НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В София се проведе дебат с млади българи за бъдещото развитие на Европа (ОБЗОР)

В София се проведе дебат с млади българи за бъдещото развитие на Европа (ОБЗОР)

18 Март 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
София. В 18-о СУ „Уилям Гладстон“ се проведе видео-конференция по проект „София и Европа за младите – 3D – демокрация, диалог и дебат“. В нея взеха участие кметът на София Йорданка Фандъкова и българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Проектът се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“-СО, 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2019 на Столична община. Според столичния кмет няма по-добра възможност за развитието на града от инвестицията в младите хора. По думите ѝ Европа днес е изправена пред важни решения, свързани с нейното бъдеще, но няма как да се говори за това, ако в диалогът не са включени младите хора, защото всъщност те ще са тези, които ще реализират бъдещите политики. Фандъкова даде за пример 16-годишното момиче Грета Тунберг, която в последните дни поведе хиляди ученици в борба с климатичните промени. „Това е изключително важно, защото показва, че младите хора се интересуват в какъв свят ще живеят“, отбеляза тя. „Щастлива съм, че Столична община създаде програма „Европа“, която дава възможност граждански организации да получат подкрепа да реализира проекти като този. Ние сме длъжни да осигурим платформата, средата и финансовия ресурс, за да се провеждат такива диалози“, допълни Фандъкова. По думите ѝ програмата до този момент е финансирала над 70 проекта, които са насочени към диалог с младите хора. „Благодаря на нашите млади специалисти, които разработиха двете стратегии, които движат нашия град. Това са стратегия за младите хора и стратегията за интелигентна специализация. За всички нас е много важно да имате перспектива, след като завършите своето образование, да постигате сериозно кариерно развитие в нашия град“, обясни тя. Според нея е трудно да се каже, какви ще бъдат професиите след 5 или 10 години, затова е важно каква подготовка ще получат децата, за да бъдат готови за новите предизвикателства. „За всички ни е ясно, че вие трябва да имате много добра езикова подготовка, която в нашия град се получава отдавна в много от училищата. Да имате дигитална култура и образование и да вярвате, че ще продължите да се развивате през целия си живот“, каза още Фандъкова. Тя смята, че в София и в България може да имат висококачествено образование, което по нищо да не отстъпва на най-добрите примери. „Стига наистина да работим усилено, да работим заедно и най-вече да разговаряме, и да се чуваме“, поясни Йорданка Фандъкова.
По време на срещата еврокомисарят Мария Габриел отбеляза пред учениците в залата, че младите българи имат своята роля в оформянето на бъдещето на Европа. Според нея на първо време младите хора трябва да се научат да различават ясно фалшивите новини, и критично да оценяват информацията, до която достигат. „Цифровизацията е навсякъде около нас, тя променя начина, по който учим, по който пътуваме, дори по който общуваме помежду си. Въпросите, свързани с цифрови умения, трябва да бъдат в дневния ред“, коментира още Габриел. По думите ѝ е важно да има обучение в цифрови умения за младите хора и за учителите, за да могат да индивидуализират наученото спрямо способностите на всеки един ученик, за да бъде ефикасността на обучението по-голяма. „Никога машините и роботите няма да заместят това, което ние като хора имаме. Това е нашата способност да създаваме съдържание, да иновираме, чисто емоционални и социални отношения“, поясни тя. Според нея обаче не трябва да свързваме цифровизацията само с положителни тенденции. „Тя има една тъмна страна, проявяват се нови форми на насилие, говорим за това нашите ценности офлайн да бъдат и ценности онлайн“, обобщи Габриел.
„На Европа ѝ предстоят много бурни години, защото цифровизацията крие рискове, но и дава шанс за нас. Да покажем, че в Европа имаме научни изследователи, които символизират най-високото ниво в света. Имаме образование, което дава възможност за изява“, допълни еврокомисарят.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисар Мария Габриел: Младите българи имат своята роля в оформянето на бъдещето на Европа

Еврокомисар Мария Габриел: Младите българи имат своята роля в оформянето на бъдещето на Европа

18 Март 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Младите българи имат своята роля в оформянето на бъдещето на Европа. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която участва в срещата видео-конференция по проект „София и Европа за младите- 3D, демокрация, диалог и дебат“, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Срещите с младите хора за мен са изпълнени с най-много енергия, защото критичното мислене, различният поглед през призмата на младите, за мен са изключително ценни“, обясни тя. „Ние днес имаме възможност освен да погледнем към бъдещето на Европа, но и ясно да заявим, че младите българи и България имат своята роля в неговото оформяне, тук и сега“, отбеляза еврокомисарят. Според нея на първо време младите хора трябва да се научат да различават ясно фалшивите новини, и критично да оценяват информацията, която е около нас. „Цифровизацията е навсякъде около нас, тя променя начина, по който учим, по който пътуваме, дори по който общуваме помежду си. Въпросите, свързани с цифрови умения, трябва да бъдат в дневния ред“, коментира още Габриел. По думите ѝ е важно да има обучение в цифрови умения за младите хора и за учителите, за да могат да индивидуализират наученото спрямо способностите на всеки един ученик, за да бъде ефикасността на обучението по-голяма. „Никога машините и роботите няма да заместят това, което ние като хора имаме. Това е нашата способност да създаваме съдържание, да иновираме, чисто емоционални и социални отношения“, поясни тя. Според нея обаче не трябва да свързваме цифровизацията само с положителни тенденции.
„Тя има една тъмна страна, проявяват се нови форми на насилие, говорим за това нашите ценности офлайн, да бъдат и ценности онлайн“, обобщи Габриел.
„На Европа ѝ предстоят много бурни години, защото цифровизацията крие рискове, но и дава шанс за нас. Да покажем, че в Европа имаме научни изследователи, които символизират най-високото ниво в света. Имаме образование, което дава възможност за изява“, допълни еврокомисарят.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Няма по-добра възможност за развитието на града от инвестицията в младите хора

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Няма по-добра възможност за развитието на града от инвестицията в младите хора

18 Март 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Няма по-добра възможност за развитието на града от инвестицията в младите хора. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в срещата видео-конференция по проект „София и Европа за младите -3D, демокрация, диалог и дебат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес сме в навечерието на важни решения за развитие на ЕС, за бъдещето на Европа. Няма как да се говори за бъдещето на Европа без вашата позиция, без вашето мнение, защото вие сте хората, които ще реализират тези политики, за които днес се говори. За мен най-важните срещи са срещите с младите хора, тогава когато говорим за бъдещето на Европа, България и града“, обърна се кметът към присъстващите в залата ученици. „Поздравявам кмета на район „Възраждане“ Савина Савова, че с нейния екип са изключително активни в диалога си с училищата и техните екипи. Няма по-добра възможност за развитието на града от инвестиция в младите хора. Няма как ние да не организираме и да не ръководим процеса на диалог, защото вашето мнение е важно“, обясни тя. Фандъкова даде за пример 16-годишното момиче Грета Тунберг, която в последните дни поведе хиляди ученици в борба с климатичните промени. „Това е изключително важно, защото показва, че младите хора се интересуват в какъв свят ще живеят“, отбеляза кметът на София. Според нея единственият начин да се справим с проблемите, свързани с климатичните промени, е като се обединим. „Щастлива съм, че Столична община създаде програма „Европа“, която дава възможност граждански организации да получат подкрепа да реализира проекти като този. Ние сме длъжни да осигурим платформата, средата и финансовия ресурс, за да се провеждат такива диалози“, допълни Фандъкова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще участва в срещата видео-конференция по проект "София и Европа за младите -  3D – демокрация, диалог и дебат“ с  еврокомисаря  Мария Габриел

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще участва в срещата видео-конференция по проект "София и Европа за младите - 3D – демокрация, диалог и дебат“ с еврокомисаря Мария Габриел

18 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. От 12.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще участва в срещата видео-конференция по проект „София и Европа за младите – 3D – демокрация, диалог и дебат“ с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Срещата ще се проведе в 18 СУ „Уилям Гладстон“ на ул.“Пиротска“ 68.
Проектът се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“-СО, 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2019 на Столична община. Срещата ще може да се гледа в реално време в youtube канала на фондация „Етнопалитра“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.