НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Рамуш Харадинай: Албанците нямат земя за раздаване

Рамуш Харадинай: Албанците нямат земя за раздаване

18 Март 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай продължава да се противопоставя на всяко споразумение, което би засегнало границите на най-младата държава на Балканите, обобщават водещите печатни издания в Прищина.
Неотдавна на церемония край Призрен, Харадинай говори за необходимостта от защита на територията на Косово, определена в декларацията за независимостта от 17 февруари 2008 г. Тогава той бе категоричен, че „Косово няма земя за раздаване“.
„Ние в Косово сме на правилната страна, но сме във време, когато трябва да се погрижим за нашата земя, за страната ни. Известно е, че през вековете албанците са раздавали земя, която им била дадена от Бога. Когато казвам земята на албанците, имам предвид всички етнически общности, живеещи тук, които са в техния дом”, поясни Харадинай. Генерацията на Армията за освобождение на Косово промени всичко това, ходът на историята се е променил".
Харадинай каза, че Косово е продукт на компромис и всеки, който се опитва да промени това, ще отвори въпроса за правата на албанците на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Рамуш Харадинай не възприема сериозно заплахите от Сърбия, определи ги като „примитивни“

Gazeta Express (Косово): Рамуш Харадинай не възприема сериозно заплахите от Сърбия, определи ги като „примитивни“

18 Март 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай не възприема сериозно заплахите, идващи от Сърбия за нахлуване в северната част на страната, като определи подобни изявления като „примитивни“, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
„Мисля, че изявленията на (държавния глава на Сърбия Александър) Вучич или някой друг от властите в страната са примитивни“, подчерта Харадинай, като същевременно призова официален Белград да спре „да пръска пари за оръжия от Москва“.
Коментирайки руските доставки на оръжия за Сърбия, косовският премиер подчерта, че „не знам къде изобщо използват този арсенал“.
„Това е примитивизъм. По-добре е Вучич и лидерите на Сърбия да откликнат на призивите на Европейския съюз и да признаят Косово в съществуващите му граници. Тези изявления не променят нищо в реалната ситуация на място”, категоричен бе Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ИА Regnum (Русия): Сърбия ще се принуди да признае Косово, според Хашим Тачи

ИА Regnum (Русия): Сърбия ще се принуди да признае Косово, според Хашим Тачи

16 Март 2019 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Макар и да не се стреми да направи това, Сърбия ще се види принудена да признае Косово смята косовският лидер Хашим Тачи, информира руската агенция Regnum.
Според президента на Косово няма основания да се влошават отношенията между страната му и САЩ, а Прищина е длъжна да се вслуша в приятелския съвет на Вашингтон да се отменят стопроцентовите мита за сръбските стоки.
Както съобщава албанската новинарска агенция „Тelegrafi“, Тачи изтъква, че сегашната ситуация намалява ентусиазма на Белград. „Като съдя по видяното и вижданото в дипломатическите среди Сърбия е против възстановяване на диалога, но въпреки това той продължава и Сърбия ще се види принудена да признае Косово“, твърди Тачи, но не споменава директно дали трябва да се отменят сто процентовите мита. П този повод думите му са сле9дните: „Исканията на американците, европейците, германците са известни на целия свят. Ако се премине червената линия те ще се намесят“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Белград уби Оливер Иванович по заповед на Вучич, смята Ходжай

„24 Инфо“ (Македония): Белград уби Оливер Иванович по заповед на Вучич, смята Ходжай

16 Март 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград/Скопие. Косовският вицепремиер Енвер Ходжай е наясно, че зад миналогодишното убийство на политика Оливер Иванович, един от лидерите на косовските сърби, стоят властите в Белград, а изпълнител е президентът на Сърбия Александър Вучич, информира скопското електронно издание “24 Инфо”, като се позовава на кореспондента на македонската агенция МИА в Прищина.
Реакцията на Ходжай е отговор на изявлението на директора на Службата за Косово в сръбското правителство Марко Джурич. В петък той заяви, че отговорни за убийството на Иванович са президентът на Косово Хашим Таши и парламентарният председател Кадри Весели. Ходжай понастоящем е вицепремиер и бивш ръководител на косовската дипломация. Като потвърждение на това твърдение,според него, е фактът, че самата сръбска държава се стреми да предпази Милан Радойчич, човекът, който е един от основните заподозрени за убийството.Той твърди, че „Политическите поръчители в Белград не само го предпазват, но и пречат да се разкрие този престъпен акт, като използват клевети и пропаганда“. Според косовския вицепремиер, "изявленията на Вучич и помощниците му, които служеха на скандалния режим на Слободан Милошевич, се заканват на косовските сърби да не сътрудничат с властите в Прищина за изясняване на убийството на Иванович".
Ходжай е потвърдил готовността на Прищина този случай да се разкрие.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Косово ще реагира пряко на всяка заплаха от Сърбия

Хашим Тачи: Косово ще реагира пряко на всяка заплаха от Сърбия

15 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че Косово ще отговори пряко на всяка заплаха, която може да дойде от Сърбия, цитиран от A1 On.
„Аз съм върховният главнокомандващ на Косовските сили за сигурност (КСС). Косово ще реагира пряко на всяка заплаха от Сърбия. Ще отговорим с армия и полиция като един народ, заяви Тачи в интервю за телевизия Klan Kosova.
Президентът на Косово поиска от Белград да спре да се бори с войнствената реторика и заяви, че няма да има разделение на страната.
„Ние ще бъдем безкомпромисни в защитата на нашата цялост и независимост. Разделението на Косово е стара сръбска идея. Това няма да се случи, казвам ви ясно“, подчерта Тачи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Косовските власти са отговорни за повишаване на напрежението в северната част на страната

Мария Захарова: Косовските власти са отговорни за повишаване на напрежението в северната част на страната

15 Март 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Москва/Прищина. Нарастването на напрежението в северната част на Косово се дължи на действията на местните власти за затягане на изолацията на населените от сърби райони. Това подчерта на брифинг от директорът на Департамента за информация и преса към Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
„Косовско-албанските власти засилват контрола по административната линия, като се позовават на необходимостта от премахване на незаконните доставки на стоки от Сърбия с цел заобикаляне на 100-процентните мита, наложени от Прищина през ноември 2018 г. Ситуацията с достъпа до определени ресурси за поддържане на нормалния живот, предимно на отделни продукти, се влошава. Прищина включи в списъка на издирваните лица редица изтъкнати фигури от сръбската общност. Засилва се и присъствието на Косовските сили за сигурност в близост до населените със сърби райони“, заяви Захарова.
„Заедно с ултимативната платформа на косовския парламент, приета на 7 март, която просто прави безсмислен по-нататъшен диалог между Белград и Прищина, както и неотдавнашният опит за установяване на контрол над сръбската част на металургичния комбинат „Трепча“, косовските власти не правят нищо повече от това да пристягат обръча, методично да оказват натиск на сърбите в провинцията и да ги сплашат с духа на етническото прочистване“, изрази увереност руският дипломат.
Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация призова европейските структури за човешки права и експерти в областта на правата на човека да привлекат вниманието към ситуацията. „Международните сили за Косово са задължени да изпълнят мандата на Съвета за сигурност на ООН и да предотвратят насилието срещу косовските сърби", добави Захарова.
„Кризисната ситуация в северната част на Косово е резултат от дългогодишното отстъпление на Прищина пред външни куратори - САЩ и ЕС. Това обяснява прекомерните апетити на косовските албанци, тяхната непримирима линия в диалога с Белград. Радикалите в Прищина, които умишлено подкопават мира и сигурността в Косово, са източник на конфликти в Балканския регион като цяло", предупреди още Захарова.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Ако Тръмп свика среща, веднага ще отменим митата

Рамуш Харадинай: Ако Тръмп свика среща, веднага ще отменим митата

15 Март 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай увери, че правителството на най-младата държава на Балканите ще отмени незабавно 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната, ако има договор, според който Сърбия ще признае независимостта в края на процеса на диалога. Съответното той заяви в интервю за телевизия RTV Dukagjini, цитирано от прищинските средства за масова информация.
„Когато написах първото си писмо, в което обясних, че Косово не блокира процесите, казах, че ако президентът Доналд Тръмп покани страните на среща, ние незабавно ще отменим митата, защото ще знаем, че е сериозно и че ще има договор”, поясни Харадинай.
„Казвам и на американците, и на британците, че трябва да принудят Сърбия да спре да купува оръжие от Москва с парите от стоките, които продава в Косово, и че само в този случай ще преразгледаме позицията си относно митата", допълни още косовският премиер.
Харадинай също каза, че по-скоро ще се откаже от поста си, отколкото ще застраши отношенията на Косово със САЩ. Той припомни, че партньорите в управляващата коалиция в Прищина са свободни да напуснат правителството, ако не харесват политиката му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Окончателното споразумение между Сърбия и Косово не се очаква тази година

Zeri (Косово): Окончателното споразумение между Сърбия и Косово не се очаква тази година

15 Март 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Окончателното споразумение между Косово и Сърбия за нормализиране на двустранните отношения едва ли ще стане факт през настоящата година, констатира прищинският ежедневник Zeri във водеща статия.
Според редакцията, че държавният глава на Сърбия Александър Вучич не е готов за това. Припомня се, че и в двете балкански страни вероятно ще се проведат предсрочни парламентарни избори.
Вестникът цитира свои източници, които разкриват, че при последното посещение в Брюксел на косовската делегация е станало ясно, че е малко вероятно да бъде подписан договор между Белград и Прищина през тази година.
Окончателното споразумение се забавя заради 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово. Представители на двете страни не са провеждали срещи от няколко месеца насам, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В92 (Сърбия): „Логично е бъдеща сделка между Белград и Прищина да мине през ООН“

В92 (Сърбия): „Логично е бъдеща сделка между Белград и Прищина да мине през ООН“

15 Март 2019 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Белград. „Това е логична последователност от събития. Всичко, за което се съгласяваме, трябва да премине през някакъв чужд орган, за да получи международна легитимност, за да се провери какво сме постигнали“, каза сръбският външен министър и първи вицепремиер Ивица Дачич, съобщава белградското радио B92.
Дачич коментира шефа на ЕС по външната политика Федерика Могерини, като заяви, че тази седмица бъдещото споразумение между сърби и албанци ще трябва да бъде прието от Съвета за сигурност на ООН.
Дачич обясни, че това предполага, че „всички членове са съгласни“.
„Изглежда, че Америка се интересува от участие, но заедно с Русия. Америка винаги пита какво мисли Русия и обратното. Болтън ме попита какво мисли Русия, Лавров ми каза, че по-късно ще попита Путин в Москва същото“, обясни Дачич.
Министърът също така твърди, че този „импулс“ трябва да се използва, т.е. че това е идеален момент за стабилизиране на ситуацията в региона.
Говорейки за „настроението на Америка“, той каза, че САЩ „никога не участват в нещо, от което не могат да извлекат някакъв плюс“.
„От друга страна, всички бързат, без Америка нищо не може да бъде решено и в момента си има вътрешни проблеми", каза Дачич, добавяйки, че сегашната администрация е „по-благоприятна за нас, но едва ли ще успеем да решим проблема преди изборите в САЩ“.
Според министърът, Прищина ще търси начини да реагира, да премахне митата, без да „губи лицето си“.
Дачич също така коментира скорошно изявление на Хашим Тачи, че демаркирането може да се случи само „през трупа му“.
„Той първо ще подкрепи коригирането на границите, защото иска да вземе Прешево, Буяновац и Медведя“, добави Дачич

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Трима топ делегати дойдоха и си отидоха от Прищина, но митата остават в сила

Zeri (Косово): Трима топ делегати дойдоха и си отидоха от Прищина, но митата остават в сила

14 Март 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия на първа страница водещият прищински ежедневник Zeri отбелязва поредицата от посещения в последните дни на официални лица на САЩ, Великобритания и Германия в най-младата държава на Балканите. Общият им призив към косовските власти бе да премахнат 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната. Министър-председателят Рамуш Харадинай обаче отхвърли молбата им и „остана самотен лидер в битката за запазване на действащите тарифи”, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EADaily: Държавният департамент на САЩ: Сърбия и Косово трябва да се признаят взаимно

EADaily: Държавният департамент на САЩ: Сърбия и Косово трябва да се признаят взаимно

12 Март 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Взаимното признаване на Косово и Сърбия е ключов компонент във всеобхватното споразумение между Белград и Прищина. Това заяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, предава руската агенция EADaily.
„Ние вярваме, че Косово е изправено пред решителна стъпка и, че се движи към по-справедливо и процъфтяващо бъдеще. Всеобхватно споразумение между Сърбия и Косово, което е от полза и за двете страни, е начин да се постигне това бъдеще, където взаимното признаване играе ключова роля“, заяви Хейл пред агенция „Бета“ след среща с „премиера“ на Косово Рамуш Харадинай, „президента“ Хашим Тачи и „председателят на парламента“ Кадри Весели на 9 март.
Според Хейл Съединените щати не се придържат към каквато и да е конкретна позиция относно това какъв трябва да бъде резултатът от диалога между Белград и Прищина. Този резултат ще бъде определен от „народите на двете страни“ чрез техните лидери и „други демократични средства“, каза представителят на Държавния департамент.
Той отказа да отговори на въпроса дали САЩ подкрепят т. нар. демаркация или размяна на територии. „Не искам да коментирам слуховете, ясно е, че двете страни трябва да постигнат споразумение за това, което е необходимо за нормализиране на отношенията и взаимното признаване, което е полезно и за двете страни. Това споразумение ще бъде подкрепено от САЩ“, отбеляза представителят на Държавния департамент на САЩ.
По-рано, на 7 март, „парламентът“ на сепаратистко Косово прие платформа за преговори с Белград, която сръбското ръководство разглежда като доказателство, че Прищина „не иска да продължава диалога“. Платформата съдържа 11 принципа, въз основа на които представители на албанските сепаратисти ще водят диалог с Белград за „пълната нормализация на отношенията“. Наред с другото, тя предвижда взаимно признаване на сепаратисткото Косово и Сърбия в рамките на съществуващите граници, както и отмяната на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
Документът, приет от „косовския парламент“, гласи, че политически приоритет е създаването на условия за членство на сепаратисткото образувание в Съвета на Европа, ЕС и ООН. От Сърбия се изисква да спре всички действия за отмяна на признаването на независимостта на Косово от чужди държави и да предотврати влизането му в международни организации. В платформата ЕС и САЩ са посочени като гаранти на споразумението, постигнато между Белград и Прищина.
Документът предвижда също създаването на съд, който да разглежда „сръбските престъпления в Косово”. Природните ресурси на Косово, включително язовир Газивода, където е разположена едноименната водноелектрическа централа и минният завод „Трепча“, трябва да бъдат част от суверенната територия на Република Косово.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия няма да се съгласи с ултиматума на Прищина и неговите „западни куратори“. Според Вучич, Европейският съюз го е измамил, като обеща, че платформата, приета от косовския „парламент“, дори няма да стане част от дневния ред. Както заяви президентът на Сърбия, върховният представител на ЕС Федерика Могерини преди шест месеца заяви, че приемането на такава платформа ще бъде катастрофа за Сърбия и за Балканите.
Както съобщава EADaily, за Прищина признаването на независимостта й от Белград е единственият възможен изход от преговорите за „нормализиране на отношенията“, които се провеждат чрез посредничеството на Европейския съюз. В същото време, „президентът“ на сепаратисткото Косово Хашим Тачи по-рано представи идеята за „корекция на границите“, която предполага присъединяването на три общини от южна Централна Сърбия към Косово (Прешево, Медведа и Буяновац). Междувременно „премиерът“ Рамуш Харадинай настоява да се потвърдят границите на Косово, в които то съществува като автономна провинция на Сърбия.
Сръбският президент Александър Вучич настоява за компромисно решение, което според него може да бъде разграничението на Косово. Въпреки че самият Вучич не е уточнил какво точно трябва да означава това „разграничение“, тази идея се обсъжда в медиите като един вид размяна на територии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовската опозиция: Няма да сваляме правителството на Харадинай с помощта на гласовете на сърбите

Косовската опозиция: Няма да сваляме правителството на Харадинай с помощта на гласовете на сърбите

11 Март 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Албанските опозиционни партии в косовкия парламент – „Демократическият съюз на Косово“ (ДСК), Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие) и „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), не приемат предложението на партията на косовските сърби, „Сръбска листа“, да съберат 61 гласа и да свалят правителството на премиера Рамуш Храдинай, предава македонският информационен портал „А1 Он“.
Както съобщава кореспондентът на МИА от Прищина, депутатът от Движение „Самоопределение“ Реджеп Селими е заявил пред вестник „Зери“, че неговата партия няма да приеме под никаква форма да сваля правителството чрез Белград.
„С оглед на това, че правителството бе формирано с помощта на „Сръбска листа“, т.е. с благословия от Белград, ние няма да сваляме това правителство чрез тази партия, а само чрез косовската опозиция. Нито разчитаме на гласовете на „Сръбска листа“, нито смятаме да им ги искаме за сваляне на правителството. Властта трябва да падне, избори трябва да има, и то колкото може по-скоро, но не затова, че Сърбия го иска, а защото това искат гражданите на Косово“, заяви Селими.
Във връзка с призива на партията на косовските сърби за сваляне на коалиционното правителство на Харадинай, лидерът на парламетнарната група на ЛДК Абдула Хоти заяви пред прищинския вестник, че неговата партия не смята да приема никакви условия.
„ЛДК ще поиска вот на доверие към правителството в момента, когато бъдат осигурени 61 гласа в парламента на Косово. Междувременно, ние няма да приемем никакви условия от никого“, заяви Хоти.
Заместник-председателят и народен представител от „Сръбска листа“ Игор Симич заяви в неделя пред белградски медии, че партията оставя на разположение на косовската опозиция гласовете на своите 10 депутати за смяна на настоящото правителство.
„Сръбска листа“ е част от коалиционното правителство на Косово, но след въвеждането на 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина от Харадинай през миналия октомври, тя действа като опозиция в косовския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Опозицията в Прищина не прие предложението на „Сръбска листа“: „Няма да сваляме правителството на Харинай чрез Белград"

A1 On (Македония): Опозицията в Прищина не прие предложението на „Сръбска листа“: „Няма да сваляме правителството на Харинай чрез Белград"

11 Март 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозицията в Прищина – „Демократичен съюз на Косово“ и „Самоопределение“ не приеха предложението на партията на етническите сърби в страната – „Сръбска листа“, за осигуряване на 61 гласа „за“ свалянето на правителството на премиера Рамуш Харадинай, предава македонската електронна медия A1 On.
Депутатът от „Самоопределение“ Реджеп Семили увери пред местни медии, че неговата партия не приема в никакъв случай предложението „да свали правителството през Белград“.
„Независимо от факта, че правителството е сформирано с помощта на „Сръбска листа“, т.е. с благословия от Белград, ние няма да свалим кабинета чрез тази партия, а чрез косовската опозиция. Не разчитаме на гласовете на нейните депутати, нито ги търсим за сваляне на правителството. То трябва да падне, изборите трябва да бъдат проведени възможно най-скоро, но не защото Сърбия иска това, а защото гражданите на Косово го искат“, коментира Селими.
Що се отнася до призива на „Сръбска листа“ за смяна на правителството на Харадинай, ръководителят на парламентарната група на „Демократичен съюз на Косово“ Авдулах Хоти заяви, че партията му не приема никакви условия.
„Демократичен съюз на Косово“ ще обработи искане за гласуване на недоверие към правителството в момента, в който си осигури 61 гласа в парламента. Въпреки това, ние не приемаме никакъв вид кондициониране от никого“, подчерта Хоти.
Вицепредседателят и депутат от „Сръбска листа“ Игор Симич, заяви по-рано пред белградските медии, че неговата партия е предоставила на косовската опозиция гласовете на десетте си депутати за отстраняване от власт на сегашното правителство.
„Сръбска листа“ е част от правителството на Рамуш Харадинай, но след въвеждането на 100-процентови мита върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина през ноември миналата година премина в опозиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): След посещението в Прищина – съветници на Ангела Меркел отпътуват за Белград

„Макфакс“ (Македония): След посещението в Прищина – съветници на Ангела Меркел отпътуват за Белград

11 Март 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белрад. Двама топ съветници на германския канцлер Ангела Меркел пристигат на посещение в Косово, след което ще отпътуват и за Белград за среща с държавния глава Александър Вучич, пояснява македонската информационна агенция „Макфакс“.
Става въпрос за съветника по външна политика Ян Хекер и Матиас Лютенберг, ръководител на Отдела за Източна и Югоизточна Европа на Канцеларията за Косово. В Прищина те ще разговарят с президента Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай.
Очаква се посещението на двамата германски служители да бъде критично в дебата за това дали да бъде премахнати или временно спрени 100-процентовите мита за вноса на сръбски стоки, наложен от правителството в Прищина през ноември миналата година, както и за продължаването на диалог с Белград.
Агенцията подчертава, че Вучич се радва на добри отношения с канцлера на Германия, но все още няма официална информация от неговата пресслужба за планираната среща с нейните съветници.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Вече година Косово не е получило нито едно ново признание на независимостта си

Zeri (Косово): Вече година Косово не е получило нито едно ново признание на независимостта си

11 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия на първа страница прищинският ежедневник Zeri отбелязва, че вече година Косово не е получило признание на независимостта си от нови държави. Междувременно Сърбия непрекъснато обявява, че страните оттеглят признанията си за държавността на Косово. Представители на опозицията и политически коментатори в Прищина твърдят, че дипломацията на Косово е много слаба и неорганизирана, докато Министерството на външните работи очаква 19 нови признания тази година. Документът цитира заместник-министъра на външните работи на Косово Рейхан Вуники, който казва, че се работи интензивно за осигуряване на нови признания. „Но ние сме изправени пред проблеми и пречки в резултат на агресивното лобиране на Сърбия срещу Косово... Дипломацията на Косово и външният министър Беджет Пацоли лобират повече от всякога в страните".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Русия ще подкрепи единствено споразумение, което осакатява Косово, твърди бивш съветник в Държавния департамент на САЩ

Zeri (Косово): Русия ще подкрепи единствено споразумение, което осакатява Косово, твърди бивш съветник в Държавния департамент на САЩ

11 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на прищинския ежедневник Zeri цитира Дейвид Филипс, бивш съветник в Държавния департамент на САЩ, според когото Русия ще се противопостави на всяко споразумение между Косово и Сърбия, с изключение на такова, което би „осакатило“ най-младата държава на Балканите.
Филипс твърди, че „подкрепата за идеята за разделянето на Косово отговаря на стратегическите цели на Русия, защото ще подтикне разделението в косовското общество, което може да доведе до насилие и дискредитиране на косовския проект".
„Президентът Тачи беше измамен от Вучич и Путин, за да повярва, че е възможен вариант за коригиране на границите. Това не е решението. Корекцията на границите ще отслаби Косово и ще създаде разцепления в косовското общество”, предупреди американският дипломат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Водещи съветници на Ангела Меркел пристигат на посещение в Косово

Gazeta Express (Косово): Водещи съветници на Ангела Меркел пристигат на посещение в Косово

11 Март 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двама топ съветници на германския канцлер Ангела Меркел пристигат на посещение в Косово, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Става въпрос за съветника по външна политика Ян Хекер и Матиас Лютенберг, ръководител на Отдела за Източна и Югоизточна Европа на Канцеларията на Косово. „Те ще дойдат в Прищина на 11 март, за да се срещнат с президента Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай", разкри по-рано източник на изданието.
Очаква се посещението на двамата германски служители да бъде критично в дебата за това дали да бъде премахнати или временно спрени 100-процентовите мита за вноса на сръбски стоки, наложен от правителството в Прищина през ноември миналата година, както и за продължаването на диалог с Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Идеята за промяна на границите на Косово не е мъртва

Koha Ditore (Косово): Идеята за промяна на границите на Косово не е мъртва

11 Март 2019 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Идеята за промяна на границите на Косово като опция, която може да бъде включена в споразумение, постигнато в резултат на водения под егидата на Европейския съюз диалог за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, не е мъртва, въпреки че множество дипломати признават, че е опасна и нежелателна, коментират в редакцията на електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
Изглежда, че не само първоначалните поддръжници на тази идея - президентите на Косово и на Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, но и Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини и нейните сътрудници, участвали в диалога, както и комисарят по разширяването Йоханес Хан, не предвиждат силна съпротива срещу предложението – не само в Косово, но и в самата Общност.
От редакцията подчертават, че европейски дипломати, говорили за изданието през последните дни, са изразили увереност, че непопулярната идея за корекция на границите е издигната в опит да се помогне на Вучич страната му да не изглежда като губеща в преговорите. Така по-лено би могло да се стигне до признаване на Косово, обяснява вестникът.
Всички от ЕС, подкрепили идеята тази идея, нямат голям опит с Балканите. Те са на мнение, че Тачи и Вучич ще получат подкрепата на гражданите си „без много проблеми“. Сметките им обаче не са верни, уверени са от редакцията на прищинския ежедневник.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косовските сърби обмислят оттегляне от всички институции

Gazeta Express: Косовските сърби обмислят оттегляне от всички институции

10 Март 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Игор Симич, заместник-ръководител на "Сръбска листа", политическа организация, която представлява сърбите в Косово, заяви, че неговата партия ще се координира с Белград и ще реши дали да се оттегли от всички институции на Косово, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
Симич направи изявленията си в интервю за сръбската обществена телевизия (РТС), като добави, че ще се консултират с Белград. Според Симич властите в Прищина са взели много решения, които са засегнали живота на сърбите в Косово, споменавайки арести, нападения срещу сръбски бежанци и митата, който правителството на Косово въведе върху всички сръбски продукти миналата година. Симич също критикува платформата за диалог със Сърбия, която беше одобрена от парламента на Косово, като заяви, че този документ е последен удар върху продължаването на диалога между Прищина и Белград с посредничеството на ЕС. „Приемането на платформата прави диалога безсмислен. Това е опит да се поеме контрол над икономическия потенциал и изпраща ясно послание към косовските сърби. Затова искаме оттегляне от институциите, заради тези безсмислени действия, които правят живота ни труден,“ каза Симич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дейвид Хейл: Най-важното в диалога между Сърбия и Косово е взаимното признаване

Дейвид Хейл: Най-важното в диалога между Сърбия и Косово е взаимното признаване

10 Март 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Най-важното в диалога между Сърбия и Косово е взаимното признаване, заяви американският държавен секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който в събота посети Косово,цитира думите му базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
Той призова косовските политически лидери да говорят с един глас, добавяйки, че единството засилва позицията на Прищина в диалог със Сърбия. В съвместно интервю с три косовски медии Хейл заяви, че ангажиментът на САЩ към Косово не се е променил. Високопоставеният дипломат не коментира дали САЩ ще подкрепят решения, включващи промяна на границите по етнически признак.
Посещението на Хейл бе на фона на дебата в Косово дали да се премахнат митата за сръбски стоки, както е поискано от САЩ и спекулациите на медиите, че Вашингтон обмисля оттеглянето на войските си от Косово и въвеждането на други санкции поради съпротивата на косовското правителство към искането на САЩ. Но в интервюто си Хейл беше много внимателен и далеч от спекулациите, съобщени от медиите миналата седмица. Хейл не е заявил, че американските войски ще се изтеглят от Косово. Той не зае твърда позиция дори по въпроса с митата. Говорейки за окончателното споразумение, като резултат от диалога между Косово и Сърбия, Хейл каза, че същността на диалога е взаимното признаване между Косово и Сърбия. В интервюто той даде краен срок за постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия. Медиите спекулират, че САЩ искат от Прищина и Белград да постигнат правно обвързващо споразумение до края на тази година. "Косово и Сърбия трябва да постигнат споразумение, което трябва да допринесе за стабилността в региона", каза Хейл. "Досега страните искаха да покажат силата си, сега е време да покажат мъдрост", каза Хейл. Той не обвини нито Косово, нито Сърбия за блокирането на процеса на диалог, добавяйки, че САЩ и ЕС са съгласни по повечето теми, свързани с този въпрос.
Когато бе помолен да коментира коригирането на границите или обмена на територии между Косово и Сърбия, Хейл каза, че Косово и Сърбия трябва да вземат решение по този въпрос. "Ние не сме страна в този процес," каза той, добавяйки обаче, че САЩ ще подкрепят споразумение, постигнато от двете страни, като не споменават "червени линии". Когато говорим за отношенията на Косово със САЩ, Хейл каза: "Американският ангажимент към Косово остава непроменен“
На 8 март Дейвид Хейл посети Сърбия и проведе разговори със сръбското държавно ръководство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Косово е готово да обсъди свободна търговия със Сърбия

Рамуш Харадинай: Косово е готово да обсъди свободна търговия със Сърбия

10 Март 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Косово е готово да обсъди свободна търговия със Сърбия.“ Заяви косовският премиер Рамуш Хардинай след срещата с заместник-държания секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл, пише англоезичното издание на базирания в Прищина вестник Gazeta Express.
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай каза, че са обсъдили с американския дипломат необходимостта от диалог между Косово и Сърбия.
Американският пратеник Дейвид Хейл се срещна с президента Хашим Тачи, председателя на парламента Кадри Весели и премиера Рамуш Харадинай. След срещата Харадинай в пост в социалната мрежа „Фейсбук“ заяви, че е казал на Хейл, че Косово е готово да продължи диалога със Сърбия. "Потвърдих, че сме готови за диалог и призоваваме Сърбия да се върне на масата за преговори, за да обсъдим всички открити въпроси, включително свободната търговия и да постигнем споразумение, което да доведе до признаване на настоящите граници", пише Харадинай в социалната мрежа.
Харадинай в публикацията не спомена въпроса за митата, които бяха въведени от правителството на Косово върху целия внос на Сърбия и Босна и Херцеговина. Посещението на Хейл в Косово беше широко коментирано като опит на висш официален представител на САЩ да убеди Прищина да отмени митата за сръбските стоки, така че диалогът със Сърбия да може да се възобнови. Харадинай се противопоставя на искането на САЩ за суспендиране на митата, заявявайки, че те ще бъдат отменени едва след като Сърбия признае независимостта на Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Тачи след срещата с Хейл: Косово е готово за диалог със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Тачи след срещата с Хейл: Косово е готово за диалог със Сърбия

9 Март 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Тачи заяви, че по време на съвместна среща на американския пратеник Хейл с косовските лидери, включително председателя на парламента Кадри Весели и премиера Рамуш Харадинай, беше обсъдено текущото политическо развитие в Косово и Западните Балкани, както и сътрудничеството между Косово и САЩ, съобщава в. Gazeta Express. „Обсъдихме текущото развитие на Западните Балкани, като се фокусирахме върху продължаването на диалога между Косово и Сърбия в този нов импулс, като шанс за постигане на окончателно цялостно споразумение, което би решило всички открити въпроси между нашите страни. Затова, правно обвързващо споразумение, което ще донесе взаимно признаване и ще предостави на Косово място в Организацията на обединените нации, също ще ни позволи да преодолеем положението на непрекъсната враждебност и да допринесем за мира, нормалността и сътрудничеството между нашите страни“, написа Тачи във Facebook.
„Несъгласно с условията на Белград, Косово потвърждава обещанието си, че остава ангажирано за всеобхватен и прозрачен диалог. Ето защо, парламентът на Косово одобри платформата за диалог“, написа Тачи. „Изказахме благодарност за писмата на президента на САЩ Доналд Тръмп и неговата подкрепа за постигането на споразумение, което да балансира интересите на двете страни като независими и суверенни. Но, също така изразихме своята позиция, че статуквото и замразената конфликтна ситуация са неприемливи“, пише Тачи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Русия е готова да предизвика неприятности на Балканите

Zeri (Косово): Русия е готова да предизвика неприятности на Балканите

4 Март 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия, публикувана на първа страница, прищинският ежедневник Zeri пише, че Русия инвестира много на Балканите, за да предотврати присъединяването на страните от региона в Европейския съюз и НАТО.
От редакцията привеждат думите на американски експерти, според които Русия се стреми да провокира насилствена конфронтация между Косово и Сърбия.
Според експерта по външната политика Дейвид Филипс Русия се стреми да разшири своето „злокачествено" влияние на Балканите. „Русия продаде оръжия на Сърбия, включително изтребители МиГ и бронирани превозни средства. Тя иска да провокира насилствена конфронтация между Сърбия и Косово, за да дискредитира косовския проект и да включи САЩ и НАТО в регионалните спорове. Руският влак в Митровица беше ожесточена провокация“, коментира Филипс, като същевременно допълва, че както Москва, така и Белград се опитват да подкопаят усилията на Косово за получаване на международно признание.
В същото време американският професор по международни отношения Алън Бен-Мейр заяви за вестника, че Сърбия е най-чувствителната страна на Балканите, що се отнася до руското влияние. Съгласно думите му, регионът остава стратегически интерес за Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Според „Сръбска листа“ армията на Косово иска да нахлуе на север и да прогони сърбите

Koha Ditore (Косово): Според „Сръбска листа“ армията на Косово иска да нахлуе на север и да прогони сърбите

4 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Партията „Сръбска листа“ коментира изявленията на премиера на Косово Рамуш Харадинай от уикенда, съгласно които армията на най-младата държава на Балканите ще бъде изпратена на север в случай на заплаха от силите на Белград, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Представители на партията призоваха международната общност да реагира и „осъди използването на оръжия и заплахи срещу нашите хора в Северно Косово".
„Надяваме се, че след тези изявления международната общност ще разбере, че очевидната цел на създаването на косовска армия е да нападне Севера и да изгони сърбите от страната", се казва в изявление на „Сръбска листа“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: САЩ изпращат специален посланик в Косово за съживяване на диалога със Сърбия

Gazeta Express: САЩ изпращат специален посланик в Косово за съживяване на диалога със Сърбия

4 Март 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ изпращат специален посланик в Косово, натоварян със задачата да съживи блокирания диалог за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Високопоставеният служител на Държавния департамент на САЩ Дейвид Хейл ще посети Косово в периода 8-9 март, за да се срещне с лидерите на най-младата държава на Балканите, потвърдиха от американското посолство в Прищина. Хейл, който е заместник държавен секретар по политическите въпроси, пристига в страната в момент, в който воденият под егидата на Европейския съюз диалог между Белград и Прищина е в застой. Чрез изпращането му САЩ се надяват да дадат нов импулс на преговорите между двете съседни страни. От редакцията припомнят, че няколко дни по-рано двама представители на САЩ от кръговете по националната сигурност бяха на посещение в Прищина, в рамките на което призоваха косовските лидери да подновят диалога със Сърбия.
Посолството на САЩ в Косово потвърди пред изданието, че се очаква Дейвид Хейл да посети Косово след броени дни. „Държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл планира да посети Прищина на 8 и 9 март. Той ще се срещне с различни държавни ръководители", уточниха от дипломатическата мисия на САЩ в страната.
Американският президент Доналд Тръмп назначи Дейвид Хейл за заместник държавен секретар по политическите въпроси на 30 август 2018 г. Той е служил като американски пратеник в Пакистан, Ливан, а също и като специален пратеник за мирните преговори в Близкия изток.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Стефанович предупреждава Харадинай

ТАНЮГ: Стефанович предупреждава Харадинай

3 Март 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович в събота предупреди Рамуш Харадинай да не мисли за никакви насилствени действия срещу сърбите в Косово, защото Сърбия знае как да реагира, предава белградската телеграфна агенция ТАНЮГ.
„От заканите на Рамуш Харадинай не се страхува нито президентът на Сърбия, Александър Вучич, нито някой от нас. Моето послание към него е да не мисли за насилие, нито за обидни действия срещу сърбите в Косово и Метохия, защото ние знаем как да отговорим", е обявил Стефанович.

Харадинай: Ако границата е застрашена, армията ще отиде на север
Министър-председателят Рамуш Харадинай заяви в събота, че армията ще отиде и на северната косовска граница, ако се окаже, че "и границите, и територията на Косово са изложени на риск."
Това той е заявил в Дечани в отговор на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че сърбите в северната част са изложени на риск от албанските институции.

Тачи не коментира изявлението на Харадинай
Хашим Тачи не е коментирал изявлението на Рамуш Харадинай, но подчерта, че няма друг начин да се реши проблема освен като се изпълнят условията на САЩ.
Това Тачи е обявил, докато е бил на посещение в Призрен, където е посетил търговския център на града.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Западните медии изиграха ключова роля в решението за бомбандировки  в Югославия през 1999

Мария Захарова: Западните медии изиграха ключова роля в решението за бомбандировки в Югославия през 1999

2 Март 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Москва. „Западните медии изиграха ключова роля в решението за бомбандировки в Югославия през 1999“, заяви официалният представител на руското външно министерство, цитирана от сръбското радио B 92.
Според Захарова тогава е имало истерична кампания в западните медии, продължила месеци наред, която се била фокусирала върху предполагаемото масово потискане на (косовските) албанци – без да съобщава за терористичните действия на "косовските бойци" и техните престъпления, включително отвличането на хора за целите на незаконния трафик на органи. "
"Никой трилър не може да се сравни с ужасите, които са се случвали в тези области", каза Захарова.
Тя добави, че (заявената) причина за бомбардировката е "убийството на цивилни в Рачак, нещо, за което се говори във всяко западно медийно издание, и всички структури на НАТО и ЕС, въпреки че в последствие се е оказало, че изобщо не са цивилни , а косовски бойци (членове на Армията за освобождение на Косово (АОК)) облечени (в цивилни дрехи). "
"Резултатът от тази пропагандна кампания е въоръжена агресия срещу европейска държава (Сърбия) и фактическо отчуждаване на част от нейната територия (Косово и Метохия) чрез използване на военна сила. През 1999 г. НАТО погреба международно право в Европа, - подчерта Захарова, цитирана от сръбското радио.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Чакат подходящ момент за атака на Северно Косово

Александър Вучич: Чакат подходящ момент за атака на Северно Косово

2 Март 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Прищина обвинява заместник-председателя на „Сръбска листа“ Милан Радоич, защото иска да отслаби сръбската отбрана в Северно Косово.
Пред държавната телевизия сръбският президент, коментирайки изявлението на косовския президент Хашим Тачи, че е експулсирал Радоич, каза, че в Прищина са знаели, че той е една от ключовите фигури в тази област и сега чакат благоприятен момент за нападение на Северно Косово.
Той каза, че е удовлетворен, че Сърбия не се ангажира с провокации от страна на агенти.
Вучич каза, че един от водещите хора в западна разузнавателна служба му е казал, че имало опит да се инсценира с открити лъжи, че Радоич е убиец.
"Все още нямаме червена бюлетина, нито да разберем какво се е случило", каза Вучич.
Той каза, че това, което се случи през последните няколко дни в Прищина, Тирана, в света, но и в Белград, показа колко е правилно, че Сърбия е много далеч от сделка с Прищина.
Вучич смята, че излизането на сърбите от косовските институции ще бъде крайната мярка, защото в този случай Прищина няма да бъде единствената отговорна страна за проваления диалог в очите на международната общност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): САЩ изпращат специален пратеник в Косово

„Нова ТВ“ (Македония): САЩ изпращат специален пратеник в Косово

2 Март 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. Помощник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл ще посети Косово на 8 и 9 март, когато ще се срещне с лидерите на страната, потвърди посолството на САЩ в Прищина, цитирано от македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
Хейл, който заема третия по ранг пост в Държавния департамент, ще пристигне в Прищина в момент, когато диалогът с Белград е спрян. Според медиите в Прищина Съединените щати се опитват да придвижат напред преговорите между Косово и Сърбия в Брюксел под егидата на ЕС.
Американският президент Доналд Тръмп назначи Хейл на този пост на 30 август миналата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Хашим Тачи причини голяма вреда на Косово

Рамуш Харадинай: Хашим Тачи причини голяма вреда на Косово

1 Март 2019 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът Рамуш Харадинай каза във вторник, че президентът на Косово Хашим Тачи е причинил голяма вреда на Косово с позицията си, че демаркацията трябва да бъде част от диалога с Белград и отново подчерта, че е готов да обмисли премахването на митата при настоящите условия, цитира думите му македонското електронно издание “Плюс Инфо“
"С идеята си за разделяне и коригиране на границите президентът нанесе щети на напредъка на страната и затова стигнахме до ситуацията, в която се намираме днес," каза косовският премиер.
Харадинай заяви пред репортери, които поискаха коментар за изявлението на Тачи, че по думите му Харадинай отхвърли идеята за организиране на международна конференция за Косово.
Той уточни, че международната конференция за Косово, предложена от Тачи, ще включи Русия в диалог, който, според него, е неприемливо.
Харадинай каза също, че може да обмисли премахване на 100-процентното мито върху вноса на стоки от Сърбия и БиХ, ако Белград и Прищина се договорят за окончателно споразумение за нормализиране на отношенията, за да се гарантира неизменността на границите и общността на сръбските общини да няма правомощия в изпълнителната власт.
Той смята, че Прищина е по-добре да бъде упорита, дори с цената на последствията от отколкото да бъде подписано споразумение, което, както каза той, би било несправедливо за Косово.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Подялба на Косово „никога няма да бъде позволена“

Хашим Тачи: Подялба на Косово „никога няма да бъде позволена“

1 Март 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че разделението и обмена на територия в Косово може да се случи „само през трупа му“ и за това говорят хората, които са помагали на Слободан Милошевич.
"Обменът на територии никога няма да бъде възможен, териториалният обмен е договор и никога няма да бъде допуснат, а разделението на Косово може да се случи само „през трупа ми“ - каза Тачи на срещата на албанската диаспора в Тирана.
Тачи подчерта, че "никой не може да раздели „Трепча“, Митровица и язовира „Газивода“, нито да вземе един сантиметър от територията на Косово".
"За разделението на Косово се говори от онези, които помагаха на Слободан Милошевич," каза Тачи, добавяйки, че никой не може да отрече, че присъединяването към Косово на Прешевската долина - трите общини с албанско мнозинство в южната част на Сърбия – Прешево, Медведжа и Буяновац няма да засегне целостта на Република Косово.
Тачи също отхвърли всякаква идея на формиране на "Балкански съюз", защото, както той каза, това нарушава "територията на Република Косово".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Косовският въпрос може да бъде решен от Сърбия и Албания

Ивица Дачич: Косовският въпрос може да бъде решен от Сърбия и Албания

1 Март 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на западната ни съседка Ивица Дачич заяви, че от гледна точка на международното право, споразумение между Сърбия и Албания ще бъде „по-чисто“ от признаването на едностранните решения на Прищина, съобщава Gazeta Express.
Първият дипломат на Белград добави, че двете страни могат да решат косовския въпрос с „компромис и по взаимно приемлив начин".
Дачич говори за регионалното сътрудничество между Сърбия и Албания на пресконференция, като в рамките й подчерта, че отношенията между сърбите и албанците трябва да бъдат решени в сътрудничество с Република Албания. Съгласно думите му, постигнатото по този начин решение ще бъде „по-чисто по отношение международно право".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): В Германия няма единство по отношение на демаркацията между Белград и Прищина

„Политика“ (Сърбия): В Германия няма единство по отношение на демаркацията между Белград и Прищина

1 Март 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Белград/Берлин. В Германия няма единство по отношение на демаркацията между Белград и Прищина, коментират в редакцията на електронното издание на водещия сръбски ежедневник „Политика“.
Ако двете съседни страни се споразумеят за промяна на границите, международната общност ще трябва да приеме решението им, подчерта говорителят на парламентарната група на Християндемократическия съюз (ХДС) Флориан Хан, като същевременно отбелязва, че демаркацията следва да бъде обсъдена с повишена доза внимание. „Лично аз съм на мнение, че когато две суверенни държави се съгласят да променят общата си граница и да поемат отговорност за нея, международната общност трябва да се съобрази“, коментира Хан. Същевременно той подчерта, че официален Берлин ще настоява в споразумението между Белград и Прищина да бъде заложено „взаимно признаване на суверенитета“.
Флориан Файербенд, експерт от Фондация „Конрад Аденауер“, е на мнение, че решението на Прищина да въведе 100-процентови мита за вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина е в контраст с Берлинския процес, Централноевропейското споразумение за свободна търговия и духа на нормализирането на отношенията с Белград. Съгласно думите му, той е в състояние да разбере гнева на косовското правителство по отношение на сръбската външна политика, т.е. да предотврати членството на Интерпол и да работи за оттегляне на признаването на независимостта на страната, но налагането на подобни такси за вноса са прекомерни.
Голяма част от постигнатото в областта на сътрудничеството по линията Белград-Прищина сега, казва германският експерт, „страда". „От търговското ембарго - което също се отнася до търговията със стоки с Босна и Херцеговина - в крайна сметка беше засегнато от населението на Косово и икономиката", подчерта Файебранд.
„И политическите фондации могат да играят роля в този процес и те вече го правят - като търсят неофициален политически диалог... Защото в крайна сметка трябва да има решение, прието от двете нации. И населението на Косово, и Сърбия трябва да бъдат подготвени за това. Това включва признаване на някои болезнени факти”, коментира Файербенд, референт за Югоизточна Европа и Западните Балкани на германската фондация.
Той предупреди, че нова промяна на границите на Балканите е „игра с огъня“, особено ако тя се основава на етническа принадлежност. „Бляновете за големи етнически империи - Велика Албания, Велика Сърбия или Велика Хърватия през XXI би трябвало да са част от миналото. През 90-те години на миналия век именно на Западните Балкани разбраха до какви нещастия може да доведат тези мечти“, припомни германският експерт.
Американският посланик в Прищина Филип Коснет е уверен, че с течение на времето големите врагове могат да се превърнат в приятели. „Това може да бъде постигнато, когато те откровено говорят за миналото, като се съсредоточат върху напредъка, постигнат от сътрудничеството в бъдеще", подчерта дипломатът на Вашингтон в профила си в социалната мрежа „Туитър“, коментирайки отношенията между Белград и Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беджет Пацоли към президента на Сърбия: Съберете сили и признайте независимостта на Косово

Беджет Пацоли към президента на Сърбия: Съберете сили и признайте независимостта на Косово

1 Март 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Паджоли призова държавния глава на Сърбия Александър Вучич са събере кураж и да признае независимостта на най-младата държава на Балканите, предава македонската електронна медия A1 On, като пояснява, че съответният апел прищинският политик е отправил чрез пост в социалната мрежа „Фейсбук“.
Независимостта на Косово е реалност, която Сърбия трябва да приеме, се казва още в поста на Пацоли. „Сърбия имаше много лидери, които знаеха, че историята е приписвала на Косово атрибути на държавност в международен план, но никой от тях не е имал смелостта да признае публично този факт. Желая ви да бъдете първият президент на Сърбия, събрал смелостта да се изправи пред истината, признаването на Република Косово, и който не бяга от тази истина с импровизирани срещи като последната, която сте имали с някои косовски сърби. Допринесете за мира на господин президент на Сърбия“, написа Пацоли до Вучич.
В съобщението, озаглавено „Писмо с добра воля“, Пацоли пише, че „Косово е страна, която се основава на свободата, демокрацията и благосъстоянието" и че „сърбите в Косово живеят в сигурна среда и в съответствие с правния и институционалния ред".
„Отричането на фактите от Ваша страна е грях, призивът към сърбите да се откажат от това също е грях и страдание. Време е Сърбия да позволи на сърбите да живеят живота си без намесата (на Белград), пише още Пацоли.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Митата подкопават партньорството между САЩ и Косово, предупредиха от американското посолството в Прищина

Gazeta Express: Митата подкопават партньорството между САЩ и Косово, предупредиха от американското посолството в Прищина

1 Март 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. След посещението на заместник-старшия директор на Съвета за национална сигурност за Европа Джон Ерат и директорът по европейските въпроси на Брад Бъркли посолството на САЩ в Косово разпространи прессъобщение с предупреждение, че митата за внос на сръбски стоки в най-младата държава на Балканите подкопава партньорството й с Вашингтон, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
От американската дипломатическа мисия припомниха позицията на САЩ по въпроса, а именно – премахването на митата са ключови за продължаване на диалога за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
От редакцията припомнят, че по-рано тази седмица служители от американските служби са национална сигурност се срещнаха с президента на Косово Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай след посещението си в Белград и срещите със сръбските правителствени ръководители. В прессъобщението от посолството на САЩ се допълва, че гостите са подчертали спешността за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията между Косово Сърбия. Съответното е от стратегически интерес и за двете държави, се казва още в текста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Енвер Ходжай: Отношенията между Прищина и САЩ са на най-ниското ниво досега

Енвер Ходжай: Отношенията между Прищина и САЩ са на най-ниското ниво досега

28 Февруари 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово и член на държавната делегация за преговори със Сърбия Енвер Ходжай изрази днес тревогата си за това, че според него, в момента е "най-ниското ниво на отношения" между Косово и САЩ, предава думите скопският телевизионен канал 1 TV.
Ходжай в изявление в социалната мрежа „Фейсбук“ след днешната среща на преговарящия екип на Косово с представители на Съвета за национална сигурност на САЩ, които са на двудневно посещение в Косово, заяви, че Прищина трябва да изпълни искането на Вашингтон за премахване на митата върху вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина.
Той оцени като отлична срещата с двамата висши служители на Съвета за сигурност на САЩ Джон Ерат и Брад Бъркли и заяви, че косовските институции трябва да се замислят "от гледна точка на добронамереното искане на САЩ за премахването на митата и откриване на възможност за постигане на споразумение (между Косово и Сърбия) през тази година “.
„Уверени сме в американския ангажимент да сложим край на процеса на диалог със Сърбия с взаимно признаване и членство на Косово в ООН. Новото е, че ние като носители на косовските институции размишляваме върху добронамереното искане на САЩ да премахнем митата и да открием възможността да постигнем споразумение през тази година. За тези 15 години опит в политиката, за съжаление, ние сме на най-ниската точка в отношенията Косово - САЩ и това трябва да тревожи политиците и обществото на Косово, пише Ходжай.
Бившият министър на външните работи на Косово заяви, че Косово "никога не трябва да поставя под въпрос подкрепата на САЩ и партньорството с тях".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Едита Тахири (Косово): Митата са единственото средство да се блокира идеята за промяна на границите

Едита Тахири (Косово): Митата са единственото средство да се блокира идеята за промяна на границите

28 Февруари 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият министър на Косово за диалог с Белград, Едита Тахири, подкрепя правителството на Рамуш Харадинай в намерението си да запази вносните мита от Сърбия и Босна и Херцеговина като "единствения инструмент, който предотвратява идеята за промяна на границите", цитира думите й македонското електронно издание “24 Инфо“.
Тахири в интервю за косовското издание Epoka e Re казва, че митата не трябва да се премахват, докато косовският парламент не приеме платформа, която да създаде червените линии на диалога между Косово и Сърбия.
„Правителството на Косово и самият Харадинай трябва да запазят митата за сръбските продукти, защото те за момента са единственият инструмент, който пречи на идеята за промяна на границите. Като се има предвид, че парламентът все още не е успял да приеме червените линии, които ще защитят границите, суверенитета и независимостта на Косово, митата са единственият механизъм за предотвратяване на диалога, заяви бившият косовски преговарящ в диалога със Сърбия.
Тя е убедена, че пренебрегването на искането на Вашингтон за премахване на митата няма да засегне стратегическите отношения между Косово и САЩ.
„Стратегическите и приятелски отношения със САЩ не се свеждат до едно единствено измерение, като митата. Стратегическите отношения между Косово и Съединените щати бяха изградени преди 30 години още през 1990 г. Те имат своята основа в солидни ценности, като защита и подкрепа за независимостта и границите на Косово от страна на САЩ, каза Тахири.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

В92: „Абсолютно недопустимо“, Москва реагира спрямо албанския премиер

В92: „Абсолютно недопустимо“, Москва реагира спрямо албанския премиер

26 Февруари 2019 | 03:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия смята за неприемливо изявлението на албанския премиер Еди Рама, че Косово е „част от Албания“, съобщава белградското радио B92.
Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.
На редовна пресконференция Захарова заяви, че Русия не може да остане без коментар на това изявление. Рама каза също, че „обединението на Косово и Албания не е „план Б“, а „план А“, предава „Спутник“.
„Може би не сме превели добре това твърдение - затова го проверихме няколко пъти“, каза Захарова и продължи: „Албанският премиер свърза изпълнението на този план с корекцията на границите, които се обсъждат активно в края на преговорния процес и постигането на окончателното споразумение между Белград и Прищина“, допълни тя.
Захарова подчерта, че Русия смята такава реторика за „абсолютно недопустима“.
На въпрос дали Русия ще подкрепи „демаркация“, тя повтори, че Русия е за всяко решение, което отговаря на интересите на сръбския народ, основава се на международното право и е в съответствие със сръбското вътрешно законодателство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Александър Вучич опроверга докладите за тайно споразумение на ЕС и САЩ за Косово

Danas (Сърбия): Александър Вучич опроверга докладите за тайно споразумение на ЕС и САЩ за Косово

25 Февруари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич опроверга медийните доклади за тайно споразумение, което предвижда споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина, което включва промяна на границите, съобщава електронното издание на сръбския ежедневник Danas.
Вучич бе категоричен, че „няма капка истина“ в разпространената информация за договорено споразумение. „Това трябва да е писано от (президентът на Косово Хашим) Тачи и (премиерът Рамуш) Харадинай. Няма нито една договорена точка, камо ли 17“, увери президентът на Сърбия, коментирайки статията в германския ежедневник Die Frankfurter Rundschau, която – според думите му, е базирана на доклади от медиите в Прищина.
Както обяви германският вестник, Европейският съюз и САЩ са готови да приемат размяната на територия между Сърбия и Косово, а споразумението за промяна на границата трябва да бъде подписано във Вашингтон на 12 юни, а шест месеца по-късно – да влезе в сила.
Според този документ град Митровица ще получи специален статут, а ключовият язовир Газивода и рудникът Трепча ще бъдат приватизирани за 99 години, като управлението им ще бъде разпределено сред и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН – Великобритания, Русия, Франция, Великобритания и Китай.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Парламентът на Косово обсъжда платформата за диалога с Белград

Koha Ditore (Косово): Парламентът на Косово обсъжда платформата за диалога с Белград

25 Февруари 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. През настоящата седмица парламентът на Косово ще обсъжда платформата за диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, припомня електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
От редакцията поясняват, че депутатите ще разгледат платформата за диалог относно окончателното, всеобхватно и правно обвързващо споразумение с Белград, както и законопроекта за задълженията, отговорностите и правомощията на държавната делегация на Косово в преговорите със Сърбия.
Бе поет ангажимент документите да бъдат приети в най-кратки срокове, но процедурата бе забавена в момент, в който на дневен ред отново излезе идеята за корекция на границите между двете съседни страни. В Косово тя е защитавана от държавния глава Хашим Тачи.
Политическата власт на делегацията ще бъде решаваща за окончателното споразумение, но диалогът е под ръководството на президента Тачи, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas (Сърбия): Защо албанците включват Русия в демаркацията на границата между Сърбия и Косово?

Srbija Danas (Сърбия): Защо албанците включват Русия в демаркацията на границата между Сърбия и Косово?

25 Февруари 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Министър-председателят на Албания Еди Рама, който наскоро заяви, че Косово е част от Албания, свързва реализирането на споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и най-младата държава на Балканите с корекция на границите, а според спекулациите Москва също ще подкрепи предложението, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.
Като привлече Русия в подкрепа на плановете за демаркация, Косово се опитва да убие два заека с един изстрел: затопляне на отношенията със САЩ и сплашване с разпространението на руско влияние.
Различните версии на новината за договарянето на демаркацията между Белград и Прищина, които в последните дни се насърчават от косовските медии, достигнаха кулминация с твърдението, че идеята се подкрепя от Русия.
Защо обаче Косово се нуждае от спекулации, че Москва подкрепя нейните „планове"? Бившият посланик на Сърбия при ООН Владислав Йованович твърди, че албанците, но и американците са наясно, че каквото и да предприемат, не могат да го реалзират в Съвета за сигурност на ООН без съгласието на Русия.
„Дори и да сме съгласни с нещо, което не е в духа на нашата Конституция и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, Русия няма да бъде задължена да го подкрепи. Москва ясно заяви, че ще подкрепи това, което е приемливо за Сърбия, стига то да е в рамките на законите на Белград и Резолюция 1244. В противен случай няма споразумение с Косово“, обясни Йованович.
Всичко това, заключава събеседникът, е тактическа игра, която има за цел да създаде несигурност в Сърбия и Русия. Според него, Прищина има подкрепата на Запада. „Те разчитат, че ще „объркат" руснаците или ще ги насочат в грешната посока. От друга страна, те оказват натиск върху нас и нашата общественост, че изглежда неясно накъдето отива въпросът и какво ще бъде окончателното съдържание на въможния компромис“, уверен е сръбският дипломат.
въпросът изглежда осезаем и неясен къде отива и какъв ще бъде окончателното съдържание на този възможен компромис. Това ще бъде сръбската общественост
Анализаторът Драгомир Анджелкович е съгласен, че подобни игри надхвърлят потенциала на Прищина. „Целта е да се създаде представа, че Русия е включена в цялата история и че се застъпва за някакво решение. Всичко опира до страха от Москва в страна, в която русофобията е много развита… Прищина се нуждае от това преди всичко, за да смекчи натиска на администрацията на американския президент Доналд Тръмп и някои европейски центрове на власт, които бавно вдигат ръцете си от Косово“, казва Анджелкович.
Според него няма съмнение, че Прищина прави всичко, което поискат от нея някои западни центрове за власт, обвързани с определени европейски правителства, които бавно губят лидерската си позиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Хардинай: Около 40 сърби искат да станат косовски войници

Рамуш Хардинай: Около 40 сърби искат да станат косовски войници

24 Февруари 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай твърди, че желанието на около 40 сърби да станат косовски войници свидетелства за края на изнудването и използването на косовските сърби от Белград, предаде агенция Танюг, цитирана от “Макфакс“.
Харадинай е подчертал, че това е ясен знак за интеграция и доверие в Косовските сили за сигурност (КСС) и че е налице воля у сръбската общност да се интегрира в косовските структури.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Хашим Тачи и Александър Вучич са договорили корекция на границите според косовските медии

„МКД“ (Македония): Хашим Тачи и Александър Вучич са договорили корекция на границите според косовските медии

23 Февруари 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският депутат и председател на парламентарната комисия за външни работи Вьоса Османи заяви, че лидерите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, заедно с представители на Европейския съюз, са съставили документ от 12 точки относно споразумението за корекция на границите и че за това са постигнали първоначално споразумение, пише македонското електронно издание “МКД“.
Според албанския вестник, излизащ в Прищина Gazeta Express тя каза, че документът предвижда както корекция на границите, така и някои други въпроси, свързани с този процес.
„Дипломатическите кръгове говорят за документ от една страница. Така че става въпрос за принципа, по който ще извърши корекцията на границите, въпроса за Сръбската православна църква, (металургичния комбинат) „Трепча“ и други въпроси, "каза Османи.
Според нея документът няма да влезе за ратификация в косовското събрание, както беше направено със споразумението от 2013 г. между тогавашните премиери на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Ивица Дачич.
Посочва се, че това не е окончателен документ, а проектоспоразумение.
„Това е продукт на диалога между двамата президенти. Понякога чрез посредничеството на ЕС, понякога и без него, ” каза Османи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Решението за Косово трябва да съответства на сръбското законодателство

Мария Захарова: Решението за Косово трябва да съответства на сръбското законодателство

23 Февруари 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Решението за Косово трябва да съответства на сръбското законодателство, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руската агенция EA Daily.
Позицията на Москва по уреждането на косовския въпрос се отличава не само с постоянство, но и с логика. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в Москва на 22 февруари, в отговор на въпроса на кореспондента на EADaily дали Русия ще подкрепи "разграничаването" с Косово, ако бъде сключено такова споразумение между Белград и Прищина, и дали ще промени отношението си към Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която е настоящият документ, уреждащ статута на Косово.
“Въпросът за това как ще бъде решен този въпрос е преди всичко въпросът дали решението отговаря на интересите на сръбския народ. Разбира се, това решение трябва да се основава на международната правна рамка и да се съобразява със законите, които водят Сърбия във вътрешното й право ”, каза Захарова.
Според нея, от една страна, тази позиция е многокомпонентна, а от друга - дава ясен и недвусмислен подход към решаването на този въпрос.
Както съобщава EADaily, по-рано сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че необходимостта от разграничаването с Косово е официалната позиция на Белград в диалога с Прищина. По-късно той поясни, че по-правилно би било да се нарече не официалната позиция на Сърбия, а "идеята за държавни фумкционери" в процеса на намиране на компромисно решение с Прищина.
В същото време Дачич признава възможността за постигане на споразумения с Косово извън рамката на Резолюция 1244. „Да, ще се споразумеем в рамките на Резолюция 1244. Ако не сме в състояние, нека се опитаме да постигнем някакво споразумение“, каза Дачич по държавната телевизия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM (Русия): Сърбия не изключва споразумение с Косово и извън рамките на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност

REGNUM (Русия): Сърбия не изключва споразумение с Косово и извън рамките на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност

23 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Белград е готов да постигне споразумение с Прищина, включително такова, което ще излезе извън рамката на Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Косово. Това заяви първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, пред държавната телевизия, цитирана от руската агенция REGNUM .
"Да, преговаряме в съответствие с Резолюция 1244. Ако не успеем да направим това, нека се опитаме да постигнем поне някакво споразумение", каза ръководителят на сръбската дипломация.
Дачич също коментира пред журналистите неотдавнашното си изявление, че преразглеждането на границата между Сърбия и Косово и разделението на провинцията на сръбска и албанска част е "официалното предложение" на Белград.
Министърът обясни, че говорим само за идеята, подкрепена от сръбските власти. В същото време той подчерта, че без необходимото обсъждане в парламента, това не може да стане официалната преговорна позиция на Белград и също така увери, че въпросът за ‚разграничаването“ с Косово със сигурност ще бъде подложен на национален референдум, ако се стигне до такова решение.
Трябва да се отбележи, че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово от 1999 г. редовно се нарушава от албанското ръководство на региона, отделено от Сърбия. Последният пример за това беше решението на Прищина в края на миналата година да превърне косовските сили за сигурност в пълноправни въоръжени сили. Резолюция 1244 на СС на ООН позволява присъствието на изключително многонационални сили в Косово под международен контрол, пише руската агенция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Владимир Путин се е съгласил на разграничаване с Косово още преди пет години

Ивица Дачич: Владимир Путин се е съгласил на разграничаване с Косово още преди пет години

23 Февруари 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на технологичното развитие и иновациите Ненад Попович често пътува до Москва, но в същото време той "няма представа", че Москва е обмисляла идеята за промяна на границите с Косово, съобщи на 22 февруари ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич, цитиран от руската агенция EA Daily.
Агенцията припомня, че наскоро Попович критикува неотдавнашното изявление на Дачич, че разграничаването на региона между етническите територии на сърбите и албанците е официалното предложение на Белград в преговорите с Прищина. Попович нарече това твърдение неконституционно.
„Той няма представа, че преди пет години президентът Путин се съгласи с това предложение. Президентът Вучич и аз лично говорихме за това с Путин ”, заяви Дачич по телевизионния канал „Пинк“, цитиран от агенцията
Според министъра на външните работи на Сърбия, началото на преговорите за окончателното решаване на косовския въпрос все още е далеч, но сръбската политика трябва да се основава на диалог и компромис, а за това е необходимо единство в правителството. "Затова се дразня от изказвания и мнения, които нарушават единството на държавното ръководство", каза Дачич, коментирайки думите на Попович, който се противопоставя на идеята за "делимитация".
По-рано министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че "необходимостта от разграничаване с Косово" е официалната позиция на Белград по време на преговорите с Прищина. Той също така каза, че възможната линия на демаркация все още не е определена и че тя ще мине там, "където сме съгласни, където е приемливо и за двете страни." По-късно Дачич поясни, че идеята за разграничаване на Косово между етническите територии на сърбите и албанците не е официално предложение, а „идеята на официалните лица“.
Изявлението на Ивица Дачич беше остро критикувано от министъра на технологичното развитие и иновациите Ненад Попович, който смята, че "разграничаването" не може да бъде официалната позиция на Белград, тъй като тази идея противоречи на нормите на конституцията на страната.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Frankfurter Rundschau: Планът на ЕС и САЩ за Косово

Die Frankfurter Rundschau: Планът на ЕС и САЩ за Косово

23 Февруари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Трябва ли Косово и Сърбия да постигнат споразумение за нормализиране на двустранните отношения, базирано на разделение на най-младата държава на Балканите на етнически признак? Европейският съюз и САЩ имат план по въпроса, но неговото прилагане би било твърде рисковано, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Rundschau в статия, в която представят параметрите на документ, договорен между Брюксел и Вашингтон.
Натискът върху Косово и Сърбия да подпишат окончателен договор се увеличава, а с него и опасността от промяна на границите на Балканите. На Мюнхенската конференция по сигурността комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан подчерта, че е настъпил подходящият момент да се постигне споразумение. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич добави, че въпросът за демаркацията трябва да остане на масата за преговори.
Идеята за разделяне на Косово е стара - тя предвижда сръбското малцинство в северната част на страната да минат под властта на официален Белград. Националистите винаги са искали да реализират идеята си за Велика Сърбия. Досега обаче Западът винаги е поставял под въпрос предложението, тъй като то влиза в противоречие с Конституцията на най-младата балканска държава и с плана на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари. Следователно преди преговорите за Косово през 2006 г. Контактната група също изключи всяка промяна на границите и всякакви планове за предаване на територии на друга държава. През миналото лято около 50 организации на гражданското общество от Косово и Сърбия се изказаха в полза на обмена на територии по етнически критерии и дори изпратиха писмо до Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини.
От август 2018 г. Хан и Могерини подкрепят етническото разграничение При президента на САЩ Доналд Тръмп, американската администрация също направи обрат от 180 градуса. Наскоро беше изтекъл документ, съдържащ план за разделяне на Косово. Неговите 17 точки се отнасят за ново разграничение между албанци и сърби в Северно Косово и за анексирането на няколко сръбски селища в Косово. Планът предвижда град Митровица да получи специален статут, приватизирането за 99 години на язовира Газивода и рудника Трепча на север за 99 години, като управлението му ще бъде разпределено между представителите в Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Русия, Китай и Франция).
Идеята също така включва изграждането на военноморска база в град Вльора в Албания - очевидно на НАТО - и на военновъздушна база в Кучова, също в Албания. Паневропейски коридор 10 трябва да бъде под управление на международната общност. Съответно споразумение между Сърбия и Косово трябва да бъде подписано във Вашингтон на 12 юни 2019 г. и да влезе в сила шест месеца по-късно.
Ако има нещо притеснително в изтеклия документ, то това са оправданите нарастващи опасения на сърбите в южната част на Косово. Те се страхуват, че в бъдеще ще бъдат напълно отрязани от Сърбия. Независимият сръбски политик Рада Трайкович твърди, че "подкрепата от Брюксел" за размяната на територии е "най-страшна". "Комисарят на ЕС Йоханес Хан носи отговорността за това", подчерта Трайкович.
Сърбите в анклавите в Косово ще напуснат страната, прогнозира тя. "Албанците няма да бъдат мотивирани да действат в съответствие със закона". Сръбските манастири в Косово ще станат музеи, а християнското население в Косово вече не може да живее нормално. В сръбския анклав Грачаница хората са неспокойни и дори искат да продават домовете си, твърди сръбският политик. "Ето защо искам да помоля международната общност да спре тези планове".
Трайкович призовава също така албанците в Косово да изпратят сигнали срещу териториалния обмен по етнически критерии и да покажат, че е възможно съжителство между различните етноси. Трайкович разкритикува провеждането на преговорния процес при закрити врати и без участието на сръбския парламент. Липсата на прозрачност би създала много слухове и много несигурност, предупреждава тя.
За Вучич обаче споразумението с Косово е ключов проект, защото ще позволи на международната общност да сътрудничи с Белград и по този начин да остане на власт. За да се осъществи размяната на територия, контролираната от Белград "Сръбска листа" бе внедрена в Северно Косово. Говори се, че тя е свързана с мафиотски структури.
Идеята за териториален обмен, основан на етнически критерии, също ще засили "сепаратистите и десните сили в цяла Европа", оплаква се Трайкович. Националистите в Босна и Херцеговина например искат да разделят страната по етнически критерии от десетилетия. Но и в Албания идеята се харесва. Премиерът Еди Рама се представя за голям "албански лидер" в региона. Той очевидно иска да създаде Велика Албания и да бъде лидер на две държави - Албания и Косово.
Политологът Арбен Хайрулаху от Университета в Прищина казва: "Вината за настоящия дебат е в ЕС. Европейците проповядват вода, но пият вино, те са шизофреници, защото позволиха да обсъждането демаркация въз основа на етнически критерии. А това противоречи на всички ценности на Европа”. Ако този принцип бе приложен при разпадането на Югославия, според Хайрулаху сега щеше да има Велика Сърбия, Велика Хърватия и Велика Албания.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): опозиционен лидер в Косово настоява за управление,базирано на широка основа

Gazeta Express (Косово): опозиционен лидер в Косово настоява за управление,базирано на широка основа

23 Февруари 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на най-голямата опозиционна партия в Косово, Демократичната лига на Косово (ДЛК), Иса Мустафа, настоява за управление на широка основа и политически парламентарен баланс. Той е изтъкнал, че ДЛК има най-много депутати, което му дава право да излъчи премиер на страната, информира англоезичното електронно издание Gazeta Express
“Да, аз подкрепят правителство, основано на политическото парламентарно представителство. Като имам пред вид сегашното разпределение на депутатите в Парламента, ДЛК е най-голямата и очевидно има право да разчита на премиерския пост“. Иса Мустафа обясни, че партията все още няма концепция. Като бивш министър председател според него правителството трябва да се ангажира с преговорния процес със Сърбия,а да не го оставя на президента: “Според нас правителството, а не президента, трябва да представлява държавата в диалога с Белград. Не можем да спрем президента, ако иска да се ангажира и той, но правителството е институцията, която трябва да има водеща ровя и да организира този процес, а всяко постигнато споразумение трябва да се ратифицира от две трети от парламентаристите,” Неговата партия често критикува Рамуш Харадинай за това, че губи парламентарното мнозинство. Той го призова да свика предсрочни избори, за да се сформира правителство, което да може да проведе диалога със Сърбия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Председателят на косовския парламент призова Македония и Черна гора да се обединят с Косово против Сърбия

„Нова Македония“ (Македония): Председателят на косовския парламент призова Македония и Черна гора да се обединят с Косово против Сърбия

22 Февруари 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на „Демократическата партия на Косово“ (ПДК) и председател на парламента на страната Кадри Весели даде интервю пред прищинската телевизия КТВ, в което призова Македония и Черна гора да се обединят с Косово срещу Сърбия, предава електронното издание на вестник „Нова Македония“.
„Македония и Черна гора са в НАТО, ние не сме, да се обединим всички заедно срещу Сърбия“, заяви Весели.
Първите реакции от Сърбия на това изказване бяха, че председателят на косовския парламент само е потвърдил това, което Белград говори на международната общност от години – „Албанците имат намерение да дестабилизират Балканите, а и региона“.
„Ще се изправя срещу Сърбия, както го направих преди 20 години. Ако е Божията воля, повече няма да има война. Но не дай Боже Сърбия да пробие границата с Косово, не вярвам, че ще си остана у дома. Не искам това да се случи, но по-добре аз да пострадам, отколкото войник от Косовските сили за сигурност (КСС)“, заяви още Весели.
„Не съм в политиката да се състезавам дали е по-силен Хашим (Тачи, президентът на Косово), Иса (Мустафа, бивш премиер на Косово и лидер на „Демократическата лига на Косово (ЛДК)), или Рамуш (Харадинай, премиер на Косово), аз съм само срещу (президентът на Сърбия Александър) Вучич“, подчерта Весели, който е убеден, че правителството в Прищина никога не може да падне заради исканията на Сърбия и заради наложените 100-процентови мита върху сръбските стоки.
„Нова Македония“ припомня, че наскоро сръбският президент определи Весели като „господар на Косово“, човек в сянка, който преди това е бил началник на разузнавателната служба на Армията за освобождение на Косово, а сега е лидер на управляващата „Демократическа партия на Косово“ и председател на местния парламент.
Преди време, когато Вучич обяви, че иска да отиде в Косово, Весели заплаши да арестува президента на Сърбия, ако реши да посети язовира Газивода, отбелязва още вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.