НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Der Spiegel: Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост по-дълго, отколкото мнозина вярват (и се надяват)

Der Spiegel: Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост по-дълго, отколкото мнозина вярват (и се надяват)

14 Март 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кога ще дойде краят на ерата на Ангела Меркел? Около първата годишнина на голямата коалиция в Берлин залагането по този въпрос се превърна в политически спорт, а вариантите са няколко: 1) преди изборите за Европейския парламент в края на май; 2) преди гласуването за регионален парламент в Бранденбург и Саксония в началото на септември; 3) в края на годината.
Водещото германско издание Der Spiegel подканва: „Решете сега! Но може би първо помислете и изберете четвъртата опция: Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост и през следващата година, вероятно дори до 2021 г.“
Няма съмнение: Ангела Меркел няма да се кандидатира за канцлерския пост. „Четвъртият мандат е последен за мен като канцлер на Федерална република Германия", увери Меркел в края на октомври 2018 г., след като обяви оттеглянето си от партийното ръководство на Християндемократическия съюз (ХДС).
Но кога ще приключи този четвърти мандат? Би трябвало през есента на 2021 г., но не са малцина онези, които са уверени (и дори се радват), че Меркел може да освободи поста по-рано.
От една страна, има недоволство в самия коалиционен лагер.Първият рожден ден, който отпразнува голямата коалиция, е по-вероятно да се усети от много политици от Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) като Златна сватба: в ХДС и ХСС още мечтаят за провалената ямайска коалиция със свободните демократи, а в ГСДП непрекъснато са с единия крак в опозицията.
А сега и Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК), наследник на Меркел на поста партиен лидер на ХДС и жена със собствени амбиции. Тя би предпочела да влезе в следващите избори за федерален парламент с бонус канцлерския пост, така че да може да погребе политически Меркел още през настоящия мандат на коалицията в Берлин.
Разбира се, в ХДС има и критики към Меркел, които не могат да получат истинска гласност, докато бившият лидер на партията не стане и бивш канцлер.
Въпреки това, трезвият анализ показва, че Ангела Меркел ще остане в Канцеларията на Канцлерството в Берлин много по-дълго, отколкото мнозина вярват (и се надяват).
Във всеки случай, Меркел, която е освободена от председателството на ХДС, не е уморена от длъжността. Тя би помогнала на АКК да се подготви за канцлерския пост и затова е малко вероятно новият председател на германските християндемократи да се опита да я „хвърли зад борда“.
Меркел няма да подаде оставка. Не и така лесно.
Оставките на канцлерите на ХДС Конрад Аденауер и Лудвиг Ерхард, за които се припомня в последно време, са се случили при много различни обстоятелства. Първият бе принуден да направи това през 1963 г. под натиска на Съюза (ХДС/ХСС) и СвДП.
На свой ред Ерхард през 1966 г. Ерхард не получи мнозинство за предложения бюджет, свободните демократи напуснаха коалицията със Съюза, след което той подаде оставка.
Ситуацията днес е различна. Правителството в Берлин не би оцеляло, ако Меркел напусне канцлерския пост. За коалиционния партньор на Съюза (ХДС/ХСС) няма алтернатива на Меркел – ако тя си тръгне, това ще направи и ГСДП.
Следва да се вземе предвид и високия рейтинг на Меркел сред германските граждани. Неотдавнашно проучване показа, че две трети от германците все още искат тя да остане начело в Берлин до края на мандата й през 2021 г.
Der Spiegel дава за размисъл един любопитен въпрос: може ли Меркел, подобно на Герхард Шрьодер, да внесе вот на доверието в парламента, който да загуби умишлено и по този начин да се стигне до нови избори (и победа на тях)? Теоретично да, подчертават от редакцията.
В момента преждевременното сбогуване на Меркел изглежда най-вероятно, ако ГСДП в крайна сметка реши да напусне коалицията. Това може да стане реалност в случай на провал на социалдемократите на изборите за ЕП през май. Тогава те ще видят спасение единствено в опозиция. Коалиционното споразумение предвижда „оценка" на работата на правителството в средата на мандата му, т.е. тази есен. Част от ГСДП разбира това изрично като клауза за преразглеждане.
Ако при подобен сценарий Меркел не иска да продължи начело на правителството на малцинството, тя ще трябва да подаде оставката си, след което Крамп-Карренбауер може да се опита да бъде избрана за канцлер в Бундестага с гласовете на Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“. Последните две партии обаче трябва да бъдат убедени. В противен случай ще се стигне до нови избори.
Или просто всичко ще остане така, както е. С Меркел.
И така до 2021 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.