НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Говорителят на унгарското правителство: Отношението към мигрантите е новата разделителна линия в европейската политика

Говорителят на унгарското правителство: Отношението към мигрантите е новата разделителна линия в европейската политика

11 Април 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Отношението към мигрантите е новата разделителна линия в европейската политика, заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в интервю по унгарското обществено радио, цитирано от англоезичното издание Hungary Today.
"Какъв е смисълът да се говори за европейски парламентарни избори, ако голяма част от Европейската народна партия всъщност се е обърнала наляво и изразява социалистически и либерални възгледи?" - заяви Ковач.
Той каза, че политическите сили, които се противопоставят на миграцията, виждат Европа като група от нации и искат да укрепят европейските семейства. За разлика от това, миграционните сили подкрепят „Съединените щати на Европа” по модела на Съединените американски щати, каза той, добавяйки, че това становище е „напълно чуждо“ за първоначалните позиции на ЕНП.
Ковач също каза, че политическият дискурс в днешна Европа, главно в Западна Европа, е далеч от реалността. "Вместо това се опитват да използват изкуствени думи и изрази и измислена реалност, за да предадат своите виждания за това какво трябва да се направи в Европа", каза той, добавяйки, че централноевропейските страни, от друга страна, са намерили "прагматичен глас" и говорят за “реалността”, такава, каквато я виждат европейците.
Днес европейската политика е за сблъсъка на тези подходи, каза Ковач, като твърди, че западноевропейските страни и значителен сегмент от ЕНП искат тези различия в мненията да "изчезнат".
Той каза, че европейците са недоволни от това как функционира ЕС, като добави, че една от причините за тяхното разочарование е начинът, по който Европейската комисия и институциите на ЕС се занимават с въпроса за миграцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: ЕС е на път да се скара с Унгария заради нейната кампания срещу Юнкер

The Telegraph: ЕС е на път да се скара с Унгария заради нейната кампания срещу Юнкер

20 Февруари 2019 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Budapest/Brussels/London. Европейският съюз обвини Унгария, че разпространява „абсурдни конспиративни теории“. Повод за това е кампанията, която Унгария стартира с обвинение срещу Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос, че застаршаван националната й сигурност, пише в днешния си брой The Telegraph.
Унгарската кампания започна с плакат, на който са изобразени ухилените лица на Юнкер и Сорос, съпроводени с надпис „ Имате право да знаете какво ви подготвя Брюксел“.
Едно от твърденията на тази кампания е, че ЕС планира да забрани на държавите, членки да защитават границите си като въведе задължителни квоти за бежанци и либерализира имигрантските закони и правила, това би създало заплаха за унгарските граждани.
Във вторник след обед Маргаритис Шинас, говорител на Европейската комисия, обяви кампанията за чиста фикция:
“На кампанията на унгарското правителство вярват просяците. Шокиращо е, че подобна абсурдна конспиративна теория е стигнала до такива размери. Няма заговор. Унгарците пропускат фактите. ”
Той е добавил още, че „не е вярно, че Ес подкопава възможността да се защитават границите. Точно обратното. Няма никакви планове за т. нар. хуманитарни визи. Държавите-членки решават на какво ниво искат да приемат законната миграция. ”
Националистическото правителство на Унгария доста често е влизало в сблъсъци с Джордж Сорос, като го обвинява, че силно въздейства върху правенето на политика в ЕС, благодарение на богатството си и на значителното си влияние. Кампанията е обвинявана за антисемитските си обертонове.
Решението да включат Юнкер в тази кампания е всъщност илюстрация колко много се увеличават враждебните настроения срещу Брюксел в тази страна в навечерието на европейските избори.
Макар че е в една и съща европейска партия с Юнкер, дясноцентристката Европейска народна партия, унгарският премиер Виктор Орбан изгражда странни отношения с шефа на Европейската комисия.
В последните години тази двойка влезе в сериозен сблъсък заради бежанската политика на ЕС и заради отказа на Будапеща в разгара на кризата да приеме наложените квоти за търсещите убежище.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.