НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ПП АБВ започва да събира подписи за референдум за мир (ОБЗОР)

ПП АБВ започва да събира подписи за референдум за мир (ОБЗОР)

13 Март 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ започва подготовка за организация на подписка за свикване на общонационален референдум за мир. Това обяви председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция. Румен Петков подчерта, че целта е да бъдат ясно зададени на българите въпросите: "Искат ли България да бъде територия, на която да бъде разположено ядрено оръжие?", "Искат ли България да бъде територия, на която да се изграждат допълнителни военни съоръжения с атакуващ характер?", "Искат ли България да бъде част от насаждането на напрежението в Черноморския басейн и на Балканите?".
Председателят на ПП АБВ посочи, че партията се е обръщала с писма до президента, до председателя на НС, до министър-председателя, до министъра на отбраната и до министъра на външните работи, с молба българските институции много ясно да декларират, че на територията на България няма да бъдат разполагани ядрени оръжия, че няма да бъдат разполагани допълнителни военни контингенти и че базите, които страната ни има за подготовка, няма да бъдат преформатирани в атакуващи военни подразделения. Петков обясни, че нито една от тези институции не е реагирала и именно затова ПП АБВ са предприели обсъждане с представители на интелектуалните среди на академичната общност, какъв изход да намери българското общество, от нежеланието на българските институции да вземат ясна позиция по въпроса.
Румен Петков отбеляза, че темата е особено актуална и тревожна след декларацията от страна на САЩ за излизане от Договора за унищожение на ракетите с малък и среден обсег и последвалите от това огледални мерки на Руската федерация, както и след факта на засилващото се напрежение в световен мащаб и неадекватните действия на институциите, призвани да гарантират диалога и гражданския мир.
Председателят на ПП АБВ припомни, че е известно, че ООН, ЕС, и НАТО ясно са посочили, че Косово не може да изгражда своя армия, но въпреки това страната е обявила, че започват изграждането на такава. По думите му на другия ден нашият стратегически партньор в НАТО - САЩ е започнал да въоръжава тази армия.
Той посочи, че е факт погазването на законите, на международното право и на международната нормативна уредба и за това ПП АБВ счита, че най-национално отговорното решение е да започнат действия по структуриране на инициативен комитет. Той ще бъде представен по силата на нормативната уредба пред председателя на Народното събрание.
Петков подчерта, че в тримесечния срок от време, АБВ е с амбицията да събере достатъчно подписи, които да представи в Народното събрание, за да може българското общество да има възможността и отговорността да направи своя избор. ПП АБВ обяви, че започва действия по изграждането на 15-членен Инициативен комитет за набиране на подписка за свикване на референдум.
Пред медиите подкрепата си за свикване на общонационален референдум за мир заявиха Спас Панчев – председател на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Александър Паунов - първи секретар на Комунистическата партия на България, Михаил Шишков – председател на Българска партия Либерали, Екатерина Атанасова – председател на „Обединен блок на труда“, Александър Радославов – председател на „Движение за социален хуманизъм“, Елена Нонева – председател на Политическо движение Социалдемократи, Проф. Боян Киров – председател на „Българската левица“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Започваме подготовка за организация на подписка за свикване на референдум за мира

Румен Петков, АБВ: Започваме подготовка за организация на подписка за свикване на референдум за мира

13 Март 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Започваме подготовка за организация на подписка за свикване на референдум, в който ясно да зададем на българите въпросите: „Искат ли България да бъде територия, на която да бъде разположено ядрено оръжие?“, „Искат ли България да бъде територия, на която да се изграждат допълнително военни подразделения, с атакуващ характер?“ и „Искат ли България да бъде част от насаждане на напрежението в Черноморския басейн и в Косово, както и на Балканите?". Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 7 ноември ние сме се обърнали с писма, до президента, до председателя на НС, до министър-председателя, до министъра на отбраната и до министъра на външните работи, с молба българските институции много ясно да декларират, че на територията на България няма да бъдат разполагани ядрени оръжия, че няма да бъдат разполагани допълнителни военни контингенти и че базите, които имаме за подготовка, няма да бъдат преформатирани в атакуващи военни подразделения“, заяви Петков. По думите му нито една от тези институции не е реагирала. „Това ни накара да обсъждаме с представители на интелектуалните среди на академичната общност какъв изход да намери българското общество, от нежеланието на нашите институции да вземат ясна позиция по въпроса. Като казвам „ясна позиция“, имам предвид, че те може да кажат и „искаме да се въоръжаваме“, но те мълчат. Ние сме изразили и тревогата си в Черно море България да бъде натоварена с практически нарушаване на Конвенцията за контрола от 36 година от миналия век, чрез вкарване на военни кораби, които не са български. Конвенцията от контрола ясно разписва, че чужд кораб не може да присъства повече от 21 дни в черноморския басейн“, посочи председателят на АБВ.
„Имаме достатъчно основание да се безпокоим, за това, че се търсят решения да се заобиколи този международен договор“, коментира Петков, като добави, че именно затова АБВ смятат, че въпросът е прекалено сериозен, за да го оставят на институциите и за това са решили да се обърнат към обществото.
„Лапсусът с Косова, не е случаен, ние сме свидетели на грубо погазване на решението на международната общност. Известно е, че когато се признаваше Косово, и ООН, и ЕС, и НАТО ясно казаха, че Косово не може да изгражда своя армия. Косово обяви, че започва изграждането на своя армия и на другия ден нашият стратегически партньор в НАТО САЩ започна да въоръжават тази армия. Това показва, че погазването на законите е факт, погазването на международното право е факт и погазването на международната нормативна уредба е факт. Ние считаме, че най-почтено и най от националното решение днес е да започнем действия по структуриране на инициативен комитет, който да представим, по силата на нормативната уредба пред председателя на НС и този инициативен комитет да заяви стартирането на подготовката и събирането на подписи за свикването на референдум“, отбеляза още той.
Той подчерта, че в тримесечния срок от време, АБВ е с амбицията да събере достатъчно подписи, които да представи в Народното събрание, за да може българското общество да има възможността и отговорността да направи своя избор.
На пресконференцията изявиха своята подкрепа за подписка на АБВ за свикване на референдум за формиране на национална позиция по проблемите, свързани с мира – недопускане на допълнителни военни контингенти и военни съоръжения: Александър Паунов, първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на България, Михаил Шишков - председател на партия Либерали, Екатерина Иванова Атанасова, председател на Обединен блок на труда, Александър Радославов, председател на партия "Движение за социален хуманизъм", Елена Монева, председател на политическо движение на социалдемократите и Боян Киров, председател на Българска левица.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.