НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Маргаритов КЗП: Смарт устройствата навлизат все по-осезаемо в ежедневието ни и ние трябва да сме информирани за удобствата и рисковете при ползването им

Димитър Маргаритов КЗП: Смарт устройствата навлизат все по-осезаемо в ежедневието ни и ние трябва да сме информирани за удобствата и рисковете при ползването им

15 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Ние отвсякъде сме заобиколени от всякакви нови технологии, с продукти, които притежават все по-интелигентни (smart) характеристики. Може би повече от всякога сме близо от онова, което навремето гледахме само в научно-фантастичните филми – холограмни изображения, гривни, които ни показват каква е кондицията на организма, мобилни устройства, през които можем да си купим от потребните за ежедневието неща до стоки, които си позволяваме само няколко пъти в живота. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в Сутрешния блок на БНТ в Международния ден на потребителите, който тази година се провежда под мотото „Надеждни смарт устройства”, съобщиха от пресцентъра на Комисията. Той добави, че най-честите оплаквания на потребителите са в сферата на комуникациите и призова и клиентите, и търговците на смарт технологии да са по-запознати с качествата и характеристиките на този тип продукти.
„Големите проблеми с подобни продукти могат да дойдат от вградените в тях технологии и от това, че не всички хора познават достатъчно добре характеристиките им. А това нерядко може да доведе до допълнителни разходи за потребителите”, посочи Маргаритов. Той даде пример с неочаквано високите сметки на по-възрастни хора, които възникнаха като казус с навлизането на пазара на непознатите за тяхното поколение смартфони и предлагането им от мобилните оператори при преференциални условия в пакетите с телекомуникационни услуги. Причините обикновено са, че са включени услуги, които тези хора не ползват или пък самите те неволно са направили ненужни за тях абонаменти.
Другият въпрос по отношение на смарт устройствата се отнася до тяхната поддръжка и съвместимостта помежду им. „Ние вече говорим за интелигентни решения, включително за управление на дома и всичко в ежедневието ни, което предполага да има връзка между такъв тип устройства. Това предполага наличието на съответния софтуер”, добави председателят на КЗП.
Той призова търговците на смарт устройства да обясняват на потребителите подробно за качествата и характеристиките на продуктите, които предлагат. А при проблем – ако няма адекватна реакция на търговеца - като замяна или поправка на стоката - могат да се обърнат към КЗП, която да направи нужната проверка.
Във връзка със сигурността на данните на потребителите при ползването на смарт устройства Маргаритов подчерта, че всяка технология е съпътствана с рискове за компрометирането на нейното функциониране. Той обясни, че още отсега – преди масово такива технологии да са навлезли в употреба сред потребителите – вече на европейско ниво се мисли за това как законодателството да отговори на тези рискове. „Вече е предприета крачка към промяна в Директивата за продажбата на стоки, която ще задължава търговците на такъв тип уреди с по-сериозни софтуерни функционалности да поддържат такива версии на този софтуер, че да могат да бъдат съвместими с всякакъв тип устройства, включително по-стари, както и да спазват изискванията, свързани със сигурността и защитата на тези програми”, обясни председателят на КЗП.
„КЗП не налага големи санкции, но невинаги размерът на глобата гарантира, че нарушението няма да се повтори. Наложената глоба има не само парично отражение, но и нанася вреда върху имиджа”, отбеляза Маргаритов.
На финала на разговора Димитър Маргаритов изрази мнение, че всяка година потребителите са по-защитени от предходната. Според него хората са станали по-активни, а доверието в Комисията за защита на потребителите се увеличава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Все по-често успяваме да удовлетворим исканията на потребителите в жалбите им до нас

Димитър Маргаритов, КЗП: Все по-често успяваме да удовлетворим исканията на потребителите в жалбите им до нас

15 Март 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. В повече от две трети от случаите Комисията за защита на потребителите е помогнала на обърналите се към нея граждани за успешното разрешаване на възникнали спорове с търговци. Това заяви председателят на Димитър Маргаритов по БНР, като се позова на статистиката на контролния орган за миналата година, съобщиха от пресцентъра на Комисията. „Ние сме успели да съдействаме на потребителите да получат онова, което трябва да получат – ремонт, замяна на стоката, понякога дори връщане на парите срещу предоставяне обратно на тази стока”, заяви Маргаритов. „Наистина е много важно да се реагира навреме и да не се оставя развитието на ситуацията на произвола на съдбата”, добави той.
Във всеки случай, в който даден търговец е нарушил закона, той търпи санкция. Понякога обаче, намесата на контролните органи не е в състояние да реши казуси, които могат да бъдат отнесени към съда. „Колективните искове са много добър инструмент. Не само потребителите, сдружавайки се, могат да постигнат защита на своя интерес. Но и институциите, включително и неправителственият сектор да им помагат, тъй като и в действащото законодателство, и в това, което се предвижда като нов пакет за промяна в европейските законодателни актове, колективният иск става все по-предпочитан и все по-лесен като инструмент”, обясни Маргаритов.
Според Маргаритов това, че се срещат нарушения на правата на потребителите, е свързано и с обстоятелството, че все още се наблюдава липсата на една съвсем реална конкуренция и затова, въпреки наличието на нормативна уредба и на контрол, все още има опити едностранно в известна степен търговецът да налага правила.
„Винаги можем да бъдем по-чувствителни към всеки проблем, с който се сблъскваме. Моето впечатление, и на база статистиката в Комисията, е че потребителите в България – особено в последно време – стават все по-активни и склонни да реагират, когато някой опитва да наруши правата им”, каза още председателят на КЗП. „Сигурно активността трябва да бъде още по-голяма, институциите да бъдат настроени така, че да бъдат още по-чувствителни и да реагират още по-бързо на проблемите”, добави той.
„Все по-често срещан случай е благоприятният изход, удовлетворяването на исканията на потребителите. Това е нашата основна цел и амбиция и за следващите периоди на работа”,
завърши Маргаритов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Понятието „потребител“ има еднаква тежест и значение в цяла Европа

Димитър Маргаритов, КЗП: Понятието „потребител“ има еднаква тежест и значение в цяла Европа

15 Март 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
София. Понятието „потребител“ има еднаква тежест и значение в цяла Европа. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на КЗП Димитър Маргаритов по повод Международния ден на потребителя. По думите му дългогодишните усилия и достиженията на потребителското законодателство се разпростират и в България. Българските граждани са привилегировани като част от обществото на ЕС, възползвайки се от всички извоювани права, обясни той. „Ние пълноценно можем да се възползваме от това, че няма такси за роуминг, от това, че вече от декември миналата година няма т.нар. геоблокиране, тоест не можем да бъдем изключвани, само въз основа на това, че сме граждани на определена държава, да пазаруваме от електронни магазини, базирани в друга държава. Тук говорим, разбира се за територията на Европейския съюз. В това отношение аз смятам, че наистина са постигнати много неща и ние можем да сме радостни, че сме част от това общество. Ето, това, което предстои например – знаете колко актуална е темата за т.нар. двойни стандарти при храните, но според мен предстои доста работа да признаем и установим, че това се случва и в други области на потреблението. Възможността и желанието, което е демонстрирано и ще бъде факт в нормативни актове в скоро време, тези двойни стандарти да бъдат преодолени и всички ние да сме абсолютно равнопоставени, когато пазаруваме, когато правим своя избор, и да знаем, че на нас не ни се предлага нещо по-лошо, отколкото на други потребители. Всичко това навежда и насочва към извода, че да – мисля, че понятието „потребител“ има еднакво значение, еднакви права и ние българите сме по-скоро бенефициенти“, добави Димитър Маргаритов. Председателят на КЗП коментира още, че регламентациите за потребителските права се развиват изключително динамично. „Онова, което е извоювано на основата на базовите потребителски права, днес вече са съвсем конкретни измерения на дигиталния свят и на преодоляването на виртуалните граници в общуването, включително и в пазарното общуване“, каза още той.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 юли 2019 г.
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.