НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Еврокомисарят Мария Габриел: В Европа 75% от младите хора не могат да различават фалшивата от истинската новина

Еврокомисарят Мария Габриел: В Европа 75% от младите хора не могат да различават фалшивата от истинската новина

15 Март 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. В Европа 75% от младите хора не могат да отличат фалшивата от истинската новина. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Младите хора трябва да поемат своя информиран избор“, подчерта еврокомисарят.
Тя обърна внимание и на инициативата Европейската седмица на програмирането. „Всяка година между 15 и 20 октомври ние организираме такъв тип дейности на доброволни начала, за да покажем, че кодирането и програмирането не са нещо, което е недостъпно за нас. Да покажем, че всъщност, силата ни е в това, че ние не сме само консуматори на съдържание, а сме създатели на съдържание“, посочи Габриел.
По думите й тази година е имало рекорден брой участници - 2 млн. и 740 хил. европейци. „Имам много ясна амбиция - с тази инициатива да достигнем 50% от всички европейски училища до 2020 година. Наблягаме много и на университетите, защото много бих се радвала да имаме все повече и повече участници. България беше сред активните участници тази година и за това би ми се искало и младите хора в университетите също да бъдат активни. За мен темата за цифровите възможности ще бъде водеща и в следващите 5 години, когато ще говорим за цифрова Европа, в която в центъра се намират хората, които имат необходимите умения“, отбеляза още тя.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Стати Статев, УНСС: Всички имаме необходимата хигиена на тялото, но рядко си задаваме въпроса що е то хигиена на мозъка

Проф. Стати Статев, УНСС: Всички имаме необходимата хигиена на тялото, но рядко си задаваме въпроса що е то хигиена на мозъка

15 Март 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Всички ние имаме в голяма доза необходимата степен на хигиена на тялото, на обличане, но много рядко си задаваме въпроса що е то хигиена на мозъка. Това каза ректорът на Университета по национално и световно стопанство проф. Стати Статев по време на среща на тема „Образованите млади хора – капитал за Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която е наш голям приятел и доказа, че е един успешен еврокомисар в Комисията. Изключително бях впечатлен и заинтересован от темата, която тя предложи - „Как да четем в интернет“, заяви ректорът. Той подчерта, че разговорите за хигиената на мозъка едва започнат.
„Всички ние имаме в голяма доза необходимата степен на хигиена на тялото, на обличане, но много рядко си задаваме въпроса що е то хигиена на мозъка и имаме ли филтър, който да определя какво да пускаме да влиза в нашата глава, защото ни е то, или поемаме всичко, без да си зададем въпроса дали и защо ни е нужно, както и къде е неговото място в нашето по-нататъшно развитие“, посочи проф. Статев.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Днес в Европа само 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения

Еврокомисарят Мария Габриел: Днес в Европа само 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения

15 Март 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Днес в Европа само 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са 169 млн. европейци“, посочи Мария Габриел. Тя отбеляза, че след 2020 година 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения. „Именно за това, повече от всякога е необходимо да се концентрираме върху възможността тези цифрови умения да бъдат и за младите хора, и за сега активното население, и за по-уязвимите групи в нашето общество. Знаете какви са правомощията на Европейската комисия в областта на образованието - държавите членки много ревниво пазят своите компетенции. Но Европейската комисия, именно чрез новите технологии може да бъде трибуна“, подчерта еврокомисарят.
По думите й Европейската комисия може да позволи да се споделят добри практики. „Именно за това и насочвам вниманието ви към нещо много конкретно - юни месец 2018 година стартирах пилотен проект - „Цифрова възможност“. Той включва платени от Европейската комисия стажове за до 6 хил. студента до края на 2020 година. Създали сме платформа върху Еразъм интер, където младите хора, студентите, които сега са завършили или все още се обучават, са в пряк контакт с фирмите и договарят продължителността на стажа“, отбеляза Габриел. Тя изтъкна, че целта не е да се привлекат само ИТ специалисти. „Искаме повече студенти от други специалности, които, обаче, чрез блокчейна, чрез изкуството на интелект, чрез киберсигурността да получат допълнителна възможност и за лична, и за професионална реализация. До този момент са сключени над 1800 стажа. Много би ми се искало и българските студенти и българския частен сектор да са още по-активни и този проект да го превърнем в история на успеха, и по този начин да ми дадете и на мен допълнителен аргумент за следващия бюджет на ЕК, за да имаме повече средства и да отидем далеч отвъд 6 хил. студента, които бяха първоначално предвидени“, посочи еврокомисарят.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: За първи път Европа не е в центъра на технологична революция, за първи път тя изостава

Еврокомисарят Мария Габриел: За първи път Европа не е в центъра на технологична революция, за първи път тя изостава

15 Март 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. За първи път Европа не е в центъра на технологична революция. За първи път Европа изостава. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Европа изостава по отношение на инвестициите, тя изостава и по ясното дефиниране на модела, който ще следва в цифровизацията“, заяви еврокомисарят. Габриел подчерта, че като Европа имаме своя шанс да се върнем в състезанието. „Това е за мен едно от основните неща. Европа да престане да губи време, копирайки това, което други вече са направили много добре. Тя има своя шанс, ако се концентрира в стратегически области, където ние имаме по-висока добавена стойност, където нашите иноватори определено правят разликата, спрямо останалите“, каза еврокомисарят.
По думите й не само инвестициите са важни. „За мен друго е по-важно. Най-важното за мен са хората и най-важните цифровите умения. Искрено вярвам, че ние може да предложим много добро законодателство, ние можем да имаме добри финансови инструменти. Ако не инвестираме в цифровите умения на хората, никога не бихме могли да достигнем положителните, очаквани от нас резултати на цифрова трансформация“, отбеляза още тя.
Ректорът на Университета по национално и световно стопанство проф. Стати Статев изрази дълбоки благодарности към еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, като посочи, че университетът ще организира публична дискусия и дебат, свързана с електронното правителство. Ректорът връчи и сертификат на УНСС на еврокомисаря Мария Габриел в знак на благодарност за изнесената публична лекция на тема „Как да четем в интернет“.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Цифровизацията не е бъдещето, тя е тук, в нашето настояще

Еврокомисарят Мария Габриел: Цифровизацията не е бъдещето, тя е тук, в нашето настояще

15 Март 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Цифровизацията не е бъдещето, тя е тук, в нашето настояще. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тя променя всичко, което правим - начинът, по който учим, начинът, по който пътуваме, начинът, по който общуваме - нашите социални и дори емоционални отношения“, заяви еврокомисарят. Тя посочи, че именно затова няма по-добро и знаково място за такъв тип дискусии от университета.
„От Европейската комисия работим в последните 4 години за създаването на цифров единен пазар. В него, стоките и услугите не само пътуват свободно, но и са придружени с новите реалности, свързани с цифровизацията. Икономиката на данни, е тази за която ще говорим все повече и повече, но веднага в нея ключовата дума е данни“, отбеляза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Дискусии с европейския комисар Мария Габриел в София

ЕК: Дискусии с европейския комисар Мария Габриел в София

14 Март 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Българският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще участва в среща на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа". Събитието е на 15 март (петък) от 10:00ч. в Университета за национално и световно стопанство (Голяма конферентна зала) по покана на Столична община – район "Студентски". Борбата срещу разпространението на дезинформация, цифровизацията и глобализацията, цифровото образование, младежкото предприемачество са част от въпросите на обсъждане, съобщават от Отдел "Преса и медии" към Представителството на ЕК в България.

На 18 март (понеделник) от 12:00ч. в 18 СУ „Уилям Гладстон“ комисар Габриел ще бъде гост на дискусията „София и Европа за младите – 3D демокрация, диалог и дебат“, посветена на политиките на Европейския съюз в съответствие с променящите се очаквания на младите хора с акцент върху възможностите и рисковете, свързани с цифровите технологии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.