище „Надежда“ във Велико Търново. Това съобщи на пресконференция председателят на читалището арх. Донка Колева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя припомни, че във Велико Търново е създаден първият театрален салон със сцена в България. През 2009 година обаче сцената се срутва. Читалище има изготвен проект за укрепване на конструкцията на сцената, изработване на осветителни, ВиК и отоплителни инсталации и на такива за пожарна безопасност.
Арх. Колева посочи, че преди години читалището е кандидатствало за финансиране пред Министерство на регионалното развитие и благоустройство, но проектът е бил отхвърлен заради недостатъчно средства по програмата. „През миналата година Министерство на културата отпусна финансиране за изготвяне на актуализация на проекта. Вече има изготвена актуална проектна документация и сме готови да кандидатстваме по различни програми. Сумата е непосилна за нас, дори и като съфинансиране по проекти. Надяваме се с подкрепата на Министерство на културата и на Общината този проект да бъде включен за изпълнение, за да бъде спасен този исторически паметник от национално значение – първият театрален салон със сцена в България“, посочи арх. Донка Колева. Тя допълни, че към настоящия момент читалището разполага с временна сцена, която домакинства спектаклите на редица гостуващи български театри. Само за миналата година в читалище „Надежда“ са изиграни 25 представления. Тази година читалището навършва 150 години от създаването си.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С богата програма читалище „Надежда“ ще отбележи 150 години от създаването си

Велико Търново: С богата програма читалище „Надежда“ ще отбележи 150 години от създаването си

19 Март 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С богата програма първото търновско читалище „Надежда“ ще отбележи 150 години от създаването си. Това съобщи председателят арх. Донка Колева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Празничната програма по случай годишнината започна още в началото на месец март с провеждането на майсторски клас по виола, цигулка и контрабас от цигуларя проф. Йосиф Радионов от Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ и контрабасиста Калоян Трифон под надслов „Среща на поколенията в „Царевград Търнов“. Следващата инициатива в празничната програма е посветена на 140 години от Учредителното събрание и създаването на Търновската конституция. За първи път ще бъдат показани документи и ценни книги от библиотечния фонд на читалищната библиотека. Изложбата ще бъде открита за посещения на 22 март от 15.00 часа, а официалното и представяне е в навечерието на честването на Търновската конституция – 15 април.
На 19 април на в читалищното фоайе ще бъде открита изложбата „Началото бе Надежда“. Ще бъдат представени картини от фонда на ХГ „Борис Денев“, подарени от читалище „Надежда“ за създаване на градската художествена галерия. На 30 май ръководителят на клуба по изобразително изкуство към читалището д-р Илиян Христов ще представи свои творби акварел. Кулминацията на честванията на годишнината ще е на 7 юни. Тогава ще се проведе конференция на тема „Читалището 19-21 век – аспекти на неговото бъдеще и връзката му със съвременното медиократично общество“. В изложба ще бъдат представени старопечатни книги от фондовете на читалищата библиотека и РБ „П. Р. Славейков“. В края на месец септември ще се състои изложба спектакъл „Театъра “Надежда“. Събитието ще се проведе в читалищния салон и в МДТ „Константин Кисимов“, като ще бъдат представени спектакли на студентския театър при читалище „Надежда“ и такива, посветени на годишнината на великотърновския театър. Ще бъде открита и дигитална изложба с плакати и афиши от историята на МДТ „Константин Кисимов“. Актьорите, които са работили в театъра на читалище „Надежда“, ще бъдат наградени. Очаква се в същия ден да бъде представен проектът „Реставрация и адаптация на сцената на читалище „Надежда“. В рамките на юбилейната година предстои да бъдат отпечатани материали и текстове, свързани с юбилея. Ще бъде изготвен и представен документален филм за читалището и ще бъде отпечатан сборникът „Вкусът на времето – кулинарен пъзел от великотърновския край“. НЧ „Надежда“ ще участва и в Петата научна конференция с международно участие „Културно историческо наследство – опазване, представяне и дигитализация“, която е посветена на 150-годишнина на читалището.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще бъде представена програмата със събития, посветени на 150-годишнината на Читалище „Надежда - 1869“

Велико Търново: В града ще бъде представена програмата със събития, посветени на 150-годишнината на Читалище „Надежда - 1869“

19 Март 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В града ще бъде представена програмата със събития, посветени на 150-годишнината на Читалище „Надежда - 1869“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Пресконференцията за представянето на планираните събития ще се състои от 11.30 часа в Зала 302.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.