НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Християн Мицковски: На 5 май ще има висока активност, а Силяновска ще стане новия президент на страната

Християн Мицковски: На 5 май ще има висока активност, а Силяновска ще стане новия президент на страната

28 Април 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 5 май ще има висока активност, а Силяновска ще стане новия президент на страната, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в изявление за медиите, предадени пред катедралната църква в Скопие, цитиран от македонската агенция “Макфакс“.
Поздравявам всички православни християни, които празнуват Христовото възкресение - Великден днес, и им пожелавам много здраве, щастие, любов и накрая да обичат своето отечество Република Македония, казва Мицковски.
На въпрос дали ще поеме отговорност, ако проф. Силяновска загуби изборите, лидерът на опозиционната партия отговори, че след изборите избирателният щаб на републиката ще представи доклад за работата на Централния комитет на партията и този орган ще реши как и в кои посоки ще се движи партията.
"Ние показахме и доказахме в първия кръг, че ВМРО-ДПМНЕ е консолидирана, ВМРО-ДПМНЕ е на крака, ВМРО-ДПМНЕ спечели в 47 общини в Република Македония, спечели 42,5% от гласовете на онези, които решиха да отидат на първи кръг. Важното е, че ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата политическа партия в Република Македония. ВМРО-ДПМНЕ е достойна, принципна и искрена политическа сила. ВМРО-ДПМНЕ е народна партия и ние никога не трябва да забравяме, че ВМРО-ДПМНЕ произхожда от хората и че трябва да остане винаги сред хората ”, каза Мицковски.
Запитан дали очаква достигане на избирателния праг във втория тур на изборите и как вървят преговорите за Специализираната прокуратура, Мицковски отговори:
Следващият президент на Република Македония е професор Гордана Силяновска-Давкова и това отговаря на въпроса, дали ще бъде достигнат избирателния праг във втория тур на 5 май.
Що се отнася до втория въпрос, свързан със Закона за прокуратурата, съжалявам, че трябва да ви поправя, не става дума за Специализираната прокуратура. Работните групи работят, знам, че има обмен на документи, все още е в работна версия. Фокусирани са, предполагам, всички сили за втория тур на президентските избори, надявам се, че веднага след това ще седнем и ще приключим тази работа, но дори и сега СДСМ има възможност да приеме измененията, които опозицията предлага, и незабавно да отиде в Събранието и да приеме Закона за прокуратурата, ”каза лидерът на партията.
Накрая, Мицковски бе помолен да коментира изявлението на Зиядин Села, което призова поддръжниците на Блерим Река сами да решат как да действат във втория кръг на изборите.
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че не иска да се намесва в политиката на другите политически партии.
"Това, което прочетох, е, че в четвъртък те ще имат съвет на ръководството на партията и ще излязат с окончателна позиция, а изявлението му е насочено към подобряване на демокрацията", подчерта Мицковски, добавяйки, че няма да се съгласи, че призивът на Села е в посоката на въздържане на гласоподавателите във втория тур.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“(Македония): Силяновска: Излезте на изборите, чрез президентските ще се отвори път за нови парламентарни избори

„Курир“(Македония): Силяновска: Излезте на изборите, чрез президентските ще се отвори път за нови парламентарни избори

9 Април 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Кичево. На тези избори най-важното е да се излезе и да не се остави проблемът с 40-процентната бариера. Защо се страхувам, че ако не достигнем бариерата, тогава може би президентът ще бъде избран в парламента, съобщава скопското електронно издание „Курир.
Това поиска кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията Гордана Силяновска Давкова на предизборен митинг в Кичево.
„Голям противник съм на избирането на президент в Македония от събранието, защото тогава вие не само като гласоподаватели нямате влияние върху изборите, а двамата лидери на партиите ще го изберат, както направиха досега. Осемдесет и един членове ще потвърдят и вдигнат ръка. Той или тя няма да бъде нашата мярка, но ще бъде тяхната мярка. Вярвам повече в мъдростта на народа, че той може да разпознае не само партията, не само лидерите, но и личност, която ще излезе от него и ще работи за него и ще бъде с него“, подчертава Силяновска Давкова.
Тя посочи, че на президентските избори, след думите на премиера, ще се отвори пътя за нови парламентарни избори и, както каза, се знае кой ще спечели в тези избори и в условията на нова парламентарна коалиция ще започне процес на реформи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Силяновска: Президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за делегитимиране на правителството

„Курир“ (Македония): Силяновска: Президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за делегитимиране на правителството

9 Април 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Кичево. Проф. Силяновска заяви на митинга в Кичево, че президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за да се делегитимира властта, защото тя не обръща внимание на конституционното право и задължителното международно право, съобщава скопското електронно издание „Курир“.
Професор Силяновска каза, че Македония има сериозни проблеми с демократичния дефицит, очаквахме живот, а живота не го виждаме. Единствените промени, направени от правителството на реформата, беше промяната на името. От върховенството на закона няма следа или глас, в нашата страна цялата власт е съсредоточена в ръцете на премиера, а нашите свободи и права са застрашени, всяко правителство ви корумпира, абсолютно“, добави тя.
„Ние сме в разгара на корупцията и престъпността. Суверенитетът е най-застрашен от корупция и престъпност. Не може да се отива към ЕС без експертна и компетентна администрация. С партийна администрация реформите не са възможни, затова трябва да ги предупредим на тези избори.
„Непотизмът има пандемичен мащаб, където има непотизъм не може да има успех, но ние ще се справим с него. За всички обективни анализатори македонската система е хибриден режим, а не либерална демокрация“, каза професорът.
„Вярвам в мъдростта на хората, смятам, че той може да разпознае човек, който ще работи за него и ще бъде с него“, обяви Силяновска Давкова на митинга в Кичево.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Блерим Река: Сигурен съм , че ще достигна втория тур

Блерим Река: Сигурен съм , че ще достигна втория тур

7 Април 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент Блерим Река заяви, че амбицията му е да спечели президентските избори, защото, казва той, има най-добрата концепция, цитира думите му македонското електронно издание “Република“.
Сигурен съм, че ще мина във втория тур. Не искам да говоря за това кой може да е моят опонент, защото аз отговарям за себе си, за моята програма, за моите прогнози, ”каза Блерим Река в интервю за телевизионния канал Al-Jazeera, цитиран от изданието.
Той смята, че са му необходими 150 хиляди гласоподаватели за да преодолее първия тур.
Да, това е минимум, но няма да спекулирам с цифри, това е статистическа категория. Мисля, че ще убедя не само албанските избиратели, но и гражданите на Северна Македония от всички националности, че моята концепция е правилна и устойчива.
Той все още се съмнява дали необходимата избирателна активност ще бъде достигната:
„В старите списъци има 1,8 милиона избиратели, според които тези избори ще се проведат, а стотици хиляди граждани вече са извън страната. Понастоящем в Северна Македония има 1,5 милиона гласоподаватели, така че се страхувам, че изборният процес може да се провали“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гордана Силяновска-Давкова: Ако 81 човека чакат само да натиснат бутона, защото вече някой е взел решение, това не е парламент

Гордана Силяновска-Давкова: Ако 81 човека чакат само да натиснат бутона, защото вече някой е взел решение, това не е парламент

7 Април 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
КУманово. Кандидатът за президент Гордана Силяновска-Давкова имаше предизборна среща с гражданите на Куманово. Според нея в Народното събранието на Република Македония има депутати, които вземат решения, без диалог и предварително договорени, информира македонската електронна медия МКД.
„Имаме послушно еднопартийно комунистическо Народно събрание. Това не е обида за миналото, но искам да кажа, че без опозиция, без диалог няма демокрация, което означава дебат с аргументи. Ако 81 човека там само чакат да натиснат бутона, защото по-рано вече е взето решението, това не е парламент ", отбеляза кандидатката за президент.
Силяновска-Давкова посочи, че в международното право ясно е формулирано - с международен договор не може да се нарушава Конституцията на нито една държава. Така тя визира Преспански договор, сключен от правителството на СДСМ. Според нея не е спазена волята на народа, която той изрази на референдума от 30 септември 2018 г.: „Нашите предци не са се борили за Северна Македония“, допълнила в предизборната си реч в Куманово кандидатката за президент Гордана Силяновска-Давкова.
Тя подчерта, че всички нормативни актове, които не се основават на правни норми, са недействителни и лесно могат да се оспорят: " Когато някой закон, без значение дали е международен или от вътрешното за страната право, не е юридически обоснован, той представлява проблем и може да бъде оспорен по законен път, а не със сила. Силата оставяме на историята. Но ние вярваме в силата на думата и аз ви уверявам, че това, което говоря, го помня, ще го помня и ще го приложа на практика ", акцентира в речта си на предизборната среща в Куманово Гордана Силяновска-Давкова.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Река: Не може да се чака още 20 години албанец да стане президент на държавата

„Нова ТВ“ (Македония): Река: Не може да се чака още 20 години албанец да стане президент на държавата

6 Април 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Дебър. Кандидатът за президент Блерим Река заяви в Дебър, че е време и албанците да имат президент на държавата. Той, в присъствието на лидерите на „Алианс на албанците“ и „БЕСА“, Зиядин Села и Билал Касами, подчерта, че има пет основни приоритета за развитието на страната, а 21 април е референдум за албанците в Република Северна Македония, предава македонският телевизионен канал „Нова ТВ“.
„Говорим само за едно многоетническо общество, а трябва да говорим за мултиетническа държава. Това трябва да стане на 21 април, това е първият приоритет. Албанците не могат да бъдат само аморфна маса. Това е неприемливо, така че е голям приоритет да се преодолее този проблем“, заяви Река.
Мой приоритет, посочва, е и НАТО.
„Македония вече е сигурна, че ще стане член на Алианса. Някой се опитва да ме представи като политик, който иска да предотврати влизането в НАТО, това не е вярно. Споразумението от Преспа трябва да бъде приветствано, защото аз също се застъпвам да няма проблеми със съседите. Много е добър договорът с България, а проблемите със Сърбия трябва да бъдат решени. Македония никога не е имала проблеми с Албания и Косово. Албанците отвън и отвътре са за стабилни Македония и регион, аз само ще го задълбоча“, каза Река.
Лидерът на БЕСА Kасами подчерта, че най-накрая албанците имат свой кандидат за президент.
„Той е независим и обединява партиите от албанската опозиция. Очакваме всички албанци да гласуват на 21 април за Река, който е най-добрият кандидат. Единият кандидат не поиска гласовете на албанците, а другият не е говорил на албански, а иска гласовете, каза Касами.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Пендаровски и Река обещаха ЕС и НАТО, Силяновска срещу промяна на името

„НОВА“ (Македония): Пендаровски и Река обещаха ЕС и НАТО, Силяновска срещу промяна на името

2 Април 2019 | 05:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатите за президент на държавата започнаха кампанията тази вечер и от срещите с гражданите изпратиха първите послания, съобщава скопската телевизия „НОВА“.
„Мина времето, когато политиците гледаха народа от високо и му казваха какво да прави. Аз и министър-председателят сме абсолютно равни с вас, това е новото в македонската политика, което никога не е било преди, ние сме същите, каквито бяхме преди да дойдем на власт“, заяви кандидатът за президент Стево Пендаровски в Крушево, където официално започна кампанията.
„Нашата опция е само напред. Тяхната е назад. Не трябва да допускаме това. Няма по-добър вариант от присъединяването към ЕС. Ако човек мисли, че чрез изолация икономиката ще процъфтява, лъже. Ние сме различни като небето и земята, затова призовавам за максимална мобилизация и избирателна активност на изборите“, каза Пендаровски.
С мотото „Река за републиката“ тази вечер кандидатът за президент от Алианса на албанците и „Беса“ започна президентската кампания от площад 4Скендербег“ в Скопие.
Той каза на гражданите, че гласовете им не са за търговия и призова за масово гласуване, независимо от коя партия принадлежат.
„С гласа си докажете, че не сме анонимни 20 процента. Докажете, че не сте само избиратели. Ето защо албанец не може да бъде избран за президент. Това ще се промени на 21 април, когато ще изберете президента. От вас зависи дали сте за албанец президент на републиката. Вие сте суверенът, който решава дали вашият глас ще направи Северна Македония многоетническа и евроатлантическа република“, каза Река.
ВМРО-ДПМНЕ и коалицията „За по-добра Македония“ започнаха кампанията от Охрид.
Силяновска каза на гражданите на Охрид, че ще бъде президент, който ще спазва Конституцията и законите, а ще води международната политика чрез икономическа, научна и културна дипломация, която според нея е много по-мощна от традиционната.
Говорейки за новото име на държавата, Силяновска-Давкова заяви, че ако бъде избрана, тя няма да може да го промени веднага, но смята, че това име на страната няма нито корен, нито бъдеще.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Кампанията на Блерим Река стартира от площад „Скендербег“ в Скопие

„Канал 5“ (Македония): Кампанията на Блерим Река стартира от площад „Скендербег“ в Скопие

2 Април 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент Блерим Бека стартира своята предизборна кампания от площад „Скендербег“, съобщава телевизионният „Канал 5“.
Под мотото „Река за Републиката“ се предлага концепция за завръщане на републиканизма и републиката. Потвърждавайки кандидатурата си за президент, той обяви, че се застъпва за евроатлантическа и многоетническа република.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Ако активността е под 40 процента на втория тур, ще бъдат свикани нови избори

РСЕ (Македония): Ако активността е под 40 процента на втория тур, ще бъдат свикани нови избори

31 Март 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако избирателната активност на втория тур е под 40%, изискването за успешни избори няма да е изпълнено. В този случай незабавно ще бъдат насрочени нови избори, казва председателят на Държавната избирателна комисия на Македония Оливер Дерковски в интервю пред македонската редакция на Радио Свободна Европа.
„През изминалия период Държавната избирателна комисия взе всички организационни мерки, необходими за организирането и провеждането на тези президентски избори в страната без значение дали те са или не са условие за получаване на дата за преговори с ЕС. ние действаме като държавен орган и провеждаме всички необходими мерки за организиране на кристално чисти избори. Тук обаче трябва да подчертая, че в изборният процес участват няколко заинтересовани страни, което означава, че е важна не само Държавната избирателна комисия. Да, ДИК е органът, който се грижи за организацията, осъществяването на изборния процес, като един от тези фактори, но в случая с президентските избори имате ситуация, в която например кандидатите, организаторите на кампании, също трябва да бъдат внимателни по отношение на изборния процес и да бъдат честни и чисти, за да премине всичко по най-добрия начин.“ - заяви Дерковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Две коалиции могат да се изправят една срещу друга на втория тур на президентските избори в Македония – управляващата СДСМ-ДСИ срещу новата опозиционна група ВМРО-ДПМНЕ с Алианса за албанците и БЕСА

Александър Дамовски, МКД: Две коалиции могат да се изправят една срещу друга на втория тур на президентските избори в Македония – управляващата СДСМ-ДСИ срещу новата опозиционна група ВМРО-ДПМНЕ с Алианса за албанците и БЕСА

27 Март 2019 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Две коалиции могат да се изправят една срещу друга на втория тур на президентските избори в Македония – управляващата СДСМ-ДСИ срещу новата опозиционна група ВМРО-ДПМНЕ с Алианса за албанците и БЕСА. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Според него, въпреки че кампанията започва в понеделник, а изборите са чак през май, основните играчи за втория тур се групират около двамата очертаващи се претенденти: Стево Пендаровси и Гордана Силяновска. „Ще бъде интересно как Алиансът на албанците и БЕСА, две партии на албанските граждани на Северна Македония, които излязоха с кандидат Блерим Река, решат какво да правят на втория тур: дали да се въздържат, дали да гласуват за Гордана Силяновска или Стево Пендаровски, дали да оставят симпатизантите си всеки сам да решава, или пък скришно под масата да пратят пари, за да се гласува за единия или за другия кандидат. За сега в тази комбинация по-близко е Гордана Силяновска като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ“, коментира той. Александър Дамовски допълни, че решението се подсказва от частичните местни избори в Дебър, провели се заради смъртта на предходния градоначалник. На тях ВМРО-ДПМНЕ не издигна свой кандидат за кмет, обясни той и добави, че това се тълкува като съгласуване между ВМРО-ДПМНЕ и двете по-малки албански партии - Алианса и БЕСА. Според него очевидна е договорката дебърското кметско място да се отстъпи на Алианса, а ВМРО-ДПМНЕ да поддържа техния кандидат срещу подкрепата за втория тур на 5 -ти май, когато се очаква Алиансът да застане зад Гордана Силяновска.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): СДСМ ще се съгласи на предсрочни избори, ако кандидатът им за президент загуби

„Фокус“ (Македония): СДСМ ще се съгласи на предсрочни избори, ако кандидатът им за президент загуби

27 Март 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако кандидатът за президент на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски не спечели предстоящите избори, председателят на партията и премиер на страната Зоран Заев е готов да говори с опозицията за предсрочни парламентарни избори, заяви самият той във вторник вечерта, предава македонският „Фокус“.
„Това би дало основания на опозицията да поиска избори. Казвам го ясно и категорично, приемам предсрочни парламентарни избори, ако Пендаровски загуби и позицията ги поиска. По този начин и Мицковски трябва да каже ясно и категорично, дали ще си подаде оставката, ако кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ загуби“, заяви Заев.
В отговор на това Мицковски заяви, че е избран за председател на партията на конгрес и има четиригодишен мандат.
„Мицковски ще ви победи на следващите парламентарни избори, ако удържите на думата си“, добави още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Артан Груби, ДСИ: Македония ще има албанец за премиер и президент

Артан Груби, ДСИ: Македония ще има албанец за премиер и президент

26 Март 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония ще има албанец за премиер, както и за президент, увери Артан Груби, влиятелна фигура в най-голямата албанска партия в Македония – „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) по време на гостуването си в програма на албанска телевизия, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Също както успяхме, например, да направим Фатмир Бесими министър на отбраната, което беше немислимо, както успяхме да направим Талат Джафери министър на отбраната, Аджим Нухиу министър на вътрешните работи, което беше абсолютно немислимо. Успяхме да назначим омбудсман. Това, че ще успеем да вземем Гуверньорът, това, че взехме председателя на парламента. А утре ще вземем и премиера и президента на страната, с малко късмет“, подчерта Груби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Силяновска-Давкова с 6% преднина пред Пендаровски

„Република“ (Македония): Силяновска-Давкова с 6% преднина пред Пендаровски

26 Март 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако изборите в Македония бяха днес, 32,3% от избирателите биха гласували за кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, 26,1% за претендента от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и неговата коалиция (ДСИ,ДПА, „Алтернатива“) Стево Пендаровски и 10,9% за кандидатът на албанската опозиция Блерим Река („Алианса на албанците“ и БЕСА), показва анкета на М-Проспект за телевизия „Телма“, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
От агенцията уточняват, че резултатите от допитването са предмет на статистическа грешка от 3,1%. Експертите казват, че когато разликата между кандидатите е в рамките на статистическата грешка, това не е разлика и е по-вероятно те да са с изравнени сили.
Според тази анкета консенсусният кандидат на СДСМ и ДСИ би получил 15,2% от гласовете на етническите албанци в Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Артан Груби: Подкрепата за Пендаровски ще ни донесе албански гуверньор

„Фокус“ (Македония): Артан Груби: Подкрепата за Пендаровски ще ни донесе албански гуверньор

26 Март 2019 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Принципът на консенсус ще ни донесе албански управител на Народната банка, заяви заместник-председателят на ДСИ Артан Груби, съобщава македонският „Фокус“.
„Както Талат Джафери става първият министър на отбраната, Агим Нухиу е първият министър на вътрешните работи, омбудсманът е албанец, така че ще успеем да имаме гуверньор“, каза Груби.
Той добави, че през 2014 г. Пендаровски е партиен кандидат на СДСМ, докато сега неговото кандидатиране е концепция, която ще бъде популяризирана от ДСИ.
Кметът на Гостивар Арбен Таравари, който също присъства на дебата, заяви, че през 2014 г., когато Пендаровски е бил кандидат за президент, той е гласувал за него на втория кръг.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гордана Силяновска-Давкова: Въпросът за името ще го държа отворен

Гордана Силяновска-Давкова: Въпросът за името ще го държа отворен

16 Март 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент на Македония Гордана Силяновска-Давкова заяви, че ако стане президент ще държи въпроса за името на страната отворен в интервю пред сръбския вестник „Политика“, цитиран от скопското издание “Република“
Получаването на подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ не означава, че ще се обръщам само към членовете на тази партия. Реших да се кандидатирам за управлението заради състоянието на демокрацията и концентрацията на властта в ръцете на управляващата коалиция, която не чу нито опозицията нито народа за референдума - подчертава Силяновска-Давкова за политиката.
„Предупредихме, че промяната на името не решава ключовите въпроси и отваря кутията на Пандора за вътрешни сблъсъци и отклонява страната от реформите. Отвореното писмо бе подписано от седемдесет важни имена, включително Милан Кундер. Преспанският договор като странична вреда има за цел да унищожи конституционната система. Вече няма място за изброяване на всички случаи, в които са нарушени законите, но Виенската конвенция за международните споразумения е нарушена. Референдумът говори сам за себе си. Македония днес има конституция от октомври, която не е демократично споразумение. Властите не само се отрекоха от съществуването на македонското малцинство в съседните страни, но и унищожиха правото на самоопределение на македонския народ (установено през 1944 г.). Македонците се приравняват към по-малки етнически общности. Терминът "македонец" се използва само в етнически смисъл и никой не знае как се нарича нацията / демосът на тази страна. Всички тези неща са фундаментални, а не политически или партийни.

Политика: Какво планирате да направите в това отношение, ако бъдете избрана за президент?

Планирам държа въпроса за името отворен, ще създам международна група от експерти, които ще напишат доклад за нарушения на националното и международното право и ще предприемат действия по тези констатации. Когато говорим за европейска интеграция, правителството загуби своя компас, като прокара споразумението от Преспа, демонстрирайки пълна неспособност да се осъществи една единствена реформа. Македония се отклони и не е изненадващо, че от Брюксел идва послание, че все още не сме готови за началото на преговорите. Поляризацията на двете най-големи македонски партии раздвои македонските граждани, така че впечатлението е, че ключовите решения могат да се вземат само от албанските партии, които са на власт. Защо македонците не се обединяват? Ако през 2001 г., дори и преди това междуетническото разделение беше най-големият проблем на страната, сега македонците бяха разделени през последните години. Опитвам се да обединя гражданите около идеята за върховенство на закона и правосъдието, което е моето мото. Демокрацията изисква граждани и ние трябва да се съпротивляваме на властта, която има в своите ръце тайните служби и медиите и дори симпатиите на международната общност като награда за добре свършена работа.

Политика: Като потенциален президент, как виждате безизходицата в диалога в Брюксел между Белград и Прищина и може ли да се поддържа в Македония?

Косовският проблем е открит въпрос, който обременява не само Белград и Прищина, но и региона. ЕС, за съжаление, не намери правилната формула, която да има истинска европейска перспектива за целия регион и да не се свежда до изнудване и измама. Разказът на македонското правителство е противоречив: от една страна се казват, че ние (почти) сме в НАТО и че е това е постоянна гаранция за мита, а от друга страна те все още се страхуват от ефектите на доминото, ако се извърши промяна на границите. Нашите страни са част от Европа и дали те ще станат част от ЕС, това зависи и от ангажимента на Брюксел и от положението в ЕС. Първият тест са европейските избори през май.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Ще се фокусирам върху националното помирение

Стево Пендаровски: Ще се фокусирам върху националното помирение

10 Март 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Битоля. Консенсусният кандидат за президент Стево Пендаровски разговаря днес с гражданите на Битоля, въпреки че кампанията все още не е започнала, пише на своята електронна страница скопският телевизионен канал ”TB 21”.
„Мисля, че през следващия период, месец, месец и половина от кампанията си, искам да се съсредоточа специално върху този проблем. Това, което премиерът Заев нарече национално помирение. Нашата задача е да инициираме кой ще доведе до изцелението на тези рани, ”каза днес в Битоля Стево Пендаровски.
Въпреки че кампанията все още не е започнала, и Пендаровски, и Силяновска прекарват дните си из градовете в Македония, отбелязва телевизионният канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Макдония): Зоран Заев потвърди лидерската среща с Мицковски в неделя

„А1 Он“ (Макдония): Зоран Заев потвърди лидерската среща с Мицковски в неделя

8 Март 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев заяви в петък, че срещата в неделя с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски е потвърдена, предава македонският информационен портал „А1 Он“.
Запитан дали ще се проведе среща на ръководството, Заев, след като представи резултатите от проекта за намаляване на смъртността на майките и новородените в Клуба на депутатите, отговори, че срещата с Мицковски е потвърдена за неделя без да уточнява точното време.
Президентските избори, законите за реформи и Специализираната прокуратура, както бе обявено, ще бъдат трите ключови въпроса, които ще бъдат обсъждат двамата политици.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ също потвърди, че ще бъдат обсъдени три важни въпроса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Албанското влияние върху изборите в Македония

„Политика“ (Сърбия): Албанското влияние върху изборите в Македония

7 Март 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. В контекста на създаването на нови отношения на политическата сцена на Балканите, за които водят битка Запда и Изтока, албанците имат важно място за масата за преговори. Тяхното влияние е особено силно изразено в Македония, където министър-председателят Зоран Заев прие съвместен кандидат за поста президент на Северна Македония - проф. Стево Пендаровски. Негов главен опонент ще бъде Гордана Силяновска-Давкова, която е подкрепяна от ВМРО-ДПМНЕ, пише белградският ежедневник „Политика“.
В момента Пендаровски е координатор за НАТО в кабинета на Заев. В кабинета на бившите президенти Бранко Цървенковски и Борис Трайковски той бе съветник по националната сигурност. Формално той не принадлежи към нито една партия, но клони наляво.
В играта за кандидатурата на управляващата коалиция бяха и министрите на външните работи и вътрешните работи, както и отбраната – Никола Димитров, Оливер Спасовски и Радмила Шекеринска. Но изборът почти единодушно падна на Пендаровски. За него, с малки изключения, гласуваха делегатите на конгреса на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония)и членовете на централния съвет на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети.
Въпросът е защо един общ кандидат, и то македонец, е предмет на различни анализи в македонските медии, както и на обсъждане в дипломатическите кръгове. Твърди се, че албанците е трябвало да се съгласят на тази отстъпка, защото, както неофициално разбира „Политика“, са участвали в бягството на бившия премиер Никола Груевски, който е осъден на две години лишаване от свобода. Друг важен момент, който би могъл да повлияе на това решение, е фиаското на властите на референдума за Преспанския договор, след което не се изключва възможността опозицията да спечели изборите.
Сред причините за тази кандидатура албанците посочват, че не се нуждаят от президент като Георги Иванов, сянката на Никола Груевски. Освен това изтича вторият мандат на Иванов и той повече няма право да се кандидатира. . Въпреки това македонският портал „Република“ предаде съобщението на неговия кабинет, че Иванов ще дочака като президент посещението на папа Франциск на 7 май, независимо че неговият наследник трябва да бъде избран най-късно до 5 май.
Обяснявайки отношението си към това, от което се нуждае президентът в Северна Македония, Заев каза на конгреса, че Пендаровски е подходящият общ кандидат за общите цели: да изгради общество за всички, просперираща и европейска държава. Заев подчерта специално, че Пендаровски е подкрепен от всички етнически общности в Северна Македония, както и от 31 партии от коалицията, оглавявана от председателя на СДСМ.
Към тази партия някога е принадлежала и кандидатката на опозицицията. Гордана Силяновска Давкова е официално независим кандидат, но има подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ. Известно е, че тя не е съгласна с Преспанския договор, нито със Закона за езиците. Именно тези разногласия с политиката на сегашното правителство засилиха връзката й с ВМРО-ДПМНЕ, която организира кампанията срещи Договора и Закона.
Колко ще са общо хората, които ще претендират за поста президент на страната и от кои партии ще бъдат те, ще се разбере след по-малко от две седмици, колкото остава за събиране на 10 хиляди подписа, нужни за кандидатурата и нейното приемане в Държавната избирателна комисия. Ако на първия тур не бъде избран държавен глава, датата, определена за втория е 5 май.
Някои анализатори в македонските медии изразиха скептицизъм относно това дали хората изобщо ще излязат на изборите. Опасенията за това идват от референдума за споразумението от Преспа, когато само 37% от гражданите излязоха да гласуват.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Блерим Река официално бе обявен за кандидат за президент на албанската опозиция в Македония

„Телма“ (Македония): Блерим Река официално бе обявен за кандидат за президент на албанската опозиция в Македония

6 Март 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Блерим Река получи подкрепата на албанските опозиционни партии „Алианса на албанците“ и БЕСА за кандидат за президент на страната на предстоящия през април вот, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
По думите на Река, той ще води модерна непопулистка кампания чрез директни разговори с гражданите и очаква подкрепа от всички общности в страната.
Председателят на БЕСА Билал Касами заяви, че ако някой търси консенсусен кандидат, тогава това е Река. Той е оптимист, че техният кандидат ще участва на втория тур на изборите и ще извоюва победа.
Албанските опозиционни партии, по думите на Касами, няма да търгуват с гласове, нито ще молят за подкрепа, а ще оставят на гражданите сами да взимат решения.
Председателят на „Алианса на албанците“ Зиядин Села, от своя страна, изрази незадоволството си от държанието на македонския премиер Зоран Заев по време на срещите за избиране на евентуален консенсусен кандидат.
Села и Касами са убедени, че Река ще предложи на гражданите най-добрата концепция за развитие на държавата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония започва на 1 април

„Локално“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония започва на 1 април

5 Март 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Претендентите за поста президент на Северна Македония трябва да внесат кандидатурите си в Държавната избирателна комисия (ДИК) най-късно до 21 март, а предизборната кампания в страната ще започне на 1 април, поясняват в редакцията на скопското електронно издание „Локално“.
За да се формализира президентската кандидатура, е необходимо кандидатите за държавен глава да представят спискък с подписите на 10 000 граждани или на 30 членове на парламента.
По данни на ДИК за шестите президентски избори в югозападната ни съседка до момента събират седем кандидати, но само претендентът на ВМРО-ДПМНЕ проф. Гордана Силяновска Давкова разполага с необходимия брой.
Все още не е сигурно дали съвместният кандидат на СДСМ и ДСИ Стево Пендаровски ще представи пред ДИК подписи от граждани или депутати. Обмислят се и двата варианта, поясниха от редиците на социалдемократите.
Подписи за участие в президентските избори се събира и Блерим Река, който бе издигнат от „Алианс за албанците“ и БЕСА.
Събирането на подписи започна на 23 февруари и ще приключи на 9 март. Крайният срок за представянето на кандидатурите е 21 март.
На 14 март изтича срокът за проверка на избирателните списъци и регистрирането за гласуване на диаспората. Досега само 413 македонски граждани са се регистрирали за правото да гласуват в дипломатическите консулски служби на страната.
Първият кръг на изборите е насрочен за 21 април, а вторият ще се проведе на 5 май.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Пендаровски: На 5 май нямаме друга опция освен да победим

МКД (Македония): Пендаровски: На 5 май нямаме друга опция освен да победим

4 Март 2019 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пендаровски започна обръщението си с благодарност за подкрепата и каза, че е чест да получи подкрепа от 31 политически партии и граждани от всички етнически общности. Той изрази специална благодарност към лидера на СДСМ и премиер Зоран Заев, който, както каза той, направи политически прецедент и му даде шанс да бъде отново кандидат за президент след пет години, от 2014 г., когато каза, че всички сме подложени на брутален изборен инженеринг, съобщава скопската електронна медия „МКД".
„Тази коалиция вече направи чудо, като разруши режима и постигна споразумение с Гърция. Тези хора и нищо друго да не правят, ще останат в светлите страници на историята“, каза Пендаровски.
Той благодари на всички делегати за тяхната подкрепа, заявявайки, че са му дали огромна политическа отговорност, която в следващите месеци и години възнамерява да оправдае изцяло, в интерес на по-добър и по-щастлив живот за всички наши граждани.
„На 5 май нямаме друга алтернатива, друга опция, освен да победим“, каза Пендаровски.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1tv“ (Македония): Силяновска поиска подкрепа от Съюза на жените на ВМРО-ДПМНЕ

„1tv“ (Македония): Силяновска поиска подкрепа от Съюза на жените на ВМРО-ДПМНЕ

3 Март 2019 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Време е Македония да получи първата жена президент и опозиционния кандидат за президент, заяви Гордана Силяновска от трибуната на Македонската опера и балет на годишното събрание на Съюза на жените на ВМРО-ДПМНЕ. Тя поиска тяхната подкрепа и обеща да се бори за правата на жените. Тя също така спомена въпроса за идентичността, подчертавайки, че правителството не трябва да я променя, защото историята, правото и науката говорят достатъчно за конституцията, предава скопската „1tv“.
Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се обърна към събранието. Той критикува правителството и не пощади техния кандидат за президент Стево Пендаровски.
Днес, жените членове на ВМРО-ДПМНЕ отбелязаха 18-годишен партийна дейност.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Битката срещу заевизма е битка за Македония

„Канал 5“ (Македония): Битката срещу заевизма е битка за Македония

3 Март 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Силата е във вашия глас и сега няма да има извинения. Тръгваме да съборим заевизма и всеки от вас има място до нас. С това послание излезе лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за предстоящите избори през април, предава македонската телевизия „Канал 5“.
За него професор Силяновска е следващият президент, който ще защитава интересите на държавата. На 18-та годишна конференция на Съюза на жените на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски посочи, че сегашното правителство ще бъде запомнено само с промяната на името и идентичността на страната и хвалбите за инвестиции в страната, които са успех на предишното правителство.
Кандидатът за президент Гордана Силяновска се обърна към конференцията на Съюза на жените на ВМРО-ДПМНЕ. Като професор тя никога не е вярвала, че политиката ще бъде нейният свят, но решението на няколко души да променят името и идентичността, които не са в рамките на международното право я мотивирало да донесе промени и да вземат правилните решения.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Демократичен съюз за интеграция“ потвърждава избирането на Стево Пендаровски, Централният изборен щаб ще бъде воден от Изет Меджити

„Демократичен съюз за интеграция“ потвърждава избирането на Стево Пендаровски, Централният изборен щаб ще бъде воден от Изет Меджити

3 Март 2019 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Централният съвет на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ), както съобщиха от партията, единодушно реши да участва в президентските и местните избори в Дебър и Охрид, докато лидерът на партията Али Ахмети предложи Централният изборен щаб да формира вицепрезидента на ДСИ Изет Меджити, предава скопската електронна медия „МКД“.
Ахмети също говори за концепцията за консенсус, която ДСИ насърчава от 2014 г., като подчертава, че притежателите на изборната легитимност на двете мажоритарни общности, в този случай ДСИ и СДСМ, заедно с представителите на другите общности, се споразумяха за общ кандидат за президент на страната.
Ахмети и ДСИ, както се добавя в изявлението, не действат със стандартите на ежедневната политика, а със стратегия, дългосрочни цели и визии, с рационалност, в полза на общността, която представляват и в полза на всички граждани.
Кандидатът за президент Стево Пендаровски се обърна към членовете на Съвета и обясни, че неговата концепция е Македония за всички, където няма да има второ- и треторазрядни граждани, т.е. всички трябва да са равни, независимо от етническата общност, религия или политическа партия.
Що се отнася до изборите и очакванията от тях, Пендаровски заяви, че няма значение кой ще спечели, но е важно в навечерието на решението на Европейския съвет през юни Македония да покаже, че е способна и има възможности да провежда кристално ясни избори, за което трябва всички ресурси да са ангажирани, започвайки с институциите, гражданите и най-вече политическите лидери, независимо дали те идват от правителството или от опозицията, защото, както казах, най-важното е Македония да спечели.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров (Македония): Изборът между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска няма да е труден

Никола Димитров (Македония): Изборът между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска няма да е труден

3 Март 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският външен министър Никола Димитров приветства днес избирането на Стево Пендаровски, който бе гласуван от делегатите на Конгреса на СДСМ и ще бъде общ кандидат за президент на СДСМ и ДСИ и още 29 политически партии от управляващата коалиция, цитира думите му македонското електронно издание “24 инфо“.
„Ние се нуждаем от честни, мирни и демократични президентски избори и избор на президент, които ще бъде принципен партньор на правителството при реализирането на историческата цел. Основен партньор, но също и коректив по отношение на начина на провеждане на политика. Мисля, че изборът между кандидатите, особено между Гордана Силяновска и Стево Пендаровски, няма да бъде особено труден за вас. Успех, Стево! - пише Димитров в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): СДСМ потвърди кандидатурата на Стево Пендаровски за президентските избори

РСЕ (Македония): СДСМ потвърди кандидатурата на Стево Пендаровски за президентските избори

3 Март 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. СДСМ потвърди кандидатурата на Стево Пендаровски за президентските избори. Партийните делегати на днешния 23-ти конгрес в хотел "Александър Палас" със 712 гласа "за" от общо 783 потвърдиха избора на Пендаровски за кандидат за президент, съобщава македонската редакция на радио “Свободно Европа“.
„Вие ми поверихте огромна политическа отговорност“, каза Пендаровски пред делегатите на СДСМ, благодарейки за подкрепата. Той подчерта, че е особено доволен, че за първи път в независима Македония зад неговата кандидатура стоят три албански партии.
"На 21 април и 5 май няма да има решение за политическата кариера на някого, това ще бъде най-малко важно. Много по-важно е да се покаже, че в една мултиетническа държава на Балканите е възможно хората от различни етноси да се обединят за едни и същи цели: членство в евроатлантическите структори, закони, които насърчават правата на гражданите и политически представители, които излизат извън вечните етнически линии на разделение“, каза Пендаровски.
Той добави, че на 5 май нямат друга алтернатива , освен да спечелят. Днес Пендаровски се обърна и към членовете на ЦК на ДСИ, като каза, че Македония трябва да покаже, че е способна и има капацитет да провежда кристално чисти избори, с които трябва да се ангажират всички: институциите, гражданите и повечето политически лидери.
Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви преди началото на конгреса, че партията трябва да потвърди, че Стево Пендаровски е кандидат за президент. Той добави, че Пендаровски е кандидат за президент на всички граждани и че е почтен човек със задълбочен политически и професионален опит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: СДСМ донесе новата реалност

Зоран Заев: СДСМ донесе новата реалност

3 Март 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. СДСМ донесе новата реалност, заяви Зоран Заев при откриването на 23-ия конгрес на СДСМ, предава македонският “Фокус“.
Заев подчерта, че СДСМ помни, че всичко, което е постигнато, е направено заедно с гражданите и че сега ще се съсредоточи върху решаването на вътрешните проблеми.
„Разширяваме приятелството с нашите съседи. Днес гордо говорим за една по-напреднала държава - Република Северна Македония. СДСМ донесе новата реалност, страната ни е приятелска със съседите си, всички чуждестранни дипломати говорят със суперлативи за страната.
СДСМ знае и помни, че е направил всичко заедно с гражданите. Заедно ние движим страната си в посоката, в която всички желаем. Приеха ни като македонци със свой език и идентичност и заедно с всички граждани албанци, бошняци, роми, сърби, които са част от нашата страна. Вече няма никакви пречки, време е за нови начинания. Сега посвещаваме цялото си време на проблемите в страната. Всеки гражданин, независимо от партийната принадлежност трябва да усети ползите и да работим заедно за тях“, каза Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: СДСМ потвърди своята държавотворна роля

Зоран Заев: СДСМ потвърди своята държавотворна роля

3 Март 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. По време на своето изказване пред 23-ия конгрес на СДСМ лидерът и премиер на Македония заяви, че СДСМ е потвърдил своята държавотворна роля, информира македонската редакция на радио “Свободна Европа“.
„От последния конгрес СДСМ потвърди своята държавотворна роля и отговорност в решаващи моменти и събития от историята на съвременната ни държава“, заяви председателят на СДСМ Зоран Заев в началото на 23-ия конгрес, на който партията трябва да потвърди, кандидатурата на Стево Пендаровски.
Заев каза, че Пендаровски е кандидат за президент на всички граждани и че е почтен човек с обширен политически и професионален опит.
Заев припомни още, че „лидерите и партийните членове никога не са отстъпвали пред предизвикателствата и винаги са поемали отговорност и са вземали решения и представяли рационални политики, които се оказаха исторически: 1991 г. в процеса на провъзгласяване на независимостта на държавата, 2001 г. с подписването на Охридския договор и спиране на междуетническия конфликт, получаване на статут на кандидат за ЕС през 2005 г.
„Такъв беше случаят през 2015 г., когато с„ Истината за Македония ”с македонските граждани минахме по улиците на нашите градове, така беше и през 2017 и 2018 г., когато на 27 април се противопоставихме на насилието и когато новата правителствена коалиция реши да постигне споразумение за приятелство с България и да разреши 30-годишния конфликт с Гърция, каза Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21 “ (Македония): Заседава Централният съвет на ДСИ

„ТВ 21 “ (Македония): Заседава Централният съвет на ДСИ

3 Март 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Тетово. Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети свика днес Централния съвет на партията, информира македонският телевизионен канал “ТВ 21“.
Очаква се заседанието да започне по обяд в централата на ДСИ в Тетово, а първата тема, която ще бъде обсъдена, са президентските избори и подкрепата за консенсусния кандидат за президент на управляващата коалиция Стево Пендаровски, която се очаква да бъде потвърдена.
Също така, според телевизионният канал, се очаква срещата да обсъди Конгреса на Младежкия форум на партията и процеса на пререгистрация на членската маса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Започва конгресът на СДСМ

„Фокус“ (Македония): Започва конгресът на СДСМ

3 Март 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. В ход са последните подготвителни дейности за официалния старт на Конгреса на управляващия СДСМ, на който трябва да бъде потвърдена кандидатурата на Стево Пендаровски като кандидат за президент на управляващата коалиция, пише македонският “Фокус“.
Конгресът ще започне с обръщение на лидера Зоран Заев. Тази част ще бъде открита за обществеността, след което конгресът ще продължи при закрити врати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Стево Пендаровски е бледо копие на Зоран Заев

ВМРО-ДПМНЕ: Стево Пендаровски е бледо копие на Зоран Заев

3 Март 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Стево Пендаровски е нов Зоран Заев, човек, който манипулира, лъжи и обижда. Република Македония не се нуждае от нов Заев като президент. Република Македония се нуждае от почтен човек, заяви ВМРО-ДПМНЕ, цитирано от македонския електронен портал A1 On.
Гражданите не искат да имат кандидат за президент, който ги разглежда като стока.
СДСМ унижава хората, ако смята, че гражданите ще гласуват за кандидат за президент, който ги сравнява с овцете. Гражданите не са невежи, както мислят СДСМ и Пендаровски.
Хората искат президент, който да представлява техните интереси и да работи според конституцията и закона.
Стево Пендаровски е само бледо копие на Заев - изпълнител на анти-държавни политики.
С президент Пендаровски нарушаването на конституцията и обезценяването на върховенството на закона ще продължат. Правовата държава ще бъде само идея, а разделението между гражданите ще бъде дори по-голямо от сега.
Пендаровски е човек, който пропагандира разделение, а срещу него стои Гордана Силяновска-Давкова, която предлага единение и просперитет.
Република Македония не се нуждае от нов Заев. Гражданите ще победят Стево Пендаровски и ще подкрепят Гордана Силяновска-Давкова.
Време е за промяна. Гражданите търсят по-доброто ”, се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Днес ще се проведе 23-тия конгрес на СДСМ

„Локално“ (Македония): Днес ще се проведе 23-тия конгрес на СДСМ

3 Март 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Днес СДСМ ще проведе 23-тия си партиен конгрес. Преди това в хотел "Александър Палас" ще се проведат заседания на Изпълнителният и Централен съвет на партията, пише македонското електронно издание “Локално“
На конгреса ще бъде представен кандидатът за президент на управляващата коалиция Стево Пендаровски, подкрепен от 31 политически партии.
След откриването на Конгреса ще последва обръщение от министър-председателя и лидера на СДСМ Зоран Заев, а работната част ще бъде закрита за обществеността.
Стево Пендаровски получи подкрепа за съвместен президентски кандидат от 31 политически партии от коалицията, ръководена от СДСМ, правителствената коалиция и всички поддръжници на концепцията за общ кандидат за президент.
„Уважаеми граждани, отново се събрахме всички македонци, албанци, сърби, турци, власи, роми, бошняци и всички останали. За първи път в македонската история, различни етноси застават зад един кандидат. Спряхме се на Стево Пендаровски. Надпартиен, проевропейски, граждански, приятел и президент на всички и за всички граждани на Република Северна Македония“, заяви премиерът Заев за кандидата.
За съвместния кандидат за президент Стево Пендаровски е изключителна чест да бъде подкрепен от представители на всички етнически общности, от 31 политически партии, но и от много граждани, които не са членове на политически партии, пише Пендаровски в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“ след получаване на подкрепа кандидат за президент на коалицията, водена от СДСМ и правителствената коалиция.
В същото време лидерът на ДСИ Али Ахмети свиква Централния съвет на партията, на който ще бъдат обсъдени съвместната кандидатура за президент, предстоящият конгрес на младежкото крило на партията, както и на женската организация и въпросът за приемане на нови членове.
Първият кръг на изборите на президентските избори е насрочен за 21 април, а вторият ще се проведе на 5 май.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

МТМ (Македония): СДСМ: С приближаването на изборите ВМРО-ДПМНЕ все повече разпространява лъжливи новини

МТМ (Македония): СДСМ: С приближаването на изборите ВМРО-ДПМНЕ все повече разпространява лъжливи новини

2 Март 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. С нарастващата нервност на ВМРО-ДПМНЕ от загуба в изборите се увеличава свръхпроизводството на фалшиви новини от ВМРО-ДПМНЕ и медиите под техен контрол, съобщава скопският телевизионен канал MTM.
ВМРО-ДПМНЕ, „Лидер“ и „Курир“ действат от един щаб от един център за лъжи, лъжливи новини и манипулации.
Позовавайки се на медиите, които разпространяват лъжливи новини и представят съдържание с невярна информация, достатъчно говори за степента на отчаяние, в което са изпаднали ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицкоски.
Публикуваните информации и графични манипулации на „Лидер“ и „Курир“ нямат нищо общо с реалността.
СДСМ категорично осъжда тази процедура, която противоречи на принципите за професионална и обективна информация на гражданите.
Времето, когато държавните институции бяха масово партизирани, когато институциите бяха превърнати в партийни щабове, завърши с оттеглянето на ВМРО-ДПМНЕ в опозиция.
Днес, след предприетите реформи, институциите действат самостоятелно, професионално и в интерес на гражданите, а процесът на заетост се осъществява в съответствие с предвидените програми и нужди и всеки има равни условия и критерии за заетост.
Ясно е, че лъжливите новини са единственият начин за действие на ВМРО-ДПМНЕ, още по-ясно е, че лъжите ще се увеличават с приближаването на президентските избори, на които ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски ще бъдат победени от гражданите.
Център за връзки с обществеността, СДСМ

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски:  Стево Пендаровски е лице на „заевизма“, а „заевизмът“ трябва да си отиде

Християн Мицковски: Стево Пендаровски е лице на „заевизма“, а „заевизмът“ трябва да си отиде

2 Март 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Охрид. „Стево Пендаровски е лице на „заевизма“, а „заевизмът“ трябва да си отиде“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, цитиран от македонското електронно издание „МКД“.
„Видяхте реалната картина днес на пазара тук, полупразни сергии, полупразен пазар, защото сега няма купувачи, хората се оплакват, търговците се оплакват от отношението на това престъпно, непотистко и насилствено правителство, водено от деспота Заев“, каза Християн Мицковски по време на посещението си на градския пазар в Охрид.
„Техният ред е отминал. След всичко, което сме прекарали близо две години, след като СДСМ и правителството на Заев са на власт, ние заявяваме, че не само, че не дойде по-добър живот, а всъщност дойде ад. Можете да видите реалността на пазара в Охрид.
Налице е мрачна атмосфера, няма купувачи, търговците се оплакват от пазара, всички онези законови решения, които правителството прие в миналото, са за сметка на търговците. Вместо да предлагат решения на техните проблеми, те предложиха да отложат законовото решение. След нашите посещения на пазарите в Република Македония, ние, като партия ще внесем правни решения, които ще са от полза за търговците, ”каза Мицковски.
Той каза за вчерашния избор на кандидат на СДСМ Стево Пендаровски за следващите президентски избори, че Македония трябва да победи „заевизма“.
"Докато е на власт „завизмът“ в Република Македония, тази страна не може да върви напред, тоест ще се движи в погрешна посока. Убеден съм в гражданите на Република Македония, че това са смели, честни хора, които ще му нанесат първия сериозен удар върху бюрокрацията в Република Македония на 21 април, а след това и на следващите предсрочни парламентарни избори - последният удар на „заевизма“.
Пендаровски е лице на „заевизма“, не очаквахме нищо друго да се случи, именно тази традиционна матрица опустоши Република Македония през последните 27-28 години, ”каза Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Какви са залозите на президентските избори

Deutsche Welle (Македония): Какви са залозите на президентските избори

2 Март 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според първоначалните съобщения в кампанията професорът от Юридическия факултет иска да бъде създател на нова конституционна рамка за "истинско разделение на властта", пише Любчо Поповски за македонската редакция на Deutsche Welle.
Според всички новини досега президентската надпревара обещава да бъде изключително вълнуваща. Няколко неща ще определят кампанията. Първото е дали тези избори ще бъдат представени като истински референдум за 20-месечното управление на Зоран Заев. Опозицията иска изцяло да сведе тези избори в тази посока, което е смело, но и рисковано . Християн Мицковски казва, че ако Гордана Силяновска-Давкова победи, това означава открит път за неизбежни предсрочни парламентарни избори, на които СДСМ ще бъде победен. Основна стратегия за всяка опозиция - чрез политически наблюдател да се върне към властта след кратко място в сянката ѝ. В тази стратегия Мицковски вижда само поражението на другите и не мисли за собственото си. За него изглежда немислимо, ако кандидата на управляващите загуби изборите, това да не се третира като делегитимация на правителството. Но е много съмнително, ако Силяновска-Давкова загуби той да остане начело на ВМРО-ДПМНЕ, защото е имал четиригодишен мандат, така че евентуалната му отговорност е да обсъди един орган, друг орган и конгреса ... цялото разискване, ако може да се загуби в процедурите.
Разбира се, същата ситуация може да се повтори и за Заев. Победата на кандидата на СДСМ ще бъде най-силното потвърждение на политиката на правителството, а за евентуалното поражение ще се говори в стила - посланието се разбира, ще работим усилено за просперитета на македонските граждани, ще си сътрудничим с новия президент в интерес на държавата и други подобни клишета. Заев много добре знае, че поражението на президентските избори ще бъде много сериозен удар за неговото правителство и ще му бъде много трудно да изкара мандата си с такава голяма рана. Можем да предполагаме, въпреки че това не е сигурно, че правителственият мозъчен тръст се подготвя за отговор и на такъв резултат, той ще обясни стабилността на политиките и ще съобщи данни за грандиозния растеж на чуждестранните инвестиции.
По принцип, реакциите на двамата политици ще бъдат подобни в загубата на техния кандидат, само че Мицковски, който се опитва да повиши залога, ще трябва да знае, че тези големи очаквания могат да се насочат към него като сноп големи разочарования. Макар че при евентуално поражение на опозиционния кандидат той може да насочи гнева в посока на делегатите на конгреса, които са избрали кандидат, който не произхожда от партийните структури, да се дистанцира от нея, колкото да не бъде принуден да стане сам жертва. В такава ситуация изпитаният метод на местната политика може да бъде приложен отново - изборите да се считат за нередовни и резултатите да не бъдат признати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Заслужава ли Стево Пендаровски втори шанс?

„Курир“ (Македония): Заслужава ли Стево Пендаровски втори шанс?

2 Март 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заслужава ли Стево Пендаровски втори шанс, пише близкото до ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание “Курир“.
Стево Пендаровски в предстоящите президентски избори е съвместният кандидат на СДСМ и ДСИ. След като бе победен на последните избори от сегашния президент Георги Иванов, той влиза в ново състезание, където освен подкрепата, която получи , се надява и на подкрепата на албанските избиратели.
Но Пендаровски е политик, от когото много хора са разочаровани и не му спасяват критиките. Освен че не подкрепят кандидатурата му, Пендаровски няма да получи и гласа им на изборите, пише изданието.
От вчера, след официалното обявяване на кандидатурата, социалните мрежи дискутират въпроса "Заслужава ли Пендаровски втори шанс"? Сред тях са много журналисти и хора от обществения живот.

Журналистът Йорданка Ивановска-Йоци написа:

"От говорител на правителство на ВМРО-ДПМНЕ, съветник на президент от същата партия, до кандидат за президент на СДСМ и ДСИ за президент на Северна Македония.
Преди пет години Стево Пендаровски получи 400 000 гласа като кандидат на СДСМ. Във време тъмно, от хора, които наистина вярваха във него. Иванов спечели 540 000 и го победи на втория кръг.
През 2019 г. той е съвместен кандидат на СДСМ-ДСИ. С огромен товар зад себе си. От неработоспособността на двете партии, чийто кандидат е обременен със сенки, с неизвестност, скрити престъпления от неговите партийни приятели, се възпламеняват разочаровани очаквания.
Отброяваме. Ние броим загубените гласове.
PS Покойния бивш президент Борис Трайковски, чийто съветник е Пендаровски, за СДСМ винаги е бил нелегитимен. Поради това те го наричаха „гражданин“, а през 2019 г. в навечерието на изборите те призоваха гражданите да се поклонят пред паметта му. Болно“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кой е Стево Пендаровски – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Кой е Стево Пендаровски – биографична справка (Агенция „Фокус“)

2 Март 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Стево Пендаровски е роден в Скопие през 1963 година. Завършва „Право“ в Скопския университет през 1987 година. Завършва магистратура в Института за социологически и политико-правни изследвания към същия университет. Там защитава докторат на тема „Външна политика и политика по сигурност на ЕС и малките държави: Рамката на националния дискурс“. По-късно става доцент в Университета „Американ колидж“ в Скопие.

В момента Стево Пендаровски е национален координатор на Република Северна Македония за НАТО.

През 1998–2001 е ръководител на Аналитично-изследователското управление на Министерството на вътрешните работи и помощник на министъра по въпросите за връзки с обществеността. През 2001-2004 и 2005-2009 е съветник по национална сигурност и външна политика на двама различни президенти – Борис Трайковски и Бранко Цървенковски, а междувременно през 2004-2005 е председател на Държавната избирателна комисия.
През 2008 – 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световната политика и САЩ, международни организации и институции, външна политика, тероризъм. Автор е на редица книги и трудове, публикувани в Република Северна Македония и в чужбина.

На 27 февруари е определен и на 4 март 2014 г. е избран от опозиционната партия СДСМ като неин президентски кандидат. На двата тура на президентските избори през април 2014 печели съответно 37,5 % и 41,1% от гласовете. Придържайки се към становището на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Стево Пендаровски се включва за втори път в президентската надпревара

РСЕ (Македония): Стево Пендаровски се включва за втори път в президентската надпревара

2 Март 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Стево Пендаровски се включва за втори път в президентската надпревара. Той беше кандидат на СДСМ за президент преди пет години. Тогава той загуби от сегашния държавен глава Георги Иванов, който спечели около 130 000 гласа повече, пише на своята страница македонската редакция на радио “Свободна Европа“.
След като първо се консултира с ръководството на партията, а след това и с други коалиционни партньори, премиерът Зоран Заев заяви, че Стево Пендаровски е консенсусен кандидат за президент, подкрепен от 31 партии.
Зад него застават от СДСМ, тяхната коалиция, правителствена коалиция и няколко други партии. След близо два часа в пътък късно вечерта премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, придружен от други партийни лидери, заяви, че всички стоят зад Пендаровски.
„Стево е човек, който отдавна е взел решение да се придвижи напред, а не назад. Той избра гражданите. Много съм благодарен за качествата на другите фаворити - Радмила Шекеринска, Оливер Спасовски, Никола Димитров и други. Важни фигури, локомотиви в правителството, които решиха да работят в правителството за реформите, за гражданите. Те решиха да дадат предимство на Стево Пендаровски ”, каза Заев.
Пендаровски стана кандидат след консултациите на Заев с лидера на ДСИ Али Ахмети и други партийни лидери. Ахмети още от предишните президентски избори настояваше за консенсусен кандидат за президент, но тогава не постигнаха съгласие с партньорите от тогавашното коалиционно правителство ВМРО-ДПМНЕ.
Въпреки консенсуса на партийните лидери, решението ще стане окончателно в неделя, когато СДСМ ще го потвърди на партийния конгрес. Има няколко варианта: първото е, че ръководството на партията ще предложи на конгреса да избере Пендаровски и делегатите да се споразумеят, вариант, при който няма да има гласуване за останалите кандидати. Втората възможност е конгресът да не приеме такова предложение и в този случай ще е необходимо да се вземе решение и между други кандидати, които бъдат предложени от общинските структури на партията.
Преди пет години веднага след затварянето на избирателните секции, без да са ясни резултатите, Заев, тогава като лидер на опозицията, заяви, че не признава изборния процес, заявявайки, че е имало неправомерно поведение, измами и натиск и настоява за техническо правителство. Десет месеца по-късно, през февруари 2015 г., Заев започва да публикува така наречените „опозиционни бомби“.
Пет години по-късно, след втория мандат на Иванов, за позицията му се състезават няколко кандидати. Засега сигурен кандидат в надпреварата е независимата професор Гордана Силяновска - Давкова, която е подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, но въпреки това се налага да събира подписи. Събирането на подпис върви успешно и е сигурно, че тя ще влезе в надпреварата. Ще се опита и бившия директор на държавния архив Филип Петровски и бившия посланик Блерим Река, който ще бъде подкрепен от Алианса на албанците и Беса, а подписи събираше и депутатът Амди Байрами, който обаче заяви, че ще оттегли кандидатурата си и ще даде подкрепата на Пендаровски. Останалите имат срок до 9 март да съберат необходимите 10 000 подписа. Кандидатите в Държавната избирателна комисия трябва да подадат заявления за участие в изборите не по-късно от 21 март, а предизборната кампания трябва да започне на 1 април.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 "Нова Македония“: СДСМ обсъжда списъка с фаворитите за свой кандидат в президентските избори

"Нова Македония“: СДСМ обсъжда списъка с фаворитите за свой кандидат в президентските избори

1 Март 2019 | 22:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. СДСМ обмисля списъка с фаворитите за свой кандидат в президентските избори на 21 април, информира вестник „Нова Македония“.
В петък премиерът Зоран Заев заяви пред македонските медии, че партията има списък с отлични кандидатури и вярва, че сред тях е и бъдещият президент на Република Северна Македония.
Запитан какво показват анкетите за общественото мнение, Заев е отговорил: „Тук са имената на Оливър Спасовски и Радмила Шекеринска, на Стево Пендаровски и Никола Димитров, на Георги Филипов, Имер Селмани и други личности. Аз съм демократ, знам, че ако предварително съобщя някое име, ще повлияя на решението. На ваше разположение са всички, буквално всички, анализи. Вярвам, че ще вземем умно решение, ще се обединим около личност, която ще работи за нашата държава“.
Преди срещата в партийната централа главният секретар на СДСМ Александър Кирацовски заяви, че се обсъждат десет ключови кандидатури, но според последните проучвания фаворитите са четирима.Той обяви, че по-късно вечерта ще бъде съобщено и решението, което партията ще вземе заедно с коалиционните партньори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова ТВ (Македония): Стево Пендаровски е кандидатът, с който СДСМ и ДСИ ще излязат на президентските избори.

Нова ТВ (Македония): Стево Пендаровски е кандидатът, с който СДСМ и ДСИ ще излязат на президентските избори.

1 Март 2019 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на СДСМ Зоран Заев потвърди, че Пендаровски ще бъде предложен за консенсусен кандидат за президент на Република Северна Македония, съобщава телевизия Нова ТВ.
Заев заяви, че очаква подкрепа от всички и добави, че останалите кандидати за президентската надпревара, която ще бъде на 21 април, са одобрили неговата кандидатура. Пендаровски бе кандидат на СДСМ и на предишните избори.
В момента той е национален координатор по подготовката за членство в НАТО. Роден е на 3 април 1963 г. в Скопие. Завършил е Факултета по правни и политически науки в Университета „Св.св. Кирил и Методий“ в македонската столица, а магистратура и докторантура - в Института по социологически, политически и правни изследвания към същия университет.
В последните 11 години е бил преподавател в Американския колеж в Скопие, където е преподавал „Международна сигурност“, „Международни отношения“, „Въведение в политиката и глобализацията“, „Геополитика“ и други.
От 1998 до 2001 е началник на Управлението за анализ и изследвания на Министерството на вътрешните работи и говорител на същото ведомство.
От 2001 до 2004 година е съветник по национална сигурност на президента на Република Македония, а между 2005 и 2009 е негов съветник по международната политика. От 2016 до 2017 е депутат в Народното събрание на Република Македония.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Стево Пендаровски е съвместният кандидат за президент на СДСМ, ДСИ и „Алтернатива“?

A1 On (Македония): Стево Пендаровски е съвместният кандидат за президент на СДСМ, ДСИ и „Алтернатива“?

1 Март 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Стево Пендаровски е изборът за кандидат за президент на СДСМ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и „Алтернатива“ на Африм Гаши, разкриват източници на македонската електронна медия A1 On, като пояснява, че управляващото мнозинство официално ще решението по-късно.
По време на срещата между лидерите на СДСМ и ДСИ, Зоран Заев и Али Ахмети, Стево Пендаровски и Оливер Спасовски бяха споменати като потенциални кандидати. Управляващото мнозинство обаче е избрало за кандидат-президент да бъде издигнат националният координатор на Македония за НАТО Стево Пендаровски.
Изборът се дължи на високия рейтинг на Пендаровски, съгласно резултатите от няколко неотдавнашни проучвания на общественото мнение.
Очаква се СДСМ да обяви официално кандидатурата на Стево Пендаровски на партийния конгрес в неделя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Името на съвместния кандидат за президент ще бъде обявено в неделя

„Фокус“ (Македония): Името на съвместния кандидат за президент ще бъде обявено в неделя

1 Март 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партиите, които подкрепят идеята за издигане на съвместен кандидат за президентските избори през април, се събират на среща във вечерните часове на деня. Кой ще бъде кандидатът обаче най-вероятно няма да стане ясно днес, съобщава македонският „Фокус“, като пояснява, че от СДСМ настояват името да бъде обявено в неделя, когато партията се събира на конгрес.
„Не можем да обявим името на кандидата преди конгреса. (Лидерът на „Демократичен съюз за интеграция“ Али) Ахмети не се изрази добре. Тази вечер ще има среща с коалиционните партньори, които подкрепят предложението за общ кандидат, а името ще разкрием в неделя“, поясниха от управляващия СДСМ.
По непотвърдена информация на срещата ще присъстват също и представители на Демократическата партия на албанците на Мендух Тачи.
Като възможни кандидати се споменават Стево Пендаровски, Радмила Шекеринска, Никола Димитров и Оливер Спасовски.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CivilMedia (Македония): Последни консултации между СДСМ и ДСИ за съвместния кандидат за президент, името ще бъде обявено на пресконференция

CivilMedia (Македония): Последни консултации между СДСМ и ДСИ за съвместния кандидат за президент, името ще бъде обявено на пресконференция

1 Март 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Източници на македонската електронна медия CivilMedia разкриват, че в 20:00 часа местно време (21:00 часа македонско време) СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) ще свикат пресконференция, на която ще обявят името на съвместния кандидат за президентските избори през април.
В рамките на деня ще се проведат консултации с „Демократическата партия на албанците“ и „Алтернатива“ в опит да ги убедят да се присъединят към коалицията. Очаква се лидерите на двете партии също да участват в пресконференцията, насрочена за вечерните часове на деня.
Като възможни кандидати се споменават Стево Пендаровски, Радмила Шекеринска, Никола Димитров и Оливер Спасовски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): СДСМ и ДСИ ще обявят името на съвместния кандидат за президентските избори

„Сител“ (Македония): СДСМ и ДСИ ще обявят името на съвместния кандидат за президентските избори

1 Март 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) ще обявят името на съвместния кандидат за президентските избори в Македония през април, припомня скопската телевизия „Сител“.
Решението за явяване на избори с общ кандидат бе взето след последната от поредица от срещи между председателя на СДСМ и премиер на Македония Зоран Заев и лидера на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети, проведена в сряда.
„Договорихме се на тези избори да излезем с общ кандидат. Имахме съдържателна среща, направихме съществен анализ, решихме, че трябва да установим един стандарт в нашата страна. Макар да имаше опити за това и преди, те не бяха успешни“, заяви Ахмети пред медиите след едночасовата среща със Заев.
Той поясни, че консултациите с другите албански политически партии за общ кандидат ще продължат и през следващите дни.
Към настоящия момент като възможен кандидат в медиите се посочва името на настоящия вътрешен министър Оливер Спасовски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Възможна е правителствена криза в Скопие

Александър Дамовски, МКД: Възможна е правителствена криза в Скопие

28 Февруари 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Възможна е правителствена криза в Скопие. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски за президентските избори и разногласията между коалиционните партньори Социалдемократически съюз на Македония и Демократичен съюз за интеграция. „Всеки път, когато дойде такъв момент за криза в залата и за неразбирателство във водещата коалиция, лесно се стига до общ език, чрез пазарене. Договарят се за функции, за финансови проекти, за кадрови решения, министри и т.н.“, каза той.Александър Дамовски съобщи, че утре – в петък – трябва да бъдат съобщени имената на предложените за поста президент на Северна Македония.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония: Оливер Спасовски е вероятният общ кандидат на управляващата коалиция

„Курир“ (Македония: Оливер Спасовски е вероятният общ кандидат на управляващата коалиция

28 Февруари 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Настоящият министър на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски е вероятният общ кандидат на управляващата коалиция СДСМ-ДСИ, научава Medial.mk от източници в коалицията. Името на Спасовски е обсъдено на снощната среща между лидера на СДСМ Зоран Заев и ДСИ Али Ахмети, пише македонското електронно издание “Курир“.
Спасовски е роден в Куманово, а в биографията се забелязва, че е член на парламента от предсрочните парламентарни избори, проведени през декември 2016 г. От 2001 до 2005 г. работи като съветник на кмета на Куманово.
От 2008 до 2011 г. работи като секретар в община Куманово. Спасовски говори английски и френски. Женен е и има две деца.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Очакват се сериозни кадрови промени във властта след президентските избори

„Независен“ (Македония): Очакват се сериозни кадрови промени във властта след президентските избори

28 Февруари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според неофициална информация от СДСМ партията планира сериозни кадрови промени след президентските избори –на втората годишнина от идването на власт, пише македонският вестник “Независен“.
Промените в управлението, както се оценява, ще дадат възможност за стабилизиране на правителството, особено след серия от разногласия между коалиционните партньори - СДСМ и ДСИ, чиито представители водят "война" в парламента и правителството, докато партийните лидери и секретари преговарят за съвместно явяване на президентските избори. Но точно когато изглеждаше, че споразумението за консенсусен кандидат е наближило, избухна скандала за имунитета на бившия парламентарен председател Трайко Веляновски, а вчера се появи информация, че поради препятствия от страна на ДСИ не е внесен законопроекта за прокуратурата, с който трябва да бъде решен статусът на Специализираната прокуратура.
Но въпросът е дали и как коалицията ще успее да оцелее до изборите, т.е. до първата половина на май. Високопоставен представител на СДСМ казва, че шансовете за "раздяла" с ДСИ са големи във всеки случай.
Вчера, както и в понеделник, всички дейности бяха отменени в парламента, след като групата на депутатите от СДСМ реши да бойкотира председателя Талат Джафери, който прекъсна сесията за отнемане на имунитета на Веляновски. Обяснението е, че сесията е отложена поради невъзможността да се постигне междупартиен компромис. Според информациите обаче днешната сесия по парламентарни въпроси ще се проведе.
Междувременно депутатите от СДСМ и ДСИ продължават да прехвърлят топката за това кой е виновен за случая "Веляновски", докато в политическите кръгове зависи от дилемата дали неприемането на имунитет е резултат само на споразумение между ДСИ и ВМРО-ДПМНЕ или СДСМ е участвал в споразумението, но ситуацията е излязла от контрол, като е насрочила пленарната сесия, вместо "сценария“ да се спре на сесията на комисията, която приключи с "равенството"?

Въпреки че министър-председателят Зоран Заев каза, че няма дълбоко несъгласие между двете водещи партии в правителството и че ще се решат незначителни недоразумения, за да не се застрашат глобалните процеси, депутатът и вицепрезидентът на СДСМ Мухамед Зекири, от друга страна, подхвърли идеята за ново парламентарно мнозинство без ДСИ. Посещавайки телевизия 21, Зекири, в ожесточен спор с координатора на ДСИ Еюп Алими, отбеляза, че може да има правителство без ДСИ, на което му е било отговорено, че правителство се съставя с 61 депутати.
Запитан дали след събитията във връзка с отнемането на парламентарния имунитет на депутата Веляновски, СДСМ ще остане в коалиция с ДСИ, Зекири каза, че очаква това да бъде обсъдено на заседание на партийното ръководство на СДСМ.
„Бройките правят правителството. Разбира се, ако разполагаме с бройки за формиране на правителство и без ДСИ, това е вариант, защо не“ каза Зекири.

Предвид новото разположение на силите в парламента , след преминаване на няколко депутати от лагера на ВМРО-ДПМНЕ в СДСМ и след сформирането на независима парламентарна група, теоретично е възможно да се направи ново мнозинство без ДСИ. То може да достигне до 70 гласа, в сравнение с сегашните 68. Информацията обаче е, че ще отиде на "затопляне" на отношенията между настоящите партньори не само защото предизборната кампания стеснява пространството за маневри, но и защото във всеки друг вариант би било почти невъзможно да се постигне мнозинство от две трети, каквото е необходимо за някои от ключовите закони за реформи. В допълнение, СДСМ и ДСИ, като партньори, решиха най-трудните въпроси, включително Споразумението от Преспа и решението да не се проведат предсрочни парламентарни избори е направено в името на реформите, които трябва да бъдат изпълнени преди срещата на върха на ЕС през юни, където Македония очаква началото на преговорите за пълноправно членство. По-точно, въпреки категоричната позиция на ДСИ срещу извънредни парламентарни избори заедно с президентските, СДСМ беше разделен по този въпрос, но в крайна сметка се реши, че на реформите трябва да бъде даден приоритет.
Въпреки ангажимента, който ДСИ се опитва да демонстрира по отношение на изпълнението на реформите, сега е потвърдено, че управляващата албанска партия всъщност е пречка, заради която през цялото време правителството не успява да намери решение на статута на Специализираната прокуратура. Този въпрос следва да се регулира от законодателни изменения, изискващи мнозинство от две трети. Без гласове от ВМРО-ДПМНЕ и особено на ДСИ е невъзможно да се осигури мнозинство от две трети за преодоляване на пропуските, които възникнаха след изтичането на първоначалния срок. В случаите, разглеждани от Специализираната прокуратура , макар и най-многобройни да са те срещу бивши служители от ВМРО-ДПМНЕ, има и заподозрени и обвинени служители на ДСИ, тъй като тези две партии бяха партньори в предишното правителство, коментира изданието

Министърът на правосъдието Рената Треневска-Десковска наскоро заяви, че е готова поправката според която Специализираната прокуратура ще бъде част от основната прокуратура, но ще запази своята автономия. Въпреки това, след последните събития между СДСМ и ДСИ, е сигурно, че статута на Специализираната прокуратура ще се реши след изборите. Министърът на външните работи Никола Димитров междувременно в едно неотдавнашно интервю за радио „Свободна Европа“ подчерта, че бъдещето на Специализираната прокуратура е много важно за решението на ЕС относно датата за начало на преговорите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети, ДСИ: До петък ще бъде ясно кой ще бъде съвместния кандидат за президентските избори

Али Ахмети, ДСИ: До петък ще бъде ясно кой ще бъде съвместния кандидат за президентските избори

27 Февруари 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. До края на работната седмица ще стане ясно кое ще бъде лицето, издигнато от СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) като съвместен кандидат за президентските избори през април, съобщава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Разговаряхме за имена и в следващите дни ще решим за едно от тях. Ще има и срещи с други политически партии, за да се присъединят към инициативата. Решенията ще бъдат приети до петък“, поясни председателят на ДСИ Али Ахмети след срещата с премиера на Македония и лидер на СДСМ Зоран Заев.
В отговор на въпрос дали са приемливи като предложения Оливер Спасовски и Никола Димитров, Ахмети не отговори конкретно, като повтори, че окончателното решение ще бъде известно до края на седмицата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): СДСМ и ДСИ договориха издигането на съвместен кандидат за президентските избори

„Сител“ (Македония): СДСМ и ДСИ договориха издигането на съвместен кандидат за президентските избори

27 Февруари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) ще издигнат съвместен кандидат за президентските избори в Македония през април. Това обяви председателят на ДСИ Али Ахмети след разговори с премиера и лидера на СДСМ Зоран Заев, предава скопската телевизия „Сител“. Името на кандидата ще бъде обявено в петък, 1 март.
„Договорихме се на тези избори да излезем с общ кандидат. Имахме съдържателна среща, направихме съществен анализ, решихме, че трябва да установим един стандарт в нашата страна. Макар да имаше опити за това и преди, те не бяха успешни“, заяви Ахмети пред медиите след едночасовата среща със Заев.
Той посочи, че иска гражданите да изпратят послание, че в страната – съгласно думите му – „имаме достатъчно зрели политически партии, но и общество, за да може да се вземе съвместно решение за президента на страната".
Ахмети поясни, че консултациите с другите албански политически партии за общ кандидат ще продължат и през следващите дни.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Председателите на СДСМ и ДСИ обявиха нова среща за съвместен кандидат за президентските избори

„Канал 5“ (Македония): Председателите на СДСМ и ДСИ обявиха нова среща за съвместен кандидат за президентските избори

27 Февруари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателите на СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ – Зоран Заев и Али Ахмети, обявиха нова среща, на която да обсъдят „последните неразбирателства“ за издигането на съвместен кандидат за президентските избори през април, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Очаква се след срещата да бъде обявено постигането на споразумение между двете партии, с което да стане ясно дали СДСМ и ДСИ ще се явят на изборите с един кандидат за висшия държавен пост. Уточнява се, че срещата ще се проведе в Събранието в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.