НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times of Israel:  Еврейски групи предоставят финансова подкрепа за жертвите от новозеландските нападения

The Times of Israel: Еврейски групи предоставят финансова подкрепа за жертвите от новозеландските нападения

27 Март 2019 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Американският еврейски комитет в партньорство с новозеландския еврейски комитет предостави финансова подкрепа за пострадалите при нападенията срещу двете джамии в Нова Зеландия и за мюсюлманската общност в страната, информира израелският The Times of Israel.
“Ние сме засегнати като евреи, като човешки същества, да отговорим със страстта на сърцата си на семействата на жертвите, цялата мюсюлманска общност в Нова Зеландия бе наранена от това събитие,”, заяви в специално изявление във вторник Дейвид Харис, председател на Американския еврейски комитет.
Все още не се знае как ще се събират средствата, но от Еврейския Съвет са обявили, че ще намерят нужната агенция, през която да получават и разпределят помощите.
50 мюсюлмани бяха убити и поне 20 – ранени при стрелбата на 15 март в джамиите „Ал Нур“ и „Линууд“ в Крайстчърч.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Министър-председателят на Нова Зеландия нареди разследване на клането в Крайстчърч

AFP: Министър-председателят на Нова Зеландия нареди разследване на клането в Крайстчърч

25 Март 2019 | 05:21 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн нареди да се проведе независимо съдебно разследване на нападенията в Крайстчърч, заявявайки, че тя иска да знае как стрелец застрелва 50 души на 15 март, съобщава AFP.
„Важно е да не остане никакъв камък необърнат, за да стигнем до начина, по който е станал този терористичен акт и как бихме могли да го спрем“, каза Ардерн пред репортери, добавяйки, че разследването ще включва разузнавателни служби и полиция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Daily Sabah (Турция): „Шарли Ебдо“ и Крайстчърч: Две терористични нападения, двойни стандарти

Daily Sabah (Турция): „Шарли Ебдо“ и Крайстчърч: Две терористични нападения, двойни стандарти

23 Март 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 12 януари 2015 година в цяла Франция приблизително три милиона и 700 000 души излязоха на траурно шествие заради убийствата в Париж, в знак на единство и солидарност. Повече от 40 световни лидери се включиха в шествието. Между 7 и 9 януари 2015 година 17 души бяха убити от трима терористи, които нападнаха редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо“, еврейски магазин и парижкото предградие Монтруж, пише в авторския си коментар за турския всекидневник Daily Sabah журналистката Мерве Шебнем Оруч. Маршът беше организиран изключително бързо, но милиони вървяха по улиците на Париж и пееха „Аз съм Шарли” ("Je suis Charlie"). Навсякъде по света – от Хонконг до Тунис, в големите световни градове се събираха тълпи, светлини осветиха световни паметници в цветовете на френския трикольор.
„Шарли Ебдо“ е известно като сатирично издание. То се обявява срещу всякакви авторитети, срещу всичко, което може да е свещено и свято, или срещу превъзходството на който и да е индивид или група. Много пъти в списанието са пускали карикатури, с които се присмиват на исляма, а през 2015 излиза брой, в който за пореден път пророкът Мохаммед е подложен на обиди. Това нарани мюсюлманите. За тях всякакви изображения на Пророка са забранени, тъй като са сквернословни.Най-простичко казано, редакторите на „безотговорното списание“ – това са техни думи - нараниха чувствата на вярващите в исляма. Но има и нещо повече, действайки необмислено безразсъдно, те трасираха пътя на самите екстремисти – единият от тях тържествено се закле да служи на „Ислямска държава“, а другите двама на Арабския полуостров заявиха лоялността си към Ал Каида. Така си намериха повод да си организират своята кървава атака. Всички мюсюлмански държави, включително и френската мюсюлманска общност, незабавно заклеймиха терористичното нападение.

Liberté, Equalité, Fraternité
Атаката срещу „Шарли Ебдо“ беше по-различна от всички други касапници и кланета. То се възприе като нападение срещу свободата на словото. След нея светът ми изглеждаше тъй сякаш няма нищо друго по-велико в него от свободата да се изразяваш. Мислех си, че свещената идея за свободата на словото е над всичко останало. В оня ден Париж ми изглеждаше като храм на открито, в който достойно се засвидетелства уважение пред свещеното свободно слово. Но питах се къде е свободата на религията, друг един крайъгълен камък на демокрацията. Докато следях всички шествия, всички послания за обединение, приветствията, които се поднасяха към свободата на изразяване, започнах да си мисля, че това ми напомня на лицемерие. Сега, като се замисля за двойните стандарти по отношение на свободата на речта и на религията, си спомням, че тогава на ум ми дойде една мисъл: това ще се окаже паметно събитие –след този ден, без съмнение, ислямът ще бъде нападнат, а за повод ще бъде обяви за не-миролюбива религия. И няма да е само с думи, присмех или обиди.
Днес много разузнавателни служби на Запад предупреждават, че привържениците на идеята за бялото превъзходство купуват и носят оръжие. Андеш Берин Брайвик беше първи. На 22 юли, 2011, той уби 77 души и проведе педантично добре обмислена атака в Норвегия, една много мирна страна. Норвежкият терорист Брайвик, обявен за „вълк единак“, написа 1 500 страници манифест и на тях обясни крайно екстремисткия си възглед за заплаха, която носи ислямът срещу неговата нордическа раса поради действията на „домашните предатели“. Текстът му беше зов за депортация на всички мюсюлмани от Европа, ръководство как да се подготвят подобни насилствени действия.
Преди седмица, в петък един австралийски терорист, Брентън Тарант, изби 50 мюсюлмани в две джамии в Крайстчърч, друга мирна страна, Нова Зеландия. Изби ги, докато се молеха. Все още няма световни траурни шествия в тяхна памет, няма обещания за единство и солидарност от други страни, почти няма и заклеймяване или предупреждение от световните лидери, че се надигат заплахи от крайно десни и крайно леви терористични групи. Освен мюсюлманските държави, в това число и Турция, от Запада единствено германският канцлер Ангела Меркел използва думата „тероризъм“, когато изрази съболезнования на „гражданите, които бяха нападнати и убити от омразата на расизма“ при атаките над джамиите. От нейно име говорителят й каза: „Заедно се изправяме срещу такива актове на тероризъм“, като поясни, че жертвите не са правили нищо друго освен „мирно да се молят в своята джамия." И австралийският премиер Скот Морисън каза няколко думи и описа като „екстремист, десен, опасен терорист“ австралиеца Тарант, който също заплаши мюсюлманския свят с манифеста си от 74 страници.

Ролята на Ардерн
Няма значение до колко тя бе оставена като самотна фигура от останалия западен свят, новозеландският премиер Джасинда Ардерн се опита да даде най-доброто от себе си, за да облекчи болката на семействата на жертвите. Решително застана срещу тероризма в света, където дори либерално настроените или центристки лидери се опитват да са симпатични на хората, които живеят с мисли за превъзходство на бялата раса, само и само да не изгубят избирателите си. По нейните собствени думи, Джасинда Ардерн пое ролята да е „гласът на мъката на една нация.“ Тя се превърна в лицето на Нова Зеландия пред света и осъди терористичните нападения. Веднага след нападението, в събота, с черен шал на глава, за да изрази уважение, посети семействата на жертвите и обеща да им гарантира сигурност в джамиите и в страната, която ги е приела.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание заради ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание заради ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия

20 Март 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов свика Съвета по сигурността към Министерския съвет. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На извънредното заседание беше обсъдена ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия.
Направен бе изводът, че осъществената терористична атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година. По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни.
Съветът по сигурността разгледа също темата за осъществяваните в Източното Средиземноморие енергийни проекти с оглед на националните интереси на България в тази сфера. Изразено бе становището, че намирането на решение на някои различия или противоречия между ангажираните страни е в полза за регионалната стабилност и енергийната сигурност на европейските страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Нова Зеландия се прощава с жертвите на нападението в Крайстчърч

FAZ: Нова Зеландия се прощава с жертвите на нападението в Крайстчърч

20 Март 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Нова Зеландия ще се прости с жертвите на нападението в две джамии в Крайстчърч с официална церемония в петък, която ще започне с минута мълчание, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Седмица след трагичните събития страната все още е парализирана от шок. Министър-председателят Джасинда Ардърн вече подчерта, че най-вероятно всички жертви са мюсюлмани. Възпоменателната служба за тях ще бъде отслужена в Крайстчърч.
Междувременно първите жертви бяха погребани според ислямския обред. Телата на син и баща бяха положени в Мемориалния парк в града, предадоха местните медии. Двамата са били родом от Сирия и са пристигнали в Нова Зеландия преди няколко месеца.
От редакцията припомнят, че при стрелбата от миналия петък загинаха 50 души, а 30 други бяха ранени. По случая бе задържан 28-годишен екстремист от Австралия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Турция обеща да върне новозеландците „в ковчези“, след като Ердоган е споменат в манифеста на терориста

The Daily Express: Турция обеща да върне новозеландците „в ковчези“, след като Ердоган е споменат в манифеста на терориста

19 Март 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Лондон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да изпрати обратно терористите, които взеха на прицел мюсюлманите в страната, „в ковчези“. Неговото име беше споменато в списъка на световните лидери в манифеста на нападателя от Нова Зеландия, пише в днешния си брой The Daily Express.
В петък самотен стрелец извърши нападения в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, като уби 50 души и нарани още дузина. Заподозреният Брентън Тарант публикува онлайн „манифест“, в който има призиви да бъдат убити кметът на Лондон Садик Кхан, германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Документът, озаглавен Великото заместване“, дава, макар и смътна, представа как Тарант е бил повлиян от крайнодесния норвежки масов убиец Андерс Брейвик, който уби 77 души през 2011 година.
В понеделник, по време на възпоминателна церемония в памет на избитите през 1915 година османски войници в кампанията край Галиполи срещу британските, австралийските и новозеландските сили, Ердоган предупреди новозеландците, че ще им върне всеки заподозрян в тероризъм „в ковчег“, ако се опитат да пренесат антимюсюлманските нападения в Турция.
Като използва шока от терористичните нападения като доказателство за световния сантимент срещу мюсюлманите и като една по-голяма заплаха за самата Турция, Ердоган се обърна към тълпата в Канаккале с думите: „Ние сме тук от 1 000 години и ще останем тук до времето, когато настъпи апокалипсис.Това е волята на Господ. Те се опитват да ни проверяват от 16,500 клм разстояние, от Нова Зеландия, с посланията, които ни изпращат. Това не е отделен акт, това е организирано.”
Като намекваше за името на Истанбул преди идването на мюсюлманите, по времето, когато градът е бил християнски, той заяви „Никога няма да превърнете Истанбул в Константинопол“.
“Вашите деди дойдоха тук … и се върнаха в ковчези. Вън от съмнение е, че и вас ще ви изпратим обратно по същия начин.“
Тези думи са произнесени след новината, че по време на срещите в предизборната кампания, проведени часове след атаките, г-н Ердоган е показал снимки от убийствата на негови привърженици от проислямистката му партия „Справедливост и развитие“. Това негово поведение е било критикувано в Крайстчърч като заплашващо живота на новозеландците, които пътуват по света.
Външният министър на островната държава Уинстън Питър е говорил след заседание на кабинета на Нова Зеландия, като е споменал на своя турски колега, че е грешка по време на предизборната си кампания Ердоган да използва подобни снимки и видеоматериали.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористите разчитат на страха, обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористите разчитат на страха, обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели

18 Март 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Терористите разчитат страшно много на страха, който е обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели и да разпространят своите послания. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма, който бе в България за представяне на книгата си „Размисли за сенките“. Браян Дженкинс уточни, че е посветил много години от живота си на това да се опита да разбера процеса на радикализация – процеса, който превръща един човек в терорист. „Без значение дали ще говорим за джихадистите или ще говорим за крайнолевите, като например Червените бригади и Червените армии в Германия, или ще говорим за крайнодесните екстремисти. Във всеки случай това, което е изключително важно, е да разбереш, не да съдиш или да симпатизираш, а просто да се опиташ да вложиш своите усилия и експертиза, да обясниш начина на мислене и кое е провокирало това мислене, конкретните действия на терориста. Всъщност нашата работа, това, което ние правим, е да повишим информацията, да повишим разбирането и да намалим истерията, а това от своя страна като резултат да намали терора. Или с други думи, в резултат на нашите усилия, действия, знания, експертиза, ние се опитваме, обяснявайки тероризма, да намалим следващата му поява и да намалим аурата“, добави експертът. Браян Дженкинс обясни, че при посещението си в България терористът Брентън Тарант остава фокусиран само в миналото, тоест той не може да направи анализ на България днес. „В България днес има турско малцинство, което живее в мир с останалата част от населението. Аз не казвам, че тук-таме няма някакво напрежение, но такова срещаме във всяко общество. Това е турско малцинство, което е представено от собствена политическа партия. България днес е успяла да надживее тези битки от историята и те не са отражение на днешните въпроси, които вълнуват обществото. И тук е редно да се отбележи големият успех, който България е успяла да извоюва, за разлика от много други държави, където за съжаление това не се наблюдава, а именно при наличие на турско малцинство в страната, това малцинство да не се радикализира и това малцинство да не стане последовател на крайните екстремистки идеи на джихадизма, каквито виждаме в много други общества, включително западни. Това е големият напредък на България. Войната и робството са останали в миналото“, коментира експертът. По думите му днес предстоят предизвикателства, с които държавата трябва да се справи, но те са по-скоро в икономическите сфери. „А битките, вековните войни на противопоставяне на религии, за щастие, за България са останали в миналото“, допълни Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Медиите работят извънредно, за да хвърлят вината за атаката в Нова Зеландия върху мен

Доналд Тръмп: Медиите работят извънредно, за да хвърлят вината за атаката в Нова Зеландия върху мен

18 Март 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник обвини медиите в страната за това, че са хвърлили вината върху него за убийствата в две новозеландски джамии миналата седмица, пише американският вестник The Hill.
„Медиите са фалшиви новини работят извънредно, за да хвърлят вината върху мен за ужасяващите атаки в Нова Зеландия. Ще трябва доста да се потрудят, за да го докажат. Толкова е смешно!“ – написа Тръмп в „Туитър“.
Някои медии в САЩ, обяснява вестникът, се съсредоточиха върху манифеста на убиеца, в който Тръмп е определен за „символ на обновената бяла идентичност“, а някои експерти твърдят, че той е разпалил белия националистически плам по целия свят.
Генералният прокурор на Минесота Кийт Елисън (Д) направи този аргумент по време на участието си в понеделник сутрин по CNN.
„Мисля, че понякога просто трябва да се съгласите с обективните доказателства и те сочат, че той е съпричастен към тази гледна точка“, казва Елисън, който е първият мюсюлманин, избран в Конгреса. Елисън реагира на коментарите на Тръмп от петък, когато президентът заяви, че не вярва белият национализъм да е във възход въпреки стрелбите, при които загинаха 49 души.
„Не мисля, че е така. Смятам, че това е малка група от хора, които имат много сериозни проблеми“, заяви американският президент пред журналистите.
Тръмп също е попаднал под обстрел за изявлението си от август 2017 г., че има „много хубави хора от двете страни“ на митинг на бели националисти Шарлътсвил, Вирджиния, където мъж, присъстващ на митинга, уби контрапротестиращ.
Представители на Белия дом многократно отричаха Тръмп да има бели националистически възгледи.
„Президентът не е бял „супремасист“. Не знам колко пъти трябва да го кажа“, заяви началникът на канцеларията на Белия Дом пред Fox News.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход

18 Март 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма. „И както навремето рицарите са се заклевали преди битка, по този начин той идва в България, вижда се като такъв, вижда местата, изписва ги, след това по време на терористичния акт търси умело и играе с този символизъм, което е част от сюжета, който се опитва да разкаже. А сюжетът го издига в главна роля на рицар, подобно на рицарите от 13-15 век, които се заклеват в името на преследване на дадена идея. И от тази гледна точка можем да търсим много символизъм“, допълни Браян Дженкинс. Според него посещението на Брентън Тарант до България има за цел да му даде статут на рицар и да оправдае неговите действия. „Но всъщност и това посещение до България, и манифеста, който той публикува, и видеото, което прави, това са само част от инструментите, които използва, за да разкаже своята история и да вдъхнови хората. Тук е много важно да отбележим, че той не се е самоубил, както други терористи, той все още е жив. И поради акта, който е извършил, е привлякъл вниманието на обществото към себе си. Това означава, че той е готов да разкаже още. Вече има сцената, на която да го направи. И вярва, че разказвайки го, ще увлече една макар и малка група от хора, мотивирани да го последват и да следват неговия пример“, каза още Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Атентатът в Нова Зеландия е част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Атентатът в Нова Зеландия е част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации

18 Март 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Атентатът в Нова Зеландия е малка част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации, които проповядват антисемитизъм, занимават се с противовес на имиграцията или искане на предотвратяване на миграционните процеси. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма. „Това е една цяла голяма вселена от нарастване на напрежението. И този атентат е само част от тази обща картина“, добави експертът. Според Браян Дженкинс има редица причини за терористични атаки, сред които влизането на бежанци в Европа, мигрантски вълни, хора, които влизат от Близкия Изток и опитът на европейците да се противопоставят на това. „Със сигурност трябва да отчетем също икономическите трудности и неравенства, които водят до ескалация на напрежението. Например в САЩ в момента сме свидетели на нарастваща имигрантска ксенофобска вълна. Винаги е имало такива настроения в САЩ в различни степени, но в момента наблюдаваме увеличаване на броя на хората, които смятат, че трябва да се противопоставят на тези процеси. Във всички случаи говорим за ескалация на страх, ескалация на гняв и те дават своя резултат в такива терористични атаки“, каза още Браян Дженкинс. По думите му основната мотивация за подобна ескалация на терористични актове е свързана с това, че голяма част от хората вярват в една теория на конспирацията, която казва, че националните правителства, които са ръководени от капиталистите, имат дългосрочна цел да заместят белите, християните с имигранти най-често от Близкия Изток или от Африка. „И всъщност, тези процеси на нашествия, които ние виждаме, се смесват с вярванията на хората в такава теория на конспирацията и те виждат в мигрантите или в бежанците нашественици, които тук ще ги изместят. В конкретния случай за терориста от Нова Зеландия, от публикувания от него манифест всъщност виждаме, че при него има голяма смесица от различни идеологии. От една страна той открито симпатизира на комунистическия режим в Китай, но също толкова подкрепя и фашизма по време на Втората световна война, изказва се по различни екотеми. Но това, което при него е последователната линия на развитие на неговата мисъл, е, че той вижда инвазия на мюсюлманите сред бялото християнско население и счита, че трябва да предприеме мерки, поне според него, да спре тази инвазия“, коментира експерт по проблемите на сигурността и тероризма Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти след атентата в Нова Зеландия

Сливен: Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти след атентата в Нова Зеландия

18 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Сливен. Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти, съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от Областната дирекция на МВР – Сливен. От дирекцията допълниха, че обекти като гари и автогари традиционно са обект на повишено внимание от страна на полицията, но допълнителни мерки след атентата в Нова Зеландия не са предприемани.
Целите, които си поставя ръководството на ОДМВР - Сливен са свързани с повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемост на престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки, корупция и други, ощетяващи държавния бюджет. Запазване на тенденциите по намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата. Осигуряване на спокойна обстановка за произвеждане на предстоящите избори кампании за 2019 година е също цел на ОДМВР – Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

18 Март 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до надопустимо напрежение между християни и мюсюлмани. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ бившият ръководител на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков. Той обясни, че всички коментари за посещението на атентатора Брентън Тарант у нас са излишни. Ясно е, че той има негативно отношение към исляма, но повече ще се разбере след изслушването му в съда, на което Тарант пожела да се защитава сам, без адвокат. „ От тук нататък е ясно, че вниманието трябва да се съсредоточи както върху ислямския екстремизъм, така и към християнския. Коментарите и действията в този случай не трябва да се правят прибързано. Необходима е спокойна оценка на всичко, защото всяка непремерена оценка или действие може да доведе до повишаване на напрежението между общностите. На някои от съседните ни страни е необходимо малко, за да пламне огън“, каза той. Той припомни напрежението между Сърбия и Косово, където проблемите още не са решени. Бившият началник на военното разузнаване посочи, че понякога едно изпуснато изречение може да взриви дадена ситуация. „Трябва да бъдем много внимателни, нека да изчакаме действията и резултатите на съответните органи в Нова Зеландия“, каза още той.
Ген. Чавдар Червенков припомни случая с атентата срещу папата от близкото минало, коментарите и действията около терористът Мехмет Али Агджа, който в един момент е бил изкаран едва ли не български възпитаник. В следствие на това и до ден днешен не могат да се заличат съмненията върху участието на българска страна в атентата, въпреки че такова няма, каза още той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков:  Терористът Брентън Тарант най-вероятно  не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

Боян Чуков: Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

18 Март 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. „Тези енциклопедични знания, които трябва да притежава дадената личност, за да напише този текст означава, че той трябва да стои денонощно пред книгите и да се образова, за да постигне това професорско ниво. А в случая става дума за 28 годишен младеж, който признава, че е бил изключително посредствен ученик, едва е преминавал от един клас в друг, а след това заявява пак в своя документ, че е безсмислица и безумие човек да ходи в университетите, защото няма какво да научи“, обясни експертът. Боян Чуков каза още, че на снимките от домът на Тарант няма библиотека и не са открити книги. Освен това той демонстрира бедност, но в същото време притежава уникална колекция от скъпо струващи оръжия. Притеснителен е фактът, че след случилото се в Нова Зеландия в джихадистките сайтове се публикуват различни заплашителни закани, като не става ясно към кого точно са отправени, добави експертът.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

Министър Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

18 Март 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това съобщи от Вашингтон вътрешният министър Младен Маринов, предаде БНР. „Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива“, заяви Маринов. Той припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година. Вътрешният министър определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.
Маринов е на посещение в Съединените щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, Сикрет Сървис и службите за гранична сигурност. Той коментира още, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност. „Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната, като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет-годишен“, заяви той. Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.
По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Той обясни, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на „мигрантския натиск“ в България.
По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни. „Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани, мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност, включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия“, посочи Маринов и увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

18 Март 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Терористичният акт в Нова Зеландия е точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. Според него това може да реанимира конфронтацията на Балканите. „Трябва да имаме предвид, че последните години сериозните анализи и монографии, които излязоха в Западна Европа недвусмислено посочват Балканите като основна база на джихадизма в Европа. България като част от Балканите винаги трябва да бъдем нащрек. Основното е да предпазим нашите мюсюлмани, които са лоялни граждани към България, но са изложени на опасност с външна намеса да бъдат радикализирани. Засега това не се получава. Но в този план ние трябва много внимателно да подсилим нашите специални служби. Да им оказваме по-голямо съдействие, да бъдат отпуснати повече финансови средства и да се отнасяме с много по-голямо уважение към тяхната работа“, каза той. Боян Чуков обясни, че в историческите препратки на манифеста изпратен от стрелеца Брентън Тарант до премиера на Нова Зеландия, касае нашият регион и битката на християните срещу мюсюлманите. Тероризмът е инструмент, който се ползва и за регионални и за глобални фактори и трудно прозира дали зад даден терористичен акт стои мощна служба или е местна инициатива, каза още той.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Нападателят от Крайстчърч е закупил оръжия и муниции в интернет

FAZ: Нападателят от Крайстчърч е закупил оръжия и муниции в интернет

18 Март 2019 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Нападателят от новозеландския град Крайстчърч, който откри стрелба в две джамии и отне живота на 50 души, е закупил оръжия и муниции в интернет, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Новозеландският онлайн магазин Gun City потвърди, че 28-годишният Брентън Тарат е поръчал онлайн най-малко четири оръжия – при това по съвсем законен начин. В тази връзка премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардърн обяви, че кабинетът й се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията. „Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

18 Март 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардърн обяви, че кабинетът й се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията, предава AFP.
„Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.
При нападението в Крайстчърч от петък загинаха 50 души, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Полицията в Австралия претърсва жилища, свързани със заподозрения за атаките в Крайстчърч

Independent: Полицията в Австралия претърсва жилища, свързани със заподозрения за атаките в Крайстчърч

18 Март 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция е претърсила две жилища, свързани със заподозрения в стрелбата в новозеландската джамия, пише британският вестник Independent.
Екип за борба с тероризма в Нов Южен Уелс изпълни заповеди в жилища в градовете Санди Бийч и Лорънс в 8,30 часа местно време.
Съобщава се, че сестрата на предполагаемия стрелец Брентън Тарант живее в дома в Санди Бийч, докато майка му живее в Лорънс.
„Основната цел на тази дейност е официално да се сдобием с материал, който може да подпомогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в съвместна декларация на австралийската федерална полиция и полицията на Нов Южен Уелс.
„Обществото може да бъде уверено, че няма информация, която да предполага настояща или предстояща заплаха, свързана със заповедта за претърсване“, се казва в изявлението.
Полицията съобщи, че семейството на Тарант съдейства при разследването на атаките в Крайстчърч.
Последните събития станаха два дни, след като 28-годишният австралиец се появи в съда, обвинен в убийство, при което 50 души загинаха.
Казва се, че е публикувал онлайн манифест от 74 страници и го е изпратил по електронна поща на министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, преди да извърши атаката.
В неделя хиляди хора отдадоха почит на импровизирани паметници на жертвите на клането, оставяйки цветя, свещи, балони и съболезнования пред джамията Ан Нуур и ботаническите градини на града.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

18 Март 2019 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция нахлу в две къщи, свързани с масовите стрелби, при които бяха убити 50 души в две новозеландски джамии миналата седмица, съобщи полицията, предава AFP.
Къщите бяха в Нов Южен Уелс, където обвиняемият стрелец, Брентън Тарант, е израснал, въпреки че прекарал по-голямата част от последното десетилетие в чужбина.
„Основната цел на дейността е официално да се сдобием с материал, който може да помогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в полицейско изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

18 Март 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията съобщава, че Брентън Тарант, който е обвинен в смъртоносните стрелби в две новозеландски джамии, е бил на гръцките острови Крит и Санторини и е преминал през страната два пъти през 2016 г., съобщава в. Kathimerini.
Властите в България, Турция, Хърватия и Унгария също потвърдиха посещенията на Тарант между 2016-2018 г., като е проучвал битките между християните и Османската империя.
„Що се отнася до 29-годишния извършител на терористичната атака в Нова Зеландия на 15 март 2019 г., беше установено, че той е влязъл в страната ни два пъти през 2016 г. чрез транзитни полети (29 ноември 2016 г. и 10 декември 2016 г.). Освен това, през същата година (20 март 2016 г.) той е влязъл в страната ни с полет от Истанбул и е останал за няколко дни в Ираклион, Крит и Санторини“, се казва в изявление на полицията.

Преводи редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научно-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическия поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия

Илиана Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научно-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическия поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия

17 Март 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Г-да Радев и Борисов, имате ли научно-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическия поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Светът беше потресен от избиването на невинни хора и дори, деца в джамията Ал-Нуур в град Крайстчърч в Нова Зеландия. Извършителят Брентън Тарант се оказа 28-годишен фитнес инструктор, който, забележете, напуска работа и обикаля Европа и Азия, като отделя специално внимание на Балканите и, забележете, на България. Кой го „вдъхнови“ за това проучване - историческата му грамотност, със сигурност, не е налице. И кой го финансира – заплатата му, със сигурност, не покрива този воаяж? И кой го мотивира да стане нечовешки масов убиец?
Вероятно, г-да Радев и Борисов, сте обърнали внимание на гневната реакция на президента на Турция Реджеп Ердоган, че отношение към исляма ескалира към масово избиване. „Атентатът, явно, е дълго планирано и мотивирано действие. Това не може да се подмине само като спонтанна атака. Разбирането, което олицетворява този убиец, е взело за мишена нашата страна, нашата нация и лично мен, ясно се вижда как това разбиране заразява като раково образувание и западните общества“, категоричен беше Ердоган.
Най-важното за България е кой и защо „поръча“ България? Кой поръча надписи на кирилица на оръжията на извършителя за боевете при връх Шипка през 1877 г., битката при Булаир 1913 г., имената на Константин II Асен и Фружин - синове на българските царе Иван Срацимир и Иван Шишман, останали в историята като организаторите на първото въстание срещу османските нашественици след завладяването на България?
Най-важното за България днес е Ердоган да не погази в гнева си споразумението с Борисов и да пусне бежанците към Европа. Защото България ще бъде буквално прегазена.
За това питам: Г-да Радев и Борисов, имате ли научно-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическия поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Крайстчърч: как тихото градче стана мишена на терора

The Guardian: Крайстчърч: как тихото градче стана мишена на терора

17 Март 2019 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Крайстчърч е известен като градът-градина и представлява мека цел за всяка атака, твърдят експерти по сигурността, пише в неделния си брой The Guardian.
24 часа след като стрелецът вилня из двете джамии сред благата атмосфера на „града-градина“ Крайстчърч, разположен на Южния остров, вниманието на хората започва да се насочва към дирене на отговор защо този тих провинциален анклав се превърна в мишена за най-смъртоносната екстремистка атака, която Нова Зеландия е преживявала. Какво е принудило заподозреният извършител на нападението да шофира повече от 350 клм на север от дома си в Дънидин, за да осъществи плановете си.
Има голям дисонанс между имиджа на този „град-градина“ и гротескния кошмар на петъчния след обед. Дълго време градът гради представата за себе си като за „най-английския град извън Англия“, с неговите огромни градини и живописна архитектура в готически стил. Животът върви с бавно темпо, хората са скромни.
Между един и два процента от 340 000-те му жители са мюсюлмани. Двете джамии са съвсем близко една до друга, те са големи като размери и никой не се грижи за охраната им, а това вече ги превръща в „мека“ мишена. Изборът на Доналд Тръмп се превърна в стимул за крайно десните в целия свят, а Нова Зеландия не е изключение. Крайно дясното поведение в тази страна се засилва в последните няколко години.
След 2011 година, когато Крайстчърч преживя тежко земетресение, отнело живота на 185 души и оставило град като катедрала в руини, властите спират програмата за бежанците, докато се опитват да възстановят градския център.
През същите тези години градът изгубва 20,000 души от жителите си, които престават да смятат, че могат да имат бъдеще в него. Повишава се процентът на умствено болните, на домашното насилие и злоупотребата с лекарства и наркотични вещества.
През миналата година, след като повечето части от града отново се съживяват и започват да функционират, Крайстчърч отново се превръща в център за установяване на бежанци, да посреща много хора от Сирия. За някои от тях се смята, че са сред жертвите на петъчната атака.
Правителството на премиера Джасинда Ардерн удвои квоти за бежанци от 750 на 1,500 годишно, като най-много са сирийците, които пристигат тук. Провинциалните власти активно ги ухажват, особено в Южния остров, където населението е малко и застаряващо, включително и в Дънидин, където е живял нападателят, и Крайстчърч, където се случи нападението на джамиите.
Ненадейно се оказва, че броят на хора с различни намерения се е увеличил много в градове, които до неотдавна са били с преобладаващо етническо европейско население. Така докато голяма част от проблемите си остават нерешени, мюсюлманите в Крайстчърч, където те са повече отколкото в Дънидин, може да се превърнат в цел за всеки. Друг фактор е имиджът на самата Нова Зеландия като на място, където живеят миролюбиви и обичливи хора. Така тя се оказва, че притежава всичко онова, което подобни агресивни индивиди, като нападателя, мразят – красота, акцент върху инклузията, упорита работа за подобряване на расовите взаимоотношения, огромна доза толерантност, разнообразие и приятелски отношения между жителите му. Освен това, ако подобни индивиди успеят да произведат някое голямо и шумно събитие в страна, която е недокосната от тероризма, това ще им се впише с главни букви в сметката. Възможно е стрелецът да е искал да раздели Крайстчърч от останалата част на страната. Но както кентъбърийците, жители с корени от Кентърбъри, постоянно повтарят един на друг и на своите мюсюлмански приятели, в крайна сметка плановете на такива агресивни крайни екстремисти се провалят, защото „те – това сме ние, а ние – това са те“. Техният наратив е свързан със западния свят и мюсюлманският свят е несъвместим с него.
Но вместо да е град, който лесно би могъл да бъде разделен, се оказва че Крайстчърч е място, което остана тихо, спокойно и обединено още на следващия ден след атаката в петък.
В градската болница прекараха съботния дене по-голяма част от членовете на мюсюлманската общност в града, а другите жители се организираха, за да им помогнат като предлагаха автомобилите си, пакети с храна и топли напитки или просто само приятелско лице, за да поговорят с пострадалите. Един афганистански бежанец е казал в болницата „Новозеландците ни обичат и ние ги обичаме“.
“Kia kaha,” - така се поздравяват хората в този град-градина. На езика на местните маори това означава „бъди силен“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Хиляди се събраха в Мелбърн, за да подкрепят мюсюлманската общност след атаката срещу джамиите в Нова Зеландия

The Hill: Хиляди се събраха в Мелбърн, за да подкрепят мюсюлманската общност след атаката срещу джамиите в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Мелбърн. Хиляди хора се събраха в Мелбърн, Австралия, за да изразят подкрепа за мюсюлманската общност след стрелба в две новозеландски джамии, оставяйки 49 поклонници мъртви и десетки други ранени, съобщава електронното издание на американския в. .
Участници четоха молитви и речи, за да почетат жертвите по време на събитието в Държавната библиотека на Виктория, като изразиха солидарност със страха, пред който мнозина бяха изправени след нападението.
„Това, което се случи в Крайстчърч, беше тероризъм. Убийците са терористи. Но в нашето общество няма място за предразсъдъци и расизъм. Расизмът убива, ислямофобията убива. Като мюсюлмани ние живеем с това всеки ден“, казва един от участниците.
Няколко паметници в Мелбърн бяха осветени в червено, бяло и синьо, цветовете на новозеландския флаг.
Атаката подтикна към призиви за съчувствие към жертвите и осъждане на бялото превъзходство по цял свят.
28-годишен австралийски гражданин е обвинен за стрелбата. Стрелецът публикува повече от 70 страници манифест, изпълнен с анти-мюсюлманска и анти-имигрантска реторика.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари

Проф. Николай Радулов: Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари

16 Март 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
София. Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и бивш зам.- вътрешен министър по повод нападението в Нова Зеландия. Според проф. Радулов е притеснително това, че атентатът е извършен в изключително спокоен град, в който мюсюлмани и християни са живеели, разбирайки се помежду си. На въпрос, как приема теорията извършителят да е има поръчител, той отговори: „Не бих казал, че тук е възможно да става дума за поръчител, по-скоро някой, който му е въздействал. Какви са целите и дали този някой е последната брънка на веригата, това е друг въпрос“. „Най-вероятно зад този терористичен акт стои някой, който въобще не е глупав. Тук става въпрос за дългосрочна стратегия с ясно изразена цел, с ясно определени последствия. Има някой зад този човек, определено, но това не е поръчково убийство. Това не е елементарно убийство с поръчков убиец, това е индоктриниран човек, който вярва в това, което иска да демонстрира“, подчерта проф. Радулов. „Направил е всичко възможно да представи пред света всички свои мисли с всички тези надписи по пълнителите. Така, че не става дума за обикновено наемно убийство. Става дума за сериозна акция и операция, зад която стоят умни хора и не малко пари“, изтъкна бившият секретар на МВР. По думите му действията на нашите служби не се различават от тези в останалите страни. „Главният прокурор и министърът на вътрешните работи подробно и обилно ни запознават с това, къде е бил, как се е движел, от къде влязъл и от къде излязъл от България и т.н. Това, разбира се, е нужно, защото за предотвратяване на подобни престъпление, трябва да бъде изяснен и почерка на престъпника“, отбеляза още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: След нападението в Нова Зеландия е възможно да се разгори огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб

Проф. Николай Радулов: След нападението в Нова Зеландия е възможно да се разгори огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб

16 Март 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Нападението в Нова Зеландия не е просто терористичен акт, напълно възможно е да се разгори голям огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и бивш зам.- вътрешен министър по повод нападението в Нова Зеландия. „Мисля, че никой няма съмнение, още повече специалните служби, че е нужна мобилизация. Този случай е много особен. Той е нещо, за което аз от няколко години говоря“, обясни проф. Радулов. „След поредица от терористични актове, в които основните движещи лица и евентуалните вдъхновители на тези акции са мюсюлмани и въздействат с помощта на светите мюсюлмански книги. Въпреки, че по един много изкривен начин, тази радикализация, свързана с мюсюлманството, няма как да не доведе до крайнодясна радикализация, която да се опре на християнството като противопоставяне на мюсюлманството“, изтъкна той. „Това е изключително опасно, защото, сега имаме не просто един терористичен акт, при който са загинали много хора. Вероятно това е искра, от която е напълно възможно да се разгори един голям огън на едно модерно противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб“, изтъкна Радулов. „Може да се окаже, че това е по-опасно от всички неща, които си ги говорим през последните няколко години - за това как Западът има враг в лицето на Русия за хибридните войни и т.н“, коментира бившият секретар на МВР. Според него може да се окаже, че опасността е изключително близко до нас. „Съвсем наскоро имаше новина, че нашите специални служби са получили информация за евентуални, ако не терористични клетки, то такива, свързани с радикализирани ислямисти в Родопите. Възможно е и това да е фалшива информация, но аз мисля, че е твърде възможно да е истинска“, посочи Николай Радулов. По думите му сега в Европа няма специална служба, която да не се е мобилизирала заради случилото се в Нова Зеландия.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, по-скоро би се учил от националистите на Балканите

Проф. Владимир Чуков, арабист: Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, по-скоро би се учил от националистите на Балканите

16 Март 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, той по-скоро би се учил от националистите на Балканите. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с пребиваването в България на терориста Брентън Тарант. „Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е твърде малка. По време на следствието е добре да бъде попитан защо е избрал тези конкретни градове – видяхме ги много добре изложени от нашите следствени органи“, посочи Чуков. „Считам, че той в това си битие по-скоро би се учил от националистите тук, би попил нещо от действията, които се създават на Балканите. Т.е. той по-скоро е ученик на онова, което имаме като конструирани отношения на Балканите, отколкото човек, който би придавал, който би допринасял за тях“, коментира арабистът. Според него няма конкретна заплаха за България. „Ако излезе цялата фактология, много въпроси ще излязат наяве. Човек, който е убил 50 души, е терорист и няма как да бъде оправдан. Както видяхме, всички се разграничиха от него – и нашите власти, и външният министър на Сърбия“, посочи арабистът. „Това е нещо, което ние като европейци трябва категорично да осъдим. Трябва обаче да си направим сериозни изводи като цяло за това, какво послание изпраща той към европейците, издигайки лозунга „Европа на европейците“, подчерта Владимир Чуков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант е посетил Източна Европа, защото счита, че тя отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант е посетил Източна Европа, защото счита, че тя отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса

16 Март 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Брентън Тарант е посетил държави от Източна Европа, защото счита, че тази част от света отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод терористичния акт в Нова Зеландия. Чуков посочи като интересен факт това, че Тарант не се е опрял на Кръстоносните походи, където много ясно се очертават сблъсъците между християнство и ислям, а се насочва към Източна Европа, взимайки нашата история. „Според мен това се дължи и на един факт, който може би в последствие ще излезе, че той всъщност счита по-скоро източната част на Европа като онази, която отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса. Той дори казва, че първият враг на Турция, това е Русия“, обясни арабистът. „И естествено трябва да кажем, че много силно е повлиян от историята на Република Сръбска и дори говори за декларацията за независимост на Република Сръбска от Сърбия“, коментира Чуков. Той припомни, че днес Тарант е изправен пред съда и посочи, че ще му бъде интересно ако процесът бъде предаван публично. „Всичко при него е видимо, терорът, който той вся, е видим и той дори се гордее с това. И всъщност ето една пряка причина защо Нова Зеландия – той осъществява своя акт в Крайстчърч, което на английски означава „християнска черква“. Той напада богомолците в две джамии в Крайстчърч – т.е. той счита, че в града, който е създаден от християнски проповедници, трябва да има само християни и той трябва да ги изчисти по начин, по който това са правили европейските владетели от 12-и чек до 18-и век в нашата част на Европа“, обясни проф. Чуков. „Има и още нещо – пак поставяйки акцент върху източната част на Европа, той отправя заплахи към Турция, към турския президент Реджеп Ердоган. Той оправя заплахи и към канцлера Ангела Меркел. Отправя заплахи и към кмета на Лондон. Ето там според мен има някои прикрити компоненти, които по време на съдебното дело може би ще излязат“, изтъкна той. Според него прави впечатление, че освен в европейските държави като България, Румъния, Унгария, Хърватска и Черна гора, терористът е ходил и в Турция и Пакистан. „И ето тук е въпросът – какво е търсил в Пакистан? Неща, които може би ще излязат по време на процеса“, попита Владимир Чуков. По думите му ако процесът не бъде публичен, а скрит за медиите, тогава може би има детайли, които не са много лицеприятни за днешната политическа класа и въобще за онази част от християнския свят. „Така че покрай терористичния акт, който е извършен от един бял расист, от един човек, който очевидно е мотивирал своите действия с расовата сегрегация, ще се открият някои елементи, които протичат в геополитически план“, заяви проф. Чуков и уточни, че става дума за нови процеси, които текат в западното общество. „Виждаме детайли, които непрекъснато излизат на повърхността, и много от фактите, които се добавят, насочват към различни мисли, водещи до появата на този тип тероризъм – бял, расов, антимюсюлмански. Но дори и само детайлите, които се появяват на повърхността, ни карат да се позамислим“, подчерта Владимир Чуков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант не иска да изглежда като обикновен килър, а да отправи своето послание към света за превъзходството на бялата раса

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант не иска да изглежда като обикновен килър, а да отправи своето послание към света за превъзходството на бялата раса

16 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Брентън Тарант не иска да изглежда като обикновен килър, а да отправи своето послание към света за превъзходството на бялата раса. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод терористичния акт в Нова Зеландия. „Става въпрос за човек, който очевидно се е опитал да възпроизведе това, което стана преди осем години в Норвегия. Човек, който е вдъхновен от делата на Андраш Брайвик – норвежецът, който в момента излежава 25-годишна присъда“, заяви Чуков. Според него интересно в случая е, че нападателят е австралиец, а всъщност говори от името на европейците. „Той се опитва да въведе един манифест – т.е. да не изглежда като един криминален убиец, като един обикновен килър. А иска да се мотивира, да каже своето послание към света. Именно в тази си част той прилича на Андраш Брайвик, но разликите са очевидни“, обясни проф. Чуков. „Андраш Брайвик излага своето послание на базата на една разработка в 1500 страници, която той озаглавява „Декларация за европейската независимост“. В конкретния случай австралийският нападател създава нещо по-малко – 59 страници, които той озаглавява „Голямата замяна“, допълни Чуков и уточни, че в оставеното от австралиеца послание се чувства превъзходство на бялата раса над всички останали. „Специфичното при австралиеца е, че той изразява една определена териториална сегрегация. Правейки анализ на неговата разработка, ние виждаме, че той наистина изразява своята ненавист и омраза към мюсюлманите, емигрантите, ромите, евреите, но някак си мишената е Турция. Има специален параграф към турците, в който той казва, че турците имат право да живеят свободно само на изток от Босфора. Константинопол според него е град, който трябва да бъде освободен“, коментира Владимир Чуков. „Нещо повече - той дори се обръща към всички онези турци, които живеят на територията на Европа – включително и на европейската част на Турция, на които казва, че трябва да напуснат. И ето тук е много интересен факт, който според мен го е взел от Андраш Брайвик – някак си моето разсъждение е, че той търси своята „идеална държава“, която се базира на сегрегацията, на превъзходството на бялата раса“, посочи арабистът. „На базата обаче на едно минало, което се очертава на базата на битката на европейците срещу Турция. Това, което е интересно е, че той конкретизира своите очертания в източната част на Европа - сблъсъкът между кръста и полумесеца той вижда в историята на Балканите, започвайки от 12 век и стигайки до 19 в., включвайки и събитие от нашата страна – битката при Шипка“, обясни още проф. Чуков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган призова за справедливост за жертвите  в Нова Зеландия

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган призова за справедливост за жертвите в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Нова Зеландия да привлече виновните за нападенията на джамиите в петък, като описва инцидента като "клане", предава Anadolu Agency.
Обръщайки се към митинг в северозападната провинция Текирдаг, Ердоган заклейми стрелеца, убил поклонници и споменал Истанбул в манифест, който публикува в социалните медии.
„Той е идвал в Истанбул веднъж за три дни и още веднъж за 40 дни. Какви са връзките му? Ще разберем!“ – заяви Ердоган.
„Той говори глупости, като казва: „Ще дойдем в Истанбул и ще унищожим всички джамии и минарета“. Къде е Нова Зеландия и къде е Турция? ” - каза той.
"Как може един убиец на другия край на света да действа с такава злоба срещу мюсюлманите и турците?" - запита Ердоган, говорейки за нападателя на Нова Зеландия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Как новите европейски идеи мотивираха стрелеца от Крайстчърч?

Politico: Как новите европейски идеи мотивираха стрелеца от Крайстчърч?

16 Март 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Париж. Въпреки че нападението стана от другата страна на света, човекът, който го извърши, заяви, че започва своето планиране след пътуване до Франция - вдъхновен от идеи, които се филтрират в десния дискурс в Европейския съюз, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
Връзките бяха показани в манифест от 73 страници, че привърженикът на превъзходството на бялата раса, който се нарича Брендън Тарант в социалната мрежа „Туитър“, обяви защо е убил 49 мюсюлмански поклонници по време на петъчните молитви в Крайстчърч, Нова Зеландия.
Документът е пълен с препратки към европейски събития, фигури и идеи - започвайки с неговото заглавие.
Терминът "Голямата замяна" е извлечен от тезата, публикувана през 2011 г. от френския десен интелектуалец Рено Камю, както е обяснено от неговия автор, неговата централна идея е проста: "Имате народ на едно място, в едно поколение, поставяте на негово място един или няколко други народи, ”пише той преди няколко години.
Тарант е засегнат от изхода на френските избори с това, което той нарича поражението на Ле Пен от "антибелия" политик Еманюел Макрон.
Книга на Камю, озаглавена "Голямата замяна", не е особено търсено произведение. Но неговата централна идея - че бялото население на Франция е заменено от мюсюлмански имигранти, пристигащи масово от бивши колонии в Северна Африка - бързо придобива известност в десните кръгове.
Робърт Менард, бивш активист на свободата на печата, се превърна в крайно десен кмет на южния град Безие, го възприе като пример за това, което се случва в неговия регион. Същото се случи и с десния полемист Ерик Земмур, автор на бестселър "Самоубийството на Франция" и Ален Финкилкраут, член на Френската академия, институцията, която пази френския език.
Демографите отхвърлиха голямата идея за заместването като расистка и ненаучна. Но основната идея, която се корени в расовата наука от 30-те години на миналия век и антисемитската литература от нацистката епоха, остава привлекателна за някои благодарение на измамната си простота.
Много вероятно е убиецът от Крайстчърч да е влязъл в контакт с идеята, ако не и със самата книга, в годините, довели до атаката му. Според манифеста му, убиецът е прекарал време във Франция през 2017 г., година на избори, по време на която острият антиимиграционен език се е разпространил в ефира, както и в онлайн общностите, в които участва. Опитът във Франция и излагането му на "слухове", които е чел за мюсюлманите, са засилили решителността му да извърши убийствата.
„От много години слушах и четях за нахлуването във Франция на не-бели, за много от тези слухове и истории смятах, че са преувеличавания, създадени, за да прокарат политически идеи“, пише Тарант. , Разбрах, че историите не само са истински, но и дълбоко подценявани. Във всеки френски град имаше нашественици. "
Езикът на крайно десните кампании през 2017 г. отразява това мислене. Докато френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен отхвърли голямата замяна като публична „теория на конспирацията“, някои от нейните съюзници, включително и племенницата й, Марион Марешал Льо Пен , бяха по-малко категорични. Една година преди изборите по-младата Льо Пен присъства на събрание, на което Камю е звездата, и често изказва идеята, че Франция е изложена на риск да загуби своята християнска идентичност заради чужденците. По-възрастната Льо Пен - която Тарант е нарекъл "квази-националист", не е достатъчно екстремна по негово мнение - стабилно се приближава към тази линия, докато кампанията се е движила, определяйки изборите като "цивилизационен избор" между про-и антиимиграционния избор. сили.
Не е ясно доколко Тарант е проследил френската предизборна кампания, ако изобщо го е правил. Френските власти все още не са потвърдили присъствието му там. Но идеите, които се разпространяват - включително голямата подмяна и по-екстремния му вариант, "белият геноцид" - се филтрираха в англоезичния интернет свят и станаха популярни по време на изборите. Във всеки случай, той е повлиян от резултата, от това, което той нарича поражението на Льо Пен от "антибелия" политик Еманюел Макрон, и описа победата на последния като повратна точка, която го е накара да започне да планира атака, когато се е върнал обратно в Австралия.
За политологът Жан-Ив Камю (няма връзка с великия теоретик за замяната), Тарант е преди всичко един твърд привърженик на бялото превъзходство, която се подразбира от идеята му от 14 думи: „Трябва да осигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за нашите деца“. Визия, която провъзгласява, че белите или арийците са по-добри от другите раси, е по-екстремна от идеите на Льо Пен или дори Камю и говори за радикализацията на убиеца в „тъмния интернет“.
Но няма съмнение, че престоят му в Европа е попълнил идеологическия му инструментариум. Възхищавайки се на британски фашист Осуалд Мозли, неговото преклонение към норвежкия убиец Андерс Брейвик и неговото описание на себе си като „фашист”, всички сочат те към идеология, която е изкована в европейската ковачница, и атака, която отговаря на възприеманите обстоятелства в Европа ,
"Това са идеи, които са родени във Франция, но пътуват далеч и широко и сега оформят политическия дискурс в голяма част от Европа", казва Жан-Ив Камю.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС остро осъжда терористичния акт в Нова Зеландия

ДПС остро осъжда терористичния акт в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. ДПС остро осъжда терористичния акт в Нова Зеландия. Това се посочва в позиция на председателя на ДПС Мустафа Карадйъ, публикувана на сайта на партията. "От мое име и от името на Движение за права и свободи изказваме нашите най-искрени съболезнования за жертвите и пострадалите при престрелки в джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия. Категорично осъждаме проявите на тероризъм и омраза във всичките им форми. Терористите нямат народност, нямат религия, нямат оправдание за престъпленията си срещу човечеството и срещу мира. Пожелаваме бързо възстановяване на ранените и пострадалите", се казва още в съобщението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев, ГЕРБ: Службите в България работят добре, ние сме най-стабилната държава на Балканите

Валентин Радев, ГЕРБ: Службите в България работят добре, ние сме най-стабилната държава на Балканите

16 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Службите в България работят добре. Ние сме най-стабилната държава на Балканите. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
Няма по-добра защита срещу страховете на хората от казването на истината, без да пречи на разследването, добави Радев. По думите му, добрите отношения между България и Турция трябва да продължават.
Радев призна, че потенциалната опасност от бежанска вълна остава. Европа не може да говори, че кризата с миграцията е свършила. Близо 90% е намалял натискът, но това не означава, че Европа е станала по-притегателно място.
„Кризата не е приключила. Пикът е преминал. Европа работи малко бавно, но взехме правилните решения. Трябва да направим това, което премиерът постоянно говори – там, където се случват нещата, да дадем пари и инвестиции, да опазим границите“, каза Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мюсюлманите в Крайстчърч се борят с шока и се страхуват за бъдещето

AFP: Мюсюлманите в Крайстчърч се борят с шока и се страхуват за бъдещето

16 Март 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Мюсюлманите в Крайстчърч се борят с шока и се страхуват за бъдещето, пише AFP.
Преди няколко месеца джамията в Линууд в Крайстчърч гордо постави нови килими в залите си.
В петък светлокафявите килими бяха оцветени с кръв, след като стрелецът нахлу в сградата и стреля по богомолците.
"Навсякъде имаше кръв. Всичко беше извън контрол", каза Ибрахим АбделХалим, имам от джамията в Линууд.
Подобно на по-широката мюсюлманска общност в Крайстчърч, роденият в Египет АбделХалим се бори да се примири с насилието, докато чака да погребе мъртвите.
Работейки съвместно с местната ислямска общност, АбделХалим се опита да освежи джамията, след като общността закупи имота през началото на 2018 година.
Някои от седемте поклонници, починали в Линууд, са били сред най-ентусиазираните участници, които са дарили личното си време, за да помогнат в усилията за набиране на средства.
"Никога не сме си мислели, че в Нова Зеландия това може да се случи. Нова Зеландия е толкова приятелско място, можете да оставите вратата си отворена. Но не сега", добави той.
„Мисля си какво ще се случи следващия път… може да има повече хора, …някъде другаде“.
Това е чувство, споделяно от Сахра Ахмед, новозеландец от сомалийски произход и медицинска сестра, която е активна в местна мюсюлманска общност.
Сахра заяви, че нападенията показват, че островната нация от южния Пасифик не може да избегне глобалната вълна на десния екстремизъм.
"Това е глобално явление, за добро или най-лошо, то се случва във всички части на света. И някои хора обичат да внасят идеи отвън. Така че не сме имунизирани от това, което се случва по света", каза тя.
"Няма значение къде отиваш, светът е много малък", допълва Сахра.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Тарант е пътувал в България като турист, няма данни за терористична дейност

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Тарант е пътувал в България като турист, няма данни за терористична дейност

16 Март 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Тарант е пътувал в България като турист, няма данни за терористична дейност. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде Нова телевизия. Брентън Тарант е бил в България през 2018 г. Според събраната от службите информация до момента, мъжът е пребивавал на няколко места, докато е обикалял страната ни.
„През нощта колегите не са спрели да работят. Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм на територията на България”, заяви Ивайло Иванов.
„Засега данните, които имаме е, че той е бил в България като турист. Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица. Да, може да проверим дали се е срещал с български граждани или с чужди граждани на територията на страната”, обясни Иванов. По думите му обаче данните засега сочат, че през цялото време е пътувал сам.
„Исторически обекти е посещавал. Пак казвам няма никакви данни за извършване на някаква дейност, свързана с тероризъм на територията на страната”, заяви главният секретар на МВР.
Той съобщи, че Тарант е спал в Плевен, но отказа да даде повече информация за това, къде точно. „Имаме я тази информация, но не мога да ви я кажа. На няколко места е спал, установени са, знаем населените места. Няма как да ви кажа, докато не извършим необходимите проверки”, допълни Иванов.
Той заяви, че все още няма информация как Тарант е плащал у нас – кеш или с карта.
„Всичко това се проверява, имаме добра връзка с колегите от ДАНС, контратерористичният център работи, там има колеги от всички служби, отделно държим интензивен обмен с партньорските служби”, допълни Иванов. „Това е най-важното според мен, че нямаме никакви данни за терористична дейност на територията на страната”, обясни Иванов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Разсрочването на задълженията на Главното мюфтийство е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители

Председателят на НС Цвета Караянчева: Разсрочването на задълженията на Главното мюфтийство е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители

16 Март 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Основният аргумент за разсрочването на задълженията за вероизповеданията е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.
„Темата за разсрочването на вероизповеданията е много тънка. И когато започна да се изпълнява новият Закон за вероизповеданията, се оказа, че всички ще си получат субсидията освен мюфтийството, защото има тези задължения. По каква причина не са ги плащали не мога да кажа“, заяви Караянчева.
Попитана дали мюфтийството има имоти за милиони, председателят на парламента посочи, че това ще кажат данъчните служби. „Оказва се, че втората по големина общност в България ще остане без средства за заплати на духовните лица. Много анализатори казаха, че възможността да се запазим от радикален ислям са именно българските мюсюлмани. И мислейки в тази посока, може би това е стъпката, която предприехме, за да можем да помогнем на това вероизповедание да продължи религиозната си дейност“, подчерта тя.
На въпрос за това, че и Софийският университет, и Народния театър имат задължения, но на тях дълговете не им се опрощават и така излиза, че за ГЕРБ джамията е по-важна, Караянчева отговори, че това със сигурност не е така. „Всеки един български гражданин е важен за управляващите и Народното събрание. Всеки може да подаде документи по ДОПК и да бъде взето отношения по тази тема. Но според мен причината за случилото се е свързана с невъзможността на мюсюлманските духовни лица да си вземат заплатите, защото те втори-трети месец остават без заплати“, коментира тя.
Караянчева посочи, че лихвите при разсрочването на задълженията на вероизповеданията ще бъдат на общия ред така, както е в ДОПК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: През последните години тероризмът засили своето влияние в цяла свят и това е много притеснително

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: През последните години тероризмът засили своето влияние в цяла свят и това е много притеснително

16 Март 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. През последните години тероризмът засили своето влияние в цяла свят и това, което се случва е много притеснително. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в предаването „Седмицата“ по „Дарик радио“ във връзка с терористичното нападение в Нова Зеландия. Тя обясни, че по темата за българската връзка с извършителя на нападението знае толкова, колкото и българските граждани. Очаквам службите да ни разкажат повече. Не мога да давам оценка на работата им, защото не съм запозната в дълбочина с тяхната работа. Надявам се, че си вършат добре работата, защото тя е за сигурността на България, коментира Караянчева. „Наистина ужасно събитие.Където и да се случи такова събитие, е кошмар“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нападението в Крайстчърч (ОБЗОР II)

Нападението в Крайстчърч (ОБЗОР II)

16 Март 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Множество хора бяха убити, а други ранени, след като въоръжен нападател откри огън в джамия по време на следобедни молитви в новозеландския град Крайстчърч. По-късно стана ясно, че е извършена атака и в друга джамия.
„Ясно е, че сега това може да бъде описано само като терористично нападение. От това, което знаем, изглежда, че е добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която направи обръщение към шокираната нацията за случващото се, като подчерта, че то е вкарало страната в „едни от най-мрачните й дни“.
Във връзка с нападенията бяха задържани четирима души.„Четирима са в ареста, трима от тях са мъже, има една жена“, поясни представител на правоохранителните органи. Съгласно думите му, полицията е открила и обезопасила експлозиви, прикрепени към превозното средство на нападателя. Разследването показа, че той е екстремист с австралийско гражданство.
Министър-председателят на Австралия Скот Морисън подчерта, че атаката е извършена от „екстремист, крайнодесен, терорист“. Той обаче отказа да разкрие допълнителна информация за самоличността му, като подчерта, че разследването се води от полицията в Нова Зеландия. Впоследствие новозеландските власти поясниха, че той е мъж на възраст под 30 г. Срещу него са повдигнати обвинения за убийство, а изслушването в съда е насрочено за събота, 16 март.
Междувременно новозеландските власти повишиха нивото на заплаха за сигурността до „високо". Разследването по случая продължава.
Няма данни за пострадали или загинали българи, съобщиха от МВнР.

Оръжието, използвано за нападението в Нова Зеландия, има надписи за България

Британският таблоид Daily Mail публикува снимки на оръжието, с което 28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. На тях се виждат надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България.
Според изданието надписите на оръжието може да разкрият много за източника на вдъхновение на нападателя за извършване на атаката.
На снимките се виждат няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи, както и на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи „Битка при Булаир 1913". Става въпрос за Битката при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус.
„Това е най-голямата битка на Втората балканска война, в която България нападна бившите си съюзници Сърбия и Гърция. Османците експлоатираха ситуацията, за да завземат стара територия от българите“, обяснява британският вестник.
На оръжието и пълнителите се четат още името на принц Фружин – синът на цар Иван Шишман (1371-1395), който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената е и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).
В Сърбия се отнесоха много сериозно към замесването на страната в трагичните събития, като изразиха опасения, че използваната сръбска песен може да насочи радикализирани терористи към цели в Сърбия или свързани със Сърбия.
Сръбският президент Александър Вучич е изпратил съболезнователна телеграма до властите в Уелингтън по повод терористичния атентат в двете джамии в Крайсчърч, Нова Зеландия, информира скопската електронна медия „24 Инфо“ и добавя, че дипломат номер едно на Белград Ивица Дачич осъди нападението, но и поясни, че въпреки различните медийни съобщения, "Сърбия няма никаква връзка с терориста и ги обяви за злоупотреба ". Той е заявил категорично, че подобни твърдения „вредят на сръбските интереси и ние ще арестуваме всеки, за когото имаме съмнения“.
В сръбските медии се посочват подробности за убиеца Брентън Тарант, който западните медии свързват със Сърбия и за когото смятат, че има "сръбски корени".
Белградското държавно радио и телевизия, РТС, предават текст от британския вестник "Дейли Мейл", в който се анализира "Манифест"-ът на Тарант. В него изтъква, че се е вдъхновил от норвежеца Андрес Брайвик, който през 2011 година уби 77 души в Осло, както и от десните движения и личности в целия свят, сред които има и от Русия, България, Сърбия.
На оръжието, което е използвал по време на нападението, са изписани дати на битки срещу Османската империя, каквато е битката за Виена (1683), както и имена на повечето исторически сръбски личности, изписани на кирилица. Сред тях са княз Стефан Лазар Милош Обилич, Марко Милан. Освен това, в "Манифест"-а си Тарант споменава участието на САЩ и НАТО в събитията в Косово, като го определя като "балканизация". Австралиецът е подчертал, че "никога няма да позволи САЩ и НАТО отново да са на страната на мюсюлманите и да убиват християни в Европа".
Сръбските медии показаха и кадри от колата на Тарант преди атентатите. Чуват се звуци от песента "От Бихач, до Петрово село", посветена на Радован Караджич.
Белградската телевизия H1, информира, че анализаторите са разделени в мненията си за "опасността за Сърбия, заради сръбската музика", и предава изказване на професор Зоран Драгишич от Факултета по сигурност. Според него терористичното нападение в Нова Зеландия поставя сърбите и Сърбия в неблагоприятна светлина, тъй като има опасност от терористични нападения както в Сърбия, така и в Република Сръбска. Военният анализатор Александър Радич успокои аудиторията, като обясни, че едва ли сръбска музика може да стане повод за подобно нападение в Сърбия.
Според коментатора на вестник "Политика" Бошко Якшич на Сърбия "само това й трябва", но е убеден, че ще има някакъв опит за отмъщение. Тогава обаче цялата тази история ще се тълкува твърде политизирано.
Турция изрази възмущение от атентатите, както и от споменаването на страната в плановете на терориста
Десният екстремист, който снима с камера как вилнее в две джамии в тихия новозеландски град Крайстчърч и изби 49 богомолци, в събота се яви в съда с повдигнато обвинение за убийство.
28-годишният австралиец Брентън Тарант се появи с белезници и бяла затворническа риза. Той седеше без да се помръдне, докато съдията четеше обвинителния акт, в който му се повдига едно единствено обвинение. Очаква се да му бъдат отправени и други обвинения.
Той е бивш фитнес инструктор, самопровъзгласил се като фашист. Понякога се обръщаше да огледа присъстващите в съдебната зала медии. Съдебното заседание, по време на което бяха направени кратки изслушвания, се провеждаше при закрити врати от съображения за сигурност.
Той не пожела да бъде освободен под гаранция и бе отведен в предварителния арест до следващото заседание, насрочено за 5 април.
42 души все още се намират в болница заради раните си. Сред тях е и дете на четири години. Нападението, извършено в петък, се смята за най-смъртоносното, което е предприемано срещу мюсюлмани в западния свят в наше време.
Извън съдебната сграда, която се охранява от тежко въоръжена полиция, синовете на 71-годишният афганистанец Дауд Наби настояваха за справедливост.
"Чувството, което изпитваме, е яростно.", според него. "Излиза извън границата на въображението. "
В събота премиерът Джасинда Ардерн поясни, че жертвите са от целия мюсюлмански свят – Турция, Бангладеш, Индонезия и Малайзия и са им предоставили консулска помощ.
Убит е един саудитски гражданин, а друг е ранен по собствени сведения на новинарския телевизионен канал Ал-Арабия.
Поне двама йорданци са сред убитите, по данни, съобщени от външния министър на тази държава. Говорителят на пакистанското МВнР Мохаммед Файсал е заявил, че пет граждани на държавата му се водят изчезнали.
Ардерн описа убийството, което сравни с пиянство, като терористична атака и каза, че стрелецът, който не присъства в никакви списъци и няма криминално досие, е купил законно две полуавтоматични оръжия, две пушки и винтовка. Тях именно той е използвал. Премиерът е пояснила, че "нападателят е имал издаден лиценз за притежание на оръжие“, издаден през ноември 2017-та, а оръжията е започнал да купува един месец по-късно. Тя е заявила категорично: „нашите закони за притежаване и ползване на оръжие ще бъдат променени“.
Заподозреният е документирал в крайно десен „манифест“ собствената си радикализация и две години на подготовка, която е преминала в продължителна и дълбока потайност. Той е заснел на видео в главната джамия на Крайстчърч как преминава от помещение в помещение, от жертва на жертва, стреляйки по ранените отблизо, докато те се борят да изпълзят навън, за да се спасят.
Още двама остават в предварителния арест, макар че не са ясни техните връзки с нападението. Трети човек, който е бил по-рано задържан, се оказва, че е бил сред публиката, но е имал огнестрелно оръжие и се е опитвал да помага.
В кола са били открити два експлозива и са неутрализирани от военните, докато полицията е нахлула внезапно за обиск в къща в Дънидин, в която се предполага, че е живял заподозреният.
"Ужасяваща касапница"
Целият свят изразява съболезнования за жертвите.
Американският президент Доналд Тръмп заклейми „ужасното клане“, при което „невинни хора умряха по такъв чувствителен начин“, но отрече крайно десният екстремизъм да се е превърнал в широко разпространено явление.
Говорейки в Сидни австралийският премиер Скот Морисън описва стрелеца като "десен екстремист и опасен терорист ".
Стрелецът е имал две мишени – джамията „Ал Нур“, където загинаха 41 човека, и втора, по-малка джамия в предградие на Линууд, където други седем също не са сред живите. Сред мъртвите има жени и деца.
Сред оцелелите са и 17 членове на отбора по крикет от Бангладеш. Тяхната среща в събота с отбора на Нова Зеландия бе отложена. Има и оцелял палестинец, който се е спасил, след като е видял как някой пред него е бил застрелян в главата: „Чух три бързи изстрела, после имаше десет секунди пауза и всичко почна отново“, казва той, но без да спомене името си. „След това хората започнаха да бягат“, е заявил пред френската телеграфна агенция.
От новозеландската полиция обявиха, че видеото, заснето от стрелеца, е „ крайно депресиращо“ и предупредиха уебюзърите, че ще им се повдигнат обвинения до 10 години затвор за споделяне на подобно „противно съдържание“. AFP потвърди достоверността на заснетия филм, който няма да разпространи.
Новозеландците са шокирани от случилото се. Те стават свидетели на не повече от 50 убийства годишно в страна с население от 4.8 млн. души и се гордеят, че живеят н сигурно и спокойно, приветливо място. Полицията предупреди мюсюлманите да не посещават джамиите „никъде в Нова Зеландия“ след нападенията в Крайстчърч. Петък е свещен ден за тях.
"Навсякъде има тела"
Нападението шокира местното мюсюлманско население. По-голяма част от него е пристигнала в островната държава като бежанци. Свидетел каза, че той е чул изстрелите докато се молел, а след това видял съпругата си мъртва на пътеката пред джамията. Друг човек сподели, че е видял как убиват децата му – „Имаше тела навсякъде“.
Масовите стрелби са изключително редки в Нова Зеландия, която затегна оръжейните си закони, за да ограничи достъпа до полуавтоматичното оръжие още през 1992 година, две години след като умствено разстроен човек изби 13 души в град Арамоана на Южния остров. В същото време всеки на възраст над 16 години може да кандидатства за стандартен лиценз за притежаване на оръжие, след като изкара курс за сигурност и премине през тест пред полицията.
Крайстчърч е относително малък новозеландски град, през 2011 година влезе в глобалната комуникация заради смъртоносно земетресение отнело живота на повече от 180 души.
След нападението новозеландските власти обмислят забраната за продажба на полуавтоматично оръжие.

Редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Премиерът правилно събра службите - когато има тревожна информация, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия

Сергей Станишев, ПЕС: Премиерът правилно събра службите - когато има тревожна информация, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия

16 Март 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът правилно събра службите, защото когато има тревожна информация, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия. Това каза Сергей Станишев, евродепутат, лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и министър-председател на България в периода 2005 – 2009 г., в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с реакцията на властите по случая с терористичното нападение в Нова Зеландия и българската следа. „Правилно са събрани службите, защото когато има каквато и да е информация, която е тревожна, хората трябва да знаят, че държавата предприема действия да се направи анализ“, заяви Станишев. „Аз нямам информация за същността на анализа, но предполагам, че този терорист по-скоро случайно е преминавал през България, отколкото свързано с това ужасно нападение“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Реакциите в Сърбия на събитията в Нова Зеландия

„24 Инфо“ (Македония): Реакциите в Сърбия на събитията в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. Сръбският президент Александър Вучич е изпратил съболезнователна телеграма до властите в Уелингтън по повод терористичния атентат в двете джамии в Крайсчърч, Нова Зеландия, информира скопската електронна медия „24 Инфо“ и добавя, че дипломат номер едно на Белград Ивица Дачич осъди нападението, но и поясни, че въпреки различните медийни съобщения, "Сърбия няма никаква връзка с терориста и ги обяви за злоупотреба ". Той е заявил категорично, че подобни твърдения „вредят на сръбските интереси и ние ще арестуваме всеки, за когото имаме съмнения“.
В сръбските медии се посочват подробности за убиеца Брентън Тарант, който западните медии свързват със Сърбия и за когото смятат, че има "сръбски корени".
Белградското държавно радио и телевизия, РТС, предават текст от британския вестник "Дейли Мейл", в който се анализира "Манифест"-ът на Тарант. В него изтъква, че се е вдъхновил от норвежеца Андрес Брайвик, който през 2011 година уби 77 души в Осло, както и от десните движения и личности в целия свят, сред които има и от Русия, България, Сърбия.
На оръжието, което е използвал по време на нападението, са изписани дати на битки срещу Османската империя, каквато е битката за Виена (1683), както и имена на повечето исторически сръбски личности, изписани на кирилица. Сред тях са княз Стефан Лазар Милош Обилич, Марко Милан. Освен това, в "Манифест"-а си Тарант споменава участието на САЩ и НАТО в събитията в Косово, като го определя като "балканизация". Австралиецът е подчертал, че "никога няма да позволи САЩ и НАТО отново да са на страната на мюсюлманите и да убиват християни в Европа".
Сръбските медии показаха и кадри от колата на Тарант преди атентатите. Чуват се звуци от песента "От Бихач, до Петрово село", посветена на Радован Караджич.
Белградската телевизия H1, информира, че анализаторите са разделени в мненията си за "опасността за Сърбия, заради сръбската музика", и предава изказване на професор Зоран Драгишич от Факултета по сигурност. Според него терористичното нападение в Нова Зеландия поставя сърбите и Сърбия в неблагоприятна светлина, тъй като има опасност от терористични нападения както в Сърбия, така и в Република Сръбска. Военният анализатор Александър Радич успокои аудиторията, като обясни, че едва ли сръбска музика може да стане повод за подобно нападение в Сърбия.
Според коментатора на вестник "Политика" Бошко Якшич на Сърбия "само това й трябва", но е убеден, че ще има някакъв опит за отмъщение. Тогава обаче цялата тази история ще с тълкува твърде политизирано.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of India: За девет индийци, които са били в джамията в Крайстчърч, няма сведения

The Times of India: За девет индийци, които са били в джамията в Крайстчърч, няма сведения

16 Март 2019 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Делхи. За девет индийци няма информация след нападенията в двете джамии в Крайстчърч в петък, съобщава излизащият в Делхи водещ англоезичен вестник The Times of India.
По непотвърдени данни поне двама от тях са ранени. Индийският главен комисар в Нова Зеландия Саджив Кохли съобщава за изданието, че мисията е открила 24х7 помощни линии, за оказване на помощ на пострадалите и за информация. Правителството в Делхи веднага е оказало помощ на семействата на засегнати от инцидента индийски граждани да получат визи за Нова Зеландия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Мюсюлманите се страхуват

The Times: Мюсюлманите се страхуват

16 Март 2019 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мюсюлманите се страхуват, те са наранени, но ние не трябва да се поддаваме на омразата, публикува в съботното си издание коментар на Мааджид Наваз барометърът на британските медии The Times.
„След геноцида в Босна атаката от петък бележи най-ниската точка за мюсюлманските общности на Запад. Това нападение е най-голямата терористична атака в Австралазия, осъществявана от един единствен човек. Тя е равнозначна по брой жертви на стрелбата в нощния клуб в Орландо през 2016-та. Завинаги тя ще представлява травма за нас и ще се отрази върху начина, по който ние ще възприемаме нови и възникващи категории от бялото превъзходство и антимюсюлманския тероризъм. През миналия месец бях нападнат в Сохо в Лондон при расистка разпра, челото би беше ударено от неизвестен предмет. Вероятно ще нося белега за цял живот. Ако преди пет години някой ми беше казал, че ще ми се случи подобно нещо в стил расистко насилие и ксенофобска омраза, която виждаме как расте заедно с нашите тийнейджъри, аз нямаше да му повярвам.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: „Най-черният ден“: Как реагира пресата на стрелбата в Крайстчърч

The Guardian: „Най-черният ден“: Как реагира пресата на стрелбата в Крайстчърч

16 Март 2019 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Касапницата в Нова Зеландия, при която загинаха 49 души, преобладава на първите страници на печатните издания в целия свят, пише британският The Guardian и прави обобщен обзор на редица англоезични
издания.

Нова Зеландия: медиите в страната определят петък, когато се стреля в двете джамии в Крайстчърч като „ един от най-черните дни“ в историята на страната.
The Press, водещият в самия град Крайстчърч вестник и сред най-тиражираните печатни издания в островната държава, излиза с потресаваща първа страница, на която са показани оцелелите. Заглавието е „Краят на невинността“, до който тези нападения са довели това спокойно и мирно общество. „Думите не могат да опишат случилото се“. Така тази тема се превръща в обща за вътрешните печатни издания. Политическият коментатор Брайс Едуърдс пише за друг водещ новозеландски вестник - The New Zealand Herald: „Много от хората, които са пряко пострадали от тази стрелба, може би са имигранти в Нова Зеландия. Може би те са бежанци. Те са избрали Нова Зеландия за свой дом и тя е техен дом.“ Съботно-неделното издание на the Dominion Post, вторият по-големина вестник в страната, който излиза в Уелингтън, е със сходна като на първи две издания челна страница. Към тях се присъединява и гласът на The Nelson Mail, малко издание, което излиза в град Нелсън, разположен на Южния остров. В The Otago Daily Times се включват и събитията от Дънидин, където се смята, че е живят заподозреният Бретън Тарант, според него именно това градче е било истинската първоначална мишена.

Обединеното кралство
The Guardian се фокусира върху превъзходството на бялата раса, което е изразено от мъжа, обвинен в убийство. Вестникът отбелязва, че социалните медии са критикувани за ролята, която са изиграли. Водещо заглавие е „Клане в Нова Зеландия – мъж застреля 49 души в джамии“.
Много от останалите британски вестници се концентрират предимно върху ролята на социалните медии, след като се оказва, че заподозреният е подготвил нападението си именно през онлайн платформите.
The Times съобщава, че МИ5 разследва възможни връзки между заподозрения стрелец и крайно десни екстремисти в Кралството.
The Telegraph в съботния си брой пише на първа страница „Първата терористична атака на социалните медии“.
The Sun излиза с водещо заглавие „ Терорист изби 49 мюсюлмани – показа на живо ужаса във Фейсбук чрез сцени, които шокираха света“
The Express: „ Подхранвано от омразата нападение срещу ценностите, които обединяват всички нас“
Twitter Ads info and privacy
The Daily Mirror в съботното си издание определя стрелеца като “ангелско момче, което се е превърнало в дяволски крайно десен масов убиец ”.

Австралия
Някои от австралийските таблоиди се фокусират върху мъжа, обвинен за убийството на 49 души – той е австралийски гражданин, те включват на първата си страница имиджи, заимствани от лайвстрииминга на касапницата, въпреки молбата, която полицията и в Нова Зеландия, и в Австралия отправят да не се споделя визуален материал.
The West Australian: на първата му страница се чете: „ Аз съм обикновен бял мъж. Работническа класа. Нисък доход. Самообявил се расист. Вчера (петък – бел. ред.) аз заснех как сам убивам поне 49 души в една джамия в Крайстчърч. ” Страницата е споделяна в Туитър, онлайн версията й вече е изтрита от главния редактор на изданието Антъни Дьо Селие, заради множеството критики, които е получила.

News Corp. Таблоидите на медийната групировка на Мърдок Нюз Корпорейшън се придържат към същата линия на комуникативно поведение. The Courier Mail: използва имиджи от лайвстрийма и нарича Тарант „луд от работническата класа ”.The Herald Sun: на първата му страница се чете:“Касапин от лайвстрийма”, като финалната фраза гласи “пъкленият манифест на лудия австралиец е разкрит ”.
The Daily Telegraph: челната страница в съботното издание на този вестник също има изображения от лайвстрийминга, но съдържа само една дума „Чудовище“.
The Weekend Australian: за седмичника водещото заглавие гласи: “Износ на Ози дяволи.”, (определението Ози е местен жаргон за австралиец и австралийски - бел. ред.).

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian на живо: Има твърде малко нова информация, според премиера на Нова Зеландия

The Guardian на живо: Има твърде малко нова информация, според премиера на Нова Зеландия

16 Март 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Уелингтън/Лондон. Продължава излъчването на живо в онлайн страницата на The Guardian.
Има твърде малко нова информация, която премиерът Джасинда Ардерн обобщава така:
Службите за сигурност осъзнават, че има глобално надигане на екстремизма, но този индивид не е в никакъв списък за наблюдение нито в Нова Зеландия, нито в Австралия;
Оръжията, използвани при нападението са били модифицирани според двамата полицейски офицери, които са арестували мъжа. Те са от полицията в Линколн.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Тhe New Zealand Herald: Новозеландският главен обвинител Дейвид Паркър заяви, че полуавтоматичното оръжие ще бъде забранено

Тhe New Zealand Herald: Новозеландският главен обвинител Дейвид Паркър заяви, че полуавтоматичното оръжие ще бъде забранено

16 Март 2019 | 05:08 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Новозеландският главен обвинител Дейвид Паркър заяви, че полуавтоматичното оръжие ще бъде забранено. Той предупреди за глобално надигане на главата на екстремизма, съобщава The New Zealand Herald.
“В много части на света се запалват светлините на просветлението,” цитира Паркър местна поговорка, докато пита как е възможно да е справедливо компаниите, които притежават социални медии, да разпространяват като лайвстрийм и да излъчват със звук и образ подобно варварство.“ Неговите коментари идват след думите на премиера Ардерн за промяна на законите за оръжието. Тя е потвърдила, че главният заподозрян е носил пет огнестрелни оръжия със себе си, включително и две полуавтоматични пушки.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Заподозреният е планирал да продължи с нападенията си, според премиера Джасинда Ардърн

The Guardian: Заподозреният е планирал да продължи с нападенията си, според премиера Джасинда Ардърн

16 Март 2019 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Уелингтън. В момента (4.45 ч. бълг. време - бел. ред.) говори министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, предава на живо на онлайн страницата си британският The Gaurdian:
39 души са в болница, 11 от тях са в интензивен сектор, тяхната възраст е от детска до много стари хора;
Мъже, жени и деца са както сред убитите, така и сред ранените;
Полицията е отговорила незабавно на телефонните позвънявания и е вкарала в ареста заподозрения 36 минути по-късно;
Има още двама с него и той е възнамерявал да продължи с нападението си; в момента му е повдигнато само едно обвинение, но ще има и други;
Полицията работи по съставяне на картината на трагичното събитие, в ход е пълно разследване на случилото се.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нападателят от Нова Зеландия е посетил България и исторически места на Балканите (ОБЗОР)

Нападателят от Нова Зеландия е посетил България и исторически места на Балканите (ОБЗОР)

16 Март 2019 | 03:30 | Агенция "Фокус"
София. 28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха 49 души. След инцидента се разпространиха снимки, на които се вижда, че оръжията, които използва атентаторът, са покрити с надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България. На пълнители на автоматично оръжие са написани имена на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи „Битка при Булаир 1913". Става въпрос за Боя при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус. На оръжието и пълнителите се четат още името на принц Фружин – синът на на цар Иван Шишман (1371-1395), и който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената е и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).
Тази информация стана повод министър-председателят Бойко Борисов да свика спешна среща със службите във връзка с информацията за българска следа в терористичния акт в Нова Зеландия. Срещата продължи един час, като в сградата на Министерски съвет дойдоха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. Присъстваха и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски.
На брифинг след срещата главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че нападателят Брентън Тарант е посещавал исторически места, свързани с историята на балканските страни. Нападателят е посетил Балканския регион през 2016 г. „За периода от 28 до 30 декември 2016 г. бе установено негово пътуване до Република Сърбия. Пътуването е осъществено през Черна гора, Босна и Херцеговина, и Хърватска. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България“, обясни главният прокурор. Цацаров заяви, че Тарант е бил и в България за периода от 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември мъжът е пристигнал на летище "София" с полет от Дубай“, а на 10 ноември е наел автомобил и е посетил: Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Според информацията на 15 ноември с полет на румънските авиолинии, лицето е заминало за Букурещ. Сотир Цацаров заяви, че няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето от атентата в Нова Зеландия на наша територия. Според него на този етап не може да се правят геополитически изводи за атентатора, защото трябва да се постигне максимален информационен обмен. Министърът на външните работи Екатерина Захариева обърна внимание, че от страна на нападателя има доста сериозно познаване на балканската история в детайли. Захариева призова да се внимава, да не се подстрекава етническо напрежение у нас, като се отправят послания. Министърът съобщи, че Тарант е посетил България като турист, като няма установена връзка със страната. „Искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че няма новопостъпили данни за атентатора в Нова Зеландия, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни. „Една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани и дали е имало лица, които са го съпровождали“, посочи Маринов.
За „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров обърна внимание, че имената, които вижда на оръжието на нападателя в Нова Зеландия са на мъченици от Средновековието, които са загинали в борба с османското нашествие в края на 14 в. и първата половина на 15 в. „Мога да кажа категорично, че този човек е бил специалист по Балканска история. Имената, които са споменати на оръжието, са наистина недостъпни, дори за някои студенти по история“, заяви той. Според него този човек очевидно има изключителни знания и върху средновековната и върху по-новата история. „Как ги е добил, е въпрос, който службите трябва да изяснят“, коментира проф. Овчаров. Той обясни, че на оръжието се виждат имената на княз Лазар, който е повел битката на Косово поле, Милош Обилич, който убива турския султан Мурад I в шатрата му преди битката и други. „Като средновековен историк, особено много ме впечатли, споменаването на принц Фружин“, обърна внимание Овчаров и уточни, че Фружин е син на цар Иван Шишман и не е от най-популярните исторически личности. По-рано през деня темата коментира за „Фокус“ и експертът по антититероризъм Христо Смоленов. Според него свързването на България с терористичния акт в Нова Зеландия има потенциал на поредната световна провокация. Той допусна, че тази информация би могла и да е фалшива. Христо Смоленов определи като „нова мода“ името на България да бъде замесвано във всевъзможни световни провокации. „Много съм критичен към всякакви появи на българска следа в такива случаи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Екстремистът, нападнал новозеландската джамия, влезе в съда

AFP: Екстремистът, нападнал новозеландската джамия, влезе в съда

16 Март 2019 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Десният екстремист, който се снима как вилнее в две джамии в тихия новозеландски град Крайстчърч и изби 49 богомолци, в събота се яви в съда с повдигнато обвинение за убийство, предава агенция AFP.
28-годишният австралиец Брентън Тарант се появи с белезници и бяла затворническа риза. Той седеше без да се помръдне, докато съдията четеше обвинителния акт, в който му се повдига едно единствено обвинение. Очаква се да му бъдат отправени и други обвинения.
Той е бивш фитнес инструктор, самопровъзгласил се като фашист. Понякога се обръщаше да огледа присъстващите в съдебната зала медии. Съдебното заседание, по време на което бяха направени кратки изслушвания, се провеждаше при закрити врати от съображения за сигурност.
Той не пожела да бъде освободен под гаранция и бе отведен в предварителния арест до следващото заседание, насрочено за 5 април.
42 души все още се намират в болница заради раните си. Сред тях е и дете на четири години. Нападението, извършено в петък, се смята за най-смъртоносното, което е предприемано срещу мюсюлмани в западния свят в наше време.
Извън съдебната сграда, която се охранява от тежко въоръжена полиция, синовете на 71-годишният афганистанец Дауд Наби настояваха за справедливост.
"Чувството, което изпитваме, е яростно.", според него. "Излиза извън границата на въображението. "
В събота премиерът Джасинда Ардерн поясни, че жертвите са от целия мюсюлмански свят – Турция, Бангладеш, Индонезия и Малайзия са предоставили консулска помощ.
Убит е един саудитски гражданин, а друг е ранен по собствени сведения на новинарския телевизионен канал Ал-Арабия.
Поне двама йорданци са сред убитите, по данни, съобщени от външния министър на тази държава. Говорителят на пакистанското МВнР Мохаммед Файсал е заявил, че пет граждани на държавата му се водят изчезнали.
Ардерн описа убийството, което сравни с пиянство, като терористична атака и каза, че стрелецът, който не присъства в никакви списъци и няма криминално досие, е купил законно две полуавтоматични оръжия, две пушки и винтовка. Тях именно той е използвал. Премиерът е пояснила, че "нападателят е имал издаден лиценз за притежание на оръжие“, издаден през ноември 2017-та, а оръжията е започнал да купува един месец по-късно. Тя е заявила категорично: „нашите закони за притежаване и ползване на оръжие ще бъдат променени“.
Заподозреният е документирал в крайно десен „манифест“ собствената си радикализация и две години на подготовка, която е преминала в продължителна и дълбока потайност. Той е заснел на видео в главната джамия на Крайстчърч как преминава от помещение в помещение, от жертва на жертва, стреляйки по ранените отблизо, докато те се борят да изпълзят навън, за да се спасят.
Още двама остават в предварителния арест, макар че не са ясни техните връзки с нападението. Трети човек, който е бил по-рано задържан, се оказва, че е бил сред публиката, но е имал огнестрелно оръжие и се е опитвал да помага.
В кола са били открити два експлозива и са неутрализирани от военните, докато полицията е нахлула внезапно за обиск в къща в Дънидин, в която се предполага, че е живял заподозреният.
"Ужасяваща касапница"
Целият свят изразява съболезнования за жертвите.
Американският президент Доналд Тръмп заклейми „ужасното клане“, при което „невинни хора умряха по такъв чувствителен начин“, но отрече крайно десният екстремизъм да се е превърнал в широко разпространено явление.
Говорейки в Сидни австралийският премиер Скот Морисън описва стрелеца като "десен екстремист и опасен терорист ".
Стрелецът е имал две мишени – джамията „Ал Нур“, където загинаха 41 човека, и втора, по-малка джамия в предградие на Линууд, където други седем също не са сред живите. Сред мъртвите има жени и деца.
Сред оцелелите са и 17 членове на отбора по крикет от Бангладеш. Тяхната среща в събота с отбора на Нова Зеландия бе отложена. Има и оцелял палестинец, който се е спасил, след като е видял как някой пред него е бил застрелян в главата: „Чух три бързи изстрела, после имаше десет секунди пауза и всичко почна отново“, казва той, но без да спомене името си. „След това хората започнаха да бягат“, е заявил пред френската телеграфна агенция.
От новозеландската полиция обявиха, че видеото, заснето от стрелеца, е „ крайно депресиращо“ и предупредиха уебюзърите, че ще им се повдигнат обвинения до 10 години затвор за споделяне на подобно „противно съдържание“. AFP потвърди достоверността на заснетия филм, който няма да разпространи.
Новозеландците са шокирани от случилото се. Те стават свидетели на не повече от 50 убийства годишно в страна с население от 4.8 млн. души и се гордеят, че живеят н сигурно и спокойно, приветливо място. Полицията предупреди мюсюлманите да не посещават джамиите „никъде в Нова Зеландия“ след нападенията в Крайстчърч. Петък е свещен ден за тях.
"Навсякъде има тела"
Нападението шокира местното мюсюлманско население. По-голяма част от него е пристигнала в островната държава като бежанци. Свидетел каза, че той е чул изстрелите докато се молел, а след това видял съпругата си мъртва на пътеката пред джамията. Друг човек сподели, че е видял как убиват децата му – „Имаше тела навсякъде“.
Масовите стрелби са изключително редки в Нова Зеландия, която затегна оръжейните си закони, за да ограничи достъпа до полуавтоматичното оръжие още през 1992 година, две години след като умствено разстроен човек изби 13 души в град Арамоана на Южния остров. В същото време всеки на възраст над 16 години може да кандидатства за стандартен лиценз за притежаване на оръжие, след като изкара курс за сигурност и премине през тест пред полицията.
Крайстчърч е относително малък новозеландски град, през 2011 година влезе в глобалната комуникация заради смъртоносно земетресение отнело живота на повече от 180 души.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми „пагубните“ терористични атаки срещу джамии в Нова Зеландия

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми „пагубните“ терористични атаки срещу джамии в Нова Зеландия

16 Март 2019 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция категорично заклейми терористичните атаки срещу мюсюлмански богомолци в две джамии в Нова Зеландия при които загинаха 49 души, пише вестник Daily Sabah на електронната си страница в петък.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган силно заклейми „пагубните“ терористични нападения срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, като заяви, че „това е най-новият пример за надигащия се расизъм и ислямофобия“. Така той изрази съболезнованията си пред ислямския свят и народа на Нова Зеландия.
"Категорично заклеймявам терористичните атаки срещу джамията „Ал Нур“ в Нова Зеландия и мюсюлманските богомолци. Нека Аллах да прояви милост за жертвите и да помогне за бързо възстановяване на ранените“, е написал турският президент в поредица от текстове, публикувани в Туитър.
По-късно в петък, докато е говорил на погребение в Истанбул, Ердоган е казал: "С тези нападения (в Крайстчърч) антимюсюлманските чувства прекрачиха границата на личната омраза и се превърнаха в масово клане“.
Турският президент е заявил, че очевидно стрелбата е замисляна отдавна, добре мотивирана и не може да се възприеме просто като „импулсивно поведение“. Той е добавил също, че тази пагубна тенденция, която е насочена и срещу Турция, и срещу него, се разпространява на Запад „като раково образувание“. И е призовал целия свят, особено западните държави, спешно да предприемат мерки срещу тази опасна тенденция, която заплашва цялото човечество“.
Ердоган изпраща външния си министър Мевлют Чавушоглу в Нова Зеландия да изрази съболезнованията на Турция и "да подчертае нашата решимост срещу ислямофобията и ксенофобията, да обяви нашата солидарност с Нова Зеландия, изправена пред лицето на тези противни терористични нападения," се казва в съобщение за медиите.
По-късно, говорейки на публично събитие, Ердоган е обявил, че няма да допусне подобни терористи да стигнат до набелязаните си мишени, той е посочил злите намерения на убиеца по адрес на мюсюлманите.
Ердоган се е обърнал и към генерал губернатора на Нова Зеландия Патси Реди, за да изрази съболезнованията си, като е казал, че турска делегация, в която влизат вицепрезидентът Фуат Октай и външният министър Мевлют Чавушоглу, ще посети страната й, за да направят преценки за нова пътна карта.
"Според мен разкриването на организациите, които стоят зад този терорист, ще е от полза и за Вашата нация. Манифестът, който нападателят обяви, дава ясно да се разбере, че тази атака не е индивидуален акт. Вярвам, че да се разкрият групировките зад нея означава успокоение за народа на Нова Зеландия. Ние не бихме искали над страната на свободите, да се спусне сянка," е казал Ердоган на Патси Реди.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е разговарял с премира на Нова Зеландия за "ужасяващите" събития в Крайстчърч

AFP: Доналд Тръмп е разговарял с премира на Нова Зеландия за "ужасяващите" събития в Крайстчърч

15 Март 2019 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е разговарял премиера на Нова Зеландия Джакинда Ардърн за "ужасяващото" избиване на мюсюлмански поклонници в Крайстчърч, предава AFP.
„Информирах министър-председателя, че сме солидарни с Нова Зеландия - и че САЩ са насреща за всяка помощ, която могат да окажат", подчерта лидерът на Белия дом в съобщение в социалната мрежа "Туитър".
Нападенията срещу двете джамии в Крайстчърч отнеха живота на най-малко 49 души. Нападателят - идентифициран като австралийски националист - е предавал на живо нападението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: С 28% за 6 години се е увеличило мюсюлманското население в Нова Зеландия

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: С 28% за 6 години се е увеличило мюсюлманското население в Нова Зеландия

15 Март 2019 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. С 28% за 6 години се е увеличило мюсюлманското население в Нова Зеландия. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Алекс Алексиев, председател на Център за балкански и черноморски изследвания, във връзка с терористичния акт в новозеландския град Крайстчърч, при който загинаха 49 души. По думите му подобни атентати се случват, защото много хора са притеснени от факта, че в много европейски държави ислямът се развива, а християнството загива. „Какво става в самата Европа? Защо изведнъж се появява една партия като „Алтернатива за Германия“, която изведнъж я обявиха за нацистка ? Повечето от членовете й идват от традиционните партии – християндемократите или социалдемократите. Правителството направи огромна грешка като отвори границите на Европа за огромно количество, близо 2%, мюсюлмани, повечето от които нямат никакво намерение да работят в Германия. Те са дошли поради социалните придобивки, които могат да получат веднага и да подобрят живота си“, уточни той.
Алекс Алексиев прогнозира, че на евроизборите десните партии ще се засилят с може би 20%, докато традиционните партии ще загубят гласове, защото отказват да разберат, какво тревожи европейските граждани.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нападателят от Нова Зеландия е посетил България и исторически места на Балканите (ОБЗОР)

Нападателят от Нова Зеландия е посетил България и исторически места на Балканите (ОБЗОР)

15 Март 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. 28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха 49 души. След инцидента се разпространиха снимки, на които се вижда, че оръжията, които използва атентаторът, са покрити с надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България. На пълнители на автоматично оръжие са написани имена на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи „Битка при Булаир 1913". Става въпрос за Боя при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус. На оръжието и пълнителите се четат още името на принц Фружин – синът на на цар Иван Шишман (1371-1395), и който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената е и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).
Тази информация стана повод министър-председателят Бойко Борисов да свика спешна среща със службите във връзка с информацията за българска следа в терористичния акт в Нова Зеландия. Срещата продължи един час, като в сградата на Министерски съвет дойдоха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. Присъстваха и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски.
На брифинг след срещата главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че нападателят Брентън Тарант е посещавал исторически места, свързани с историята на балканските страни. Нападателят е посетил Балканския регион през 2016 г. „За периода от 28 до 30 декември 2016 г. бе установено негово пътуване до Република Сърбия. Пътуването е осъществено през Черна гора, Босна и Херцеговина, и Хърватска. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България“, обясни главният прокурор. Цацаров заяви, че Тарант е бил и в България за периода от 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември мъжът е пристигнал на летище "София" с полет от Дубай“, а на 10 ноември е наел автомобил и е посетил: Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Според информацията на 15 ноември с полет на румънските авиолинии, лицето е заминало за Букурещ. Сотир Цацаров заяви, че няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето от атентата в Нова Зеландия на наша територия. Според него на този етап не може да се правят геополитически изводи за атентатора, защото трябва да се постигне максимален информационен обмен. Министърът на външните работи Екатерина Захариева обърна внимание, че от страна на нападателя има доста сериозно познаване на балканската история в детайли. Захариева призова да се внимава, да не се подстрекава етническо напрежение у нас, като се отправят послания. Министърът съобщи, че Тарант е посетил България като турист, като няма установена връзка със страната. „Искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че няма новопостъпили данни за атентатора в Нова Зеландия, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни. „Една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани и дали е имало лица, които са го съпровождали“, посочи Маринов.
За „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров обърна внимание, че имената, които вижда на оръжието на нападателя в Нова Зеландия са на мъченици от Средновековието, които са загинали в борба с османското нашествие в края на 14 в. и първата половина на 15 в. „Мога да кажа категорично, че този човек е бил специалист по Балканска история. Имената, които са споменати на оръжието, са наистина недостъпни, дори за някои студенти по история“, заяви той. Според него този човек очевидно има изключителни знания и върху средновековната и върху по-новата история. „Как ги е добил, е въпрос, който службите трябва да изяснят“, коментира проф. Овчаров. Той обясни, че на оръжието се виждат имената на княз Лазар, който е повел битката на Косово поле, Милош Обилич, който убива турския султан Мурад I в шатрата му преди битката и други. „Като средновековен историк, особено много ме впечатли, споменаването на принц Фружин“, обърна внимание Овчаров и уточни, че Фружин е син на цар Иван Шишман и не е от най-популярните исторически личности. По-рано през деня темата коментира за „Фокус“ и експертът по антититероризъм Христо Смоленов. Според него свързването на България с терористичния акт в Нова Зеландия има потенциал на поредната световна провокация. Той допусна, че тази информация би могла и да е фалшива. Христо Смоленов определи като „нова мода“ името на България да бъде замесвано във всевъзможни световни провокации. „Много съм критичен към всякакви появи на българска следа в такива случаи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.