НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иванка Киркова, Регионално управление на образованието-Пловдив: Започваме проверка на случая, при който десетокласничка намушка с нож съученичката си заради дъвка

Иванка Киркова, Регионално управление на образованието-Пловдив: Започваме проверка на случая, при който десетокласничка намушка с нож съученичката си заради дъвка

14 Март 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Регионално управление на образованието (РУО)-Пловдив започва проверка на случая, при който десетокласничка намушка с нож съученичката си заради дъвка. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив началникът на РУО Иванка Киркова. Ще се установява откога датира конфликтът между двете момичета, дали е стар и, ако е така - какво е направено досега като превенция. „За щастие резултатът не е такъв какъвто можеше да бъде, но самата ситуация и поведението на момичетата е много сериозно и притеснително”, каза Киркова. „Училището играе възпитателна роля, но със сигурност тук говорим и за една отсъстваща роля на родителите, която ние трябва да компенсираме в училище”, добави тя. Киркова разкри още, че конфликтът е започнал още сутринта от едни обидни думи, забележки една на друга и независимо от това, че са разговаряли с педагогическия съветник в училището, отново се е разразил след обяд. Нападателката дори е отишла в стола и е поискала нож, уж, за да си обели ябълка според доклада на директора. „Тепърва ще разберем какво точно се е случило така, че да се стигне до този инцидент”, каза началникът на РУО. Проверката на Регионалното управление по образование в Пловдив ще започне другата седмица, тъй като в момента тече проверка и на разследващите органи. „Явно е, че трябва да сме много по-внимателни върху поведението на учениците и върху тяхната вербална и невербална комуникация”, заяви Киркова.
Училището е информирало и Местната комисия за противообществени прояви за случая, както и Отдела за закрила на детето.
На 24 март ще се проведе Педагогически съвет и виновника ще бъде наказан. По какъв начин ще реши съветът.
„Ние трябва и като общество нещо да направим, трябва да покажем непримиримост към такива прояви, както и някаква подкрепа на учениците”, посочи Иванка Киркова и добави, че най-вероятно нашите деца имат липса на внимание, или на нещо друго. „Задържането за дълго пред компютрите, също играе роля за агресията, изобщо много са аспектите, върху които трябва да се работи”, добави още Киркова.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Физическата охрана в училищата не е решение на проблема с агресията сред учениците

Министър Младен Маринов: Физическата охрана в училищата не е решение на проблема с агресията сред учениците

14 Март 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Физическата охрана в училищата не е решение на проблема с агресията сред учениците. Това заяви по повод поредния случай на сбиване между ученички, който стана по-рано днес в пловдивско училище министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той допълни, че за съжаление тези случаи се превръщат в ежедневие и е ясно, че има агресия сред подрастващите. „Какви са причините за тази агресия аз не мога да кажа, има си институциите, учителите също могат да кажат повече“, посочи още министър Маринов.
За конкретния случай той обясни, че става въпрос за възникване на някакъв спор, който е започнал още вчера, а днешната ситуация е била по-скоро „отмъщение“. „Ако вървим към решаване на проблемите с физическа охрана и то в училище, няма да стигнем до никъде. Така ще научим хората, че те по всяко време могат да си решат спора със сбиване, стига да няма полиция. Полицаят не е съдия. Той не може да решава спорове, той дава разпореждания и опазва обществения ред. Не смятам, че е редно в училище да има полицаи. Трябва да се измислят варианти първо да видим къде са причините за тази агресия и да се работи повече върху възпитанието“, каза още Младен Маринов. Той подчерта, че трябва да има повече инициативи, които да ангажират младежите с обществено полезна работа, както и с реда в училище.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Десетокласничка е била намушкана в гърба от своя съученичка заради дъвка

Пловдив: Десетокласничка е била намушкана в гърба от своя съученичка заради дъвка

14 Март 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетокласничка от СУ „Св. Климент Охридски“ е намушкана в гърба от своя съученичка заради дъвка. Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив говорителят на ОДМВР. Случаят се разследва от полицията, под наблюдението на прокуратурата. Във вторник, след обяд във Второ РУ постъпила информация, че в спешен кабинет е приета десетокласничка от пловдивска гимназия с порезна рана на гърба. След преглед тийнейджърката е оставена под лекарско наблюдение, без опасност за живота. В хода на предприетата проверка е установено, че нараняването тя получила от своя съученичка, нанесла ѝ удар с остър предмет в коридора на учебното заведение. Образувано е досъдебно производство по чл. 131, ал.1, т. 12 от НК, за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Работата по изясняване на причините и обстоятелствата около случилото се продължават разследващи и инспектор „Детска педагогическа стая“ от районното управление.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.