НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

18 Март 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до надопустимо напрежение между християни и мюсюлмани. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ бившият ръководител на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков. Той обясни, че всички коментари за посещението на атентатора Брентън Тарант у нас са излишни. Ясно е, че той има негативно отношение към исляма, но повече ще се разбере след изслушването му в съда, на което Тарант пожела да се защитава сам, без адвокат. „ От тук нататък е ясно, че вниманието трябва да се съсредоточи както върху ислямския екстремизъм, така и към християнския. Коментарите и действията в този случай не трябва да се правят прибързано. Необходима е спокойна оценка на всичко, защото всяка непремерена оценка или действие може да доведе до повишаване на напрежението между общностите. На някои от съседните ни страни е необходимо малко, за да пламне огън“, каза той. Той припомни напрежението между Сърбия и Косово, където проблемите още не са решени. Бившият началник на военното разузнаване посочи, че понякога едно изпуснато изречение може да взриви дадена ситуация. „Трябва да бъдем много внимателни, нека да изчакаме действията и резултатите на съответните органи в Нова Зеландия“, каза още той.
Ген. Чавдар Червенков припомни случая с атентата срещу папата от близкото минало, коментарите и действията около терористът Мехмет Али Агджа, който в един момент е бил изкаран едва ли не български възпитаник. В следствие на това и до ден днешен не могат да се заличат съмненията върху участието на българска страна в атентата, въпреки че такова няма, каза още той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков:  Терористът Брентън Тарант най-вероятно  не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

Боян Чуков: Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

18 Март 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. „Тези енциклопедични знания, които трябва да притежава дадената личност, за да напише този текст означава, че той трябва да стои денонощно пред книгите и да се образова, за да постигне това професорско ниво. А в случая става дума за 28 годишен младеж, който признава, че е бил изключително посредствен ученик, едва е преминавал от един клас в друг, а след това заявява пак в своя документ, че е безсмислица и безумие човек да ходи в университетите, защото няма какво да научи“, обясни експертът. Боян Чуков каза още, че на снимките от домът на Тарант няма библиотека и не са открити книги. Освен това той демонстрира бедност, но в същото време притежава уникална колекция от скъпо струващи оръжия. Притеснителен е фактът, че след случилото се в Нова Зеландия в джихадистките сайтове се публикуват различни заплашителни закани, като не става ясно към кого точно са отправени, добави експертът.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

Министър Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

18 Март 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това съобщи от Вашингтон вътрешният министър Младен Маринов, предаде БНР. „Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива“, заяви Маринов. Той припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година. Вътрешният министър определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.
Маринов е на посещение в Съединените щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, Сикрет Сървис и службите за гранична сигурност. Той коментира още, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност. „Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната, като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет-годишен“, заяви той. Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.
По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Той обясни, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на „мигрантския натиск“ в България.
По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни. „Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани, мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност, включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия“, посочи Маринов и увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

18 Март 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Терористичният акт в Нова Зеландия е точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. Според него това може да реанимира конфронтацията на Балканите. „Трябва да имаме предвид, че последните години сериозните анализи и монографии, които излязоха в Западна Европа недвусмислено посочват Балканите като основна база на джихадизма в Европа. България като част от Балканите винаги трябва да бъдем нащрек. Основното е да предпазим нашите мюсюлмани, които са лоялни граждани към България, но са изложени на опасност с външна намеса да бъдат радикализирани. Засега това не се получава. Но в този план ние трябва много внимателно да подсилим нашите специални служби. Да им оказваме по-голямо съдействие, да бъдат отпуснати повече финансови средства и да се отнасяме с много по-голямо уважение към тяхната работа“, каза той. Боян Чуков обясни, че в историческите препратки на манифеста изпратен от стрелеца Брентън Тарант до премиера на Нова Зеландия, касае нашият регион и битката на християните срещу мюсюлманите. Тероризмът е инструмент, който се ползва и за регионални и за глобални фактори и трудно прозира дали зад даден терористичен акт стои мощна служба или е местна инициатива, каза още той.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Нападателят от Крайстчърч е закупил оръжия и муниции в интернет

FAZ: Нападателят от Крайстчърч е закупил оръжия и муниции в интернет

18 Март 2019 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Нападателят от новозеландския град Крайстчърч, който откри стрелба в две джамии и отне живота на 50 души, е закупил оръжия и муниции в интернет, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Новозеландският онлайн магазин Gun City потвърди, че 28-годишният Брентън Тарат е поръчал онлайн най-малко четири оръжия – при това по съвсем законен начин. В тази връзка премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардърн обяви, че кабинетът й се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията. „Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

18 Март 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардърн обяви, че кабинетът й се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията, предава AFP.
„Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.
При нападението в Крайстчърч от петък загинаха 50 души, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Заподозреният за стрелбата в новозеландските джамии се отказа от адвокат

AFP: Заподозреният за стрелбата в новозеландските джамии се отказа от адвокат

18 Март 2019 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Австралийският стрелец, обвинен в убийство на 50 души при стрелба в две новозеландски джамии, планира да се защитава сам, съобщи назначеният от съда служебен адвокат, предава AFP.
Служебният адвокат Ричард Питърс, който го представляваше по време на предварителното съдебно заседание, заяви пред AFP, че 28-годишният мъж „посочи, че не иска адвокат“.
„Той иска да се представи самостоятелно в този случай“, каза Питърс.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Полицията в Австралия претърсва жилища, свързани със заподозрения за атаките в Крайстчърч

Independent: Полицията в Австралия претърсва жилища, свързани със заподозрения за атаките в Крайстчърч

18 Март 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция е претърсила две жилища, свързани със заподозрения в стрелбата в новозеландската джамия, пише британският вестник Independent.
Екип за борба с тероризма в Нов Южен Уелс изпълни заповеди в жилища в градовете Санди Бийч и Лорънс в 8,30 часа местно време.
Съобщава се, че сестрата на предполагаемия стрелец Брентън Тарант живее в дома в Санди Бийч, докато майка му живее в Лорънс.
„Основната цел на тази дейност е официално да се сдобием с материал, който може да подпомогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в съвместна декларация на австралийската федерална полиция и полицията на Нов Южен Уелс.
„Обществото може да бъде уверено, че няма информация, която да предполага настояща или предстояща заплаха, свързана със заповедта за претърсване“, се казва в изявлението.
Полицията съобщи, че семейството на Тарант съдейства при разследването на атаките в Крайстчърч.
Последните събития станаха два дни, след като 28-годишният австралиец се появи в съда, обвинен в убийство, при което 50 души загинаха.
Казва се, че е публикувал онлайн манифест от 74 страници и го е изпратил по електронна поща на министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, преди да извърши атаката.
В неделя хиляди хора отдадоха почит на импровизирани паметници на жертвите на клането, оставяйки цветя, свещи, балони и съболезнования пред джамията Ан Нуур и ботаническите градини на града.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

18 Март 2019 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция нахлу в две къщи, свързани с масовите стрелби, при които бяха убити 50 души в две новозеландски джамии миналата седмица, съобщи полицията, предава AFP.
Къщите бяха в Нов Южен Уелс, където обвиняемият стрелец, Брентън Тарант, е израснал, въпреки че прекарал по-голямата част от последното десетилетие в чужбина.
„Основната цел на дейността е официално да се сдобием с материал, който може да помогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в полицейско изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

18 Март 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията съобщава, че Брентън Тарант, който е обвинен в смъртоносните стрелби в две новозеландски джамии, е бил на гръцките острови Крит и Санторини и е преминал през страната два пъти през 2016 г., съобщава в. Kathimerini.
Властите в България, Турция, Хърватия и Унгария също потвърдиха посещенията на Тарант между 2016-2018 г., като е проучвал битките между християните и Османската империя.
„Що се отнася до 29-годишния извършител на терористичната атака в Нова Зеландия на 15 март 2019 г., беше установено, че той е влязъл в страната ни два пъти през 2016 г. чрез транзитни полети (29 ноември 2016 г. и 10 декември 2016 г.). Освен това, през същата година (20 март 2016 г.) той е влязъл в страната ни с полет от Истанбул и е останал за няколко дни в Ираклион, Крит и Санторини“, се казва в изявление на полицията.

Преводи редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Клането в новозеландските джамии отключи стари рани на Балканите

AFP: Клането в новозеландските джамии отключи стари рани на Балканите

17 Март 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Докато стрелецът е вилнял в новозеландските джамии, сръбска националистическа песен се е чувала като фон на видеото, което наживо е показвало във Фейсбук какво се случва. На оръжията на убиеца се четат някои имена на личности, важни за сръбския национализъм. Това пробуди неочакван интерес към конфликтите на Балканите, район, който войната раздроби на парчета, коментира AFP.

Часове след като 50 души бяха простреляни в двете джамии от австралийския десен екстремист в Крайстчърч, посланикът на Босна и Херцеговина изрази в местна телевизия тревогата си от песента, която е чул във видеото на заподозрения убиец, в което ясно се вижда как той преминава от жертва на жертва.
Това е "сръбска националистическа песен, където се споменава Радован Караджич и която призовава да се поведат сърбите ", казва той, като намеква за обвинения във военни престъпления водач на босненските сърби по време на войната от 1992-1995 година.
В седмицата, която настъпва, Караджич ще бъде изправен пред съда на ООН, за да изслуша окончателното решение за 40-годишната си присъда за геноцида срещу мюсюлманите в Сребреница и други престъпления по време на междуетническия конфликт в Босна, който е белязан със смъртта на 100 000 души. Според босненския дипломат в текста на песента се казва, че „турците трябва да бъдат убивани“, фраза, която сръбските националисти продължават да използват механично, с напомняне за босненските мюсюлмани.
Макар че се свързва с войната от 90-те години на 20 в., тази песен се възроди от 28-годишния Брентън Тарант като интернет спомен. Той обаче свърза жестокото си действие с фигури, които са дълбоко запазени в балканската история, редом със списък на други десни екстремисти от целия свят, за които говори в своя дълбоко ненавистен манифест.
Османската фикс-идея
Наред с историческите военни личности, чиито имена са издълбани върху оръжията на Тарант, личат и имената на няколко сръбски национални икони. Това са мъже, които са се били в прочути битки срещу армиите на Османската империя, например Милош Обилич, представян в сръбския фолклор като рицар, и Стефан Лазар, сръбски владетел от 14 век.
На оръжията му са издълбани имената и на още двама други балкански военни водачи, включително черногорският генерал Марко Миленович.
По време на Османската империя Балканите не веднъж са ставали място на чести конфликти между мюсюлманския и християнския свят.
Тази история продължава и днес да е отправна точка за крайните националисти на Сърбия.
Според местните власти Тарант е пътувал в региона през 2016-та и началото на 2017-та година, преминавайки през Черна гора, Сърбия, Босна и Хърватия, а после е посетил България през ноември 2018-та. Бил е и в Турция.

Вдъхновен от сръбския национализъм
В Сараево, ислямската общност от Босна, е разтревожена, че "мисълта за отмъщение нахлува в кръвта му още с първите звуци на песен, която възхвалява военните престъпления в Босна ".
Според тази група той "се вдъхновява съвсем ясно от същата тази екстремистка идеология и омраза ", характерна за 1990-те.
И в Косово намекването за Балканите надига лоши спомени. Това е бивша сръбска провинция, населена предимно с мюсюлмани и етнически албанци, тя се откъсна от Белград през войната от 1989 до 1999 година, пир която загинаха около 13 000 души, предимно албанци. В Туитър бившият външен министър на Косово Петрит Селими написа, че австралийският стрелец е „вдъхновен от особен национализъм с характера на бяло превъзходство, който е вкоренен в #Serbia". Той допълва, че „войните и геноцидът в Косово и Босна са дело на сръбските идеологии, но изглежда по света са повод за вдъхновение, което стига още по-надясно."

Антисръбската хистерия
Официални лица в Сърбия и Босна, където сръбската общност е полуавтономна, много бързо определиха коя е главната причина.
Игор Крнадак, външен министър на Босна и етнически сърбин, роден и израсъл в тази страна, заклейми „антисръбската хистерия“, която според него е обзела целия регион след кланетата в Крайстчърч.
В изявление той казва: "опасно и безотговорно е да се установява връзка емжду налудничавото действие на съсипан и болен човек и цял един народ.".
Милорад Додик, сръбският съпредседател на Босна, който я управлява заедно с представител на хърватската и мюсюлманската общност, също критикува „ противната кампания“ срещу неговата общност. Междувременно в Белград външният министър Ивица Дачич заяви, че „ Сърбия няма нищо общо с“ клането.
А крайно националистически настроеният сръбски политик Воислав Шешел, който бе обвинен в престъпления срещу човечеството, но все още е депутат в парламента, се възприема като жертва на тази история. По местния телевизионен канал Happy TV той заяви: „Демонизацията на сърбите ще продължи докато нашата държава не се предаде“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Крайстчърч: как тихото градче стана мишена на терора

The Guardian: Крайстчърч: как тихото градче стана мишена на терора

17 Март 2019 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Крайстчърч е известен като градът-градина и представлява мека цел за всяка атака, твърдят експерти по сигурността, пише в неделния си брой The Guardian.
24 часа след като стрелецът вилня из двете джамии сред благата атмосфера на „града-градина“ Крайстчърч, разположен на Южния остров, вниманието на хората започва да се насочва към дирене на отговор защо този тих провинциален анклав се превърна в мишена за най-смъртоносната екстремистка атака, която Нова Зеландия е преживявала. Какво е принудило заподозреният извършител на нападението да шофира повече от 350 клм на север от дома си в Дънидин, за да осъществи плановете си.
Има голям дисонанс между имиджа на този „град-градина“ и гротескния кошмар на петъчния след обед. Дълго време градът гради представата за себе си като за „най-английския град извън Англия“, с неговите огромни градини и живописна архитектура в готически стил. Животът върви с бавно темпо, хората са скромни.
Между един и два процента от 340 000-те му жители са мюсюлмани. Двете джамии са съвсем близко една до друга, те са големи като размери и никой не се грижи за охраната им, а това вече ги превръща в „мека“ мишена. Изборът на Доналд Тръмп се превърна в стимул за крайно десните в целия свят, а Нова Зеландия не е изключение. Крайно дясното поведение в тази страна се засилва в последните няколко години.
След 2011 година, когато Крайстчърч преживя тежко земетресение, отнело живота на 185 души и оставило град като катедрала в руини, властите спират програмата за бежанците, докато се опитват да възстановят градския център.
През същите тези години градът изгубва 20,000 души от жителите си, които престават да смятат, че могат да имат бъдеще в него. Повишава се процентът на умствено болните, на домашното насилие и злоупотребата с лекарства и наркотични вещества.
През миналата година, след като повечето части от града отново се съживяват и започват да функционират, Крайстчърч отново се превръща в център за установяване на бежанци, да посреща много хора от Сирия. За някои от тях се смята, че са сред жертвите на петъчната атака.
Правителството на премиера Джасинда Ардерн удвои квоти за бежанци от 750 на 1,500 годишно, като най-много са сирийците, които пристигат тук. Провинциалните власти активно ги ухажват, особено в Южния остров, където населението е малко и застаряващо, включително и в Дънидин, където е живял нападателят, и Крайстчърч, където се случи нападението на джамиите.
Ненадейно се оказва, че броят на хора с различни намерения се е увеличил много в градове, които до неотдавна са били с преобладаващо етническо европейско население. Така докато голяма част от проблемите си остават нерешени, мюсюлманите в Крайстчърч, където те са повече отколкото в Дънидин, може да се превърнат в цел за всеки. Друг фактор е имиджът на самата Нова Зеландия като на място, където живеят миролюбиви и обичливи хора. Така тя се оказва, че притежава всичко онова, което подобни агресивни индивиди, като нападателя, мразят – красота, акцент върху инклузията, упорита работа за подобряване на расовите взаимоотношения, огромна доза толерантност, разнообразие и приятелски отношения между жителите му. Освен това, ако подобни индивиди успеят да произведат някое голямо и шумно събитие в страна, която е недокосната от тероризма, това ще им се впише с главни букви в сметката. Възможно е стрелецът да е искал да раздели Крайстчърч от останалата част на страната. Но както кентъбърийците, жители с корени от Кентърбъри, постоянно повтарят един на друг и на своите мюсюлмански приятели, в крайна сметка плановете на такива агресивни крайни екстремисти се провалят, защото „те – това сме ние, а ние – това са те“. Техният наратив е свързан със западния свят и мюсюлманският свят е несъвместим с него.
Но вместо да е град, който лесно би могъл да бъде разделен, се оказва че Крайстчърч е място, което остана тихо, спокойно и обединено още на следващия ден след атаката в петък.
В градската болница прекараха съботния дене по-голяма част от членовете на мюсюлманската общност в града, а другите жители се организираха, за да им помогнат като предлагаха автомобилите си, пакети с храна и топли напитки или просто само приятелско лице, за да поговорят с пострадалите. Един афганистански бежанец е казал в болницата „Новозеландците ни обичат и ние ги обичаме“.
“Kia kaha,” - така се поздравяват хората в този град-градина. На езика на местните маори това означава „бъди силен“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Хиляди се събраха в Мелбърн, за да подкрепят мюсюлманската общност след атаката срещу джамиите в Нова Зеландия

The Hill: Хиляди се събраха в Мелбърн, за да подкрепят мюсюлманската общност след атаката срещу джамиите в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Мелбърн. Хиляди хора се събраха в Мелбърн, Австралия, за да изразят подкрепа за мюсюлманската общност след стрелба в две новозеландски джамии, оставяйки 49 поклонници мъртви и десетки други ранени, съобщава електронното издание на американския в. .
Участници четоха молитви и речи, за да почетат жертвите по време на събитието в Държавната библиотека на Виктория, като изразиха солидарност със страха, пред който мнозина бяха изправени след нападението.
„Това, което се случи в Крайстчърч, беше тероризъм. Убийците са терористи. Но в нашето общество няма място за предразсъдъци и расизъм. Расизмът убива, ислямофобията убива. Като мюсюлмани ние живеем с това всеки ден“, казва един от участниците.
Няколко паметници в Мелбърн бяха осветени в червено, бяло и синьо, цветовете на новозеландския флаг.
Атаката подтикна към призиви за съчувствие към жертвите и осъждане на бялото превъзходство по цял свят.
28-годишен австралийски гражданин е обвинен за стрелбата. Стрелецът публикува повече от 70 страници манифест, изпълнен с анти-мюсюлманска и анти-имигрантска реторика.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари

Проф. Николай Радулов: Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари

16 Март 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
София. Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и бивш зам.- вътрешен министър по повод нападението в Нова Зеландия. Според проф. Радулов е притеснително това, че атентатът е извършен в изключително спокоен град, в който мюсюлмани и християни са живеели, разбирайки се помежду си. На въпрос, как приема теорията извършителят да е има поръчител, той отговори: „Не бих казал, че тук е възможно да става дума за поръчител, по-скоро някой, който му е въздействал. Какви са целите и дали този някой е последната брънка на веригата, това е друг въпрос“. „Най-вероятно зад този терористичен акт стои някой, който въобще не е глупав. Тук става въпрос за дългосрочна стратегия с ясно изразена цел, с ясно определени последствия. Има някой зад този човек, определено, но това не е поръчково убийство. Това не е елементарно убийство с поръчков убиец, това е индоктриниран човек, който вярва в това, което иска да демонстрира“, подчерта проф. Радулов. „Направил е всичко възможно да представи пред света всички свои мисли с всички тези надписи по пълнителите. Така, че не става дума за обикновено наемно убийство. Става дума за сериозна акция и операция, зад която стоят умни хора и не малко пари“, изтъкна бившият секретар на МВР. По думите му действията на нашите служби не се различават от тези в останалите страни. „Главният прокурор и министърът на вътрешните работи подробно и обилно ни запознават с това, къде е бил, как се е движел, от къде влязъл и от къде излязъл от България и т.н. Това, разбира се, е нужно, защото за предотвратяване на подобни престъпление, трябва да бъде изяснен и почерка на престъпника“, отбеляза още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Проф. Николай Радулов: Извършителят на атентата в Нова Зеландия не е луд, а обзет от идеята, че християнството е в опасност и той е един от защитниците

Проф. Николай Радулов: Извършителят на атентата в Нова Зеландия не е луд, а обзет от идеята, че християнството е в опасност и той е един от защитниците

16 Март 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
София. Не бих казал, че извършителят на атентата в Нова Зеландия е луд, по-скоро обзет от идеята, че християнството е в опасност, и той е един от защитниците. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и бивш зам.- вътрешен министър по повод нападението в Нова Зеландия. Според него е много трудно на база информацията до момента да се направи профил на извършителя. „Трябва да признаем, че информацията, която изглежда обилна, когато я разгледаме много внимателно и я подредим, всъщност не изглежда толкова обилна“, отбеляза той. „Имаме визия за един човек, който се интересува от историята, по един определен ъгъл. Години наред се е занимавал с това да научи подборни военни факти, който да му дават вдъхновения и вероятно да го подкрепят да вземе едно такова тежко решение, което е самоубийствено“, коментира проф. Радулов. „Не бих казал, че този човек е луд, но бих казал, че този човек е обзет от идеята, че християнството е в опасност и той е един от защитниците. Определено погрешна идея. Вероятно някой му я е внушил. Тук разследващите трябва много внимателно да се опитат да разплетат ситуацията около него, дали няма подбудители. Дали няма някой, който е много умен и с този акт се опитва да постигне обратното – последващи терористични актове от мюсюлмани. Много неща би могло да излязат при едно внимателно разследване и да се надаваме, че такова ще има“, отбеляза бившият главен секретар на МВР. „Виждате, че той по България е ходил по места, които за нас са свещени, свързани са с нашето Освобождение. Но, в крайна сметка там са се сблъсквали поробителите и войските освободители. Там пак имаме едно противопоставяне на мюсюлманството и християнството. Той, когато е ходил по тези места, най-вероятно си е правил записки, както всеки туристи. Правил си е снимки с телефона и камерата си, знаете, че на всички паметници от едната страна има надпис, от гледна точка на туризма, на български от друга на английски“, поясни проф. Радулов. Според него извършителят е използват тези материали, за да предаде своето послание, която е крайнодясно.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: След нападението в Нова Зеландия е възможно да се разгори огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб

Проф. Николай Радулов: След нападението в Нова Зеландия е възможно да се разгори огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб

16 Март 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Нападението в Нова Зеландия не е просто терористичен акт, напълно възможно е да се разгори голям огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и бивш зам.- вътрешен министър по повод нападението в Нова Зеландия. „Мисля, че никой няма съмнение, още повече специалните служби, че е нужна мобилизация. Този случай е много особен. Той е нещо, за което аз от няколко години говоря“, обясни проф. Радулов. „След поредица от терористични актове, в които основните движещи лица и евентуалните вдъхновители на тези акции са мюсюлмани и въздействат с помощта на светите мюсюлмански книги. Въпреки, че по един много изкривен начин, тази радикализация, свързана с мюсюлманството, няма как да не доведе до крайнодясна радикализация, която да се опре на християнството като противопоставяне на мюсюлманството“, изтъкна той. „Това е изключително опасно, защото, сега имаме не просто един терористичен акт, при който са загинали много хора. Вероятно това е искра, от която е напълно възможно да се разгори един голям огън на едно модерно противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб“, изтъкна Радулов. „Може да се окаже, че това е по-опасно от всички неща, които си ги говорим през последните няколко години - за това как Западът има враг в лицето на Русия за хибридните войни и т.н“, коментира бившият секретар на МВР. Според него може да се окаже, че опасността е изключително близко до нас. „Съвсем наскоро имаше новина, че нашите специални служби са получили информация за евентуални, ако не терористични клетки, то такива, свързани с радикализирани ислямисти в Родопите. Възможно е и това да е фалшива информация, но аз мисля, че е твърде възможно да е истинска“, посочи Николай Радулов. По думите му сега в Европа няма специална служба, която да не се е мобилизирала заради случилото се в Нова Зеландия.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, по-скоро би се учил от националистите на Балканите

Проф. Владимир Чуков, арабист: Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, по-скоро би се учил от националистите на Балканите

16 Март 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, той по-скоро би се учил от националистите на Балканите. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с пребиваването в България на терориста Брентън Тарант. „Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е твърде малка. По време на следствието е добре да бъде попитан защо е избрал тези конкретни градове – видяхме ги много добре изложени от нашите следствени органи“, посочи Чуков. „Считам, че той в това си битие по-скоро би се учил от националистите тук, би попил нещо от действията, които се създават на Балканите. Т.е. той по-скоро е ученик на онова, което имаме като конструирани отношения на Балканите, отколкото човек, който би придавал, който би допринасял за тях“, коментира арабистът. Според него няма конкретна заплаха за България. „Ако излезе цялата фактология, много въпроси ще излязат наяве. Човек, който е убил 50 души, е терорист и няма как да бъде оправдан. Както видяхме, всички се разграничиха от него – и нашите власти, и външният министър на Сърбия“, посочи арабистът. „Това е нещо, което ние като европейци трябва категорично да осъдим. Трябва обаче да си направим сериозни изводи като цяло за това, какво послание изпраща той към европейците, издигайки лозунга „Европа на европейците“, подчерта Владимир Чуков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант е посетил Източна Европа, защото счита, че тя отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант е посетил Източна Европа, защото счита, че тя отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса

16 Март 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Брентън Тарант е посетил държави от Източна Европа, защото счита, че тази част от света отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод терористичния акт в Нова Зеландия. Чуков посочи като интересен факт това, че Тарант не се е опрял на Кръстоносните походи, където много ясно се очертават сблъсъците между християнство и ислям, а се насочва към Източна Европа, взимайки нашата история. „Според мен това се дължи и на един факт, който може би в последствие ще излезе, че той всъщност счита по-скоро източната част на Европа като онази, която отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса. Той дори казва, че първият враг на Турция, това е Русия“, обясни арабистът. „И естествено трябва да кажем, че много силно е повлиян от историята на Република Сръбска и дори говори за декларацията за независимост на Република Сръбска от Сърбия“, коментира Чуков. Той припомни, че днес Тарант е изправен пред съда и посочи, че ще му бъде интересно ако процесът бъде предаван публично. „Всичко при него е видимо, терорът, който той вся, е видим и той дори се гордее с това. И всъщност ето една пряка причина защо Нова Зеландия – той осъществява своя акт в Крайстчърч, което на английски означава „християнска черква“. Той напада богомолците в две джамии в Крайстчърч – т.е. той счита, че в града, който е създаден от християнски проповедници, трябва да има само християни и той трябва да ги изчисти по начин, по който това са правили европейските владетели от 12-и чек до 18-и век в нашата част на Европа“, обясни проф. Чуков. „Има и още нещо – пак поставяйки акцент върху източната част на Европа, той отправя заплахи към Турция, към турския президент Реджеп Ердоган. Той оправя заплахи и към канцлера Ангела Меркел. Отправя заплахи и към кмета на Лондон. Ето там според мен има някои прикрити компоненти, които по време на съдебното дело може би ще излязат“, изтъкна той. Според него прави впечатление, че освен в европейските държави като България, Румъния, Унгария, Хърватска и Черна гора, терористът е ходил и в Турция и Пакистан. „И ето тук е въпросът – какво е търсил в Пакистан? Неща, които може би ще излязат по време на процеса“, попита Владимир Чуков. По думите му ако процесът не бъде публичен, а скрит за медиите, тогава може би има детайли, които не са много лицеприятни за днешната политическа класа и въобще за онази част от християнския свят. „Така че покрай терористичния акт, който е извършен от един бял расист, от един човек, който очевидно е мотивирал своите действия с расовата сегрегация, ще се открият някои елементи, които протичат в геополитически план“, заяви проф. Чуков и уточни, че става дума за нови процеси, които текат в западното общество. „Виждаме детайли, които непрекъснато излизат на повърхността, и много от фактите, които се добавят, насочват към различни мисли, водещи до появата на този тип тероризъм – бял, расов, антимюсюлмански. Но дори и само детайлите, които се появяват на повърхността, ни карат да се позамислим“, подчерта Владимир Чуков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант не иска да изглежда като обикновен килър, а да отправи своето послание към света за превъзходството на бялата раса

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант не иска да изглежда като обикновен килър, а да отправи своето послание към света за превъзходството на бялата раса

16 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Брентън Тарант не иска да изглежда като обикновен килър, а да отправи своето послание към света за превъзходството на бялата раса. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод терористичния акт в Нова Зеландия. „Става въпрос за човек, който очевидно се е опитал да възпроизведе това, което стана преди осем години в Норвегия. Човек, който е вдъхновен от делата на Андраш Брайвик – норвежецът, който в момента излежава 25-годишна присъда“, заяви Чуков. Според него интересно в случая е, че нападателят е австралиец, а всъщност говори от името на европейците. „Той се опитва да въведе един манифест – т.е. да не изглежда като един криминален убиец, като един обикновен килър. А иска да се мотивира, да каже своето послание към света. Именно в тази си част той прилича на Андраш Брайвик, но разликите са очевидни“, обясни проф. Чуков. „Андраш Брайвик излага своето послание на базата на една разработка в 1500 страници, която той озаглавява „Декларация за европейската независимост“. В конкретния случай австралийският нападател създава нещо по-малко – 59 страници, които той озаглавява „Голямата замяна“, допълни Чуков и уточни, че в оставеното от австралиеца послание се чувства превъзходство на бялата раса над всички останали. „Специфичното при австралиеца е, че той изразява една определена териториална сегрегация. Правейки анализ на неговата разработка, ние виждаме, че той наистина изразява своята ненавист и омраза към мюсюлманите, емигрантите, ромите, евреите, но някак си мишената е Турция. Има специален параграф към турците, в който той казва, че турците имат право да живеят свободно само на изток от Босфора. Константинопол според него е град, който трябва да бъде освободен“, коментира Владимир Чуков. „Нещо повече - той дори се обръща към всички онези турци, които живеят на територията на Европа – включително и на европейската част на Турция, на които казва, че трябва да напуснат. И ето тук е много интересен факт, който според мен го е взел от Андраш Брайвик – някак си моето разсъждение е, че той търси своята „идеална държава“, която се базира на сегрегацията, на превъзходството на бялата раса“, посочи арабистът. „На базата обаче на едно минало, което се очертава на базата на битката на европейците срещу Турция. Това, което е интересно е, че той конкретизира своите очертания в източната част на Европа - сблъсъкът между кръста и полумесеца той вижда в историята на Балканите, започвайки от 12 век и стигайки до 19 в., включвайки и събитие от нашата страна – битката при Шипка“, обясни още проф. Чуков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган призова за справедливост за жертвите  в Нова Зеландия

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган призова за справедливост за жертвите в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Нова Зеландия да привлече виновните за нападенията на джамиите в петък, като описва инцидента като "клане", предава Anadolu Agency.
Обръщайки се към митинг в северозападната провинция Текирдаг, Ердоган заклейми стрелеца, убил поклонници и споменал Истанбул в манифест, който публикува в социалните медии.
„Той е идвал в Истанбул веднъж за три дни и още веднъж за 40 дни. Какви са връзките му? Ще разберем!“ – заяви Ердоган.
„Той говори глупости, като казва: „Ще дойдем в Истанбул и ще унищожим всички джамии и минарета“. Къде е Нова Зеландия и къде е Турция? ” - каза той.
"Как може един убиец на другия край на света да действа с такава злоба срещу мюсюлманите и турците?" - запита Ердоган, говорейки за нападателя на Нова Зеландия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Как новите европейски идеи мотивираха стрелеца от Крайстчърч?

Politico: Как новите европейски идеи мотивираха стрелеца от Крайстчърч?

16 Март 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Париж. Въпреки че нападението стана от другата страна на света, човекът, който го извърши, заяви, че започва своето планиране след пътуване до Франция - вдъхновен от идеи, които се филтрират в десния дискурс в Европейския съюз, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
Връзките бяха показани в манифест от 73 страници, че привърженикът на превъзходството на бялата раса, който се нарича Брендън Тарант в социалната мрежа „Туитър“, обяви защо е убил 49 мюсюлмански поклонници по време на петъчните молитви в Крайстчърч, Нова Зеландия.
Документът е пълен с препратки към европейски събития, фигури и идеи - започвайки с неговото заглавие.
Терминът "Голямата замяна" е извлечен от тезата, публикувана през 2011 г. от френския десен интелектуалец Рено Камю, както е обяснено от неговия автор, неговата централна идея е проста: "Имате народ на едно място, в едно поколение, поставяте на негово място един или няколко други народи, ”пише той преди няколко години.
Тарант е засегнат от изхода на френските избори с това, което той нарича поражението на Ле Пен от "антибелия" политик Еманюел Макрон.
Книга на Камю, озаглавена "Голямата замяна", не е особено търсено произведение. Но неговата централна идея - че бялото население на Франция е заменено от мюсюлмански имигранти, пристигащи масово от бивши колонии в Северна Африка - бързо придобива известност в десните кръгове.
Робърт Менард, бивш активист на свободата на печата, се превърна в крайно десен кмет на южния град Безие, го възприе като пример за това, което се случва в неговия регион. Същото се случи и с десния полемист Ерик Земмур, автор на бестселър "Самоубийството на Франция" и Ален Финкилкраут, член на Френската академия, институцията, която пази френския език.
Демографите отхвърлиха голямата идея за заместването като расистка и ненаучна. Но основната идея, която се корени в расовата наука от 30-те години на миналия век и антисемитската литература от нацистката епоха, остава привлекателна за някои благодарение на измамната си простота.
Много вероятно е убиецът от Крайстчърч да е влязъл в контакт с идеята, ако не и със самата книга, в годините, довели до атаката му. Според манифеста му, убиецът е прекарал време във Франция през 2017 г., година на избори, по време на която острият антиимиграционен език се е разпространил в ефира, както и в онлайн общностите, в които участва. Опитът във Франция и излагането му на "слухове", които е чел за мюсюлманите, са засилили решителността му да извърши убийствата.
„От много години слушах и четях за нахлуването във Франция на не-бели, за много от тези слухове и истории смятах, че са преувеличавания, създадени, за да прокарат политически идеи“, пише Тарант. , Разбрах, че историите не само са истински, но и дълбоко подценявани. Във всеки френски град имаше нашественици. "
Езикът на крайно десните кампании през 2017 г. отразява това мислене. Докато френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен отхвърли голямата замяна като публична „теория на конспирацията“, някои от нейните съюзници, включително и племенницата й, Марион Марешал Льо Пен , бяха по-малко категорични. Една година преди изборите по-младата Льо Пен присъства на събрание, на което Камю е звездата, и често изказва идеята, че Франция е изложена на риск да загуби своята християнска идентичност заради чужденците. По-възрастната Льо Пен - която Тарант е нарекъл "квази-националист", не е достатъчно екстремна по негово мнение - стабилно се приближава към тази линия, докато кампанията се е движила, определяйки изборите като "цивилизационен избор" между про-и антиимиграционния избор. сили.
Не е ясно доколко Тарант е проследил френската предизборна кампания, ако изобщо го е правил. Френските власти все още не са потвърдили присъствието му там. Но идеите, които се разпространяват - включително голямата подмяна и по-екстремния му вариант, "белият геноцид" - се филтрираха в англоезичния интернет свят и станаха популярни по време на изборите. Във всеки случай, той е повлиян от резултата, от това, което той нарича поражението на Льо Пен от "антибелия" политик Еманюел Макрон, и описа победата на последния като повратна точка, която го е накара да започне да планира атака, когато се е върнал обратно в Австралия.
За политологът Жан-Ив Камю (няма връзка с великия теоретик за замяната), Тарант е преди всичко един твърд привърженик на бялото превъзходство, която се подразбира от идеята му от 14 думи: „Трябва да осигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за нашите деца“. Визия, която провъзгласява, че белите или арийците са по-добри от другите раси, е по-екстремна от идеите на Льо Пен или дори Камю и говори за радикализацията на убиеца в „тъмния интернет“.
Но няма съмнение, че престоят му в Европа е попълнил идеологическия му инструментариум. Възхищавайки се на британски фашист Осуалд Мозли, неговото преклонение към норвежкия убиец Андерс Брейвик и неговото описание на себе си като „фашист”, всички сочат те към идеология, която е изкована в европейската ковачница, и атака, която отговаря на възприеманите обстоятелства в Европа ,
"Това са идеи, които са родени във Франция, но пътуват далеч и широко и сега оформят политическия дискурс в голяма част от Европа", казва Жан-Ив Камю.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС остро осъжда терористичния акт в Нова Зеландия

ДПС остро осъжда терористичния акт в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. ДПС остро осъжда терористичния акт в Нова Зеландия. Това се посочва в позиция на председателя на ДПС Мустафа Карадйъ, публикувана на сайта на партията. "От мое име и от името на Движение за права и свободи изказваме нашите най-искрени съболезнования за жертвите и пострадалите при престрелки в джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия. Категорично осъждаме проявите на тероризъм и омраза във всичките им форми. Терористите нямат народност, нямат религия, нямат оправдание за престъпленията си срещу човечеството и срещу мира. Пожелаваме бързо възстановяване на ранените и пострадалите", се казва още в съобщението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев, ГЕРБ: Службите в България работят добре, ние сме най-стабилната държава на Балканите

Валентин Радев, ГЕРБ: Службите в България работят добре, ние сме най-стабилната държава на Балканите

16 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Службите в България работят добре. Ние сме най-стабилната държава на Балканите. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
Няма по-добра защита срещу страховете на хората от казването на истината, без да пречи на разследването, добави Радев. По думите му, добрите отношения между България и Турция трябва да продължават.
Радев призна, че потенциалната опасност от бежанска вълна остава. Европа не може да говори, че кризата с миграцията е свършила. Близо 90% е намалял натискът, но това не означава, че Европа е станала по-притегателно място.
„Кризата не е приключила. Пикът е преминал. Европа работи малко бавно, но взехме правилните решения. Трябва да направим това, което премиерът постоянно говори – там, където се случват нещата, да дадем пари и инвестиции, да опазим границите“, каза Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мюсюлманите в Крайстчърч се борят с шока и се страхуват за бъдещето

AFP: Мюсюлманите в Крайстчърч се борят с шока и се страхуват за бъдещето

16 Март 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Мюсюлманите в Крайстчърч се борят с шока и се страхуват за бъдещето, пише AFP.
Преди няколко месеца джамията в Линууд в Крайстчърч гордо постави нови килими в залите си.
В петък светлокафявите килими бяха оцветени с кръв, след като стрелецът нахлу в сградата и стреля по богомолците.
"Навсякъде имаше кръв. Всичко беше извън контрол", каза Ибрахим АбделХалим, имам от джамията в Линууд.
Подобно на по-широката мюсюлманска общност в Крайстчърч, роденият в Египет АбделХалим се бори да се примири с насилието, докато чака да погребе мъртвите.
Работейки съвместно с местната ислямска общност, АбделХалим се опита да освежи джамията, след като общността закупи имота през началото на 2018 година.
Някои от седемте поклонници, починали в Линууд, са били сред най-ентусиазираните участници, които са дарили личното си време, за да помогнат в усилията за набиране на средства.
"Никога не сме си мислели, че в Нова Зеландия това може да се случи. Нова Зеландия е толкова приятелско място, можете да оставите вратата си отворена. Но не сега", добави той.
„Мисля си какво ще се случи следващия път… може да има повече хора, …някъде другаде“.
Това е чувство, споделяно от Сахра Ахмед, новозеландец от сомалийски произход и медицинска сестра, която е активна в местна мюсюлманска общност.
Сахра заяви, че нападенията показват, че островната нация от южния Пасифик не може да избегне глобалната вълна на десния екстремизъм.
"Това е глобално явление, за добро или най-лошо, то се случва във всички части на света. И някои хора обичат да внасят идеи отвън. Така че не сме имунизирани от това, което се случва по света", каза тя.
"Няма значение къде отиваш, светът е много малък", допълва Сахра.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Тарант е пътувал в България като турист, няма данни за терористична дейност

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Тарант е пътувал в България като турист, няма данни за терористична дейност

16 Март 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Тарант е пътувал в България като турист, няма данни за терористична дейност. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде Нова телевизия. Брентън Тарант е бил в България през 2018 г. Според събраната от службите информация до момента, мъжът е пребивавал на няколко места, докато е обикалял страната ни.
„През нощта колегите не са спрели да работят. Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм на територията на България”, заяви Ивайло Иванов.
„Засега данните, които имаме е, че той е бил в България като турист. Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица. Да, може да проверим дали се е срещал с български граждани или с чужди граждани на територията на страната”, обясни Иванов. По думите му обаче данните засега сочат, че през цялото време е пътувал сам.
„Исторически обекти е посещавал. Пак казвам няма никакви данни за извършване на някаква дейност, свързана с тероризъм на територията на страната”, заяви главният секретар на МВР.
Той съобщи, че Тарант е спал в Плевен, но отказа да даде повече информация за това, къде точно. „Имаме я тази информация, но не мога да ви я кажа. На няколко места е спал, установени са, знаем населените места. Няма как да ви кажа, докато не извършим необходимите проверки”, допълни Иванов.
Той заяви, че все още няма информация как Тарант е плащал у нас – кеш или с карта.
„Всичко това се проверява, имаме добра връзка с колегите от ДАНС, контратерористичният център работи, там има колеги от всички служби, отделно държим интензивен обмен с партньорските служби”, допълни Иванов. „Това е най-важното според мен, че нямаме никакви данни за терористична дейност на територията на страната”, обясни Иванов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Разсрочването на задълженията на Главното мюфтийство е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители

Председателят на НС Цвета Караянчева: Разсрочването на задълженията на Главното мюфтийство е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители

16 Март 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Основният аргумент за разсрочването на задълженията за вероизповеданията е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.
„Темата за разсрочването на вероизповеданията е много тънка. И когато започна да се изпълнява новият Закон за вероизповеданията, се оказа, че всички ще си получат субсидията освен мюфтийството, защото има тези задължения. По каква причина не са ги плащали не мога да кажа“, заяви Караянчева.
Попитана дали мюфтийството има имоти за милиони, председателят на парламента посочи, че това ще кажат данъчните служби. „Оказва се, че втората по големина общност в България ще остане без средства за заплати на духовните лица. Много анализатори казаха, че възможността да се запазим от радикален ислям са именно българските мюсюлмани. И мислейки в тази посока, може би това е стъпката, която предприехме, за да можем да помогнем на това вероизповедание да продължи религиозната си дейност“, подчерта тя.
На въпрос за това, че и Софийският университет, и Народния театър имат задължения, но на тях дълговете не им се опрощават и така излиза, че за ГЕРБ джамията е по-важна, Караянчева отговори, че това със сигурност не е така. „Всеки един български гражданин е важен за управляващите и Народното събрание. Всеки може да подаде документи по ДОПК и да бъде взето отношения по тази тема. Но според мен причината за случилото се е свързана с невъзможността на мюсюлманските духовни лица да си вземат заплатите, защото те втори-трети месец остават без заплати“, коментира тя.
Караянчева посочи, че лихвите при разсрочването на задълженията на вероизповеданията ще бъдат на общия ред така, както е в ДОПК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: През последните години тероризмът засили своето влияние в цяла свят и това е много притеснително

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: През последните години тероризмът засили своето влияние в цяла свят и това е много притеснително

16 Март 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. През последните години тероризмът засили своето влияние в цяла свят и това, което се случва е много притеснително. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в предаването „Седмицата“ по „Дарик радио“ във връзка с терористичното нападение в Нова Зеландия. Тя обясни, че по темата за българската връзка с извършителя на нападението знае толкова, колкото и българските граждани. Очаквам службите да ни разкажат повече. Не мога да давам оценка на работата им, защото не съм запозната в дълбочина с тяхната работа. Надявам се, че си вършат добре работата, защото тя е за сигурността на България, коментира Караянчева. „Наистина ужасно събитие.Където и да се случи такова събитие, е кошмар“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нападението в Крайстчърч (ОБЗОР II)

Нападението в Крайстчърч (ОБЗОР II)

16 Март 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Множество хора бяха убити, а други ранени, след като въоръжен нападател откри огън в джамия по време на следобедни молитви в новозеландския град Крайстчърч. По-късно стана ясно, че е извършена атака и в друга джамия.
„Ясно е, че сега това може да бъде описано само като терористично нападение. От това, което знаем, изглежда, че е добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която направи обръщение към шокираната нацията за случващото се, като подчерта, че то е вкарало страната в „едни от най-мрачните й дни“.
Във връзка с нападенията бяха задържани четирима души.„Четирима са в ареста, трима от тях са мъже, има една жена“, поясни представител на правоохранителните органи. Съгласно думите му, полицията е открила и обезопасила експлозиви, прикрепени към превозното средство на нападателя. Разследването показа, че той е екстремист с австралийско гражданство.
Министър-председателят на Австралия Скот Морисън подчерта, че атаката е извършена от „екстремист, крайнодесен, терорист“. Той обаче отказа да разкрие допълнителна информация за самоличността му, като подчерта, че разследването се води от полицията в Нова Зеландия. Впоследствие новозеландските власти поясниха, че той е мъж на възраст под 30 г. Срещу него са повдигнати обвинения за убийство, а изслушването в съда е насрочено за събота, 16 март.
Междувременно новозеландските власти повишиха нивото на заплаха за сигурността до „високо". Разследването по случая продължава.
Няма данни за пострадали или загинали българи, съобщиха от МВнР.

Оръжието, използвано за нападението в Нова Зеландия, има надписи за България

Британският таблоид Daily Mail публикува снимки на оръжието, с което 28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. На тях се виждат надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България.
Според изданието надписите на оръжието може да разкрият много за източника на вдъхновение на нападателя за извършване на атаката.
На снимките се виждат няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи, както и на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи „Битка при Булаир 1913". Става въпрос за Битката при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус.
„Това е най-голямата битка на Втората балканска война, в която България нападна бившите си съюзници Сърбия и Гърция. Османците експлоатираха ситуацията, за да завземат стара територия от българите“, обяснява британският вестник.
На оръжието и пълнителите се четат още името на принц Фружин – синът на цар Иван Шишман (1371-1395), който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената е и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).
В Сърбия се отнесоха много сериозно към замесването на страната в трагичните събития, като изразиха опасения, че използваната сръбска песен може да насочи радикализирани терористи към цели в Сърбия или свързани със Сърбия.
Сръбският президент Александър Вучич е изпратил съболезнователна телеграма до властите в Уелингтън по повод терористичния атентат в двете джамии в Крайсчърч, Нова Зеландия, информира скопската електронна медия „24 Инфо“ и добавя, че дипломат номер едно на Белград Ивица Дачич осъди нападението, но и поясни, че въпреки различните медийни съобщения, "Сърбия няма никаква връзка с терориста и ги обяви за злоупотреба ". Той е заявил категорично, че подобни твърдения „вредят на сръбските интереси и ние ще арестуваме всеки, за когото имаме съмнения“.
В сръбските медии се посочват подробности за убиеца Брентън Тарант, който западните медии свързват със Сърбия и за когото смятат, че има "сръбски корени".
Белградското държавно радио и телевизия, РТС, предават текст от британския вестник "Дейли Мейл", в който се анализира "Манифест"-ът на Тарант. В него изтъква, че се е вдъхновил от норвежеца Андрес Брайвик, който през 2011 година уби 77 души в Осло, както и от десните движения и личности в целия свят, сред които има и от Русия, България, Сърбия.
На оръжието, което е използвал по време на нападението, са изписани дати на битки срещу Османската империя, каквато е битката за Виена (1683), както и имена на повечето исторически сръбски личности, изписани на кирилица. Сред тях са княз Стефан Лазар Милош Обилич, Марко Милан. Освен това, в "Манифест"-а си Тарант споменава участието на САЩ и НАТО в събитията в Косово, като го определя като "балканизация". Австралиецът е подчертал, че "никога няма да позволи САЩ и НАТО отново да са на страната на мюсюлманите и да убиват християни в Европа".
Сръбските медии показаха и кадри от колата на Тарант преди атентатите. Чуват се звуци от песента "От Бихач, до Петрово село", посветена на Радован Караджич.
Белградската телевизия H1, информира, че анализаторите са разделени в мненията си за "опасността за Сърбия, заради сръбската музика", и предава изказване на професор Зоран Драгишич от Факултета по сигурност. Според него терористичното нападение в Нова Зеландия поставя сърбите и Сърбия в неблагоприятна светлина, тъй като има опасност от терористични нападения както в Сърбия, така и в Република Сръбска. Военният анализатор Александър Радич успокои аудиторията, като обясни, че едва ли сръбска музика може да стане повод за подобно нападение в Сърбия.
Според коментатора на вестник "Политика" Бошко Якшич на Сърбия "само това й трябва", но е убеден, че ще има някакъв опит за отмъщение. Тогава обаче цялата тази история ще се тълкува твърде политизирано.
Турция изрази възмущение от атентатите, както и от споменаването на страната в плановете на терориста
Десният екстремист, който снима с камера как вилнее в две джамии в тихия новозеландски град Крайстчърч и изби 49 богомолци, в събота се яви в съда с повдигнато обвинение за убийство.
28-годишният австралиец Брентън Тарант се появи с белезници и бяла затворническа риза. Той седеше без да се помръдне, докато съдията четеше обвинителния акт, в който му се повдига едно единствено обвинение. Очаква се да му бъдат отправени и други обвинения.
Той е бивш фитнес инструктор, самопровъзгласил се като фашист. Понякога се обръщаше да огледа присъстващите в съдебната зала медии. Съдебното заседание, по време на което бяха направени кратки изслушвания, се провеждаше при закрити врати от съображения за сигурност.
Той не пожела да бъде освободен под гаранция и бе отведен в предварителния арест до следващото заседание, насрочено за 5 април.
42 души все още се намират в болница заради раните си. Сред тях е и дете на четири години. Нападението, извършено в петък, се смята за най-смъртоносното, което е предприемано срещу мюсюлмани в западния свят в наше време.
Извън съдебната сграда, която се охранява от тежко въоръжена полиция, синовете на 71-годишният афганистанец Дауд Наби настояваха за справедливост.
"Чувството, което изпитваме, е яростно.", според него. "Излиза извън границата на въображението. "
В събота премиерът Джасинда Ардерн поясни, че жертвите са от целия мюсюлмански свят – Турция, Бангладеш, Индонезия и Малайзия и са им предоставили консулска помощ.
Убит е един саудитски гражданин, а друг е ранен по собствени сведения на новинарския телевизионен канал Ал-Арабия.
Поне двама йорданци са сред убитите, по данни, съобщени от външния министър на тази държава. Говорителят на пакистанското МВнР Мохаммед Файсал е заявил, че пет граждани на държавата му се водят изчезнали.
Ардерн описа убийството, което сравни с пиянство, като терористична атака и каза, че стрелецът, който не присъства в никакви списъци и няма криминално досие, е купил законно две полуавтоматични оръжия, две пушки и винтовка. Тях именно той е използвал. Премиерът е пояснила, че "нападателят е имал издаден лиценз за притежание на оръжие“, издаден през ноември 2017-та, а оръжията е започнал да купува един месец по-късно. Тя е заявила категорично: „нашите закони за притежаване и ползване на оръжие ще бъдат променени“.
Заподозреният е документирал в крайно десен „манифест“ собствената си радикализация и две години на подготовка, която е преминала в продължителна и дълбока потайност. Той е заснел на видео в главната джамия на Крайстчърч как преминава от помещение в помещение, от жертва на жертва, стреляйки по ранените отблизо, докато те се борят да изпълзят навън, за да се спасят.
Още двама остават в предварителния арест, макар че не са ясни техните връзки с нападението. Трети човек, който е бил по-рано задържан, се оказва, че е бил сред публиката, но е имал огнестрелно оръжие и се е опитвал да помага.
В кола са били открити два експлозива и са неутрализирани от военните, докато полицията е нахлула внезапно за обиск в къща в Дънидин, в която се предполага, че е живял заподозреният.
"Ужасяваща касапница"
Целият свят изразява съболезнования за жертвите.
Американският президент Доналд Тръмп заклейми „ужасното клане“, при което „невинни хора умряха по такъв чувствителен начин“, но отрече крайно десният екстремизъм да се е превърнал в широко разпространено явление.
Говорейки в Сидни австралийският премиер Скот Морисън описва стрелеца като "десен екстремист и опасен терорист ".
Стрелецът е имал две мишени – джамията „Ал Нур“, където загинаха 41 човека, и втора, по-малка джамия в предградие на Линууд, където други седем също не са сред живите. Сред мъртвите има жени и деца.
Сред оцелелите са и 17 членове на отбора по крикет от Бангладеш. Тяхната среща в събота с отбора на Нова Зеландия бе отложена. Има и оцелял палестинец, който се е спасил, след като е видял как някой пред него е бил застрелян в главата: „Чух три бързи изстрела, после имаше десет секунди пауза и всичко почна отново“, казва той, но без да спомене името си. „След това хората започнаха да бягат“, е заявил пред френската телеграфна агенция.
От новозеландската полиция обявиха, че видеото, заснето от стрелеца, е „ крайно депресиращо“ и предупредиха уебюзърите, че ще им се повдигнат обвинения до 10 години затвор за споделяне на подобно „противно съдържание“. AFP потвърди достоверността на заснетия филм, който няма да разпространи.
Новозеландците са шокирани от случилото се. Те стават свидетели на не повече от 50 убийства годишно в страна с население от 4.8 млн. души и се гордеят, че живеят н сигурно и спокойно, приветливо място. Полицията предупреди мюсюлманите да не посещават джамиите „никъде в Нова Зеландия“ след нападенията в Крайстчърч. Петък е свещен ден за тях.
"Навсякъде има тела"
Нападението шокира местното мюсюлманско население. По-голяма част от него е пристигнала в островната държава като бежанци. Свидетел каза, че той е чул изстрелите докато се молел, а след това видял съпругата си мъртва на пътеката пред джамията. Друг човек сподели, че е видял как убиват децата му – „Имаше тела навсякъде“.
Масовите стрелби са изключително редки в Нова Зеландия, която затегна оръжейните си закони, за да ограничи достъпа до полуавтоматичното оръжие още през 1992 година, две години след като умствено разстроен човек изби 13 души в град Арамоана на Южния остров. В същото време всеки на възраст над 16 години може да кандидатства за стандартен лиценз за притежаване на оръжие, след като изкара курс за сигурност и премине през тест пред полицията.
Крайстчърч е относително малък новозеландски град, през 2011 година влезе в глобалната комуникация заради смъртоносно земетресение отнело живота на повече от 180 души.
След нападението новозеландските власти обмислят забраната за продажба на полуавтоматично оръжие.

Редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Премиерът правилно събра службите - когато има тревожна информация, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия

Сергей Станишев, ПЕС: Премиерът правилно събра службите - когато има тревожна информация, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия

16 Март 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът правилно събра службите, защото когато има тревожна информация, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия. Това каза Сергей Станишев, евродепутат, лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и министър-председател на България в периода 2005 – 2009 г., в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с реакцията на властите по случая с терористичното нападение в Нова Зеландия и българската следа. „Правилно са събрани службите, защото когато има каквато и да е информация, която е тревожна, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия да се направи анализ“, заяви Станишев. „Аз нямам информация за същността на анализа, но предполагам, че този терорист по-скоро случайно е преминавал през България, отколкото свързано с това ужасно нападение“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Реакциите в Сърбия на събитията в Нова Зеландия

„24 Инфо“ (Македония): Реакциите в Сърбия на събитията в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. Сръбският президент Александър Вучич е изпратил съболезнователна телеграма до властите в Уелингтън по повод терористичния атентат в двете джамии в Крайсчърч, Нова Зеландия, информира скопската електронна медия „24 Инфо“ и добавя, че дипломат номер едно на Белград Ивица Дачич осъди нападението, но и поясни, че въпреки различните медийни съобщения, "Сърбия няма никаква връзка с терориста и ги обяви за злоупотреба ". Той е заявил категорично, че подобни твърдения „вредят на сръбските интереси и ние ще арестуваме всеки, за когото имаме съмнения“.
В сръбските медии се посочват подробности за убиеца Брентън Тарант, който западните медии свързват със Сърбия и за когото смятат, че има "сръбски корени".
Белградското държавно радио и телевизия, РТС, предават текст от британския вестник "Дейли Мейл", в който се анализира "Манифест"-ът на Тарант. В него изтъква, че се е вдъхновил от норвежеца Андрес Брайвик, който през 2011 година уби 77 души в Осло, както и от десните движения и личности в целия свят, сред които има и от Русия, България, Сърбия.
На оръжието, което е използвал по време на нападението, са изписани дати на битки срещу Османската империя, каквато е битката за Виена (1683), както и имена на повечето исторически сръбски личности, изписани на кирилица. Сред тях са княз Стефан Лазар Милош Обилич, Марко Милан. Освен това, в "Манифест"-а си Тарант споменава участието на САЩ и НАТО в събитията в Косово, като го определя като "балканизация". Австралиецът е подчертал, че "никога няма да позволи САЩ и НАТО отново да са на страната на мюсюлманите и да убиват християни в Европа".
Сръбските медии показаха и кадри от колата на Тарант преди атентатите. Чуват се звуци от песента "От Бихач, до Петрово село", посветена на Радован Караджич.
Белградската телевизия H1, информира, че анализаторите са разделени в мненията си за "опасността за Сърбия, заради сръбската музика", и предава изказване на професор Зоран Драгишич от Факултета по сигурност. Според него терористичното нападение в Нова Зеландия поставя сърбите и Сърбия в неблагоприятна светлина, тъй като има опасност от терористични нападения както в Сърбия, така и в Република Сръбска. Военният анализатор Александър Радич успокои аудиторията, като обясни, че едва ли сръбска музика може да стане повод за подобно нападение в Сърбия.
Според коментатора на вестник "Политика" Бошко Якшич на Сърбия "само това й трябва", но е убеден, че ще има някакъв опит за отмъщение. Тогава обаче цялата тази история ще с тълкува твърде политизирано.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of India: За девет индийци, които са били в джамията в Крайстчърч, няма сведения

The Times of India: За девет индийци, които са били в джамията в Крайстчърч, няма сведения

16 Март 2019 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Делхи. За девет индийци няма информация след нападенията в двете джамии в Крайстчърч в петък, съобщава излизащият в Делхи водещ англоезичен вестник The Times of India.
По непотвърдени данни поне двама от тях са ранени. Индийският главен комисар в Нова Зеландия Саджив Кохли съобщава за изданието, че мисията е открила 24х7 помощни линии, за оказване на помощ на пострадалите и за информация. Правителството в Делхи веднага е оказало помощ на семействата на засегнати от инцидента индийски граждани да получат визи за Нова Зеландия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Мюсюлманите се страхуват

The Times: Мюсюлманите се страхуват

16 Март 2019 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мюсюлманите се страхуват, те са наранени, но ние не трябва да се поддаваме на омразата, публикува в съботното си издание коментар на Мааджид Наваз барометърът на британските медии The Times.
„След геноцида в Босна атаката от петък бележи най-ниската точка за мюсюлманските общности на Запад. Това нападение е най-голямата терористична атака в Австралазия, осъществявана от един единствен човек. Тя е равнозначна по брой жертви на стрелбата в нощния клуб в Орландо през 2016-та. Завинаги тя ще представлява травма за нас и ще се отрази върху начина, по който ние ще възприемаме нови и възникващи категории от бялото превъзходство и антимюсюлманския тероризъм. През миналия месец бях нападнат в Сохо в Лондон при расистка разпра, челото би беше ударено от неизвестен предмет. Вероятно ще нося белега за цял живот. Ако преди пет години някой ми беше казал, че ще ми се случи подобно нещо в стил расистко насилие и ксенофобска омраза, която виждаме как расте заедно с нашите тийнейджъри, аз нямаше да му повярвам.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: „Най-черният ден“: Как реагира пресата на стрелбата в Крайстчърч

The Guardian: „Най-черният ден“: Как реагира пресата на стрелбата в Крайстчърч

16 Март 2019 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Касапницата в Нова Зеландия, при която загинаха 49 души, преобладава на първите страници на печатните издания в целия свят, пише британският The Guardian и прави обобщен обзор на редица англоезични
издания.

Нова Зеландия: медиите в страната определят петък, когато се стреля в двете джамии в Крайстчърч като „ един от най-черните дни“ в историята на страната.
The Press, водещият в самия град Крайстчърч вестник и сред най-тиражираните печатни издания в островната държава, излиза с потресаваща първа страница, на която са показани оцелелите. Заглавието е „Краят на невинността“, до който тези нападения са довели това спокойно и мирно общество. „Думите не могат да опишат случилото се“. Така тази тема се превръща в обща за вътрешните печатни издания. Политическият коментатор Брайс Едуърдс пише за друг водещ новозеландски вестник - The New Zealand Herald: „Много от хората, които са пряко пострадали от тази стрелба, може би са имигранти в Нова Зеландия. Може би те са бежанци. Те са избрали Нова Зеландия за свой дом и тя е техен дом.“ Съботно-неделното издание на the Dominion Post, вторият по-големина вестник в страната, който излиза в Уелингтън, е със сходна като на първи две издания челна страница. Към тях се присъединява и гласът на The Nelson Mail, малко издание, което излиза в град Нелсън, разположен на Южния остров. В The Otago Daily Times се включват и събитията от Дънидин, където се смята, че е живят заподозреният Бретън Тарант, според него именно това градче е било истинската първоначална мишена.

Обединеното кралство
The Guardian се фокусира върху превъзходството на бялата раса, което е изразено от мъжа, обвинен в убийство. Вестникът отбелязва, че социалните медии са критикувани за ролята, която са изиграли. Водещо заглавие е „Клане в Нова Зеландия – мъж застреля 49 души в джамии“.
Много от останалите британски вестници се концентрират предимно върху ролята на социалните медии, след като се оказва, че заподозреният е подготвил нападението си именно през онлайн платформите.
The Times съобщава, че МИ5 разследва възможни връзки между заподозрения стрелец и крайно десни екстремисти в Кралството.
The Telegraph в съботния си брой пише на първа страница „Първата терористична атака на социалните медии“.
The Sun излиза с водещо заглавие „ Терорист изби 49 мюсюлмани – показа на живо ужаса във Фейсбук чрез сцени, които шокираха света“
The Express: „ Подхранвано от омразата нападение срещу ценностите, които обединяват всички нас“
Twitter Ads info and privacy
The Daily Mirror в съботното си издание определя стрелеца като “ангелско момче, което се е превърнало в дяволски крайно десен масов убиец ”.

Австралия
Някои от австралийските таблоиди се фокусират върху мъжа, обвинен за убийството на 49 души – той е австралийски гражданин, те включват на първата си страница имиджи, заимствани от лайвстрииминга на касапницата, въпреки молбата, която полицията и в Нова Зеландия, и в Австралия отправят да не се споделя визуален материал.
The West Australian: на първата му страница се чете: „ Аз съм обикновен бял мъж. Работническа класа. Нисък доход. Самообявил се расист. Вчера (петък – бел. ред.) аз заснех как сам убивам поне 49 души в една джамия в Крайстчърч. ” Страницата е споделяна в Туитър, онлайн версията й вече е изтрита от главния редактор на изданието Антъни Дьо Селие, заради множеството критики, които е получила.

News Corp. Таблоидите на медийната групировка на Мърдок Нюз Корпорейшън се придържат към същата линия на комуникативно поведение. The Courier Mail: използва имиджи от лайвстрийма и нарича Тарант „луд от работническата класа ”.The Herald Sun: на първата му страница се чете:“Касапин от лайвстрийма”, като финалната фраза гласи “пъкленият манифест на лудия австралиец е разкрит ”.
The Daily Telegraph: челната страница в съботното издание на този вестник също има изображения от лайвстрийминга, но съдържа само една дума „Чудовище“.
The Weekend Australian: за седмичника водещото заглавие гласи: “Износ на Ози дяволи.”, (определението Ози е местен жаргон за австралиец и австралийски - бел. ред.).

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian на живо: Има твърде малко нова информация, според премиера на Нова Зеландия

The Guardian на живо: Има твърде малко нова информация, според премиера на Нова Зеландия

16 Март 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Уелингтън/Лондон. Продължава излъчването на живо в онлайн страницата на The Guardian.
Има твърде малко нова информация, която премиерът Джасинда Ардерн обобщава така:
Службите за сигурност осъзнават, че има глобално надигане на екстремизма, но този индивид не е в никакъв списък за наблюдение нито в Нова Зеландия, нито в Австралия;
Оръжията, използвани при нападението са били модифицирани според двамата полицейски офицери, които са арестували мъжа. Те са от полицията в Линколн.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Тhe New Zealand Herald: Новозеландският главен обвинител Дейвид Паркър заяви, че полуавтоматичното оръжие ще бъде забранено

Тhe New Zealand Herald: Новозеландският главен обвинител Дейвид Паркър заяви, че полуавтоматичното оръжие ще бъде забранено

16 Март 2019 | 05:08 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Новозеландският главен обвинител Дейвид Паркър заяви, че полуавтоматичното оръжие ще бъде забранено. Той предупреди за глобално надигане на главата на екстремизма, съобщава The New Zealand Herald.
“В много части на света се запалват светлините на просветлението,” цитира Паркър местна поговорка, докато пита как е възможно да е справедливо компаниите, които притежават социални медии, да разпространяват като лайвстрийм и да излъчват със звук и образ подобно варварство.“ Неговите коментари идват след думите на премиера Ардерн за промяна на законите за оръжието. Тя е потвърдила, че главният заподозрян е носил пет огнестрелни оръжия със себе си, включително и две полуавтоматични пушки.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Заподозреният е планирал да продължи с нападенията си, според премиера Джасинда Ардърн

The Guardian: Заподозреният е планирал да продължи с нападенията си, според премиера Джасинда Ардърн

16 Март 2019 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Уелингтън. В момента (4.45 ч. бълг. време - бел. ред.) говори министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, предава на живо на онлайн страницата си британският The Gaurdian:
39 души са в болница, 11 от тях са в интензивен сектор, тяхната възраст е от детска до много стари хора;
Мъже, жени и деца са както сред убитите, така и сред ранените;
Полицията е отговорила незабавно на телефонните позвънявания и е вкарала в ареста заподозрения 36 минути по-късно;
Има още двама с него и той е възнамерявал да продължи с нападението си; в момента му е повдигнато само едно обвинение, но ще има и други;
Полицията работи по съставяне на картината на трагичното събитие, в ход е пълно разследване на случилото се.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нападателят от Нова Зеландия е посетил България и исторически места на Балканите (ОБЗОР)

Нападателят от Нова Зеландия е посетил България и исторически места на Балканите (ОБЗОР)

16 Март 2019 | 03:30 | Агенция "Фокус"
София. 28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха 49 души. След инцидента се разпространиха снимки, на които се вижда, че оръжията, които използва атентаторът, са покрити с надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България. На пълнители на автоматично оръжие са написани имена на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи „Битка при Булаир 1913". Става въпрос за Боя при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус. На оръжието и пълнителите се четат още името на принц Фружин – синът на на цар Иван Шишман (1371-1395), и който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената е и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).
Тази информация стана повод министър-председателят Бойко Борисов да свика спешна среща със службите във връзка с информацията за българска следа в терористичния акт в Нова Зеландия. Срещата продължи един час, като в сградата на Министерски съвет дойдоха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. Присъстваха и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски.
На брифинг след срещата главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че нападателят Брентън Тарант е посещавал исторически места, свързани с историята на балканските страни. Нападателят е посетил Балканския регион през 2016 г. „За периода от 28 до 30 декември 2016 г. бе установено негово пътуване до Република Сърбия. Пътуването е осъществено през Черна гора, Босна и Херцеговина, и Хърватска. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България“, обясни главният прокурор. Цацаров заяви, че Тарант е бил и в България за периода от 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември мъжът е пристигнал на летище "София" с полет от Дубай“, а на 10 ноември е наел автомобил и е посетил: Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Според информацията на 15 ноември с полет на румънските авиолинии, лицето е заминало за Букурещ. Сотир Цацаров заяви, че няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето от атентата в Нова Зеландия на наша територия. Според него на този етап не може да се правят геополитически изводи за атентатора, защото трябва да се постигне максимален информационен обмен. Министърът на външните работи Екатерина Захариева обърна внимание, че от страна на нападателя има доста сериозно познаване на балканската история в детайли. Захариева призова да се внимава, да не се подстрекава етническо напрежение у нас, като се отправят послания. Министърът съобщи, че Тарант е посетил България като турист, като няма установена връзка със страната. „Искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че няма новопостъпили данни за атентатора в Нова Зеландия, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни. „Една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани и дали е имало лица, които са го съпровождали“, посочи Маринов.
За „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров обърна внимание, че имената, които вижда на оръжието на нападателя в Нова Зеландия са на мъченици от Средновековието, които са загинали в борба с османското нашествие в края на 14 в. и първата половина на 15 в. „Мога да кажа категорично, че този човек е бил специалист по Балканска история. Имената, които са споменати на оръжието, са наистина недостъпни, дори за някои студенти по история“, заяви той. Според него този човек очевидно има изключителни знания и върху средновековната и върху по-новата история. „Как ги е добил, е въпрос, който службите трябва да изяснят“, коментира проф. Овчаров. Той обясни, че на оръжието се виждат имената на княз Лазар, който е повел битката на Косово поле, Милош Обилич, който убива турския султан Мурад I в шатрата му преди битката и други. „Като средновековен историк, особено много ме впечатли, споменаването на принц Фружин“, обърна внимание Овчаров и уточни, че Фружин е син на цар Иван Шишман и не е от най-популярните исторически личности. По-рано през деня темата коментира за „Фокус“ и експертът по антититероризъм Христо Смоленов. Според него свързването на България с терористичния акт в Нова Зеландия има потенциал на поредната световна провокация. Той допусна, че тази информация би могла и да е фалшива. Христо Смоленов определи като „нова мода“ името на България да бъде замесвано във всевъзможни световни провокации. „Много съм критичен към всякакви появи на българска следа в такива случаи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Екстремистът, нападнал новозеландската джамия, влезе в съда

AFP: Екстремистът, нападнал новозеландската джамия, влезе в съда

16 Март 2019 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Десният екстремист, който се снима как вилнее в две джамии в тихия новозеландски град Крайстчърч и изби 49 богомолци, в събота се яви в съда с повдигнато обвинение за убийство, предава агенция AFP.
28-годишният австралиец Брентън Тарант се появи с белезници и бяла затворническа риза. Той седеше без да се помръдне, докато съдията четеше обвинителния акт, в който му се повдига едно единствено обвинение. Очаква се да му бъдат отправени и други обвинения.
Той е бивш фитнес инструктор, самопровъзгласил се като фашист. Понякога се обръщаше да огледа присъстващите в съдебната зала медии. Съдебното заседание, по време на което бяха направени кратки изслушвания, се провеждаше при закрити врати от съображения за сигурност.
Той не пожела да бъде освободен под гаранция и бе отведен в предварителния арест до следващото заседание, насрочено за 5 април.
42 души все още се намират в болница заради раните си. Сред тях е и дете на четири години. Нападението, извършено в петък, се смята за най-смъртоносното, което е предприемано срещу мюсюлмани в западния свят в наше време.
Извън съдебната сграда, която се охранява от тежко въоръжена полиция, синовете на 71-годишният афганистанец Дауд Наби настояваха за справедливост.
"Чувството, което изпитваме, е яростно.", според него. "Излиза извън границата на въображението. "
В събота премиерът Джасинда Ардерн поясни, че жертвите са от целия мюсюлмански свят – Турция, Бангладеш, Индонезия и Малайзия са предоставили консулска помощ.
Убит е един саудитски гражданин, а друг е ранен по собствени сведения на новинарския телевизионен канал Ал-Арабия.
Поне двама йорданци са сред убитите, по данни, съобщени от външния министър на тази държава. Говорителят на пакистанското МВнР Мохаммед Файсал е заявил, че пет граждани на държавата му се водят изчезнали.
Ардерн описа убийството, което сравни с пиянство, като терористична атака и каза, че стрелецът, който не присъства в никакви списъци и няма криминално досие, е купил законно две полуавтоматични оръжия, две пушки и винтовка. Тях именно той е използвал. Премиерът е пояснила, че "нападателят е имал издаден лиценз за притежание на оръжие“, издаден през ноември 2017-та, а оръжията е започнал да купува един месец по-късно. Тя е заявила категорично: „нашите закони за притежаване и ползване на оръжие ще бъдат променени“.
Заподозреният е документирал в крайно десен „манифест“ собствената си радикализация и две години на подготовка, която е преминала в продължителна и дълбока потайност. Той е заснел на видео в главната джамия на Крайстчърч как преминава от помещение в помещение, от жертва на жертва, стреляйки по ранените отблизо, докато те се борят да изпълзят навън, за да се спасят.
Още двама остават в предварителния арест, макар че не са ясни техните връзки с нападението. Трети човек, който е бил по-рано задържан, се оказва, че е бил сред публиката, но е имал огнестрелно оръжие и се е опитвал да помага.
В кола са били открити два експлозива и са неутрализирани от военните, докато полицията е нахлула внезапно за обиск в къща в Дънидин, в която се предполага, че е живял заподозреният.
"Ужасяваща касапница"
Целият свят изразява съболезнования за жертвите.
Американският президент Доналд Тръмп заклейми „ужасното клане“, при което „невинни хора умряха по такъв чувствителен начин“, но отрече крайно десният екстремизъм да се е превърнал в широко разпространено явление.
Говорейки в Сидни австралийският премиер Скот Морисън описва стрелеца като "десен екстремист и опасен терорист ".
Стрелецът е имал две мишени – джамията „Ал Нур“, където загинаха 41 човека, и втора, по-малка джамия в предградие на Линууд, където други седем също не са сред живите. Сред мъртвите има жени и деца.
Сред оцелелите са и 17 членове на отбора по крикет от Бангладеш. Тяхната среща в събота с отбора на Нова Зеландия бе отложена. Има и оцелял палестинец, който се е спасил, след като е видял как някой пред него е бил застрелян в главата: „Чух три бързи изстрела, после имаше десет секунди пауза и всичко почна отново“, казва той, но без да спомене името си. „След това хората започнаха да бягат“, е заявил пред френската телеграфна агенция.
От новозеландската полиция обявиха, че видеото, заснето от стрелеца, е „ крайно депресиращо“ и предупредиха уебюзърите, че ще им се повдигнат обвинения до 10 години затвор за споделяне на подобно „противно съдържание“. AFP потвърди достоверността на заснетия филм, който няма да разпространи.
Новозеландците са шокирани от случилото се. Те стават свидетели на не повече от 50 убийства годишно в страна с население от 4.8 млн. души и се гордеят, че живеят н сигурно и спокойно, приветливо място. Полицията предупреди мюсюлманите да не посещават джамиите „никъде в Нова Зеландия“ след нападенията в Крайстчърч. Петък е свещен ден за тях.
"Навсякъде има тела"
Нападението шокира местното мюсюлманско население. По-голяма част от него е пристигнала в островната държава като бежанци. Свидетел каза, че той е чул изстрелите докато се молел, а след това видял съпругата си мъртва на пътеката пред джамията. Друг човек сподели, че е видял как убиват децата му – „Имаше тела навсякъде“.
Масовите стрелби са изключително редки в Нова Зеландия, която затегна оръжейните си закони, за да ограничи достъпа до полуавтоматичното оръжие още през 1992 година, две години след като умствено разстроен човек изби 13 души в град Арамоана на Южния остров. В същото време всеки на възраст над 16 години може да кандидатства за стандартен лиценз за притежаване на оръжие, след като изкара курс за сигурност и премине през тест пред полицията.
Крайстчърч е относително малък новозеландски град, през 2011 година влезе в глобалната комуникация заради смъртоносно земетресение отнело живота на повече от 180 души.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми „пагубните“ терористични атаки срещу джамии в Нова Зеландия

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми „пагубните“ терористични атаки срещу джамии в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция категорично заклейми терористичните атаки срещу мюсюлмански богомолци в две джамии в Нова Зеландия при които загинаха 49 души, пише вестник Daily Sabah на електронната си страница в петък.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган силно заклейми „пагубните“ терористични нападения срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, като заяви, че „това е най-новият пример за надигащия се расизъм и ислямофобия“. Така той изрази съболезнованията си пред ислямския свят и народа на Нова Зеландия.
"Категорично заклеймявам терористичните атаки срещу джамията „Ал Нур“ в Нова Зеландия и мюсюлманските богомолци. Нека Аллах да прояви милост за жертвите и да помогне за бързо възстановяване на ранените“, е написал турският президент в поредица от текстове, публикувани в Туитър.
По-късно в петък, докато е говорил на погребение в Истанбул, Ердоган е казал: "С тези нападения (в Крайстчърч) антимюсюлманските чувства прекрачиха границата на личната омраза и се превърнаха в масово клане“.
Турският президент е заявил, че очевидно стрелбата е замисляна отдавна, добре мотивирана и не може да се възприеме просто като „импулсивно поведение“. Той е добавил също, че тази пагубна тенденция, която е насочена и срещу Турция, и срещу него, се разпространява на Запад „като раково образувание“. И е призовал целия свят, особено западните държави, спешно да предприемат мерки срещу тази опасна тенденция, която заплашва цялото човечество“.
Ердоган изпраща външния си министър Мевлют Чавушоглу в Нова Зеландия да изрази съболезнованията на Турция и "да подчертае нашата решимост срещу ислямофобията и ксенофобията, да обяви нашата солидарност с Нова Зеландия, изправена пред лицето на тези противни терористични нападения," се казва в съобщение за медиите.
По-късно, говорейки на публично събитие, Ердоган е обявил, че няма да допусне подобни терористи да стигнат до набелязаните си мишени, той е посочил злите намерения на убиеца по адрес на мюсюлманите.
Ердоган се е обърнал и към генерал губернатора на Нова Зеландия Патси Реди, за да изрази съболезнованията си, като е казал, че турска делегация, в която влизат вицепрезидентът Фуат Октай и външният министър Мевлют Чавушоглу, ще посети страната й, за да направят преценки за нова пътна карта.
"Според мен разкриването на организациите, които стоят зад този терорист, ще е от полза и за Вашата нация. Манифестът, който нападателят обяви, дава ясно да се разбере, че тази атака не е индивидуален акт. Вярвам, че да се разкрият групировките зад нея означава успокоение за народа на Нова Зеландия. Ние не бихме искали над страната на свободите, да се спусне сянка," е казал Ердоган на Патси Реди.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е разговарял с премира на Нова Зеландия за "ужасяващите" събития в Крайстчърч

AFP: Доналд Тръмп е разговарял с премира на Нова Зеландия за "ужасяващите" събития в Крайстчърч

15 Март 2019 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е разговарял премиера на Нова Зеландия Джакинда Ардърн за "ужасяващото" избиване на мюсюлмански поклонници в Крайстчърч, предава AFP.
„Информирах министър-председателя, че сме солидарни с Нова Зеландия - и че САЩ са насреща за всяка помощ, която могат да окажат", подчерта лидерът на Белия дом в съобщение в социалната мрежа "Туитър".
Нападенията срещу двете джамии в Крайстчърч отнеха живота на най-малко 49 души. Нападателят - идентифициран като австралийски националист - е предавал на живо нападението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: С 28% за 6 години се е увеличило мюсюлманското население в Нова Зеландия

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: С 28% за 6 години се е увеличило мюсюлманското население в Нова Зеландия

15 Март 2019 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. С 28% за 6 години се е увеличило мюсюлманското население в Нова Зеландия. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Алекс Алексиев, председател на Център за балкански и черноморски изследвания, във връзка с терористичния акт в новозеландския град Крайстчърч, при който загинаха 49 души. По думите му подобни атентати се случват, защото много хора са притеснени от факта, че в много европейски държави ислямът се развива, а християнството загива. „Какво става в самата Европа? Защо изведнъж се появява една партия като „Алтернатива за Германия“, която изведнъж я обявиха за нацистка ? Повечето от членовете й идват от традиционните партии – християндемократите или социалдемократите. Правителството направи огромна грешка като отвори границите на Европа за огромно количество, близо 2%, мюсюлмани, повечето от които нямат никакво намерение да работят в Германия. Те са дошли поради социалните придобивки, които могат да получат веднага и да подобрят живота си“, уточни той.
Алекс Алексиев прогнозира, че на евроизборите десните партии ще се засилят с може би 20%, докато традиционните партии ще загубят гласове, защото отказват да разберат, какво тревожи европейските граждани.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нападателят от Нова Зеландия е посетил България и исторически места на Балканите (ОБЗОР)

Нападателят от Нова Зеландия е посетил България и исторически места на Балканите (ОБЗОР)

15 Март 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. 28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха 49 души. След инцидента се разпространиха снимки, на които се вижда, че оръжията, които използва атентаторът, са покрити с надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България. На пълнители на автоматично оръжие са написани имена на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи „Битка при Булаир 1913". Става въпрос за Боя при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус. На оръжието и пълнителите се четат още името на принц Фружин – синът на на цар Иван Шишман (1371-1395), и който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената е и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).
Тази информация стана повод министър-председателят Бойко Борисов да свика спешна среща със службите във връзка с информацията за българска следа в терористичния акт в Нова Зеландия. Срещата продължи един час, като в сградата на Министерски съвет дойдоха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. Присъстваха и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски.
На брифинг след срещата главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че нападателят Брентън Тарант е посещавал исторически места, свързани с историята на балканските страни. Нападателят е посетил Балканския регион през 2016 г. „За периода от 28 до 30 декември 2016 г. бе установено негово пътуване до Република Сърбия. Пътуването е осъществено през Черна гора, Босна и Херцеговина, и Хърватска. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България“, обясни главният прокурор. Цацаров заяви, че Тарант е бил и в България за периода от 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември мъжът е пристигнал на летище "София" с полет от Дубай“, а на 10 ноември е наел автомобил и е посетил: Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Според информацията на 15 ноември с полет на румънските авиолинии, лицето е заминало за Букурещ. Сотир Цацаров заяви, че няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето от атентата в Нова Зеландия на наша територия. Според него на този етап не може да се правят геополитически изводи за атентатора, защото трябва да се постигне максимален информационен обмен. Министърът на външните работи Екатерина Захариева обърна внимание, че от страна на нападателя има доста сериозно познаване на балканската история в детайли. Захариева призова да се внимава, да не се подстрекава етническо напрежение у нас, като се отправят послания. Министърът съобщи, че Тарант е посетил България като турист, като няма установена връзка със страната. „Искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че няма новопостъпили данни за атентатора в Нова Зеландия, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни. „Една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани и дали е имало лица, които са го съпровождали“, посочи Маринов.
За „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров обърна внимание, че имената, които вижда на оръжието на нападателя в Нова Зеландия са на мъченици от Средновековието, които са загинали в борба с османското нашествие в края на 14 в. и първата половина на 15 в. „Мога да кажа категорично, че този човек е бил специалист по Балканска история. Имената, които са споменати на оръжието, са наистина недостъпни, дори за някои студенти по история“, заяви той. Според него този човек очевидно има изключителни знания и върху средновековната и върху по-новата история. „Как ги е добил, е въпрос, който службите трябва да изяснят“, коментира проф. Овчаров. Той обясни, че на оръжието се виждат имената на княз Лазар, който е повел битката на Косово поле, Милош Обилич, който убива турския султан Мурад I в шатрата му преди битката и други. „Като средновековен историк, особено много ме впечатли, споменаването на принц Фружин“, обърна внимание Овчаров и уточни, че Фружин е син на цар Иван Шишман и не е от най-популярните исторически личности. По-рано през деня темата коментира за „Фокус“ и експертът по антититероризъм Христо Смоленов. Според него свързването на България с терористичния акт в Нова Зеландия има потенциал на поредната световна провокация. Той допусна, че тази информация би могла и да е фалшива. Христо Смоленов определи като „нова мода“ името на България да бъде замесвано във всевъзможни световни провокации. „Много съм критичен към всякакви появи на българска следа в такива случаи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: Трябва да се забрани чуждестранното финансиране на основните ни вероизповедания

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: Трябва да се забрани чуждестранното финансиране на основните ни вероизповедания

15 Март 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се забрани чуждестранното финансиране на основните ни вероизповедания. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Той уточни, че става въпрос за финансиране на БПЦ от Руската федерация, а Мюфтийството – от турския Дианет. Алекс Алексиев обясни, че турският Дианет е ислямистка организация, която не желае доброто на България, и определи турския президент Реджеп Ердоган като върл ислямист.„Съвсем правилно е нашата държава да плаща на нашите вероизповедания. Това е принципа в много от европейските държави. В много от тези държави, напоследък Австрия, вече се забранява външното финансиране, защото се вижда до каква степен това е пагубно за държавата. В Германия организацията „ДИТИБ“, която се финансира от турския Дианет, ръководи близо 900 джамии. Какъв е резултатът – 63% от немските турци, които са там от 60-те години на миналия век, гласуваха за ислямиста Ердоган“, обясни анализаторът. Алекс Алексиев допълни, че в България има почва за развитие на ислямизъм. Българските турци са неподатливи към него, каза още той и уточни, че се разпространява повече между помаците.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: България започва разследване на скорошното пътуване на стрелеца от Крайстчърч до страната

AFP: България започва разследване на скорошното пътуване на стрелеца от Крайстчърч до страната

15 Март 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата в България в петък започнаха разследване на неотдавнашно посещение в страната на австралиеца, за който се твърди, че е стрелецът, убил 49 души в нападения срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предава AFP.
Заподозреният нападател e посетил България от 9 до 15 ноември миналата година, твърдейки, че иска "да посети исторически обекти и да проучи историята на балканската страна," каза главният прокурор на България Сотир Цацаров.
Той заяви, че разследването ще установи дали това е "правилно или е имал и други цели".
Според следователите, мъжът е пристигнал в София от Дубай на 9 ноември, а на следващия ден е наел автомобил, за да посети исторически обекти на десет места.
Той е напуснал България на 15 ноември с полет за Букурещ, където е наел кола, за да пътува до Унгария, каза Цацаров.
Австралиецът е бил на кратко посещение на Балканите от 28 до 30 декември 2016 г., пътувайки с автобус през Сърбия, Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина.
Властите в България са заявили, че са в контакт с властите в САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Обединените арабски емирства, Сърбия и Черна гора по въпроса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Трябва да запазим спокойствие и да внимаваме дали, когато отправяме послания не подстрекаваме етническо напрежение у нас

Министър Екатерина Захариева: Трябва да запазим спокойствие и да внимаваме дали, когато отправяме послания не подстрекаваме етническо напрежение у нас

15 Март 2019 | 19:44 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да запазим мъдрост и спокойствие и да внимаваме, когато отправяме послания дали не подстрекаваме етническо напрежение у нас. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на брифинг в Министерски съвет след срещата със службите по повод информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Неслучайно толкова пъти българският премиер и българското правителство сме се позовавали на етническата стабилност и мир“, коментира външният министър. Захариева обърна внимание, че от страна на нападателя има доста сериозно познаване на балканската история в детайли, които малко хора на Балканите знаят. „Изцяло споделям мнението на главния прокурор, че е рано да се правят някакви сериозни заключения“, посочи министър Захариева. По думите й по никакъв начин България не желае да бъде свързана с този ужасен акт. „За съжаление, езикът на омразата и нагнетяването на етническо напрежение доведоха до това, което се случи, с 49 жертви и над 50 ранени в Нова Зеландия. Всички ние трябва да запазим мъдрост и спокойствие и да внимаваме, когато отправяме послания дали не подстрекаваме етническо напрежение у нас“, каза още външният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: На този етап не можем да правим геополитически изводи за атентатора от Нова Зеландия, трябва да постигнем максимален информационен обмен

Гл. прокурор Сотир Цацаров: На този етап не можем да правим геополитически изводи за атентатора от Нова Зеландия, трябва да постигнем максимален информационен обмен

15 Март 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Не можем да правим геополитически изводи на този етап, за атентатора от Нова Зеландия трябва да постигнем максимален информационен обмен с всички възможни служби. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в Министерски съвет след среща на службите по повод информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали е ясен геополитическият поръчител на атентатора, главният прокурор посочи: „Нашата задача е в две направления. От една страна трябва да осъществим пълен информационен обмен с разследването по същество, което се осъществява в Нова Зеландия. Абсолютно всички данни, които се придобиват за престоя на лицето и неговите контакти ще бъдат и се предават там“. „Втората наша задача е свързана с пребиваването на лицето тук, целите на неговото пребиваване и неговите контакти“, допълни Цацаров. Той поясни, че трябва да бъдат сравнени списъците на пътниците, които са от полета, с който той пристига и полетът, с който той заминава, използваните от него сим карти, местата, в които той е оставал да преспива. Главният прокурор уточни, че местата, на които е оставал да преспива мъжът, са предимно къщи за гости. „Втората наша задача е на практика да установим дали версията за пребиваване на страната с цел изучаване на исторически места, свързани с историята на балканските народи в крайна сметка е причината за неговото пребиваване тук или има и някаква друга“, заяви главният прокурор.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Няма новопостъпили данни за атентатора в Нова Зеландия, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни

Министър Младен Маринов: Няма новопостъпили данни за атентатора в Нова Зеландия, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни

15 Март 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
София. Към момента нямаме новопостъпили данни за атентатора в Нова Зеландия, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг в Министерски съвет след среща на службите по повод информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следим развитието. Важна е информацията, която идва от Нова Зеландия. Там колегите работят със самите лица“, посочи Маринов. „Всичко, което те ни изпратят като данни, ще го проверим и ще ви върнем информацията“, обясни вътрешния министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Няма данни престоят на нападателя в Нова Зеландия в България да е извън сферата на туризма

Министър Младен Маринов: Няма данни престоят на нападателя в Нова Зеландия в България да е извън сферата на туризма

15 Март 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни престоят на нападателя в Нова Зеландия в България да е извън сферата на туризма. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг в Министерски съвет след срещата на службите по повод информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че предстои работа по отношение на изясняване на местата, където е престоявал, преспивал, за целия маршрут с всички възможни данни, които могат да се съберат. „Една от задачите е наистина да установим дали е имал контакти с български граждани и дали е имало лица, които са го съпровождали. Контратерористичният център работи от момента на извършване на това престъпление“, посочи Маринов. „Направена е незабавна връзка с колегите от Нова Зеландия и всички партньорски служби, както на територията на Балканските страни, така и на Европа и САЩ. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация с оглед развитие на разследването в Нова Зеландия, по отношение на личността на извършителите, евентуално ако има други лица, които те са установили. Да извършим проверка дали те са пребивавали на територията на България. Това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия“, допълни Младен Маринов. Във връзка с мотива и средата на нападателя, министърът заяви, че се чака още информация. „Ние не работим с лицето, така че нашата задача е да изясним в дълбочина всички обстоятелства, които са формирали този мотив и най-вече да видим той дали на територията на България е осъществявал контакт с други лица", каза още вътрешният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Нападателят Брентън Тарант е посещавал исторически места, свързани с историята на балканските страни

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Нападателят Брентън Тарант е посещавал исторически места, свързани с историята на балканските страни

15 Март 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Брентън Тарант е посещавал исторически места, свързани с историята на балканските страни и с битки между християнски и османска армия. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в Министерски съвет след срещата на службите по повод информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров посочи, че нападателят е посетил Балканския полуостров и Балканския регион през 2016 г. „За периода от 28 до 30 декември 2016 г. бе установено негово пътуване до Република Сърбия. Пътуването е осъществено през Черна гора, преминато е през Босна и Херцеговина, и Хърватска. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България“, обясни главният прокурор. „Установеното негово пребиваване на българска територия е за периода от 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември 2018 г. той пристига на летище "София" с полет от Дубай“, съобщи Сотир Цацаров. „Това са данните, установени до момента. Те се обогатяват. Всеки момент могат да бъдат попълнени с нови факти", коментира главният прокурор. Той уточни, че на 10 ноември Тарант е наел автомобилил и е посетил: Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Цацаров допълни, че на 15 ноември с полет на румънските авиолинии, лицето е заминало за Букурещ. „В Букурещ наема отново автомобили и се предвижва до Унгария", посочи още главният прокурор.
Цацаров заяви, че няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето от атентата в Нова Зеландия на наша територия. „И в момента продължават всички действия по изясняване на маршрути, места, на които той е отсядал. Това може да се каже на този етап. Постоянна е връзката с разследването, което се извършва на място в Нова Зеландия и Австралия“, обясни главният прокурор. Той поясни, че е осъществена връзка и с партньорите от САЩ, от Нова Зеландия и Австралия, с партньорските служба от ОАЕ и на Балкански държави.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Нападателят в Нова Зеландия е посетил България като турист, няма установена връзка с България

Министър Екатерина Захариева: Нападателят в Нова Зеландия е посетил България като турист, няма установена връзка с България

15 Март 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. Новозеландският гражданин е посетил България като турист, няма установена връзка с България. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на брифинг в Министерски съвет след срещата със службите за информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Веднага след като получихме информация, че щабът, който се занимава с тероризъм заседава, сме направили връзка с нашите партньори и мога да ви уверя, че констатираното до момента е, че де факто новозеландският гражданин е посетил България като турист. Няма установена връзка с България“, посочи тя. „Също така искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност. Тя изрази съболезнования на семействата на жертвите в атентата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов: Свързването на България с терористичния акт в Нова Зеландия има потенциал на поредната световна провокация

Христо Смоленов: Свързването на България с терористичния акт в Нова Зеландия има потенциал на поредната световна провокация

15 Март 2019 | 19:02 | Агенция "Фокус"
София. Свързването на България с терористичния акт в Нова Зеландия има потенциал на поредната световна провокация. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов по повод излезлите в британски медии снимки на оръжието, с което е извършен терористичният акт, на които се виждат надписи на различни езици, част от които засягат и България. Той допусна, че тази информация би могла и да е фалшива. Христо Смоленов определи като „нова мода“ името на България да бъде замесвано във всевъзможни световни провокации. „Много съм критичен към всякакви появи на българска следа в такива случаи. Нещо повече – аз имах собствено виждане за т.нар. „българска следа“ в опита за покушение над папа Йоан Павел II, например. Тогава го заявих и вече 30 години по-късно защитавам същата теза – че папата беше голям противник на неолибералния фундаментализъм и може би опитът той да бъде отстранен беше свързан с идването на тези мракобесни сили на неолиберализма, които създадоха цялата суматоха, за която в момента говорим като умиращ нов световен ред. Точно там е проблемът. Мога да кажа едно – българският антитерористичен модел, за който писах във вчерашната ми статия във в-к „Труд“, е един забележителен организиран модел не просто на мирно съвместно съществуване между различни етнически и верски компоненти – това е източник на синтез на възможност те да взаимодействат в името на общата им родина. Ние сме уникални в световен мащаб не просто с толерантността, която и на други места се проявява, а и със способността за взаимодействие на различни етнически и верски компоненти за доброто на страната“, коментира Христо Смоленов. Той припомни участието на България в предотвратяването на провокации и на Изток в Кавказ, и на Запад в Босна. Според него по този начин страната ни е дала своя пример, недопускайки българи и турци да се сблъскат в братоубийствена война. „Този капан, заложен преди 30 години, беше заложен от същите глобални далавераджии, които вече си изчисляваха печалбите от евентуална гражданска война тук в България“, уточни експертът по антитероризъм.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.