НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българската стопанска камара: Новият модел за концесиониране на морските плажове е в ущърб на предприемачите, инвеститорите и заетите в туризма

Българската стопанска камара: Новият модел за концесиониране на морските плажове е в ущърб на предприемачите, инвеститорите и заетите в туризма

2 Март 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Новият модел за концесиониране на морските плажове е в ущърб на предприемачите, инвеститорите и заетите в туризма. Това се посочва в позиция на Българската стопанска камара (БСК) относно новия модел за концесиониране на морските плажове.
„Като национално представителна работодателска организация и един от водещите партньори на държавата при формиране на икономическата политика на страната, Българската стопанска камара изразява несъгласие с новия модел за концесиониране на морските плажове. От началото на годината тези процедури са прехвърлени от обхвата на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие към новия Закон за концесиите.
Промяната е в ущърб на предприемачите, инвеститорите и заетите в туризма, които формират близо 12% от брутния вътрешен продукт на България и привличат милиони туристи у нас. Не бива да се пропуска и фактът, че туристическият сектор е структуроопределящ за българската икономика и от стабилното му развитие зависят редица други отрасли", посочват от БСК.
„За нас остава неясно защо една прозрачна и работеща процедура бе заменена с механизъм, който е много по-тромав и сложен. Изискванията към бизнеса за доказване на чисто съдебно минало за страни извън ЕС са на практика неизпълними, а възможността за обжалване на процедурите се отваря за всеки недоволен, което може да доведе до опорочаване на конкурсите и създава несигурност у инвеститорите", се казва я позицията на БСК.
Според Камарата в резултат бизнесът ще се отдръпне от грижата за плажните ивици и ще бъде стопиран интересът на големите туроператори и инвеститори. „В същото време, общините и държавата ще трябва непредвидено да се погрижат за евентуално увеличения брой безстопанствените плажове, вкл. за тяхната охрана, почистване, медицинско обслужване и пр. Не на последно място, новите концесионни процедури ще увредят сериозно имиджа на страната ни като целогодишна дестинация за качествен туризъм на конкурентни цени", заявяват от БСК.
„БСК винаги е подкрепяла устойчивото развитие на българския туризъм и е активен негов партньор, отчитайки значението му за родната икономика. Ето защо, категорично настояваме за възстановяване на стария законов ред, който предвиждаше възлагането на концесиите да става по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с решение на Министерския съвет, по предложение на министъра на туризма, докато според Закона за концесиите, концедент е единствено министърът.
На разположение сме да съдействаме с експертиза в хода на дискусиите по казуса, с цел положителното му разрешаване", се казва в позицията на БСК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: По-високите санкции гарантират превантивно опазване на дюните по Черноморието

Министър Николина Ангелкова: По-високите санкции гарантират превантивно опазване на дюните по Черноморието

23 Февруари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Новите по-високи санкции, достигащи до 50 хиляди лева, гарантират превантивно опазване на дюните по Черноморието. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в които се предвиждат глоби за къмпингуващи и плажуващи върху пясъчни дюни. Според министъра санкциите са изключително важни, тъй като предвиденият строг контрол гарантира опазването на дюните. Николина Ангелкова припомни, че на неохраняеми плажове са намирани преместваеми обекти и са събирани пари за чадъри и шезлонги, но са липсвали уредени в законодателството санкции за подобни конкретни случаи. „Дюните са природни защитени образувания. Концесионерът или наемателя на морски плаж е длъжен да обозначи къде има дюна с указателни табели. Министерство на туризма отговаря само и единствено за границите на морския плаж – това е територия на изключителна държавна собственост. Само за тази територия ние налагаме глоби, защото те попадат под обхвата на закона. Ако концесионерите или наемателите нямат указателни табели къде има дюни – им се налага глоба или неустойка за това“, обясни министърът на туризма. Николина Ангелкова обясни, че притесненията в бизнес средите от новите правила в закона се дължат на по-тежкия режим по общия ред, особено що се касае до обжалването. Има редица изисквания за участието на малкия и среден бизнес по Черноморието, обърна внимание министърът на туризма. Тя изрази надежда още това лято промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да влязат в сила и да започнат да се прилагат.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Стефанов, Асоциация на морските плажове: Новият закон за концесиите ще увеличи броя на неохраняемите плажове

Иво Стефанов, Асоциация на морските плажове: Новият закон за концесиите ще увеличи броя на неохраняемите плажове

21 Февруари 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Новият закон за концесиите ще увеличи броя на неохраняемите плажове. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ председателят на Асоциацията на морските плажове Иво Стефанов, като уточни, че той действа още от миналата година. „Благодарение на това, че 2018г. беше дадена като изключение да се прилага досегашният стандартен ред за морските плажове, Министерството на туризма успя да подготви и да проведе процедури. Когато приключи срокът и се въведе новият ред всичко това блокира, защото в общата процедура не е отчетена спецификата на обекта „морски плаж“, обясни Иво Стефанов. Част от плажовете с изтичаща концесия или с висящи процедури ще останат като неохраняеми, уточни той, като посочи, че това са някои от големите плажове у нас.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Стефанов, Асоциация на морските плажове:  Висящо е положението на над 5 процедури от миналата година заради отмяната на реда, разписан в закона за черноморското крайбрежие

Иво Стефанов, Асоциация на морските плажове: Висящо е положението на над 5 процедури от миналата година заради отмяната на реда, разписан в закона за черноморското крайбрежие

21 Февруари 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Висящо е положението на над 5 процедури от миналата година заради отмяната на реда, разписан в закона за черноморското крайбрежие. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ председателят на Асоциацията на морските плажове Иво Стефанов. „От 1998 г., когато бяха дадени първите плажове, започна специфичното уреждане на тази особена форма на концесиите на морските плажове. Дълго време за тях беше дадена дефиницията, че това е особено право, което се предоставя. Поради тази причина самият ред, който беше разписан в Закона за черноморското крайбрежие, беше много точен и ясен и позволяваше да се направят бързи и ясни процедури. В момента има няколко процедури, които приключиха в края на миналата и началото на настоящата година и са във висящо положения, защото беше отменен този ред и остана общият“, обясни Иво Стефанов. Той каза още, че концесията на морските плажове е особена форма, която се различава от уредените три вида в Закона за концесиите – за услуга, строителство и концесия с обекти, които са публична собственост. Правото на експлоатация на морския плаж едновременно предоставя и обект на ползване, какъвто е плажът, обясни той. Чрез нея се възлагат специфичен вид дейности за осигуряване и опазване живота и здравето на туристите, добави председателят на Асоциацията на морските плажове.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Одобрен е Годишният план за външен контрол на изпълнението на концесионни договори от агенцията за приватизация

Одобрен е Годишният план за външен контрол на изпълнението на концесионни договори от агенцията за приватизация

20 Февруари 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет одобри Годишния план за извършване на независим външен контрол на изпълнението на концесионни договори от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол за 2019 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Правителственото Решение е във връзка с изпълнението на Закона за концесиите, приет в началото на 2018 г., по силата на който Агенцията извършва независим външен контрол на определени концесионни договори.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният борд по туризъм предлага законодателни промени, касаещи процедурата за отдаване на концесии на морските плажове

Националният борд по туризъм предлага законодателни промени, касаещи процедурата за отдаване на концесии на морските плажове

19 Февруари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Националният борд по туризъм предлага промени в Закона за концесиите, касаещи процедурата за отдаване на концесии на морските плажове. Това съобщиха от Националния борд по туризъм. В становището си те уточняват, че като най-голямата работодателска организация в сектора, изразяват силно безпокойство от правния вакуум, който е създаден по отношение на механизмите за концесиониране на морски плажове. „Причината е, че от 1 януари 2019 г. процедурата за концесиониране на морските плажове се осъществява вече по Закона за концесиите, но липсва поднормативен акт който да урежда детайлите, след като ВАС спря незаконосъобразната Наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите. Отсъствието на Наредбата блокира законосъобразното провеждане на процедура за избор и осъществяването на контрол на концесионните договори“, посочват от Националния борд по туризъм.
Те уточняват, че заседанието на административното дело във Върховния административен съд за разглеждане по същество на законосъобразността на Наредбата е насрочено за месец юни 2019 г., а финалът на самото административно дело ще е много след тази дата, което според тях е изключително късно за идващия летен сезон 2019 г.
„Трябва да отбележим и факта, че в Директива 2014/23 на Европейския парламент, която е в основата на Закона за концесиите, е посочено, че „настоящата директива не се прилага за концесии за услуги и права върху недвижима собственост, срещу задължение да се извършват задължителни дейности и концесионно плащане", каквото на практика е концесионирането на морски плаж“, отбелязват още от борда.
От Националния борд по туризъм заявяват, че от гореизложеното става ясно, че се блокира работата по концесионните процедури за повече от половин година и на практика предрешава невъзможността да се обезпечи нормалното протичане на летния сезон на 2019 г., а и във времето много след това. Според тях съществува реална опасност от отлив на туристи, тъй като големите туроператори планират дейността си през лятото месеци по-рано, изисквайки сключен договор със стопанина на плажа, за да резервират пакети за многобройните си клиенти.
В тази връзка членовете на Националния борд по туризъм призовават в спешен порядък народните представители да създадат възможност процедурите по концесиониране на морските плажове да се провежда по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). „По този ред успешно се отдават концесии от 2006 г. Считаме за неоснователно административното утежняване на процедурата за концесиониране на морските плажове, при наличие на такъв голям брой неохраняеми плажове. Процедурите следва да улесняват бизнеса, така че да бъде стимулиран да кандидатства за морски плажове, а не да бъде спъван с тежки административни процедури“, допълват от борда.
„Като отговорни инвеститори и данъкоплатци в сектора бихме искали да отбележим, че подобни сътресения може да се отразят изключително негативно на българския туризъм, който в последните три години се развива с устойчив ръст и положителна динамика над средните показатели за страните от ЕС“, посочват от Националния борд по туризъм.
Според тях отрасълът е структуроопределящ за икономиката на България с около 12% дял в Брутния вътрешен продукт заедно със свързаните с него дейности. „Около 70% пък е делът на летния туризъм в сектора. Става дума за 335 000 души, които работят в туризма и свързаните с него икономически дейности, и за техните семейства“, поясняват от там.
„Националният борд по туризъм е конструктивен партньор и взаимодейства с Министерството на туризма и всички държавни институции по въпроси, които имат отношение към формиране на национална туристическа политика, стратегия и съответната законова регламентация за развитието на туристическата индустрия в Република България“, става ясно още от становището.
От Националния борд по туризъм изразяват готовност да представят на вниманието на народните представители позицията си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.