НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стартира 90-дневният срок за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Стартира 90-дневният срок за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

22 Май 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ е публикувана, днес – 22 май 2019 г., в брой С176 в Официален вестник на Европейския съюз. Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от днешна дата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.
Припомняме, че с Решение на Народното събрание на Република България от 7 юни 2018 г. и Решение № 447 от 29 юни 2018 г. на Министерския съвет бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта за АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип. Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.
Повече информация за процедурата е публикувана тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: Проектът за АЕЦ „Белене“ най-вероятно няма да тръгне

Красен Станчев, икономист: Проектът за АЕЦ „Белене“ най-вероятно няма да тръгне

13 Март 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за АЕЦ „Белене“ най-вероятно няма да тръгне. Tова каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Красен Станчев. Той обясни, че въпреки това се правят всички опити той да тръгне отново със съществено участие на държавата, тоест на българските данъкоплатци, и ако преди сумата е била 600 милиона, то сега няма да бъде такава. „Сега сумата ще отиде на над 12 милиарда евро при всички случаи, тоест около 24 милиарда лева. Така че нещата са много странни. И същите хора, които доведоха до плащането на тези 600 милиона евро към "Газпром", сега управляват този процес. Какво може да се очаква в тази ситуация? Може да се очаква пълно подчинение на българската енергийна система на Русия, поради простия факт, че онова, което трябва да се произведе от една нова централа като „Белене“, ще трябва да се продава на равнището на 11-12 евроцента. Тоест няма да има кой да купува това нещо, което би произвеждала новата централа „Белене“, каза той. Красен Станчев обясни, че проект няма ясно бъдеще. Цената на това, което ще бъде държавно финансиране, ще бъде около два и половина милиарда евро, ако се отчитат и закъснения, и всичко, което трябва да се построи като свързваща инфраструктура, добави икономистът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Всички европейски правила са спазени за „Турски поток“, а най-голямата гаранция пред Европа, че един проект ще се случи, е именно това

Министър Теменужка Петкова: Всички европейски правила са спазени за „Турски поток“, а най-голямата гаранция пред Европа, че един проект ще се случи, е именно това

12 Март 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Всички европейски правила са спазени за „Турски поток“, а най-голямата гаранция пред Европа, че един проект ще се случи, е да бъдат спазвани именно правилата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за „Турски поток“ в предаването "Тази сутрин" по бТВ. „По отношение на реализацията на този проект, всички европейски правила са спазени“, каза Петкова и уточни, че е по-удачно проектът да се нарича „Балкански поток“. „Когато някой иска гаранции, говори, че правителството трябва да издейства такива, че ние нямаме гаранции от Брюксел, ще кажа следното: нека си спомним защо беше спрян проектът „Южен поток“. Той беше спрян заради грубо нарушение на първо място на третия либерализационен пакет и на второ място беше спрян поради нарушения в областта на обществените поръчки“, допълни Петкова. „Българският премиер, българското правителство се борят единствено и само за националните интереси“, каза още министърът на енергетиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Надявам се в хода на преговорите по АЕЦ „Белене“ в следващите 12 месеца да има добър резултат

Министър Теменужка Петкова: Надявам се в хода на преговорите по АЕЦ „Белене“ в следващите 12 месеца да има добър резултат

12 Март 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се в хода на преговорите по АЕЦ „Белене“ в следващите 12 месеца да има един добър резултат. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене” в „Тази сутрин“ по бТВ. „Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене“. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото наистина такъв един проект е важен както за България, така и за целия регион“, каза Петкова.
Тя изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана със стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ да направят заявление за интерес.
Според нея фактът, че до този момент има заявен интерес и са водени разговори с най-голямата китайска ядрена компания, с General Electric и с корейската хидро-атомна корпорация, показват, че има интерес към реализацията на този проект. „Процедурата е достатъчно гъвкава, така че тя ще създаде възможност за водене на преговори с потенциалните стратегически инвеститори, с потенциалните миноритарни инвеститори или с потенциалните желаещи да закупят електрическа енергия на база на дългосрочни договори, така че се надявам в хода на преговорите в следващите 12 месеца да има един добър резултат“, заяви още Петкова. Тя уточни, че срокът е индикативен. „Той започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на ЕС. След публикуване на поканата в Европейския вестник започва да тече първо срока 90-дневния за подаване на заявления и по принцип този индикативен срок, който сме определили в рамките на 12 месеца“, допълни още министърът не енергетика.
Петкова обясни, че блокиращата квота е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес. „Ние ще имаме възможност да участваме в целия процес както по изграждане, експлоатация и съответно извеждане от експлоатация на ядреното съоръжения“, допълни министърът. Тя уточни, че не е задължително тя да бъде съответно 34%, а може да бъде и по-малък процент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

11 Март 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на решения на Народното събрание от 7 юни 2018 г. и на Министерския съвет от 29 юни 2018 г. „Национална електрическа компания“ ЕАД отправя покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата.
Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ „Белене“ с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта. В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна. Българската държава, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.
Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-ия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Комисията няма как да даде гаранция за "Турски поток" през България

Огнян Златев, ЕК: Комисията няма как да даде гаранция за "Турски поток" през България

9 Март 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. ЕК няма как да даде гаранция за "Турски поток" през България. Това каза ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио в отговор на въпрос защо ЕК не може да даде гаранции на Русия, че е допустим „Турски поток“ през България. „Комисията подкрепя и насърчава проекти, които са насочени към диверсифициране на източниците на енергия и спазване на правилата на откритост и на честна конкуренция“, заяви той. „Ето защо България подкрепя проекта за газовия хъб „Балкан“, защото представлява платформа, която би предоставила възможност за диверсифицирани доставки на газ от много източници“, изтъкна Огнян Златев. „„Южен поток“ беше спрян от самата на Русия. Те не пожелаха проектът да спазва това, което пише в третия енергиен пакет. Да има възможност да достъп до тръбата на оператори от други държави“, посочи Огнян Златев и допълни, че в „Северен поток“ това е урегулирано.
За Брекзит, Златев коментира: "Ако цитирам почти дословно Тереза Мей от снощната й реч в Гримзби тя каза, че за съжаление единственото сигурно в тази несигурност е неизвестността. Продължаваме да сме в същото състояние от последните няколко месеца. Очакваме да разберем какво желае Великобритания". "Готови сме за всякакъв изход, със или без споразумение. Ако има желание за отлагане или нещо друго, някой трябва да го каже ясно и конкретно. Във вторник, сряда и четвъртък ще има три поредни гласувания в британския парламент. Всички се надяваме от там да дойде някаква яснота", каза още ръководителят на Представителството на ЕК в България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: В подалите оферти за „Турски поток“ консорциуми участват познати международни компании, следващата седмица ще е ясно имат ли подизпълнители

Министър Теменужка Петкова: В подалите оферти за „Турски поток“ консорциуми участват познати международни компании, следващата седмица ще е ясно имат ли подизпълнители

7 Март 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. За наша радост постъпиха три оферти, от три различни консорциума, с участието на изключително добре познати компании в международното пространство. Участват австрийски, италиански, унгарски компании, както и компания от Саудитска Арабия. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова след отварянето на офертите за участие в изграждането на „Турски поток“ на българска територия. В отговор на въпрос съдържа ли се информация за подизпълнители, тя уточни: „На този етап, броени часове, след като бяха отворени офертите публично не може да стане ясно дали тези консорциуми ще използват подизпълнители. Следващата седмица ще бъде ясно дали те имат подизпълнители и кои са те“. „Вчера беше последният срок, в който можеха да бъдат предоставяни заявления за участие в откритата процедура, съгласно Закона за обществените поръчки, свързана с избора на изпълнител за изграждане, реализация, инженеринг, доставка на материали за разширението на газопреносната инфраструктура, от турско-българската граница до българо-сръбската граница“, обясни Теменужка Петкова. „Ще имаме възможност за избор. Това означава, че обществената поръчка, която „Булгартрансгаз“ обяви е проведена максимално публично, прозрачно, не съдържа критерии, които ограничават възможността за участие на потенциалните кандидати за реализацията на проекта“, изтъкна тя. По думите й това е първата гаранция за това, че България спазва всички правила в областта на обществените поръчки и в третия либерализационен пакет. „Оттук нататък следва процедурата, която законодателството в областта на обществените поръчки, е предвидило. Има назначена комисия, абсолютно публично и прозрачно, която ще направи преглед и оценка на всички постъпили оферти“, поясни енергийният министър. „Ще бъде направен преглед на това дали подадените оферти отговарят на критериите за подбор от страна на „Булгарстрангаз“. Дали като технически параметри компаниите отговарят на съответните изисквания, дали има пропуск по отношение на документацията“, обясни Теменужка Петкова и допълни, че предстои техническа оценка на офертите, а след нея ще бъдат отворени ценовите оферти и ще се направи комплексната оценка и избора на изпълнител. „Тази инфраструктура е изцяло българска. Ще се финансира от „Булгарстрансгаз“. Не трябва да има колебания по отношение на финансирането“, коментира Петкова. Попитана колко би ни струвало, тя уточни: „Обществената поръчка, която към момента е обект на възлагане, е в размер на 2,2 млрд. лева. Отделно от това за компресорните станции, които трябва да бъдат изградени, също ще се проведе обществена поръчка. Цялата стойност на проекта е близо 2,7 млрд. лева“. „При прогнозната стойност на обществената поръчка са направени много сериозни анализ и преглед за разходите, които трябва да бъдат извършени, за да бъде реализиран такъв тип проект“, обяви Теменужка Петкова. Според нея оценката на „Булгартрансгаз“ за прогнозната стойност на обществената поръчка е актуална и съвсем реалистична.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три са офертите за „Турски поток” на българска територия

Три са офертите за „Турски поток” на българска територия

7 Март 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Три консорциума подадоха оферти за изграждането на газопровод на територията на България, който може да е част от „Турски поток”. В тях има фирми от Италия, Унгария и Саудитска Арабия, предаде БТВ. Трите оферти бяха отворени пред комисията на публично заседание с председател Камен Манев, зам.- изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”. Те са от: ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници: Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България; Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt; Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.
„Тръжната комисия ще работи до края на март, когато се очаква да бъдат отворени и ценовите предложения“, съобщи изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов. Цената, която е предвидена от „Булгартрангаз” за изграждането на газопровода, е 2,8 млрд. лв., а самото трасе е с дължина 485 километра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Руският газ е най-евтин за България, но трябва да имаме възможност да се снабдяваме и от други източници

Румен Христов, СДС: Руският газ е най-евтин за България, но трябва да имаме възможност да се снабдяваме и от други източници

6 Март 2019 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Вчера гледах Румен Петков, който твърди, че руският газ е най-евтин са България- да, но ние трябва да имаме възможност да се снабдяваме и от други източници, за да може когато монополистът реши да вдигне цената, ние да му кажем, че ще си вземем египетски или кипърски газ. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. В отговор на въпрос какъв е личният му прочит на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев и дали вижда знак, че тя се случи ден след Националния празник 3 март, лидерът на СДС посочи: „Дипломатите ще кажат дали има някаква идея за това да се дойде на 4, а не на 3 март. Доколкото знам беше коментирано, че ще бъде поканен президентът Путин, той не дойде. Миналата година беше патриархът, тази година премиерът“. „Появата на който и да е премиер в България е нещо добро от гледна точка на взаимноизгодното сътрудничество. Надявам се това наистина да бъде такова“, коментира Румен Христов. Той посочи, че политиката на Русия е имперска и тя защитава интересите си. Според него въпросът е как България защитава своите. „Нямам отговор на въпроса как ще намерим пари да построим тръбопровода в Северна България. Друг е въпросът, че имаме изграден такъв, който се освобождава и може да се използва“, заяви лидерът на СДС. „Без да съм специалист, чувам какво говорят специалистите. Не можем да намерим малко средства, за да довършим интерконекторната връзка повече от 10 години, за да осигурим някаква диверсификация“, каза още Румен Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Не можем да отговорим ясно ЕК подкрепя ли „Турски поток“, което не говори добре за правителството

Румен Петков, АБВ: Не можем да отговорим ясно ЕК подкрепя ли „Турски поток“, което не говори добре за правителството

6 Март 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Чудим се как руска газ ще дойде от Турция през „Турски поток“ и дали ще стане. Не можем да дадем ясен и смислен отговор ЕК подкрепя ли този проект или не, което не говори добре за правителството и институциите. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Решихме да инвестираме в частен терминал в Гърция, вместо да работим с гръцката държава и държавния им терминал, ако евентуално имаме добра цена на втечнен газ“, посочи той. „Това са серия от въпроси, на които правителството няма отговори“, коментира Румен Петков. В отговор на въпрос какъв е личният му прочит на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев и дали вижда знак, че тя се случи ден след Националния празник 3 март, лидерът на АБВ заяви: „Важно е, че имаме посещение от такова високо ниво от руска страна и че се коментират стратегически за България проекти. Проблем е, че не бяхме достатъчно добре подготвени“. „Когато президентът Путин гостува в България бяха подписани 9 стратегически документа“, припомни Румен Петков. „Днес премиерът Медведев пита каква е позицията на ЕК по „Турски поток“. Оставям настрани какви провали имаме в енергетиката“, посочи той и даде примери със „Син поток“ и „Южен поток“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Огнян Минчев: Енергийната зависимост от Русия превръща България в заложник в отношенията между Москва и Запада

Проф. Огнян Минчев: Енергийната зависимост от Русия превръща България в заложник в отношенията между Москва и Запада

5 Март 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Енергийната зависимост от Русия превръща България в заложник в отношенията между Москва и Запада. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Огнян Минчев относно реализацията на проектите АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“ и руското участие в тях. „Осъществяването на тези руски енергийни проекти, предвид цялостната руска стратегия за енергийна монополизация на доставките, особено към страна като България, която е под твърде тежък монопол на руски доставки в сферата на енергетиката, ще има стратегически последствия за повишаване на пряката зависимост на България от Русия, в такъв стратегически отрасъл, какъвто е енергетиката, в условията на непрекъснато нарастващото напрежение между Русия и Европа, Русия и Атлантическия свят, вследствие на агресията към Крим и Украйна и инвазивната политика на дестабилизация на Русия спрямо Източна Европа“, обясни политологът.
Според Огнян Минчев ползите, които България би инкасирала от АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, не са дефинирани. Трябва да има ясна картина за това, по какъв начин транзитни такси от „Турски поток“ ще доведат до изплащането на инвестицията и съответно – до печалба от транзитирането на газ.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Огнян Минчев, политолог: Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не даде конкретни резултати

Проф. Огнян Минчев, политолог: Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не даде конкретни резултати

5 Март 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не даде конкретни резултати. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Проф. Огнян Минчев. Той допълни, че освен срещата, свързана с развитието на туризма, всички останали дискутирани теми не са довели до подписването на документи между двете страни. Станала е размяна на мнения, но без документи за споразумение, каза още той. Огнян Минчев обърна внимание на разминаването на позициите по „Турски поток“ между България и Руската федерация. Премиерът Бойко Борисов твърди, че газопровода „Турски поток“ ще бъде един от източниците за захранване на бъдещия газов хъб „Балкан“, докато от „Газпром“ заявяват, че не са предвиждали снабдяване на хъба. За Русия „Турски поток“ през България е проект за транзитиране на газ по посока Сърбия – Унгария, а не за създаване на газоразпределителен център в самата България, каза още Огнян Минчев.„Разговорите по тези въпроси са на доста предварително равнище и голяма част от съпътстващите проблеми, като например: ще продължи ли преноса на газ през газопреносната мрежа на Украйна, Румъния и България, какво ще бъде съотношението между „Турски поток“ и тази мрежа – Хъб „Балкан“, са теми, които може да са били обект на дискусия, но не са довели до някакво споразумение, което да бъде огласено“, каза политологът. Що се отнася за АЕЦ „Белене“ Огнян Минчев заяви, че въпреки заявлението на руския премиер Медведев за желанието на Русия да участва като инвеститор, нищо не е споменато за условията, при които проектът трябва да се реализира. Позицията на българското правителство е, че който и да инвестира в проекта, трябва да го направи без гаранция от българска страна, но Медведев не уточни дали Русия е съгласна с това условие, обобщи политологът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Проектът АЕЦ „Белене“ е нужен на България повече от всякога

Румен Петков, АБВ: Проектът АЕЦ „Белене“ е нужен на България повече от всякога

5 Март 2019 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. Проектът АЕЦ „Белене“ е нужен на България повече от всякога. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ.
„Беше направен стрес тест на АЕЦ „Белене“ след Фукушима и той беше положителен. Имаме извървян път, направена е оценка на околната среда и цялостното проектиране по отношение на проекта“, заяви Петков и посочи, че България трябва да може да си защити интереса.
„Не разбирам защо не изграждаме блоковете с държавни средства. Един министър по околната среда на Великобритания беше в България и изрично каза - държавната централа ще гарантира по-евтин кредит и възможност държавата да оперира по-добре ценообразуването. АБВ настоява незабавна процедура по избор на стратегически изпълнител на проекта АЕЦ „Белене“. На нас този проект ни е нужен повече от всякога“, каза още Петков.
Лидерът на АБВ заяви, че всеки, който тръгне отсега да говори за цената на тока от АЕЦ „Белене“, ще спекулира. „Ние не знаем кой ще е стратегическият инвеститор и какви ще са финансовите рамки. Нека първо да построим централата, да видим какви са нуждите на България. Премиерът Бойко Борисов заяви днес и вчера принципна и здрава позиция относно АЕЦ „Белене“, която е продиктувана от националния интерес, и се надявам да може да я защити“, коментира Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Бяхме неподготвени за посещението на Медведев, тъй като имаше очаквания за по-категорична позиция от страна на ЕК за газопреносната мрежа

Румен Петков, АБВ: Бяхме неподготвени за посещението на Медведев, тъй като имаше очаквания за по-категорична позиция от страна на ЕК за газопреносната мрежа

5 Март 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. Бяхме неподготвени за посещението на Медведев, тъй като имаше очаквания за по-категорична позиция от страна на Европейската комисия за газопреносната мрежа. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ.
„За приключилото посещение на Медведев трябва да отбележим, че това е добра стъпка след 10-годишно прекъсване на взаимоотношенията между изпълнителната власт на двете държави. Мисля, че ние бяхме неподготвени, защото стана очевидно, че има очаквания за по-ясна и категорична позиция отстрана на ЕК за газопреносната мрежа“, заяви Петков.
Той посочи, че България има няколко много големи провала в енергетиката. „Трябва да се върнем назад и да видим провалите в енергетиката ни – ние пропуснахме „Син поток“ и загубихме милиарди, пропуснахме „Южен поток“ и сега се борим за „Турски поток“. А вече минимум 30% от трансфера сме ги загубили – това са 5 млрд. куб. м., които си остават в Турция“, посочи Петков.
Лидерът на АБВ коментира, че България не е успяла да убеди премиера на Русия, че има категорично подкрепата на Европейската комисия за изграждането на проекта „Турски поток“. „Според мен правителството пропусна да се бори за пряка доставка на руски газ, защото това би било по-евтино за Европа. Това е бъдещето, ако искаме да гарантираме добра цена“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява правителството да поиска и получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“ (ОБЗОР)

БСП настоява правителството да поиска и получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“ (ОБЗОР)

5 Март 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев бе на визита у нас в понеделник и вторник. Той се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев. Подписани бяха и редица двустранни документи. Теми на разговорите бяха енергийните проекти и двустранните отношения, като новината от визитата е, че Русия иска гаранции от Европейската комисия за бъдещето на "Турски поток". Петата визита на руски премиер или президент за последните 30 години и втората поред на Дмитрий Медведев у нас бе тема на редовната пресконференция на „Позитано“ 20 във вторник.
БСП оцени високо и положително визитата на руския премиер. Позицията на партията бе изразена от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя изтълкува посещението като стъпка за диалог и подобряване на отношенията между Русия и България. Нинова изтъкна, че за БСП е в интерес на България да имаме двустранен диалог и възстановяване на икономическите отношения с Русия. Корнелия Нинова посочи, че по енергийните проекти позицията на БСП винаги е била ясна. Тя припомни, че партията винаги е смятала, че България има нужда от АЕЦ „Белене“ и от „Южен поток“ преди да бъде спрян. Нинова отчете, че премиерът Борисов е претърпял развитие по тези теми и от първоначалната оценка за „гьол“, вече приема АЕЦ „Белене“ като стратегически проект за България. Тя разкритикува трите кабинета на Бойко Борисов и подчерта, че те са загубили много възможности през тези години. „От срещата стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток“ през България“, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България. Поискало ли е такива гаранции? Ако да, получило ли ги е? Ако не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък да получи тези гаранции от ЕК, за да може да стартира целият процес? Иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен пиар преди европейските избори и нищо конкретно. Оттук нататък на ход е премиерът Борисов. ЕС се управлява от неговите партньори. Искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България и на стратегическите ни проекти. Сега той е на ход. По втората тема – хъб „Балкан“ и тук са имали нашата подкрепа и положително мнение“, каза Нинова. Тя посочи, че от ТАСС е изтекла информация, че „Газпром“ заявява, че не планира да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Този път да не допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“

Волен Сидеров, "Атака": Този път да не допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“

5 Март 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Този път не трябва да допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“. Това заяви пред журналисти Волен Сидеров след срещата с руския премиер Дмитрий Медведев в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на ПП "Атака".
Сидеров определи Медведев като изключително интелигентен и проницателен човек. По време на разговора руският премиер е коментирал по ироничен и дипломатичен начин, че България се е отказала преди години от „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Партия АТАКА винаги е подкрепяла тези важни за страната ни проекти, но те бяха провалени с външна намеса. Ако бяха осъществени, брутният вътрешен продукт щеше да е скочил с 20%, а икономическият ръст на България да е поне двоен.
„Не знам как ще завършат преговорите. Като част от управляващото мнозинство в парламента ще направя всичко възможно, за да се реализират проектите. „Турски поток“ да минава през България, а не през Гърция.
Според мен Ципрас беше в Москва, за да осигури преминаването на газовия път през Гърция, което означава България да бъде пренебрегната отново.
Ако ние извоюваме „Турски поток“ да минава през България, това ще е все пак някакъв вариант на „Южен поток“, изгоден за нас, и ставаме стратегически много по-важна държава. Дано някой външен пръст отново не се намеси да го спре”, заяви Сидеров и добави: „Вярвам, че днес имаме правителство и премиер, които водят по-балансирана политика и ще удържат националния интерес”.
„България да се еманципира и да започне да гледа интереса си. Да паднат тези нелепи санкции на ЕС срещу Русия и да се нормализират икономическите ни отношения, за което аз работя”, коментира още Сидеров.
Той е категоричен, че ако АТАКА има представител в Европарламента, ще работи именно за това – да паднат санкциите срещу Русия и отношенията Европа – Руската федерация да бъдат нормализирани.
На въпрос за посещението на Столтенберг у нас Сидеров коментира: „Чувам и разбирам по неформален начин за някакви амбиции на НАТО, сещайте се САЩ, да станем едва ли не фронт срещу Русия, т.е. тук да бъдат разположени ракетни установки, дори и с ядрени глави, както вече публично поиска лобистът на НАТО у нас Соломон Паси. Моят съвет към правителството е да бъде много внимателно към всички предложения”, подчерта Сидеров.
В заключение той заяви, че България трябва да развива отношения с Русия, защото е изгодно за нас. „Въпросът е да престанем да се плашим с Русия като с Торбалан. Да започнем да действаме разумно. Няма какво да си правим илюзии, друг не може да построи АЕЦ „Белене“, освен руския концерн „Росатом“. Такава същата започва да се строи в Унгария, която е член на НАТО и ЕС, така че няма нищо страшно”, завърши пред медиите Сидеров.
При изпращането на Медведев Сидеров прати лични поздрави на президента Путин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“

Корнелия Нинова, БСП: Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“

5 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и да получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с визитата на руския премиер Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От срещата стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток през България“, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България. Поискало ли е такива гаранции? Ако да, получило ли ги е? Ако не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък да получи тези гаранции от ЕК, за да може да стартира целия процес? Иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен пиар преди европейските избори и нищо конкретно. От тук нататък на ход е премиерът Борисов. ЕС се управлява от неговите партньори. Искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България и на стратегическите ни проекти. Сега той е на ход. По втората тема – хъб „Балкан“ и тук са имали нашата подкрепа и положително мнение“, каза Нинова. Тя посочи, че току-що от Агенция „ТАСС“ е изтекла информация, че „Газпром“ е заявил, че не планира да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Медведев в България

Корнелия Нинова, БСП: Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Медведев в България

5 Март 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Медведев в България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Нинова това е стъпка за диалог и подобряване на отношенията между нашите две страни. „По енергийните проекти, които бяха основни тема на обсъждания, позицията на БСП винаги е била ясна. България има нужда от тях – и от АЕЦ „Белене“, и от „Южен поток“ преди да бъде спрян“, каза още Нинова. По думите ѝ е добре, че премиерът Борисов е претърпял развитие по тези теми и от първоначалната оценка за „гьол“, вече приема АЕЦ „Белене“ като стратегически проект за България. „Правителствата на Борисов загубиха много възможности през тези години“, допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Дано някой външен пръст не се намеси да спре „Турски поток“

Волен Сидеров, „Атака“: Дано някой външен пръст не се намеси да спре „Турски поток“

5 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Дано някой външен пръст отново не се намеси да спре „Турски поток“, дано да удържим. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров след среща с руския премиер Дмитрий Медведев с участието на ръководството на Групата за приятелство с Русия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вярвам, че днес имаме премиер, който води по-балансирана политика от предишни такива, ще удържи националния интерес и ще даде уверенията за това „Турски поток“ да бъде гарантиран. Премиерът Бойко Борисов има искрено желание да се постигне договореност. Вярвам, че той не само има желание, разбира, осъзнава, а и работи за реализацията на проектите „Турски поток“ и АЕЦ „Белене““, заяви той. „Намесата отвън в каква степен ще бъде и до колко ще удържи е въпрос на устойчивост“, коментира Сидеров. „Зам.-държавният секретар на САЩ дойде и небрежно подхвърли нещо против това „Турски поток“ да минава през България отново. Надявам се този път това да бъде просто подметнато изречение, да не се вземе толкова сериозно, да не спре двата важни проекта“, посочи лидерът на „Атака“. „Досега не съм се срещал с премиера Дмитрий Медведев. За мен това е човек, който е изключително интелигентен, проницателен, точен. Той коментира дори с лека ирония това, че България се отказа от важни проекти, изгодни и за нас. Имам предвид главно „Южен поток“, а и АЕЦ „Белене““, каза Волен Сидеров. „„Атака“ винаги е подкрепяла тези проекти. И единият, и другият бяха провалени поради външна намеса“, изтъкна той. „Дмитрий Медведев го загатна в разговора, деликатно и дипломатично. Каза, че е добре тези решения да се взимат без толкова външна намеса“, коментира лидерът на „Атака“. „Не знам как ще завършат преговорите. Като част от управляващото мнозинство ще направя, каквото е възможно за реализирането „Турски поток“, той да минава през България, а не през Гърция, каквато възможност има“, обяви Сидеров. Според него, ако извоюваме „Турски поток“ да преминава през България това ще бъде някакъв вариант на „Южен поток“ и е изгоден е за нас, защото ставаме стратегически много по-важна държава. По думите на Сидеров, ако АЕЦ „Белене“ работеше БВП на България сигурно щеше да скочи с 20%, а икономическият ръст с 3-5%. „Ако „Южен поток“ беше направен икономическият ръст на България щеше да бъде двоен, даже повече“, изтъкна той. „Работя за нормализирането на икономическите отношения с Русия и бих работил във всяка една функция. Ако „Атака“ има представител в европарламента, той ще работи за това да паднат санкциите срещу Русия, а отношенията между ЕС и Руската федерация да бъдат нормализирани“, подчерта лидерът на „Атака“. В отговор на въпрос вижда ли връзка между посещението на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер Медведев, той посочи: „Обикновено тези посещения се планират много време, особено на руския премиер. Те са съпроводени с тежки делегации. Едва ли са се гонили, за да съвпаднат“. „В посещението на Столтенберг има неизяснени моменти- какво точно иска НАТО от нас. Чувам и разбирам по неформален начин за някакви амбиции на НАТО ние да станем фронт, разбираме САЩ, срещу Русия. Тук да бъдат разположени оръжия, сега имаме само радарни съоръжения“, каза още Сидеров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„България се държи за тръбата“ – коментари в руските медии за посещението на Дмитрий Медведев в страната (Агенция „Фокус“)

„България се държи за тръбата“ – коментари в руските медии за посещението на Дмитрий Медведев в страната (Агенция „Фокус“)

5 Март 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Двудневното официално посещение на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в София – първото по рода си на подобно ниво от дълги години насам – бе широко отразено в руските медии, които не пропуснаха да отбележат, че „България се държи за тръбата“.
Водещите средства за масова информация в Русия поставят акцента от визитата на Медведев върху сътрудничеството в енергийната сфера и преди всичко – върху продължаването на газопровода „Турски поток“ през територията на България. Част от медиите се фокусират също върху българо-руското сътрудничество в областта на туризма. Агенция „Фокус“ представя някои от по-интересните коментари в руските медии:„Като част от руско-българските преговори, които се състояха на 4 март в София, премиерите на двете страни Дмитрий Медведев и Бойко Борисов отбелязаха значително забавяне на търговския оборот от предишните обеми - поради европейските санкции и руското ембарго върху храните. Страните се надяват да наваксат загубата, като подновят работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество, замразена за три години. В София беше обсъдена и енергийната програма, но преговорите не донесоха видими резултати: с оглед съдбата на „Южен поток“, Русия очаква гаранции от Европейската комисия, за да продължи диалога за преминаване на „Турския поток“ през България“, обобщават в редакцията на вестник „Коммерсант“ в статия, озаглавена „България се държи за тръбата“.
„На 4 март министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев пристигна за първи път на посещение в България, за да проведе преговори преди всичко за търговско-икономическото сътрудничество между Москва и София. Данните за 2018 г. в това отношение са все още скромни“, отбелязва вестникът, като привежда информация за обема на стокообмена между България и Русия.
Руският износ, 75% от който е енергиен, е нараснал само с 1,6% (до 2,9 млрд. долара), вносът (главно машини и фармацевтични продукти) е намалял с 4,4% (до 525 млн. долара). „Санкциите на ЕС и руските ограничения за храните продължават да имат отрицателно въздействие върху двустранната търговия - България оценява щетите си от тях на 150 милиона евро", отбеляза руското правителство в преговорите. Дмитрий Медведев изрази надежда, че неотдавнашното възобновяване на дейността (след тригодишна пауза) на руско-българската междуправителствена комисия по търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще подпомогне връщането към предходната динамика.
„Приоритет в отношенията е енергетиката, особено за българската страна: Русия е единственият доставчик на газ, който ежегодно осигурява около 3 млрд. куб. м (собственото производство на България е не повече от 100-150 млн. куб. м). Най-големият проект в областта е „Турски поток“, който се появи вместо „Южен поток“ след отмяната на проекта през 2014 г.“, пише „Коммерсант“, като същевременно припомня за съдбата на последния посочен в текста проект.
„След обсъждането на проекта не бе разпространена никаква по-конкретна информация. Дмитрий Медведев просто припомни позицията на руската страна по този въпрос: „Ще можем да говорим за по-нататъшни стъпки, когато Европейската комисия може да предостави надеждни гаранции, че бъдещето на този проект няма да се срине и няма да бъде възпрепятстван”, цитира изданието думите на лидера на кабинета в Москва.


След срещата с българския си колега Бойко Борисов министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев обърна внимание от необходимостта за съсредоточаване на вниманието към сътрудничеството в областта на енергетиката, отбелязва руският вестник „Аргументи и Факти“.
Така Медведев коментира изявлението на Борисов за намеренията на София да модернизират МиГ-29 и Су-25 от ВВС на България. Руският премиер подчерта, че усъвършенстването на самолетите са най-простото от всички наложителни решения на проблемите.
„Изтребителите ще дойдат винаги, но най-важното е да потече газта и електроцентралите да работят“, заяви ръководителят на руското правителство.Той изрази мнението си, че Русия и България трябва да работят заедно в тази област.


„Газ след гаранции“ е заглавието на статия по темата, публикувана от руския вестник „Российская газета“. „За последен път представител на политическото ръководство на Русия посети страната през 2008 г. В продължение на дълги години отношенията между двете страни бяха далеч от приятелски. Това доведе до пропадането на редица съвместни проекти. Официална София направи обрат миналата година – най-напред в Москва пристигна държавният глава Румен Радев, а буквално след няколко дни и премиерът Бойко Борисов. Желанието и на двамата бе обсъждане на развитието на взаимноизгодно сътрудничество в различни сфери, най-вече в енергетиката, припомнят от редакцията „Российская газета“.
„Българското ръководство очаква практически резултати от посещението. На първо място – за газопровода, който ще транспортира природен газ от Русия до Европа. Когато възникна въпросът за продължаване на маршрута на „Турски поток“, в София не само се извиниха за провала на проекта за „Южен поток”, но и предложиха да го съживят. Сега България провежда търг за изграждане на участък от газопровода на нейна територия до границата със Сърбия.
Решението за продължаване на „Турски поток“ през българската територия зависи от това дали София ще може да получи твърди гаранции от Европейския съюз“, подчертава изданието.


„Медведев изтъкна пред България необходимостта от гаранции от ЕК за „Турски поток“, е заглавието на материала, който вестник „Взгляд“ публикува за посещението на Медведев в София.

Министър-председателят на България Бойко Борисов счита за предатели онези, които се противопоставят на газопровода „Турски поток“, отбелязва РБК в статия за визитата на премиера на Русия.
„Говорейки пред журналисти след срещата с руския си колега Дмитрий Медведев, Борисов заяви, че целта на София е да запази съществуващите доставки на природен газ. Той припомни съдбата на проекта „Южен поток”, блокиран с решение на Европейската комисия. Според Борисов хора, които се противопоставят на изграждането на газопреносен център в страната, са по същество предатели. „Те искат нашите инвестиции да бъдат погребани в земята, а ние искаме да създадем максимално прозрачен хъб", са думите на бълбългарският премиер.
„Ако в Турция свърши газта, нашите тръби ще бъдат празни. И какво да правим тогава?”, бе въпросът, с който Борисов се обърна към опонентите на проекта.
Българският премиер засегна и въпроса за текущите отношения между Русия и Запада. Според него е необходимо връщане на масата за преговори, тъй като евентуален военен конфликт „ще има катастрофални последици за целия свят".
„Има хора, които използват посещението на Медведев, за да зададат въпрос за бъдещето на България: Русия или НАТО? А аз искам Черно море да бъде зона на приятелство и туризъм ”, увери Борисов.
Медията припомня, че българският участък на „Турски поток“ с дължина 474 км трябва да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 г. Едното разклонение на газопровода ще снабдява Турция с газ, а другият ще доставя гориво за Европа (3,75 млрд. куб. м в центъра Баумгартен, Австрия) през България (3,5 млрд. куб. м ще останат в страната), Сърбия (2,5 млрд. куб. м) и Унгария (6 млрд. куб. м).


Държавната информационна агенция TACC публикува материал за програмата от втория ден на посещението на Медведев в България, като съобщава, че след приключването му той ще отпътува за Люксембург.
„Медведев и Борисов ще вземат участие в откриването на руско-български бизнес форум в сферата на туризма. В събитието, инициирано от българска страна, ще се включи също и руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин и Николина Ангелкова, българският министър на туризма. В рамките на форума ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма в България и Туристическата асоциация на Русия“, предава агенцията.
По данни на правителството на Русия, страната заема шесто място в туристическия поток в България. За 11 месеца на 2018 г. България е посетена от 502 хил. руски туристи, с 8,5% повече спрямо предходната година. За същия период от България в Русия са пристигнали 56 хил. туристи.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин: България не трябва да играе ролята на пощальон между Брюксел и Москва, а да заеме ясна позиция и да формулира националния интерес

Ивайло Калфин: България не трябва да играе ролята на пощальон между Брюксел и Москва, а да заеме ясна позиция и да формулира националния интерес

5 Март 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. България не трябва да играе ролята на пощальон между Брюксел и Москва, а да заеме ясна позиция и да формулира националния интерес. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ бившият външен министър Ивайло Калфин във връзка с посланията от двудневната визита на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Според него най-полезният ход за България ще е да не бъде в зоната на напрежение между двата континента. Не успяваме обаче да запазим неутралитет и да поддържаме баланс между големите сили, допълни Ивайло Калфин. „Само преди няколко години говорихме за „Южен поток“, който трябваше да докара 64 млрд. кубически метра през България. Сега говорим само за ¼ от това количество и се молим да мине през България. Очевидно е, че сме в много по-лоша позиция спрямо този период преди 10 години. А дали „Турски поток“ ще завие към България – пред този въпрос стоят много условности. Нека припомня, че дълго чакахме газопроводът „Набуко“ да завие през страната ни, а той отиде към Гърция и Италия. Същото нещо може да се случи и с „Турски поток“. Руският премиер Дмитрий Медведев поиска гаранции от страна на ЕС, но аз не виждам какви биха могли да са те“, коментира бившият външен министър. Българската позиция по отношение на проектите за преминаване на газ през страната днес спрямо тази преди 10 години показва по-слаби позиции и по-ниска амбиция, посочи още Ивайло Калфин. Според бившия външен министър позициите ни по отношение на „Турски поток“ и неяснотата на българското участие в този процес е доказателство за тези отслабени позиции. Необходимо е България ясно да постави приоритетите си и да отстоява националния си интерес на международната сцена, заяви Калфин, като уточни, че политиката „да се харесаме на всички“ няма да даде желаните резултати.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РБК (Русия): Българският премиер нарече „предатели“ противниците на „Турски поток“

РБК (Русия): Българският премиер нарече „предатели“ противниците на „Турски поток“

5 Март 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на България Бойко Борисов счита за предатели онези, които се противопоставят на газопровода „Турски поток“, отбелязва РБК.
Говорейки пред журналисти след срещата с руския си колега Дмитрий Медведев, Борисов заяви, че целта на София е да запази съществуващите доставки на природен газ. Той припомни съдбата на проекта „Южен поток”, блокиран с решение на Европейската комисия. Според Борисов хора, които се противопоставят на изграждането на газопреносен център в страната, са по същество предатели. „Те искат нашите инвестиции да бъдат погребани в земята, а ние искаме да създадем максимално прозрачен хъб", увери българският премиер.
„Ако в Турция свърши газта, нашите тръби ще бъдат празни. И какво да правим тогава?”, бе въпросът, с който Борисов се обърна към опонентите на проекта.
Българският премиер засегна и въпроса за текущите отношения между Русия и Запада. Според него е необходимо връщане на масата за преговори, тъй като евентуален военен конфликт „ще има катастрофални последици за целия свят".
„Има хора, които използват посещението на Медведев, за да зададат въпрос за бъдещето на България: Русия или НАТО? А аз искам Черно море да бъде зона на приятелство и туризъм ”, увери Борисов.
Медията припомня, че българският участък на „Турски поток“ с дължина 474 км трябва да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 г. Едното разклонение на газопровода ще снабдява Турция с газ, а другият ще доставя гориво за Европа (3,75 млрд. куб. м в центъра Баумгартен, Австрия) през България (3,5 млрд. куб. м ще останат в страната), Сърбия (2,5 млрд. куб. м) и Унгария (6 млрд. куб. м).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин: България не трябва да бъде зона на напрежение между Русия и САЩ

Ивайло Калфин: България не трябва да бъде зона на напрежение между Русия и САЩ

5 Март 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. България не трябва да бъде зона на напрежение между Русия и САЩ. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Ивайло Калфин, бивш външен министър. Чрез политика на съгласие и диалог, въздържане от разполагане на оръжия, инфраструктура в интерес и на двете големи сили страната ни може да съдейства както за българския интерес, така и за стабилизирането на връзките между Запада и Русия. По думите му България обаче не работи за постигане на този баланс. Като член на ЕС и НАТО по време на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас страната ни трябва да постави темата за Договора за ракетите с малък и среден обсег на действие, обясни Калфин. „Този договор и още един, който изтича през 2021 г., са единствените, които поставят пречка пред надпреварата във въоръжаването. След вдигането на тези пречки регионът, тук в Европа, ще започва да се запълва с унищожителни, ядрени оръжия и ракети, които досега бяха забранени. България ще бъде една от потърпевшите страни. Ние нито произвеждаме такива оръжия, за да подпомагаме собствената си икономика като участваме в тази надпревара, нито имаме интерес те да бъдат разполагани на наша територия. Би трябвало да бъдем сред страните, които настояват за подновяване на споразуменията и за гаранции от страна на Европа, по темата за въоръжаването“, уточни Ивайло Калфин. Той каза още, че не вижда връзка между посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Според бившия външен министър не може да се говори за скрити послания на Русия към САЩ през България.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Над 397 млн. лева годишно ще бъдат приходите ни от реализирането на „Турски поток“

Министър Теменужка Петкова: Над 397 млн. лева годишно ще бъдат приходите ни от реализирането на „Турски поток“

5 Март 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Анализите, които сме направили до този момент, показват, че приходите, които ще реализираме на година са над 397 млн. лв. Или за периода от 2020 до 2039 г. приходите от реализацията на този проект ще бъдат малко над 7 млрд. лв. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия в отговор на въпрос след колко време ще сме си върнали средствата, които сме дали за „Турски поток“. „Всички разходи, които „Булгартрансгаз“ ще направи за реализацията на проекта ще бъдат възстановени чрез таксата, която ще получаваме за транспортирането на тези количества природен газ“, уточни министърът. „Преди всичко договаряме нашия национален интерес и интереса, който има целия регион, от това да бъде осигурена сигурността на доставките и диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, съответно и за диверсификация на източниците“, обясни тя и уточни, че за „Турски поток“ на територията на България е налице необходимост от изграждане на 11 км, които са от турско-българска граница до компресорна станция „Странджа“, както и газоизмервателна станция. „Липсващата инфраструктура е 484 км., тя ще бъде изградена от компресорна станция „Провадия“, която ще даде възможност за регулиране на налягането. Тези километри ще стигнат до българо-сръбската граница, в района на град Зайчар“, поясни Петкова. „Много е важно да се направи следното уточнение- и България, и „Газпром“ са взели своите поуки, свързани с реализацията на проекта „Южен поток““, коментира Теменужка Петкова. „Това, което е направено във връзка с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България, от българо-турската до българо-сръбска граница, е изцяло в рамките на европейските правила. Ние сме спазили всички изисквания на европейските регламенти“, изтъкна енергийният министър. В отговор на въпрос вярно ли е, че тръбата на 90% ще бъде за руски газ, тя поясни: „Тази тръба има свободен капацитет над 10% на вход и над 20% на изход. Той ще бъде представен на платформата за разпределение на капацитет. Изцяло в съответствие с европейските правила“, обясни Петкова, като припомни, че обществената поръчка на проекта се провежда от 21 декември миналата година. „ЕК, нашите партньори, са абсолютно убедени в това, че България работи за диверсификация, чрез изграждането на липсващата инфраструктура и за липсващите връзки, които трябва да изградим със съседните страни“, отбеляза тя. „Особено важна е междусистемната връзка между България и Гърция, която дава възможност да се свържем с южния газов коридор“, посочи Петкова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и Факти“ (Русия): Медведев посъветва България да обърне внимание на енергийното сътрудничество

„Аргументи и Факти“ (Русия): Медведев посъветва България да обърне внимание на енергийното сътрудничество

5 Март 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София/Москва. След срещата с българския си колега Бойко Борисов министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев обърна внимание от необходимостта за съсредоточаване на вниманието към сътрудничеството в областта на енергетиката, отбелязва вестник „Аргументи и Факти“.
Така Медведев коментира изявлението на Борисов за намеренията на София да модернизират МиГ-29 и Су-25 от ВВС на България. Руският премиер подчерта, че усъвършенстването на самолетите са най-простото от всички наложителни решения на проблемите.
„Изтребителите ще дойдат винаги, но най-важното е да потече газта и електроцентралите да работят“, заяви ръководителят на руското правителство.Той изрази мнението си, че Русия и България трябва да работят заедно в тази област.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: България се държи за тръбата

„Коммерсант“: България се държи за тръбата

5 Март 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Като част от руско-българските преговори, които се състояха на 4 март в София, премиерите на двете страни Дмитрий Медведев и Бойко Борисов отбелязаха значително забавяне на търговския оборот от предишните обеми - поради европейските санкции и руското ембарго върху храните. Страните се надяват да наваксат загубата, като подновят работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество, замразена за три години. В София беше обсъдена и енергийната програма, но преговорите не донесоха видими резултати: с оглед съдбата на „Южен поток“, Русия очаква гаранции от Европейската комисия, за да продължи диалога за преминаване на „Турския поток“ през България, обобщават в редакцията на вестник „Коммерсант“ в статия, озаглавена „България се държи за тръбата“.
На 4 март министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев пристигна за първи път на посещение в България, за да проведе преговори преди всичко за търговско-икономическото сътрудничество между Москва и София. Данните за 2018 г. в това отношение са все още скромни.
Пикът на стокообмена между двете страни падна през 2012 г. до 5 млрд. долара. За 2018 г. той е бил само 3,47 млрд. долара.
Руският износ, 75% от който е енергиен, е нараснал само с 1,6% (до 2,9 млрд. долара), вносът (главно машини и фармацевтични продукти) е намалял с 4,4% (до 525 млн. долара). „Санкциите на ЕС и руските ограничения за храните продължават да имат отрицателно въздействие върху двустранната търговия - България оценява щетите си от тях на 150 милиона евро", отбеляза руското правителство в преговорите.
Дмитрий Медведев изрази надежда, че неотдавнашното възобновяване на дейността (след тригодишна пауза) на руско-българската междуправителствена комисия по търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще подпомогне връщането към предходната динамика.
Приоритет в отношенията е енергетиката, особено за българската страна: Русия е единственият доставчик на газ, който ежегодно осигурява около 3 млрд. куб. м (собственото производство на България е не повече от 100-150 млн. куб. м).
Най-големият проект в областта е „Турски поток“, който се появи вместо „Южен поток“ след отмяната на проекта през 2014 г. (планирано бе изграждането на четири газопровода, капацитетът бе оценен на 64 млрд. куб. м газ годишно). България също участваше в този проект, но по настояване на Европейската комисия тя се отказа от него и не издаде разрешение за полагане на тръби на нейна територия. Сега вече е изградена офшорната част на газопровода „Турски поток” - това са две линии по дъното на Черно море за 15,75 млрд. куб. м газ на година. Един от тях е предназначен за турския пазар, а другият - за балканските страни и Унгария. Наземната част от проекта вече е в процес на изграждане в Турция, а работата в България и Сърбия трябва да започне тази година. В момента се разработва възможността за разширяване на разклонението на газопровода по трасето Турция-България-Сърбия-Унгария с достъп до газоразпределителния център в Баумгартен, Австрия.
След обсъждането на проекта не бе разпространена никаква по-конкретна информация. Дмитрий Медведев просто припомни позицията на руската страна по този въпрос: „Ще можем да говорим за по-нататъшни стъпки, когато Европейската комисия може да предостави надеждни гаранции, че бъдещето на този проект няма да се срине и няма да бъде възпрепятстван”. Бойко Борисов от своя страна разкритикува противниците на газовото сътрудничество и заяви, че София възнамерява да продължи транспортирането на газ, дори ако транзитният поток на газ през страната към Турция (след изграждането на газопровода „Турски поток“) бъде спрян. „Не искаме нашите тръби да останат празни, затова търсим възможността за транспортиране на газ от различни източници към бъдещия газов център, този въпрос е съгласуван с Европейската комисия", увери Борисов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дмитрий Медведев завършва визитата си в България и заминава за Люксембург

ТАСС: Дмитрий Медведев завършва визитата си в България и заминава за Люксембург

5 Март 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев завършва официалната си визита в България, след което ще отпътува за Люксембург, предава TACC.
Медведев пристигна в България в понеделник и проведе преговори с премиера Бойко Борисов, а също и с държавния глава Румен Радев. За втория ден от програмата на лидера на кабинета в Москва са планирани още редица срещи.
Медведев и Борисов ще вземат участие в откриването на руско-български бизнес форум в сферата на туризма. В събитието, инициирано от българска страна, ще се включи също и руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин и Николина Ангелкова, българският министър на туризма. В рамките на форума ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма в България и Туристическата асоциация на Русия.
По данни на правителството на Русия, страната заема шесто място в туристическия поток в България. За 11 месеца на 2018 г. България е посетена от 502 хил. руски туристи, с 8,5% повече спрямо предходната година. За същия период от България в Русия са пристигнали 56 хил. туристи.
След края на визитата си в България Медведев ще отпътува за Люксембург. Това ще бъде първото му официално посещение в херцогството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Русия иска гаранции от ЕК за бъдещето на "Турски поток" (ОБЗОР)

Русия иска гаранции от ЕК за бъдещето на "Турски поток" (ОБЗОР)

5 Март 2019 | 02:35 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов посрещна председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев и водената от него делегация на площад „Александър Невски“, след което гостът поднесе венец на Паметника на незнайния войн. Програмата на посещението продължи със среща на четири очи между двамата премиери в сградата на Министерския съвет.
В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев участваха: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.
В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.
Фокус на разговорите между двамата премиери и по време на пленарната среща между делегациите бяха енергетиката, търговията, туризма, транспорта, науката, образованието, културата, социалната политика.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“, защото ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът. „Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система. Според него относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като сме загубили години. "Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят и уточни, че от „Росатом“ са заявили, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи. По думите му България не иска нови количества газ, а да запази това, което има.
Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг. „С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума за това, че, за съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев и подчерта, че за по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще може да се говори след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“.
България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество. Двете страни подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019 – 2021 г. Документът беше подписан от министъра на туризма на България и министъра на икономическото развитие на Русия, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Подписан беше и План за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г. Подписани бяха и два протокола в областта на социалното развитие - Протокол за изменение на договора между България и Русия за социална сигурност от 27 февруари 2009 г. и Протокол за изменение на споразумението между министъра на труда и социалната политика на България и Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия за прилагане на договора за социална сигурност от 27 февруари 2009 г.
След срещата си с премиера Бойко Борисов, Дмитрий Медведев проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Президентът заяви, че въпреки различията по някои двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки. По думите му българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички имат интерес. От своя страна Медведев покани Румен Радев на Петербургски икономически форум, като изрази надежда това да спомогне за по-доброто разбирателство между страните ни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русия иска гаранции от ЕК за бъдещето на "Турски поток" (ОБЗОР)

Русия иска гаранции от ЕК за бъдещето на "Турски поток" (ОБЗОР)

4 Март 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов посрещна председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев и водената от него делегация на площад „Александър Невски“, след което гостът поднесе венец на Паметника на незнайния войн. Програмата на посещението продължи със среща на четири очи между двамата премиери в сградата на Министерския съвет.
В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев участваха: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.
В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.
Фокус на разговорите между двамата премиери и по време на пленарната среща между делегациите бяха енергетиката, търговията, туризма, транспорта, науката, образованието, културата, социалната политика.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“, защото ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът. „Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система. Според него относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като сме загубили години. "Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят и уточни, че от „Росатом“ са заявили, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи. По думите му България не иска нови количества газ, а да запази това, което има.
Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг. „С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума за това, че, за съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев и подчерта, че за по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще може да се говори след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“.
България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество. Двете страни подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019 – 2021 г. Документът беше подписан от министъра на туризма на България и министъра на икономическото развитие на Русия, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Подписан беше и План за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г. Подписани бяха и два протокола в областта на социалното развитие - Протокол за изменение на договора между България и Русия за социална сигурност от 27 февруари 2009 г. и Протокол за изменение на споразумението между министъра на труда и социалната политика на България и Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия за прилагане на договора за социална сигурност от 27 февруари 2009 г.
След срещата си с премиера Бойко Борисов, Дмитрий Медведев проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Президентът заяви, че въпреки различията по някои двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки. По думите му българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички имат интерес. От своя страна Медведев покани Румен Радев на Петербургски икономически форум, като изрази надежда това да спомогне за по-доброто разбиране между страните ни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Промени в Договора за социална сигурност между България и Русия облекчават отпускането на пенсии за граждани на двете страни

Промени в Договора за социална сигурност между България и Русия облекчават отпускането на пенсии за граждани на двете страни

4 Март 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. България и Русия подписаха Протокол за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни, като същевременно се разрешават възникнали практически проблеми от досегашното приложение на документа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.
Протоколът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и Максим Топилин, министър на труда и социалната защита на Руската федерация. Двамата подписаха и Протокол за изменение и допълнение на Споразумението за прилагане на Договора за социална сигурност.
Направените изменения ще облекчат процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното. При преценка на правото на пенсия България и Русия ще могат да зачитат осигурителен стаж, придобит в трети страни, с които имат сключен международен договор. По този начин се разширява закрилата за осигурените лица и се дава възможност те да придобият право на пенсия в случаите на недостигащ осигурителен стаж.
С цел подобряване на контрола върху изплащането на пенсиите и обезщетенията България и Русия ще обменят информация за упражняваната трудова дейност от хората, получаващи пенсия и ежегодно ще предоставят списъци на лицата, които получават пенсии по Договора за социална сигурност. Детайлно се регламентира и начинът за преизчисляването на пенсиите, отпуснати до влизане на документа в сила. Изрично се предвижда да се запази размерът на пенсията, отпусната преди влизане в сила на Договора, ако той е по-благоприятен.
Договорът за социална сигурност между България и Русия се изпълнява от 2010 г. С него се гарантират социалните права на около 300 000 български граждани, живели и работили на територията на бившия СССР и днешна Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерствата на външните работи на Република България и Руската федерация подписаха план за консултации

Министерствата на външните работи на Република България и Руската федерация подписаха план за консултации

4 Март 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на посещението у нас на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев, министерствата на външните работи на Република България и на Руската федерация подписаха план за консултации между двете ведомства. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Предвижда се консултациите да включват консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близък изток, Африка и ООН, както и разговори по уреждане на въпросите, свързани с дипломатическата собственост на двете държави.
Последните консултации между двете министерства са проведени преди пет години.
От българската страна планът бе подписан от заместник-министъра на външните работи на Република България Юрий Щерк, а от руска – от заместник-министър Александър Грушко.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИХА: Дмитрий Медведев от София: За „Турски поток” е нужна гаранция от ЕС

ИХА: Дмитрий Медведев от София: За „Турски поток” е нужна гаранция от ЕС

4 Март 2019 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София/Москва/Анкара. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви, че за реализацията на проекта „Турски поток” е необходима гаранция от ЕС, предаде информационната агенция Ихляс Хабер ажансъ (ИХА). Изявленията му са направени в България в рамките на неговата 3-дневна задгранична визита. „Преминаването на проекта „Турски поток” през територията на България е единствено възможно след получаване на гаранция от страна на Брюксел, че няма да се намесва по никакъв начин към газовите доставки. … В този проект за газов тунел (подразбира се – по дъното на Черно море – бел. на „Фокус”), не трябва да има нещастна ситуация, подобна на тази от „Южен поток”. Всичко е свързано с това; дали София ще може да получи гаранции от ЕС, че Брюксел няма да има никаква намеса по отношение на газовите доставки.”. Думи на Дмитрий Медведев, цитирани от ИХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма

4 Март 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма утре, 5 март. Това съобщиха от Министерството на туризма. Във форума ще участват министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин, кметове и представители на българския и руския туристически бизнес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Медведев: Общите възгледи за историческите събития свързват България и Русия

Дмитрий Медведев: Общите възгледи за историческите събития свързват България и Русия

4 Март 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Общите възгледи за много неща, включително за историческите събития, свързват България и Русия, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев на пресконференцията след края на преговорите с Бойко Борисов, предава РИА Новости.
„Близките възгледи за много неща свързват нашите страни. Преди всичко имам предвид историческите събития“, заяви руският министър-председател.
Той напомни, че през миналата година България е отбелязала 140-ата годишна от края на Руско-турската война, а през тази година страните отбелязват 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения.
„Уверен съм, че ако се обърнем към историята, имаме достатъчно съвместни знаменателни дати, които бихме могли да използваме лесно за укрепване на взаимодействието между нашите страни. Още повече, не е тайна, че жителите на нашите народи се интересуват от културата един на друг“, подчерта Медведев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия и България сключиха споразумения в сферите на социалното осигуряване и туризма

ТАСС: Русия и България сключиха споразумения в сферите на социалното осигуряване и туризма

4 Март 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. В хода на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София бяха сключени няколко споразумения с България, включително в сферите на социалното осигуряване и туризма, предава ТАСС.
Министърът на труда на Русия Максим Топилин и българския му колега Бисер Петйков подписаха протокол за внасяне на изменения в Договора между Русия и България от 2009-а година за социалното осигуряване, както и протокол за внасяне на изменения в едно от междуведомствените споразумения по същата тема. По-рано бе съобщено, че новите положения ще помогнат за по-ефективното разрешаване на проблемите в пенсионното осигуряване на гражданите на двете страни.
На свой ред, министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин и българският министър на туризма Николина Ангелкова поставиха подписите си под програма за съвместни действия в сферата на туризма за периода 2019-2021 гг.
Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко и заместник-министърът на външните работи на България Юрий Щерк подписаха план за консултации между двете външнополитически ведомства.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев: За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за проектa няма да има прегради

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев: За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за проектa няма да има прегради

4 Март 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Това каза министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“. „И отчитаме опита, който придобихме покрай този проект. Но за по-нататъшни конкретни стъпки с „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени гаранции от ЕК за това, че в бъдеще този проект няма да има прегради. Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, посочи той.
Руският премиер коментира и проекта АЕЦ „Белене“. „Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти. И искам да кажа, че изтребители винаги ще има. Важно е да има електроцентрали, за да дойде газ“, коментира Медведев.
Той обясни, че България и Русия водят преговори и по отношение на хуманитарната сфера. „Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 180 години от Руско-турската война и тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България и ние се радваме на туристите от България“, заяви Медведев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Медведев се надява, че България работи с ЕК за получаването на гаранции за „Турски поток“

ТАСС: Медведев се надява, че България работи с ЕК за получаването на гаранции за „Турски поток“

4 Март 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. България е длъжна да разбере, че за продължаването на „Турски поток“ по нейната територия се изискват надеждни гаранции от Европейската комисия. На това обърна внимание премиерът на Русия Дмитрий Медведев на пресконференцията след края на преговорите с българския си колега Бойко Борисов в София, предава ТАСС.
„Надявам се, че ще можем да говорим за бъдещите конкретни действия (по въпроса за продължаването на „Турски поток“ на българска територия), след като бъдат издадени съответстващите гаранции – имам предвид не от страна на българското правителство, а когато Европейската комисия предостави надеждни гаранции, че в бъдеще този проект няма да бъде спрян и няма да бъдат поставяни пречки пред него. Надявам се, че нашите български приятели също разбират това и извършват съответната работа – ние, с моя колега, говорихме за това“, заяви Медведев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев: Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев: Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг

4 Март 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг. Това каза министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С Бойко Борисов приключихме двустранните преговори. Диалогът ни винаги е откровен и конструктивен, обсъдихме доста подробно регионалния дневен ред, набелязахме планове за бъдещето и потвърдихме взаимно желание отношенията ни да се развиват в най-различни спектри“, заяви Медведев.
Той посочи, че между правителството на Русия и ЕК не се провеждат разговори. „Това е лошо, защото когато няма контакти, значи има съмнения един в друг“, коментира Медведев.
„С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума за това, че, за съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Дмитрий Медведев положи венец през паметника на Незнайния войн в София

РИА Новости: Дмитрий Медведев положи венец през паметника на Незнайния войн в София

4 Март 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев започна официалната част от двудневното си посещение в България с полагането на венец пред паметника на Незнайния войн в София, предава РИА Новости.
Преди това пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се състоя церемонията по посрещането на руския премиер от лидера на кабинета в София Бойко Борисов. Двамата си стиснаха ръцете и преминаха край почетния караул. След като военният оркестър изпълни националните химни на двете страни, премиерите приветстваха участниците в делегациите на Русия и България.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Газ след гаранции – Дмитрий Медведев пристига в България да възстановява връзки

„Российская газета“: Газ след гаранции – Дмитрий Медведев пристига в България да възстановява връзки

4 Март 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев пристига на официално посещение в България. За последен път представител на политическото ръководство на Русия посети страната през 2008 г. В продължение на дълги години отношенията между двете страни бяха далеч от приятелски. Това доведе до пропадането на редица съвместни проекти. Официална София направи обрат миналата година – най-напред в Москва пристигна държавният глава Румен Радев, а буквално след няколко дни и премиерът Бойко Борисов. Желанието и на двамата бе обсъждане на развитието на взаимноизгодно сътрудничество в различни сфери, най-вече в енергетиката, припомнят от редакцията на вестник „Российская газета“.
В следващите два дни този диалог ще продължи като част от посещението на Дмитрий Медведев. Трябва да се отбележи, че в навечерието на визитата България отпразнува освобождаването си от османска власт. Тя бе донесена от руските войници през 1878 г. след война с Османската империя. „В този важен ден си спомняме смелостта на руските войници и българските опълченци, които се биха на Шипка и под Плевна за свободата и независимостта на България. Техният подвиг завинаги остава в историята на нашите страни", заяви руският премиер в поздравителна телеграма към българския си колега.
Посещението в София ще започне с официалната церемония по посрещан, която ще се състои пред храм-паметника на Св. Александър Невски. Ще бъдат положени венци пред паметника на Незнайния воин. След това Медведев ще трябва да обсъди сътрудничеството между страните с президента Радев и на ниво правителствени делегации с колегата си Бойко Борисов. Във вторник правителствените ръководители ще открият бизнес форум в областта на туризма.
Българското ръководство очаква практически резултати от посещението. На първо място – за газопровода, който ще транспортира природен газ от Русия до Европа. Когато възникна въпросът за продължаване на маршрута на „Турски поток“, в София не само се извиниха за провала на проекта за „Южен поток”, но и предложиха да го съживят. Сега България провежда търг за изграждане на участък от газопровода на нейна територия до границата със Сърбия.
Решението за продължаване на „Турски поток“ през българската територия зависи от това дали София ще може да получи твърди гаранции от Европейския съюз. В интервю за местна медия навечерието на посещението Медведев подчерта, че Москва вижда усилията на София. „Изборът между различните варианти за продължаване на „Турски поток“ до голяма степен ще се определя от готовността на газотранспортната инфраструктура, което от своя страна зависи от интереса и конкретните действия на правителствата на съответните страни", заяви руският премиер. А за такъв голям енергиен и скъп проект са необходими допълнителни гаранции. „Новият клон не трябва да повтаря тъжната съдба на „Южен поток“. Така че решението за продължаване на газопровода през българска територия зависи от това дали София може да получи твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставка на газ", обясни руският премиер. „Едно нещо е сигурно в Москва. Изграждането на друг газов коридор ще увеличи още повече енергийната сигурност в Европа", увери Медведев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посещения на руски президент или премиер в България (Справка Агенция „Фокус“)

Посещения на руски президент или премиер в България (Справка Агенция „Фокус“)

4 Март 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев ще бъде на официално посещение в България на 4 и 5 март. В рамките на визитата си той ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Това е петата визита на руски премиер или президент у нас за последните 30 години.

13 ноември 2010 г.
Владимир Путин пристига на посещение в България, за да се срещне с българския си колега Бойко Борисов. Това е третият случай, в който Путин посещава България, този път в качеството си на министър-председател. В официалната програма са предвидени среща „на четири очи”, пленарни разговори между двете делегации и съвместна пресконференция, по време на която в присъствието на Борисов и Путин са подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера.

17 януари 2008 г.
Президентът на Руската федерация Владимир Путин пристига в България на двудневно посещение. По време на визитата му са подписани две споразумения - с „Атомстройекспорт” за строежа на АЕЦ „Белене” и тристранното споразумение на Русия, България и Гърция за учредяване на Международната проектна компания (МПК) за изграждането на петролопровода „Бургас - Александруполис”.
Путин е придружаван от голяма делегация, включително и Дмитрий Медведев (тогава първи вицепремиер.)
В рамките на визитата си руският държавен глава разгледа и изложбата „Воини на свободата” в Националния военноисторически музей, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България

01 март 2003 г.
Владимир Путин (в първия си президентски мандат) пристига на тридневна визита в България по покана на българския президент Георги Първанов. Двамата участват в тържествата по случай 125-годишнината от Освобождението на България на връх Шипка, където Путин рецитира емблематичните думи: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!".
По време на визитата е обърнато особено внимание на икономическите отношения между двете държави, както и кризата около Ирак.

04 август 1992 г.
Борис Елцин, първият президент на Руската федерация, идва на официална визита в България след установяване на дипломатически отношения между двете страни с протокола от 20.08.1991г. При визитата си Борис Елцин и тогавашният президент на България Желю Желев подписват Договора за приятелски отношения и сътрудничество между двете страни.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев

4 Март 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев, който ще е на официално посещение в България по покана на българския премиер. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Визитата на руския министър-председател Дмитрий Медведев ще започне с церемония по официалното посрещане от премиера Бойко Борисов на пл. Св. Александър Невски в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн. Премиерите Борисов и Медведев ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.
На 5 март министър-председателите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с руския министър-председател Дмитрий Медведев

Президентът Румен Радев ще се срещне с руския министър-председател Дмитрий Медведев

4 Март 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. От 17.15 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 министър - председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава и гостът ще имат среща на четири очи, след което са предвидени пленарни разговори на двете официални делегации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Медведев: За продължаване на „Турски поток“ през България ни трябват твърди гаранции от ЕС

ТАСС: Медведев: За продължаване на „Турски поток“ през България ни трябват твърди гаранции от ЕС

4 Март 2019 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Решението за продължаване на газопровода „Турски поток” през България може да се вземе само след получаване на твърди гаранции, че Европейският съюз няма да се намесва в доставките на газ по този маршрут. Това заяви министър-председателят Дмитрий Медведев в интервю за българския вестник „Труд“ в навечерието на посещението си в София, съобщава TACC.
„Новата линия не трябва да повтаря тъжната съдба на „Южен поток“ . Така че решението за удължаване на „Турски поток“ през българска територия зависи от това дали София може да получи твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставка на газ през новия газопровод“, каза Медведев.
Според Медведев „в момента се разработва възможността за разширяване на втората линия на „Турски поток“ към България, Сърбия и Унгария“. „Но окончателното решение зависи не само от нас. Изборът между различните варианти за продължаване на „Турски поток“ ще зависи до голяма степен от готовността на инфраструктурата за транспортиране на газ, което от своя страна зависи от интереса и конкретните действия на съответните правителства“, заяви руският премиер.
В тази връзка Медведев отбеляза, че вижда движението на България в тази посока - приемането от „Булгартрансгаз“ на окончателното инвестиционно решение за изпълнението на проекта за развитие и разширяване на газопреносната система, както и успешното приключване на събирането на заявления за запазване на бъдещи газопреносни мощности. „Пътят за започване на строителството е отворен. Но за такъв голям и скъп проект, като газопровод, са необходими допълнителни гаранции“, подчерта министър-председателят.
Като цяло той изрази увереност, че изграждането на друг газов коридор ще увеличи още повече енергийната сигурност в Европа. „Като се има предвид политиката на либерализиране на пазара на газ, ще бъде възможно да се използва съществуващата инфраструктура по-гъвкаво в зависимост от задълженията, пазарните условия, транспортните разходи и други пазарни фактори“, каза руският премиер.
От своя страна първият заместник-началник на кабинета на министрите на Руската федерация Сергей Приходко отбеляза, че въпросът за получаване на гаранции от ЕС при разглеждането на възможността за полагане на втора линия на „Турски поток“ с достъп до газоразпределителния център в Баумгартен, засяга не само България. „При финализирането на маршрута за доставките на руски газ позицията на Европейската комисия, разбира се, ще бъде взета под внимание. Ние вярваме, че държавите-членки на ЕС, заинтересовани от руския газ, трябва да получат твърди гаранции от Европейския съюз, че плановете за изграждане на втора линия на „Турски поток“ няма да бъдат нарушени от политически мотивирани решения на Брюксел“, каза Приходко пред журналисти в навечерието на посещението на премиера на Русия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: Няма напрежение между Русия и България, заради историята , заяви Медведев

„РИА Новости“: Няма напрежение между Русия и България, заради историята , заяви Медведев

4 Март 2019 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Не може да има обиди или напрежение между Русия и България по въпросите за интерпретацията на историята, заяви в интервю за българския вестник „Труд“ премиерът Дмитрий Медведев.
Медведев ще отиде в София на 4 март, където ще проведе разговори с българските партньори. В интервю в навечерието на посещението министър-председателят беше попитан дали има напрежение между страните в контекста на ролята на Русия в освобождението на България от османското иго, съобщава „РИА Новости“.
Що се отнася до възникващите дискусии, тогава, според Медведев, това е добър знак. „Много е важно, че обществото все още поддържа голям интерес към историята на освобождението на България в резултат на руско-турската война от 1877—78 г. Оценките на Москва и София като цяло съвпадат. Няма съмнение, че именно Русия изигра решаваща роля в установяването на суверенитета на вашата страна“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: Търговско-икономическите връзки между Русия и България се развиват, заяви Медведев

„РИА Новости“: Търговско-икономическите връзки между Русия и България се развиват, заяви Медведев

4 Март 2019 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Търговско-икономическите връзки между Русия и България се развиват, въпреки санкциите и трудния период в отношенията между Руската федерация и ЕС, заяви премиерът Дмитрий Медведев в интервю за българския вестник „Труд“ в навечерието на посещението си в София.
Според него, през 2018 г. стокообменът възлиза на около 3,5 млрд. долара, т.е. не се е променил много, но в същото време търговският оборот на Руската федерация с целия Европейски съюз се увеличава активно за втора поредна година, съобщава „РИА Новости“.
„Трябва да бъдем по-активни и да търсим заедно възможности за взаимодействие. Правим това. Миналата година, след тригодишна пауза, руско-българската междуправителствена комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество възобнови работата си”, каза премиерът.
Сред обещаващите области за сътрудничество министър-председателят спомена енергийния, туристическия и транспортния сектор. „Сега много зависи от успеха на такива мащабни енергийни проекти като АЕЦ „Белене“и второто разклонение на газопровода „Турски поток“, обясни той.
Русия, както заяви Медведев, е готова да подкрепи сътрудничеството между малките и средните предприятия на двете страни, отделните региони и градове, както и съвместни проекти в областта на образованието, науката, културата и изкуството.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В София Медведев ще обсъди с ръководителите на България развитието на отношенията и съвместните проекти

ТАСС: В София Медведев ще обсъди с ръководителите на България развитието на отношенията и съвместните проекти

4 Март 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Москва/София. Министър-председателят Дмитрий Медведев започва тридневно пътуване в чужбина, по време на което той ще направи официални посещения в България и Люксембург. В понеделник ръководителят на руското правителство ще проведе преговори в София, съобщава агенция TACC.
Както съобщиха от пресслужбата на руския кабинет, по време на посещението си в България на 4-5 март са насрочени срещи с президента на страната Румен Радев, премиера Бойко Борисов и други официални лица. „Дневният ред на предстоящите преговори включва актуални въпроси в руско-българското търговско, икономическо, инвестиционно, научно, техническо, културно и хуманитарно сътрудничество, реализирането на съвместни проекти в енергийния сектор, промишлеността, селското стопанство, туризма и други области“, се казва в съобщението. „Подготвят се редица документи за подписване за сътрудничество в различни области“.
От своя страна пресслужбата на българското правителство заяви, че Медведев и Борисов първо ще проведат преговори очи в очи, а след това и като част от двете делегации. „Основните теми, които ще бъдат обсъждани, са свързани с двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, икономиката и туризма“, казаха от министерски съвет. Според българската страна посещението на Медведев в София ще започне с официална церемония по посрещане в храма „Св. Александър Невски“, където ще бъдат положени венци пред паметника на Незнайния воин.
Посещението ще се проведе на фона на честването в България на 141-та годишнина от освобождението на страната от османското иго (3 март) и на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави (7 юли). В поздравително послание до Борисов на 3 март Медведев отбеляза, че подвигът на руските войници и българските опълченци, които се биха на Шипка и край Плевен за свободата и независимостта на България, е завинаги вписан в историята на двете страни.
Медведев последно се срещна с Борисов през октомври миналата година в рамките на форума „Азия-Европа“ в Брюксел, а преди това през май в Москва. Също през май миналата година Медведев се срещна с Радев, който беше на посещение в Руската федерация.
Предполага се, че една от основните теми на преговорите в София ще бъде възможността за продължаване на газопровода „Турски поток“ през България до Сърбия.
По-рано България участваше в проекта за изграждането на газопровода „Южен поток”, който беше планиран да бъде положен под Черно море от района на Анапа до Варна, а след това да достигне до Италия и Австрия, но през лятото на 2014 г., по настояване на Европейската комисия, София спря работата, след което не даде разрешение за полагане на тръби на нейна територия. През декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че „Южен поток“ ще бъде заменен от тръбопровод през Турция, известен като „Турски поток“. Първата тръба на „Турски поток“ е предназначена за снабдяване на турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром“ счита Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари.
София, и този път възнамерява да участва в проекта. В началото на февруари българският министър на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че България е готова да пусне в експлоатация до началото на 2020 г. своята част от газопровода до границата със Сърбия.
В Москва обаче не искат повторение на ситуацията с „Южен поток". „Решението за удължаване на „Турски поток“ през българска територия зависи от това дали София може да получи твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставка на газ през новия газопровод“, каза Медведев в интервю за в. „Труд“.
Професор Атанас Тасев, известен енергиен експерт, смята, че няма да има конкретни споразумения относно разширяването на „Турски поток“ през България и изграждането на газов хъб на Балканите по време на посещението на лидера на руското правителство. „Тези въпроси се решават на корпоративно ниво. Единственото нещо, което Борисов може да направи, е да запознае колегата си с високия интерес на компаниите да реализират този проект“, каза той за ТАСС.
Друга важна област на сътрудничество е ядрената енергетика. Руснаците обслужват пети и шести енергоблок на българската АЕЦ „Козлодуй“, изградени от съветски специалисти. Според Сергей Приходко през 2018 г., с помощта на „Росатом“, възможността за безопасна експлоатация на тези енергоблокове е продължена с десетки години напред.
Съвместен проект може да бъде изграждането на АЕЦ „Белене“. През 2006 г. „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“) вече е спечелила международен търг за изграждане на два блока на тази централа. Оборудването е доставено на площадката на „Белене“, но през 2009 г. проектът е спрян, а през март 2012 г. София се отказа от строителството на централата.
През май 2018 г. Борисов обяви, че страната възнамерява да възобнови строителството на „Белене“. Българската страна подчерта, че изборът на стратегически инвеститор трябва да премине през конкурсна процедура. Основните изисквания, при които може да се продължи изпълнението на проекта: осигуряване на строителство при пазарни условия, без държавни гаранции и без гаранции за придобиване на електроенергията, генерирана от АЕЦ. В същото време разходите за изграждане на станцията не трябва да надвишават 10 милиарда евро, а срокът за въвеждане в експлоатация не трябва да надвишава 10 години.
Според Приходко през 2018 г. стокообменът между Русия и България е нараснал с 0,6% и възлиза на 3,47 млрд. долара, което не отговаря напълно на потенциала на двустранните отношения, тъй като например през 2012 г. е отбелязан максималният показател във взаимната търговия - над 5 млрд. долара. Санкционната политика на Европейския съюз и ответната реакция на Руската федерация остават възпиращият фактор за развитието на търговските и икономическите отношения, подчерта представителят на кабинета. Що се отнася до инвестициите, обемът на преките руски инвестиции в българската икономика е около 3.35 милиарда долара, българските инвестиции в руската икономика са много по-скромни - 95 милиона долара.
Руските граждани са на шесто място в общия туристически поток към България, а през 2018 г. около 500 хиляди руснаци са посетили българските курорти (с 8.5% по-малко в сравнение с 2017 г.). Броят на туристите от България, които са посетили Русия за същия период, е 56 хил. души (15.3% повече от година по-рано).
В края на февруари тази година българското правителство одобри програма за сътрудничество с Русия в областта на културата, образованието и науката. Също така българските министри одобриха протокол за изменение и допълнение на споразумението за социална защита между страните, чиито нови разпоредби ще спомогнат за по-ефективно решаване на проблемите на пенсиите на гражданите на двете страни.
На 5 март руският премиер ще продължи официалните събития в София. По-специално, Медведев и Борисов ще открият българо-руски бизнес форум в областта на туризма.
След приключване на посещението в България ръководителят на руското правителство ще лети до Люксембург. Както вече съобщава пресслужбата на кабинета, по време на посещението в тази страна на 5-6 март Медведев и неговият колега Ксавие Бетел ще обсъдят въпросите в руско-люксембургското търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество. Това ще бъде първото посещение на министър-председател на Руската федерация във Великото херцогство Люксембург.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Въпреки че не го харесвам, Договорът от Преспа е ратифициран и аз ще го спазвам

Кириакос Мицотакис: Въпреки че не го харесвам, Договорът от Преспа е ратифициран и аз ще го спазвам

3 Март 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Атина. "Имаме международно споразумение, не ми харесва, но е ратифицирано международно споразумение и аз ще уважавам споразумението", заяви лидерът на Нова Демокрация Кирякос Мицотакис по време на дискусията в Делфийския икономически форум, отговаряйки на въпроса дали ще отворят отново за разглеждане Договора от Преспа, с който не са съгласни, ако дойдат на власт, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция, цитиран от скопският телевизионен канал “Сител“.
Лидерът на основната гръцка опозиционна партия обясни, че ако има въпроси, по които могат да работят, те ще го направят, а акцентът е поставен върху компаниите от Северна Гърция, които използват термина "македонски". Те посочиха, че са напълно незащитени, защото "няма защита за македонските продукти в търговията".
„Правя всичко, което мога, за да обясня позицията си, считам за много важно да осъзнаем, че в Северна Гърция има значителна чувствителност по въпроса . Ясно казвам, че основната ми отговорност за това какво се случва на Балканите, не е, че не искам споразумение, но не искам тази сделка да дестабилизира Гърция, защото искаме да стабилизираме региона. И има голяма опасност от такова нещо, особено настроенията, които преобладават в Северна Гърция. В основата е проблема с идентичността, заяви лидерът на „Нова Демокрация“.
Мицотакис каза, че 70% от гърците и 95% от гласоподавателите на „Нова Демокрация“ смятат, че сделката е лоша, и потвърди, че неговата партия не е съгласна с частта, която се отнася до македонския език и националност.
„Това не е гражданство, а националност с характеристики, култура, език, цивилизация. Това е дефиниция на националната идентичност. Нито едно гръцко правителство в сложния балкански регион никога не е допускало това. И никой не ни обясни защо няма северно-македонска идентичност, заяви лидерът на „Нова Демокрация“,цитира думите му телевизионният канал.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“ : ЕС планира да провали преминаването на „Турски поток“ през Балканите

„Российская газета“ : ЕС планира да провали преминаването на „Турски поток“ през Балканите

3 Март 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Белград. Отношенията между Русия и Сърбия в енергийния сектор достигат ново ниво. Основната експортна линия на газопровода „Турски поток” може да премине през сръбската територия с по-нататъшна посока към Унгария и Австрия към един от основните общоевропейски газоразпределителни центрове в Баумгартен, пише руското електронно издание “Российская газета“.
Въпреки това ЕС възнамерява да осуети полагането на газопровод на Балканите, който доставя руски газ. Тази позиция се споделя от старшия изследовател на Института за славянски изследвания към Руската академия на науките, Петър Искендеров.
Според анализатора причините за потенциалните разрушителни действия на Брюксел са съвсем точно описани от чешкото издание „Ваше веч“: „Главата на европейската дипломация, Могерини, наскоро заяви, че Балканите са в сферите на интерес и на Европейския съюз и Русия няма какво да търси там. Когато руският външен министър Лавров я попита какво има предвид, тя се разколеба и каза, че е "неразбрана".
"Нежеланието на ЕС и НАТО да си сътрудничат с Русия на Балканите, нежеланието да се използва това сътрудничество за решаване на ситуацията в този винаги нестабилен регион е основната причина за размириците на Балканите. В бъдеще този регион едва ли ще стане спокоен и проспериращ. Кризата в Югоизточна Европа ще се задълбочи, а в конфликта между Запада и Изтока ... ще се наблюдава само ескалация, "пише „Ваше веч“.
Междувременно по време на посещението си в Сърбия през януари руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да инвестира 1,4 милиарда евро в изграждането на газопровод, минаващ през сръбската територия. Според някои оценки общата стойност на проекта може да достигне 2 милиарда евро. През 2019 г. „Газпром“ планира да отпусне 58,8 млрд. рубли за разширяване на сръбската газопреносна система, за да получи газ от газопровода „Турски поток“. В същото време, според шефа на компанията „Сърбиягаз“, Душан Баятович, акционерите на сръбската част от газопровода "Турски поток" вече са осигурили 150 млн. евро за проекта и планират да привлекат финансиране чрез кредити.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис: „Научих се от грешките на моите предшественици“

Kathimerini: Мицотакис: „Научих се от грешките на моите предшественици“

1 Март 2019 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Главният опозиционен лидер Кирякос Мицотакис в петък обяви, че разбира какви грешки са допуснали предишните гръцки министър-председатели, когато е трябвало да се справят с икономическата криза в страната. Той обеща да придвижи напред реформите, ако бъде избран за високия пост, пише вестник Kаthimerini на електронната си страница.

“Изучих грешките на предшествениците си. Например на Папандреу [Георгиус, бивш премиер] му бяха нужни шест месеца да разбере какво се случва, но дори тогава той остави парите да изтичат,” каза Мицотакис пред участниците в Делфийския икономически форум.
Според него сегашното правителство се провали, като пренатовари с данъци средната класа. Той повтори няколко пъти, че обещава да предоговори с кредиторите на страната по-ниски основни целеви принадени стойности в замяна на провеждане на специфични реформи.“Ние попаднахме в този порочен кръг, защото господин Ципрас няма кураж да проведе реформи. Сега разговорът започва и налице е по-голям консенсус. Единственият, който все още не е започнал да говори по тези теми, е самият премиер, който допринася за резултатите, които виждаме“.
Кирякос е допълнил: “Искам да съм министър председателят, който ще изведе страната от икономическата криза."


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.