НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Депутатите регламентираха преместването и осъществяването на конкурси за повишаване в длъжност на магистратите

Депутатите регламентираха преместването и осъществяването на конкурси за повишаване в длъжност на магистратите

27 Март 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт на второ четене, касаещи конкурсите за повишаване в длъжност, както и преместването на магистратите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът е внесен от група народни представители: Емил Димитров от „Обединени патриоти“, Данаил Кирилов от ГЕРБ, Хамид Хамид от ДПС. Парламентът направи изменения във връзка с конкурсите за повишаване в длъжност и за преместване на съдия, прокурор и следовател в органите на съдебната власт и избор на административни ръководители на органите на съдебната власт. Съгласно сега действащите текстове конкурсът се провежда от петчленни конкурсни комисии, определени според конкурсната материя. Предлага се промяна свързана с членовете на тази комисия. Съгласно текстовете те трябва да включват един хабилитиран учен по правни науки по съответната материя с академична длъжност доцент или професор, както и четирима членове съсс татут на действащ съдия, прокурор или следовател. Започналите до влизането в сила на този закон конкурси за повишаване и преместване в органите на съдебната власт се довършват при досегашните условия и ред. Част от текстовете касаят решенията на колегиите на Висшия съдебен съвет по назначаване, повишаване, освобождаване, атестиране или преместване на магистратите се приемат с мнозинство, не по-малко от осем гласа - за съдийската колегия, и не по-малко от шест гласа - за прокурорската колегия, а останалите решения - с мнозинство, повече от половината от присъстващите членове, с изключение на решението за директора на Националната следствена служба, както е и досега. При липса на необходимото мнозинство за вземане на решение се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конституционният съд е обявил разпоредби от Закона за съдебната власт за противоконституционни

Конституционният съд е обявил разпоредби от Закона за съдебната власт за противоконституционни

27 Февруари 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Конституционният съд е обявил разпоредби от Закона за съдебната власт за противоконституционни. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Отменената разпоредба предвиждаше магистратите да бъдат отстранявани от длъжност в случаите, когато са привлечени като обвиняеми за престъпление при осъществяване на съдебната власт. Преписът от решението е постъпил на 25 февруари 2019 г. в Народното събрание. Решението от Конституционния съд е от 21 февруари 2019 г. „Конституционния съд се произнася по искане на ВКС и обявява за противоконституционни разпоредбите на чл. 230 ал. 1 и чл. 230 ал. 2 в частта извън случаите по ал. 1 от Закона за съдебната власт“, обясни Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 юли 2019 г.
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.