НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Украйна наложи санкции срещу руски физически лица и фирми, участвали в строежа на Кримския мост

ТАСС: Украйна наложи санкции срещу руски физически лица и фирми, участвали в строежа на Кримския мост

20 Март 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна наложи санкции на 294 компании и 848 физически лица, участвали в изграждането на Кримския мост, както и в провеждането на избори в самопровъзгласените републики в Донбас. Това се посочва в съобщение, публикувано на интернет страницата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна в сряда, цитирано от TACC.
"Списъците със санкции включват физически и юридически лица, които са участвали в изграждането на транспортния преход през Керченския проток, (които) са участвали във въоръженото нападение и конфискуване на украински военни кораби, както и незаконно задържане на украински моряци", се казва в доклада.
Освен това под санкциите са попаднали и тези, които са участвали в организирането и провеждането на избори в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) и в Крим. В актуализирания санкционен списък са включени и онези, които, по мнение на Украйна, „категорично са нарушили украинското законодателство, като са влизали или излизали незаконно от временно окупираната територия на Крим”, както и лица, които „незаконно получават и използват музейни колекции, принадлежащи на Украйна”.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Коммерсантъ“: МВнР на РФ призова НАТО и Ес да признаят избора, който направиха жителите на Крим

„Коммерсантъ“: МВнР на РФ призова НАТО и Ес да признаят избора, който направиха жителите на Крим

19 Март 2019 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Москва/Крим. В деня, когато се отбеляза годишнина от присъединяването на Крим към РФ МВнР на Русия се обърна с призив към НАТО и ЕС да не се занимават с политиканство, а „да се вслушат в гласа на кримчани“, пише вестник „Коммерсантъ“.
«Добре би било, ако в ЕС и в НАТО престанат да се занимават с политиканстване и най-после се вслушат в гласа на жителите на Крим. Крайно време е да се признае демократичният избор, който направиха хората от Крим и Севастопол и да се обърне внимание на положителните промени, които настъпиха в техния живот откакто се присъединиха към Руската федерация », се казва в коментарите, публикувани на сайта на руското външнополитическо ведомство.
Новите санкции на Евросъюза по отношение на някои руснаци, които са съпричастни към инцидента в Керченския пролив, според МВнР на РФ са „възмутително решение“ и опит „да се натрупат политически точки, като се провокира украинската страна“ в конфликта.
Изданието припомня следните факти:

На 16 март 2014 година в Крим се проведе референдум. По официални данни, 96,77% от гласувалите са настоявали за присъединяване на полуострова към Русия.
На 18 март Крим и Севастопол влизат в състава на Русия.
САЩ, Европейският съюз и други държави не признаха резултатите от гласуването и въведоха санкции срещу Русия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Комсомольская правда“: Порошенко заяви, че не възнамерява да „вари каша“ с Путин

„Комсомольская правда“: Порошенко заяви, че не възнамерява да „вари каша“ с Путин

19 Март 2019 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Крим/Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че няма намерение „да вари каша“ с лидера на Русия Владимир Путин. Това той е казал в ефира на телевизионния канал ICTV , пише вестник „Комсомольская правда“.
Преди това в понеделник по време на визитата си в Крим руският държавен глава е отбелязал, че руският и украинският народ не се карат, но на Москва й е трудно да намери път към взаимното разбирателство със сегашното ръководство в официален Киев, думите му са били „не се получава да варим каша и да постигнем някакъв положителен резултат ".
Порошенко е коментирал думите му така: „ Що се отнася до това кой с кого „не може да вари каша“, ще кажа, че нито имам намерение да я варя, нито да я ям, нито на риболов ще отида както правят някои наши кандидати“.
Путин е произнесъл на украински основния си въпрос към властите в Киев. На 18 март той се е срещнал с представителите на обществеността в Крим и в Севастопол и е отбелязал, че онова, което в последно време творят киевските власти „понякога предизвиква просто недоумение“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: В Минск не искат да говорят и да слушат за Крим

„Независимая газета“: В Минск не искат да говорят и да слушат за Крим

19 Март 2019 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Минск/Москва. В Минск се проведе пресконференция на руския посланик в Белорусия Михаил Бабич, посветена на годишнината от включването на Крим в състава на РФ. Белоруските медии не обърнаха внимание на събитието по указания от властите, както твърди руската „Независимая газета“ според неофициалната информация, с която разполага изданието.
Пресконференцията е отразена само от руските медии. Недържавните медии в Минск са демонстрирали безразличие към проявата, като са направили съвместно изявление.
«Ние, белоруските неправителствени медии, като преценяваме всички плюсове и минуси от присъствието на нашите журналисти на това събитие, решихме да се въздържим от участие в него»,се казва в съвместното изявление на петте най-големи неправителствени средства за масова информация (СМИ) в Белорусия. Те са пояснили, че причината за отказа им е темата на пресконференцията – „Не искаме нашите читатели да сметнат, че участието на журналистите ни означава подкрепа за една от страните в събитията в Крим от 2014-та година“. Журналистите заявяват, че са готови да пишат по други теми, в частност белоруско-руските отношения и да „представят“ позицията на руския посланик пред своите читатели.
Държавните СМИ са се въздържали от гръмки изявления, но също не са уважили проявата. При това поведението им съвсем не е било неочаквано. В петък още в журналистическата общност усилено са се разпространявали слухове, че отгоре са им спуснали указание да не ходят на пресконференцията за Крим. Освен това, ако неправителствените медии използват като аргумент темата на пресконференцията, то държавните имат и други мотиви.
«Независимая газета» вече е споменавала, че в края на миналата седмица руският посланик влезе в открит конфликт с белоруското МВнР. В интервю Михаил Бабич започна полемика с президента Александър Лукашенко, според когото русия се отнася доста превзето към белоруската продукция, нарушава съюзническите договорености и несправедливо обвинява официален Минск, че е „храненик“. Ние никога не сме ви били храненици и няма да бъдем. Когато хората слушат това, и аз особено, който съм доста самовлюбен човек, ми иде да се откажа от всякакви съюзи », реагирал тогава белоруския президент. Михаил Бабич се опитал да отговори с числа, че това не е така. Тогава именно МВнР в Минск го нарекло „счетоводител“ и го накарало да „прояви малко уважение“ към държавата, в която пребивава. «За малкото време, през което е в Белорусия, той дори не успя да разбере каква е разликата между федерален окръг и независима държава“, са констатирали във ведомството. На свой ред Михаил Бабич е обявил официалното изявление на министерството като „брътвеж“.
В понеделник на пресконференцията той отново се върнал на тази тема и припомнил, че има право на подобни изказвания. «Ако е нужно на държавата ти, в определен миг посланикът й да стане счетоводител, особено ако той е и добър счетоводител, това е гаранция за нея, че няма да я подминат, нито да я измамят, а точно обратно, че партньорските й икономически отношения са прозрачни и разбираеми не само за чиновниците, но и за всички граждани на държавите, участнички в тези отношения », е заявил руският посланик. По думите на дипломата, «посланикът не ходи само по приеми и не говори само красиви слова, не изпраща от време навреме по някоя нота, среща-изпраща някого“. «посланикът е най-висшият официален представител на своята държава“.
Така, потвърдиха се и най-неприятните предположения и опасения, които се чуха още докато се съгласуваше кандидатурата на Бабич за посланик в Минск. Тогава се говореше за връзките му с КГБ, за инцидента около назначаването му за посланик в Киев, когато украинската страна отказа да го приеме, като го обяви за „посланик на войната“, „професионален диверсант“ и „класически кандидат на Кремъл за взаимодействие със сепаратистите в Донбас при организиране на силови операции“.
Минск дължи мълча и съгласува кандидатурата му, но Бабич предизвика раздразнение в белоруските власти, когато започна енергично да посещава предприятията, да пътува из регионите на страната. Поведението му се оценява от експертите като сходно с поведението на самия Лукашенко от 1990-те години, когато той беше решил, че е ударил неговият час да стане глава на съюзното ръководство. Те припомнят, че по онова време на пътуванията на белоруския президент из руските райони се слага точка по разпореждане на Кремъл.
Сега според тях конфликтът може да приключи с отзоваване на посланика. Представители на опозицията в Минск вече са обявили подобно искане.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Кримски бастион: как се промени военната инфраструктура на полуострова

„Известия“: Кримски бастион: как се промени военната инфраструктура на полуострова

18 Март 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Преди пет години Севастопол и Крим се върнаха в Русия. До този момент при всяка власт в Киев Черноморският флот бавно умираше. Русия не можеше да заменя остарелите кораби и да обновява самолетите от морската авиация, а системите на бреговата охрана на Севастопол и противовъздушната отбрана (ПВО) на флота просто не съществуваха като такива. Тези задачи трябваше да бъдат решавани от въоръжените сили на Украйна, но през 2014 година съществуваха практически само на хартия. След влизането на Крим в състава на Русия Черноморският флот получи нов живот, пише руският вестник „Известия“ в материал, представен без редакторска намеса.

Във водата

По-рано Черноморският флот носеше прозвището „музей на морските кораби“. Например, стражевият кораб „Сметливий“ през тази година ще отбележи 50 години служба. Няколко десантни кораба са още по-стари. А спасителният съд-носител на подводни апарати „Комуна“ е построен още по времената на Руската империя.
Но в момента, пет години по-късно, такова прозвище за Севастопол вече не е актуално. През 2016-2018 година там пристигнаха три фрегати проект 11356: „Адмирал Григорович“, „Адмирал Есен“ и „Адмирал Макаров“. Тези кораби вече извършиха редица походи в Средиземно море. На тяхна сметка са и ракетни стрелби с „Калибри“ по позиции на терористичната организация „Ислямска държава“ и успешни случаи на откриване на чуждестранни подводници.
Освен тях в състава на 30-а дивизия от надводни кораби влизат стражевите кораби „Питливий“, „Ладний“ и вече споменатия „Сметливий“. Флагман на флота е ракетният крайцер „Москва“ – скоро той отново ще бъде пуснат на вода, но вече в новото си качество. Освен това не е изключено още една от строящите се в момента фрегати проект 22350 тип „Адмирал Горшков“ да бъде изпратен в Черноморския флот.
Значително събитие стана и възраждането на знаменития черноморски док за подводници. През 2014 година в състава на флота има само една такава – „Алрос“. Но през 2019 година те вече са седем – добавени са кораби проект 6363. Въпреки че юридически мястото на базиране на четвърта подводна бригада е Новоросийск, фактически плавателните съдове са на своето историческо място в Южната бухта на град Севастопол. Две подводници – „Великий Новгород“ и „Колпино“ – служат в сирийското пристанище Тартус. Между другото, черноморските страни - България, Румъния и Украйна - са загубили своите подводни сили.
В състава на Черноморския флот има четири малки ракетни кораба: от проект 1239 „Бора и „Самум“ и ракети „Москит“, както и два кораба проект 12341 „Штиль“ и „Мираж“ с ракети „Малахит“. Напълно е възможно последните в най-скоро време да бъдат оборудвани с ракетни системи „Уран“. През 2018 година в състава на ЧФ влизат два малки ракетни кораба проект 21631 „Орехово-Зуево“ и „Вишний Волочек“ с ракети „Калибър“. През 2019 година трябва да се присъединят и „Ингушетия“ и „Грайоворон“. От 2019 година флотът ще започне да получава малки ракетни кораби проект 22800, също въоръжени с „Калибър“. Първи ще е „Циклон“, а в момента в Керч и Феодосия се строят още пет.
Освен тях във флота влизат пет ракетни катера, шест малки кораби за борба с подводници и девет миночистача (тралчика).
Сред всички руски флотове, Черноморският разполага с най-голям брой десантни кораби – има седем от тях. Военноморският флот планира да продължи със строителството на десантни кораби, защото в голяма степен благодарение на тях се осигурява функционирането на „сирийския експрес“. От всички руски територии, Крим се намира най-близо до Сирия, затова от полуострова се води снабдяването на руската групировка в близкоизточната страна. Бойната авиация се прехвърля в Сирия, за да участва в операциите на Военнокосмическите сили (ВКС) именно от кримските летища. Подразделения на ЧФ участват в охраната на точките на базиране на руската армия в Сирия и в съпровождането на конвоите с хуманитарна помощ.
През 2018 година в състава на ЧФ влиза патрулният кораб проект 22160 „Василий Биков“. Изпитанията на втория представител на тази серия – „Дмитрий Рогачев“ – все още продълбават. Преди броени дни в Керч бе спуснат на вода третият многофункционален боен кораб от ново поколение „Павел Державин“, а до 2022 година в състава на флота ще влязат още три такива. Новопостроените кораби бяха част от новото подразделение на 184 бригада за охрана на акваторията на Новоросийск.
През лятото в Севастопол ще пристигне нов тралчик проект 12700 „Иван Антонов”. Той ще бъде последван от „Владимир Емелянов“ и „Георгий Курбатов” – от края на Втората световна война изминаха 74 години, но в крайбрежните води на Крим и до момента има морски мини.Освен това, в последно време решаването на задачите по патрулирането на Средиземно море все по-често се прехвърля на Черноморския флот.
Освен бойните кораби, в състава на ЧФ влязоха и нови спасителни влекачи – на борда си те имат разнообразни подводни апарати. Скоро флотът ще бъде попълнен с нови танкери и многофункционални плавателни съдове. Възможностите за разузнаване са увеличени от новия разузнавателен кораб „Иван Хрус“.
Задачите за мониторинг на морската среда се решават от 77-а зона за наблюдение. Радарните постове в тази област контролират цялата дейност в Черно и Азовско море. През 2019 г. областта ще получи радарите „МР-232 Буссоль-С“, информацията от които ще бъде изпращана в автоматизираната система за технически контрол „Рубеж“.
Общо от 2015 година ЧФ е получил повече от 50 нови кораба, подводници, катери и помощни съдове.

На сушата

В годините на Великата Отечествена война морските пехотинци защитават Одеса, Севастопол и Новоросийск и участват в десанти. Днес 810-а бригада на морската пехота е гордостта на Черноморския флот. През 2016 година това съединение е наградено с орден „Жуков“ за участието си в бойните действия в Сирия, а в началото на 2018-а получава звание гвардейска. Струва си да се отбележи, че бригадата вече замени съветските БТР-80 с най-съвременните БТР-82АМ.
ЧФ винаги е бил силен и със своите подразделения от специални части. През 2016 година в състава на флота се появява „крайбрежен спецназ“ – специален отряд за борба с диверсанти, който разполага с противодиверсионни катери „Грачонок“ и бойни катери „Раптор“.
Под управлението на 22 армейски корпус е 126-а бригада на бреговата охрана, която има в състава си танкови, мотострелкови и планински подразделения. По своята боева мощ тази бригада не отстъпва почти нищо на мотострелкова дивизия. В корпуса влиза също и 127-а бригада на разузнаването, снабдена с разнообразно радиоелектронно оборудване и безпилотни летателни апарати.
Задачите по артилерийската поддръжка решава 8-и полк. В допълнение към РСЗО (Ракетна система за залпов огън) „Торнадо“ той е получил системи РСЗО „Ураган“ и „Ураган-1М“. Освен това в неговия състав има дивизиони, въоръжени с най-съвременните противотанкови системи „Хризантема“.
В случай на необходимост от запасняци и резервисти може да бъде разгърната 47-а дивизия за териториална отбрана.
През 2014 година е възстановена системата за брегова охрана на главната база на ЧФ, а и на целия Крим. Основа на бреговата охрана става 15-а ракетна бригада. В момента в състава й влизат по два дивизиона с брегови ракетни системи „Бастион“ и „Бал“, както и възстановената подземна ракетна система „Утес“. Тази „супербригада“ е способна гарантирано да унищожи всеки влязъл в Черно море чуждестранен военен кораб.
Радиоефирът над Крим се контролира от 475-и център за радиоелектронна борба. На въоръжение в центъра, конкретно има най-съвременните, произведени след 2012 година, системи за заглушаване на връзката на КВ „Мурманск-БН“.
В Джанкое се базира десантно-щурмови батальон на Въздушно-десантните войски (ВДВ), който е разположен най-близо до руско-украинската граница. През 2019 година в града ще бъде формиран 97-и десантно-щурмови полк към 7-а гвардейска Новоросийска десантно-щурмова (планинска) дивизия.

Във въздуха

Крим отдавна е смятан за „непотопяемият самолетоносач“ на Русия. През 2014 година на полуострова са били разположени четири авиационни полка. Един от тях е 43-и морски щурмови полк. През 2016 година той се прости с бомбардировачите Су-24 и в момента на служба в негови състав са щурмовиците Су-30СМ и Су-24М. Други авиополкове са части на 27-а смесена дивизия от 4-а Въздушна армия на ВКС.
Полковете са разположени на летищата Гвардейский, Джанкое и Белбек. На летището Гвардейский е базиран 38-и смесен авиополк с бомбардировачи Су-24М, разузнавателни самолети Су-24МР и щурмовици Су-25СМ. 37-и изтребителен авиополк е базиран на летището Белбек. Той има на въоръжение изтребители Су-27М, Су-27 и Су-30М2. През 2019 година е завършена реконструкцията на летището и сега то може да приема всички видове бойни самолети, включително стратегически бомбардировачи. В Джанкое е разположен 39-и вертолетен авиополк с най-съвременните Ми-28Н, Ка-52, Ми-35 и Ми-8АМТШ.
Прикритието на Крим от въздушни нападения осъществява 31-а дивизия на противовъздушната отбрана (ПВО). През 2017-2018 въздушното пространство на Крим е защитавано от четири дивизиона системи С-400, разположени в Джанкое, Евпатория, Севастопол и Феодосия. Те са поддържани от няколко дивизиона С-300ПМ, както и бойни машини „Панцирь-С“. През зимата на 2018-а година около Керч, за прикритието на Кримския мост, е разположен допълнителен дивизион „Панцирь-С“ и сега небето над полуострова е изцяло покрито.
За въздушното пространство следят радари 55Ж6М „Небо-М“. Те са разположени в Крим в началото на 2018 година и отговарят за цялото въздушно пространство над Черно море до проливите Босфор и Дарданели.
В 22-и армейски корпус влиза 1096-и зенитен полк. Засега той е въоръжен със ЗРК „Оса“, но тя постепенно се заменя от системи „Бук-М2“ и по-съвременните „Бук-М3“.
Управлението на авиационните сили, средствата за ПВО, бойните хеликоптери и дроновете се осъществява с помощта на нова автоматизирана система за управление с елементи на изкуствен интелект.
Туристите, пътуващи по Черно море, при влизането си в Севастопол могат да обърнат внимание на две големи сиви сгради. Това е радар от системата за предупреждение за ракетно нападение „Днепър“. От това място се наблюдава южното и западното направление. Известно е, че през 2019 година в Севастопол ще започне строителството на нов радар „Воронеж-СМ“.
За пет години около Крим и Севастопол е създаден мощен защитен „бастион“, който гарантира защитата на жителите на полуострова от всяко нападение отвън.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: НАТО предложи на Русия да „върне“ Крим на Украйна, Крим предложи на САЩ да върне Калифорния на Русия

РИА Новости: НАТО предложи на Русия да „върне“ Крим на Украйна, Крим предложи на САЩ да върне Калифорния на Русия

18 Март 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В разпространено в понеделник заявление във връзка с петата годишнина от присъединяването на Крим към Русия, НАТО изрази безпокойството си от засилването на военното присъствие на Русия в Черноморския регион, а освен това й предложи „да върне Крим“ на Украйна, предава РИА Новости.
„Осъждаме продължаващото широкомащабно увеличаване на военната мощ на Русия в Крим и сме обезпокоени от усилията и заявените планове на Русия за по-нататъшно усилване на военната мощ в Черноморския регион“, се казва в заявлението.
В него се отбелязва също, че НАТО не признава присъединяването на Крим към Русия. „Призоваваме Русия да върне контрола над Крим на Украйна“, пише в документа.
Алиансът заяви още, че „завръщане към ‚обичайното водене на работата‘ не може да се случи, докато в действията на Русия не се случат ясни и конструктивни изменения, свидетелстващи за спазването на международното право и международните задължения“.
В отговор на това заявление, директорът на Института по обществени науки и международни отношения на Севастополския държавен университет Иван Чихарев напомни, че Калифорния е бивша колония на Русия.
„НАТО е последната организация, която може да се учудва от засилването на нечие военно присъствие, тъй като след Студената война именно НАТО разширява военното си присъствие във всички региона на света, без съгласието на международната общност. Пример за това е нарушаването на конвенцията от Монтрьо от страна на американски военни кораби. Ответното усилване на Русия е съвсем закономерно от гледна точка на поддържането на баланса на силите в региона. А в отговор на предложението да се даде Крим на Украйна, предлагам на Русия да й бъде върната бившата й колония в Калифорния – Форт Росс“, заяви Чихарев.
Руската агенция припомня, че Форт Росс е основан през 1812 година от руско-американска компания на Тихоокеанското крайбрежие на Калифорния, на 80 километра от Сан Франциско, за лов и търговия с риба и кожи. През 1841 година компанията продава собствеността си на големия земевладелец Джон Сатър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин даде старт на работата на Балаклавската и Таврическата ТЕЦ в Крим

РИА Новости: Путин даде старт на работата на Балаклавската и Таврическата ТЕЦ в Крим

18 Март 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Севастопол. Руският президент Владимир Путин взе участие в церемонията по пускането на пълна мощност на Балаклавската и Таврическата ТЕЦ в Крим, предава кореспондент на РИА Новости.
Освен това на церемонията участваха вицепремиерът на страната Дмитрий Козак, министърът на енергетиката Александър Новак, ръководителят на Крим Сергей Аксьонов и генералният директор на компания „Ростех“ Сергей Чемезов.
По думите на държавния глава, днес потребителите на полуострова са им необходими 1000-1100 мегавата. В същото време, отчитайки въвеждането на новите мощности, „общият енергиен ресурс на Крим и Севастопол е от порядъка на 2070 мегавата“.
Путин подчерта, че тези обеми са достатъчни и „за предаване в съседни региони“ при необходимост.
Той напомни, че през 2014 година на полуострова са се произвеждали само 160 мегавата.
Първите енергоблокове на двете станции започнаха работа през октомври миналата година.
С това мероприятие започна работното посещение на Владимир Путин в Крим. В понеделник вечерта в Симферопол той ще се срещне с представители на обществеността на полуострова и ще участва в тържествата, посветени на обединението между Крим и Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: В Крим Путин ще общува с представителите на обществеността свободно

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: В Крим Путин ще общува с представителите на обществеността свободно

18 Март 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, който е на посещение в Крим, счита за основна точка от своята програма срещата с представители на обществото, с които ще общува свободно, а не по протокол. Това поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
„Днес се навършват пет години от обединяването на Крим с Русия, това е празник за всички руснаци. Президентът ще работи в Крим“, подчерта Песков. Съгласно думите му, „Путин счита за необходимо днес да се срещне с обществеността…. за да може извън протокола да пообщува с тях за това, което се е случило за пет години на полуострова – какви проблеми има, кое не стига, кое е хубаво“, допълни говорителят на Кремъл.
Уточнява се, че той Путин ще участва в церемонии по въвеждането в експлоатация на обекти на енергийната инфраструктура. Както отбелязаха от пресслужбата на Кремъл по-рано, Путин ще вземе участие в чествания по случай петата годишнина от референдума за обединението на полуострова с Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин пристига в Крим за петата годишнина от присъединяването на полуострова към Русия

ТАСС: Путин пристига в Крим за петата годишнина от присъединяването на полуострова към Русия

18 Март 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин пристига в Крим и Севастопол, предава TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.
Уточнява се, че той ще участва в церемонии по въвеждането в експлоатация на обекти на енергийната инфраструктура.
Както отбелязват от пресслужбата, Путин ще се срещне в Симферопол с представители на обществеността на Република Крим и Севастопол, и ще вземе участие в чествания по случай петата годишнина от референдума за обединението на полуострова с Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин обяви визита в Крим на 18 март

ТАСС: Путин обяви визита в Крим на 18 март

17 Март 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще посети Крим и Севастопол на 18 март, предава TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.
Уточнява се, че той ще участва в церемонии по въвеждането в експлоатация на обекти на енергийната инфраструктура.
В същия ден, както отбелязват от пресслужбата, Путин ще се срещне в Симферопол с представители на обществеността на Република Крим и Севастопол, и ще вземе участие в чествания по случай петата годишнина от референдума за обединението на полуострова с Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.