НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петро Порошенко: Военните от НАТО идват да се учат от ВСУ да бият врага

Петро Порошенко: Военните от НАТО идват да се учат от ВСУ да бият врага

22 Март 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че военни от НАТО идват да се учат от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да „бият врага“. Той направи това изказване в ефира на радио „Армия FM“, предава РИА Новости.
По неговите думи, през 2014 година украинската армия е „срещнала врага гола и боса“, „на гол ентусиазъм“.
„Но днес, когато имаме абсолютно мощен боен дух, абсолютно фантастична боеспособност, днес вече нашите партньори от страните-членки на НАТО идват да се учат от нашите украински воини как да дават отпор на агресията, да побеждават в хибридна война, да бият врага“, заяви Порошенко.
Украинският президент нееднократно е говорил за „постиженията“ на ВСУ и е наричал армията на страната „една от най-ефективните в Европа“. Но там има множество проблеми. По думите на главния военен прокурор на страната Анатолий Матиос, от 2014 година небоевите загуби на въоръжените сили са повече от 10 хиляди души. Тази статистика се обяснява с нарастването на броя на самоубийствата, алкохолизма и дезертьорството.
Освен това в страната има проблеми и с военната техника. Украинското оръжие не се ползва с популярност нито вътре в страната, нито сред чуждестранните партньори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Лидерът за президентските избори в Украйна се обяви срещу притесненията против руския език

EA Daily: Лидерът за президентските избори в Украйна се обяви срещу притесненията против руския език

22 Март 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Киев. Лидерът в президентската надпревара в Украйна Владимир Зеленский се обяви против притесненията срещу руския език и езиците на другите малцинства в страната. Както съобщава изданието „Украински новини“, съгласно Конституцията, държавният език е украински и той трябва да остане такъв, но властите трябва да гарантират свободното развитие и използване на другите езици, предава руската агенция EA Daily.
„Не трябва да натискаме езиците им, не трябва да натискаме руския език... Украинският език е прекрасен , а когато на него говорят грамотно и красиво, е невероятно. Всички преминават на украински език с голямо удоволствие, така или иначе у нас образователната система е построена така... Следващите поколения ще говорят на украински“, заяви Зеленский.
Той даде като пример своите деца, които знаят руски, но могат да говорят и на украински.
Зеленский в момента е абсолютен лидер за предстоящите на 31 март президентски избори в Украйна според всички анкети, като последните сочат, че за него са готови да гласуват 34% от избирателите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според допитване болшинството украинци са съгласни с автономия на Донбас

ТАСС: Според допитване болшинството украинци са съгласни с автономия на Донбас

15 Март 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Малко над половината от украинците (51%) биха подкрепили предложението за предоставяне на автономия на Донбас като част от Украйна, ако това позволи мирно уреждане на конфликта в източната част на страната. Това показват данни от проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), публикуван в петък, цитирани от TACC.
Според резултатите 28% от анкетираните "определено биха подкрепили предоставянето на автономия", 23% "по-скоро биха подкрепили" подобна идея. Тази инициатива се подкрепя предимно от жителите на Южна и Източна Украйна и в контролираните от Киев територии на Донбас, а най-малко – от жителите на Западна Украйна.
Категорично несъгласни със статута на автономия са 15,2% от анкетираните, по-скоро не са съгласни - 8,8%. Повечето от тях живеят в западната част на страната.
Около 23% от анкетираните са имали трудности при отговора, а само 2.2% са отказали да отговорят.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко уволни началника на външното разузнаване на Украйна

ТАСС: Порошенко уволни началника на външното разузнаване на Украйна

14 Март 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко уволни Егор Божка от длъжността началник на външното разузнаване на страната, предава ТАСС, като се позовава на указ, публикуван на уебсайта на украинския лидер в четвъртък.
„Уволнявам Божка Егор Валериевич от длъжността председател на Службата за външно разузнаване на Украйна“, се казва в документа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Саакашвили разказа как Порошенко планирал да замени Крим за членство в НАТО и ЕС

РИА Новости: Саакашвили разказа как Порошенко планирал да замени Крим за членство в НАТО и ЕС

13 Март 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Киев. През 2014 година украинският президент Петро Порошенко е искал да получи членство в Европейския съюз и НАТО в замяна на Крим, разказа бившият президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили, предава РИА Новости.
По неговите думи, държавният глава е предположил, че Саакашвили практически се е примирил с идеята, че Южна Осетия и Абхазия никога няма да се върнат в Грузия.
„Точно по същия начин ние трябва да свикнем с идеята, че Крим повече няма да бъде в Украйна, но затова пък да го заменим за членство в ЕС и НАТО“, заяви грузинският политик в интервю пред журналиста Дмитрий Гордон.
При това той е изразил увереност, че загубата на Крим може да доведе до това, Украйна да не може да влезе нито в ЕС, нито в НАТО, „защото се появява териториален конфликт“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Министерството на културата на Украйна обяви Албано Каризи (Ал Бано) за заплаха за националната сигурност

Protothema (Гърция): Министерството на културата на Украйна обяви Албано Каризи (Ал Бано) за заплаха за националната сигурност

13 Март 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Министерството на културата на Украйна постави италианският певец Албано Каризи, по-известен със сценичното си име Ал Бано, в списъка на лицата, които представляват заплаха за националната сигурност на страната, съобщи местния „Интерфакс“. Списъкът, съставен и актуализиран от ведомството въз основа на искания от различни други публични агенции, в момента се състои от 147 души. Ал Бано и бившата му съпруга Ромина Пауър бяха големи звезди в Съветския съюз през 80-те години на XX век и продължават да са популярни в Русия и до днес. „Кълна се, това е като гръм от ясно небе за мен“, заяви певецът пред ANSA, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Просто аз никога не съм направил нищо срещу Украйна, или която и да е друга страна по света“.
„Аз отивам, пея песните си за мира и винаги съм се представял като човек на мира. И ще продължа да бъда, защото вярвам в това“, обясни Ал Бано и добави: „Мисля, че Путин върши наистина страхотна работа в Русия, но не искам да се впускам в достойнствата му“.
Той каза, че руският президент е бил „перфектен“ за Сирия, защото „блокира Обама, който искаше да обяви война на Сирия“.
Запитан за цивилните жертви в Сирия, за които е обвинявана Москва, прочутият певец заяви, че „за съжаление, най-глупавото нещо на света е войната“.
„Ние трябва да премахнем думата война от човешкия речник. Само тогава бихме могли да се считаме за хора“, категоричен е Ал Бано.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитро Левус, политолог: Кандидатите за президенти на Украйна от всички политически крила са обединени срещу действащия президент Петро Порошенко

Дмитро Левус, политолог: Кандидатите за президенти на Украйна от всички политически крила са обединени срещу действащия президент Петро Порошенко

12 Март 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатите за президенти на Украйна от всички политически крила са обединени срещу действащия президент Петро Порошенко. Това каза за настроенията в Украйна 19 дни преди изборите в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ директорът на политологическия център „Украински меридиан“ Дмитро Левус. Той обясни, че това прави обстановката в страната доста нервна и напрегната. „Интересна е тенденцията, че независимо от политическите си убеждения, сред кандидатите за президент има представител на хората, които подкрепяха Майдана - Юлия Тимошенко, или представител на предишната власт като Юрий Бойко, или подставеното лице на олигарха Игор Коломойский шоуменът Владимир Зеленский. Техните интереси съвпадат с интересите на Москва“, обясни политологът. По думите му за това свидетелстват действията на Москва на информационния фронт. "Не трябва да се пренебрегва и фактът, че от руската столица по различен начин поддържат тези кандидати. От висшата московска администрация идват изявления, според които ги устройва всеки друг кандидат, освен Порошенко. В борбата се включи и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, който използва за дестабилизация намиращата се под неговия контрол неформална силова организация „Национални дружини“, която се обявява като украинска националистическа, но изповядваща всъщност национализъм по московски образец. Що се отнася до социологическите изследвания и рейтинги, в тях се открояват трима лидери: действащия президент Порошенско, бившия министър-председател Юлия Тимушеско и комика, смятан за подставено лице на Коломойский Владимир Зеленский", каза политологът. Дмитро Левус определи Зеленский като находка и неприятна изненада за останалите кандидати в президентската надпревара. Според него се наблюдава ръст на популярността на Порошенко, за когото работят досегашните му дела: изграждането на силна армия; влизането в безвизовата шенгенска зона и получаването на автокефалия на украинската православна църква. "Порошенко се среща с хората и пътува из цялата страна", обясни политологът. "Целта на националистическите дружини е именно провалянето на такива срещи. Въпросът е, кой ще отиде на 2-ри тур", определи той. Според Дмитро Левус това ще е със сигурност Порошенко, а надпреварата за втория се очертава между Тимошенко и Зеленский.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинският министър на отбраната обвини Порошенко в подкуп на избиратели с бюджетни средства

ТАСС: Украинският министър на отбраната обвини Порошенко в подкуп на избиратели с бюджетни средства

12 Март 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че щабът на президента Петро Порошенко организира подкупване на избиратели с използването на административния ресурс и средствата на бюджетна програма, предава ТАСС.
„Един от щабовете подвластни на екипа наема агитатори, които избират 100 човека, като правило, най-бедните, отиват в домовете им и ги питат, дали са готови да подкрепят и, ако да, то предлагат помощ. От 100 човека 30 казват: ‚Да, готови сме‘. Записват тези хора, отиват в районния съвет и казват на ръководителя му, кмете, изплатете на тези хора по хиляда гривни‘. Използват се средства на програмата „Турбота“, които са заложени в бюджета“, заяви министърът в ефира на украинския телевизионен канал ICTV. След изплащането на средствата, добави той, с човека се свързват от щаба и молят за подкрепа за определения кандидат.
Такива случаи, по думите на Аваков, са фиксирани в Киевска, Харковска и Одеска области, както и в Киев и Одеса.
Вътрешният министър на Украйна съобщи още, че полицията провежда проверка на информациите за възможно подкупване на избиратели и от други кандидати за президентския пост: лидерът на „Баткивщина“ Юлия Тимошенко, председателят на партия „Гражданска позиция“ Анатолий Гриценко и кандидата от партия „Основа“ Сергей Тарутий.
Изборите за президент на Украйна ще се състоят на 31 март. Съгласно последните проучвания, води Владимир Зеленский, а второто и третото място делят действащият президент Порошенко и Тимошенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленский с най-висок рейтинг преди президентските избори в Украйна, втора е Тимошенко, трети - Порошенко

ТАСС: Владимир Зеленский с най-висок рейтинг преди президентските избори в Украйна, втора е Тимошенко, трети - Порошенко

11 Март 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна Владимир Зеленский запазва лидерството си в президентския рейтинг, като за него са готови да гласуват около 25% от определилите се избиратели. За това свидетелства публикуваните в понеделник данни от проучване на общественото мнение, проведено от социологическата група „Рейтинг“, предава ТАСС.
„Лидер в президентския рейтинг е Владимир Зеленский, който има подкрепата на 24,7% от тези, които са се определили и имат намерение да гласуват“, се казва в съобщението. Второ място заема лидерът на партия „Бактивщина“ Юлия Тимошенко с 18,3%, на трето е действащият държавен глава Петро Порошенко с 16,8%, на четвърто е лидерът на партия „Гражданска позиция“ Анатолий Гриценко, а петицата затваря кандидатът на партия „Опозиционна платформа – За живот“ Юрий Бойко с 9,9%.
Сред кандидатите за президент, с относително високо ниво на доверие се ползват Зеленский (43%), Тимошенко (28%), Гриценко (26%) и Порошенко (24%). Най-високо е недоверието към настоящия президент – 69%.
В същото време обаче 22% от запитаните считат, че следващият президент на страната ще е сегашният – Порошнко. В победата на Тимошенко вярват 20%, на Зеленский – 18%. Положителна динамика по този показател имат Зеленский и Тимошенко. „През последните няколко седмици показателите на Порошенко спаднаха“, се отбелязва в съобщението.
В момента 83% от респондените са готови да участват в президентския вот, но около една четвърт от тях все още не знаят за кого ще гласуват.
Изследването е проведено от 1 до 7 март сред пет хиляди респонденти на възраст над 18 години чрез лично интервю.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлия Тимошенко: Петро Порошенко е проект на Кремъл

Юлия Тимошенко: Петро Порошенко е проект на Кремъл

8 Март 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна и лидер на партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко осъди действащия държавен глава на страната Петро Порошенко за това, че прави бизнес с Русия и го нарече „проект на Кремъл“, предава руската агенция REGNUM.
По нейните думи, постоянно опитвайки се „да облече дрехите на Кремъл върху някого“, Порошенко в действителност „е и проект, и ръката на Кремъл“. „И за това има конкретни факти, защото по време на война президентът на Украйна води най-мощния бизнес с Кремъл“, заяви Тимошенко в интервю пред изданието LB.ua.
Тя обясни, че говорим по-специално за доставките на петролни продукти от Русия, както и за „монополни доставки на руски втечнен газ, за които СБУ разчисти монополната среда и закопа всички конкуренти“.
Самата Юлия Тимошенко по-рано днес, демонстрирайки липсата на отношения с Кремъл, на среща със заместник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Гейл призова Вашингтон да засили санкциите срещу Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Вашингтон приема Киев на сериозно

„Независимая газета“ : Вашингтон приема Киев на сериозно

8 Март 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Заместник-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл се намира в Киев на тридневно посещение. Украинската страна планира да обсъди с него въпроси, свързани с военната помощ.. Експерти посочват, че Вашингтон ще отложи решението за военни доставки до Украйна до приключването на президентските избори, пише руското издание "Независимая газета.
Изборите са насрочени за 31 март. Малко преди гласуването външната политика обикновено намалява, заяви бивш служител на украинското външно министерство, главен съветник на Международния център за политически изследвания, Васил Филипчук. Вече е направено изключение, пише той за публикацията на „Апостроф“: от 25 февруари до 3 март специалният представител на Държавния департамент на САЩ Курт Фолкер е в Украйна.
Сега дойде заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл - позицията му се счита за трета в йерархията на Държавния департамент на САЩ.
Официално са докладвани няколко теми от преговорите на американските гости в Киев: въпроси на отбраната и сигурността (включително перспективите за уреждане на проблемите в Донбас и „новите заплахи в Азовско и Черно море“); организиране на справедливи президентски избори, както и външни и вътрешни предизвикателства, свързани с предизборната кампания; насърчаване на украинските реформи, особено в борбата с корупцията.
Кърт Волкър, специален пратеник на САЩ за Украйна, първоначално традиционно обсъжда ситуацията в Донбас. Василий Филипчук пише: „Наскоро чух сред дипломатите мнението, че в средата на тази година е възможна среща на президентите на Съединените щати и Русия, по-специално, те говориха за среща през юни във Виена. Твърди се, че с помощта на младия и амбициозен австрийски канцлер се подготвят някои пакети от идеи и предложения за разрешаване на руско-американските различия и един от въпросите ще се отнася до Украйна. ” Според него, в периода, когато президентските избори в Украйна вече са завършени, а парламентарните избори, насрочени за октомври предстоят, може да се появи възможност за уреждане на спора.
Украинските политици, с които Волкър се среща, предложиха своите планове за уреждане. Представители на властите публично изразиха опасенията си, че по време на президентските избори отношенията с Русия могат да се влошат до началото на мащабни военни действия. Освен това изявленията се отнасят не само за Донбас, но и за ситуацията в Черно и Азовско море.
Позицията на Киев в началото на март бе изложена от външния министър Павел Климкин. Говорейки на форум за сигурност в Одеса, той призова всички черноморски държави да си сътрудничат: „Черно море трябва да се превърне в пространство за взаимодействие, основано на общи ценности и права, а не„ басейн “за нахалните маневри на руските военноморски сили.” В тези дни започнаха военноморски учения на НАТО в румънските териториални и международни води - Посейдон-19. За 2019 г. в Черно море са планирани редица международни учения, по време на които почти винаги корабите на НАТО ще бъдат в акваторията му, пише изданието.
На този фон помощник-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, който отпътува за Киев във вторник вечерта, започна своето посещение в сряда не с разговори с държавни служители или с опозицията, а със среща с активисти от общността. Той, според американското посолство в Украйна, подчерта, че Вашингтон "подкрепя свободните и честни избори, които отразяват волята на украинците, а не външните сили".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Юлия Тимошенко се задължи писмено да върне Донбас и Крим под контрола на Украйна

РИА Новости: Юлия Тимошенко се задължи писмено да върне Донбас и Крим под контрола на Украйна

7 Март 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна и лидер на партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко писмено се задължи да „върне Донбас и Крим“ под контрола на Киев в случай, че победи на изборите за държавен глава на страната, предава РИА Новости.
Вотът ще се състои на 31 март. За поста президент претендират 43 кандидата. Според социологическите проучвания, през последните месеци лидер в рейтинга е била именно Тимошенко, но през януари шоуменът Владимир Зеленский я задмина. Рейтингът на действащия държавен глава Петро Порошенко е около 20%.
„Поставям подписа си под това задължение. Ако не изпълня своя ангажимент, ще се откажа от длъжността президент... Ще върнем Донбас и Крим“, заяви Тимошенко на пресконференция.
Освен това тя обещи да внесе изменения в Конституцията, включително да отмени имунитета на депутатите, да въведе безплатно образование и да осигури на младите семейства нисколихвени кредити.
Също така Тимошенко обещава да увеличи доходите на гражданите „до нивото на Полша“ и да направи заплатите на военните „един път и половина по-високи от средните доходи в страната“. Политикът се ангажира също да „унищожи“ олигархическите кланове, корупцията, както и да не допусне бягството на корумпирани чиновници от страната.
Тимошенко призова и другите кандидати за държавен глава да подпишат аналогични декларации за своите предизборни обещания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Тимошенко обеща намаление на цените на газа след изборите в Украйна

Известия: Тимошенко обеща намаление на цените на газа след изборите в Украйна

6 Март 2019 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна и лидер на партия „Отечество“ Юлия Тимошенко определи решението на съда да признае повишаването на цените на газа за незаконно като основа за намаляване на тарифите от новия държавен глава, пише в. „Известия“.
През 2016 г. украински съд намери за незаконно повишаването на цените на газа за населението, което според Тимошенко предполага, че по-нататъшното увеличение на цените е незаконно.
В допълнение, тя не изключи по-ниски цени при топлоснабдяването и топлата вода.
Политикът изрази увереност, че само смяна на правителството в Украйна ще избегне по-нататъшно покачване на цените на жилищата и комуналните услуги.
Изборите за президент на Украйна ще се състоят на 31 март. Според последните проучвания Тимошенко е на второ място в изборната надпревара, зад Владимир Зеленский.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ВЗГЛЯД“: Киев призна за невъзможността самостоятелно да понижи цените на газа за населението

„ВЗГЛЯД“: Киев призна за невъзможността самостоятелно да понижи цените на газа за населението

3 Март 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Премиерът на Украйна Володимир Гройсман заяви, че страната не може да взема самостоятелни решения за намаляване на цените на газа за населението във връзка със задължения към международни партньори, съобщава в. „ВЗГЛЯД“.
„Считам, че без съгласуване с международните партньори - Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка - това (намаляване на цените на газа за населението) не може да се направи. Смятам, че това е невъзможно в момента, защото ще отклони Украйна от задълженията й. В резултат на това ще имаме икономическа криза“, предава думите му украинският електронен портал „Страна“.
От 1 ноември 2018 г. кабинетът в Украйна увеличи цената на газа за населението с 23,5%. От 1 януари тарифата за отопление в Украйна е нараснала средно с 17,1%.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Срещу изданието е извършена кибератака от Украинските сили за сигурност

„Страна“ (Украйна): Срещу изданието е извършена кибератака от Украинските сили за сигурност

28 Февруари 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Киев. Срещу изданието „Страна“е извършена кибератака от Украинските сили за сигурност (СБУ), информира на своята електронна страница самото издание
Втори ден сайтът на изданието "Страна" е под мощна DDoS-атака, поради това материалите не излизат редовно. Ситуацията периодично се нормализира. По време на публикуването на новините, администраторите на интернет-страницата са успели да възобновят работата на изданието.
Според източници в ИТ средите в Киев, една от частните структури, които се занимават с кибератаки, е станала изпълнител на действието, а поръчителят е бил СБУ.
Друг интервюиран, близък до тайните служби, е заявил пред изданието че СБУ сега се опитва да „приключи темата“ с нашите публикации на така наречената "мрежа на Петро Порошенко" (това е широкомащабна система за подкупване на гласоподавателите за сметка на публични разходи).
След като изданието е било информирано за схемата, вътрешният министър Арсен Аваков е потвърдил автентичността на тази информация. Темата получи широк отзвук както в Украйна, така и в чужбина.
„Задачата на кибератаката е да бъдат премахнати уличаващите материали от разследването на схемата на Порошенко ,“ каза източникът.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Тимошенко заяви, че Украйна не е спряла да купува руски газ

„Известия“: Тимошенко заяви, че Украйна не е спряла да купува руски газ

26 Февруари 2019 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Киев. Лидерът на украинската партия „Отечество“, Юлия Тимошенко, заяви, че Украйна през последните пет години не е спряла да купува руски газ, след като е разработила схема за прикриването му като европейски, съобщава в. „Известия“.
По думите й, схемите са били измислени от самите украински власти, въпреки факта, че президентът и министър-председателят заявиха обратното. Според „РИА Новости“, Тимошенко отбеляза, че е готова да докаже това с документи и призова за отговор отговорните.
Тимошенко също заяви, че ако тя спечели президентските избори, възнамерява да намали цената на газа два пъти. В случай на неизпълнение на това обещание, тя е готова да напусне политическата сцена.
Киев отказа да доставя гориво от Русия през ноември 2015 г. и след това не използва руски газ при подготовката за отоплителния сезон.
Изборите за държавен глава в Украйна ще се проведат на 31 март 2019 г., а инаугурацията ще се проведе до 31 май. Общо 44 кандидати ще се борят за поста - рекорден брой в историята на независима Украйна.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Тимошенко заплаши Порошенко с масови протести ако фалшифицира президентските избори

„Взгляд“: Тимошенко заплаши Порошенко с масови протести ако фалшифицира президентските избори

22 Февруари 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Киев. Лидерът на партия „Баткивщина“ и кандидат за президент на Украйна Юлия Тимошенко допусна масови протести на гражданите на страната в случай, че екипът на действащия държавен глава Петро Порошенко направи масова фалшификация на резултатите от вота, пише електронното издание на вестник „Взгляд“.
„Виждам, че украинският народ ненавижда сегашните власти, има категорично неприемане на президента и цялото му ръководство“, заяви тя.
„Мога да предвидя, че ако президентът използва силовите структури, административен ресурс, организира масово подкупване на избиратели и използва за това пари от държавния бюджет, т.е., ако Порошенко пробва да купи изборите, то украинците няма да го допуснат“, добави тя.
Що се отнася до възможността за нов Майдан, Тимошенко изрази увереност в „способностите на украинците да се борят за правото си да са европейска страна и за правото си да живеят свободно“.
По нейните думи, Порошенко вече използва технологии за фалшификация на изборите. Конкретно, по нейните думи, към тези методи се отнася регистрацията на близо 30 технически кандидата за президент (общият брой на регистрираните претенденти е 44 души), манипулациите с регистрацията на избирателите, масовото подкупване на избиратели, използването на силовите структури за натиск над своите конкуренти.
Освен това, Тимошенко заяви, че екипът на действащия президент се занимава със системно подкупване на избиратели и организира специална схема за формиране на избирателните комисии, която ще доведе до победата му на предстоящия вот.
По мнението на лидера на „Баткивщина“, Порошенко „дори не е близо“ до втория тур на президентските избори. „В момента те искат с фалшива и купена социология да легализират бъдещите подкупи и фалшификацията на изборите. Ние знаем реалното състояние на нещата“, подчерта тя.
Както припомня изданието, по-рано украинските медии са разкрили система на Порошенко за масово подкупване на избиратели.
В началото на февруари кандидатът за държавен глава Анатолий Гриценко заяви, че Порошенко ще изхарчи около 74 милиона долара от бюджета на страната за подкуп на избиратели.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Петро Порошенко обяви, че „лично е изнасял“ загиналите от Майдана

РИА Новости: Петро Порошенко обяви, че „лично е изнасял“ загиналите от Майдана

20 Февруари 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че лично е изнасял телата на загиналите по време на събитията на Майдана, предава РИА Новости, като се позовава на видеоклип от негово изказване, публикуван от журналистката Татяна Висоцкая в Youtube.
В рамките на изказване на мероприятие в Ивано-Франковск, посветено на тази тема, Порошенко заяви, че е бил в епицентъра на събитията.
„Точно преди пет години моят ден започна така. Минах през Мариинския парк, отивах към Върховната рада, беше към 9 часа. Видях побратимите ми от 14-ата стотица на Самоотбраната на Майдана. Спрях, поговорихме си. Те се обърнаха за помощ към мен, защото по тях са стреляли“, разказа той.
По думите на Порошенко, пред очите му са ранили 11 човека, а след това той е носил телата на загиналите към Дома на офицерите.
„Тези минути и този ден ще ги помня цял живот“, добави той.
На свой ред, в коментара си под видеото Висоцкая изразява крайно негодувание от речта на президента. По нейното мнение, Порошенко преувеличава своята роля в събитията и се опитва „да пренапише историята“.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко уволни съветника си Игор Смешко, който се кандидатира за президент на Украйна

ТАСС: Порошенко уволни съветника си Игор Смешко, който се кандидатира за президент на Украйна

18 Февруари 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко уволни извънщатния си съветник и бивш председател на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Игор Смешко, който се кандидатира за поста държавен глава. Информацията за неговото уволнение се съдържа в съответстващ указ на Порошенко, предава ТАСС.
Смешко бе регистриран за кандидат за президент на Украйна на 30 януари като самоиздигнат. Централната избирателна комисия на Украйна е регистрирала общо 44 кандидата за държавен глава, включително действащия Петро Порошенко. Изборите са насрочени за 31 март.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Шоуменът Владимир Зеленский продължава да набира популярност преди президентските избори в Украйна

„Страна“ (Украйна): Шоуменът Владимир Зеленский продължава да набира популярност преди президентските избори в Украйна

13 Февруари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президентът на Украйна, актьор и шоумен Владимир Зеленский се отдалечи още повече от конкурентите в предизборната гонка. Сред украинците, които са решили за кого ще гласуват, шоуменът получава 26,9%, съобщава украинският портал Strana.ua, като се позовава на данни от изследването на Киевския международен институт по социология, провел анкета от 31 януари до 10 февруари с въпроса „Мнение и възгледи на населението на Украйна“.
След него идва Петро Порошенко, със 17,7%, който изпреварва с малко Юлия Тимошенко (15,8%). Юрий Бойко се ползва с предпочитанията на 9,8%, Олег Ляшко на 6,6%, а Анатолий Гриценко на 6,1%.
Украинците обясняват симпатиите си към Зеленский с това, че той е човек извън действащата система и ново лице в политиката. Подобна гледна точка споделят 54,5% от неговите потенциални избиратели.
Освен това привържениците на шоумена харесват програмата му (политическата, а не телевизионната), в която е ключов пункт е идеята за народовластие чрез референдуми.
Накрая, близо 30% вярват в честността на Зеленский и в неговата независимост от олигарсите. „Страна“ отбелязва, че, вероятно, до тях не са стигнали настойчивите слухове за връзките на Владимир с олигарха Игор Коломойски, а ако са стигнали, то те не са повярвали.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Главред“ (Украйна): Венецуелизацията на Украйна набира скорост

„Главред“ (Украйна): Венецуелизацията на Украйна набира скорост

11 Февруари 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Вече има много примери за венецуелизацията на Украйна, но най-яркият от тях е отстраняването на и.д. министър на здравеопазването на страната Уляна Супрун. Преди половин година бе трудно да си представим такава „наглост“, но от тук нататък тази практика ще се превърне в норма, пише украинското интернет издание „Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.
Но проблемът не е в това, че е развалена вертикалата на властта на Порошенко и страната става все по-неуправляема и потъва в управленчески хаос. Проблемът е в това, че след падането на Порошенко, новият президент вече няма да може да създаде своя властова вертикала, каквото и да прави.
Времената на Кучма, Янукович и ранния Порошенко отминаха безвъзвратно и скоро ще си спомнят с носталгия за тях. На мястото на твърдата президентска вертикала няма да дойде демократично разделение на властите, както някои се надяваха. Да се надяваме на такова нещо би било връх на наивността! Че това е утопия се смири даже и Западът, който вече хиляда пъти съжали, че се „свърза“ с Украйна.
В бъдеще страната я чака не демократизация, а венецуелизация. Т.е. управленчески упадък, хобсова „война всички срещу всички“, многовластие, тотално беззаконие, живот по собствени правила, разгул на престъпността, мародерство, кронизъм и феодализъм, когато последните остатъци от държавните институции на властта бъдат унищожени под влиянието на творческата енергия на онези „патриоти и активисти“, които няма да могат да излязат от Украйна, за да работят и ще участват в налагането на „социалната справедливост“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Изборите в Украйна: Ветерани от „АТО“ в Донбас организираха протест срещу "клоуните" в предизборната кампания (лидерът в рейтингите Зеленский)

EA Daily: Изборите в Украйна: Ветерани от „АТО“ в Донбас организираха протест срещу "клоуните" в предизборната кампания (лидерът в рейтингите Зеленский)

9 Февруари 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Лвов. Шоуменът и кандидат за президент на Украйна Владимир Зеленский по време на пътуването си до Лвов влезе в спор с ветерани от „АТО“ в Донбас. Бившите участници в бойните действия проведоха протестна акция срещу участието на „клоуни“ в президентската кампания, предава руската агенция EA Daily.
На публикуваното видео се вижда как Зеленский се оказва обкръжен от бивши военни, които преграждат пътя на шоумена към входа на градския Дворец на културата. Някои се държат агресивно. Агенцията отбелязва, че прави чест на Зеленский, че не е загубил самообладание и спокойно е поканил всички на своите концерти. При това не е забравил да скандира „Слава Украине“.
Един от активистите е влязъл в спор с шоумена, а друг го е питал дали счита руснаците за братя.
„Руснаците не са братя за нас“, отвръща кандидатът и се скрива зад стените на Двореца на културата.
ЕА Daily отбелязва, че, както пишат украинските медии, протестната акция на участниците в „АТО“ срещу участието на „клоуни“ в президентската кампания в Лвов се е провела по нареждане на администрацията на президента Порошенко. Нейната цел е била да дискредитира Зеленски, който в момента е лидер в предизборния рейтинг.
Агенцията посочва, че конкурентите на Владимир Зеленский, Петро Порошенко и Юлия Тимошенко, започнаха кампании по неговата дискредитация.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: В ЕвроУкрайна: Хвърлиха 7 димни гранати на митинг на Юлия Тимошенко в Бяла Църква

EA Daily: В ЕвроУкрайна: Хвърлиха 7 димни гранати на митинг на Юлия Тимошенко в Бяла Църква

9 Февруари 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Бяла Църква. По време на предизборен митинг на кандидата за президент на Украйна Юлия Тимошенко в Бяла Църква, на около 50 км южно от Киев, неизвестни хвърлиха в тълпата седем димни гранати, предава руската агенция EA Daily.
Както съобщава пресслужбата на партия „Баткивщина“, в митинга са участвали около 10 хиляди души. С цел да бъде провалено мероприятието, група провокатори е започнала да мята по тях димни гранати. След това полицията и „неравнодушни граждани“ са задържали шестима злосторници, в които са били намерени още 7 димни гранати.
Впрочем, отбелязва агенцията, с това „сюрпризите“ не са свършили. Край сцената стоял автомобил и по време на изказването на Юлия Тимошенко полицията е получила телефонно съобщение, че той е миниран. Пристигналите на мястото специалисти са избутали колата на безопасно разстояние.
„Ние сме уверени, че провокациите срещу Юлия Тимошенко и нейните привърженици са извършени от Службите за сигурност на Украйна (СБУ) по нареждане на украинския президент“, се казва в заявлението на партия „Баткивщина“.
На свой ред полицията съобщава, че по случая е образувано наказателно производство.
Както посочва EA Daily, предизборната борба в Украйна придобива все по-остри форми. По-рано участници в „АТО“ са провели протестна акция в Лвов срещу участието на „клоуни“ в президентската кампания.
Целта й е била да дискредитира Владимир Зеленски, който в момента има най-висок рейтинг. В предизборния щаб на шоумена считат, че мероприятието е организирано по заповед на администрацията на президента Петро Порошенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Издигнаха Юлия Тимошенко за кандидат за президент на Украйна от „Баткивщина“

ТАСС: Издигнаха Юлия Тимошенко за кандидат за президент на Украйна от „Баткивщина“

22 Януари 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Киев. Партия „Баткивщина“ издигна за кандидат за президент своя лидер- бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Съответстващото решение бе прието във вторник на конгреса на политическата сила, предава ТАСС.
Програмата на бъдещия кандидат за държавен глава на Украйна се основава на тезата за необходимостта от нов икономически курс на страната. Както заяви тя по-рано, вече от три години повече от 100 експерта работят над разработването на този курс. „Това е този интелектуален ресурс на страната, който ще ни даде шанс, а ние, политиците, ще го изпълним по точки. Това е път към възстановяване, успех и възраждане“, твърди Тимошенко.
Новият икономически курс на Украйна ще предвижда промяна на финансовата политика на страната – пълен контрол на държавата над Националната банка, въвеждане на действащи механизми за спиране на инфлацията, „за да престане тя да бъде основа за финансовите пирамиди на Националната банка“, разработване на нова данъчна система, промяна на кредитната политика, при която украинските предприемачи ще могат да получат дългосрочни кредити в банката за развитие на своята работа „със застраховка, а не със залог и с 3-4% годишна лихва, както е в Европа, а не с 20%, както е в Украйна“, увеличение на нивото на доходите на хората.
Юлия Тимошенко е родена в Днепропетровск, на 58 години. В политиката е от 1998 г., когато е избрана за депутат във Върховната Рада. Година по-късно тя става вицепремиер за топлоенергийната система в правителството на Виктор Юшченко. През 2001 г. тя създаде Блок Юлия Тимошенко, който през 2004 г. подкрепи кандидата за президент Юшченко, който по-късно предостави на Тимошенко позицията на премиера: през 2005 г. тя стана първата жена в Украйна, която оглави кабинета, но през същата година бе уволнена.
През 2010 година участва за първи път на президентски избори, но ги загуби с малка разлика от Виктор Янукович. Срещу нея са открити редица наказателни дела, едно от които се отнасяше за условията на газовия контракт между „Газпром“ и „Нафтогаз“ и през 2011 година бе осъдена на 7 години лишаване от свобода. Тимошенко излезе от колонията през 2014 година след „майдана“ и последвалия държавен преврат в страната. На президентските избори през същата година тя получи 13% на първия тур на президентските избори, а на парламентарния вот нейната политическа сила, „Баткивщина“, влезе в парламента, като събра трудно 5,5%.
Поредните избори за държавен глава на Украйна трябва да се състоят на 31 март. Юлия Тимошенко е лидер в предизборната гонка: съгласно последните проучвания на общественото мнение, за нея са готови да гласуват 19,3% от избирателите. Следващ по популярност сред потенциалните кандидати за президент са шоуменът Владимир Зеленский (12,9%), лидерът на обединението „Опозиционна платформа – За живот“ Юрий Бойко (11,6%), действащият държавен глава Петро Порошенко (11,3%) и бившият министър на отбраната и ръководител на партия „Гражданска позиция“ Анатолий Гриценко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.