НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Украйна наложи санкции срещу руски физически лица и фирми, участвали в строежа на Кримския мост

ТАСС: Украйна наложи санкции срещу руски физически лица и фирми, участвали в строежа на Кримския мост

20 Март 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна наложи санкции на 294 компании и 848 физически лица, участвали в изграждането на Кримския мост, както и в провеждането на избори в самопровъзгласените републики в Донбас. Това се посочва в съобщение, публикувано на интернет страницата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна в сряда, цитирано от TACC.
"Списъците със санкции включват физически и юридически лица, които са участвали в изграждането на транспортния преход през Керченския проток, (които) са участвали във въоръженото нападение и конфискуване на украински военни кораби, както и незаконно задържане на украински моряци", се казва в доклада.
Освен това под санкциите са попаднали и тези, които са участвали в организирането и провеждането на избори в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) и в Крим. В актуализирания санкционен списък са включени и онези, които, по мнение на Украйна, „категорично са нарушили украинското законодателство, като са влизали или излизали незаконно от временно окупираната територия на Крим”, както и лица, които „незаконно получават и използват музейни колекции, принадлежащи на Украйна”.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Коммерсантъ“: МВнР на РФ призова НАТО и Ес да признаят избора, който направиха жителите на Крим

„Коммерсантъ“: МВнР на РФ призова НАТО и Ес да признаят избора, който направиха жителите на Крим

19 Март 2019 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Москва/Крим. В деня, когато се отбеляза годишнина от присъединяването на Крим към РФ МВнР на Русия се обърна с призив към НАТО и ЕС да не се занимават с политиканство, а „да се вслушат в гласа на кримчани“, пише вестник „Коммерсантъ“.
«Добре би било, ако в ЕС и в НАТО престанат да се занимават с политиканстване и най-после се вслушат в гласа на жителите на Крим. Крайно време е да се признае демократичният избор, който направиха хората от Крим и Севастопол и да се обърне внимание на положителните промени, които настъпиха в техния живот откакто се присъединиха към Руската федерация », се казва в коментарите, публикувани на сайта на руското външнополитическо ведомство.
Новите санкции на Евросъюза по отношение на някои руснаци, които са съпричастни към инцидента в Керченския пролив, според МВнР на РФ са „възмутително решение“ и опит „да се натрупат политически точки, като се провокира украинската страна“ в конфликта.
Изданието припомня следните факти:

На 16 март 2014 година в Крим се проведе референдум. По официални данни, 96,77% от гласувалите са настоявали за присъединяване на полуострова към Русия.
На 18 март Крим и Севастопол влизат в състава на Русия.
САЩ, Европейският съюз и други държави не признаха резултатите от гласуването и въведоха санкции срещу Русия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Комсомольская правда“: Порошенко заяви, че не възнамерява да „вари каша“ с Путин

„Комсомольская правда“: Порошенко заяви, че не възнамерява да „вари каша“ с Путин

19 Март 2019 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Крим/Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че няма намерение „да вари каша“ с лидера на Русия Владимир Путин. Това той е казал в ефира на телевизионния канал ICTV , пише вестник „Комсомольская правда“.
Преди това в понеделник по време на визитата си в Крим руският държавен глава е отбелязал, че руският и украинският народ не се карат, но на Москва й е трудно да намери път към взаимното разбирателство със сегашното ръководство в официален Киев, думите му са били „не се получава да варим каша и да постигнем някакъв положителен резултат ".
Порошенко е коментирал думите му така: „ Що се отнася до това кой с кого „не може да вари каша“, ще кажа, че нито имам намерение да я варя, нито да я ям, нито на риболов ще отида както правят някои наши кандидати“.
Путин е произнесъл на украински основния си въпрос към властите в Киев. На 18 март той се е срещнал с представителите на обществеността в Крим и в Севастопол и е отбелязал, че онова, което в последно време творят киевските власти „понякога предизвиква просто недоумение“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: В Минск не искат да говорят и да слушат за Крим

„Независимая газета“: В Минск не искат да говорят и да слушат за Крим

19 Март 2019 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Минск/Москва. В Минск се проведе пресконференция на руския посланик в Белорусия Михаил Бабич, посветена на годишнината от включването на Крим в състава на РФ. Белоруските медии не обърнаха внимание на събитието по указания от властите, както твърди руската „Независимая газета“ според неофициалната информация, с която разполага изданието.
Пресконференцията е отразена само от руските медии. Недържавните медии в Минск са демонстрирали безразличие към проявата, като са направили съвместно изявление.
«Ние, белоруските неправителствени медии, като преценяваме всички плюсове и минуси от присъствието на нашите журналисти на това събитие, решихме да се въздържим от участие в него»,се казва в съвместното изявление на петте най-големи неправителствени средства за масова информация (СМИ) в Белорусия. Те са пояснили, че причината за отказа им е темата на пресконференцията – „Не искаме нашите читатели да сметнат, че участието на журналистите ни означава подкрепа за една от страните в събитията в Крим от 2014-та година“. Журналистите заявяват, че са готови да пишат по други теми, в частност белоруско-руските отношения и да „представят“ позицията на руския посланик пред своите читатели.
Държавните СМИ са се въздържали от гръмки изявления, но също не са уважили проявата. При това поведението им съвсем не е било неочаквано. В петък още в журналистическата общност усилено са се разпространявали слухове, че отгоре са им спуснали указание да не ходят на пресконференцията за Крим. Освен това, ако неправителствените медии използват като аргумент темата на пресконференцията, то държавните имат и други мотиви.
«Независимая газета» вече е споменавала, че в края на миналата седмица руският посланик влезе в открит конфликт с белоруското МВнР. В интервю Михаил Бабич започна полемика с президента Александър Лукашенко, според когото русия се отнася доста превзето към белоруската продукция, нарушава съюзническите договорености и несправедливо обвинява официален Минск, че е „храненик“. Ние никога не сме ви били храненици и няма да бъдем. Когато хората слушат това, и аз особено, който съм доста самовлюбен човек, ми иде да се откажа от всякакви съюзи », реагирал тогава белоруския президент. Михаил Бабич се опитал да отговори с числа, че това не е така. Тогава именно МВнР в Минск го нарекло „счетоводител“ и го накарало да „прояви малко уважение“ към държавата, в която пребивава. «За малкото време, през което е в Белорусия, той дори не успя да разбере каква е разликата между федерален окръг и независима държава“, са констатирали във ведомството. На свой ред Михаил Бабич е обявил официалното изявление на министерството като „брътвеж“.
В понеделник на пресконференцията той отново се върнал на тази тема и припомнил, че има право на подобни изказвания. «Ако е нужно на държавата ти, в определен миг посланикът й да стане счетоводител, особено ако той е и добър счетоводител, това е гаранция за нея, че няма да я подминат, нито да я измамят, а точно обратно, че партньорските й икономически отношения са прозрачни и разбираеми не само за чиновниците, но и за всички граждани на държавите, участнички в тези отношения », е заявил руският посланик. По думите на дипломата, «посланикът не ходи само по приеми и не говори само красиви слова, не изпраща от време навреме по някоя нота, среща-изпраща някого“. «посланикът е най-висшият официален представител на своята държава“.
Така, потвърдиха се и най-неприятните предположения и опасения, които се чуха още докато се съгласуваше кандидатурата на Бабич за посланик в Минск. Тогава се говореше за връзките му с КГБ, за инцидента около назначаването му за посланик в Киев, когато украинската страна отказа да го приеме, като го обяви за „посланик на войната“, „професионален диверсант“ и „класически кандидат на Кремъл за взаимодействие със сепаратистите в Донбас при организиране на силови операции“.
Минск дължи мълча и съгласува кандидатурата му, но Бабич предизвика раздразнение в белоруските власти, когато започна енергично да посещава предприятията, да пътува из регионите на страната. Поведението му се оценява от експертите като сходно с поведението на самия Лукашенко от 1990-те години, когато той беше решил, че е ударил неговият час да стане глава на съюзното ръководство. Те припомнят, че по онова време на пътуванията на белоруския президент из руските райони се слага точка по разпореждане на Кремъл.
Сега според тях конфликтът може да приключи с отзоваване на посланика. Представители на опозицията в Минск вече са обявили подобно искане.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин покани Ердоган на откриването на голямата джамия в Крим

ТАСС: Владимир Путин покани Ердоган на откриването на голямата джамия в Крим

18 Март 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че е поканил президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган на откриването на голямата джамия в Крим и той се е отнесъл положително, предава ТАСС.
„Вече поканих президента на Турция Ердоган. Той знае за това и доколкото разбирам се отнася много положително към това предложение. Ще видим как ще се развият нещата и дали той ще има време и възможност да дойде“, каза Путин.
Президентът на Русия отбеляза, че страната ще развива отношенията си с Турция и своите приятели във всички сфери.
В хода на среща с Путин с предложение да се покани Ердоган е излязъл мюфтията на кримските мюсюлмани Хаджи Емирали Аблаев. „Позволете да ви поканя на откриването на голямата джамия и навярно би било уместно, ако вие поканите президента на Турция Ердоган. Той няма да ви откаже“, е казал мюфтията.
Съгласно проекта, общата площ на Катедралната джамия в Симферопол ще бъде 5,7 хиляди квадратни метра, а вместимостта 2600 души. Съоръжението се състои от две части – основна сграда с купол и вътрешен двор с колонади и шадраван. Строителството на джамията започна през октовмри 2016 година и според плановете трябва да бъде завършено в края на 2019 година.
Както заяви Путин, всички традиционни вероизповедания, включително ислямът, имат много голям културен принос в междурелигиозното спокойствие. Той отбеляза, че през последните години из цялата страна са построени много джамии.
По думите на президента, кримските мюсюлмани отдавна са мечтали за своя Катедрална джамия. „Увеличава се броят на нашите мюсюлмани, които постоянно ходят на хадж, ходят в Саудитска Арабия. Ние сме в контакт с нашите приятели в Саудитска Арабия и те ни помагат в обезпечаването на тези поклонения. И в бъдеще ще развиваме това направление“, заяви Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: НАТО предложи на Русия да „върне“ Крим на Украйна, Крим предложи на САЩ да върне Калифорния на Русия

РИА Новости: НАТО предложи на Русия да „върне“ Крим на Украйна, Крим предложи на САЩ да върне Калифорния на Русия

18 Март 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В разпространено в понеделник заявление във връзка с петата годишнина от присъединяването на Крим към Русия, НАТО изрази безпокойството си от засилването на военното присъствие на Русия в Черноморския регион, а освен това й предложи „да върне Крим“ на Украйна, предава РИА Новости.
„Осъждаме продължаващото широкомащабно увеличаване на военната мощ на Русия в Крим и сме обезпокоени от усилията и заявените планове на Русия за по-нататъшно усилване на военната мощ в Черноморския регион“, се казва в заявлението.
В него се отбелязва също, че НАТО не признава присъединяването на Крим към Русия. „Призоваваме Русия да върне контрола над Крим на Украйна“, пише в документа.
Алиансът заяви още, че „завръщане към ‚обичайното водене на работата‘ не може да се случи, докато в действията на Русия не се случат ясни и конструктивни изменения, свидетелстващи за спазването на международното право и международните задължения“.
В отговор на това заявление, директорът на Института по обществени науки и международни отношения на Севастополския държавен университет Иван Чихарев напомни, че Калифорния е бивша колония на Русия.
„НАТО е последната организация, която може да се учудва от засилването на нечие военно присъствие, тъй като след Студената война именно НАТО разширява военното си присъствие във всички региона на света, без съгласието на международната общност. Пример за това е нарушаването на конвенцията от Монтрьо от страна на американски военни кораби. Ответното усилване на Русия е съвсем закономерно от гледна точка на поддържането на баланса на силите в региона. А в отговор на предложението да се даде Крим на Украйна, предлагам на Русия да й бъде върната бившата й колония в Калифорния – Форт Росс“, заяви Чихарев.
Руската агенция припомня, че Форт Росс е основан през 1812 година от руско-американска компания на Тихоокеанското крайбрежие на Калифорния, на 80 километра от Сан Франциско, за лов и търговия с риба и кожи. През 1841 година компанията продава собствеността си на големия земевладелец Джон Сатър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин даде старт на работата на Балаклавската и Таврическата ТЕЦ в Крим

РИА Новости: Путин даде старт на работата на Балаклавската и Таврическата ТЕЦ в Крим

18 Март 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Севастопол. Руският президент Владимир Путин взе участие в церемонията по пускането на пълна мощност на Балаклавската и Таврическата ТЕЦ в Крим, предава кореспондент на РИА Новости.
Освен това на церемонията участваха вицепремиерът на страната Дмитрий Козак, министърът на енергетиката Александър Новак, ръководителят на Крим Сергей Аксьонов и генералният директор на компания „Ростех“ Сергей Чемезов.
По думите на държавния глава, днес потребителите на полуострова са им необходими 1000-1100 мегавата. В същото време, отчитайки въвеждането на новите мощности, „общият енергиен ресурс на Крим и Севастопол е от порядъка на 2070 мегавата“.
Путин подчерта, че тези обеми са достатъчни и „за предаване в съседни региони“ при необходимост.
Той напомни, че през 2014 година на полуострова са се произвеждали само 160 мегавата.
Първите енергоблокове на двете станции започнаха работа през октомври миналата година.
С това мероприятие започна работното посещение на Владимир Путин в Крим. В понеделник вечерта в Симферопол той ще се срещне с представители на обществеността на полуострова и ще участва в тържествата, посветени на обединението между Крим и Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: В Крим Путин ще общува с представителите на обществеността свободно

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: В Крим Путин ще общува с представителите на обществеността свободно

18 Март 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, който е на посещение в Крим, счита за основна точка от своята програма срещата с представители на обществото, с които ще общува свободно, а не по протокол. Това поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
„Днес се навършват пет години от обединяването на Крим с Русия, това е празник за всички руснаци. Президентът ще работи в Крим“, подчерта Песков. Съгласно думите му, „Путин счита за необходимо днес да се срещне с обществеността…. за да може извън протокола да пообщува с тях за това, което се е случило за пет години на полуострова – какви проблеми има, кое не стига, кое е хубаво“, допълни говорителят на Кремъл.
Уточнява се, че той Путин ще участва в церемонии по въвеждането в експлоатация на обекти на енергийната инфраструктура. Както отбелязаха от пресслужбата на Кремъл по-рано, Путин ще вземе участие в чествания по случай петата годишнина от референдума за обединението на полуострова с Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин пристига в Крим за петата годишнина от присъединяването на полуострова към Русия

ТАСС: Путин пристига в Крим за петата годишнина от присъединяването на полуострова към Русия

18 Март 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин пристига в Крим и Севастопол, предава TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.
Уточнява се, че той ще участва в церемонии по въвеждането в експлоатация на обекти на енергийната инфраструктура.
Както отбелязват от пресслужбата, Путин ще се срещне в Симферопол с представители на обществеността на Република Крим и Севастопол, и ще вземе участие в чествания по случай петата годишнина от референдума за обединението на полуострова с Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин обяви визита в Крим на 18 март

ТАСС: Путин обяви визита в Крим на 18 март

17 Март 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще посети Крим и Севастопол на 18 март, предава TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.
Уточнява се, че той ще участва в церемонии по въвеждането в експлоатация на обекти на енергийната инфраструктура.
В същия ден, както отбелязват от пресслужбата, Путин ще се срещне в Симферопол с представители на обществеността на Република Крим и Севастопол, и ще вземе участие в чествания по случай петата годишнина от референдума за обединението на полуострова с Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.