НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Създаденият Стратегически съвет не е нито партия, нито служебно правителство в сянка

Президентът Румен Радев: Създаденият Стратегически съвет не е нито партия, нито служебно правителство в сянка

21 Март 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Създаденият Стратегически съвет не е нито партия, нито служебно правителство в сянка. Това каза в Кюстендил президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. „Ролята и функциите на този съвет са ясно описани в указа, с който съм го назначил. А това е търсене на идейна алтернатива на статуквото, търсене на стратегически решения за бъдещето на България“, каза още президентът Румен Радев.
По отношение новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) той заяви, че е поканил на среща утре ръководството ѝ, за да обсъдят тяхната готовност и всички необходими мерки, така че да имаме един спокойни, честни и прозрачни избори. „Имат много работа за вършене. Надявам се, че досегашната работа на ЦИК е една добра основа в това направление“, добави президентът Румен Радев.
Президентът изрази надежда, че парламентът да излезе с мъдро и справедливо решение по казуса с вероизповеданията. Той коментира, че много по-важно е народни представители, управляващи, политици и особено ръководителите на вероизповеданията в България в никакъв случай да не спекулират с етническия мир. „Те трябва да работят заедно за единението на българският народ, а не за неговото разделение“, подчерта президентът Румен Радев.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов, началник на кабинета на президента: Обществото ще задава темите на Съвета за стратегическо развитие

Иво Христов, началник на кабинета на президента: Обществото ще задава темите на Съвета за стратегическо развитие

20 Март 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
София. Обществото ще задава темите на Съвета за стратегическо развитие. Това каза в интервю за БНР началникът на кабинета на президента Иво Христов. Председателят на Съвета за стратегическо развитие при президента, Иво Христов, отхвърли твърденията, че структурата е правителство в сянка или подготовка за създаване на "президентска" партия. „Президентът формулира като задача необходимостта от ясна посока и хоризонт за развитие на България. Сегашното мнозинство работи на парче и без хоризонт. В рамките на седмица често сменя мнението си и отменя закони, които само е гласувало. Един скандал се застъпва с друг", коментира той. По думите на Христов управляващите не се занимават с проблемите на хората. „Апартаментите нямат общо с целта на българската политика и общество. Трябва да определим какви цели искаме да развиваме, какво искаме да направим от България и от българите", подчерта Христов. Според него усилието на членовете на Съвета за стратегическо развитие е насочено към изработване на адекватни позиции, които да решават проблемите на българското общество. „Необходима е стратегия, която да бъде представена на обществото. Така то ще избере хората, които да я изпълняват. Сегашното мнозинство очевидно не е от тях. Никой не търси да спечели одобрението и подкрепата на Борисов, Цветанов и ГЕРБ. Ние ще започнем разговор с обществото и то ще определя какво трябва да се направи. Партиите са преходни", посочи той. Христов коментира и принципите, по които е съставен Съветът. „Старахме се да привлечем необременени хора с чиста репутация, които са готови да бъдат очернени от пропагандната машина на властта. Търсим и общност във възгледите и разбирането за бъдещето на българската държава. Защото най-порочно в българския преход бе спасяването поединично. То се изразява в масова емиграция, користна употреба на властта, нелоялна конкуренция и взаимно прецакване в бизнеса", коментира той. Иво Христов не приема, че Съветът за стратегическо развитие при президента е правителство в сянка или платформа за президентска партия. „Профилът на членовете е академичен, хора, които работят на идейната нива. Правителството изисква управленски опит и административни умения", обясни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов, началник на кабинета на президента: Екипът на Стратегическия съвет е призван да бъде алтернатива на статуквото

Иво Христов, началник на кабинета на президента: Екипът на Стратегическия съвет е призван да бъде алтернатива на статуквото

19 Март 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Екипът на Стратегическия съвет е призван да бъде алтернатива на статуквото. Това каза Иво Христов, началник на кабинета на президента и председател на Стратегическия му съвет, в интервю за предаването „Лице в лице“ на бТВ.
„Това е един екип, който е призван да бъде алтернатива на статуквото, тоест да мисли нещо различно, по-продуктивно, нещо по-целебно за националния организъм от това, което предлага статуквото. Това невинаги значи опозиция, възможни са и съвпадения на моменти. Случвало се е в рамките на тези две години да имаме и общи позиции с властта. Но очевидно е, че има разминаване между очакванията на българите и това, което днешната власт им предлага. Това е достатъчно да се види във всички изследвания, във всички параметри за развитие на източноевропейските страни, част от които сме и ние и които за 30 години изминаха голям път, някои от тях, като Полша да речем, са вече в групата на икономическите гиганти, други се радват на динамично настояще, като Унгария, поне в икономически смисъл. Докато България очевидно не намира себе си“, заяви Христов.
Той обясни, че светът в момента се намира в период на много динамични тектонични промени, които изцяло изменят заварения международен ред.
„Има много страни, които заявяват свои национални амбиции, включително тук на Балканите. Да речем, Турция не крие своите амбиции. Свои национални стратегии следват и всички наши съседи. Македония да речем е поела курс към европеизация. Гърция има отчетлива национална стратегия. Румъния вече следва своя. На този фон България не може да се похвали с ясен политически хоризонт и дори икономическа идея за своето развитие. У нас какво наблюдаваме? След реализацията на стратегическите цели от началото на прехода, които бяха встъпването в Европейския съюз и НАТО, те са факт, ние зациклихме в някакво безпосочно гонене на опашката“, коментира Христов.
По думите му на този фон е очевидно, че трябва да се сглоби някаква нова идея за националното развитие. „На този фон е очевидно, че трябва да се мисли за някаква алтернатива. И похвално е всяко усилие в тази посока. Ние правим нашето, други правят своето“, отбеляза той.
Иво Христов отрече Стратегическият съвет да е основата на бъдеща партия на президента Радев. „Един Съвет към Президентството се учредява с указ, докато една партия следва съвсем друга писта, тя е очертана от закона. Съветът няма призвание да се превърне в партия“, заяви той и добави, че членовете на съвета участват доброволно.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стратегически съвет се създава при държавния глава Румен Радев

Стратегически съвет се създава при държавния глава Румен Радев

18 Март 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев създава със свой указ Стратегически съвет към президента на Републиката. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България, и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.
Председател на Стратегическия съвет при президента е началникът на кабинета на държавния глава, Иво Христов.
Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средното си образование в „Athénée Royale“ в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в Софийски университет "Св. Климент Охридски".
Преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста.
Работил е като журналист в RFI-България, НТВ, БНТ и сп. „Europe Magazine“, издавано в Париж (2000-2001 г.).
Автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г.
Автор на блога leroisalomon.blog.bg
Публикувал е в списание „L'Europeo“, вестник „Сега“ и списание „Тема“, кореспондент на сайта Courrier des Balkans за България.
Създател на сдружение „Солидарна България“.
Редактор и коментатор в списанието за политически анализи „A-specto“ (2014-2016).
Публикувал е статии посветени на киното, литературата и фотографията. Автор на две фотографски изложби.
Владее френски, английски, руски и испански език.
Назначен e за началник на кабинета на държавния глава с указ на президента №45 от 23 януари 2017 г.
Кредо: „Успехът е на острието на шпагата.“ (Шарл де Гол)
Заместник-председател на Съвета е Невин Фети, съветник на президента по правни въпроси.
Невин Фети. е родена на 2 април 1977 г. в гр. Варна, където завършва езикова гимназия с изучаване на френски език. През 2001 г. придобива магистърска степен по право от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, от 2005 г. има магистърска степен по защита на националната сигурност от Академията на Министерството на вътрешните работи. Защитава дисертационен труд и придобива образователно-научна степен „доктор” по въпросите на сключването и изпълнението на договори с достъп до класифицирана информация.
През 2002 г. е съдебен кандидат в Софийския градски съд. Била е адвокат в Софийската адвокатска колегия /2002-2003/, работила е в Държавната комисия по сигурност на информацията /2003-2004/, заемала е последователно длъжностите асистент, старши асистент и главен асистент в Академията на Министерството на вътрешните работи /2004-2012/. В периода 2007-2011 е секретар на Президента на Република България по юридически въпроси. Хоноруван преподавател по дисциплината “Гражданско право - обща част” в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието по въпросите на защитата на класифицираната информация. Автор е на множество статии.
Владее турски, френски, руски и английски език.
Кредо: "Законът, който живее вътре в нас, се нарича съвест." (Кант)
Членове на съвета са:
Александър Маринов е роден на 12 май 1957 г. в София. През 1982 г. завършва социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1987 г. защитава дисертационен труд за ролевите конфликти на личностно равнище и придобива образователна и научна степен доктор по научна специалност „Социология”.
Започва трудовата си дейност през 1983 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1991 до 1997 г. е народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание.
От 2005 г. е доцент, а от 2016 г. – професор в катедра „Публична администрация” на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от 2009 г. – доцент, от 2017 г. – професор в катедра „Политически науки” на Пловдивския университет „П. Хилендарски”. От 2008 до 2014 г. е член на Постоянната комисия по социални и правни науки и национална сигурност към Агенцията за акредитация.
Автор на четири авторски монографии, 4 колективни монографии и над 70 студии и статии. Член на редакционни съвети на четири научни периодични издания.
Научен ръководител на шест успешно защитили докторанти и над 70 дипломанти.
От 2002 г. и досега развива активна журналистическа и публицистична дейност в електронни и печатни медии.
Владее руски, английски и френски език.
Майстор на спорта по хокей на лед, състезател на хокейните клубове на „Левски” (1972-1978 г.), и „Академик” (1979-1983 г.) и на националния отбор на България (1976-1980 г.).
Кредо: „Красивите думи не са истински, истинските думи не са красиви.“ (Конфуций)
Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London. В момента докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите парична и фискална политика. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. Два пъти избран за стипендиант на Българската Народна Банка (2015, 2019). През 2018 също избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член на Инициативата за млади изследователи на Института за Ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking).
Кредо: „Тестът за нашия прогрес не е в това дали прибавяме повече към богатството на тези, които имат много, а в това дали осигуряваме достатъчно за тези, които имат твърде малко.” (Франклин Делано Рузвелт)
Владимир Шейтанов е дипломат от кариерата, специализирал в Харвардския институт по международно развитие, Вашингтонския институт по международно право, Световната търговска организация – Женева, работил с УНКТАД, ИКАО, Комитета за космоса на ООН; единствения чуждестранен адвокат пред Народния съд на полк. Муамар Кадафи, допуснат до защита на 5-те български медицински сестри в Либия по СПИН процеса в Либия през 2000-2002.
Кредо: Територия на духа.
Гергана Пирозова е театровед и театрален критик. Двигател на каузите за съхраняването на българските театри и опазването на Борисовата градина. Кредо: Всяка унищожена културна институция е загубена битка за бъдещето на България!
Еленко Божков е роден на 3 юли 1953 г. в гр. Кюстендил. Завършва Техническия Университет в София със специалност Електроинженер – Автоматизация на енергийните системи” през 1977 г.
В периода 1977-1980 г. работи като инженер наладчик в „Пусково Наладъчно Управление” към ДСО „Монтажи”, а от 1981 до 1989 г. е научен сътрудник и ръководител на секция в НИТИ „Техенерго”
В периода 1990 – 1991 г. е народен представител в 7-ото ВНС и заместник председател на Комисията по енергетика.
От 1993 до 1996 г. е член на Съвета на Директорите на НЕК, а в периода 1995 – 1997 г. е Главен секретар на Министерство на енергетиката.
В периода 2002 - 2003 г. е Изпълнителен Директор на Енергопроект, а от 2003 до 2006 г. е ръководител на проект „Рехабилитация на блокове 1-4 в ТЕЦ Марица- Изток 3” към „Енергоремонт – Гълъбово”.
Член е на Надзорния Съвет на „Енел – Марица Изток 3” за периода 2006 – 2010 г.
От 2001 – 2013 г. и от 2015 г.– досега е управител на „Пирин Ват” ООД. В периода 2013 – 2014 е член на ДКЕВР.
Женен и има син и дъщеря и внуци.
Кредо: С енергия, идеи и опит за Родината!
Жасмина Мирчева е лекар, доктор на науките на БАН, гост - изследовател и преподавател във Франция и Германия. Два пъти директор на Агенцията за лекарства, извършила съществени реформи за преструктуриране на фармацевтичния сектор у нас. Има 7-годишен опит като Директор за Източна Европа към Европейското представителство на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. Работила е за Световна банка като експерт по лекарствена политика. Била е съветник към българския Икономически и социален съвет. Номинирана е 3 пъти за шеф на кабинета в здравното и социално министерства. Носител е на диплом за европейски политики от Националното училище по администрация на Франция. Владее свободно френски, немски, английски и руски езици.
Кредо: „Да правя добро навсякъде, по всяко време и на всеки, на когото мога, докато мога...“ (по Джон Уесли)
Живко Георгиев е роден на 25 февруари 1955 г. Магистър по социология, преподавател в бакалавърски и магистърски програми на специалностите 'Социология' и 'Политология' в СУ 'Климент Охридски' в направленията 'Методология на емпиричните социологически изследвания', 'Маркетингови изследвания', 'Политически и социален маркетинг'.
От 1992 г. до 2001 г. е изследователски директор на ББСС Галъп Интернешънъл, а от 2001 г. собственик и управител на Джи Кънсалтинг - компания, специализирана в изследователска и консултантска дейност.
С богат професионален опит в ръководството и реализизацията на изследователски проекти за множество компании, Световната банка, UNDP, USAID, министерства, държавни агенции, общини, неправителствени организации, политически партии.
През различни периоди е бил председател или член на управителния съвет на неправителствени организации като Фондация 'Развитие на гражданското общество', Институт за социална интеграция, Граждански институт, Институт 'Иван Хаджийски' и др.
Кредо: "Песимизъм на разума, оптимизъм на волята.“ (Антонио Грамши).
Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 година в София. Завършва 133 СОУ „Ал. Пушкин” с хуманитарен профил и руски език (1994). През 2001 се дипломира като магистър по политически науки със специализация „Външна политика и национална сигурност“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по политически науки от СУ (2011). Преподавал е различни политически дисциплини в СУ “Св. Климент Охридски“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Негови научни публикации са издавани на английски, сръбски, хърватски и албански език. Автор е на две монографии – „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ и „Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“. От 2015 година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи (ИСА). Владее английски, руски, сръбски и хърватски език.
Кредо: "Действам!"
Петър Воденски е роден в София на 15 януари 1951 година. Завършил е Английската гимназия в София (1970), а след военната си служба (1970-1972) завършва МГИМО (1977).
Работил в МВнР (1978-2015), във всички кариерни дипломатически рангове от аташе до посланик, бил е началник на политическия кабинет на министъра при Станислав Даскалов (1993-1994) и при Соломон Паси (2004-2005), както и директор на различни дирекции в Министерството.
Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Кипър (2005-2009), в Република Молдова (1995-2001), в Република Турция (1991-92), Генерален консул на Република България в Истанбул (1990).
Удостоен със златен почетен знак на Министерството на външните работи (2005 и 2013) и златен почетен знак „За вярна служба под знамената“ (2001) на Министерството на отбраната.
Автор на книгата „А иначе дипломацията е сериозен занаят“ (2013).
Владее английски, турски, руски и френски.
Женен, с три деца.
Кредо: Дипломацията - дори да е в някои случаи недотам добра - е за предпочитане пред "добрата война“.
Румен Гълъбинов е роден през 1966 г. в град Бургас. Завършва УНСС като магистър по Икономика. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (Банков рисков мениджмънт), Университет Сeйнт Джон, Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета Екситър, Великобритания (Банки и финанси).
Специализирал е банков и застрахователен мениджмънт в Германия и Англия.
Председател на Агенцията за застрахователен надзор, след което е зам.-председател на Комисията по финансов надзор.
Работил е в управителните съвети на международни финансови компании от Холандия, Австрия и САЩ.
Автор е на три книги и поредица от статии в националната и международна преса в областта на банките, застраховането и финансите.
Владее английски език и руски език.
Кредо: Демографията в България е основен фактор за икономиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.