НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Попов, БЗДП – Гоце Делчев: Във връзка с климатичните промени щъркелите променят времето на своето пристигане

Димитър Попов, БЗДП – Гоце Делчев: Във връзка с климатичните промени щъркелите променят времето на своето пристигане

15 Март 2019 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Във връзка с климатичните промени щъркелите променят времето на своето пристигане. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ (БЗДП) – Гоце Делчев. По думите му тази година се наблюдава по ранно долитане от юг. „Понякога е възможно щъркелите да закъснеят, но за сега се наблюдава по-ранно пристигане. Времето на отлитане също се различава през различните години, което зависи и от климатичните промени“, каза още Димитър Попов. Той коментира и въпросът свързан с реакцията на хората, когато видят ранен щъркел. „Всеки може да сигнализира на зеления телефон на Регионалния инспекторат по околна среда и води“, посочи Димитър Попов. Той заяви, че ако хората не са сигурни е по-добре да не предприемат нищо, защото в някои от случаите щъркелите наистина не се нуждаят от помощ. „При вмешателство ние им вредим и затова е необходимо да се въздържаме да им помагаме, а просто да сигнализирам, защото действията за помощ може да попречат на птиците“, добави Димитър Попов.
Той отбеляза също, че на щъркеловото гнездо в село Баничан е поставена видеокамера, която дава възможност за постоянно онлайн наблюдение на птиците. Попов посочи, че по този начин са заснети два филма. „Една от годините щъркеловата двойка не се появи. Този сезон наблюдаваме за четвърти пореден път“, допълни Димитър Попов. По думите му тази видео камера е сезонна и се включва само по времето, което щъркелите отглеждат своите малки. „От началото на месец март до края на месец август работи нашата камера като може да бъде наблюдавана от сайта на читалище „Изгрев“ в село Баничан“, добави Попов. Той коментира, че се надява да се заснеме още един филм. „В него ще разкажем достатъчно за нашия крилат съсед Белият щъркел“, каза още Димитър Попов. Той заяви, че онлайн камерата може да се наблюдава чрез сайта на читалището в село Баничан, където са дошли щъркелите. „Наблюдава се кацнал щъркел на гнездото, но все още не сме сигурни дали това е нашият щъркел или е някой щъркел от съседните гнезда, който каца от любопитство на гнездото с видеокамера“, уточни Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 юли 2019 г.
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.