НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главен инспектор Симеон Симеонов, РС ПБЗН - Кюстендил: Усложнена е пожарната обстановка в областта

Главен инспектор Симеон Симеонов, РС ПБЗН - Кюстендил: Усложнена е пожарната обстановка в областта

15 Март 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Усложнена е пожарната обстановка в областта. Това каза пред журналисти главен инспектор Симеон Симеонов, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Според Симеонов от началото на месец март са възникнали 141 пожара в сухи треви и храсти в Община Кюстендил, а най-честата причина за това са почистванията на земеделски имоти. При силен вятър огънят се разпространява на огромни площи. „Нашите съграждани излязоха да чистят своите имоти и по най-лесния начин – със запалване, без да се съобразяват с метеорологичните условия и забраните”, каза Симеон Симеонов.
По думите му от началото на месеца са засегнати 2.8 млн. кв. метра земи. В общините Невестино и Трекляно също има повече пожари. Според Симеонов хората могат да почистват имотите си не със запалване, а с изнасяне на сухата растителност извън имота. „Ежедневно наши колеги патрулират в района на общината, целта е превенция и установяване на хората, причинили пожари. До момента, в рамките на 15 дни, са установени 15 души и са съставени актове за установяване на административно нарушение”, каза Симеонов. По думите му кметовете на населените места също могат да контролират този процес, да установяват нарушители. Глобата за нарушителите на забраните е от 50 до 2 000 лева.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Големият брой пожари в сухи треви и обучението на безработни лица бяха сред основните теми на заседанието на кметовете на населени места в общината

Кюстендил: Големият брой пожари в сухи треви и обучението на безработни лица бяха сред основните теми на заседанието на кметовете на населени места в общината

15 Март 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Големият брой пожари в сухи треви и обучението на безработни лица бяха сред основните теми на заседанието на кметовете на населени места в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. На заседанието, провело се в залата на Община Кюстендил, присъстваха кметове и кметски наместници на малки населени места в общината, представители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и на Дирекция „Бюро по труда”. Кметовете бяха запознати с тревожната статистика относно възникналите до момента пожари в сухи треви, както и с необходимостта от допълнителни мерки за предотвратяване на подобни пожари. Самите кметове имат правомощия за контрол и за налагане на глоби на хора, причинили пожари. В рамките на заседанието беше представена информация и за възможност за обучение на лица, регистрирани като безработни в Дирекция „Бюро по труда” – Кюстендил. „Има заповед на кмета, да не се допускат свободно движещи се животни до водоемите, с цел предотвратяване разпространението на заболявания”, каза Стоян Ръждавички, кмет на село Раждавица. По думите му е обсъдена и темата за добива на дърва за огрев на корен. До края на месец март трябва да бъдат изготвени списъци с желаещите лица, а целта е самият добив да се извърши през летния сезон. Това ще спомогне дървата да изсъхнат, което да доведе и до отделянето на по-малко вредни вещества, при горенето по време на отоплителния сезон.

Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.