НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: В областта ще се провеждат работни срещи по общини за справяне с проблема с умишленото палене на стърнища и сухи треви

Шумен: В областта ще се провеждат работни срещи по общини за справяне с проблема с умишленото палене на стърнища и сухи треви

15 Март 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Шумен. Организират спешно работни срещи по общини в област Шумен за справяне с проблема с умишленото палене на стърнища и сухи треви, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. На извънредно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на областта, свикано във връзка с усложнената пожарна обстановка, беше изготвен график на работните групи, които ще работят по превенция на паленията. В тях ще има представители от областна администрация, пожарната, РИОСВ, Общинските служби по земеделие, ВиК и Горски стопанства по райони, кметовете на общини и на малките населени места.
„Данните са тревожни, трябва да вземем мерки и да прекъснем това, което става по полята през последния месец в област Шумен“, заяви областният управител проф. Стефан Желев. Тодор Върбанов, директор на ОД „Земеделие“ - Шумен също пое ангажимент да информира земеделските производители, на които предстои да подават заявления за подпомагане, за завишения брой пожари, като им се обърне внимание да бъдат предпазливи и да не излагат на опасност от пожари земеделския и горски фонд.
Милена Недева, кмет на Община Каспичан, отбеляза, че на територията на общината младшите полицейски инспектори вече провеждат срещи по населени места с оглед превенция на паленето на стърнища. „Във връзка с организиране на гасачески групи, в момента такива нямаме, хората доброволно не искат да участват и това не е работещ модел. Трябва да се използват доброволните формирования, които са минали обучение, разполагат с екипировка и известно оборудване, те имат застраховки и могат да получат възнаграждение при участие в такова събитие“, заяви Милена Недева.
Ивайло Камаджиев, кмет на Община Нови пазар, отбеляза, че част от пасищата общините са отдали под наем. „Наемателите имат задължения да ги стопанисват и да ги поддържат в съответното състояние. Но, проблемът е, че не може да се докаже на практика от къде е тръгнал пожарът“, каза Камаджиев.
От РИОСВ - Шумен посочиха, че техни представители ще участват в работните срещи, но когато остава въпрос за санкции за палене на стърнища РИОСВ не е компетентна и няма право, съгласно Закона за почвите, да съставя актове на хора, които са запалили стърнища или други растителни отпадъци върху почва.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Иван Иванов, РДПБЗН - Шумен: За 10 дни през месец март в областта са възникнали 86 пожара в сухи треви, пасища, стърнища и гори

Комисар Иван Иванов, РДПБЗН - Шумен: За 10 дни през месец март в областта са възникнали 86 пожара в сухи треви, пасища, стърнища и гори

15 Март 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Шумен. Само за 10 дни през месец март в област Шумен са възникнали 86 пожара в сухи треви, пасища, стърнища и гори. Това съобщи комисар Иван Иванов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, по време на изънредното заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на област Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. От началото на месец март са регистрирани 97 произшествия, от които 86 пожари (4 от тях в горски фонд, пет край пътища и всички останали навътре в земеделски земи, пасища и стърнища). Комисар Иванов посочи, че 100% от тези пожари са вследствие на човешка грешка - небрежност при боравене с открит огън или умишлено палене. „За мен при над 70% от пожарите в момента има умисъл. За да изникне новата трева пасищата трябва да се чистят, а най- лесно това става с огън, за да се спестят разходи за обработка на земеделските земи е по- лесно да се запалят растителните отпадъци, да се изгорят и така да се обработят. Има три пожара в борови гори, горялата дървесина най-лесно се реже и изнася, нещата са комплексни. Но, истината е, че не можем да го докажем и да ги установим на място. Вече има двама, които евентуално ще разследваме, има и образувани досъдебни производства“, заяви комисар Иванов.
Той обясни, че многократно по тревога е вдиган целият личен състав, като на 9 и 10 март всички са били на терен и не имало налична нито една пожарна кола в гаража. „Наложи се да поискам помощ от Варна и Търговище, да изпратят автомобили на помощ, защото ако стане нещо в областния град, аз не мога да реагирам. Инициирах днешната среща с цел всяка една структура – ОД „Земеделие“, РИОСВ, кметствата, да окажат съдействие и помощ и с техния нормативен инструмент по някакъв начин да спрем паленето. Метеорологичната прогноза до края на месеца е много тежка, не се очакват валежи, а сушата е трайна и тревите са много високи и изсъхнали - всичко е барут“, каза комисар Иванов. Той посочи, че от началото на годината в областта са регистрирани 334 пожара.
Ст. комисар Ялчън Расим, директор на ОД МВР - Шумен, заяви, че вече са предприели превантивни мерки. Разпоредено е всички младши полицейски инспектори да обходят населените места и да проведат срещи с овчари, пастири, арендатори и да ги предупредят да не се пали огън безцелно и безразборно.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.