НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Георг Георгиев обсъди актуални теми от дневния ред с партньори в Държавния департамент във Вашингтон

Зам.-министър Георг Георгиев обсъди актуални теми от дневния ред с партньори в Държавния департамент във Вашингтон

15 Март 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещение в САЩ, разговаря в Държавния департамент във Вашингтон със заместник-помощник на държавния секретар в Бюрото по икономически въпроси Питър Хаас и с Матю Бойс, заместник-помощник на държавния секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния Департамент. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Основен акцент в разговорите между Георг Георгиев и Питър Хаас беше кандидатурата на страната ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). „България вече е доказала своята привързаност към принципите, споделяни от страните-членки - отворена пазарна икономика, демократичен плурализъм и зачитане на човешките права. Нашето членство в ЕС и НАТО е силно доказателство за това“, заяви Георг Георгиев. По думите му в България съществува политически консенсус относно необходимостта от членство в ОИСР. Българското правителство обяви за основен политически приоритет получаването на покана за започване на преговори за членство в организацията.
Българският бизнес също подкрепя членството в ОИСР. Асоциацията на организациите на българските работодатели участва в съответния комитет на ОИСР – BIAC. Отделно от това всички държави-члeнки на ЕС подкрепят българско членство в ОИСР. На лице е подкрепа на нашата кандидатура и от страна на редица други държави-членки на ОИСР.
„България очаква да получи конкретна дата за започване на преговори за присъединяване към ОИСР във възможно най-кратък срок. Такава покана допълнително ще ни амбицира в нашите усилия за постигане на стандартите на ОИСР“, категоричен беше заместник-министър Георгиев.
Той заяви, че България вярва, че нашите американски партньори ще оценят усилията на страната в хода на подготовката за членство, както и "добавената стойност" от членството ѝ в ОИСР. Всеки положителен знак за България ще означава също така силен сигнал към страните от нашето близко обкръжение за готовността на ОИСР да сподели добрите практики с тях.
В хода на срещата с Матю Бойс двамата изразиха задоволство от високото ниво на двустранен диалог между България и САЩ и подчертаха взаимното желание диалогът да продължи. Сред основните теми на разговора бе въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания, доброто сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, преговорите за получаване на покана за членство на страната ни в ОИСР, сключване на Социална спогодба между двете държави, както и партньорство в областта енергийната сигурност.
Българският заместник-министър на външните работи открои усилията на България за европейска интеграция на страните от Западните Балкани, която бе сред основните приоритети на приключилото успешно българско председателство на Съвета на ЕС.
Двете страни обсъдиха още развитието на проекта за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов коридор и интереса на България да участва в проекта за терминал за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис. Акцентирано бе, че страната ни има амбицията да се превърне в регионален разпределителен център, чрез изграждането на газов хъб „Балкан“ край Варна.
„Щастлив съм, че страната ни се разглежда като солиден и доверен партньор в региона на Балканите, както и в Централна и Източна Европа по въпросите, свързани с отбрана, колективната сигурност и енергетиката. България се утвърждава като незаобиколим фактор по пътя на гарантиране на принципите на евроатлантическата политика и демокрацията в глобален мащаб", заяви Георг Георгиев след срещите си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.