НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Зери“ (Косово): Избори в Косово през есента

„Зери“ (Косово): Избори в Косово през есента

19 Март 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството „Харадинай“ успя да изкара близо половината от мандата си въпреки липсата на мнозинство в парламента, продължаващите искания на опозицията за оставка, както и недоволството на най-големия партньор в управляващата коалиция – Демократическата партия на Косово (ПДК), относно въведените 100-процентови мита върху сръбските стоки. Политическите анализаторите обаче смятат, че страната най-вероятно ще отиде на предсрочни парламентарни избори още тази есен, пише прищинският ежедневник „Зери“.
Веднага след създаването на правителството, оглавено от премиера Рамуш Харадинай, двете най-големи опозиционни партии – „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие (ВВ)), започнаха да искат оставката на властите и, съответно, предсрочни парламентарни избори. Но, въпреки че оттогава изминаха година и половина, опозицията не е предприела конкретни стъпки, които да доведат до реализация на исканията й.
Междувременно, освен опозицията, наскоро оставката на правителството поискаха и президентът Хашим Тачи, и председателят на парламента Кадри Весели. Докато държавният глава призова Харадинай през октомври миналата година да „се поправи“ по въпроса за диалога, Весели този месец заяви, че няма да остане в правителство, което не се съобразява с исканията и препоръките на САЩ.
Тези заплахи от страна на двамата институционални лидери идват в резултат на настояването на министър-председателя да не се променят границите със Сърбия и да не се отменят митата върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Опозицията в Косово иска ново правителство да води диалога

Gazeta Express (Косово): Опозицията в Косово иска ново правителство да води диалога

18 Март 2019 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двете най-големи опозиционни партии, дясноцентристката Демократична лига на Косово и движението „Самоопределение“ искат ново правителство да представлява Прищина в диалога със Сърбия, информира електронното издание на прищинския вестник Gazeta Express. Управляващите партньори обаче настояват опозицията да се присъедини към тях в диалога с Белград.
В момента тези две партии се противопоставят на начина, по който Косове се представя в диалога със Сърбия. Те искат съставяне на ново правителство, което да е легитимно при воденето на този диалог. Лявата „Самоопределение“ предлага да се проведат предсрочни избори, а дясната Демократична лига за Косово – създаването на правителство на широка основа. „Диалогът се е преобразувал в надпревара за показване на мускули, както и в инструмент да се удържи властта. Превърнал се е в гладиаторска арена, като онези, които са във властта, се опитват да отвлекат вниманието на гражданите от реалните проблеми. Ако някой от управляващата коалиция действително милее за своята държава, а аз не се и съмнявам, че там има такива хора, но те ще трябва да признаят, че са излъгали хората и е ударил часът да си подадат оставките. Подаване на оставки и бързи преждевременни избори,”, е написал в социалните медии Иса Мустафа, председател на Демократичната лига на Косово.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

18 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Разузнавателната служба в периода 2002-2012 година, по повод последните напрегнати дни в Сърбия, белязани с протести срещу президента Александър Вучич. Според генерала се наблюдава опит за дестабилизация на страната с крайна цел изтеглянето й от орбитата на Русия. „Трудно би могло да се случи при сега действащата сръбска политическа класа и елит, който е сериозно ангажиран за каузата Косово, и който трудно може да преглътне голямата хапка, към която и ЕС, и НАТО, в лицето на САЩ, насочват Сърбия, а именно – да признае независимостта на Косово. Това би било стратегическо поражение за сръбският политически елит в лицето на управляваща класа и партии в Сърбия. То би довело до тяхната политическа смърт“, обясни генералът. Ген. Кирчо Киров каза още, че очаква от сръбския държавен глава Вучич да вземе решение за предсрочни парламентарни избори. Много е вероятно да ги спечели, каза още генералът, но уточни, че изборите не са с предизвестен край. Според него в случай на загуба на парламентарните избори ще се засили натискът върху Александър Вучич за отиване и на предсрочни президентски избори. Тогава резултатът няма да бъде известен, защото не е изключено да се създадат условия за промяна на политическата обстановка в страната, обобщи генералът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

18 Март 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Според председателя на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел е задействан план за убийството на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия Press 24.
Съответното Шешел заяви пред местна телевизия по повод ескалацията на напрежението на протестите в Белград. Съгласно думите му, подобно насилие не е виждано в Белград. Той подчерта, че моторната резачка е много по-опасна от пистолет или друго огнестрелно оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

18 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Белград Държавният глава на Сърбия Александър Вучич подчерта, че може би е допусната грешка, като не е изпратена полиция в сградата на Радио-телевизија Србије (РТС), в която в събота вечер нахлуха демонстранти от протеста „Един от пет милиона“, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas. Съответното той заяви в интервю за телевизия „Пинк“, цитирано от вестникът.
Вучич бе категоричен, че „достойна и модерна Сърбия“, т.е. гражданите, са готови да дойдат в Белград и да го защитят от евентуално насилие. Съгласно думите му, лидерите на протестите са „страхливци“.
Коментирайки блокадата на Президентството от следобедните часове на неделя, Вучич бе категоричен, че е можел да излезе от сградата по всяко време, но не е направил това с цел да не пострадат хора. „Исках да избегна това“, увери президентът на западната ни съседка.
Вучич изрази увереност, че ако бъдат организирани предсрочни избори в страната, то партията му ще ги спечели. „Редовните избори са през март следващата година, но не бих изключил да бъдат проведени по-рано“, заяви сръбският президент, като допълни, че при подобен сценарий очаква победата на Сръбската прогресивна партия (СНС) да бъде още по-убедителна – тъкмо на фона на протестите в Белград, защото – съгласно думите му, не се страхува от „лъжите и насилието“ на опозиционните лидери.
В събота вечер в Белград се проведе пореден протест на движението „Един от пет милиона“, но за разлика от предходните, този път напрежението ескалира. Около 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време), пред сградата на РТС в сръбската столица започнаха да се събират демонстранти, които блокираха достъпа до нея. Малко по-късно в централата на РТС, някога най-голямата медия на Балканите, нахлуха протестиращи, които изпотрошиха входа на сградата. От кадрите стана ясно, че е използвана моторна резачка. Полицията реагира бързо и предотврати хаоса, но въпреки това напрежението не отслабна.
В обедните часове на неделя държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич направи обръщение към обществеността, като увери, че на насилието е сложен край. „Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговорят", увери сръбският президент. Вучич бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого".
След няколкочасова блокада на сградата на Президентството, Вучич я напусна със служебния си автомобил.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич към обсадилите президентството: Тук съм и няма да се преместя от никое място, което се опитват да окупират

Александър Вучич към обсадилите президентството: Тук съм и няма да се преместя от никое място, което се опитват да окупират

17 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Белград. „Тук съм и няма да се преместя от президентството, което някои се опитват да окупират“, каза сръбският президент на демонстрантите пред резиденцията си в Белград, предава белградската електронна медия „Б92“. „Тук съм и няма да се преместя от нито едно място, което те се опитват да окупират. Моля всички белградчани да не идват и да не се събират“, заяви Вучич в обръщение чрез Instagram. Той добави, че е бил принуден да се изкаже по този начин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония" (Македония): Александър Вучич е блокиран в Президентството, демонстрантите са обкръжили сградата

"Нова Македония" (Македония): Александър Вучич е блокиран в Президентството, демонстрантите са обкръжили сградата

17 Март 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич е блокиран в Президентството в Белград, съобщава електронното издание на скопския вестник "Нова Македония".
По-рано привърженици на "Съюз за Сърбия" обкръжиха сградата и блокираха всичките й входове. Организаторите на протеста бяха категорични, че няма да допуснат Вучич да напусне Президентството. Те призоваха гражданите да направят обръч пред сградата.
Исканията са за оставка на Вучич, на премира Анна Бърнабич и на председателя на парламента Мая Гойкович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия няма да остави в опасност косовските сърби

Александър Вучич: Сърбия няма да остави в опасност косовските сърби

17 Март 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Международният контингент КФОР под егидата на НАТО е длъжен да защитава косовските сърби, в противен случай ще се намери, кой да на прави това, заяви сръбският президент Александър Вучич по повод 15-ата годишнина от погромите в най-младата балканска държава, предава РИА Новости.
Руската агенция припомня, че през март 2004 година косвоските албанци устройват погроми, които довеждат до масово изселване на сърби от страната и унищожаване на множество паметници на тяхната история и култура. Инцидентите с човешки жертви се случват независимо от това, че силите на Северноатлантическия алианс са разположени в тогава автономната област от 12 юни 1999 година, след изтеглянето на сръбската армия и полиция от Косово.
В неделя из цялата Сърбия ще се проведат паметни мероприятия и църковни служби.
„От тях (КФОР) очакваме да реагират всеки път, когато сръбският народ се окаже под заплаха. Ако НАТО не е в състояние да го направи на практика, има такива, които са готови да защитят нашия народ“ заяви Вучич на пресконференция в неделя, като добави, че властите в Белград няма да оставят своите съграждани в опасност.
Както припомня РИА Новости, под натиска на Брюксел за сближаване с Косово, както и за да облекчи живота на косовските сърби, през 2011 година Сърбия бе принудена да започне преговори за нормализация на отношенията с косовските албанци с посредничеството на Европейския съюз. В момента диалогът е преустановен.
„Ние искаме да продължим диалога с албанците и преговорите, но, опасявам се, че със своята преговорна платформа и въведените вносни мита другата страна показва, че не иска диалог“, подчерта той.
Съгласно версията на Белград, припомня още руската агенция, погромите над сръбското население, започнали на 16 март 2004 година, са планирани от по-рано от косовските албанци. В резултат от тридневните безредици, повече от 200 граждански лица и сътрудници на международните сили за сигурност получават наранявания, а освен това са разрушени около 1000 сръбски къщи. Сръбската православна църква твърди, че тогава са изгорени 35 църкви и манастири. Впоследствие десетки хиляди сърби напускат Косово.
Останалите в страната около 100 хиляди сърби живеят компактно в Северно Косово и в няколко анклава в централната и южната част.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за нахлуването в сградата на РТС: Насилието приключи

Александър Вучич за нахлуването в сградата на РТС: Насилието приключи

17 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия направи обръщение към обществеността по повод нахлуването в сградата на РТС, предава същата медия.
Вучич говори за погрома над сърбите в Косово и за напредъка на страната, но по-голямата част от обръщението му бе посветено на съботните действия на демонстрантите и част от опозицията.
"Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговарят", увери държавният глава на западната ни съседка.
Вучич бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого". Същевременно той осъди използването на моторна резачка от демонстрантите, нахлули в сградата на общественото радио и телевизия, някога най-голямата медия на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Александър Вучич се среща с генералния директор на Форин офис по политическите въпроси, темата – Косово

Blic (Сърбия): Александър Вучич се среща с генералния директор на Форин офис по политическите въпроси, темата – Косово

14 Март 2019 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич ще проведе среща с генералния директор на Форин офис по политическите въпроси – Ричард Мур, съобщава електронното издание на белградския Blic, като се позовава на пресслужбата на Президентството. Темата в дневния ред на срещата е една – Косово.
Както бе обявено по-рано, Мур ще има и отделни разговори с премиера на западната ни съседка Ана Бърнабич, а също и министъра на външните работи Ивица Дачич.
Мур пристига в Белград от Прищина, където в сряда се срещна с представители на националният екип за преговорите със Сърбия. Британският политик разговаря и с министър-председателя на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай. В профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ той обяви, че темата на разговора му с Мур е била политическата ситуация в Косово и Западните Балкани. Двамата не са обсъждали 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната.
Съпредседателят на националния екип за диалога Фатмир Лимай на свой ред също заяви, че е разговарял с Мур за продължаването на преговорите за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина и за премахването на наложените мита. Както и всички представители на САЩ и Германия, посетили Косово през последните седмици, Мур е настоял Прищина да отмени митата с цел деблокиране на диалога.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия не е слаба както преди

Александър Вучич: Сърбия не е слаба както преди

10 Март 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Смедерево. „Сърбия не е толкова слаба, както през 2004 и 2008 г., не е толкова отчаяна, както през 2010 г., когато поискахме решение от Международния съд и не се държи арогантно, но е достатъчно силна, за да защити всички наши деца и граждани, това трябва да се има предвид в международната общност, каза Вучич в сръбския град Смедерево, цитиран от македонското издание “Слободен печат“.
Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че външният министър на Косово Беджет Паколи е прибягнал до нов трик, когато обявява премахването на таксите за сръбски продукти, които трябва да бъдат обсъдени от преговарящите екипи на Белград и Прищина.
Той каза, че платформата за диалог на Прищина предвижда, че "трябва да направим всичко, което искат и че трябва да се задоволяваме с това, което са ни направили преди това".
„Какво искате, да ни изнудвате, да ни смятате за будали, няма такъв филм, каза Вучич.
Той заяви на гражданите в Косово, че не трябва да се притесняват, защото зад тях стои държавата Сърбия.
Днес неговият кабинет съобщи, че утре, с министър-председателя Ана Бърнабич и външния министър Ивица Дачич, те ще се срещнат с Патриарх Ириней и Синода на Сръбската православна църква, като се очаква темата да бъде нововъзникналата ситуация с приетата преди два дни платформа за преговори в Прищина и позицията на Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): САЩ и Европейският съюз подготвят стратегия за борба срещу Русия на Балканите

„24 Инфо“ (Македония): САЩ и Европейският съюз подготвят стратегия за борба срещу Русия на Балканите

9 Март 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Загреб. Вашингтон и Брюксел подготвят стратегия за противопоставяне на Русия на Балканите, заяви заместник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, съобщава македонското електронно издание „24 Инфо“.
Палмър обяви, че Съединените щати са заинтересовани да запазят стабилността в региона, докато Русия иска само „да внесе хаос“.
По време на посещението си в Хърватия, според Bloomberg, той е заявил, че Русия усилено се опитва да наруши споразумението, което наскоро постигнаха Гърция и Северна Македония, както и да „разгневи“ сърбите в Босна и Херцеговина.
„Докато САЩ и нашите партньори искат мир, основан на закони и прозрачност, Москва желае хаос и недоверие“, добави заместник-държавният секретар на САЩ.
Той отново подчерта, че САЩ искат Косово да премахне митата за продукти от Сърбия, така че диалогът с Белград да може да започне отново.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: "Сега, махнете се с тази хартия, банда от Прищина!"

Александър Вучич: "Сега, махнете се с тази хартия, банда от Прищина!"

9 Март 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Сремска Митровица. Сега, махайте с тази хартия, банда от Прищина, където искате и да видите дали някой ще го изпълни, Сърбия няма да го направи, заяви сръбският президент, имайки предвид приетата от Прищина платформа за диалог със Сърбия, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
Моят отговор на всички е такъв - не знам колко ще остана на власт, защото Харадинай заплашва да ме свали, някои от нашите политически опоненти ги приветстват в Прищина, помагат им по различни начини, може би ще ме смажат, но аз никога няма да се съглася с тези условия ”, каза Вучич.
Сръбският президент каза, че преди шест месеца е предупредил Брюксел, че проектът на Прищина е катастрофа за Балканите и че Европейският съюз го е уверил, че платформата няма да дойде на дневен ред, че няма да я гласуват, а днес казват, че " нямат коментар “по документа.
"Питат ме, дали са ме излъгали. Да, те ме излъгаха, но преди всичко те заблудиха себе си, ”каза Вучич в Сремска Митровица, добавяйки:“ Но Сърбия не е толкова малка и слаба, колкото си мислят. Отговорът на исканията на Прищина очевидно е "не"!"
Вучич отбеляза, че в платформата пише, че Сърбия трябва незабавно да признае Косово.
„И това не е достатъчно, защото се казва, че ако го направим днес, в границите на днешното Косово, те няма да ни признаят и да ни простят някои от нашите грехове. Това е предварително условие, за да могат да признаят Сърбия, сякаш не сме държава, че да не ни признават. Ако не беше тъжно , щеше да е смешно - каза сръбският президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Премиерът: Трети и последен удар на Прищина по диалога с Косово

B92 (Сърбия): Премиерът: Трети и последен удар на Прищина по диалога с Косово

8 Март 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Платформата на Прищина (за диалог с Белград) е трети и последен удар по самия диалог, е заявила Ана Брнабич, премиер на Сърбия, пред репортерите в петък в Белград, съобщава радио b92 на електронната си страница. Тя е говорила след среща на Съвета за национална сигурност. Според нея, документът е в противоречие със здравия разум, а реакцията на Сърбия, „както винаги, ще бъде премерена“.

Брнабич е заявила на репортерите, че на срещата са стигнали до заключение, че приемането на тази платформа, без съмнение, е „ трети и последен удар по диалога между Белград и Прищина“.

"Първият удар беше, когато Прищина не зачете споразумението от Брюксел. Днес (петък – бел. ред.) стават 2,149 дни от подписването на Споразумението, а Прищина не направи нищо, не е въвела в практика дори една буква от този документ. Нищо не излезе от Общността на сръбските общини (ОСО), а тя беше единственото задължение на Прищина и гръбнакът на това съглашение“, е обяснила Брнабич.
Вторият удар по диалога, е пояснила тя, беше когато се въведоха митата върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Премиерът припомнила, че те бяха въведени на 6 ноември „ и в отговор на реакцията на международната общност Прищина ги повиши до абсурдните 100 процента."

"До днес те не са отменени. Прищина изпрати ясно послание, както на ЕС, така и на САЩ, че таксите няма да се премахнат и това беше вторият удар. Третият последен удар е приемането на тази платформа. Тя противоречи на здравия разум“, е мнението на премиера на Сърбия Ана Брнабич.

"Реакцията на Сърбия ще бъде премерена. Ще внимаваме как ще реагираме, ще анализираме всички аспекти. Тя ще е отговорна, но трябва да кажа, че по всяко време ние сме наясно как трябва да браним интересите на Република Сърбия и нейните граждани," заявява министър председателят на Сърбия и отново повтаря, че „платформата е в противоречие със здравия разум, документът иска време, за да бъде анализиран, но едно нещо е ясно: това е документ срещу всеки един компромис, срещу бъдещия диалог, той не казва нищо за живота на сърбите в Косово. Ние ще продължим да анализираме документа, но моят извод е, че той противоречи на разума". Това е казала Брнабич след края на срещата на Съвета за национална сигурност в Белград.
„С всички свои стъпки, които е предприела до този момент, Прищина се насочва срещу Белград, системно се опитва да спре диалога, тъй че не може да има компромис. В Сремска Митровица президентът на Сърбия ще говори пред гражданите за тази платформа и за това каква ще е реакцията на Сърбия“, пояснява Брнабич.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Президентът на Сърбия обвини Косово в нежелание да води диалог

„Известия“: Президентът на Сърбия обвини Косово в нежелание да води диалог

8 Март 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Парламентът на Косово показа, че не иска диалог със сърбите, коментира държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич след среща с представителя на Държавния департамент на САЩ Дейвид Хейл, отбелязва руският вестник „Известия“.
„С приетия закон косовските албанци показаха, че никога не са искали диалог и няма да го искат в бъдеще... Ще защитаваме сръбските интереси, не се плашим от заплахите и заплахите на техните защитници", увери Вучич и добави, че отговорът на Сърбия ще бъде „сериозен и тежък", цитира изданието думите му.
На 7 март косовският парламент прие закон, който поставя основите за преговори с Белград под егидата на Европейския съюз и определя правомощията на преговарящата група. Косоварите отказват да правят компромиси - по-специално по въпроса за размяна на територии и корекции на границите. Според косовския премиер Рамуш Харадинай републиката ще запази границите от 17 февруари 2008 г., когато бе обявена независимостта на най-младата държава на Балканите.
Конфликтът в Косово започна през 1999 г. с конфронтацията на Армията за освобождение на Косово (албански сепаратисти) и сръбските въоръжени сили. През 2004 г., в резултат на погромите, организирани от косовските албанци, сърбите започнаха масово да напускат провинцията. През 2008 г. косовско-албанските структури в Прищина обявиха независимост от Сърбия. Според сръбската конституция, територията на непризнатата държава е автономна провинция Косово и Метохия. Републиката не е призната от около 60 държави, включително Русия, Китай, Испания и Гърция, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският министър Ядранка Йоксимович: ЕС да премахне изискването за спазване на Брюкселското споразумение от преговорите за присъединяване на Сърбия

Сръбският министър Ядранка Йоксимович: ЕС да премахне изискването за спазване на Брюкселското споразумение от преговорите за присъединяване на Сърбия

8 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър за европейската интеграция Ядранка Йоксимович подчерта, че ако Европейския съюз, като посредник и гарант, приеме сегашното отношение на Прищина към диалога и Брюкселското споразумение, то очаква Европейската комисия да премахне Глава 35 от преговорния процес за членството на западната ни съседка в Общността, предава македонската електронна медия A1 On, като пояснява, че тя се отнася тъкмо за спазването на договора от 2015 г.
Йоксимович подчерта, че с настоящото съдържание Глава 35 вече не може да бъде ефективно следена. „Затова по никакъв начин не може да бъде условие за продължаване на процеса на преговори за присъединяване и за отваряне на други глави“, подчерта Йоксимович в отговор на въпрос за това как платформата на Прищина за диалога ще засегне преговорите за сръбското членство в Общността.
Според нея, след подобна платформа, която недвусмислено отрича Брюкселското споразумение, „няма какво повече да се следва, защото една от страните, т.е. Прищина, ясно заяви, че не уважава и не възнамерява да изпълни договора".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специалният пратеник на САЩ в Белград и Прищина: Сърбия и Косово да престанат с провокациите и да възобновят диалога

Специалният пратеник на САЩ в Белград и Прищина: Сърбия и Косово да престанат с провокациите и да възобновят диалога

8 Март 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл, който бе изпратен от Вашингтон със специалната задача да подпомогне разговорите между Сърбия и Косово, призова двете страни да се откажат от провокациите и да възобновят диалога за нормализиране на двустранните отношения, предава RTK..
Хейл се срещна с държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич за обсъждане на ситуацията в Косово, преди американският дипломат да отпътува за Прищина.
След срещата американският посланик в Сърбия Кайл Скот написа в социалната мрежа „Туитър“, че „повторното стартиране на диалога не е лесна работа, но бъдещият просперитет на Сърбия зависи от постигането на напредък в отношенията с Прищина“.
От посолството на САЩ подчертаха още, че Вашингтон призовава Прищина да отмени 100-процентните мита за внос на сръбски стоки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: САЩ изпратиха специален посланик в Косово за съживяване на диалога със Сърбия

Gazeta Express: САЩ изпратиха специален посланик в Косово за съживяване на диалога със Сърбия

8 Март 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ изпращат специален посланик в Косово, натоварян със задачата да съживи блокирания диалог за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, припомня електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Високопоставеният служител на Държавния департамент на САЩ Дейвид Хейл е на посещение Косово в периода 8-9 март, за да се срещне с лидерите на най-младата държава на Балканите, потвърдиха по-рано от американското посолство в Прищина. Хейл, който е заместник държавен секретар по политическите въпроси, пристига в страната в момент, в който воденият под егидата на Европейския съюз диалог между Белград и Прищина е в застой. Чрез изпращането му САЩ се надяват да дадат нов импулс на преговорите между двете съседни страни. От редакцията припомнят, че миналата седмица двама представители на САЩ от кръговете по националната сигурност бяха на посещение в Прищина, в рамките на което призоваха косовските лидери да подновят диалога със Сърбия.
Посолството на САЩ в Косово потвърди пред изданието: „Държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл планира да посети Прищина на 8 и 9 март. Той ще се срещне с различни държавни ръководители", уточниха от дипломатическата мисия на САЩ в страната.
Американският президент Доналд Тръмп назначи Дейвид Хейл за заместник държавен секретар по политическите въпроси на 30 август 2018 г. Той е служил като американски пратеник в Пакистан, Ливан, а също и като специален пратеник за мирните преговори в Близкия изток.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Кочиянчич за платформата на Прищина: ЕС не коментира позиции на отделни страни

Мая Кочиянчич за платформата на Прищина: ЕС не коментира позиции на отделни страни

8 Март 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз „не коментира позиции на отделни страни“ в диалога Белград – Прищина и призовава властите в Прищина да премахнат 100-процентовите мита върху сръбските стоки, за да може преговорите и диалога да бъдат възобновени и да се стигне до всеобхватно правно обвързващо решение за отношенията между Косово и Сърбия, заяви в петък в Брюксел говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич, цитирана от сръбската информационна агенция „Бета“.
Както отбелязва медията, това е бил единственият й коментар на молба на журналист да каже, дали ЕС не смята за удар и прекратяване на диалога законът за платформата, който одобри парламента в Прищина с ключови позиции, че преговорите трябва да доведат до взаимно признаване между Косово и Сърбия, отмяна на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и Общността на сръбските да не може да има изпълнителни правомощия.
„Като посредник, ЕС не може да коментира позициите на отделни страни от диалога“, подчерта Кочиянчич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Някои страни от ЕС играят двойна игра около Косово, САЩ са ангажирани с решаването на въпроса

Ивица Дачич: Някои страни от ЕС играят двойна игра около Косово, САЩ са ангажирани с решаването на въпроса

8 Март 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Белград. Някои страни-членки на Европейския съюз играят двойна игра и не искат да се постигне договор за Косово, в който те няма да са водещ фактор, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от скопското електронно издание „МКД“.
Същевременно той приветства засилената ангажираност на САЩ в разрешаването на косовския въпрос.
Дачич подчерта, че отношението на Вашингтон към Белград се е променило и че той вече не гледа на Сърбия като на „лошо момче“, както и че САЩ не могат да разберат как е възможно Косово да не иска да ги послуша и да отмени митата върху сръбските стоки.
„И за мен това е невероятно и малко съмнително, но не мисля, че САЩ играят двойна игра. Това го правят отделни европейски страни, тъй като не искат бързо да се стигне до договор на принципите, за които се договаряхме досега и в които те не са водещ фактор“, заяви Дачич.
Първият дипломат на Белград подчерта също, че това, че никой не може да накара Прищина да отмени решението си за митата, трябва да накара тези, които са я поддържали, да си зададат въпроса какво са създали.
Сръбският министър забеляза и че в желанието си да „издърпат ушите“ на всички, международните представители признават, че Прищина е виновна, но критикуват и Белград, който не е позволил Интерпол да приеме Косово и лобира за оттегляне на признанията на независимостта на Косово, твърдейки, че с това Сърбия пречи на диалога.
„В Брюксел не се договаряме Косово да бъде член на международните организации, но ако това стане част от разговора, вече ще е друго нещо“, обясни Дачич.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Воислав Шешел: Не САЩ не може да се вярва, в диалога трябва да се включат Русия и Китай

Воислав Шешел: Не САЩ не може да се вярва, в диалога трябва да се включат Русия и Китай

8 Март 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Лидерът на Сръбската радикална партия (СРП) заяви, че за решаването на косовския въпрос в преговорите трябва да включени Русия и Китай, а на американците не може да се вярва, защото, когато и Сърбия да им се е доверила, те са я предавали, предава сръбската държавна агенция ТАНЮГ.
Коментирайки платформата на Прищина за диалога с Белград, той заяви, че се опасява Сърбия да не закъснее с отговора и призова да не се позволява на албанците да вземат Северно Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за платформата на Прищина: Отговорът на Сърбия ще бъде сериозен, отговорен и твърд

Александър Вучич за платформата на Прищина: Отговорът на Сърбия ще бъде сериозен, отговорен и твърд

8 Март 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Белгард. Платформата за диалога с Белград, приета в четвъртък в Прищина, по същество представлява решението на Косово да прекрати диалога със Сърбия, каза в петък сръбският президент Александър Вучич на заместник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хeйл и обяви, че Белград в кратки срокове ще предприеме мерки, за да отговори на всички действия на Прищина, а отговорът ще бъде, както подчерта държавният глава, решителен, сериозен, отговорен и твърд, предава белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Вучич припомни, че отдавна е предупреждавал ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини и нейния екип, че приемането на такава платформа не оставя място за компромисно решение.
„Следователно, платформата е против диалога, особено с упорития отказ на Прищина да премахне неразумните и вредни мита върху стоки от централна Сърбия“, каза президентът.
Според изявлението, Вучич е казал на третия човек в Държавния департамент, че Сърбия ще предприеме мерки в сравнително кратко време, за да отговори на неизпълнението на задълженията от Брюкселското споразумение, въвеждането на митата и решението на Прищина да прекрати изцяло диалога с Белград.
Позицията на Сърбия ще бъде решителна, сериозна, отговорна и твърда, обяви той

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Платформа „от т.нар. Косово с любов“ (ОБЗОР)

Платформа „от т.нар. Косово с любов“ (ОБЗОР)

8 Март 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
На 7 март 2019 година парламентът на Косово прие закон, с който определя основните точки на преговорната платформа за диалога с Белград с 61 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ в 120-местното законодателно събрание. Преди това депутатите приеха и проектозакон за задълженията и компетенциите на Държавната делегация на Косово за диалога със Сърбия с 58 гласа „за“ и 3 „въздържал се“. В отговор на това, президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на страната, след което премиерът Ана Бърнабич обяви, че това е бил третият, фатален удар по диалога между двете страни.
Платформата се приема и на фона на различията между правителството на Косово, което е твърдо против промяна на границите със Сърбия и президента на страната и основен преговарящ в диалога с Белград, Хашим Тачи, който, заедно със сръбския държавен глава Александър Вучич, е сред идеолозите и най-големи застъпници на идеята за „корекция на границите“ (размяна на територии – частта на Косово на север от река Ибър срещу сръбската Прешевска долина, която е населена предимно с албанци).


Как се стигна до спирането на диалога

Преговорният процес между двете страни е прекратен от края на миналата година след редица остри конфронтации между двете страни, които кулминираха с решението на Прищина да въведе 100-процентови мита върху сръбските стоки през месец ноември 2018 година, след като преди това Сърбия осъществи широкомащабна кампания, с която предотврати приемането на Косово в Интерпол на Общото събрание на полицейската организация на 20 октомври.
Първо, Сърбия обвини Прищина, че не изпълнява задълженията си по подписания през 2013 година Брюкселски договор, според който Косово трябваше да образува Общност/Асоциация на сръбските общини в страната, своего рода автономия, което обаче не се случи, защото косовските лидери заподозряха Белград, че се опитва да създаде втора Република Сръбска, както в БиХ.
Второ, в края на миналата година Прищина взе решение за преобразуване на Силите за сигурност на Косово (ССК) в пълноценни въоръжени сили, което Белград твърди, че е нарушение на положенията в Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която допуска пребиваването на територията на Косово изключително на многонационални сили под международен контрол.
И трето, широкомащабната дипломатическа офанзива на Белград за отмяна на признанията за независимостта на Косово от страни в Азия и Африка и неприемане на Прищина в Интерпол на Общото събрание на полицейската организация в края на месец октомври 2018 година, което бе посрещнато с еуфория и отбелязано като триумф в Белград, предизвика остро реакция от страна на Прищина. Властите на Косово решиха, че това е достатъчно доказателство, че сърбите нямат никакво намерение да признават независимостта на страната и първо изпратиха ССК да направи показни арести в центъра на Северна Косовска Митровица, основният град на населената със сърби част на Косово, а след това, в течение на ноември, първо въведоха 10-процентови мита върху сръбските стоки, а после и 100-процентови.
В крайна сметка Белград обяви, че няма да участва в диалога за нормализация на отношенията, докато не бъдат отменени таксите, които задушават косовските сърби.

Косово иска отмяна на Резолюция 1244 на СС на ООН, създаване на трибунал за военни престъпления за Сърбия

Платформата изключва преговорите за корекция на границите, задължава преговарящите да поискат от Сърбия да признае Косово, изисква отмяна на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и създаването на специален трибунал за военни престъпления, който да се занимава изключително с престъпления, извършени от Сърбия в Косово. Документа гарантира „неприкосновеността на границите и запазване на територията на Косово в границите от 17 февруари 2018 година“. Освен това Прищина иска всички природни ресурси на територията на Косово, включително язовира Газивода, който е част от водоснабдителната мрежа на Сърбия и металургичния комбинат „Трепча“ да бъдат обявени за суверенна собственост на страната.
Платформата, която определя принципите за диалога със Сърбия, постановява, че всяко споразумение, постигнато с Белград по време на диалога в Брюксел с посредничеството на ЕС, следва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Косово и изключва дискусии относно размяната на територии.
В този документ, наред с другото, се заявява, че целта на Косово е да получи признание от Сърбия чрез правно обвързващо споразумение. Друг от принципите в платформата е, че страните няма да влизат в диалог за подписване на частични споразумения до постигане на окончателно цялостно споразумение по всички открити въпроси. Според този документ окончателното правнообвързващо споразумение между Косово и Сърбия влиза в сила едва след като Сърбия признае Косово за независима държава и след организирането на референдум за споразумението в Косово и договора е ратифициран от парламентите на Косово и Сърбия. „Конституцията на Косово не е отворена за преговори“, се казва в текста на платформата. Преговорният екип на Косово иска също така да се насърчат правата на албанците, живеещи в Сърбия, в пълна реципрочност с правата на сръбската общност в Косово.
Платформата предлага откриването на нови теми по време на диалога Прищина-Белград в Брюксел, като например репарациите за войната, въпроса за изчезналите лица, разглеждането на въпроса за жертвите на изнасилване и предлага създаването на трибунал за военни престъпления за разследване, съдебно преследване и опит за извършване на военни престъпления, извършени от Сърбия в Косово по време на конфликта през 1998-1999 г. Косово иска окончателното споразумение със Сърбия да бъде постигнато с посредничеството на ЕС и САЩ, които трябва да гарантират пълното изпълнение на споразумението.


Реакции от Косово

Премиерът Рамуш Харадинай приветства решенията и каза, че тя е в полза на запазването на Косово в границите му от 17 февруари 2008 година. „С днешния вот, с мнозинството, което присъстваше в залата, ние проправихме пътя за инклузивен екип с представители на управляващите партии, опозицията, и гражданското общество, който да представлява конституционните и стратегическите интереси на Косово и за пореден път демонстрираме своя ангажимент за мир и стабилност на целия регион и за изграждане на добросъседство“, написа министър-председателят във „Фейсбук“. Освен това той заяви, че законът за платформата за диалога със Сърбия представя позицията на Косово, че неговите граници са ненарушими и че няма да има правителство на трето ниво.
Председателя на парламента Кадри Весели заяви след вота, че Косово е казало „да“ на диалога със Сърбия, което ще му позволи да получи място в ООН и да запази суверенитета си. свен това той призова представителите на опозицията да се присъединят към процеса: „Участието им в последната среща със Сърбия само помага на Косово“, каза Весели. „Вярвам в рационалността на опозицията и вярвам, че ще се присъедини към екипа и ще поеме отговорността“, каза Весели.
Съпредседателят на косовската делегация Фатмир Лимай приветства гласуването и посочи, че Косово ще има официална позиция за диалог със Сърбия. „Платформата, одобрена от парламента на Косово, съдържа принципи, въз основа на които ще влезем във възможен диалог със Сърбия. Изключително съм доволен, че платформата, приета от законодателите днес, представлява единството на косовските институции в бъдещия диалог със Сърбия“, пише Лимай в своя профил във „Фейсбук“.
Все още няма реакция от президента на Косово Хашим Тачи

Реакции от Сърбия

За Белград, този документ, от появата на първата му версия, беше знак, че Прищина всъщност не иска нито компромис, нито диалог, нито каквото и да е споразумение, а просто признание за независимостта си от Сърбия и то в границите, което то е определило само за себе си в рамките на територията на Сърбия. Сръбският президент заяви на Мюнхенската конференция по сигурността, че това, което косовските албанци са изпратили в своя парламент като платформа за продължаване на диалога е Белград, всъщност е платформа против диалога.


Първата реакция от Белград беше тази на директора на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич , който бе категоричен, че „Прищина, с платформата, приета за диалог с Белград, изпраща съобщение, че това е краят на диалога“. „Приемането на платформа, според която единственият възможен резултат от диалога е признаването, без да се третират правата и състоянието на сърбите, означава, че Прищина изпраща съобщение, че това е краят на диалога“, каза Джурич.„Решението на властите в Прищина поставя Сърбия в най-лошото положение от 2011 г. насам, когато албанците, заедно със своите западни партньори, създават границата при Ярине и Бърняк“, добави той.
В петък сутринта бе свикан извънреден съвет на Съвет за национална сигурност, на който освен държавния глава участваха: министър-председателят Ана Бърнабич, директорът на разузнавателната служба БИА Братислав Гашич, вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич, вътрешният министър Небойша Стефанович, министърът на отбраната Александър Вулин, началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Милан Мойсилович, директорът на полицията Владимир Ребич и други.

Веднага след края на заседанието, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви, че Платформата на Прищина е трети и фатален удар по диалога между Сърбия и Косово. Същевременно, министър-председателят подчерта, че реакцията на Сърбия ще бъде, както винаги, умерена. Бърнабич съобщи пред журналистите след края на заседанието, че несъмнено приемането на тази платформа е трети, фатален удар по диалога Белград – Прищина.
„Първият удар беше неизпълнението на Брюкселското споразумение от страна на Прищина. Днес е 2149-ия ден, откакто бе подписан договора, а Прищина не е направила нищо, не е приложила нито една дума от документа. Няма и помен от Общността на сръбските общини, която беше единственото задължение на Прищина и гръбнак на споразумението“, обясни тя.
Вторият удар, както заяви Бърнабич, бе налагането на 100-процентови мита върху сръбските стоки.
Тя припомни, че първо таксите са въведени на 6 ноември (но на ниво 10%), а след слабата реакция на международната общност, на 21 ноември те са увеличени до невероятните 100%.
„До днес те не са отменени. Прищина изпрати ясно послание на ЕС и САЩ, че митата няма да бъдат отменени и това беше вторият голям удар. Третият последен удар е приемането на тази платформа. Това противоречи на здравия разум“, заключи Бърнабич
„В неделя в седем и половина ние ще се срещнем с патриарха и Синода, за да обсъдим ситуацията в Косово, тъй като диалогът е прекъснат“, добави още тя.

Платформата за диалога с Белград по същество представлява решението на Косово да прекрати диалога със Сърбия, каза сръбският президент Александър Вучич на заместник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хeйл и обяви, че Белград в кратки срокове ще предприеме мерки, за да отговори на всички действия на Прищина, а отговорът ще бъде, както подчерта държавният глава, решителен, сериозен, отговорен и твърд.
Той припомни, че отдавна е предупреждавал ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини и нейния екип, че приемането на такава платформа не оставя място за компромисно решение.

*Заглавието на обзора е взето от материал на първа страница на прищинския ежедневник "Зери" след въвеждането на 100-процентовите мита върху сръбските стоки и е заигравка с начина, по който сръбските медии изписват Косово.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Много е възможно споразумението между Белград и Прищина да включва корекция на границите

Матю Палмър: Много е възможно споразумението между Белград и Прищина да включва корекция на границите

8 Март 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Загреб. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър отново повтори искането на Вашингтон Косово да отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки, за да може да продължи диалога Белград – Прищина , който, по неговите думи, е много възможно да включва „корекция на границите“ между двете държави, предава държавната „Радио и телевизия Косово“.
Той заяви пред журналистите в Загреб, където е на посещение, че САЩ подкрепят нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия и постигането на цялостно споразумение, което предвижда взаимно признаване.
По думите на Палмър, САЩ очаква от Белград да признае Косово за суверенна и независима държава, а насреща Прищина трябва да приеме Сърбия за свой съсед.
„Страните имат място за обсъждане по споразумението, което би могло да бъде приемливо за обществото и в двете държави“, обясни дипломатът.
„Искаме страните да постигнат споразумение и да ни го донесат, за да го прочетем внимателно. Ако забележим нещо неприемливо, ще кажем това на страните и ще работим заедно с тях за поправянето му, за да може САЩ да даде пълната си подкрепа“, добави още Палмър.
„Съперничеството между двете държави е източник на дестабилизация за региона“, констатира той, като добави, че споразумението трябва да бъде гъвкаво, т.е., да включва компоненти от политиката, сигурността, икономката, търговията и културата.
Палмър подчерта, че страните нямат много време на свое разположение, ако искат да осигурят просперитет и мир за своите граждани, както и европейското им бъдеще.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Платформата на Прищина нанесе фатален удар на диалога

„Политика“ (Сърбия): Платформата на Прищина нанесе фатален удар на диалога

8 Март 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Платформата на Прищина е трети и фатален удар по диалога между Сърбия и Косово, заяви в петък сръбският премиер Ана Бърнабич пред журналистите след края на извънредното заседание на Съвета за национална сигурност, свикан от президента Александър Вучич по повод приемането на платформата и добави, че документът противоречи на здравия разум, пише електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Същевременно, министър-председателят подчерта, че реакцията на Сърбия ще бъде, както винаги, умерена. Бърнабич съобщи пред журналистите след края на заседанието, че несъмнено приемането на тази платформа е трети, фатален удар по диалога Белград – Прищина.
„Първият удар беше неизпълнението на Брюкселското споразумение от страна на Прищина. Днес е 2149-ия ден, откакто бе подписан договора, а Прищина не е направила нищо, не е приложила нито една дума от документа. Няма и помен от Общността на сръбските общини, която беше единственото задължение на Прищина и гръбнак на споразумението“, обясни тя.
Вторият удар, както заяви Бърнабич, бе налагането на 100-процентови мита върху сръбските стоки.
Тя припомни, че първо таксите са въведени на 6 ноември (но на ниво 10%), а след слабата реакция на международната общност, на 21 ноември те са увеличени до невероятните 100%.
„До днес те не са отменени. Прищина изпрати ясно послание на ЕС и САЩ, че митата няма да бъдат отменени и това беше вторият голям удар. Третият последен удар е приемането на тази платформа. Това противоречи на здравия разум“, заключи Бърнабич, предаде Танюг.

Вучич, Брнабич и Дачич ще разговарят с патриарх Ириней за Косово

Премиерът Ана Бърнабич съобщи, че президентът Вучич, външният министър Дачич и тя в неделя ще разговарят със сръбския патриарх Ириней за ситуацията в Косово.
„В неделя в седем и половина ние ще се срещнем с патриарха и Синода, за да обсъди ситуацията в Косово, тъй като диалогът е прекъснат“, заяви министър-председателят.
Срещата е поискана от Вучич, след като Прищина прие платформа за диалога, с която сърбите са поставени в най-тежкото си положение от 2011 година.
Изданието припомня, че държавният глава заяви на Мюнхенската конференция по сигурността, че това, което косовските албанци са изпратили в своя парламент като платформа за продължаване на диалога е Белград, всъщност е платформа против диалога.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Провежда се извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Сърбия по повод приемането на косовската платформа за диалога с Белград

„Б92“ (Сърбия): Провежда се извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Сърбия по повод приемането на косовската платформа за диалога с Белград

8 Март 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Сърбия, свикан от президента на страната Александър Вучич, започна малко след 09:30 българско време в петък в Белград, предава белградското радио „Б92“.
На срещата присъстват министър-председателя Ана Бърнабич, директорът на разузнавателната служба БИА Братислав Гашич, вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич, вътрешният министър Небойша Стефанович, министърът на отбраната Александър Вулин, началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Милан Мойсилович, директорът на полицията Владимир Ребич и други.
Председателят на асоциацията на семействата на загиналите и отвлечените в Косово Симо Спасич в петък сутринта постави плакат в близост до президентството, където се провежда заседанието, с който призовава сръбските власти да се откажат от диалога „с лидерите на АОК (Армията за освобождение на Косово)“.
Косовската асамблея преди това прие своята платформа за преговори с Белград, с посланието на премиера Рамуш Харадинай, че "границите на Косово са недосегаеми" - което означава "запазване на Косово, както беше на 17 февруари 2008 г. (датата на едностранна декларация за независимост от етническите албанци, който Сърбия отхвърля като нарушение на териториалната й цялост)“.
За Белград, този документ, от появата на първата му версия, беше знак, че Прищина всъщност не иска нито компромис, нито диалог, нито каквото и да е споразумение, а просто признание за независимостта си от Сърбия и то в границите, което то е определило само за себе си в рамките на територията на Сърбия, обяснява „Б92“.
Предишната сесия на Сръбския съвет за национална сигурност се проведе в края на ноември миналата година, когато Прищина въведе 100-процентови мита върху стоките от Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово иска отмяна на Резолюция 1244 на СС на ООН, създаване на трибунал за военни престъпления за Сърбия

Gazeta Express: Косово иска отмяна на Резолюция 1244 на СС на ООН, създаване на трибунал за военни престъпления за Сърбия

8 Март 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Във връзка с приетата в четвъртък от косовския парламент платформа за диалога със Сърбия, Агенция "Фокус" препубликува материал от 15 февруари, в който става ясно какво представлява документа.'

Държавната делегация на Косово финализира изготвянето на платформа за диалога със Сърбия, която все още трябва да бъде потвърдена от парламента на страната. Ако бъде одобрена от депутатите, платформата изключва преговорите за корекция на границите, задължава преговарящите да поискат от Сърбия да признае Косово, изисква отмяна на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и създаването на специален трибунал за военни престъпления, който да се занимава изключително с престъпления, извършени от Сърбия в Косово, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Платформата, която определя принципите за диалога със Сърбия, постановява, че всяко споразумение, постигнато с Белград по време на диалога в Брюксел с посредничеството на ЕС, следва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Косово и изключва дискусии относно размяната на територии. Платформата, изготвена от преговорния екип на правителството на Косово, ще бъде предадена за одобрение на Парламента на Косово в петък. В този документ, наред с другото, се заявява, че целта на Косово е да получи признание от Сърбия чрез правно обвързващо споразумение. Друг от принципите в платформата за диалог е, че страните няма да влизат в диалог за подписване на частични споразумения до постигане на окончателно цялостно споразумение по всички открити въпроси. Според този документ окончателното правнообвързващо споразумение между Косово и Сърбия влиза в сила едва след като Сърбия признае Косово за независима държава и след организирането на референдум за споразумението в Косово и споразумението е ратифицирано от парламентите на Косово и Сърбия. „Конституцията на Косово не е отворена за преговори“, се казва в документа. Преговорният екип на Косово иска също така да се насърчат правата на албанците, живеещи в Сърбия, в пълна реципрочност с правата на сръбската общност в Косово.
Платформата предлага откриването на нови теми по време на диалога Прищина-Белград в Брюксел, като например репарациите за войната, въпроса за изчезналите лица, разглеждането на въпроса за жертвите на изнасилване и предлага създаването на трибунал за военни престъпления за разследване, съдебно преследване и опит за извършване на военни престъпления, извършени от Сърбия в Косово по време на конфликта през 1998-1999 г. Косово иска окончателното споразумение със Сърбия да бъде постигнато с посредничеството на ЕС и САЩ, които трябва да гарантират пълното изпълнение на споразумението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коха Диторе“ (Косово): Косовският парламент прие платформата за диалога със Сърбия

„Коха Диторе“ (Косово): Косовският парламент прие платформата за диалога със Сърбия

8 Март 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. В четвъртък парламентът на Косово одобри платформата за диалога със Сърбия с 61 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ в 120-местното законодателно събрание. Преди това депутатите приеха и проектозакон за задълженията и компетенциите на Държавната делегация на Косово за диалога със Сърбия с 58 гласа „за“ и 3 „въздържал се“. Опозиционните партии – „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ („Ветевендосие“) – излязоха от парламентарната сесия в знак на протест преди гласуването, пише прищинският ежедневник „Коха Диторе“.
Премиерът Рамуш Харадинай приветства решенията и каза, че тя е в полза на запазването на Косово в границите му от 17 февруари 2008 година. „С днешния вот, с мнозинството, което присъстваше в залата, ние проправихме пътя за инклузивен екип с представители на управляващите партии, опозицията, и гражданското общество, който да представлява конституционните и стратегическите интереси на Косово и за пореден път демонстрираме своя ангажимент за мир и стабилност на целия регион и за изграждане на добросъседство“, написа министър-председателят във „Фейсбук“. Освен това той заяви, че законът за платформата за диалога със Сърбия представя позицията на Косово, че неговите граници са ненарушими и че няма да има правителство на трето ниво.
Председателят на парламента Кадри Весели заяви след вота, че Косово е казало „да“ на диалога със Сърбия, което ще му позволи да получи място в ООН и да запази суверенитета си. свен това той призова представителите на опозицията да се присъединят към процеса: „Участието им в последната среща със Сърбия само помага на Косово“, каза Весели. „Вярвам в рационалността на опозицията и вярвам, че ще се присъедини към екипа и ще поеме отговорността“, каза Весели.
Съпредседателят на косовската делегация Фатмир Лимай приветства гласуването и посочи, че Косово ще има официална позиция за диалог със Сърбия. „Платформата, одобрена от парламента на Косово, съдържа принципи, въз основа на които ще влезем във възможен диалог със Сърбия. Изключително съм доволен, че платформата, приета от законодателите днес, представлява единството на косовските институции в бъдещия диалог със Сърбия“, пише Лимай в своя профил във „Фейсбук“.

Агенция „Фокус“ припомня:

Косово иска отмяна на Резолюция 1244 на СС на ООН, създаване на трибунал за военни престъпления за Сърбия
Държавната делегация на Косово финализира изготвянето на платформа за диалога със Сърбия, която все още трябва да бъде потвърдена от парламента на страната. Ако бъде одобрена от депутатите, платформата изключва преговорите за корекция на границите, задължава преговарящите да поискат от Сърбия да признае Косово, изисква отмяна на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и създаването на специален трибунал за военни престъпления, който да се занимава изключително с престъпления, извършени от Сърбия в Косово, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Платформата, която определя принципите за диалога със Сърбия, постановява, че всяко споразумение, постигнато с Белград по време на диалога в Брюксел с посредничеството на ЕС, следва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Косово и изключва дискусии относно размяната на територии. Платформата, изготвена от преговорния екип на правителството на Косово, ще бъде предадена за одобрение на Парламента на Косово в петък. В този документ, наред с другото, се заявява, че целта на Косово е да получи признание от Сърбия чрез правно обвързващо споразумение. Друг от принципите в платформата за диалог е, че страните няма да влизат в диалог за подписване на частични споразумения до постигане на окончателно цялостно споразумение по всички открити въпроси. Според този документ окончателното правнообвързващо споразумение между Косово и Сърбия влиза в сила едва след като Сърбия признае Косово за независима държава и след организирането на референдум за споразумението в Косово и споразумението е ратифицирано от парламентите на Косово и Сърбия. „Конституцията на Косово не е отворена за преговори“, се казва в документа. Преговорният екип на Косово иска също така да се насърчат правата на албанците, живеещи в Сърбия, в пълна реципрочност с правата на сръбската общност в Косово.
Платформата предлага откриването на нови теми по време на диалога Прищина-Белград в Брюксел, като например репарациите за войната, въпроса за изчезналите лица, разглеждането на въпроса за жертвите на изнасилване и предлага създаването на трибунал за военни престъпления за разследване, съдебно преследване и опит за извършване на военни престъпления, извършени от Сърбия в Косово по време на конфликта през 1998-1999 г. Косово иска окончателното споразумение със Сърбия да бъде постигнато с посредничеството на ЕС и САЩ, които трябва да гарантират пълното изпълнение на споразумението.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): САЩ притискат Сърбия и Косово за сключване на договор

„Нова Македония“ (Македония): САЩ притискат Сърбия и Косово за сключване на договор

8 Март 2019 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. САЩ притискат Сърбия и Косово за сключване на договор, пише македонският вестник “Нова Македония.
Миналия декември президентът Доналд Тръмп написа писма до сръбския президент Александър Вучич и неговия косовски колега Хашим Тачи, че "те с радост ще ги посрещнат в Белия дом, за да отпразнуват историческото споразумение". Това беше последвано от съвместно писмо на американските посланици в Сърбия и Косово, а след това и друго писмо, което Тръмп изпрати през февруари на президентите, но всички изпращат подобно послание, което е, че шансът трябва да се използва в най-кратки срокове, пише Александър Ивкович. в колоната, публикувана на портала "Европейски Западни Балкани".

Тъй като миналата година се актуализира идеята за промяна на границите, възникнаха съмнения дали това е само тактика за спиране на процеса. Независимо от това стана ясно, че каквото и да се случи зад кулисите, Вашингтон (отново) пое главната роля в решаването на един от най-неотложните въпроси на Балканите от ЕС, вероятно насърчаван от успеха на споразумението между Гърция и Македония.

Почти болезненото мълчание на президентите Вучич и Тачи по време на преговорния процес не оставя място за експертите да анализират. Въпреки това всички наши събеседници смятат, че най-рано тази година ще бъде подписана някаква форма на споразумение, ако САЩ останат ангажирани с процеса и има няколко фактора, които подкрепят този сценарий.

Геополитически изчисления

След съвместна резолюция, внесена от тогавашните членове на ЕС и Сърбия в Общото събрание на ООН през 2010 г., преговорите между Белград и Прищина бяха улеснени от висш представител на ЕС. В този процес САЩ и Русия бяха пряко ангажирани през първите десет години след края на войната.
Изглежда обаче, че основните успехи на процеса, в който ЕС беше посредник под формата на т.нар. „Брюкселски споразумения“ през 2013 г. и 2015 г., изглежда вече са реализирани. За почти четири години не е имало значителен напредък, който е от решаващо значение за европейската интеграция на Сърбия и Косово. През този период САЩ като цяло не бяха активни по въпроса за Косово и го оставиха на по-нископоставените дипломати.
Бошко Якшич, журналист в сръбския всекидневник "Политика", каза, че "едва след появата на засиленото влияние на Русия, която използва всяка криза в региона, за да наложи влиянието си чрез мека сила, Съединените щати реагираха отново". Според него ЕС се справи с повече кризи през изминалото десетилетие, първоначално с финансовата криза от 2008 г., след което гръцката дългова криза, която избухна през 2009 г., украинската криза през 2014 г. и поляризацията на мигрантската криза, възникнали година по-късно, която беше причината за възхода на десните популистки партии. Всичко това заедно с решението на Обединеното кралство да напусне Съюза и последващите преговори засегнаха ЕС по начин, който не му позволи успешно да се справи с настоящите проблеми в региона, особено с невралгичните точки, където конфликтите могат да избухнат, подчертава Якшич.
„Скоро ще стане ясно, че САЩ са много по-ефективни от ЕС. През 2017 г. Вашингтон обяви, че е решен да реши спора между Атина и Скопие в рамките на една година. Така се случи. Гръцко-македонският спор за името бе окончателно отстранен от 27-годишния дневен ред „ отбелязва той.

Разширяване на НАТО: 30 плюс

Увеличеното влияние на Русия обаче не трябва да се разглежда като единствената причина за увеличената активност на Съединените щати. Част от него се дължи на желанието на САЩ не само да не оставят незавършена, но и да продължат позитивната тенденция на разширяване на НАТО със страните от Западните Балкани, подчерта Марко Савкович, програмен директор на Белградския фонд за политически ценности.
„(САЩ искат) Косово да бъде признато и да влезе в бърз процес за членство в НАТО, подобно на Северна Македония. Те ще окажат натиск върху ръководството на Сърбия / Република Сръбска да промени неутралността, която в крайна сметка ще доведе до това, че целият регион ще бъде под егидата на НАТО“- обяснява той.
Савкович и Игор Новакович, изследователският директор на Центъра за международни въпроси и въпроси на сигурността (ISAC Fund), говорят за „врата на възможността“, като според тях САЩ са убедени, че тя съществува. Всъщност "естествената стъпка" в нормализирането на процеса между Косово и Сърбия показва, че е време да се постигне окончателно споразумение, като се наблегне на последните събития в региона.
Може свободно да се заключи, че има "перфектна буря" от герои, която ще даде възможност за споразумение между двете страни с помощта на САЩ. Например, Якшич иска да добави характера на президента Тръмп към уравнението.
„Причината за оптимизма ми, че сделката може да бъде постигната тази година, е именно "бизнес стилът" на американския президент. " Когато реши да направи нещо, никой не може да го спре, казва той.
Назначаването на Джон Болтън, бивш посланик на САЩ в ООН като съветник по националната сигурност, също може да се счита за важен фактор. По време на мандата си в ООН Болтън се съсредоточи върху косовския въпрос и беше първият високопоставен западен политик който подкрепи Вучич и Тачи в миналогодишното предложение за демаркация.
Освен всичко това, Савкович смята, че процесът може да бъде прекъснат и добавя, че "онези, които трябва да постигнат съгласие, в същото време използват ужасен език и създават атмосфера, в която има малък шанс за реализация". Това важи особено за президента Вучич, който в момента е в странна позиция, в която неговата вътрешна легитимност до голяма степен зависи от "защита на сръбските интереси в Косово", докато външната му подкрепа се основава на желанието да се договори окончателно споразумение.

Необходимо ли е взаимно признаване?

С това фокусът се поставя върху въпроса за съдържанието на възможното споразумение, т.е. дали ще се основава на териториален обмен, последван от официално взаимно признаване? Въпреки че президентът Тръмп подчерта последната точка в писмото си от февруари, през годините бяха предложени различни модели на бъдещи отношения между Косово и Сърбия, както посочва Савкович.
„Има две течения, едно е, че необходимото официално признаване и членството на ООН в Косово трябва да напредне, а другото е, че това не е необходимо и се предлага модел, като този на „две Германии“ (членство в ООН без официално признаване), което може да бъде приемливо и от двете страни. От там трябва да се тръгне, но никой не е сигурен дали Русия и Китай автоматично ще подкрепят споразумение, което ще бъде приемливо за Белград, казва той, и се позовава на правото на вето, което тези две държави имат в Съвета за сигурност на ООН.
От друга страна, Савкович посочва също, че президентът на Съединените щати е най-големият авторитет във външната политика и ако се съди по писмото, позицията на САЩ е, че официалното признаване трябва да бъде част от (всяко) споразумение.
Якшич също смята, че максималната възможност за маневриране на Сърбия ще бъде подписването на правно обвързващо споразумение без официално признаване, но с ясното съгласие, че Белград няма да блокира членството на Косово в ООН и други международни организации. Той посочва, че "американският минимум е сръбският максимум".
Що се отнася до въпроса за териториалното разместване (обикновено по етнически признаци), стана ясно миналото лято, когато Съединените щати не възнамеряват да променят предложението (колкото и да е неуточнено) ако двете страни подкрепят инициативите за споразумението.
„Изглежда, че въпросът за границите не е много важен за тях, защото вероятно са налице известни гаранции за подписващите, че няма да има по-нататъшно въздействие (по-нататъшна промяна на границите в региона) към Босна, Македония и самото Косово. Дали е вярно или не, все пак ще видим какво ще последва - казва Игор Новакович.
Може би е изненадващо, че представителите на ЕС показаха също така готовност да подкрепят идеята, като вземат доста неясна позиция, че окончателното споразумение трябва да се основава на международното право, да бъде в съответствие с европейското законодателство и приемливо за всички членове. Само последната част може да бъде проблематична, защото германският канцлер Ангела Меркел ясно изрази несъгласието си с всяка промяна в границите. Въпреки това, Якшич не вярва, че ще блокира решение, по което Белград и Прищина ще се споразумеят, въпреки че е написано според "американския сценарий".
Достатъчно ли е за 20 години след края на войната в Косово да има достатъчно пространство за постигане на такъв важен модел? Нашите събеседници смятат, че е възможно да се постигне споразумение, но те също са внимателни в своите прогнози.
Якшич казва, че "почти всичко зависи от Съединените щати, а впечатлението е, че президентът е съвсем решителен", а Новакович прогнозира, че ще бъде сключена сделка в някаква форма, но остава въпросът дали ще бъде изпълнена и по какъв начин. Савкович смята, че ако спорът бъде решен веднъж, то вероятно ще бъде в началото на следващата година. Той "вярва, че (след това) вратата завинаги ще бъде затворена и може би за цяло поколение в Сърбия."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марко Джурич: Косовската платформа за диалог с Белград е край на диалога със Сърбия

Марко Джурич: Косовската платформа за диалог с Белград е край на диалога със Сърбия

7 Март 2019 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Белград. „Прищина, с платформата, приета за диалог с Белград, изпраща съобщение, че това е краят на диалога“, каза директорът на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич, цитира думите му македонското електронно издание "Плюс инфо".
„С приемането на платформа, според която единственият възможен резултат от диалога е признаването, без да се третират правата и състоянието на сърбите, означава, че Прищина изпраща съобщение, че това е краят на диалога“, каза Джурич.
„Решението на властите в Прищина поставя Сърбия в най-лошото положение от 2011 г. насам, когато албанците, заедно със своите западни партньори, създават границата при Ярине и Бърняк, каза Джурич и добави, че сръбският президент Александър Вучич утре планира спешно заседание на Съвета за национална сигурност.
Платформата предвижда взаимно признаване на Косово и Сърбия в рамките на съществуващите граници, зачитане на правата на албанската общност в Сърбия, решаване на всички открити въпроси със Сърбия, прекратяване на действието на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
В нея се подчертава, че политическият приоритет на Косово е да се постигне споразумение със Сърбия, което ще позволи на Косово да постигне напредък към всеобщо признаване и членство в Съвета на Европа, Европейския съюз и ООН.
"Целта на това споразумение е да се решат всички открити въпроси, които позволяват на двете страни да признаят суверенитета един на друг и да проправят пътя за Косово на ООН и ЕС", се казва в документа.
Въз основа на тези принципи основната цел на Косово е да гарантира, че Сърбия признава суверенитета и независимостта му чрез правно обвързващи обещания, че Сърбия ще прекрати всички дейности, които възпрепятстват Косово в областта на международното признание, че зачита суверенитета и териториалната цялост на Косово и ще се откаже от опозицията, когато кандидатства за Косово в международни организации.
Твърди се, че няма да има договор, ако не бъде постигнато общо съгласие.
Отбелязва се също, че окончателното споразумение трябва да бъде в съответствие с Конституцията на Косово, която постановява, че "суверенитетът и целостта на Република Косово са безспорни, неотменими и неразделни".
Косовският парламент прие платформата за държавния преговарящ екип с Белград, която предвижда постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.
Премиерът Рамуш Харадинай, в обръщението си в началото на днешната сесия, изключи възможността поставянето на платформата да доведе до оттегляне на решение за митата срещу внос от Сърбия, като заяви, че те ще бъде премахнати, когато Белград признае независимостта на Косово.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Паметник на сръбски жертви в Северно Косово е разрушен

„Б92“ (Сърбия): Паметник на сръбски жертви в Северно Косово е разрушен

7 Март 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Паметник, издигнат в чест на отвлечени и убити сърби в косовската община Ораховац е бил разрушен, като кръстът, поставен над него, е бил разбит, предава белградското радио „Б92“.
Държавната телевизия РТС съобщи в четвъртък, че инцидентът се е случил в село Велика Хоца.
Както се съобщава, от площадката е отстранен и флаг на Република Сърбия
Случаят е докладван на полицията, която е изпратила екип на мястото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешният министър на Сърбия: Гласуването за Интерпол не „отрезви“ Прищина

Вътрешният министър на Сърбия: Гласуването за Интерпол не „отрезви“ Прищина

7 Март 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Белград. „Решението на прищинските институции да подадат нова заявка за членство в Интерпол показва, че последното гласуване не ги е отрезвило“, заяви министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович пред държавната информационна агенция ТАНЮГ.
Министърът добави, че Прищина не може да осъзнае, че настойчивостта не може да бъде аргумент, а само международното право и регулациите и процедурите на тази професионална полицейска организация.
Стефанович също така припомни, че е изпратил писмо на Интерпол преди няколко дни, в което е поискал заявката на Косово въобще да не бъде разглеждана на следващото общо събрание, въпреки че всички правни аргументи са на сръбската страна. Той отбеляза, че единствената промяна в сравнение с гласуването от миналата година е броят на страните, които са оттеглили признанието си за Косово.
Сръбският министър обяви правна битка, която всъщност никога не е спирала, заявявайки, че Сърбия ще информира още веднъж членовете на Интерпол защо политизирането на тази полицейска организация ще бъде в ущърб на бъдещата й работа и общата сигурност.

Агенция „Фокус“ припомня:
През последните години Прищина предприема опити да получи пълноправно членство в редица международни организации, сред които ЮНЕСКО и Интерпол, за да може впоследствие да стане пълноправен член на ООН. Косово вече е член на Световната банка и МВФ.
Досега Косово има три неуспешни опита за присъединяване към Интерпол, като последният от тях, на 20 октомври 2018 година, стана причина за сериозен разрив в и без това силно напрегнатите отношения между Белград и Прищина. Тогава гласуването завърши с 68 гласа „за“, 51 гласа „против“ и 16 „въздържал се“, а за приемане е нужно одобрението на 2/3 от членките.
Тогава Сърбия отпразнува отхвърлянето на заявката на Косово като победа, а правителството в Прищина бе силно разочаровано и излезе с изявление, в което посочи, че „неистовата кампания на Сърбия показва отново, че тя е срещу Косово и срещу идеята за нормализиране на отношенията“.
В резултат Косовските сили за сигурност бяха изпратени да направят арести в сръбската северна част на Косовска Митровица, а малко по-късно бяха наложени 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина (която също гласува против заради настояването на Република Сръбска). Митата, от своя страна, предизвикаха спиране на диалога за нормализация на отношенията и взаимно признаване между Белград и Прищина, тъй като сърбите обявиха, че няма да преговарят до отмяната им. Косовското правителство, независимо от натиска на Брюксел и Вашингтон, досега стои твърдо на решението си, като сочи като пример именно събитията около заявката за членство в Интерпол и кампанията на Белград за отмяна на признаванията на независимостта на Косово от някои слабо заинтересовани от въпроса африкански и азиатски страни.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия не може да влезе в ЕС, ако не признае Косово

Александър Вучич: Сърбия не може да влезе в ЕС, ако не признае Косово

7 Март 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви след срещата си с италианския премиер Джузепе Конте в сряда, че Белград не може да се присъедини към Европейския съюз, ако не постигне споразумение с Прищина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“.
Той добави, че е дошло времето да бъдат спрени разпространяващите фалшиви новини сърби, които обясняват, че страната може да влезе в Съюза без да разреши косовския проблем.
Сръбският президент констатира, че нито Сърбия, нито Косово могат да напреднат в евроинтеграцията без да постигнат споразуумение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Кристиян Шварц-Шилинг: Разделяне между сърбите и албанците на етнически принцип ще отвори Кутията на Пандора

„Нова Македония“ (Македония): Кристиян Шварц-Шилинг: Разделяне между сърбите и албанците на етнически принцип ще отвори Кутията на Пандора

7 Март 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изглежда вече не важи твърдият общоприет принципа на Запада на всяка цена да се избягва преминаване на границите по етническите линии. Според съобщенията президентите на Косово и Сърбия работят по споразумение, което ще даде на Сърбия териториите на север от Косовска Митровица, където живее сръбското население. В замяна Сърбия ще отстъпи на Косово Прешевската долина, намираща се в Южна Сърбия, където живее компактно по-голямата част от албанското население в страната, пише Кристиян Шварц-Шилинг в материал, публикуван от авторитетния ежедневник „Нова Македония“ и представен без редакторска намеса.
Това е голямо постижение за лобистите. Първоначално предложението беше подложено на критики и от двете страни, особено от местното население, но сега държавите изглежда работят за по-бързото реализиране на плана си. о този начин Сърбия ще се доближи до членство в ЕС, а Косово най-накрая ще бъде признато като държава и ще получи място в ООН.
Като бивш върховен представител за Босна и Херцеговина (БиХ) Шварц-Шилинг, заедно с предшествениците си Пади Ешдаун и Карл Билдт, изпратиха открито писмо до ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини през август миналата година, като предупреди, че подобна териториална размяна ще отвори Кутията на Пандора. Това ще насърчи появата на сепаратистки националистически сили не само в региона, но и в БиХ и в много други страни. Това само ще проправи пътя за още по-големи размирици, които почти без изключение завършват с война.
Не става въпрос само за мечтата за Велика Сърбия, която беше причината за войната в началото на 90-те години, но и за идеята за обединение на Албания и косово, която никога не беше отхвърлена, както е бил информиран през януари Шварц-шилинг от страна на албанския премиер Еди Рама. В техния разговор, Рама е заявил, че много цени решителността на германския канцлер Ангела Меркел, както и германската политика за промяна на границите. Но той се страхувал, че за окончателното освобождение на Косово от сръбските окови ще бъде нужно много време, или пък това изобщо няма да се случи никога. Поради тази причина, той смята, че едно реално решение е обединението между Албания и Косово.
Изненадващо е, че европейските политици в Брюксел, които досега категорично отхвърлят преразглеждането на границите по линиите на етническите разделения, вече не виждат никакъв риск и изведнъж смятат този принцип за напълно възможен. Каква е причината за тази промяна в нагласите?
Очевидно е, че тук САЩ имат пръст. Президентът Доналд Тръмп иска да се оттегли от кризисния балкански регион и се съгласи на преговорите за размяна на територии между Косово и Сърбия, което е пълно преобръщане на досегашната американска политика. С този ход намеренията на Тръмп стават съмнителни. Съществуват спекулации, че той има договор с руския президент за разделяне на влиянието между двата ключови играча на Балканите. Според тази теория, Косово трябва да стане част от НАТО, а Сърбия да остане под руско влияние и ясно ще отхвърли всякаква връзка с военния Алианс.
Разбира се, това ще дестабилизира региона, особено БиХ. Сръбският представител вбосненското многоетническо президенство Милорад Додик от години декларира, че ще приеме членството в НАТО, само ако Сърбия реши да тръгне по този път. С този ход Тръмп отстъпва на Русия, което означава, че нарастващото влияние на Кремъл в региона ще бъде неоспоримо.
Има и други спекулации, че Тръмп иска Косово и Сърбия да станат част от НАТО, за да ограничат влиянието на Русия на Балканите, поне според това, което се казва в кръговете на Алианса. Това обяснява промяната в становищата на ЕС.
Все пак е ясно, че Сърбия и Косово нямаше да започнат преговорите за досега неприемливата размяна на територии, ако нямаше подкрепа за това от САЩ. Но е невъзможно да се прецени коя от тези теории е точно, което се дължи на голямата непредсказуемост в решенията на американския държавен глава. И двата варианта ще окажат силно влияние върху Балканите.
Какво ще последва ако се начертаят нови граници по етническите линии? Какво ще се случи, когато област, като регионът Санджак в Сърбия, поиска да се присъедини към Босна? Или когато босненската Република Сръбска поиска да се обедини със Сърбия? Какво би се случило в Северна Македония? Тя току що реши спора за името с Гърция и сега може да се сблъска с нов-стар проблем, а това са албанците, които могат да поискат да живеят в етнически чиста държава.
Въпросът е екзистенциална заплаха за много европейски страни. Румъния, която понастоящем е начело на ротационното председателство на ЕС, може да се изправи пред големи последици, както и Гърция. Испания вече има достатъчно проблеми със сепаратистката област Каталуния.
В същото време универсалните човешки права, основните права на личността, правата на малцинствата, конституционното право на национално равнище и правата на човека рядко се вземат предвид в контекста на външните въпроси.
Шварц-Шилинг иска да изпрати призив към страните от Европейския съвет и Европейската комисия да преразгледат европейските ценности и принципи. Ако такава мярка не бъде взета, не би трябвало да е изненадващо, ако политическите грешки доведат до нов поток от бежанци.
Политическият експерт се връща към мотото на конференцията за сигурност в Мюнхен, която гласи: "Кой ще възстанови мира?". В Европа основните политически грешки обикновено не се решават от държавите, отговорни за хаоса, така че тази отговорност неизбежно ще падне върху ЕС!

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коха Диторе“ (Косово): Парламентът в Прищина преразглежда платформата за диалога със Сърбия в четвъртък

„Коха Диторе“ (Косово): Парламентът в Прищина преразглежда платформата за диалога със Сърбия в четвъртък

7 Март 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателството на косовския парламент реши да насрочи преразглеждането на платформата за диалога със Сърбия за четвъртък, пише прищинският ежедневник „Коха Диторе“.
Както пише изданието, платформата влиза в парламентарна процедура в момент, когато идеята за „корекция на границите“ набира сила, но според косовската държавна делегация за диалога с Белград, тя ще предотврати размяна на територии и ще гарантира, че конституционният ред на Косово няма да бъде подкопан от диалога със Сърбия. Опозиционните партии – Демократическата лига на Косово (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие) – междувременно отказаха да се присъединят към делегацията и отхвърлиха тази платформа.
В същото време телевизионният канал Klan Kosova цитира косовския премиер Рамуш Харадинай да казва, че се е надявал платформата да получи достатъчно гласове, за да бъде одобрена от местния парламент, като е подчертал важността на документа. Той обаче е отрекъл платформата да е свързана по някакъв начин с отмяната на 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина.
Политически експерти, както пише вестникът, предупреждават, че разногласията между политическите лидери вредят на Косово. Публицистът Ветон Сурой заяви по време на конференция в Прищина по темата за диалога, че президентът на Косово Хашим Тачи е водил преговорите две години без да има политическа база. Той отбеляза, че сред международната общност няма консенсус относно желания резултат от разговорите и особено по отношение на идеята за „корекция на границите“. Междувременно, отбелязва Сурой, диалогът с посредничеството на върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини е бил „безполезен“, а диалог с косовските сърби никога не е воден.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министърът на отбраната  на Косово: По-добре да няма споразумение, отколкото да изпълним условията на Вучич

Заместник-министърът на отбраната на Косово: По-добре да няма споразумение, отколкото да изпълним условията на Вучич

7 Март 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-министърът на отбраната на Косово Бурим Рамадани заяви пред държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK) в сряда вечерта, че е по-добре да не се подписва споразумение със Сърбия, отколкото да се изпълнят условията на сръбския президент Александър Вучич за продължаване на диалога, а именно да се отменят 100-процентовите мита върху сръбските стоки.
Рамадани заяви още, че не вярва отношенията на Косово със САЩ да пострадат в резултат от вносните мита. Той обаче посочи, че „ние бяхме информирани, че осем програми на Косовските сили за сигурност са били отменени. Разбира се, това не са добри новини. Надявам се ситуацията да бъде разрешена скоро“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Командващият силите на САЩ и НАТО в Европа: Ситуацията със сигурността на Балканите е много крехка

Командващият силите на САЩ и НАТО в Европа: Ситуацията със сигурността на Балканите е много крехка

6 Март 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Командващият силите на САЩ и НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти заяви на изслушване в комитета по въоръжените сили на американския Сенат, че ситуацията със сигурността на Балканите е много крехка и че регионът е основна мишена на руското „зловредно“ влияние, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Скапароти заяви, че Балканският регион е от стратегическо значение и също така говори за диалога между Косово и Сърбия.
„Очакват се преговори между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията и постигане на трайно решение, което е приложимо за двете страни. Русия подхранва регионалната неустойчивост в усилията си да попречи на балканските страни да постигнат напредък по отношение на евроатлантическата си интеграция“, заяви Скапароти.
Той подчерта, че Русия се противопоставя на независимостта на Косово и че нейната политическа, военна и икономическа помощ за Сърбия е насочена към запазване на влиянието върху страната.
„Силите на НАТО в Косово (КФОР), които включват 3500 войници от страни-членки на НАТО и други държави, играят важна роля за поддържането на сигурността и стабилността в този регион“, подчерта американският генерал.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Харадинай покани Ана Бърнабич в Прищина

„МКД“ (Македония): Харадинай покани Ана Бърнабич в Прищина

6 Март 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че в началото на април в Прищина ще се проведе среща на министър-председателите на страните от Западните Балкани, на която ще присъства и сръбският премиер Ана Бърнабич, предава скопското електронно издание „МКД“.
Харадинай, както съобщава прищинският ежедневник „Коха Диторе“, на заседание на правителството във вторник е поискал от членовете на кабинета да одобрят инициативата за събиране на всички регионални лидери и европейският комисар по разширяването Йоханес Хан в Прищина.
„Искаме да ги доведем тук и да разговаряме по темите, които са важни за прилагането на Договора за стабилизация и асоциация от наша страна, както и за по-нататъшната интеграционна перспектива на Косово в рамките на Западните Балкани“, заяви косовският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кайл Скот, посланик на САЩ в Сърбия: Няма „червени линии“ за разрешаването на косовския въпрос

Кайл Скот, посланик на САЩ в Сърбия: Няма „червени линии“ за разрешаването на косовския въпрос

6 Март 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот увери, че Вашингтон не поставя „червени линии", когато става въпрос за решаването на косовския въпрос, предава RTK Live.
Скот отбеляза, че всяко решение, което двете страни договорят, ще бъде подкрепено, стига то да бъде за дълготраен мир. „Не поставяме „червени линии“, не решаваме какво ще се случи, стига това, за което се договарят, да допринесе за стабилизиране на региона, да бъде приложимо и трайно – то тогава вероятно ще го подкрепим. Очакваме страните да постигнат споразумение под егидата на ЕС”, коментира американският дипломат.
Запитан за ролята на новоназначния в администрацията на САЩ, отговарящ за Балканите - Филип Рийкър, Скот отбеляза, че той няма решение за Косово, а коментарите в медиите са просто спекулации.
„Страхувам се, че сръбската преса спекулира свободно, без никакви факти, които да подкрепят твърденията й. В средата на този месец Филип Рийкър ще поеме позицията на ръководител на Бюрото за Европа и Евразия на Държавния департамент и ще има много неща в неговия дневен ред, включително отношенията с Русия, Турция, ЕС и много други предизвикателства (…). Той беше на Балканите и се ангажира да придвижи напред този процес, но аз не вярвам, че той има план в джоба си“, призна Скот.
Той добави, че споразумението за отношенията между Белград и Прищина ще трябва да включва много други неща, включително споразумението за икономическите отношения, разрешаването на статута на Сръбската православна църква, въпроса за изчезналите лица, както и военните престъпления.
„Има много елементи, които трябва да бъдат включени в договора, но ние вярваме, че взаимното признаване трябва да бъде в основата на споразумението за нормализиране", обобщи американският посланик в Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Размяната на територии е идея на Белград и Москва, твърди Рамуш Харадинай

Koha Ditore: Размяната на територии е идея на Белград и Москва, твърди Рамуш Харадинай

6 Март 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай идеята за промяна на границите на най-младата държава на Балканите идва от Белград и Москва, отбелязва електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
Съгласно думите му, Сърбия отдавна се стреми към подялба на Косово. Путин също се интересува от промяната на границите на Балканите, защото иска да възстанови влиянието си в региона, уверен е лидерът на кабинета в Прищина.
Харадинай подчерта, че за тази цел Русия е инвестирала много средства в страната – информация, с която той разполага от Косово и Албания. Той обаче отказа да предостави допълнителни подробности.
Косовският премиер коментира, че задачата на Москва е трудно осъществима в най-младата държава в региона, тъй като гражданите й имат други нагласи и като цяло са проамерикански настроени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Весели: Никой не може да отдалечи Косово от САЩ и евроатлантическата интеграция

„Независен“ (Македония): Весели: Никой не може да отдалечи Косово от САЩ и евроатлантическата интеграция

6 Март 2019 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви днес, че никой няма право да отделя Косово от САЩ и, че никой не може да отклонява страната от пътя на евроатлантическата интеграция, предава скопският в. „Независен“.
Весели направи изявлението по време на посещение в производствен цех в Гниляне, отговаряйки на въпрос на журналист за срещата му днес с посланика на САЩ в Прищина, Филип Коснет, който според медиите се отнася до искането на Вашингтон за отмяна на 100-те процента мита за продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина, за да се поднови диалога с Белград.
„Затворихме дилемите на 12 юни 1999 година. Народът на Косово, с жертви и на много висока цена, изгониха Сърбия от Косово. Разбира се, Сърбия е нашият съсед, с когото искаме да живеем в мир. Косово обаче завинаги ще остане независима и суверенна държава, и това ще бъде нашата ориентация, каза Весели в Гниляне.
Председателят на народното събрание и лидер на Демократическата партия на Косово (ДПК) Весели подкрепя искането на Вашингтон за отмяна на митата, както и неговият предшественик начело на ДПК, сегашния президент Хашим Тачи. От друга страна, премиерът Харадинай остава упорит, считайки, че таксата ще бъде премахната само когато Сърбия признае независимостта на Република Косово.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В92(Сърбия): Вучич: Мое задължение е да обясня на сърбите важността на компромиса

В92(Сърбия): Вучич: Мое задължение е да обясня на сърбите важността на компромиса

5 Март 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Белград. „Не можем да признаем Косово, без да получим нищо от другата страна“, заяви Вучич в интервю, което той даде преди посещението на италианския премиер Джузепе Конте в Сърбия, съобщава белградското радио B92.
Вучич също така повтори, че въпросът за „промените на границите“ е „спорна тема - тъй като не всички признават едни и същи граници, в зависимост от това дали признават Косово или не“.
„За разлика от косовските лидери, които заблуждават гражданите си всеки ден с нереалистични обещания, че Прищина ще получи всичко, а Белград - нищо, мое задължение е да обясня на сърбите важността на компромиса (с Прищина), който не представлява поражение, а победа. Победа за бъдещето на Сърбия“, каза Вучич.
Той отрече, че някога е имал тайни срещи с косовския президент Хашим Тачи, както твърдят някои медии, и описва като „чиста лъжа“ твърдението за съществуването на проект за окончателно споразумение между Белград и Прищина.
Той повтори, че Белград няма да продължи диалога с Прищина, докато косовските власти не премахнат 100-процентните мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
„Ако няма компромисно споразумение за Косово, това ще бъде бедствие. Въпреки че всичко изглежда трудно и понякога невъзможно, ние сме решени да постигнем компромис, сигурен съм, че можем да стигнем до решение с помощта на нашите европейски приятели и с подкрепата на Русия, Америка, Китай и други страни“, заяви президентът на Сърбия.
Вучич добави също, че оценява посредническата роля на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини - за разлика от Прищина, която е критична към Брюксел.
„Проблемите са между сърбите и (косовските) албанци, не мога да критикувам Европа, която е направила всичко, което може да запази мира“, обяви Вучич.
Говорейки за сръбската политика, Вучич каза, че (седмичните) протести срещу неговата власт са демократично право и могат да продължат „докато няма насилие и конфликти“.
„Всяка година виждаме протести и демонстрации, нека протестират свободно“, каза Вучич.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Вучич не изключва Сърбия да признае Косово

RTK (Косово): Вучич не изключва Сърбия да признае Косово

5 Март 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич не изключи възможността да признае независимостта на Косово в интервю пред италианската информационна агенция ANSA, но посочи, че Белград трябва също да получи нещо в замяна, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Първо, има възможност да се постигне компромис. Не може да признаем Косово без да получим нещо насреща от другата страна“, е заявил сръбският държавен глава.
Що се касае до „корекцията на границите“, Вучич заяви, че темата е спорна, защото Косово и Сърбия имат различия относно границите.
„За разлика от косовските лидери, които заблуждават своите граждани всеки ден с нереалистични обещания, че Прищина ще получи всичко, а Белград нищо, мой дълг е да обясня на сърбите значението на компромиса, който не означава нито победа, нито поражение, а победа за бъдещето на Сърбия“, заяви той.
Вучич отхвърли твърденията на някои медии, че е провел тайни срещи с косовския си колега Хашим Тачи и описа като „чиста лъжа“, информациите за съществуването на проектоспоразумение между Прищина и Белград.
Той отново повтори, че диалога няма да продължи, докато правителството на Косово не отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели предупреди: Всяко правителство, което застрашава отношенията със САЩ, може да падне

Кадри Весели предупреди: Всяко правителство, което застрашава отношенията със САЩ, може да падне

5 Март 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламента в Прищина и лидер на Демократическата партия на Косово (ДПК) Кадри Весели отправи предупреждения, че всяко правителство, което застрашава отношенията със САЩ и присъствието на американски военнослужещи в най-младата държава на Балканите, може да падне, предава RTK.
„Всяко правителство може да падне, но (военната база) „Бондстийл“ не може. Никое правителство не може да застраши свещените отношения със САЩ. Забелязахте, че се оттеглих от този дебат и се срамувам от начина, по който се третират нашите граждани. Това не е правилният начин. Имаме задължения“, припомни прищинският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Jutarnji list (Хърватия): Защо Русия се противопоставя на размяната на територии между Сърбия и Косово?

Jutarnji list (Хърватия): Защо Русия се противопоставя на размяната на територии между Сърбия и Косово?

5 Март 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. В статия за водещия загребски ежедневник Jutarnji List хърватският анализатор Владо Вурушич търси отговор на въпроса защо Русия се противопоставя на размяната на територии като вариант за постигане на окончателно споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово.
„Не се отказваме от възможността да постигнем компромисно решение (с Косово), но днес, за съжаление, сме много далеч от това", „Надяваме се да постигнем споразумение с Прищина, но предполагаме, че това няма да бъде лесно". Това са само част от изявленията на държавния глава на Сърбия, и то направени в рамките на един-единствен ден. Те показват увеличаване на степента на напрежение по най-високите нива на властта в Белград по отношение на косовския въпрос, който все повече задушава Александър Вучич.
Той отчаяно търси решение, което да изпълни поне някои от неговите изисквания. Първо, това би предотвратило неизбежно „сбогуване” с Косово. Второ, Вучич иска не само да остане на власт, но и да получи признание от сръбската общественост за неговото мъченичество, да потвърди историческото си значение и да заеме по-висока позиция в Сръбския Пантеон. Задачата е трудна и в същото време подобна на работата на Сизиф, Тантал и Тезей, въпреки че Вучич обича да се представя като сръбския Йов.
Вучич смята, че ще успее. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич възхвалява позицията на Слободан Милошевич, твърдейки, че той „се е борил за Косово", а след това неговите завоевания са загубени от последващите президенти Воислав Кощуница и Борис Тадич. Заслужава да се отбележи, че по време на войната в Косово през 1998-1999 г. Александър Вучич заема поста на министър на информацията в правителството на Милошевич, а Дачич е прессекретар на Вучич.
И така, Косово. Когато Дачич говори за „демаркация“, а Вучич за „компромис“, всъщност и двамата имат предвид „подялба на Косово“ или „размяна на територии“. Във връзка с това Вучич е изправен пред сериозни проблеми. Сръбската православна църква откровено го предупреди, че няма да се откаже от Косово, главно защото в рамките му се намират редица сръбски храмове, като манастира Грачаница и Дечани, които ще останат извън сръбската държавноправна юрисдикция.
„Сръбската православна църква многократно е повтаряла, че е против тази идея и това е основният обществен фактор, който се противопоставя на намеренията на Вучич по отношение на Косово", обяснява сръбският политически анализатор Бобан Стоянович. Управляващата коалиция на Вучич, включително и нейният член Ненад Попович, лидерът на Сръбската народна партия, също възприема негативно подобни решения. Те се считат за отражение на позицията на Кремъл. Президентът на Косово Хашим Тачи също говори за „корекция на границите", като даде на Вучич да разбере, че е готов да говори по темата.
Както ни разказа редакторът на най-голямото косовско издание Koha Ditore Агрон Байрами, огромната част от албанската общественост, както и значителна част от косовските сърби, които не попадат под „обмена“, не подкрепят тези преговори. В крайна сметка обаче решението ще бъде взето от основните играчи в света. Очевидно в момента Белият дом няма нищо против подялбата. Европейският съюз, особено Федерика Могерини, също не възразява, защото Общността постепенно изчерпва търпението си и Брюксел не вижда нищо лошо в подобен резултат. Наистина, германският канцлер Ангела Меркел и Обединеното кралство категорично се противопоставят на идеята с аргумента, че всяка промяна на Балканите ще предизвика лавина от нови искания и претенции в този винаги нестабилен регион (предимно в Република Сръбска, Черна гора, Македония).
Русия първо се преструваше, че подкрепя размяната на територии (руският посланик в Белград Александър Чепурин говори за това миналото лято, а след това се разглеждаше като опит на руснаците да повдигнат въпроса за Крим, Абхазия, Приднестровието, Донецк и Южна Осетия с помощта на подобно косовско решение). Но по-късно руснаците промениха мнението си, във връзка с което Ненад Попович - нека се върнем към него за известно време - имаше възможност да изрази скептицизъм. Според Максим Саморуков, виден руски специалист на Балканите, Москва разбра, че след решаването на косовската дилема (използвайки „разграничението“) тя ще остане без последния си коз и влияние върху Сърбия и следователно - върху региона.
Възможно е в Кремъл да са си мислили, че светът постепенно „привиква“ към „руския“ Крим и че запази поне някакво влияние върху Балканите, които от стратегическа гледна точка, са особено важни сега, когато Москва вече е загубила Македония. Затова руснаците отново се връщат към „спазването” на Резолюция 1244, според която Косово се смята за част от Сърбия. Така че ситуацията се усложнява още повече. Стоянович се съмнява дали Русия е готова да подкрепи разграничението, въпреки собствените си изявления, че ще подкрепи всички възможности, приемливи за Вучич. „Мисля, че Вучич участва в срещата с Путин именно с цел да повлияе на Путин и на Русия да се съгласи за разграничение. Не мисля, че руското влияние върху Вучич е свързано изключително с позицията на Русия в Съвета за сигурност на ООН и нейното мнение за Косово, но някак си има определено влияние върху отношенията като цяло”, казва Стоянович.
Няма никакви конкретни предложения за „разграничаване“. Бобан Стоянович не е сигурен, че възможността за разделяне на териториите може да задоволи Сърбия. „Не е ясно, тя предполага какви са границите и не е наясно дали става въпрос за Прешевската долина. Сръбската общественост като цяло не е в настроение за преговори, но е ясно, че на някои срещи размяната все пак се обсъжда. Вучич изглежда иска да затвори този въпрос, за да изключи проблемите със сръбската общественост и да задоволи международните играчи, които го подкрепят”, казва Стоянович. Байрами, от своя страна, твърди, че не е ясно на какъв принцип може да се направи това „разграничение“: териториално или етническо. Също така не е ясно дали това би предполагало обмен на население, обратно на нормите и правното основание на Европейския съюз, или не. Според Байрами решението е лошо за самите косовски сърби, които не попадат във „въображаемите граници на Северно Косово“. В този случай те се превръщат в национално малцинство, което днес би могло да загуби много от правата си (например гарантирани места в парламента и правителството, както и използването на сръбски език в съда и парламента и т.н.). Или тези хора може би ще трябва да бъдат изселени?
С известна степен на увереност може да се предположи, че „пазарлъкът“се води около Северно Косово, където сърбите са преобладаващо мнозинство, както и за Прешевската долина в южната част на западната ни съседка. Вучич и Тачи обаче разбират „компромиса“ и „демаркацията“ по различен начин. Вучич изисква цялото Северно Косово със Северна Митровица, с Трепча и язовира Газивода, т.е. райони с голям икономически и енергиен потенциал за Косово, както и „сръбските райони” Зубин Поток, Лепосавич, Звечан и Лешак.
Хашим Тачи няма да се откаже от нито един от тези региони с икономически потенциал, особено Митровица. Така че намирането на компромис тук ще бъде трудно.
Ако говорим за Прешевската долина и градовете Прешево, Буяновац и Медведжа, тогава Вучич вероятно с радост ще се отърве от силния албански елемент в Сърбия. Но има голям проблем. Факт е, че Паневропейският транспортен коридор 10 минава тъкмо през Прешевската долина, а той свързва Централна Европа през Сърбия (Ниш) и Македония (Скопие) със Солун. Големият въпрос е дали Вучич е готов да се откаже от контрола над тази важна магистрала и да сподели с албанците част от доходите.
Следователно преговорите по този въпрос може да се окажат много трудни, а резултатът им - неясен. Затова Дачич, като говорител на Вучич, вече обявява референдум за демаркация, желаейки да сподели тази тежест със сърбите, или по-скоро да прехвърли цялата отговорност върху тях. Ако всичко се получи, ще бъде казано: „Вие пожелахте така, а аз съм вашият герой". Ако не, тогава: „Направих всичко; аз страдах за вас, но вие не го искате, така че цялата вина е ваша“. Коментаторът на белградския вестник „Политика” Бошко Якшич твърди, че промените ще продължат да бъдат „козметични” (едно село или малко селце). И, по негово мнение, въпреки факта, че САЩ са за „корекция" на границите, те не биха искали въпросът за преразглеждане на границите на Босна и Херцеговина и Македония да бъде повдиган. Разбира се, албанският премиер Еди Рама, който подкрепя разграничението и дори склонява Вучич и Тачи към тази идея, също играе своята роля във всичко това.
Говори се, че както в Прищина, така и в Белград, най-много се страхуват от Великата Албания, която постоянно плаши Европа. Но прилагането на идеята за демаркация може просто да доведе до появата на Велика Албания, защото ако Косово стане етнически „чисто” и дори присъедини албанските райони на Сърбия, тогава нищо не може да попречи на албанско-косовското единство (казват, че тази идея е силно подкрепяна от Рама).
Според Байрами преговорите по този въпрос са много рискови. Той задава въпрос: Защо Косово да бъде лишено от нещо, за да се спаси режимът на Вучич? „Защо Косово трябва да плаща с териториите си, за да запази Вучич на власт?", пита Байрами.
Поради нарастващото напрежение, което преобладава около косовския въпрос, сръбският политически анализатор Душан Янич не изключва възможността за местни въоръжени конфликти. От своя страна Байрами се съмнява в подобно развитие на събитията, тъй като не смята, че днес има някакви сериозни предпоставки за подобен сценарий. Такива по-скоро бяха възможни преди около десет години, когато Косово обяви своята независимост. „Мисля, че всичко това е измислица и спекулации. На първо място ние се страхуваме от войната. Ето защо се молим – измислете нещо по-бързо, за да няма война. Но, по мое мнение, няма опасност. И международната общност няма да го допусне. Най-важното е да не се подхранва суетата на двамата президенти, а да се разреши спорът между двете страни по приемлив начин, без конфликти".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Сърбите пречат на регистрацията на рудника Трепча като акционерно дружество

Zeri (Косово): Сърбите пречат на регистрацията на рудника Трепча като акционерно дружество

5 Март 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Въпреки че са изпълнени всички условия за регистриране на рудника Трепча като акционерно дружество, процесът се възпрепятства от сръбските служители в мината, съобщава прищинският ежедневник Zeri.
Профсъюзът на миньорите от Трепча в северната част на Косово издаде изявление, в което се подчертава, че няма да изпълни нито едно от решенията или законите за рудника, взети от властите в Прищина, включително искането за регистриране на мината като акционерно дружество. Междувременно премиерът на Косово Рамуш Харадинай увери, че регистрацията на Трепча е въпрос на време и призова сръбските миньори да използват правото си да придобиват акции в компанията, като не се подават на натиска и влиянието на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Според САЩ през настоящата година може да се стигне до взаимно признаване между Косово и Сърбия

Koha Ditore (Косово): Според САЩ през настоящата година може да се стигне до взаимно признаване между Косово и Сърбия

5 Март 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия на първа страница, в която цитира думите на източник от администрацията във Вашингтон, според когото през настоящата година САЩ искат да видят цялостно споразумение и взаимно признаване между Косово и Сърбия.
Длъжностното лице пояснява, че САЩ не са в състояние да предложат гаранции, че границите няма да се променят и че двете страни ще се придвижат към споразумението, което искат. Поради тази причина Вашингтон се въздържа от поставянето на „червени линии“ в преговорния процес между Белград и Прищина. При все това американците няма да приемат каквото и да било споразумение, уверява източникът на изданието.
Въпреки последиците и заплахите от промени на границите на Балканите, американският служител заявява, че никой не трябва да се страхува от диалога и неговия резултат. Той добавя, че предвид позициите на двете страни, няма да е лесно да се постигне споразумение и че е необходима по-голяма ангажираност към процеса. Той повтаря няколко пъти, че всеобхватното споразумение трябва да приключи с взаимно признаване и че „това е ясно и за сръбския президент (Александър) Вучич“.
Запитан защо Вашингтон иска споразумението да бъде постигнато възможно най-скоро, американският служител обяснява, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е заинтересован да разреши замразените конфликти.
Съгласно думите му, Вашингтон никога не е предупреждавал за изтегляне на войските си от Косово, ако Прищина не премахне 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в най-младата държава на Балканите. Той добавя обаче, че ако таксите бъдат отменени, „тогава топката ще бъде в ръцете на Сърбия, за да предприеме необходимите действия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Водещи съветници на Ангела Меркел ще посетят Косово

Gazeta Express (Косово): Водещи съветници на Ангела Меркел ще посетят Косово

5 Март 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. По данни на електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express двама топ съветници на германския канцлер Ангела Меркел ще бъдат изпратени на посещение в Косово.
Съветникът по външна политика Ян Хекер и Матиас Лютенберг, ръководител на Отдела за Източна и Югоизточна Европа на Канцеларията на Косово, ще посетят най-младата държава на Балканите следващата седмица. „Те ще дойдат в Прищина на 11 март, за да се срещнат с президента Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай", разкри източник на изданието.
Очаква се посещението на двамата германски служители да бъде критично в дебата за това дали да бъде премахнати или временно спрени 100-процентовите мита за вноса на сръбски стоки, наложен от правителството в Прищина през ноември миналата година, както и за продължаването на диалог с Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Вучич не изключва възможността за признаване на Косово

МКД (Македония): Вучич не изключва възможността за признаване на Косово

5 Март 2019 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. Президентът на Сърбия Александър Вучич не изключва възможността за евентуално признаване на независимостта на Косово, но посочи, че Белград би трябвало да получи нещо в замяна, информира македонското електронно издание МКД.

„Преди всичко трябва да постигнем компромис. Не можем да признаем Косово, а нищо да не получим от другата страна ". Това е казал Вучич в интервю за италианската агенция АНСА преди посещението на италианския премиер Джузепе Конти в Сърбия, което започва в сряда.

По негово мнение въпросът за промяна на границите е спорен. "За разлика от косовските лидери, които всеки ден лъжат своите граждани с нереалистични обещания, че Прищина ще получи всичко, а Белград нищо, мое задължение е да обясня на сърбите какво значение има един компромис (с Прищина). Той не е поражение, а победа. Победа за бъдещето на Сърбия ", посочва Вучич.
Сръбският президент е отрекъл да е имал тайни срещи с президента на Косово Хашим Тачи, както твърдят някои сръбски медии. Като "чисти лъжи" е определил твърденията, че има проект за окончателно споразумение между Белград и Прищина. Той е повторил няколко пъти, че Белград няма да продължи диалога с Прищина, докато косовските власти не отменят митата за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина.

"Ще е катастрофа, ако не постигнем компромис за Косово. Въпреки всичко, макар че изглежда трудно, понякога и невъзможно, но сме решени да го постигнем. Сигурен съм, че можем да стигнем до решение с помощта на нашите европейски приятели и подкрепата на Русия, Америка, Китай и други страни ", е казал сръбският президент за италианската телеграфна агенция.
Той е изтъкнал внимателния и отговорен подход на Белград, който не е отговорил на "максималистичните и провокативни" мерки на Прищина, за да не се застрашат мира и стабилността в региона. Сръбският лидер е оценил посредническата роля на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, за разлика от Прищина. А тя е изключително важна за Брюксел.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Албанска коалиция спечели местните избори в черногорския регион Тузи

RTK (Косово): Албанска коалиция спечели местните избори в черногорския регион Тузи

4 Март 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Коалиция от три албански партии спечели 16 от 32 места на изборите за общински съвет на черногорския район Тузи, на 9 км югоизточно от столицата Подгорица, като на второ място се класира „Демократическата социалистическа партия“ на президента Мило Джуканович с 10 места, „Бошняшката партия“ с 4 места и по едно за Социалдемократическа и Демократическата партии, предава държавната „Радио и телевизия Косово“.
Местните избори в Тузи са били наблюдавани отблизо от члена на Градския съвет на Ню Йорк Марк Гионай и представители на албанската диаспора в САЩ и се считат за много важни за бъдещето на албанците, които са мнозинство в областта Малесия.
Община Тузи, както отбелязва РТК, е била основна точка в програмите на всички албански политически партии в Черна гора, които вече повече от три десетилетия настояват за самоуправление на района Малезия.
Лидерите на косовските институции са поздравили албанската коалиция за спечелването на вота.
Председателят на парламента в Прищина Кадри Весели заяви, че успехът е послание за всички албанци, където и да се намират. „Когато сме обединени, можем да постигнем, каквото искаме. Винаги. Поздравления!“ – написа той във „Фейсбук“.
По същия начин, премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че единството в коалицията на албанските политически в Черна гора е довело до тяхното право да оглавят общината.
„Перфектен пример за това, как единството на албанския фактор донася успех“, написа министър-председателят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.