НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Le Figaro: Националният дебат във Франция: Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията

Le Figaro: Националният дебат във Франция: Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията

15 Април 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията по повод резултатите от Националния дебат в страната, стартиран в отговор на протестите на „жълтите жилетки“, съобщава националният ежедневник Le Figaro.
В изявление от Елисейския дворец се казва, че президентът на страната „ще се обърне към нацията този понеделник, 15 април в 20:00 часа" местно време (21:00 часа българско време).
В рамките на речта си Макрон „ще обяви плановете за приоритетни действия и ще разкрие първите конкретни мерки в отговор на притесненията“ на французите, изразени по време на Националния дебат, става ясно от официалното съобщение. По-късно тази седмица – в сряда - Макрон ще отговаря на журналистически въпроси на специална пресконференция в Елисейския дворец.
Малко след разпространяването на информацията от Елисейския дворец, Макрон публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“, което гласи: „Решихме да превърнем гнева в решения. Благодаря ви, че участвахте в Националния дебат. В продължение на няколко месеца вие разменяхте мнения и ние ви слушахме. Утре вечер ще Ви отговаря“.
Същевременно бе потвърдено за среща в Елисейския дворец с част от управляващия кабинет в Париж. Някои министри вече подчертаха, че след края на Националния дебат „вече нищо няма да е същото“. Вътрешният министър Едуар Филип увери, че на французите ще бъде съобщено „силно“ послание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Националният дебат във Франция навлиза в заключителна фаза

Le Figaro: Националният дебат във Франция навлиза в заключителна фаза

11 Март 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Париж. Тази седмица Националният дебат, иницииран от държавния глава на Франция Еманюел Макрон през декември 2018 г., за да отговори на кризата с „жълтите жилетки“, навлиза в заключителния си етап. Все още обаче не се вижда светлина в края на тунела, коментират в редакцията на френския национален ежедневник Le Figaro.
Времето за конкретни предложения и мерки не е настъпило. „Макрон ще закрие дебата през април и след това ще изясни визията си, като даде основни насоки за реакцията на правителството“, подчерта Себастиен Лекорну, държавен секретар за екологичния и инклузивния преход. Същевременно представителят на Париж поясни, че „времето за предложения и действия ще настъпи през лятото“ на текущата година. Той обаче увери, че междувременно изпълнителната власт в страната се подготвя адекватно.
В неделя в Матиньон се проведе работна среща за заключенията след обширните разисквания, проведени с министрите и държавните секретари. Целта й бе да бъде стартирана подготовка за даването на отговори на исканията, повдигнати в рамките на последните два месеци по време на близо десетте хиляди срещи, проведени на територията на Франция, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: "Жълтите жилетки " се надяват на нов старт в поредната съботна протестна вълна

ТАСС: "Жълтите жилетки " се надяват на нов старт в поредната съботна протестна вълна

9 Март 2019 | 07:05 | Агенция "Фокус"
Париж. Секциите на френското обществено движение "Жълти жилетки " от Париж и провинцията призова привържениците си да се включат активно в съботните шествия, които са 17-ти поред, съобщава ТАСС.
"Решаващ акт ", така представителите на групата „Франция в гняв“ са нарекли манифестацията на Марсово поле в Париж, която започва още в първата половина на деня. Те изтъкват ненасилствения характер на протеста си и обещават "да продължат мирната си акция докато не се приемат всички техни искания в социалната, данъчната и екологичната сфера ".
По същото време край Триумфалната арка ще се съберат участници в друга съботна акция във френската столица – „Думата на жените“. Тя се организира също от „Жълтите жилетки“ в подкрепа на френските жени.

Война на изтощение
Група активисти, обединени в „Национален съвет на Съпротивата“, призовава за митинг на площад „Република“.
В района на Париж участниците в движението планират още флашмоб на един от терминалите на летище Руаси-Шарл дьо Гол, на север от столицата. Времето и подробностите на тази акция все още се уточнява.
В провинцията се планира демонстрации да се проведат в големите регионални центрове като Страсбург, Лил, Бордо, Тулуза. Организаторите им разчитат на втори живот за „антиданъчната революция“.
Според политическите анализатори обаче движението вече дава заявки за известна умореност и „започва да се задъхва“. Миналата събота, по официални данни, за първи път участниците са били по-малко от 40 000 души.
Продължителното противопоставяне на „Жълтите жилетки“ се превърна в истинска „война на изтощение“ за силите на реда. По време на демонстрациите различна степен на наранявания са получили 2 200 протестиращи и близо 1500 души от силите на реда, по официални данни.

Разказът на една полицайка
Правоохранителните служби дежурят в събота по 17-18 часа. Полицейска служителка от антикриминалната бригада разказва, че по време на тези дежурства тя едвам е успявала да се предпазва от твърдите предмети, които са хвърляли по нея, и от ударите с железни пръти. „Ние също сме граждани и също сме заинтересовани да се повиши покупателната ни способност. За съжаление, обаче, в момента в протестите на „жълтите жилетки“ има повече погромаджии и по-малко истински „жълти жилетки“.
Международните организации препоръчват на официален Париж да „продължи диалога“, но „едновременно с това и призоваваме властите сериозно да разучат всеки случай на извънредно прилагане на сила“, заявява върховният комисар на ООН по правата на човека, Мишел Бачелет, който е бивш президент на Чили.
Според френския философ Рафаел Антовен слабостта на движението се съдържа във факта, че „до този момент то тъй и не направи опит да премине от отказ към проект“. Затова и "жълтите жилетки" могат до безкрайност да продължат да се събират всяка събота, но едва ли ще продължат напред. Той е на мнение, че сред френската политическа опозиция днес няма сили, готови да станат изразители на настроенията на подобно спонтанно гражданско движение. И все пак то постигна сериозни успехи в сферата на комуникацията. То превърна в символ на гражданското неподчинение жълтата светлоотражателна жилетка, която всеки шофьор трябва да има.
Президентът на Френската република Еманюел Макрон предложи на обществото да потърси решение на пътя към общонационални граждански дебати. Но в същото време "Жълтите жилетки", заявиха ясно, че очакват не дълги дебати, а незабавни решения. На властите тепърва все още им предстои да се адаптират към новото темпо в епохата на социалните мрежи.

Милионни загуби
Движението на "Жълтите жилетки " се роди през миналата есен като протест против повишаване на таксите за автомобилното гориво. До този момент списъка с исканията му все повече набъбва. Представителят на еколозите Сирил Дион и една от основателките на „жълтите жилетки“ Присила Людоски застъпват позицията за по-строго облагане с данъци на предприятията, които нанасят вреда на околната среда. Един от обектите на техните критики са и авиокомпаниите.
През тази седмица властите предложиха нов вид компенсации за предприятията, които търпят загуби в резултат на съботните протести. Те ще могат да се обръщат към тях с молба да отлагат плащането на данъците си или да им се правят данъчни отстъпки.
Организацията на предприемачите „Урбанизирана Франция“ е направила сметка какви загуби търпя предприятията вследствие на протестите. По нейни данни за много от тях загубите се изчисляват в размери между 20 и 70 на сто от техните доходи и на практика не могат да се възстановят. Освен това френските градове вече са изчислили, че щетите от разрушенията в тях се равняват на повече от 30 милиона евро.
Уреждането на сметките обаче все още не е приключило., се заключава в коментара на руската телеграфна агенция ТАСС

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: В съботния протест на „жълтите жилетки“участваха 39 300 манифестанти, в Париж те бяха 4000

Le Monde: В съботния протест на „жълтите жилетки“участваха 39 300 манифестанти, в Париж те бяха 4000

3 Март 2019 | 00:47 | Агенция "Фокус"
Париж. За 16 път движението на „жълтите жилетки“ организира в събота демонстрации срещу политиката на президента Еманюел Макрон, информира водещия френски вестник Le Monde .
По данни на Министерството на вътершните работи те са били приблизително 39 300 в цяла Франция, като в Париж само на улиците са излезли около 4000 недоволни граждани. Този съботен протест е с най-малко участници от самото начало на протестите през ноември 2018 година.
В Париж маршът на недоволните от управлението на Макрон започна в средата на деня в спокойна атмосфера и при участието на лидери на народното движение като присъствието , на "жълтите ризи" започнаха да се покаже в средата на деня в спокойна атмосфера, в присъствието на фигури на движението, като Ерик Друе и Максим Никол. Рано след обед обаче, по данни на парижката префектура, арестувани са девет души.
Протестът се е движел от Триумфалната арка, която се превърна в сборен пункт за демонстрантите, по Шанз-Елизе към площад „Данфер Рошро“ в южната част на френската столица. Те са носели плакати с лозунги "Властта на народа", "Франция е ограбвана от олигархията. Съпротива. ".
Протестни митинги са се провели в Марсилия, Монпелие, Страсбург, Нант, Бордо, Тулуза и в други френски градове.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: „Жълтите жилетки“ излизат от мода

„Коммерсант“: „Жълтите жилетки“ излизат от мода

26 Февруари 2019 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Париж. Според проучване на института за проучване на общественото мнение Odoxa Dentsu-Consulting, повече от половината (55%) от французите искат демонстрациите на „жълтите жилетки“ да спрат възможно най-скоро. Това е голяма промяна в общественото съзнание. През ноември миналата година 66% от французите бяха на страната на „жилетките“, пише в. „Коммерсант“.
Срещу уличните протести са левите социалисти, десните „републиканци” и, разбира се, центристите от пропрезидентската „Република, напред!“.
Протестиращите губят и социалната база. Ако по-рано в техните редици имаше работници, безработни, селяни и дребни предприемачи, днес само тези, които нямат какво да губят, предимно представители на най-бедните слоеве. Много пенсионери избягаха от движението, уплашени от насилието. Предприемачите са недоволни, много от които всъщност са пострадали от дейностите на „жилетките“ - заради съботните демонстрации в страната 58 хиляди души са в състояние на „техническа безработица“. Магазините губят клиенти, градове - туристи.
Със своите действия самите „жилетки“ подготвиха този разрив на общественото мнение. Ако в началото на движението симпатиите бяха към тях, то с течение на времето се показаха като антисемити, хомофоби, расисти, хулигани и просто убийци, защото в резултат на техните действия няколко хиляди души бяха ранени, а 11 бяха убити. Освен това, тези хора са загубили живота си благодарение на действията на „жилетките“.
Разбира се, образът на анархист, облечен в „жълта жилетка“, не е универсален, тъй като в редиците на демонстрантите има много повече хора, които не искат да нарушават закона. Но в същото време, радикалите, готови за насилие и без компромис, се опитват да зададат тон в движението на „жълтите жилетки“.
Тази нетолерантност се проявява и в отношенията с пресата: „жълтите жилетки“ вярват, че медиите са склонни да ги клеветят.
Като цяло гласовете на разумните „жълти жилетки“ не се чуват зад популистките крясъци.
В тази ситуация правителството мобилизирано и днес действа по-професионално от своите противници. Сцените на насилие по улиците, които отначало можеха да предизвикат вълна от съчувствие и съчувствие към „жълтите жилетки“, се обърнаха срещу тях.
На свой ред президентът Макрон, след кратка пауза, се насочи към нова схема в общуването с хората. Той вече не е Юпитер гръмовержеца, а внимателният събеседник. По телевизията той приема съвета на една дама от старчески дом, за да промени цвета на вратовръзката си от черно на по-светло. На селскостопанското изложение той прегръща плачещ пенсионер. Без никаква пищност той участва в нощна операция, за да помогне на бездомните по улиците на Париж. Разбира се, снимките от този президентски акт попадат в пресата.
Изглежда, че Емануел Макрон води нова президентска кампания, която не е чужда на същия популизъм, който използват неговите опоненти. Но го прави по-точно и по-ефективно.
Резултатът е очевиден - популярността му нараства, макар и бавно: през февруари 32% от французите го наричат „добър президент“ - срещу 27% през януари.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Франция протестиращи „жълти жилетки“ са блокирали логистичен център на „Амазон“ в Тулуза

ТАСС: Във Франция протестиращи „жълти жилетки“ са блокирали логистичен център на „Амазон“ в Тулуза

23 Февруари 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Тулуза. Стотици протестиращи, някои носещи жълти жилетки, блокираха достъпа до логистичния център на „Амазон“ в Тулуза, съобщи в събота телевизионният канал France 3, цитиран от TACC
Според информацията протестиращите са поставили на пътя няколко големи гуми, за да не позволят на камионите да напускат складовете. Преди това "жълтите жилетки" и преди многократно са блокирали достъпа до сградата на „Амазон“.
Демонстрантите също така са призовали своите привърженици да дойдат на протеста в центъра на града в 14:00 ч. - тази събота „жълтите жилетки” възнамеряват да проведат 15-ия национален ден на протестите във Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Парижката полиция се готви за неделен протест на „жълтите жилетки“

ТАСС: Парижката полиция се готви за неделен протест на „жълтите жилетки“

17 Февруари 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Париж. Парижката полиция се готви за неделен протест на „жълтите жилетки“, предава TACC.
Парижката полиция блокира част от Шанз-Елизе и поставя бронирани превозни средства в района на Триумфалната арка пред нова вълна от демонстрации на "жълти жилетки". По думите на кореспондента на ТАСС в неделя в града се прилагат засилени мерки за сигурност, които предвиждат допълнителна мобилизация на служители на правоохранителните органи и полицейско оборудване.
До Триумфалната арка има два бронетранспортера и два жандармерийски микробуса. Полицейските автомобили също стоят по Шанз-Елизе. Долната част на главния булевард на Париж е блокирана от желязна ограда.
В района на Гран Пале се наблюдава струпване на полиция. В близост до изложбения център има две бронирани превозни средства, водно оръдие и около 30 полицейски коли.
Три протеста на "жълтите жилетки" са насрочени за неделя в Париж. Очаква се, че по обяд протестиращите ще се съберат на площад „Шарл де Гол“, след което да тръгнат по Шанз-Елизе към Дома на инвалидите, да стигнат до Айфеловата кула и да проведат митинг на Марсово поле.
Друго сборен пункт на "жълтите жилетки" ще бъде площад "Република". Тук протестиращите се очакват към 14:00 часа (15:00 българско време). Почти по същото време на Еспланадата в 11-ия окръг на френската столица е планирана друга проява.
В събота се проведе нова вълна от социални протести на "жълтите жилетки" във Франция. Според полицията в тях са взели участие повече от 40 хиляди души по улиците на френските градове, от които 5 000 души са участвали в демонстрации в Париж.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Парижката полиция е задържала 29 протестиращи по време на съботните протести

ТАСС: Парижката полиция е задържала 29 протестиращи по време на съботните протести

17 Февруари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Париж. Парижката полиция задържа в събота 29 участници в демонстрациите на движението на "жълтите жилетки". Това съобщи в неделя телевизионният канал BFM, като цитира източник от столичната полиция, предава TACC.
Поредната вълна на протести, които се проведоха из цяла Франция на 16 февруари, събра над 40 000 души в демонстрациите. От тях около 5 хиляди "жълти жилетки" излязоха по улиците на Париж. През деня протестиращите многократно се сблъскваха с полицията. По време на един от най-големите сблъсъци на площада пред Дома на инвалидите, полицията използва сълзотворен газ.
Движението на "жълтите жилетки" възникна във Франция в средата на ноември в знак на протест срещу растящите цени и данъци. В последствие се оказа, че исканията на протестиращите са насочени срещу институциите на държавната власт, които те обвиняват за неефективното управление на страната и недостатъчните мерки за борба с бедността. Често протестите са придружени от бунтове, плячкосване и вандализъм.
Според социологическата служба на Ifop, публикувана в неделя в вестник Journal du Diemache, 52% от французите смятат, че "жълтите жилетки" трябва да спрат демонстрациите си. Според социолозите подкрепата за движението сред населението през последните седмици е намаляла значително.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Повече от десет хиляди протестираха на територията на Франция

ТАСС: Повече от десет хиляди протестираха на територията на Франция

16 Февруари 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Париж. Броят на участниците в демонстрациите на движението на "жълтите жилетки" във Франция до средата на деня е 10,2 хиляди души, от които 3 хиляди са излезли по улиците на Париж. Това съобщи в събота телевизионният канал BFM, позовавайки се на данни на полицията, предава TACC.
Министерството отбелязва, че тези данни са към 14:00 местно време (15:00 часа българско време). Миналата събота, в същото време, служителите на правоохранителните органи са преброили 4 хиляди души в Париж, а цифрата в страната е била 12,1 хиляди демонстранти.
Голяма група протестиращи „жълти жилетки“ са се събрали пред Дома на инвалидите , където агресивните протестиращи са започнали да хвърлят бутилки и камъни по служителите на реда, придружени с анти-полицейски лозунги.
Полицаите са реагирали с гранати със сълзотворен газ, и въпреки че вятърът духа към полицейския кордон, протестиращите са били отблъснати поради големия брой гранати. По-късно "жилетките" са продължили да се движат по бреговете на Орси.
Междувременно, според наблюденията на кореспондента на ТАСС, докато протестиращите минаваха по улиците на града, е имало случаи, когато участниците в процесията възпираха агресивните участници. Така , недалеч от Пантеона, когато един млад мъж с маска се опитва да счупи прозореца на близкия ресторант на „Макдоналдс“, няколко други "жълти жилетки" са се приближили до него и доста грубо са го изтеглили. Като цяло, в сравнение с миналата събота, по време на протеста, щетите в града са много по-малко.
В други градове хората също участват в съботни митинги. Въпреки това, ако демонстрациите в Бордо и Лил все още се провеждат по мирен начин, в Марсилия и Тулуза служителите на правоприлагащите органи е трябвало да прибегнат до гранати със сълзотворен газ.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съдилищата започнаха дела срещу организаторите на протестите на жълтите жилетки

ТАСС: Съдилищата започнаха дела срещу организаторите на протестите на жълтите жилетки

16 Февруари 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Съдилищата започнаха дела срещу организаторите на протестите на жълтите жилетки, предава TACC
В навечерието на 14-та събота неофициалните лидери на жилетките се появиха пред съдиите - шофьорът на камиона Ерик Друе и бившият боксьор Кристоф Детенже. Като наказание за първия от тях прокуратурата поиска условна присъда от един месец затвор и глоба от 500 евро за провеждане на демонстрации без разрешение на властите. Окончателната присъда ще бъде постановена на 29 март.
Детенже бе осъден на 30 месеца затвор (от които 18 месеца е условен) за нападение на двама полицаи по време на демонстрация на "жълтите жилетки". Наказанието предвижда той да работи през деня и да се връща в затвора вечерта.
Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер от своя страна осъди призивите за сваляне на правителството, което според него бе направено от друг неофициален лидер на движението Кристоф Шалансон. В интервю за италиански журналист Шалансон заплаши френските власти и спомена "бивши военни, които са готови да се намесят".
На 70 часа труд бе осъден продавач от парижка пекарна , отказал да обслужи полицай по време на 12-ия протест на "жълтите жилетки". Той е отказал да пусне полицая в магазина, като се позова на факта, че е въоръжен.
Фондът за подпомагане на жандармеристи и полицаи, които са били ранени по време на демонстрациите във Франция, вече е събрал около 1,5 милиона евро.
От друга страна тази седмица Жером Родригес, който беше сериозно ранен по време на демонстрацията, и трима други демонстранти, засегнати от действията на силите за сигурност, изпратиха официална жалба до съдебните следователи. Те настояха да бъде съден "за съучастие" префекта на полицията в Париж Мишел Делпеш.
Според активисти за правата на човека, от началото на протестното движение през ноември 2018 г., те са получили множество заявления за прекомерната употреба на сила. "Повече от 1700 души пострадаха по време на демонстрациите в цялата страна," казаха експерти.
Те също така отбелязаха, че съществуващите нарушения на правата включват значителен брой арести, претърсвания и конфискации на оборудване от демонстрантите. В същото време експертите обърнаха внимание на сериозните наранявания, причинени според тяхната оценка от „непропорционалното използване на така наречените несмъртоносни оръжия“, по-специално гумени куршуми.
Според активистите за защита на човешките права, осигуряването на обществения ред и сигурността в рамките на мерките за придружаване на демонстрации предполага необходимостта от уважение и защита на демонстрантите, които идват на демонстрациите с мирни цели, за да изразят мнението си. "Ние знаем, че някои протести бяха придружени от насилие и предизвикаха размирици, но ние сме загрижени, че непропорционалният отговор може да принуди населението да се въздържа от упражняване на основните си свободи", се казва в изявлението.
Действията "жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември 2019 година. Първоначално протестите бяха срещу повишаването на цените на автомобилните горива. Оттогава списъкът с искания на участниците в движението непрекъснато се разширява и сега включва както социално-икономически, така и политически претенции към властите.
Според наблюдателите мобилизацията на "жълтите жилетки" намалява през последните три седмици, а миналата събота 13-та вълна от протести събра само 51,4 хиляди души. Тези данни обаче са на Министерството на вътрешните работи, а не на организаторите на протестите, които ги смятат за занижени.
Същата тенденция се посочва и от социолозите. След три месеца протестни действия обществената подкрепа за "жълтите жилетки" намалява. За първи път от ноември по-голямата част от французите, според изследването на "Елаб", не подкрепят действията на движението. Според информацията 56% от френските граждани подкрепят спирането на демонстрациите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: "Жълтите жилетки " се обръщат към привържениците си преди началото на 14-та протестна вълна във Франция

ТАСС: "Жълтите жилетки " се обръщат към привържениците си преди началото на 14-та протестна вълна във Франция

16 Февруари 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Париж/Москва. В социалните мрежи късно в петък вечерта се появиха няколко призива „колкото е възможно по-дълго да блокираме площад „Етуал“ в Париж, предава ТАСС. На него е и Триумфалната арка. Според друг трябва да се проведе мирен марш от Шан-з-Елизе до Марсово поле, в близост до сградата на Долната камара във френското Народно събрание, на Министерството на труда и на Обединените предприемачи. Съобщава се, че през втората половина на съботния ден на площад „Република“ ще се проведе „консултативен митинг“ на движението. "Темата на тази среща ще е как да организираме референдум на гражданската инициатива“, инициатори възнамеряват едновременно с това да осъдят и безпорядъка, който някои участници създават по време на протестите, което противоречи на ценностите на движението.
Подготовка за съботните протестни походи се провежда и в Бордо, Тулуза, Лион, Нант, Лил, Реймс. В социалните мрежи има публикувани планове и на редица други по-малки населени места във Франция.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Отзованият за консултации френски посланик се завърна в Рим

ТАСС: Отзованият за консултации френски посланик се завърна в Рим

15 Февруари 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Париж/Рим. Посланикът на Франция в Италия Кристиан Масе се завърна в Рим, след като по-рано бе отзован за консултации в Париж заради дипломатически скандал между двете, възникнал след серия инциденти и най-вече – срещата на италианския вицепремиер Луиджи ди Майо с представители на движението „жълти жилетки“, предава TACC.
След обявяване на завръщането на Масе, вицепремиерът на Италия заяви, че се „радва“ да чуе новината и увери, че в близко време ще предложи на дипломата „да проведем среща“.
Миналата седмица Министерството на външните работи в Париж обяви, че оттегля за консултации посланика си в Рим. Решението бе аргументирано с това, че Франция „в течение на няколко седмици стана обект на нееднократни обвинения, необосновани нападки и възмутителни изявления“ от страна на италианските официални лица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Френският посланик се връща в Рим в петък

AFP: Френският посланик се връща в Рим в петък

15 Февруари 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Париж. Посланикът на Франция в Италия, който бе отзован миналата седмица заради дипломатическия скандал между двете държави, се връща в Рим в петък, предава AFP, като се позовава на френския министър по европейските въпроси.
„Той ще се върне в Рим днес“, заяви Натали Лойзо пред радио RTL в петък, една седмица след като дипломатическият представител бе отзован в протест срещу „провокацията“ на италианското правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Защо французите мразят италианците

The Times: Защо французите мразят италианците

12 Февруари 2019 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Рим. Защо французите мразят италианците, коментира във водеща статия британският вестник The Times.
Когато Бенито Мусолини обяви война на Франция през 1940 г., малко след като германците окупираха Париж, заминаващият френски посланик Андре Франсоа-Понсе обвини Италия в "удар в гърба".
Настоящият посланик в Рим, Кристиан Масе, дипломатично запази мислите си за себе си, когато миналата седмица излетя у дома - първият френски посланик, който бе изтеглен от Италия за почти 80 години.
Шумният разрив между държавите-основателки на ЕС беше провокиран от дръзко пътуване до Франция на Луиджи ди Майо, заместник министър-председател, за да се срещне с протестиращите „жълти жилетки“, които се опитват да свалят президента Еманюел Макрон. Корените на спора обаче са в редуващите се любов и омраза, които се простират от векове до дори хилядолетия.
Защо съседите, които на външен вид имат толкова много общи неща - любовта към добрата храна, усещането за мода, радостта от живота - толкова се вбесяват един от друг?
Франция и Италия са като „две братовчедки, всяка от които смята, че е по-хубава“, каза Франко Вентурини, писател в Италия за Corriere della Sera, който се е образовал във Франция и е кавалер на Почетния легион .
Погледнато от италианската страна, тяхната история е един от многобройните повторения на по-мощния, арогантен и обикновено по-добре организиран съсед на север.
Дори и славните дни на Рим - единственият път, когато италианците са на върха - сега се подиграват с приключенията на Астерикс, сръчният гал, който громеше нашествениците от юг.
В продължение на векове френската корона се намесва в делата на много от самоуправляващите се градове в Италия, дори задържа и дресира за известно време папите в Авиньон .
Най-прочутият италиански внос във Франция е Наполеон Бонапарт, който идва от семейство на тоскански благородници и е роден в Корсика, чието управление преминава от Генуа във Франция.
Отговорът му, по отношение на неговото изкачване към властта, е да води военни кампании през съвременната Италия, като разграбва ценни творби и ги занася в Париж. Той взе папата за затворник - и направи това като император.
Италия най-накрая се превърна в единна държава през 1871 г. и се бореше да настигне ближния си, но резултатът е провален фашизъм и поражение във Втората световна война. Следвоенна Италия беше стилна, но Франция имаше и стил, и власт, и неприкрито презрение към съседа си, докато изграждаше ос с Германия, която да доминира в Европа.
Тази омраза не е изчезнала и в наши дни. Франция аплодира, когато на финала на Световното първенство през 2006 г. Зинедин Зидан удари италианския полузащитник Марко Матераци заради споменаване на сестра му. Но това се обърка, когато президентът Никола Саркози опита собствената форма на френско-италианско помирение, като се ожени за Карла Бруни, модел и певицата, родена в Италия. Тя поне пееше на френски.
По-сериозно, Северна Африка, смятана от двете страни за задния им двор, е причина за сериозно недоволство. Италианците остават недоволни от французите заради въздушната кампания през 2011 г., която свали Муамар Кадафи в Либия, унищожавайки влиянието на Рим и създавайки хаос, който отприщи вълна от бежанци, насочени към италианските брегове.
Пристигането на Емануел Макрон като президент през 2017 г. изглежда обещаваше подобрение в отношенията. През януари миналата година той подписа двустранен договор за приятелство. Въпреки това той каза, че се надява, че италианците ще направят „проевропейски избор“ на изборите, които щяха да се проведат два месеца по-късно. Вместо това резултатът е коалиция от радикалното движение "Пет звезди" на Ди Майо с десните популисти на Лигата, чийто лидер Маттео Салвини, заместник министър-председател, е остър критик на Макрон, особено по отношение на имиграцията.
Непосредствената причина за изблика на миналата седмица бе посещението на Ди Майо в провинциална Франция, за да се срещне с членовете на движението на „жълтите жилетки“. „Вятърът на промяната е прекосил Алпите“, пише Ди Майо, споделяйки надежди за съюз с протестното движение, което планира да издигне кандидатите на изборите за Европейски парламент през май.
За Макрон, който през последните месеци се е опитал да се издигне над серия от негативни коментари от Рим, подобно вмешателство във вътрешните работи на страната му се оказа последната капка. „Да имаш разногласия е едно; да развалиш отношенията с предизборна цел е друго ”, гръмна френското външно министерство.
Нито една от страните няма стимул да се оттегли преди изборите за Европейски парламент. Като се сблъсква с италианците, Макрон всъщност поема твърда линия срещу популистката си съперничка у дома – „Националното обединение“ на Марин Льо Пен (бивш Национален фронт), което се съревновава с партията му за евроизборите.
Въпреки близките отношения на Макрон с Ангела Меркел, германският канцлер, тя и други лидери на ЕС бяха достатъчно мъдри, за да останат настрана, въпреки че италианците далеч не са единствената нация, която е била раздразнена от френската арогантност.
Меркел обаче сама си имаше основание да гледа укорително на Макрон миналата седмица, който искаше да наложи ограничения на газопровода „Северен поток-2“ от Русия, който е важен за Германия, но се възприема като стратегическа заплаха от някои държави от ЕС и Америка. Това бе знак, че Макрон мери мускулите си с повече от един съсед.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Италианското правителство е решено да постигне преразглеждане на антируските санкции

ТАСС: Италианското правителство е решено да постигне преразглеждане на антируските санкции

10 Февруари 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Рим. Вицепремиерът и министър на икономическото развитие, труда и социалната политика на Италия Луиджи ди Майо потвърди, че правителството възнамерява да преразгледа режима на санкции срещу Руската федерация. Това съобщи в неделя италианската държавна агенция ANSA, цитирана от TACC.
"Ние се борим и ще се борим срещу известните санкции срещу Русия, но не защото обичаме руснаците или американците, а защото поддържаме интересите на италианците. Ако има компании, които страдат от огромни загуби поради антируските санкции, естествено е да се преразгледат инструментите. но не и принципът " , предава думите му агенцията.
Въпросът за премахването на анти-руските санкции, наложени през 2014 г. след украинските събития и анексирането на Крим от Русия, многократно подновяван от ЕС, е в програмата на коалиционното правителство на партията “Лига“ и движението „Пет Звезди“, което Ди Майо представлява. За момента Рим е избрал формулировката, че „е необходимо време, за да се убедят партньорите в нецелесъобразността на санкциите като инструмент на натиск“. Премахването на антируските санкции първоначално беше свързано от ЕС с прилагането на минските споразумения, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Граната откъсна ръката на протестиращ в Париж (Видео)

РИА Новости: Граната откъсна ръката на протестиращ в Париж (Видео)

9 Февруари 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Париж. Граната откъсна ръката на един от участниците в протестите на „жълтите жилетки“ в Париж, съобщава Sputnik France, предава РИА Новости.
Инцидентът е станал по време на стълкновение между манифестантите и полицията край сградата на Националното събрание. Мъжът е получил травмата в резултат от взривяване на граната със сълзотворен газ GLI-F4, която обикновено използват френските правозащитни органи. В този боеприпас има около 25 грама тротил.
Както съобщава RT France, демонстрантът е закаран в болница. По думите на един от очевидците, пострадалият е фотограф, участвал в акцията на страната на „жълтите жилетки“.
По една от версиите, протестиращият е взел гранатата от земята. Полицията ги е използвала, за да разгони протестиращите, а демонстрантите са ги взимали и са ги мятали над оградата на сградата на Националното събрание.
Сътрудник на видеоагенция Ruptly разказва подробности за произшествието.
„Предавахме от Националното събрание. Протестиращите окръжиха група полицаи. Атмосферата беше напрегната. Навсякъде имаше сълзотворен газ. Чухме взрив и побягнахме към тълпата. След това видяхме ранения участник в демонстрацията и лекари от бърза помощ. Беше шокиращо!“ – цитира думите му RT.
Съботната акция на „жълтите жилетки“ е 13-а от 17 ноември насам. Тя не премина без безредици: протестиращите мятаха по полицаите различни предмети, а в отговор те използваха сълзотворен газ. След сблъсъците демонстрантите се насочиха към сградата на Сената.
Мащабните протести на „жълтите жилетки“ започнаха с искане да не се увеличава акциза върху горивото и цените на бензина. Често акциите се съпровождат от безредици и сблъсъци между демонстрантите и полицията. По данни на медиите, по време на протестите са ранени около 1900 манифестанти и около 1200 сътрудници на правозащитните органи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Жълтите жилетки“ устройват погроми в Париж

ТАСС: „Жълтите жилетки“ устройват погроми в Париж

9 Февруари 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Париж. Манифестацията на „жълтите жилетки“ в Париж се съпровожда от нападения срещу банкови клонове, кафенета и ресторанти, съобщи намиращ се на мястото на събитието кореспондент на ТАСС.
На средата на пътя от Елисейския дворец към Сената колоната се е намирала на булевард Распай и Монпарнас. Там демонстрантите са нападнали банковия клон. В хода на погромите е бил напълно унищожен един от офисите на голяма застрахователна компания. Пострадало е и представителство на банка BNP, а освен това са нанесени щети и на редица други компании.
На улица Вожирар протестиращите са мятали камъни и бутилки по полицейските коли. Няколко кафенета и ресторанти са нападнати на улица Медичи. Полицията е успяла да изтласка нападателите бързо, като е използвала сълзотворен газ.
В момента колоната е стигнала до Латинския квартал, където е сградата на френския сенат. Край него са се състояли значителни сблъсъци с полицията, в резултат от които има пострадали. Няколко демонстранти са задържани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Напрежението между Италия и Франция – стремеж към разруха, не към градация

Die Zeit: Напрежението между Италия и Франция – стремеж към разруха, не към градация

8 Февруари 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Париж/Рим. Напрежението между Италия и Франция е нещо повече от обичайна атака преди европейските избори – и не предвещава нищо добро, коментира Улрих Ладурнер в статия за германския национален ежедневник Die Zeit.
Франция отзова посланика си от Италия за консултации. Това е драматичен протест на приятелска и съюзническа държава. Непосредственият повод беше посещение на италианския вицепремиер Луиджи ди Майо в малкия град Монтаржи на юг от Париж, където се срещна с представителите на френските „жълти жилетки“.
И защо не? Ди Майо вижда в „жълтите жилетки“ отражение на собственото си „Движение 5 звезди“ - толкова диво, толкова буйно, колкото и аморфно. Едва ли обаче Ди Майо се интересува от проблемите на „жълтите жилетки“. Когато се върна в Италия, той обяви с нескрито задоволство: „Вятърът на промените е преминал Алпите“.
Това не беше първата му провокация. Той атакува френския президент Еманюел Макрон в продължение на седмици. В средата на януари, когато в Средиземно море се удавиха 170 мигранти, Ди Майо обвини Франция: „Африканците напускат родината си, защото Африка все още е колонизирана от някои държави, особено Франция!" Когато правителството в Патиж протестира, Ди Майо просто повтори обвиненията си и завърши с патетичното изречение: „Ние предизвикахме скандал с истината!" Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, председател на „Лигата“ и вицепремиер, не искаше да остане по-назад. Той каза много директно: „Еманюел Макрон е ужасен президент!"
Това не са просто вербални словесни атаки, те са безпрецедентна политическа намеса. Подобни неща в европейска страна не са се случвали от 30-те години на миналия век.
След четири месеца европейците ще гласуват за нов парламент. В момента Ди Майо се опитва да намери партньори в няколко европейски страни, включително Франция. Матео Салвини отдавна ги е открил в съседната страна. Той се съюзи с Марин Льо Пен.
Така че всички атаки са чиста предизборна кампания? Дали Ди Майо и Салвини виждат в Макрон само противници за изборите? Дали смятат, че биха спечелили повече гласове, ако просто се опитат да „изтрият“ Макрон?
Това е само повърхността. Това, което Ди Майо и Салвини демонстрират, са действията на националистическите пропагандисти. Те идентифицират виновник. Те го изправят пред обществеността, поставят го на позорния стълб. След това го обиждат и то пред всички, за радост на екзалтираната публика. Те се управляват от опасна смес от пълно невежество, тотална безотговорност и безгранична страст към властта.
Във вътрешен план Ди Майо и Салвини са постигнали големи успехи с подобен подход, буквално са парализирали своите политически опоненти. Трябва да си представим какво се случва, ако те продължат да използват този метод във външната политика.
Разбира се, Макрон също има вина. Твърде надменен той определи популистите като „чума". Твърде автократичен, той ръководи политика за Либия, без да включва Италия. А на италианско-френската граница той настани бежанци, депортирани без да вземе предвид мнението на съседа, който с право се оплаква от неизпълнени обещания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция отзова посланика си в Италия заради „безпрецедентна" критика

AFP: Франция отзова посланика си в Италия заради „безпрецедентна" критика

7 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Министерството на външните работи на Франция отзова посланика си в Рим за консултации след серия от „провокации“ от управляващото в Италия правителство, предава AFP.
„В продължение на няколко месеца Франция бе обект на многократни обвинения, неоснователни атаки и странни претенции", се казва в изявление на министерството, в което описва действията на Рим „безпрецедентни" за периода след края на Втората световна война.
Напрежението между Франция и Италия ескалира от юни миналата година насам, когато „Движение 5 звезди“ и „Лига“ съставиха коалиция в Рим. Последният от серия инциденти датира от вторник, 5 февруари, когато вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо проведе среща с представители на движението на „жълтите жилетки“ , протестиращи срещу правителството на френския президент Еманюел Макрон. Срещата се състоя край Париж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: МВнР на Франция определи като „неприемлива" срещата на италианския вицепремиер с представители на „жълтите жилетки“

AFP: МВнР на Франция определи като „неприемлива" срещата на италианския вицепремиер с представители на „жълтите жилетки“

6 Февруари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Министерството на външните работи на Франция осъди като „неприемлива“ срещата между вицепремиера на Италия Луиджи ди Майо и представители на „жълтите жилетки", протестиращи срещу правителството в Париж, предава AFP.
„Тази нова провокация е неприемлива между съседни страни и партньори в сърцето на Европейския съюз", заяви говорител на външното министерство в изявление, ден след като Ди Майо се срещна с протестиращите на френска земя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Луиджи ди Майо се срещна с лидерите на „жълтите жилетки“

Politico: Луиджи ди Майо се срещна с лидерите на „жълтите жилетки“

6 Февруари 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Париж. Лидерът на Движението 5 Звезди (Д5З) и вицепремиер на Италия Луиджи ди Майо във вторник се е срещнал с лидерите на протестното движение „жълтите жилетки“ в Париж и двете страни са се разбрали да проведат нова среща в Рим, се разбира от съобщение на фракцията, разпространено в Европейския парламент, пише европейската редакция на Politico.
В изявлението се казва, че ди Майо и депутатът от Д5З Алесандро ди Батиста са се срещнали с лидера на „жълтите жилетки“ Кристоф Шаленсон, който е свързан с кандидатска листа, наречена Референдум за граждански инициативи (РГИ), която ще участва на европейските избори през май.
„Имаме много общи позиции и ценности, като защитата на гражданите, социалните права, директната демокрация и околната среда“, гласи съобщението. „Има ентусиазъм и ще се срещнем скоро в Рим“.
Шаленсон и Ингрид Левавасьор, 31 годишна помощна сестра, са две от основните фигури на уличното движение, което се формира в отговор на увеличаването на акциза върху горивата, но впоследствие с превърна в по-голяма, основно анти-Макрон, кауза.
Миналия месец Левасьор и други обявиха, че ще създадат листа, с която да участват на изборите за Европейски парламент.
Ди Майо е на страната на „жълтите жилетки“ и заяви, че е „готов“ да им предложи „подкрепата, която ви е нужна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Френските власти обмислят провеждане на общонационален референдум на 26 май

ТАСС: Френските власти обмислят провеждане на общонационален референдум на 26 май

3 Февруари 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските власти обсъждат възможността за провеждане на референдум по широк кръг въпроси в отговор на исканията на движението на „жълтите жилетки“, които протестират срещу покачващите се цени и данъци от ноември миналата година. Както се съобщава в неделя от вестник Le Journal du Dimanche, на 26 май в деня на изборите за Европейски парламент (ЕП) се планира да бъде организиран референдум, цитира TACC френското издание .
Според вестника изборният отдел на френското Министерство на вътрешните работи е започнал преговори с печатари и доставчици на хартия за подготовката на пликове и бюлетини за гласуване в края на тази седмица.
„Необходимо е да действаме много бързо, за по-малко от седмица“, цитира изданието в източник от обкръжението на президента. Въпреки че на неотдавнашна среща с журналисти френският президент Еманюел Макрон заяви, че въпросът за референдума изисква "значително обмисляне", всъщност той е почти готов и вероятността за гласуване на 26 май е "изключително висока", каза източникът. Друг представител на най-близкия кръг на президента отбеляза, че се обмислят четири варианта за по-нататъшно развитие в рамките на кризата с "жълтите жилетки", но нито преговорите със синдикатите, нито предсрочните парламентарни избори, нито преструктурирането на кабинета на министрите са подходящи по няколко причини.
"Последният вариант е референдум и процесът вече е започнал", заяви източникът на публикацията. "Много е важно да се отвори такава перспектива в средата на големи национални дебати, за да им се даде нов дух и конкретика." Така властите очакват да се осигурят спокойствие с помощта на референдума след края на планираните големи дебати между 9 и 16 март. Специфични въпроси могат да бъдат формулирани именно тогава, показва публикацията.
В допълнение, благодарение на подготовката на Министерството на вътрешните работи, Макрон, без ненужна тежест върху бюджета, ще може да променя въпросите до последния ден.
В същото време в управляващите среди има разногласия относно необходимостта и датата на референдума. Сред онези, които не са сигурни в ползите от паралелното национално гласуване и изборите за ЕП, е председателят на Народното събрание (долната камара на парламента) Ришар Феран. Редица поддръжници на президента заявяват, че традиционно ниската избирателна активност на изборите за ЕП е в полза на управляващата партия „Република, напред!“и Националното обединение на Марин Льо Пен, но с увеличаване на броя на гласоподавателите резултатите от гласуването ще бъдат по-трудни за прогнозиране.
"Тези, които ще дойдат на референдума, ще бъдат ли по-склонни да гласуват за нас или за Националното обединение?" - цитира вестникът представител на президентската партия. "Някои твърдят, и не без основание, че позицията на мнозинството не предполага положителен отговор на всички въпроси ... въпреки факта, че въпросът ще бъде сведен до гласуване за или против линията на президента," отбелязва друг източник на изданието, като заявява, че от естеството на въпросите може да зависи и европейския вот.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 АFP: Около 17 500 души взеха участие в протестите на „жълтите жилетки“ в цяла Франция

АFP: Около 17 500 души взеха участие в протестите на „жълтите жилетки“ в цяла Франция

2 Февруари 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Париж. Около 17,5 хиляди души взеха участие в 12-та национална протестна акция на "жълтите жилетки" към обяд в събота по улиците на Франция, предава AFP.
Агенцията цитира данни от Министерството на вътрешните работи, според които около 10 хиляди от тях участват в митинги в столицата.В района на площад "Република", са регистрирани сблъсъци на протестиращи с полицията. Силите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ и водни оръдия срещу агресивни протестиращи.
Според агенцията двама полицейски служители са били ранени по време на протестната акция в град Морле в Западна Франция.
Агресивни протестиращи са се опитали да атакуват полицейски пункт близо до сградата на префектурата, хвърляйки по силите на реда всичко, което им попадне в ръцете. Полицията е отговорила със сълзотворен газ. Двама протестиращи бяха задържани на място.
В град Валанс в централната част на страната по улиците излязоха 5,4 хиляди души. Броят на задържаните до този момент е 18 души.
По данни на телевизионния канал BFM в Париж в следобедните часове протестират около 14 хиляди души, а сблъсъци с полицията е имало на Площада на републиката и на улица „Сен Мартен“, като полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна поредният протест на „жълтите жилетки“ в Париж

ТАСС: Започна поредният протест на „жълтите жилетки“ в Париж

2 Февруари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Париж. Започна поредният протест на „жълтите жилетки“ в Париж, предава френският телевизионен канал BFM, цитиран от TACC
Няколкостотин участници се събраха в събота на площад "Феликс Ебуе" в XII район на Париж и се насочиха към към площада на Републиката, съобщи телевизионният канал.
Така нареченият "бял марш" има за цел да подкрепи пострадалите демонстранти по време на протестните действия. Той се провежда под лозунга "Да въздадем правосъдие за ранените", "да си спомним за тях" и " да се забрани използването на шокови гранати и гумени куршуми от полицията". Охраната на демонстрантите осигурява група доброволци. В похода вземат участие около 30 "жълти жилетки", пострадали по време на тримесечни протести; сред тях е един от съмишлениците на неофициалния лидер на "жълтите жилетки", който бе ранен в главата по време на сблъсъци между полицията и протестиращите пред Бастилията преди седмица.
Много "жълти жилетки" държат плакати, на които се казва "Спрете полицейското насилие". Други излязоха по улиците с плакати, изобразяващи зачертани гранати. Онези, които бяха в първия ред, носят плакат с отпечатани снимки на ранените протестиращи. Участниците пеят "Марсилезата".
За охраната на реда в столицата са ангажирани пет хиляди представители на силите на реда.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В Париж 10 000 участват в марш срещу насиилето на „жълтите жилетки“

AFP: В Париж 10 000 участват в марш срещу насиилето на „жълтите жилетки“

28 Януари 2019 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Париж. Над 10 000 парижани са излезли на улиците в неделя, за да участват в протест срещу насилието на „жълтите жилетки“ по време на антиправителаствените демонстрации от последните 11 седмици, предава AFP.
От средата на ноември президентът Макрон предлага отстъпки и дебат, за да се прекратят седмичните протести, които обикновено завършват със сблъсъци в полицията и се превърнаха в най-сериозното предизвикателство за неговото управление.
Под дъжда, изсипал се в Париж, е бил организиран марш от Плас дьо Насион до площада на Бастилията, като някои са пеели „Да на демокрацията, Не на революцията“ и са развявали френски и европейски знамена.
Движението „червените шалове“ е центристка инициатива, замислена от един инженер от Тулуза, изплашен от прояви на крайно насилие от страна на някои „жълти жилетки“. Мнозина от участниците заявяват, че не са против техните искания за по-голяма подкрепа за бедните във Франция, но са уморени от сблъсъците и разрушенията, с които са белязани техните протести.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: При протестите на „жълтите жилетки“ в Париж са задържани 66 души

ТАСС: При протестите на „жълтите жилетки“ в Париж са задържани 66 души

27 Януари 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Полицията и жандармерията са задържали 66 души по време на демонстрация на "жълтите жилетки" в събота в Париж, предава TACC.
Това съобщи в неделя префектурата на полицията на френската столица. Според нея по време на сблъсъци между силите на реда и демонстрантите са ранени осем души, единият от които е полицай.
Единадесетата вълна от протести на френските "жълти жилетки" събра почти 70 хиляди участници от цялата страна и бе придружена от инциденти в столицата и провинцията. Самите „жълти жилетки“ категорично отхвърлят статистиката на властите. Според техните собствени изчисления, повече от 400 хиляди души са били в колоните на демонстрантите в цяла Франция.
Според изчисленията на Министерството на вътрешните работи, от 69 хиляди участници в цялата страна, 4 хиляди демонстранти са протестирали във френската столица. Протести е имало и в Бордо, Тулуза, Марсилия, Монпелие, Дижон, Лион , където е имало различен брой простиращи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нощни протести

AFP: Нощни протести

27 Януари 2019 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Освен в Париж няколко хиляди французи протестираха и в градовете Бордо и Тулуза в югоизточните части на Франция, предава AFP, като припомня, че това са два от центровете на гражданския бунт от самото му начало.
В Марсилия членове на профсъюзите са се присъединили към протестиращите. В източния град Лион участниците са били около хиляда души.
На север официалните власти в Еврьо, Нормандия, съобщават за сблъсъци, при които са нанесени щети на сградите на полицията и на местния клон на Банк дьо Франс.
В Париж и в редица други градове има призиви протестът да продължи и през нощта.
За първи път тази събота полицията използва и видеокамери при разпръскване на протестиращите. Така се създава по-голяма прозрачност при всеки сблъсък. В петък френският съд в Париж е отказал да приеме настояването на френската Лига за права на човека и на синдикатите да забрани оръжията с обвинения за сериозни наранявания, нанесени на някои от демонстрантите.
В неделя поддръжниците на правителството ще проведат своя първи митинг на „червените шалове“. Така те ще заявят, че представляват „мълчаливото мнозинство“, което защитава „демокрацията и нейните институции“ и се обявява против насилието при протестите на „жълтите жилетки“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Въпреки разногласията, „жълтите жилетки“ отново са по улиците на Франция

AFP: Въпреки разногласията, „жълтите жилетки“ отново са по улиците на Франция

26 Януари 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Хиляди „жълти жилетки“ се завърнаха на френските улици в събота, за да протестират срещу политиките на френския президент Еманюел Макрон, независимо от разногласията между отделните групи сред тях по въпроса как да продължат напред, предава AFP.
Полицията в събота е използвала сълзотворен газ срещу демонстрантите на площад „Бастилия“ едно от емблематичните места на гражданското недоволство. Те са замеряли силите на реда с камъни. От местната префектура съобщават за 223 ареста в Париж.
Сблъсъци е имало и в Монпелие, където един полицай е бил наранен от „пиротехническо средство“, се казва в съобщение на местната власт.
Разногласията при този протест станаха видими, когато 31-годишната медицинска сестра Ингрид Левавасьор обяви, че ще оглави списъка на кандидатите при евроизборите през май. Проучване на общественото мнение, което бе обявено по същото време, предвижда 13 процента от вота за представителите на движението.
Не всеки сред протестиращите обаче приема това развитие на ситуацията. Според друго мнение бунтът на „жълтите жилетки“ не е политически. „Ние трябва да продължим да оказваме натиск от улиците, за да приемат исканията ни“, заявява друга активистка, която се е назовала Виржини и твърди, че участва в протестите от първия им ден.Тя, както и много други недоволни настояват за граждански референдум, тъй че обикновените жители на страната да имат по-голямо участие в управлението й.
Макар че Макрон направи известни отстъпки още през декември, неговите предложения бяха отхвърлени от правителството. Последните проучвания на общественото мнение регистрират все пак, че той е подобрил малко имиджа си в сравнение със седмиците, когато кризата беше в разгара си.
И въпреки това мнозина от „жълтите жилетки“ приемат идеята му за „голям национален дебат“ само като пиар акция.
Несъгласни с протеста вече го обявиха за „маскарад“. Според думите на 36-годишния Матьо Стирна в протестите в Париж участват само подбрани хора.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: По време на протестите на „жълтите жилетки“ от събота са арестувани около 300 души

ТАСС: По време на протестите на „жълтите жилетки“ от събота са арестувани около 300 души

20 Януари 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските полицейски служители задържаха близо 300 души по време на демонстрациите на „жълтите жилетки“ в събота. Това съобщи в неделя държавният секретар към Министерството на вътрешните работи Лоран Нунес, цитиран от TACC
Коментирайки действията на „жълтите жилетки“, които се провеждат в страната от повече от два месеца, Нунес отбеляза, че „полицията и жандармерията са изправени пред безпрецедентно насилие по време на протестите“. Във връзка с това той отново оправдава използването на гумени куршуми от служители на правоприлагащите органи. "Ако полицията не ги използва, те няма да се справят с тази вълна от насилие", заяви държавният секретар.
Според френското вътрешно министерство, в съботните протести на "жълтите жилетки" от вчера са участвали около 84 хиляди души. Демонстрации е имало в Париж, Тулуза, Бордо, Марсилия, Руан и други градове. Участниците са се противопоставили на въвеждането на нови данъци и са поискали провеждането на „референдуми за гражданската инициатива”.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Започна протестът на „жълтите жилетки“ в Париж

РИА Новости: Започна протестът на „жълтите жилетки“ в Париж

19 Януари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Париж. Десетата протестна акция на привържениците на движението "жълти жилетки" започна в Париж, съобщава кореспондентът на РИА Новости.
Към 11:30 часа местно време (12:30 часа българско време) няколкостотин души се събраха пред Дома на инвалидите в Седми район на френската столица, като хората продължават да пристигат. В същото време организаторите очакваха, че един милион души ще вземат участие в марша, както се вижда от името на днешното действие - „Действие десето: Един милион в Париж“.
Атмосферните условия може да са повлияли на броя на протестиращите -в столичния район сутринта термометърът е паднал под нулата и през деня прогнозите за времето обещават сняг.
Докато акцията върви тихо: хората се разхождат из площада, скандират антиправителствени лозунги, свирят, пеят песни и размахват знамена.
Както бе обявено в социалните мрежи, участниците в марша възнамеряват да почетат паметта на загиналите поддръжници на движението "жълти жилетки" и да подкрепят пострадалите. За това демонстрантите бяха помолени да вземат цвете или свещ. Планирана е и минута мълчание.
Редът в Париж е осигурен от пет хиляди полицаи, а осем единици бронирани превозни средства бяха изведени на улиците. В небето над мястото на събиране на участниците патрулира хеликоптер.
В района на процесията метрото е затворено и движението е значително ограничено, особено в близост до площад Конкорд, двореца Гран Пале и моста Александър III.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полицията в Париж се подготвя за поредния протест на „жълтите жилетки“

ТАСС: Полицията в Париж се подготвя за поредния протест на „жълтите жилетки“

19 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Правоохранителните органи в Париж се подготвят за нова вълна от протести, значителни сили са разположени в централните части на града, предава TACC.
Според кадрите, които телевизионните канали излъчват на живо, бронираните автомобили на жандармерията се намират в центъра - на площад Шарл де Гол, но автомобилният трафик все още не е нарушен.
Загражденията в централната част на града засягат и райони в близост до Елисейския дворец, парламента и двореца Матиньон. Има барикади и на моста, водещ към площад Конкорд, както и на моста Александър III, разположен в седми район. Там се очаква да се проведе митинг в подкрепа на пострадалите по време на минали протести.
Събирането на "жълти жилетки" пред Дома на инвалидите, според информацията на тематичната страница в социалната мрежа „Фейсбук“, е насрочено в 11:00 местно време (12 часа българско време), но първите участници започнаха да се появяват там час по-рано.
Междувременно в други градове на страната участниците в движението също започват да се събират по улиците, въпреки че все още няма точна информация за техния брой.
По-рано беше съобщено, че общо 80 хиляди служители на реда ще бъдат мобилизирани в събота във Франция, за да се гарантира безопасността по улиците на страната. От тях 5 000 души трябва да осигуряват реда в Париж.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

L’Express: Само един от трима французи ще участва в националния дебат

L’Express: Само един от трима французи ще участва в националния дебат

18 Януари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Само един на всеки трима французи ще се включат в националния дебат, иницииран от държавния глава на страната Еманюел Макрон след серията протести на движението на „жълтите жилетки“. Това показва проучване, цитирано от парижкия ежедневник L’Express.
Гражданите на Франция изглежда са скептични – двама от трима респонденти поставят под съмнение полезността на националния дебат. Данните са категорични – 64% от французите не вярват в успеха му, а участие в него планират едва 29 на сто от французите.
От редакцията подчертават, че в ситуацията има все пак и нещо позитивно – 62% от гражданите на Франция все пак са информирани за провеждането на дебата – с 13% повече спрямо предходното проучване.
Освен това едва 35% смятат, че националният дебат ще доведе до „полезни мерки за страната", докато 64% остават на противоположно становище, а 29% смятат, че такива ще бъдат извършени „независимо от властта".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: В отворено писмо към Франция Макрон се опитва да превърне „гнева в решения“

The Guardian: В отворено писмо към Франция Макрон се опитва да превърне „гнева в решения“

14 Януари 2019 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Париж/Лондон. Еманюел Макрон започна двумесечен „голям национален дебат“ във Франция, като написа открито писмо до страната в 2 300 думи, пише в днешния си брой всекидневникът The Guardian.
Френският президент се надява, че публичната консултация с цялата нация ще уталожи натрупания обществен гняв, който е скрит зад движението на „жълтите жилетки“ и гражданското недоволство във Франция.
В писмото Макрон заявява, че е готов за идеи и предложения, но е категоричен, че правителството няма да се върне към предишните реформи или ключови мерки, които беше обявил в предизборната си кампания през 2017-та година.
“Няма забранени въпроси,” пише президентът. “Няма да одобрим всичко и това е нормално, това е демокрацията. Но поне ще покажем, че сме народ, който не се бои да говори, да обменя мнения, да води спорове. И може би, ще открием, че дори бихме могли да се съгласяваме, въпреки различните си убеждения. И че това се случва много по-често отколкото си мислим.”
Макрон е разтърсен от жестокостта и яростта на близо двумесечните гневни протести на жълтите жилетки.
Писмото ще бъде публикувано в понеделник във френските вестници. То поставя начало на консултации с обществото, в които гражданите са поканени да предлагат своите идеи по четири основни теми: данъци, организация на държавата и нейната администрация, екология и гражданство и демокрация.
Макрон задава много въпроси: как трябва да се намалят данъците?; които разходи трябва да бъдат съкратени преди всичко?; многобройна ли е администрацията?; как на хората може все повече да се чува гласът при управлението на страната?
Според него, предложенията, които се съберат, ще изградят един нов „договор за нацията“, ще повлияят върху правенето на политика и ще изградят позицията на Франция по националните, европейските и международните проблеми.
“Така възнамерявам, заедно да преобразим гнева в решения“, е написал френският президент. Той няма да приеме „никаква форма на насилие“, включително „натиск и обиди“ срещу избрани представители, журналисти, държавни институции или държавни служители“. „Ако някой прояви агресия срещу някого другиго, обществото ще разпада“.
Накрая Макрон е обещал, че ще представи изводите си в срок от един месец след края на периода на консултацията, който той е определил да приключи на 15 март.
Писмото завършва с думите: „ С вяра и доверие. Еманюел Макрон. ”.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 84,000 'жълти жилетки' на протест във Франция

AFP: 84,000 'жълти жилетки' на протест във Франция

12 Януари 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Париж. В събота за участие в деветия протестен марш на „жълтите жилетки“ в цяла Франция са излезли 84 000 души, съобщава AFP.
За сравнение миналата събота те са били 50 000 , е информирал вътрешният министър на страната. Задържани са 244 души.
Министър Кристоф Кастанер е заявил също, че "отговорността триумфира над изкушението от сблъсък“ в Париж, където 8 000 французи са протестирали, „без да има сериозни инциденти“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Франция днес протестират около 32 хиляди „жълти жилетки“

ТАСС: Във Франция днес протестират около 32 хиляди „жълти жилетки“

12 Януари 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Париж. Демонстрациите на "жълтите жилетки" в събота събраха 32 хиляди души в различни градове на Франция. Такива данни представи телевизионен канал BFM съгласно информация, получена неофициално от правоприлагащите органи, предава TACC
Каналът подчерта, че това означава значително увеличение на броя на участниците, кaто миналата седмица са участвали около 26 хиляди В Париж, към 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време), е имало около 8 хиляди демонстранти. Това също показва увеличение на активността на протестното движение -преди седмица "жълтите жилетки" по улиците и площадите на столицата не са били повече от 2 хиляди.
Сега в Париж на булевардите в близост до Триумфалната арка, има сблъсъци на протестиращи с полицията. В отговор на камъните, летящи по тях, полицията и жандармерията използват гранати със сълзотворен газ. Използвани са водни оръдия и има задържани лица.
Според последните данни, от сутринта в града са задържани 59 души. Преди началото на демонстрациите полицията задържа 29 души за това, че са носели оръжие или предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Жълтите жилетки“ протестират за девети път

AFP: „Жълтите жилетки“ протестират за девети път

12 Януари 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Хиляди антиправителствени демонстранти излязоха в градовете на Франция в събота в нов кръг от протести на "жълтите жилетки" срещу президента Еманюел Макрон, когото обвиняват в игнориране на тежкото положение на милиони хора, предава AFP.
Длъжностните лица обещаха нулева толерантност към насилието, което помрачи ежеседмичните протести, откакто те започнаха преди два месеца, разполагайки около 80 000 представители на силите за сигурност в цялата страна.
В Париж, епицентър на сблъсъци на улицата и вандализъм, 5 000 полицаи за борба с безредиците са мобилизирани със специализирано оборудване и техника, за да изолират площад „Конкорд“.
Стотици полицаи са изпратени на Шанз-Елизе, където банки, бижутерийни магазини и други магазини са защитили витрините в очакване на погроми и насилие.
И все пак много кафенета и търговци на емблематичната улица остават отворени, информира агенцията.
Бизнесът понесе тежък удар от началото на протестите през ноември, като загуби милиони евро от коледните приходи, тъй като много туристи и потенциални клиенти се отказаха заради протестите.
След леко затихване по време на празниците, протестите се очакваше да се засилят в събота, надминавайки приблизително 50-те хиляди които протестираха миналия уикенд.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Шанз-Елизе е преградена със стоманена ограда

ТАСС: Шанз-Елизе е преградена със стоманена ограда

12 Януари 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Париж. Парижката полиция напълно блокира със стоманена ограда Шанз-Елизе, за да предотврати навлизането на "жълтите жилетки" на площад Конкорд, съобщи кореспондентът на ТАСС.
Преградите са разположени на площад Рон-Пуен в долната част на Шанз-Елизе. В същата зона има няколко бронирани автомобила на френската жандармерия. За деветия ден на протестите на „жълтите жилетки“ в Париж са въведени 14 бронирани автомобила. Някои от тях са оборудвани с гребла за премахване на барикадите, а други са оборудвани с устройства за разпръскване на сълзотворен газ.
Понастоящем, както се съобщава от телевизионния канал BFM, първите "жълти жилетки" започват да пристигат в квартал Берси в източната част на Париж, където на брега на Сена е разположена сградата на Министерството на икономиката и финансите. През деня там ще се проведе митинг, след който участниците възнамеряват да преминат в колона до площад "Република" в централната част на града.
За да се осигури ред в Париж, са мобилизирани 5000 полицаи и жандармеристи, включително членове на специалната група БАК предназначена за борба с организираната престъпност. В града са създадени две големи зони, в които автомобилният трафик е напълно забранен, които обхващат огромна площ от Шанз-Елизе, Триумфалната арка, площадите Конкорд и Трокадеро, както и Марсово поле и околните улици. Втората зона се намира в близост до площад Република.
Говорейки пред репортерите в събота в Руан (в западната част на страната), държавният секретар към министъра на вътрешните работи Лоран Нунез съобщи, че властите се опасяват, че деветият ден от протестите "ще бъде белязан от по-високо ниво на насилие от предишните". Нунез предупреди, че силите за сигурност "ще реагират адекватно на провокациите".
Според него "системата за борба с безредиците ще бъде засилена в цялата страна, проверките на документите и ръчният багаж ще се извършват навсякъде." "Нашият отговор ще бъде адекватен. Щетите от демонстрантите за магазините са неприемливи", каза официалният представител.
Както прокуратурата на Бурже съобщи по телевизионния канал BFM в събота, петима души вече са били задържани там сутринта, които са възнамерявали да започнат демонстрация в центъра на града, въпреки категоричната забрана от полицейската префектура. В петък някои организации на "жълтите жилетки" обявиха, че възнамеряват да направят Бурже града, в който ще се проведе една от най-големите демонстрации. Бурже е избран заради географското си положение - намира се на 200 км южно от Париж, в централната част на страната, което улеснява пристигането на демонстранти от различни региони на Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Италианският вицепремиер ди Майо призова „жълтите жилетки“ да не се предават

Politico: Италианският вицепремиер ди Майо призова „жълтите жилетки“ да не се предават

8 Януари 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Рим. Вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо призова „жълтите жилетки“ във Франция да не се предават“ и заяви, че Рим следи тяхната „битка, от деня, в който започна за първи път“, пише европейската редакция на Politico.
Изданието припомня, че движението на „жълтите жилетки“ започна през ноември в рамките на протеста срещу увеличаването на цените на петрола и акциза върху горивата, от което правителството в Париж в последствие се отказа.
В понеделник на официалната страница на Движението 5 Звезди бе публикуван материал на ди Майо, в който той казва ,че във Франция и Италия „политиката е станала глуха за нуждите на гражданите, които са били държани извън най-важните решения, засягащи хората“.
Той добави, че "викът, който се издига силно от френските площади, в крайна сметка е от „пуснете ни да участваме!“
Той призова демонстрантите да продължат, като отбеляза, че Движението 5 Звезди е влязло в италианския парламент по-малко от четири години след създаването си, „въпреки обидите и насмешките“ и добави, че „тези, които ни дразнеха (в миналото), днес ги няма на политическата сцена“.
Освен това ди Майо предложи подкрепата на своята партия и заяви, че може да предостави на протестиращите „да използват някои от функциите на нашия софтуер, например призивите за действие за организиране на срещи, или система за гласуване, чрез която да се избират кандидати за избори“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговци и превозвачи на горива подготвят протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж (ОБЗОР)

Търговци и превозвачи на горива подготвят протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж (ОБЗОР)

8 Януари 2019 | 02:35 | Агенция "Фокус"
София. Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ) подготвя протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж с искане да не влиза в сила приетият през лятото на 2018 г. Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закон за горивата. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.
Пламен Стоянов - член на Управителния съвет на НСТПГ, обясни, че след влизането в сила на този закон ще отпаднат много от малките обекти – най-вече тези, които захранват малките населени места. „Въвеждането на минимален обем не може да бъде покрито от малките пълначни станции и данъчни складове. А ако те отпаднат от пазара, българските граждани ще бъдат принудени да купуват от 2-3 големи доставчика и ще стане пазар без конкуренция – т.е. монопол“, заяви Стоянов. Той посочи, че въведеният минимум от 10 000 бутилки за съхранение ще струва около 500-600 хил. лв., а почти никой дребен търговец не може да си позволи това. „Този закон е обиден за всеки средно интелигентен човек в страната. С прилагането му държавният бюджет ще претърпи огромни загуби и главният потърпевш отново ще бъде българският гражданин, защото лобистките текстове водят до монопол, а монополът – до по-високи цени“, каза още Стоянов. По думите му след влизането в сила на закона 2000 души ще останат без работа, а цената на горивата се очаква да стане около 3 лв.
Заради всичко това от НСТПГ ще организират незабавни и безкрайни протестни действия, които ще започнат още през тази седмица. Говорителят на Сдружението Симо Симов обясни, че досега са се опитвали да спрат закона с дипломатически и юридически действия, но тъй като не са успели, се налага да излязат на улицата. Той посочи, че вече са отпечатани над 1000 жилетки с надпис „Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива“ отпред и с надпис „Лобистките закони ни убият“ на гърба. „Предвиждаме затваряне на граници. Ще протестираме в големите градове пред институциите – там, където биха ни чули и където някой ще ни забележи. Очакваме институциите да ни обърнат внимание и да започнем диалог по този закон. Искаме връщане в пленарна зала и преразглеждане така, че законът да стане в интерес на потребителите и икономиката. Защото сегашният закон е в интерес на монопола“, заяви той. За организирането на протеста от НСТПГ ще се срещнат с човек, който е участвал в протеста на „жълтите жилетки“ в Париж, за да разберат как са успели да достигнат до сърцата на хората и как са ги изкарали на улицата. „Ние не вярваме на институциите и на държавата, вярваме на хората. Искаме те да дойдат при нас, за да им обясним, че те ще плащат тази сметка, която ще бъде утвърдена с влизането на този закон в действие“, заяви Симов. По думите му се очаква над 400 000 души да се включат в протеста.
Симов обясни, че в момента, в който наредбата бъде обявена за официална, Сдружението ще я протестира във Върховния административен съд. „Очакваме омбудсманът Мая Манолова, която е единствената институция, която ни подкрепя, да внесе закона и в Конституционния съд от името на гражданите, които протестираха през лятото. Очакваме и решението на Европейската комисия. Смятаме, че то ще бъде в наша полза“, заяви още Симов.
От НСТПГ отказаха да съобщят датата, на която ще се проведе протестът, за да не бъде предотвратен по някакъв начин. За точния ден ще се разбере 24 часа по-рано.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.