НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Андрей Боцев: Набелязали сме около 24 проекта за привличане на военнослужещи в армията

Ген. Андрей Боцев: Набелязали сме около 24 проекта за привличане на военнослужещи в армията

18 Март 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. Набелязали сме около 24 проекта за решаване на проблема с привличането на военнослужещи в армията. Това каза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 15-ата годишнина от членство на България в НАТО. „През 2018 година вдигнахме доходите с 10%, през 2019 г. отново ги вдигнахме и в момента ние приехме около 156 човека повече отколкото са напуснали през 2018 г. Досега тенденцията беше да се увеличава бройката на некомплекта“, коментира той. „Разделихме заплащането за звание и длъжност, за да мотивираме личния състав при по-големи задължения и отговорности съответно да получава и по-голяма заплата. Също така много неща започнахме да променяме в наредбите за допълнително заплащане при специфични условия на труд, работим и по социалния пакет. Надявам се това да даде резултат“, каза още ген. Боцев.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев: България се утвърди като стабилен, предвидим партньор в рамките на НАТО, изпълняващ напълно поетите си ангажименти

Ген. Андрей Боцев: България се утвърди като стабилен, предвидим партньор в рамките на НАТО, изпълняващ напълно поетите си ангажименти

18 Март 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. България се утвърди като стабилен, предвидим партньор в рамките на НАТО, изпълняващ напълно поетите си ангажименти. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев Боцев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с 15-ата годишнина от приемането на България в НАТО. Ген. Боцев припомни, че преди 15 години странта ни е реализирала стратегическия си приоритет да стане член на НАТО и този акт е отворил пътя ни за присъединяване към ЕС. „България като равноправен член на НАТО участва във взимането на всички решения, ръководена от своя национален интерес. Всички решения в НАТО се вземат само с консенсусно съгласие на всички 29 държави“, заяви ген. Боцев. По думите му към момента България има голям принос в дейностите на НАТО. „Имаме над 100 военнослужещи и цивилни служители, които заемат международни длъжности в щабовете и органите на Алианса. Там те постигат голяма компетентност и опит, които могат да бъдат прилагани при завръщането им в страната и това значителен принос с личен състав към възвърнатите се на наша територия страни елементи на НАТО и интегриране на силите“, заяви ген. Боцев.
По думите му до този момента България е участвала с над 12 хиляди военнослужещи във всички ръководени от Алианса операции, мисии, дейности в различни точки на света, утвърждаващи се като надежден съюзник. „Със сериозна значимост е приносът на България към операцията в Афганистан, Ирак и Косово. Участвали сме и в морски операции на НАТО. Като към настоящия момент България участва с 208 военнослужещи в различни операции на НАТО извън страната. Като най-голям ни е контингентът в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане решението на подкрепа в Афганистан. Там имаме 158 военнослужещи със задача по охрана на вътрешния периметър на база Кандахар, контрол на автомобилния и пешеходния трафик на КПП 4 и обучение и съветване подпомагане на формированието на военнослужещи от Афганистанската армия. Също така значителен е контингентът в република Косово – 22 военнослужещи със задачи свързани с подпомагане и подобряване на сигурността в района“, обясни началникът на отбраната.
Той посочи, че допълнително за изпълнение на задачи поддържаме 10-дневна готовност на поддържаща елементи рота от 140 военнослужещи, които са включени като оперативен резерв в тази операция. Ген. Боцев отбеляза, че през 2019 година се планирали 11 съвместни учения, сред които е националното учение Serbian gather`19, което е планирано да се проведе на териториите на България, Румъния и Унгария, като през 2020 година броят на включените учения ще бъде 13.
„Важна част от членството ни е, че изпълняваме договореностите на високо равнище от среща на върха във Варшава, където беше взето решение на достигане на 2% от БВП на бюджета за отбрана и от началото на 2018 година правителството пое този ангажимент до 2024 година бюджетът да стигне 2% от БВП, което ще доведе до увеличаване на капиталовите разходи и издръжката. Това значи да се увеличат международните учения и също така да пристъпим по бързо до превъоръжаване на Българската армия със съвременна бойна техника и въоръжение, за да изпълняваме цели на способностите, които сме декларирали пред Алианса“, заяви началникът на отбраната.
ТЕОДОРА ПАТРОНОВА
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Членството ни в НАТО дава сигурност, стабилност и растеж на българската икономика и това се отразява на благосъстоянието на хората

Ген. Константин Попов: Членството ни в НАТО дава сигурност, стабилност и растеж на българската икономика и това се отразява на благосъстоянието на хората

18 Март 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Членството ни в НАТО дава сигурност, стабилност и растеж на българската икономика и това се отразява на благосъстоянието на хората. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 15-ата годишнина от членството на България в НАТО. „Спомням си, че по това време преди 15 години бях командир на базата в Граф Игнатиево и доста усилено се готвихме за мисията Air Policing. Мисля, че доста здраво работихме, имаше много предизвикателства. И на 29 март застъпихме без никакви проблеми и досега много успешно изпълняваме мисията по Air Policing. Що се отнася до това какви надежди сме имали и какво сме очаквали, може да се каже, че това е по-общ въпрос към обществото, към хората“, заяви ген. Попов и посочи, че НАТО дава сигурност и стабилност. „Всичко това спомага за добър икономически растеж, за развиване на икономиката, защото бизнесът и икономиката обичат сигурност, спокойствие и стабилност. И когато го има всичко това, това се отразява и на благосъстоянието на хората. Виждаме, че благосъстоянието на хората се подобрява - може би не чак толкова, колкото сме си мечтали, но се подобрява“, каза още той.
Ген. Попов посочи, че Българската армия има главна роля в НАТО. „Но тук мисля, че трябва да добавя и нещо, което като че ли не искаме да го припознаем. В НАТО не членува само Българската армия, задължения в НАТО няма само Министерството на отбраната или МВР. Когато става дума за сигурност, цялата държава с всичките си структури, с администрация, с институции имат своите отговорности. А когато наистина става въпрос и за сигурност и отбрана, всеки един от нас има своята отговорност“, заяви той. По думите му чрез трите проекта за модернизация на Българската армия, 10-процентното увеличение на възнагражденията на военнослужещите и увеличаването на капиталовите разходи със 100% се дава добра перспектива пред Българската армия. „Важно е действително да се придържаме към плана за увеличаване на бюджета на отбраната, който да достигне 2% от БВП, а защо не и повече, и Българската армия да бъде една добра армия – такава, каквато българското общество изисква от нас“, коментира ген. Попов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: България вече не е пасивната страна, която очаква началникът да каже какво да се прави, а отстоява своите позиции

Ген. Константин Попов: България вече не е пасивната страна, която очаква началникът да каже какво да се прави, а отстоява своите позиции

18 Март 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. България вече не е пасивната страна, която очаква началникът да каже какво да се прави, а отстоява своите позиции. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 15-ата годишнина от членството на България в НАТО. „В последно време страната ни се превърна в сериозен фактор относно стабилността на региона. Нашите съседи имат достатъчно проблеми, но ние изиграхме изключително сериозна роля в определяне на политиката на Балканите с нашето успешно за Западните Балкани Председателство на Съвета на ЕС. Изиграхме и своята сериозна роля за това на югозападната граница да имаме вече не само страна, с която имаме спорове, а страна, която ще бъде член на НАТО и ще бъде наш съюзник. Ние имаме много добри отношения и с Турция, и Румъния, и с Гърция, и със Сърбия, така че България има своето наистина сериозно място в политическата арена. И това трябва да се каже не защото трябва да се хвалим с него, а за да бъдем един добър пример за далновидна политика“, заяви ген. Попов.
Той посочи, че по време на нашето европредседателство сферата за отбрана беше „разчоплена“. „Навлязохме в много сериозни детайли, когато става въпрос за това какви трябва да са взаимоотношенията на НАТО и европейската отбрана, каква трябва да е европейската отбрана. Дори в парламентарно измерение ние направихме един много сериозен документ, който не е правен никога и предполагам, че никога няма да бъде направен. В него всичките 28 държави се съгласиха на основни принципи и какво трябва да следват в общата политика по сигурност и отбрана“, каза още ген. Попов. Той припомни и че България е изиграла сериозна роля и за ПЕСКО - постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната. „Мисля, че сме доста активни и това е добре. България наистина не е пасивната страна, която очаква началникът да каже какво да се прави. Напротив, ние вече на базата на добрия опит и огромното желание, които имаме, имаме своите позиции, които отстояваме“, коментира ген. Попов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.