НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Стотици специалисти по медицински грижи излязоха за втори път на протест с искане за по-високи заплати и по-добри услови на труд

София: Стотици специалисти по медицински грижи излязоха за втори път на протест с искане за по-високи заплати и по-добри услови на труд

21 Март 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Стотици медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори излязоха за втори път на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те твърдят, че исканията им към момента не са изпълнени, заради което от днес започват ежедневни протести. Сред техните искания са основната заплата да бъде в размер на две минимални работни заплати и да се подобрят условията на труд. Към протеста се присъединиха и представители на Национален синдикат „Защита“.
Професионалистите по здравни грижи издигнаха плакати с лозунги: „Не ни прокуждайте от Родината! Искаме да останем и работим ТУК!“, „Господа Депутати, спрете агонията на българското здравеопазване!“ и др.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях, в този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. На 20 март се състоя нов среща, след която министърът на здравеопазването обясни, че е изпълнил ангажимента си към медицинските служители и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. Той отбеляза, че анализът налага два извода - сериозен проблем с недостига на кадри и това, че всяка болница работи по различни правила и принципи и няма механизъм за формиране на работната заплата. По думите му работната група ще се събере още на 26 март със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет“, каза здравният министър.
Въпреки това, медицинските сестри обявиха, че започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания

Омбудсманът Мая Манолова: Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания

21 Март 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания. Това каза пред журналисти в Кюстендил Мая Манолова, омбудсман на Република България, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Мая Манолова присъства на протест на медицинските специалисти в двора на болницата в града. По думите й за тези хора се сещаме, когато имаме нужда от помощ, когато ние сме в беда, а сега те имат нужда от помощ и от подкрепа.
„Мисля, че проблемите са трупани във времето, положението е нетърпимо и те трябва да бъдат решавани. Отговорността е за цялото общество”, каза Мая Манолова. По думите й исканото от страна на медицинските специалисти е напълно оправдано и то трябва да бъде дадено. Мая Манолова заяви, че през вчерашния ден тя е била заедно с представители на протестиращите при министъра на здравеопазването, където е начертан план за решаване на проблемите в тази област. Омбудсманът уточни, че незабавно ще започне изготвяне на правила в методика за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти. Настояването е за минимална стартова заплата, върху която да се начисляват съответните добавки. По думите на Мая Манолова самата професия е безценна и държавата трябва да я подкрепи.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците

Министър Кирил Ананиев: Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците

21 Март 2019 | 08:19 | Агенция "Фокус"
София. Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с протеста на медицинските сестри. „Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри, дълбоко уважавам труда, който те полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа“, каза Кирил Ананиев. Той посочи, че онзи ден е събрал директорите на държавните болници и специално е поставил въпроса за натиска върху медиците. „Беше ми казано категорично, че не е оказвано от тях натиск. Не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират“, обясни министър Ананиев.
Той припомни, че на 1 март е провел среща с медиците. „Доста конструктивен разговор проведохме. Установи се диференциация на заплащането на труда на специалистите по здравни грижи“, посочи Ананиев.
По думите му това не изглежда справедливо, защото няма принципни правила за формиране на работната заплата. „Това, което предложих и беше прието, е да разработим методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички заведения за болнична помощ“, уточни министърът.
„Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките професионалисти по здравни грижи поставиха въпроса дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници“, допълни Ананиев. Той посочи, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници. „Мисля, че можем да достигнем до консенсус, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати“, допълни той. Според него изваждането на едни пари сега означава да запазят всичките недостатъци на формирането на работна заплата, които съществуват в момента. „Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили“, каза още Ананиев. По отношение на закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти

21 Март 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти, който ще се проведе пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това съобщиха от пресофиса на Омбудсмана на Република България.
Днес омбудсманът Мая Манолова ще посети град Кюстендил, където ще участва в традиционния празник „Кюстендилска пролет“.
В 12.00 часа омбудсманът ще подкрепи медицинските специалисти от града, които се включват в националния протест с искане за по-достойни условия на труд и заплащане.
От 14.00 часа Мая Манолова ще участва в заседанието на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет, което ще се проведе в Министерството на труда и социалната политика, зала Пресцентър. Дневният ред на заседанието включва обсъждане на Правилника за прилагане на новия Закон за хората с увреждания и на Проекта на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите.
По-късно омбудсманът ще подкрепи и националния протест на медицинските специалисти, който се организира пред сградата на Министерството на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: В работната група за съставяне на методика за формиране на заплатите ще бъдат включени и представители на медицинските сестри

Министър Кирил Ананиев: В работната група за съставяне на методика за формиране на заплатите ще бъдат включени и представители на медицинските сестри

20 Март 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. В работната група за съставяне на методика за формиране на заплатите ще бъдат включени и представители на медицинските сестри. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. До петък те трябва да представят своите представители, които да се включват в работната група. „В нея ще участваме и ние, представители на работодателите, за да може да обхванем всички институции и да направим една добра методика“, изтъкна министър Ананиев.
„Във вторник ще се съберем тук, и всяка една от страните ще направи един модел, как вижда тази методика и ще започнем да говорим по същество“, допълни той. „Всички положителни неща, които биват предложени ще ги приемем. Ако се наложи и не можем да финализираме този сериозен документ, може да го удължим с една седмица“, отбеляза той, като уточни, че възложеният срок за съставяне на проекта е за 2 седмици. По думите му предложението на сестрите е тяхното възнаграждение да бъде сбор от две средни заплати. Според него методиката най-добре ще покаже необходимата цифра за увеличение на средствата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Предложих на протестиращите медицински сестри да направим справедлива методика за формиране и разпределение на средствата за персонал

Министър Кирил Ананиев: Предложих на протестиращите медицински сестри да направим справедлива методика за формиране и разпределение на средствата за персонал

20 Март 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Предложих на протестиращите професионалисти по здравни грижи да седнем заедно в рамките на не продължителен период от време и да направим методика за формиране и разпределение на средствата за персонал. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Да създадем едни правила на базата, на които ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ да разпределят по един справедлив начин ресурса, който имат за работна заплата и да има съотношение върху заплащането, което да съответства на вида на лечебното заведение“, отбеляза министър Ананиев. Според него тази методика трябва да отговаря на определената степен на трудност на полагане на труд.
„Да създадем една система, която да стимулира работещите в лечебните заведения и да стига справедливо до тези, които допринасят за приходите съответните лечебни заведения“, посочи той. До 30 юни ние имаме задължението да разработим медицинските стандарти, ние ще ги надграждаме, но на базата на определени правила“, изтъкна здравният министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Ако извадим нов ресурс за лечебните заведения, това в момента ще задълбочи проблема със сформирането на заплатите в тях

Министър Кирил Ананиев: Ако извадим нов ресурс за лечебните заведения, това в момента ще задълбочи проблема със сформирането на заплатите в тях

20 Март 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Ако извадим нов ресурс за лечебните заведения, това в момента ще задълбочи проблема със сформирането на заплатите в тях. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. Министър Ананиев припомни и увеличението с 30 млн. лв. за общинските и областни болници и уточни, че част от тях ще бъдат разпределени за възнагражденията. „Те не са го усетили, защото има чиста процедура. В момента ние сме уведомили съответните директори на болници и може би от 1 април хората ще получат своето увеличение“, обясни той.
„Анализът го разделихме на 9 вида лечебни заведения за болнична помощ. Акцентирам на трите основни групи - държавни, болнични с 50% държавно участие и общински болници“, отбеляза той. По думите му изследването, което е възложил не се отнася само до сестрите, а е обхванат целият персонал във всички лечебни заведения на територията на страната.
„В държавните болници средната основна заплата към 1 януари 2019 г. възлиза в размер 758 лв., като отчетената най-ниска е 592 лв., а най-високата стойност 945 лв. Средна брутна работна заплата е 1 470, най-ниската е 850, а най-високата 2 455 лв. В болниците с 50% държавно участие, средна работна заплата е 668 лв. Средната брутна работна заплата е 1166 лв. В общинските болници средната основна заплата е 668 лв“, посочи той.
„Няма една с една болница, които да са направили и да работят на някакви правила и принципи за да има ред за формиране на работната заплата в общинските и областни болници. Ако ние днес и сега извадим нов ресурс, както извадихме 30 млн. това ще означава, че само ще задълбочим в момента проблемите за формирането на работните заплати в тези лечебни заведения“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От утре медицинските сестри ще протестират всеки ден

От утре медицинските сестри ще протестират всеки ден

20 Март 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Медицинските сестри обявиха, че от утре започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев ще се изпълнят. Това стана ясно след среща на медицинските сестри със здравния министър Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях. В този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. Според здравния министър Ананиев исканията на медицинските служите са напълно справедливи. По думите му обаче техните възнаграждения зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Кирил Ананиев подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Предвиждаме приемът за медицински сестри да бъде увеличен със 150 души и държавата да изплаща стипендии по специалност обща медицина и педиатрия

Министър Кирил Ананиев: Предвиждаме приемът за медицински сестри да бъде увеличен със 150 души и държавата да изплаща стипендии по специалност обща медицина и педиатрия

20 Март 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждаме приемът за медицински сестри да бъде увеличен със 150 души и държавата да изплаща стипендии по специалност обща медицина и педиатрия. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Целта на срещата с протестиращите медицински сестри е поетият от мен ангажименти на 1 март. Аз обещах на този ден да им представя информация и анализ, който сме направили на база от получените материали от РЗИ от болниците в цялата страна“, обясни Ананиев.
Той смята, че е необходимо анализът да бъде разширен не само за възнагражденията, но и да включва човешкият ресурс, който обслужва лечебните заведения. „Анализът показва, че наистина имаме проблем със сестрите. На базата на данните от 2015, 2016 г., 2017 г. в България има около 420 сестри на 100 хил. души население. Ние сме на пред последно място, след нас са само Гърция“, обясни той. По думите му средното съотношение е 820 сестри на 100 хил. души население. "Направихме първи стъпки. На първо място заедно с министъра на образованието и науката е предвидено да бъде увеличен приемът на сестрите с 150 души и това да бъде трайна тенденция за напред. Освен това, държавата ще поеме изплащането на стипендиите по специалност обща медицина, педиатри“, отбеляза той, като припомни, че досега медиците са си заплащали обучението и са нямали интерес към тях.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция в Министерството на здравеопазването

Министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция в Министерството на здравеопазването

20 Март 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. От 17.00 часа в Министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция във връзка с исканията на медицинските сестри и изпълнението на ангажиментите, поети към тях. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

Омбудсманът Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

19 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Спрете натиска върху медицинските специалисти. Това се посочва в позиция на националния омбудсман Мая Манолова във връзка с информация за упражнен натиск и психически тормоз над професионалисти по здравни грижи, заради участието им в протестни действия.
Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.
"Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и др.", казва Манолова.
Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.
"Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници", посочва Манолова.
"Като омбудсман подкрепям исканията на медицинските специалисти, намирам ги за напълно справедливи и настоявам да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания", казва още тя.
"Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите.
Свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в чл. 39 и чл. 43 от Конституцията на Република България. Искам да обърна внимание на всички, които са си позволили да посегнат на тези конституционни права, че такъв тип действия противоречат на Конституцията, поради което някои от тях са обявени за престъпления в Наказателния кодекс", добавя омбудсманът.
"Като омбудсман на Република България, отчитайки особената обществена опасност на подобен тип деяния, които заплашват или обезкуражават гражданите да упражняват конституционните си права, ще поискам от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните законни действия.
Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях", казва още Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Омбудсманът Мая Манолова присъства на протеста на медицинските специалисти в Казанлък

Стара Загора: Омбудсманът Мая Манолова присъства на протеста на медицинските специалисти в Казанлък

14 Март 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращите специалисти по здравни грижи в МБАЛ "Д-р Хр. Стамболски" в Казанлък, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Пред омбудсмана медицински сестри, клинични лаборанти, рентгенови лаборанти, акушерки, рехабилитатори и физиотерапевти поставиха своите искания. Сред тях са такива за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната, без търговски дружества в здравеопазването, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила, в зависимост от натовареността, връщане на медицинските стандарти, заплащане на нощен труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2 процента на година, КТД на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването, промяна в категорията труд и др.
Мая Манолова изрази своята съпричастност към протестиращите. "Стоя твърдо зад вашите искания и ще ви подкрепям докрай, докато бъде удовлетворено искането за справедливо заплащане на вашия труд – минимум 900 лв. Дълги години този проблем е неглижиран и на него се е гледало несериозно", каза тя.
На протеста бе прочетена декларация с исканията на специалистите по здравни грижи. Прочетен бе и част от отговора на кмета на община Казанлък Галина Стоянова по повод поставени питания от страна на медицинските специалисти, от който става ясно, че през 2019 година в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” ще влязат свежи близо 1 млн. 500 хил.лв.
На протеста присъства и зам.-кметът Лилия Цонкова, която обясни на протестиращите, че Общината прави каквото е в нейните правомощия и възможности, за да подпомогне общинската болница. Тя обърна внимание на това, че от 2013 година до сега е направено много по отношение на саниране на болничното заведение, което води до намаляване на стопанските разходи, оборудване на отделенията, изплащане на стари задължения, подпомагане на лекари – стажанти в болницата и др.
Общественият посредник на Казанлък Гинка Щерева заяви пред протестиращите, че МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” обслужва населението на пет общини, освен Казанлък и на общините Павел баня, Мъжлиж, Гурково, Николаево. В този смисъл тя подчерта, че от години се настоява останалите общини, които здравното заведение в Казанлък обслужва, да подпомагат дейността му, но до момента без резултат.
Утвърдения бюджет за здравното заведение в Казанлък за 2019 е 6 млн.835 хил. 838 лв. или от Здравната каса бюджета му спрямо предходната година е увеличен с 325 хил 324 лв.
Славяна ГАЙДАРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Богомилова,  МБАЛ „Света Петка“ – Видин: Професионалисти по здравни грижи от болницата ще протестират отново на 21 март

Диана Богомилова, МБАЛ „Света Петка“ – Видин: Професионалисти по здравни грижи от болницата ще протестират отново на 21 март

13 Март 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ „Света Петка“ – Видин ще протестират отново на 21 март, каза за Радио „Фокус“ – Видин Диана Богомилова, председател на дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във видинската болница. Тя посочи, че те ще се присъединят към националния протест, насрочен за същата дата. „Искаме достойно заплащане на нашия труд и искаме цялостна промяна в здравеопазването. Настояваме болниците да престанат да бъдат акционерни търговски дружества и да се спази колективния трудов договор, според който медицинските средни специалисти в болницата трябва да получават 900 лв.“, заяви Богомилова. Тя допълни, че трябва де се остойности трудът на медицинските специалисти. Според нея той не е остойностен до момента като такъв. Диана Богомилова призова пациентите да подкрепят протеста на професионалистите по здравни грижи. Тя поясни, че дежурните специалисти по време на протеста ще работят в отделенията със сини лентички в знак, че се присъединяват към исканията на своите колеги.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова: Голям процент от обществените болници са в реален фалит

Д-р Мими Виткова: Голям процент от обществените болници са в реален фалит

8 Март 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Голям процент от обществените болници са в реален фалит. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Тя допълни, че в лошо финансово състояние са почти всички общински болници, както и висок процент от областните болници. Според д-р Мими Виткова постоянното откриване на нови частни болници означава, че частният инвеститор има интерес това да се случва, докато в обществените болници е точно обратното. „Отговор на тези въпроси няма. Това се наблюдава и от управляващи, и от опозиция, която има изключително голяма отговорност за това, което се случва в социалните системи, включително в здравеопазването. Те са странични наблюдатели, от време на време има предизборни изблици и никакви задълбочени анализи и конкретни предложения“, заяви д-р Мими Виткова. По думите й в сегашното си състояние системата ще издържи дотогава, докато българинът търпи това. „Най-голямата трагедия е, че ние очакваме по улицата да се появят болни хора и едва тогава да реагираме. Болният човек е беззащитен и не може да очакваме той да реши проблемите на системата“, допълни д-р Мими Виткова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър: Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър: Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно

8 Март 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно . Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Според нея българското здравеопазване е докарано до състояние на сергия. „Системата работи за обороти, тъй като от тях се формира възнаграждението на работещите в нея. Тези обороти не се контролират и трудно биха могли да бъдат. Трудно доказуема е нецелесъобразността във въртенето на оборотите. Ежегодно се увеличават и средствата за здравеопазване, ежегодно растат и дефицитите в системата. Диспропорциите на възнагражденията на работещите в сектора са отчайващи. Видяхме протеста или опита за такъв на медицинските сестри, а в същото време някои от специалностите на лекарите са възнаградено твърде добре“, каза тя. Д-р Мими Виткова допълни, че абсурдите могат да бъдат решени, но няма политическа воля това да стане. Тя предлага всяка структура в здравеопазването, която иска да ползва публичен ресурс, да не бъде търговско дружество, да не работи на печалба и да бъде регистрирана по специалния закон за лечебните заведения. Според нея когато се откъсне заплащането на лекарите от оборотите на болницата и когато няма интерес да се въртят празни обороти, ще може да се спестят доста средства, за да се направи социално по-търпима здравната система.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова: Здравната ни система е най-пазарно ориентираната в Европа

Д-р Мими Виткова: Здравната ни система е най-пазарно ориентираната в Европа

8 Март 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Здравната ни система е най-пазарно ориентираната в Европа. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Тя отбеляза, че европейските здравни системи са социално ориентирани. „Нашата система е най-пазарно ориентираната система в Европа, защото 50% от разходите са от джоба на пациента, средно в Европа това са 15% от разходите“, заяви д-р Мими Виткова. Тя посочи, че преди няколко дни е имала среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на която е представила финансови документи на болници, доказващи вземания на пари от пациенти. „Има здравно заведение, което си позволява да взима такса 10% от минималната работна заплата, за да помага на пациентите при попълване на документи за постъпване в болница“, каза д-р Мими Виткова. Тя изрази надежда министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да вземе отношение по тези въпроси, а прокуратурата да се самосезира по отношение на безотговорните взимания на пари от пациенти, както го е направила по случая с фалшивите ТЕЛК-ове. „Ние като общество не можем да продължаваме да гледаме, какво се случва в здравеопазването и да не изпитваме абсолютно никакви угризения на обществената ни съвест, че става дума за болен човек, на който трябва да се помогне, не да се изнудва“, добави д-р Мими Виткова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър: Териториална експертна лекарска комисия остана ничия институция

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър: Териториална експертна лекарска комисия остана ничия институция

8 Март 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Териториална експертна лекарска комисия остана ничия институция. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването за продължаващата война на държавата срещу фалшивите инвалидни пенсии. „Лекарите, които работят в ТЕЛК видяха единствената възможност да подобрят материалния си статус в това да издават фалшиви решения. От друга страна редица граждани се намират в не много добро социално положение и също видяха възможност в това да получават някакви доходи с такива решения. Когато системата заработи и няма никакъв контрол, а ако има той е формален, нещата в ТЕЛК се случват така. Това показва цялата деградация на държавата като институции“, обясни тя. Според д-р Мими Виткова е жалко че в тази каша е намесен и НОИ. Тя предупреди, че ако не се вземат спешни мерки търговията със здравето на хората ще продължи.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов във Варна: Продължава производството срещу арестуваните за фалшиви ТЕЛК-решения

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов във Варна: Продължава производството срещу арестуваните за фалшиви ТЕЛК-решения

8 Март 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Досъдебното производство срещу арестуваните за фалшиви ТЕЛК-ршения във Варна продължава в досъдебна фаза. Ще се види кой е виновен, дали има осъдителни, или оправдателни присъди. Работата не е спряла. Това коментира във Варна главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според гл. ком. Иванов това, че лекарите от ТЕЛК са били пуснати без мярка за неотклонение от съда, не означава, че те нямат вина. По думите му престъплението няма как да е извършено само от сирийските граждани. Главният секретар на МВР добави, че не са постановени оправдателни присъди, следователно не може да се твърди, че органите на реда не са си свършили работата.
„Що се отнася до специализирана полицейска операция на дирекциите „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, и на Областната дирекция на МВР в Силистра, утре на по-късен етап ще има брифинг, на който ще бъдат изнесени повече подробности. Задържаните до момента са над 10 души", посочи той. Предстои анализ на събраните веществени доказателства. След това, на тази база ще се прецени кой в какво качество да бъде привлечен – дали на обвиняеми, или на свидетели.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова заяви категоричната си подкрепа към медицинските специалисти, те излизат на протест на 21 март

Омбудсманът Мая Манолова заяви категоричната си подкрепа към медицинските специалисти, те излизат на протест на 21 март

7 Март 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм категорична, че Вашите искания са абсолютно справедливи и Вашите права са в съответствие и в пълна хармония с правата на пациентите. Те също настояват за добре платени и достатъчно на брой медицински специалисти, които да полагат очакваната и качествена здравна грижа. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на среща в институцията, организирана по искане на медицинските специалисти, на която дойдоха медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти и фелдшери от цялата страна, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Манолова подчерта, че в институцията през времето са постъпвали много жалби по темата здравеопазване, както и че няма място в България, в което медицинските специалисти да не са поставяли проблемите си с цялата им острота. „Навсякъде ситуацията е една и съща – унизително подценяване на труда на медицинската сестра, акушерката, на медицинските специалисти и в резултат – недостиг на хора, които да работят, както и влошаване на качеството на медицинската грижа“, заяви Манолова. Според обществения защитник проблемът тръгва от клиничните пътеки и медицинските стандарти, където липсва остойностяване на минималната медицинска грижа, полагана от професионалистите по здравни грижи. „Има регламент, който изисква, определен брой лекари в съответните отделения по съответните специалности, но изискванията за определен брой сестри са пожелателни“, категорична бе Манолова. По думите й здравният министър Ананиев и управителят на НЗОК трябва да предприемат действия за създаването на ясен регламент на минималната медицинска грижа, предоставяна от специалистите по здравни грижи и остойностяването на труда им.
Тя допълни, че вчера е разговаряла със здравния министър Кирил Ананиев, който я е уверил, че работи по проблемите и е поел конкретни ангажименти и скокове за тяхното изпълнение.
Въпреки това на срещата стана ясно, че медицинските сестри и специалисти излизат на национален протест на 21 март 2019 г., като към тях на 25 март т.г. ще се присъединят и фелдшерите. От името на организаторите на протеста Мая Илиева благодари на омбудсмана и посочи, че разчитат на нея да бъде посредник между тях и управляващите. Професионалистите по здравни грижи настояват за достойни условия на труд, смяна на статута на лечебните заведения, осъвременяване на възнагражденията, получаване на поне две минимални работни заплати, промяна в Закона за съсловните организации, връщане на медицинските стандарти по специалности, изработени от съсловните организации, задължителен Колективен трудов договор за всички структури в здравеопазването и др.
Медицинските специалисти изтъкнаха, че в България работят близо 25 000 медицински сестри, но на системата са й необходими още 30 000, акушерките са 4 000, като са необходими още толкова. Според тях средната възраст на работещите е 55 години, а повече от 80% от завършилите специалност по здравни грижи няма да упражняват професията си, поради неадекватното заплащане, неуважението, проявата на насилие, неблагоприятните условия на труд и пр.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Разговорите за премахване на търговския характер на лечебните заведения ще продължат

Министър Кирил Ананиев: Разговорите за премахване на търговския характер на лечебните заведения ще продължат

7 Март 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Разговорите за премахване на търговския характер на лечебните заведения ще продължат. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на блиц-контрол на заседание на Комисията по здравеопазване към Народното събрание във връзка с организирания миналата седмица протест от медицинските сестри, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това беше едно от изпитанията, които имах през края на миналата седмица. Имаше голям протест, аз винаги съм считал, че намирането на решението не е на улицата, а при преговори, в които да се стигне до консенсус. След 1 час недоволство пред сградата на МЗ те се съгласиха на моя призив, седнахме и проведохме един разговор“, обясни той. „Те имат около 8 въпроса, но от тях най-много наблегнаха на премахването на търговския характер на лечебните заведения, ниските възнаграждения и трудните условия“, изтъкна министър Ананиев. „Аз им казах, че по време на разговорите и дебатите в Комисия, доста хора поставиха този варианти на промяна на модела, чрез премахване на търговския характер на лечебните заведения, и те ще продължат. Това ще бъде един от най-дебатираните варианти за промяна“, допълни той.
„Заплатите, които получават всички работещи, са наистина ниски и трябва да предприемем мерки, за да бъдат увеличени и да получат удовлетворение за труда, който полагат“, отбеляза здравният министър. Той обясни, че протестиращите медицински сестри не са знаели точното разпределение на отпуснатите допълнително 30 млн. лв. за увеличение на техните възнаграждания и как това ще се отрази на заплатите им.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращи медицински специалисти

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращи медицински специалисти

7 Март 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. От 13.00 часа омбудсманът Мая Манолова организира среща по искане на протестиращите медицински специалисти, която ще се състои в институцията на омбудсмана на ул. „Георг Вашингтон“ 22. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Поводът са протестите на 1 март т.г. в цялата страна на медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори, които настояха за промяна в заплащането, условията на труд и статута на лечебните заведения.
Техните искания са стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, регулиране на работното време, заплащане на извънредния труд и др.
Специалистите по здравни грижи алармират, че здравеопазването е в „клинична смърт“ и изискват незабавни и спешни държавни мерки за неговото оздравяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова се среща с протестиращите медицински специалисти на 7 март

Омбудсманът Мая Манолова се среща с протестиращите медицински специалисти на 7 март

6 Март 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова организира среща по искане на протестиращите медицински специалисти, която ще се състои в сградата на институцията на ул. Георг Вашингтон“ № 22 от 13.00 часа на 7 март 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Поводът са протестите на 1 март т.г. в цялата страна на медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори, които настояха за промяна в заплащането, условията на труд и статута на лечебните заведения.
Техните искания са стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, регулиране на работното време, заплащане на извънредния труд и др.
Специалистите по здравни грижи алармират, че здравеопазването е в „клинична смърт“ и изискват незабавни и спешни държавни мерки за неговото оздравяване.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

2 Март 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците. До срещата се стигна, след като десетки медицински сестри се събраха пред сградата на министерството в София заради ниското заплащане и трудните условия в сектора.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че е поискал да се направи анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. „Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви той по време на на срещата. Ананиев обясни, че на лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на НЗОК. „Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от минстерството, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите, ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.
Една от протестиращите медицински сестри - Дияна Чаушева, която работи в общинската болница в Девин, обясни, че по време на 20-дневния срок ще се разбере до каква степен биха могли да се решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново ще се проведат разговори. „Ще изчакаме този срок от 20 дни, но няма да спрем и няма да се откажем. Ще намерим и други форми на протест до постигане на резултата“, отбеляза Чаушева. Тя обясни, че срещата с министъра е била в положителна насока. „Имаме надежда, че ще ни чуят. Проблемите ги знаят, наясно са с тях, лошо е, че едно от първите ни искания за премахване на статута на болниците да не са търговски дружества, по мнение на министър Ананиев ще се постигне изключително трудно и без волята на законодателната власт това няма как да се случи. Но ние няма да се откажем“, коментира още тя. „Притесненията са за това, че няма разписани ясни аргументи, затова как ще се разпределят тези пари - те се отпускат за болницата, но там как ще се разпределят и каква част ще отидат за възнагражденията на служителите, не е ясно. Изразихме тези притеснения при министъра и той обеща, че ще следи стриктно парите и ще се срещне с директорите на лечебните заведения“, изтъкна още медицинската сестра.
Освен в София, протести на медицински сестри се проведоха и в други градове в страната, сред които Варна, Бургас, Кюстендил, Плевен, Пазарджик, Ямбол, Благоевград и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Протестът на медицинските сестри беше организиран в социалните мрежи и се проведе в редица градове на страната. Шествието се осъществи, въпреки че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. След срещата здравният министър обясни, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. Според него протестът е обявен, без да бъдат уведомени специалистите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът Стефан Радев подкрепи исканията на медицинските специалисти, протестиращи в града

Сливен: Кметът Стефан Радев подкрепи исканията на медицинските специалисти, протестиращи в града

1 Март 2019 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев и заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ Пепа Чиликова се срещнаха с протестиращите медицински специалисти по здравни грижи в Сливен. Те разговаряха с хората, събрали се пред сградата на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Стефан Радев подкрепи исканията им. „Поздравявам ви за позицията, която имате. Трудът на хората, работещи в сферата на здравеопазването е много важен. Освен че имаме признателност като хора, тази признателност трябва да намира форма и в материално отношение. Знам, че не е достатъчно. Искам във всички сфери да се увеличават доходите. Убеден съм, че този диалог наистина ще подобри нещата към по-добро. Пожелавам ви успех, бъдете организирани, поставяйте вашите искания и съм сигурен, че ще се стигне до положителен резултат. Успех!“, заяви кметът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жана Павловска, БАПЗГ – Велико Търново: Масово професионалистите по здравни грижи работят на по две места заплащанепротестпрофесионалисти по здравни грижи

Жана Павловска, БАПЗГ – Велико Търново: Масово професионалистите по здравни грижи работят на по две места заплащанепротестпрофесионалисти по здравни грижи

1 Март 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Масово професионалистите по здравни грижи работят на по две места. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Жана Павловска, председател на Районната колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) във Велико Търново. Тя посочи, че причина за това са ниските заплати. По думите и това се случва както при персонала в Спешна помощ, така и в болниците. На места пък здравните специалисти полагат извънреден труд и дават двойни дежурства, за да компенсират липсата на персонал. „Регионалната колегия е около 1100 човека. Те масово работят на по две места, ако не в сферата на здравеопазването, то нещо друго, тъй като със заплатите, които получават не могат да се грижат за семействата и децата си“, посочи Жана Павловска. Тя посочи, че хората искат качествено здравеопазване, но такова не може да бъде дадено от служител, работещ 24 часа в денонощието. „Всеки иска качество. Пациентите искат да ги посрещнеш, да им обърнеш внимание, да се усмихнеш, но една сестра, която е изкарала 24-часово дежурство и която се прибира в къщи с мизерна заплата, няма как да е усмихната“, допълни Павловска.
Тя отбеляза също, че по-голямата част от професионалистите по здравни грижи във Велико Търново и региона са в предпенсионна и пенсионна възраст и подчерта, че има отлив на интерес от страна на младите хора към професиите медицинска сестра, акушерка, фелдшер, лаборант и др. По думите и това се дължи основно на ниското заплащане в бранша. „Ако не навлязат млади хора в тези професии, след 10-до 20 години няма да има кой да обслужва населението. Не говоря само за провинцията, а и за София. Колегите там също работят на по две-три места. За да се привлекат младите хора на първо място трябва да се промени заплащането, а на второ отношение. По европейски изисквания сега една медицинска сестра и акушерка завършва с степен бакалавър. Обучението е четири годишно, а трябва да започне с една заплата, която е около минималната. Кой млад човек ще се съгласи да отиде да работи и то да работи качествено?“, посочи Жана Павловска.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Липсва визия около проблема с протестиращите професионалисти по здравни грижи

Проф. Георги Михайлов, БСП: Липсва визия около проблема с протестиращите професионалисти по здравни грижи

1 Март 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Липсва визия около проблема с протестиращите професионалисти по здравни грижи. Това каза проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по здравеопазване в интервю за Агенция „Фокус“ по повод протеста на професионалистите по здравни грижи. По думите му този проблем не е свързан с отпускането на 10-20 или 30 млн. лв., а с принципа на финансирането. „Нека да бъдем сериозни - задълженията на болниците в България са изключително високи и този обем от средства, които в момента се отпускат от Министерство на здравеопазването, няма да могат да решат проблемите на нито едно лечебно заведение в страната“, коментира проф. Михайлов. Той изтъкна, че БСП две години поставя въпроса за достойното заплащане на труда на медицинските специалисти. „Въпросът за съжаление не се решава. Той опира до много печални факти за състоянието на здравеопазването в момента- недостига на повече от 30 хил. специалисти по здравни грижи, с напуснали територията на страната между 2009 и 2019 г. над 10 хил. специалисти по здравни грижи и с 15 хил. специалисти, сменили пенсионирали се и сменили своите професии. Проблемът няма как да бъде решен с конструктивни разговори“, посочи депутатът от БСП. Според него проблемът опира до цялостния модел на финансирането на системата чрез търговски дружества. „Днес специалистите по здравни грижи издигнаха едно основно искане, което е искане и на БСП - да се прекрати действието на лечебните заведения като търговски дружества. При този модел интересите на пациента и на работещите в периферията на системата са изхвърлени в периферията, а в основата на центъра остава търговският интерес“, каза още проф. Михайлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: С всички възможности ще се опитаме да защитим интересите на специалистите по здравни грижи и работещите в системата на здравеопазването

Проф. Георги Михайлов, БСП: С всички възможности ще се опитаме да защитим интересите на специалистите по здравни грижи и работещите в системата на здравеопазването

1 Март 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. С всички възможности БСП ще се опита да защити интересите на специалистите по здравни грижи и работещите в системата на здравеопазването. Това каза проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по здравеопазване в интервю за Агенция „Фокус“ по повод протеста на професионалистите по здравни грижи. Той припомни, че единствено БСП като опозиция има законовите лостове да поставя проблемите в българския парламент, но групата за момента го е напуснала. „За нас проблемите около новата уредба на Изборния кодекс нарушават интересите на българските граждани. В рамките на парламента в момента не можем да вземем отношение, но сме се срещали и ще се срещаме с представители на това съсловие“, коментира Георги Михайлов. „С всички възможности, които ни позволява извънпарламентарната и парламентарната дейност ще се опитваме да защитим интересите не само на специалистите по здравни грижи, но и на всички работещи в системата на здравеопазването. Трябва да бъде сериозно променена цялостната система на управление и на финансиране на здравеопазването“, заяви проф. Михайлов. Той уточни, че това е заложено и в предложението на БСП за създаване на надпартиен модел на здравеопазването. „За съжаление, нашите слушатели и българските граждани станаха свидетели на два предложени квазимодела през септември миналата година, за които повече нищо не се чу. Бяха визирани участници в системата, които даже не знаеха. Тя беше насочена предимно към дофинансирането на системата, а не в промяна на нейните устои и самия принцип на финансирането“, каза още проф. Михайлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

1 Март 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците. До срещата се стигна, след като десетки медицински сестри се събраха пред сградата на министерството в София заради ниското заплащане и трудните условия в сектора.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че е поискал да се направи анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. „Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви той по време на на срещата. Ананиев обясни, че на лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на НЗОК. „Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от минстерството, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите, ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.
Една от протестиращите медицински сестри - Дияна Чаушева, която работи в общинската болница в Девин, обясни, че по време на 20-дневния срок ще се разбере до каква степен биха могли да се решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново ще се проведат разговори. „Ще изчакаме този срок от 20 дни, но няма да спрем и няма да се откажем. Ще намерим и други форми на протест до постигане на резултата“, отбеляза Чаушева. Тя обясни, че срещата с министъра е била в положителна насока. „Имаме надежда, че ще ни чуят. Проблемите ги знаят, наясно са с тях, лошо е, че едно от първите ни искания за премахване на статута на болниците да не са търговски дружества, по мнение на министър Ананиев ще се постигне изключително трудно и без волята на законодателната власт това няма как да се случи. Но ние няма да се откажем“, коментира още тя. „Притесненията са за това, че няма разписани ясни аргументи, затова как ще се разпределят тези пари - те се отпускат за болницата, но там как ще се разпределят и каква част ще отидат за възнагражденията на служителите, не е ясно. Изразихме тези притеснения при министъра и той обеща, че ще следи стриктно парите и ще се срещне с директорите на лечебните заведения“, изтъкна още медицинската сестра.
Освен в София, протести на медицински сестри се проведоха и в други градове в страната, сред които Варна, Бургас, Кюстендил, Плевен, Пазарджик, Ямбол, Благоевград и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Протестът на медицинските сестри беше организиран в социалните мрежи и се проведе в редица градове на страната. Шествието се осъществи, въпреки че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. След срещата здравният министър обясни, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. Според него протестът е обявен, без да бъдат уведомени специалистите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Първото нещо, което направих, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ

Министър Кирил Ананиев: Първото нещо, което направих, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ

1 Март 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. „Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви министърът на здравеопазването на среща с представители на протестиращите медицински сестри, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в т.ч. и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.
Министър Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.
По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дияна Чаушева, медицинска сестра: Кирил Ананиев обеща да следи стриктно отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите им

Дияна Чаушева, медицинска сестра: Кирил Ананиев обеща да следи стриктно отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите им

1 Март 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Министър Кирил Ананиев обеща да следи стриктно допълнително отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите на лечебните заведения. Това каза главната медицинска сестра Дияна Чаушева от общинската болница в Девин, след среща с министър Кирил Ананиев, на която медицинското съсловие е представило своите конкретни искания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тези 30 млн. лв. бяха отпуснати от Министерството на здравеопазването за увеличение на заплатите, работещи в общинските и областни болници. „Връчихме подписката и нашите искания на министъра. Дадохме си срок от 20 дни, в които да се разпределят парите, отпуснати преди няколко дни, за да достигнат до болниците. През това време ще се види в крайна сметка, докъде биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти и след което отново ще се проведат разговори“, обясни тя. „Ние ще изчакаме този срок от 20 дни, но няма да спрем и няма да се откажем. Ще намерим и други форми на протест, до постигане на резултата“, отбеляза Диана Чаушева. Тя обясни, че срещата е била в положителна насока. „Имаме надежда, че ще ни чуят. Проблемите ги знаят, наясно са с тях, лошо е, че едно от първите ни искания за премахване на статута на болниците да не са търговски дружества, по мнение на министър Ананиев ще се постигне изключително трудно и без волята на законодателната власт това няма как да се случи. Но, ние няма да се откажем“, коментира още тя. „Притесненията са за това, че няма разписани ясни аргументи, затова как ще се разпределят тези пари, те се отпускат за болницата, но там как ще се разпределят и каква част ще отидат за възнагражденията на служителите, не е ясно. Изразихме тези притеснения при министъра и той обеща, че ще следи стриктно парите и ще се срещне с директорите на лечебните заведения“, изтъкна още медицинската сестра.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Медицинските специалисти по здравни грижи от града подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна

Добрич: Медицинските специалисти по здравни грижи от града подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна

1 Март 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. Медицинските специалисти по здравни грижи от Добрич подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна като се събраха в обедните часове пред сградата на Общината, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Елена Алексиева, медицинска сестра в отделението по анестезиология и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич, представи позицията и исканията на своите колеги: „Първото изискване, което имаме, е болницата ни да не е търговско дружество. От там нататък започват всички други промени. Искаме основното ни възнаграждение да бъде уеднаквено във всички отделения, като стартово да започваме на минимум две основни работни заплати в България. Друго, което искаме да променим за нас, е да ни се заплаща почасово, особено нощния труд. Той променя нашите биоритми и проваля нашето здраве. Ние не можем да бъдем адекватни спрямо нашата цел, която имаме – да сме милосърдни и да помагаме в здравните грижи и обгрижването на пациентите ни. Искаме да бъде приет колективният трудов договор изцяло национално, да е рамков, всичко да бъде точно и ясно по правила. С всички тези неща искаме да постигнем едно уважение на обществото към нас и ние към него. Никога няма да можем да бъдем всеотдайни, когато сме подценявани от цялото общество“.
Протестиращите задават риторичния въпрос: на какво ниво са дебатите по проблема? Към исканията се добавя и това за самостоятелна сестринска практика, както и кинезитерапевтична такава. Желае се също допълнително възнаграждение за отделенията, които полагат интензивни грижи. Настоява се също за преструктуриране по стандартни правила. Специалистите по здравни грижи признават, че в момента се работи много трудно при липса на кадри, проблем, който съществува и в МБАЛ – Добрич. Протестът в града беше многоброен, което е знак за солидарността на специалистите по здравни грижи с всички техни колеги от страната.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването

София: Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването

1 Март 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те бяха поканени от ресорното ведомство да проведат среща, в която да представят своите искания. Междувременно протестното шествие на недоволните медици продължава.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки медицински сестри протестират пред здравното министерство заради ниското заплащане и трудните условия в сектора

София: Десетки медицински сестри протестират пред здравното министерство заради ниското заплащане и трудните условия в сектора

1 Март 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Десетки медицински сестри протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Основните искания на медиците са за подобряване условията на труд и увеличение на заплатите в сектора. Проявата е организирана в социалните мрежи и се провежда в редица градове на страната. Шествието се осъществява въпреки, че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. След срещата здравният министър обясни, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. Според него протестът е обявен, без да бъдат уведомени специалистите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
На професионалния си празник през миналата година медицинските сестри отново показаха своето недоволство от условията на труд и заплащането, което получават.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари  2019 г.

Министър Кирил Ананиев: Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари 2019 г.

1 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари 2019 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му в много от лечебните заведения ще се постигне стартова заплата за медици 900 лв., в други ще бъде близка до този размер. Според него това не е еднократен акт, а политика в средносрочен план. „В рамките на една-две или три години ние наистина ще стигнем до размери на заплати, които да бъдат достойни и да мотивират медицинските сестри“, обясни още министър Ананиев. Във връзка с двамата наказани за брошурата с целуващите се мъже в училище, министърът заяви, че засега само те са наказани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата и МВР обсъдиха съвместни действия по проверки и досъдебни производства срещу фалшиви ТЕЛК-решения (ОБЗОР)

Прокуратурата и МВР обсъдиха съвместни действия по проверки и досъдебни производства срещу фалшиви ТЕЛК-решения (ОБЗОР)

1 Март 2019 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Силистра. Заместник главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов проведоха работна среща в град Силистра с прокурори от Окръжна прокуратура-Силистра и Районна прокуратура-Силистра и служители на ОДМВР-Силистра. На срещата са се обсъждали съвместните действия по проверки и досъдебни производства, свързани със съставени или ползвани неистински или с невярно съдържание експертни решения на ТЕЛК.
На срещата присъстваха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Зам.-главният прокурор посочи, че анализът и координирането на работата се налага поради факта, че в Силистра процентът на лицата, ползващи т.нар. инвалидни пенсии е най-висок - 28,61%, което го прави в пъти по-висок от средния в страната. По думите му има системен проблем и за това прокуратурата, съвместно с МВР трябва да продължи работата си. Гешев изказа надеждите си в скоро време да се вземат мерки от наказателно-правен аспект за решаване на този проблем.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов увери, че е създадена добра организация за работа и престои да се извърши огромен обем от процесуално следствени действия. По думите му в момента се работи превантивно.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата обвинени варненски лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения

Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата обвинени варненски лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения

28 Февруари 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата обвинени варненски лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения, предаде бТВ. Двамата сирийци, задържани за участие в престъпна група по случая, остават под домашен арест. Част от лекарите дойдоха в съда с куфари. „Трябваше да бъда готова за всеки един вариант”, посочи една от обвиняемите - Ваня Петкова.
„За това, което ми беше причинено, аз мисля да си потърся правата си“, категорична е и друга от обвинените - Мима Великова.
За седмица втори състав на съда определя, че организирана престъпна група за фалшиви ТЕЛК решения няма.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата и МВР обсъдиха съвместни действия по проверки и досъдебни производства срещу фалшиви ТЕЛК-решения (ОБЗОР)

Прокуратурата и МВР обсъдиха съвместни действия по проверки и досъдебни производства срещу фалшиви ТЕЛК-решения (ОБЗОР)

28 Февруари 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Силистра. Заместник главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов проведоха работна среща в град Силистра с прокурори от Окръжна прокуратура-Силистра и Районна прокуратура-Силистра и служители на ОДМВР-Силистра. На срещата са се обсъждали съвместните действия по проверки и досъдебни производства, свързани със съставени или ползвани неистински или с невярно съдържание експертни решения на ТЕЛК.
На срещата присъстваха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Зам.-главният прокурор посочи, че анализът и координирането на работата се налага поради факта, че в Силистра процентът на лицата, ползващи т.нар. инвалидни пенсии е най-висок - 28,61%, което го прави в пъти по-висок от средния в страната. По думите му има системен проблем и за това прокуратурата, съвместно с МВР трябва да продължи работата си. Гешев изказа надеждите си в скоро време да се вземат мерки от наказателно-правен аспект за решаване на този проблем.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов увери, че е създадена добра организация за работа и престои да се извърши огромен обем от процесуално следствени действия. По думите му в момента се работи превантивно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Съвместни действия по проверки и досъдебни производства относно решения на ТЕЛК с невярно съдържание са обсъдени на работна среща на прокуратурата и МВР в града

Силистра: Съвместни действия по проверки и досъдебни производства относно решения на ТЕЛК с невярно съдържание са обсъдени на работна среща на прокуратурата и МВР в града

28 Февруари 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и зам.-главният прокурор Иван Гешев проведоха работно съвещание в Силистра. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На работната среща със служители на областната дирекция на МВР и прокурори от окръжната и районната прокуратури в Силистра бяха обсъдени съвместните действия по проверки и досъдебни производства, свързани със съставени или ползвани неистински или с невярно съдържание експертни решения на ТЕЛК.
"Анализът и координирането на работата ни се налага поради факта, че в Силистра процентът на лицата, ползващи т.нар. инвалидни пенсии е най-висок - 28,61%, в пъти по-висок от средния в страната", отбеляза зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му има системен проблем. "Това, което ще направим съвместно с колегите от МВР, е да продължим работата си и се надявам в скоро време да се вземат мерки от наказателно-правен аспект за решаване на този проблем", допълни Иван Гешев.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов увери, че е създадена добра организация за работа и престои да се извърши огромен обем от процесуално следствени действия. "Работи се и превантивно", добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: По случаите с фалшиви ТЕЛК-решения с прокуратурата работим в перфектен синхрон, резултатите са видими

Министър Младен Маринов: По случаите с фалшиви ТЕЛК-решения с прокуратурата работим в перфектен синхрон, резултатите са видими

22 Февруари 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. По случаите с фалшиви ТЕЛК-решения с прокуратурата работим в перфектен синхрон, резултатите са видими. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с разкриването на фалшиви ТЕЛК-решения на територията на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан нямали я отново схемата „Ние ги хващаме, те ги пускат“, той отговори: „Мисля, че с прокуратурата работим в перфектен синхрон и резултатите са видими. Мисля, че всеки си върши работа, за да има възможно повече доказателства в съда“, поясни той. Според него трябва да се създаде възможност отпускащите средства институции, да могат да налагат контрол, като посочи, че в някои европейски държави той се осъществява от общините. „Във всяка една държава тези системи са подложени на атаки, има случаи на получаване на пенсии по различни схеми. Практиката показва, че когато една система работи по-дълго време, винаги се намират начини да се заобикалят определени правила“, коментира още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Трябва да се мисли за външен контрол, който да следи случаите с издаване на фалшиви ТЕЛК-решения

Министър Младен Маринов: Трябва да се мисли за външен контрол, който да следи случаите с издаване на фалшиви ТЕЛК-решения

22 Февруари 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Може би трябва да има външен контрол, който да следи случаите с издаване на фалшиви ТЕЛК-решения. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с разкриването на фалшиви ТЕЛК-решения на територията на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Наистина случаите са фрапиращи, защото става въпрос за използването на един ресурс, който е предназначен за хора в неравностойно положени и имат нужда, но явно начинът, по който се разпределят не достига до хората в нужда“, заяви Маринов. „Интересното при всички случаи е, че винаги се появява посредник, и нещата стигат до такъв етап, защото посредникът търси желаещи да получат ТЕЛК. Логиката би следвало да бъде обратна. Това говори за наистина организирана на престъпна група, която цели материална облага“, обясни той. По думите му не винаги лицата, които играят ролята на посредници са лекари или упражняващи лекарска професия. „Необходимите действия за решаване на проблемите в сфера са комплексни. Тук е свързано със заплащане, формиране на вътрешни органи за контрол при установяване на заболяването и издаването на решението“, посочи вътрешният министър. „Може би трябва да се мисли за външен контрол в системата. Такава система, която да маркира и да светва при установяване на несъответствие в процентите. Виждате, че има области, където процентът на инвалидност е много висок, а в други, където е нисък, което говори за проблем“, уточни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Борбата с фалшивите ТЕЛК-ове е залегнала в коалиционното споразумение с ГЕРБ, апелът ни е да намерим воля за контролен механизъм

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Борбата с фалшивите ТЕЛК-ове е залегнала в коалиционното споразумение с ГЕРБ, апелът ни е да намерим воля за контролен механизъм

22 Февруари 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Борбата с фалшивите ТЕЛК-ове е залегнала в коалиционното споразумение с ГЕРБ, апелът ни е да намерим воля да потърсим контролен механизъм. Това каза заместник-председателят на ВМРО и депутат от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в отношение към изслушването на министъра на вътрешните работи Младен Маринов за фалшивите ТЕЛК-ове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Веселинов обясни, че „Обединени патриоти“ са доволни от дебата за фалшивите ТЕЛК-ове. „Темата за фалшифицираните инвалидни пенсии я говорим може би две години и половина, три", коментира Искрен Веселинов. Веселинов обърна внимание, че ресурс между 300 и 500 млн. лв. всяка година по експертни оценки отиват у хора, които не са нуждаят. „В това отношение вашите усилия заслужават адмирации. Това трябваше да се случи. Не е въпрос само на този, който е намерил слабото място в системата“, обясни Веселинов. Според него трябва да се изгради сериозна система за вътрешен контрол на системата, която дава ТЕЛК-овете. „Ние трябва да помислим по въпроса НОИ като органа, който плаща да има своите контролни механизми да може да проверява съмнителните решения още в момента на тяхното издаване“, допълни още Искрен Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но участват в генерирането на фалшиви новини във всяка секторна политика

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но участват в генерирането на фалшиви новини във всяка секторна политика

22 Февруари 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но те участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка секторна политика. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отношение към изслушването на министъра на вътрешните работи Младен Маринов за фалшивите ТЕЛК-ове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов се обърна към министъра на вътрешните работи и заяви, че той ще получи пълната подкрепа от ПГ на ГЕРБ и от всички народни представители и всички парламентарни групи, които са се възползвали от изслушването му за мерките срещу фалшивите ТЕЛК-ове. "Не бих могъл да поема същия ангажимент от БСП, защото те отсъстват", каза Цветанов. Той обърна внимание, че въпреки, че за опозицията е важен парламентаризмът, те не участват във важни за българското общество изслушвания. „За тях е по-добре не да подкрепят фалшивите ТЕЛК-ове, защото не бих могъл да хвърля такова обвинение, но те участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка една посока и във всяка една секторна политика“, подчерта Цветанов. Той се обърна към министър Младен Маринов: „Искам да ви уверя, че ако имаме действително едно намаляване и отсяване на фалшивите ТЕЛК-ове от тези, които са истинските, реалните, които трябва да получават хората, съм убеден, че ще можем да намерим допълнително финансов ресурс, който да подпомогне и пенсионната система. Това е възможният финансов ресурс, който може да бъде пренасочен при гледането на бюджета за 2020 г.“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Системният подход на МВР срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще има сериозен превантивен ефект

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Системният подход на МВР срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще има сериозен превантивен ефект

22 Февруари 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Системният подход на МВР срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще има сериозен превантивен ефект. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отношение към изслушването на министъра на вътрешните работи Младен Маринов за фалшивите ТЕЛК-ове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря за днешната изключително актуална тема. Имахме възможност в парламента да изслушаме ръководството на МВР за предприетите действия и изпълнение на целите от управленската програма за ограничаване злоупотребите с ТЕЛК-ове. Нека да кажем, че тази система на ТЕЛК има 700 хил. български граждани. Това като процентно съотношение е някъде около 10, а вече то нараства, когато говорим за трудоспособна възраст. Това означава, че като съпоставка към 1989 г. процентно хората, които са били с ТЕЛК, са били някъде от порядъка на не повече от 2 % и 2,5%, което е средното за страните от ЕС“, заяви Цветанов. Той благодари на МВР. „Тук няма как да не споменем и добрата координация и работа, която има с Министерство на здравеопазването и със Социалното министерство. За да може МВР да си свърши своята работа, те трябва да разполагат с необходимият анализ на зоните и местата, където има най-много освидетелствани и хора, които ползват ТЕЛК решенията, за да могат да ползват допълнителни привилегии“, обясни Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ обърна внимание, че сумата, която ежегодно осигурява републиканският бюджет за ТЕЛК е някъде от порядъка на 1, 5 млрд. лв. По думите му по-важното е, че с фалшиви ТЕЛК решения злоупотребилите лица започва системно да злоупотребява с други решения.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варират от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варират от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата

22 Февруари 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варират от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов в отговор на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Александър Сиди във връзка със средните суми за заплащане на посредниците, които са издавали фалшиви ТЕЛК-ове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В процеса на работата по тези случаи бяха установени различни суми, които са давани на посредниците. Най-ниската констатирана сума е 200 лв., която е дадена за подкуп. Основните суми варират от 600 до 2500 лв. Сумата е била определяна в зависимост от това колко човека участват в дадената верига и за кого са предназначени сумите“, каза гл. комиар Ивайло Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-решения са реализирани в област Разград

Министър Младен Маринов: Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-решения са реализирани в област Разград

22 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК- решения са реализирани в област Разград. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на запитване, какви действия е предприело ведомството за разкриване на фалшиви ТЕЛК-решения на територията на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „10-те области с най-голям процент на лица, ползващи пенсия са: Силистра - 28,61%, Враца - 19,29%, Габрово - 19,02 %, Разград - 18,31%, Моната - 17,54%, Перник - 16,97, Плевен - 15,96% Кюстендил - 14,89%, София област - 14,75% и Ловеч - 14,52%“, обясни Маринов. Той уточни, че е създадена ситуация за оперативната обстановка и разкриване на престъпната дейност. „За целта са проведени 384 беседи, с лица, на които са отпуснати пенсии за инвалидност“, отбеляза вътрешният министър.
„Най-много досъдебни производства са реализирани в област Разград. През месец януари 2019 г. на територията на страната са направени проверки на общо 41 преписки, като най-много такива преписки са извършени в Столичната областна дирекция“, допълни той.
„През 2019 г. са образувани общо 29 досъдебни производства, като отново най-много са регистрирани в област Разград. Всички 29 досъдебни производства са на производство и към момента при разследващ полицай“, отчете Младен Маринов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове

Министър Младен Маринов: Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове

22 Февруари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си в Народното събрание за ТЕЛК-ове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По думите на министъра има фрапиращи случаи, които показват в какъв проблем се е превърнала злоупотребата с ТЕЛК. „Тук вече се забелязва активна работа от посредници, които търсят кандидати, да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със заболявания да търсят явяване пред ТЕЛК, но тук явно вече става въпрос за престъпна бизнес схема“, заяви още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: Министър Младен Маринов да отговори високо и ясно за действията на МВР по разкриването на фалшиви ТЕЛК-решения, за да няма спекулации и фалшиви новини от БСП

Маноил Манев, ГЕРБ: Министър Младен Маринов да отговори високо и ясно за действията на МВР по разкриването на фалшиви ТЕЛК-решения, за да няма спекулации и фалшиви новини от БСП

22 Февруари 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Моля, министър Младен Маринов да отговори високо и ясно за действията на МВР по разкриването на фалшиви ТЕЛК-решения, за да няма спекулации и фалшиви новини от БСП. Това каза народният представител от ГЕРБ Маноил Манев в запитване към министъра на вътрешните работи относно действията на ведомството по разкриване на фалшиви ТЕЛК-решения на територията на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В последните седмици в публичното пространство сред гражданите и политически лица, започнаха да се коментират операциите на МВР във връзка с тема, при която са правени проверки и реализации. Вие, като министър и вашият екип доказахте, че имате силите и средствата, за да се справите с този тумор за обществото“, обърна се Манев към Младен Маринов. „В крайна сметка единственият, най-добрият начин да се информират българските граждани за това, как и какво предприема МВР, какви са резултатите от тези действия, е вие да ни го обясните, за да няма спекулации и възможност никой да не създава фалшиви новини по така модерните и обичаните от някои политици фалшиви теми“, заяви той. "Става въпрос за операциите, които извършва, и всички порочни практики, които бяха разкрити", обясни народният представител. „Аз имам една друга молба към Вас, г-н министър, отговорете много високо и ясно и да може в крайна сметка и онези народни представители БСП, които са тръгнали по поляни и гори, да могат да ви чуят и да ви разберат. И когато ходят по медии, защото явно там са решили да работят, да са информирани от правилния човек и правилната структура“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще бъде изслушан в Народното събрание за дейността на МВР за разкриване и разследване на дейността на ТЕЛК

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще бъде изслушан в Народното събрание за дейността на МВР за разкриване и разследване на дейността на ТЕЛК

22 Февруари 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще бъде изслушан в Народното събрание за дейността на МВР за разкриване и разследване на дейността на ТЕЛК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вносители на предложението за изслушване са депутатите от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев и Пламен Нунев. Точката бе включена в програмата на депутатите по предложение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание. „За“ предложението й гласуваха 126 народни представители, „против“ - 1, без въздържали се“, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: За 4 месеца повече от 200 лица са получили фалшиви ТЕЛК решения при схемата във Варна

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: За 4 месеца повече от 200 лица са получили фалшиви ТЕЛК решения при схемата във Варна

21 Февруари 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
София. За 4 месеца повече от 200 лица са получили фалшиви ТЕЛК решения при схемата във Варна. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), в предаването „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с разбитата група за фалшиви ТЕЛК решения във Варна. „Използвали сме специални разузнавателни средства при работата по тези лица. Само за 4 месеца минаха повече от 200 лица, които придобиха такова право незаконно“, заяви Спиридонов. Той обясни, че фалшивите ТЕЛК решения са получавани срещу 1500-2500 лв.
„Най-слабо заплатеното звено и най-евтиното звено в цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига, но най-големите суми бяха намерени в посредниците“, каза още Спиридонов. Той обясни, че посредниците са двама братя с българско и сирийско гражданство, които живеят около 30 години в България. Единият от тях е завършил медицина - лекар-кардиолог, но основното му занимание е да е посредник в такива схеми, добави той.
„Зад тези хора стоят много клиенти. Двамата братя използват клиенти, за да намират още клиенти. Това вече е превърнато в бизнес. Не става въпросза хора, които имат проблеми и за това да получават помощ от държавата. Говорим за абсолютно здрави хора“, обясни той.
„Аз съм убеден, че прокуратурата ще даде всичко от себе си и от това, което сме събрали, за да подкрепи тезата в съда“, каза още Спиридонов.
В рамките на делото ще стане ясно какви точно суми е получавал всеки в схемата. Според него ще има и още обвиняеми.
„Има лица, които дори не са стигали до лекарите и те са разпитани. Има замесени най-различни специалисти”, каза още Ивайло Спиридонов.
Той уточни, че 90% от клиентите са турско говорящи, а изрично условие е било да не се работи с роми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Домашен арест за двамата сирийци, обвинени в издаване на фалшиви ТЕЛК решения

Домашен арест за двамата сирийци, обвинени в издаване на фалшиви ТЕЛК решения

21 Февруари 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратурата и не задържа под стража шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК във Варна. Четирима от тях бяха освободени незабавно, а двама остават под домашен арест. Решението може да бъде обжалвано, предаде бТВ.
След два часа пледоарии на страните, съдът изложи доводите си в продължение на час и половина. Съставът анализира показанията на всички свидетели и определи, че има „доказателствен дефицит“ за участие в организирана престъпна група.
Съдът не откри доказателства, че който и да е свидетел е давал пари на двамата посредници в схемата – сирийците Райян Шахуд и Уафик Шахуд, и лекарите Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова.
„Няма основание за повдигане на обвиненията на лекари, в случая за извършено престъпление по член 301, тъй като тези лекари не се водят длъжностни лица, съгласно тълкувателно дело на ВКС. И тяхното становище е, че трябва да са на ръководни длъжности”, каза Мариана Тодорова, адвокат на обвинената Ваня Петкова.
„Обърнете внимание, от петима лекари само двама бяха членове на ТЕЛК, а другите двама не са, и моята подзащитна д-р Великова беше освободена без никаква мярка”, заяви Емил Георгиев, адвокат на обвиняемата Мима Великова.
„Не сме съгласни с изводите на съда, поради което ще протестираме. Съображенията ще изложим в протеста. Ние считаме, че има организирана престъпна група и прочитът на доказателствата, който ние сме направили, е наистина диаметрално различен”, съобщи Лидия Манолова.
Според обвинението двамата сирийци са насочвали клиентите към определени лекари, за да им се издават фалшиви решения за инвалидни пенсии. В банкова каса на Уафик Шахут например са открити 1.6 млн. лв., обясниха още от прокуратурата. Няма доказателства, че сумата е от престъпна дейност, обясни в мотивите си съдът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.