НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Гуайдо ще се срещне с Болсонаро в Бразилия

AFP: Гуайдо ще се срещне с Болсонаро в Бразилия

27 Февруари 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Сао Пауло. Късно в сряда венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо ще има среща с бразилския президент Жаир Болсонаро, информира източници и от двете страни, предава AFP.
Гуайдо, който вече е признат от 50 държави за временен президент, ще пътува за бразилската столица от Колумбия, където е от петък, след като му беше наложена забрана за пътуване от режима на Николас Мадуро.
Бразилия и Колумбия подкрепят Гуайдо и помагаха при организирането на хуманитарната помощ, която председателят на Народното събрание искаше да вкара във Венецуела, информира AFP.
Гуайдо се срещна с американския вицепрезидент Майк Пенс по време на срещата на Групата от Лима в понеделник в Богота, след което заяви, че ще се върне у дома въпреки заплахите, които му се отправят: „Един затворник не е от полза за никого. Нито пък президент в изгнание“, заяви във вторник Гуайдо за телевизионния канал NTN24, и поясни: „Моята роля и моят дълг е да съм в Каракас, въпреки рисковете."
За американската телевизионна мрежа ABC News Мадуро заяви, че Гуайдо трябва да се изправи пред правосъдието, когато се върне, тъй като има забрана да пътува в чужбина.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Nacional (Венецуела): Хуан Гуайдо ще направи обиколка в няколко държави за обсъждане на кризата във Венецуела

El Nacional (Венецуела): Хуан Гуайдо ще направи обиколка в няколко държави за обсъждане на кризата във Венецуела

27 Февруари 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Самообявилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо ще посети няколко страни, за да обсъди с лидерите им кризата в родината му, разкриват източници на местното издание El Nacional, близки до опозиционния лидер.
Според информация на вестника Гуайдо възнамерява да пътува тази седмица до Бразилия, където ще проведе среща с държавния глава
Хуан Гуайдо ще пътува до Бразилия, преди да се върне във Венецуела
Временният президент възнамерява да посети няколко страни, за да проведе срещи с колегите си
Жуан Гуайдо, временен президент на републиката, ще пътува тази седмица в Бразилия, за да се срещне с президента на тази страна Жаир Болсонаро.
Гуайдо пристигна в Колумбия на 22 февруари, за да контролира изпращането на хуманитарна помощ за Венецуела. В град Кукута той се срещна с Иван Дюке, президентът на Колумбия. В допълнение, той разговаря с държавните глави на Парагвай и Чили, съответно , Марио Абдо Бенитес и Себастиан Пинера.
Миналия понеделник лидерът на опозицията в Каракас взе участие в срещата на Групата от Лима относно ситуацията, през която преминава Венецуела. Участниците се застъпваха за мирно решение за възстановяване на демокрацията в страната, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Небензя заяви, че РФ ще разпространи в СС на ООН свой проект за съобщение по венецуелската криза

ТАСС: Небензя заяви, че РФ ще разпространи в СС на ООН свой проект за съобщение по венецуелската криза

27 Февруари 2019 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Руската делегация ще разпространи в СС на ООН проект за заявление по въпроса за Венецуела, по аналогия с приетото по американска инициатива заявление за ситуацията в Хаити, предава ТАСС, като цитира съобщението, направено във вторник на заседанието на СС на ООН от постоянния представител на Русия в Световната организация Василий Небензя.
"На 21 февруари американската делегация предложи текст за съобщение на СС на ООН в пресата по повод събитията в Хаити, което всички членове на Съвета приеха единодушно ", припомни руският дипломат и попита специалният представител на САЩ по въпросите на Венецуела Елиот Абрамс: "Готова ли е американската делегация да подкрепи руския проект на заявление по ситуацията във Венецуела със същите формулировки, които СС направи в случая с Хаити?". Американският представител не е отговорил на въпроса.
"Никак не е сложно да се забележи, че става дума за идентична ситуация на практика. Разликата е в това, че в Хаити Вашингтон ерши да заеме страната на законната власт, поне засега ", е коментирал Небензя.
В средата на февруари в Хаити избухнаха масови протести срещу властта, в резултат на които загинаха няколко човека. По данни от медиите, протестиращите са изгорили американското знаме и са се обърнали към Русия да помогне на страната да излезе от кризата.
ТАСС разполага с проекта за заявление на руската делегация. В него се предлага на СС да изрази тревога от гибелта на мирни граждани във Венецуела и да потвърди „готовността си да си сътрудничи с народите и законните власти в държавите ". Освен това в документа се съдържа призив към всички политически сили "да продемонстрират привързаност към усилията да се разреши политическата и социално-икономическата ситуация във Венецуела ".
РФ е готова да посредничи
Небензя е отбелязал също така, че Русия е готова да окаже съдействие при диалога между „всички конструктивно и патриотично настроени и силите във Венецуела“. Той е предупредил, че има възможност в страната да се приложи и военен сценарий, „който би имал тежки последици и за целия регион“.
Руският дипломат се е обърнал и към държавите от региона с призив „независимо от политическите си предпочитания твърдо да изразят подкрепата си за устава на ООН, срещу неприятността от заплаха със сила и прилагане на сила, срещу грубата намеса във вътрешните работи на суверенна държава ".
Властта на Гуайдо е юридически нищожна
"В независима латиноамериканска държава изведнъж се намира самозванец, който на улицата сам себе си провъзгласява за президент, и веднага, само след няколко минути, е признат от САЩ ", заявява руският дипломат.
"Мисля, че всички, които тук разсъждават за конституционния процес и законността на властта на Гуайдо, си дават сметка, че това звучи лицемерно юридически нищожно, то е просто смешно, - констатира Небензя. – Това, което наблюдаваме, е обикновено поругателство на законите и конституционния правов ред ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Перу помоли дипломатите на правителството на Мадуро да напуснат страната в 15-дневен срок

ТАСС: Перу помоли дипломатите на правителството на Мадуро да напуснат страната в 15-дневен срок

26 Февруари 2019 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Властите в Перу са решили да анулират визите, издадени за венецуелските дипломати, представляващи правителството на Николас Мадуро. Това официално заявление е направил заместник министъра на външните работи на Перу Уго де Села Мартинес, предава ТАСС.
Той е отбелязал, че „след изтичане на 15-дневния срок, който започва от 22 февруари, ще им съобщим, че престоят им в Перу е нелегален, а визите им са анулирани“. Мартинес е пояснил, че решението е прието в резултат от мерките, обсъдени на заседанието на Групата от Лима, проведено на 25 февруари в Богота.
Групата от Лима, с изключение на Мексико, призна обявилия се за временен държавен глава на Венецуела Хуан Гуайдо.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Русия): Индия увеличава вноса на петрол от Венецуела въпреки американските санкции

Sputnik (Русия): Индия увеличава вноса на петрол от Венецуела въпреки американските санкции

26 Февруари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Каракас/Делхи. Индия увеличи вноса на суров петрол от Венецуела до почти два пъти повече от средното количество през първата половина на този месец, според данните, събрани от Bloomberg, предава руската агенция Sputnik.
Данните на Bloomberg показват, че през първата половина на месеца Венецуела е доставила около 620 000 барела дневно, което е повече от два пъти от досегашното количество от 300 000 барела дневно. Индийските преработватели Reliance Industries Ltd и Nayara Energy Ltd, които са основни купувачи на суровини, са движещите сили зад увеличаването на количеството на вноса.
Индия заяви ясно, въпреки предупрежденията на САЩ, че търговските съображения и свързаните с тях фактори ще определят обема на търговията с Венецуела. Министерството на външните работи на Индия обаче не е посочило никакъв механизъм за плащане с оглед на несигурността, произтичаща от наложените от САЩ санкции на венецуелския държавен доставчик на петрол PDVSA, в сила от 28 януари, за оказване на натиск върху президента Николас Мадуро да подаде оставка.
"Предадохме нашата позиция по този въпрос (на Венецуела), че нямаме бартерна система с Венецуела, а също и че за решението за внос на петрол от която и да е страна, ние разбира се ще вземем предвид търговските фактори в това решение ”, заяви Равеш Кумар, говорител на министъра на външните работи на Индия на 14 февруари, ден след като съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън предупреди страните и компаниите да не купуват суров петрол от Венецуела. Това стана и след като министърът на петрола на Венецуела Мануел Кеведо обяви по време на изненадващо посещение в Индия, че Венецуела иска да продаде повече петрол на бързорастящия индийски пазар.
На 15 февруари Индия предприе стъпки за успокояване на САЩ и финализиране на срочен договор за внос на до 3 милиона метрични тона суров петрол от САЩ, като част от стратегията си за диверсифициране на доставките на суровини, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и факти“ (Русия): САЩ подготвят военна интервенция във Венецуела, уверен е секретар от Съвета за сигурност на Русия

„Аргументи и факти“ (Русия): САЩ подготвят военна интервенция във Венецуела, уверен е секретар от Съвета за сигурност на Русия

26 Февруари 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Москва. В интервю за вестник „Аргументи и факти“ секретарят от Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев изрази увереност, че САЩ подготвят военна интервенция във Венцуела.
„Тежката хуманитарна ситуация, за която говори Вашингтон, е провокирана от американските санкции и ембарго. И в тези условия се представя хуманитарна помощ… Проявявайки сарказъм и високомерие по отношение на венецуелския народ, САЩ подготвят военна интервенция в независима държава. Прехвърлянето на територията на Пуерто Рико на американски сили за спецоперации, изпращането на части от американските въоръжени сили в Колумбия и други факти ясно показват, че Пентагонът укрепва групирането на войски в региона, за да ги ангажира в операцията за отстраняване от властта на законно избрания сегашен президент Николас Мадуро. А венецуелският народ разбира това добре. Оттук и тази реакция на венецуелците, отказът да се приемат хуманитарните помощи от страната на агресора и подкрепата за президента им“, коментира Патрушев.
Патрушев припомни, че Вашингтон е предложил на Москва отделни консултации за Венецуела, но след руското съгласие САЩ са се отказали от провеждането им „под измислени предлози“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Бразилия: САЩ не могат да използват нашата територия за инвазия във Венецуела

АА: Бразилия: САЩ не могат да използват нашата територия за инвазия във Венецуела

26 Февруари 2019 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Богота. Вицепрезидентът на Бразилия заяви, че страната му няма да позволи на САЩ да се намесят военно във Венецуела от бразилска територия, съобщава турската Anadolu Agency.
Бразилия се противопоставя на всяка военна намеса на САЩ във Венецуела, каза Хамилтон Мурао, който говори по време на срещата на групата от Лима в Богота, Колумбия.
Групата е блок от 14 латиноамерикански държави, фокусирани върху намирането на мирно решение на кризата във Венецуела.
По време на телевизионно интервю в Бразилия, Мурао каза също, че страната му работи за гарантиране, че кризата във Венецуела няма да се превърне във въоръжен конфликт в региона.
Неговите коментари идват ден след като американският държавен секретар Майк Помпео атакува венецуелския президент Николас Мадуро, като заяви, че „дните на неговата администрация са преброени“.
Най-малко четирима души бяха убити и 200 души бяха ранени в събота по време на антиправителствени протести във Венецуела. Петдесет и един души бяха арестувани, когато се сблъскаха със силите за сигурност на колумбийската граница.
Протестиращите призоваха правителството да отвори границите и да позволи на хуманитарната помощ от САЩ да влезе във Венецуела.
Запитан дали военните сили ще бъдат използвани срещу Мадуро, Помпео обяви, че всяка възможност е на масата.
Венецуела е разтърсена от протести от 10 януари, когато Мадуро положи клетва за втори мандат след вота, който беше бойкотиран от опозицията.
Напрежението ескалира, когато Хуан Гуайдо, който е председател националното събрание на Венецуела, се обяви за действащ президент на 23 януари, ход, който беше подкрепен от САЩ и много европейски и латиноамерикански страни.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Каракас заявиха, че САЩ провеждат кампания за свалянето на Мадуро

ТАСС: В Каракас заявиха, че САЩ провеждат кампания за свалянето на Мадуро

26 Февруари 2019 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела осъжда плановете на Съединените щати, които заедно със своите съюзници искат да свалят президента на Боливарската република Николас Мадуро. Това се посочва в изявление на правителството, публикувано на уебсайта на венецуелското външно министерство, съобщава агенция TACC.
„Правителството на Венецуела пред целия свят осъжда американското правителство, което заедно с група от подчинени страни провежда ожесточена кампания за свалянето на венецуелското правителство и конституционния президент Николас Мадуро, което явно нарушава основните принципи на международното право“, се казва в документа.
Венецуелските власти отбелязаха, че на 23 февруари „администрацията на президента Доналд Тръмп се е опитала незаконно да нахлуе във Венецуела под претекст за предоставяне на помощ“. „Венецуела призовава международната общност да се обедини, за да защити целите и принципите на Хартата на ООН“, подчерта външното министерство на Боливарската република. На 23 февруари политическите опоненти на венецуелското правителство се опитаха да вкарат хуманитарна помощ в страната през границите с Колумбия и Бразилия, които бяха затворени с решение на властите.
По време на безредиците бяха ранени стотици хора, включително десетки колумбийски граждани. Според различни източници, загиналите са от четирима до повече от 25 души.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ръководителят на опозицията Гуайдо обеща да се върне във Венецуела „тази седмица“

AFP: Ръководителят на опозицията Гуайдо обеща да се върне във Венецуела „тази седмица“

26 Февруари 2019 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Богота. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който се противопостави на забраната за пътуване до Колумбия, заяви, че ще се върне у дома „тази седмица“, предава AFP.
Гуайдо твърди, че военните са му помогнали да пресече границата с Колумбия в петък след неуспешния опит за вкарване на хуманитарната помощ във Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Групата от Лима убеждава Международния наказателен съд да обяви блокирането на помощта за Венецуела за „престъпление срещу човечеството“

AFP: Групата от Лима убеждава Международния наказателен съд да обяви блокирането на помощта за Венецуела за „престъпление срещу човечеството“

25 Февруари 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Богота. Групата от Лима убеждава Международния наказателен съд да обяви отказа на венецуелския президент Николас Мадуро да разреши доставянето на хуманитарна помощ за „престъпление срещу човечеството“, предава AFP.
Групата съюзници на опозиционния лидер Хуан Гуайдо разкритикува „сериозната хуманитарна ситуация във Венецуела, насилието на престъпния режим на Мадуро срещу цивилното население и отказът на достъп до международна помощ“.
Но тя отхвърли използването на сила за постигане на демократичен преход в южноамериканската страна.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Националната гвардия стабилизира ситуацията на границата с Колумбия

РИА Новости: Националната гвардия стабилизира ситуацията на границата с Колумбия

25 Февруари 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелската национална гвардия принуди опозиционерите да се оттегли дълбоко в границите на Колумбия, използвайки гумени куршуми и сълзотворен газ, предава „РИА Новости“.
Сблъсъците започнаха на моста „Симон Боливар“ на границата между двете страни. Опозиционери се опитаха да влязат на територията на Венецуела, хвърляйки бутилки със запалителна течност и камъни.
Силите за сигурност на Венецуела струпаха подкрепление и специално оборудване, за да разпръснат агресивно настроените демонстранти.
По-рано военните няколко пъти отиваха при опозиционерите на граничната линия и чрез преговори са се опитали да убедят протестиращите да избегнат ескалацията на напрежението.

Превод и редактиране: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На границата с Колумбия започнаха сблъсъци между опозицията и венецуелската армия

РИА Новости: На границата с Колумбия започнаха сблъсъци между опозицията и венецуелската армия

25 Февруари 2019 | 23:08 | Агенция "Фокус"
Каракас. Опозиционери започнаха да хвърлят бутилки със запалителна течност по кордони от военнослужещи на моста „Симон Боливар“ на границата с Колумбия, съобщава кореспондент на „РИА Новости“.
Освен бутилките с коктейли „Молотов“, към венецуелската национална гвардия летяха и камъни.
Силите за сигурност на свой ред са използвали сълзотворен газ и са подготвили водно оръдие в случай на опит да проникнат във Венецуела. Сблъсъците продължават.
По-рано офицер от венецуелската национална гвардия проведе разговори с опозицията на моста „Симон Боливар“ на границата с Колумбия и призова да се въздържа от ескалация на напрежението.
Опозиционерите пресякоха средата на моста (символичната граница на двете държави) с лозунги срещу сегашния президент на страната Николас Мадуро.
На 23 януари председателят на народното събрание на Венецуела Гуайдо се обяви за държавен глава. Съединените щати и редица други страни, включително повече от 20 европейски страни, обявиха признаването му. Русия, Китай и няколко други държави подкрепиха Николас Мадуро като легитимен президент на Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Бразилия заявиха, че Мадуро подкрепя страните с тоталитарни правителства

ТАСС: В Бразилия заявиха, че Мадуро подкрепя страните с тоталитарни правителства

25 Февруари 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Богота. Президентът на Венецуела Николас Мадуро се радва най-вече на подкрепата на страните, които нарушават международното право. Това становище бе изразено от вицепрезидента на Бразилия Антонио Хамилтон Мурао, който говори на срещата на групата от Лима в столицата на Колумбия, съобщава агенция TACC.
„Основни спонсори и поддръжници на венецуелския режим са държави с тоталитарни или авторитарни правителства, които също нарушават международното право“, заяви Мурао, чиито думи бяха публикувани на уебсайта на колумбийската президентска администрация.
Вицепрезидентът на Бразилия също изрази загриженост, че Каракас е готов да привлече „външни играчи в региона, които могат да се възползват от възможен вътрешен конфликт в тази страна, за да преместят фигури на шахматната дъска в противопоставянето със Запада“. Мурао не уточни за какви точно „външни играчи“ става въпрос.
На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент на страната. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, страните от групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни се присъединиха към тях. Сегашният президент на Венецуела Николас Мадуро нарече инцидента опит за преврат и обяви разпадането на дипломатическите отношения със САЩ.
Няколко европейски държави дадоха ултиматум на Мадуро за провеждане на предсрочни президентски избори, а след като изтече, и те признаха Гуайдо за временен президент. Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция изразиха подкрепата си за Мадуро.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо предупреди за опасността от толерирането на "узурпиращи сили" като Мадуро

AFP: Хуан Гуайдо предупреди за опасността от толерирането на "узурпиращи сили" като Мадуро

25 Февруари 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Богота. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, признат за временен президент от около 50 държави, предупреди в понеделник за опасността от "толерирането" на държавния глава на страната Николас Мадуро, предава AFP.
"Важно е да се възстанови демокрацията във Венецуела, защото тези узурпиращи сили са заплаха за стабилността на континента", подчерта Гуайдо в рамките на срещата на върха на страните от Групата от Лима, която се провежда в Богота, столицата на Колумбия. На нея присъства и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.
"Толерирането на узурпацията на властта ще бъде заплаха за цяла Америка", подчерта Мадуро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ въведоха санкции срещу четирима венецуелски губернатори

ТАСС: САЩ въведоха санкции срещу четирима венецуелски губернатори

25 Февруари 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В понеделник САЩ въведоха нови санкции срещу Венецуела и вкараха в черния си списък четирима граждани на южноамериканската страна, разбираме от публикван документ на Министерството на финансите на САЩ, предава ТАСС.
Ограничения са въведени срещи четирима губернатори на венецуелски щати, включително срещу бившия вицепрезидент (2008-2010 гг.) и министър на отбраната на страната (2009-2010 гг.) Рамон Карисалес, който в момента оглавява щат Апуре. Другите лица в списъка са бившият министър на отбраната (2004-2005) и действащ губернатор на Варгас Хорхе Карнейро, както и губернаторите на Карабобо и Сулия Рафаел Лакава и Омар Прието.
Попадането в санкционния списък означава замразяване на активите в САЩ и забрана за американските граждани да правят бизнес с тези физически лица.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Espectador (Колумбия): Кризата във Венецуела остава неразрешена

El Espectador (Колумбия): Кризата във Венецуела остава неразрешена

25 Февруари 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Богота. Доналд Тръмп, който разрушава либералната демокрация в САЩ, се превърна в главен борец за възстановяването на демокрацията във Венецуела. Президентът на САЩ иска да заобиколи законодателната власт и игнорира законите в своята страна. Иван Дуке върви по неговите стъпки, за да обяви своя заклет враг за диктатор и да получи смяна на режима, докато паралелно с това създава все по-авторитарно правителство в Колумбия, пише колумбийският вестник El Espectador в материал, представен без редакторска намеса.
След прекъсването на мирните преговори с бунтовниците от Армията за национално освобождение (АНО), властта на Дуке придобива все по-деспотични черти: неспазването на държавните протоколи и рязкото прекратяване на преговорите превръща правителството в група от нечестиви хора в очите на световната общност и също води до растеж дейностите на бунтовниците, причинявайки щети на цивилните и околната среда. Неговата непоследователност може да доведе до усложнения пред Конституционния съд. Назначаването на човек, който отрича конфликта с бунтовническите групировки, за директор на Центъра за историческа памет е директно оскърбление към паметта на жертвите на този конфликт. Дуке твърди, че неговият План за национално развитие цели да постигне равноправие, но президентската данъчна инициатива свидетелства за противоположното. Очевидната цернтрализация на инвестиционните решения, които трябва да носят технически, а не политически характер, отслабват разклоненията на властта и правят Националния департамент за планиране все по-ненужен.
Дуке не е съвсем наясно какво означава да се противопостави на агонизиращия режим на Мадуро, който Тръмп се опитва да довърши. Но благодарение на това, той придоби популярност и смелост. Когато дойде часът на истината, г-н Гуайдо не разполагаше с достатъчно сили да вкара хуманитарна помощ в страната, която диктатор Мадуро отказва да пусне. Защото той е този, който разпределя глада и болестите на опонентите си, а храната и лекарствата - на поддръжниците. Тръмп няма да се реши на военна намеса във Венецуела, защото това ще доведе до човешки жертви и като цяло има малък шанс за успех. В резултат на това хуманитарната операция се провали и нашият "президент" и неговата „Група от Лима“ се оказаха в глупава позиция.
Освен всичко друго, Мадуро реши да прекъсне отношенията си с Дуке, когото нарече американска марионетка, лишавайки го от възможности за маневри в бъдеще, особено предвид възможните усложнения с АНО и с още една, много по-мощна бунтовническа групировка: Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Една по-умерена позиция, например, като тази, която зае Уругвай, би му дала големи възможности за маневри и би намалило заплахите по цялата граница с Венецуела, която има обща дължина 2200 км.
Смяната на режима, която се опитват да постигнат американците и техните съюзници, е трудна, защото никой няма да даде властта просто така след две десетилетия чавизъм. Дълбоката икономическа криза и хиперинфлацията във Венецуела настоятелно изискват смяна на курса. Дори армията и военизираните формирования да се обявят против Мадуро и да го свалят, ще трябва да бъде формирано временно правителство, способно да възстанови икономиката и да проведе избори с участието както на опозицията, така и на чавистите, като последните ще бъдат повече. Дуке може да метае за каквото си иска, но засега е очевидно едно: той изключи Колумбия от този вероятен процес.Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Колумбия призова за затваряне на кръга около Николас Мадуро

AFP: Президентът на Колумбия призова за затваряне на кръга около Николас Мадуро

25 Февруари 2019 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Богота. Държавният глава на Колумбия Иван Дуке призова членовете на Групата от Лима да създадат "по-мощен и ефективен" пръстен около президента Венецуела Николас Мадуро, предава AFP.
Дуке, който се срещна с лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо и американския вицепрезидент Майк Пенс, заяви, че допълнителният натиск ще улесни "бързото изграждане на прехода, изискван от венецуелския народ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс към лидера на венецуелската опозиция: Ние сме на сто процента с вас!

Майк Пенс към лидера на венецуелската опозиция: Ние сме на сто процента с вас!

25 Февруари 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Богота. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предаде съобщение от държавния глава Доналд Тръмп за лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, като му каза, че "ние сме с вас на 100 процента", предава AFP.
Пенс и Гуайдо се срещнаха в столицата на Колумбия Богота по време на среща на регионалните съюзници от Групата от Лима, за да обсъдят следващия си ход по отношение на кризата във Венецуела и стратегията за отстраняване от власт на президента Николас Мадуро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на външните работи на Венецуела: Среща между Николас Мадуро и Доналд Тръмп ще разреши конфликта

Министърът на външните работи на Венецуела: Среща между Николас Мадуро и Доналд Тръмп ще разреши конфликта

25 Февруари 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Каракас. Среща между президента на Венецуела Николас Мадуро и президента на Съединените щати Доналд Тръмп ще помогне за разрешаване на политическата криза в Боливарската република. Това становище беше изразено в понеделник от министъра на външните работи на Венецуела Хорхе Ареас в интервю за предаването „Демокрация сега!“, излъчено по интернет, радио и телевизионни станции в Северна Америка, предава TACC.
"Среща Тръмп - Мадуро би разрешила кризата във Венецуела, защото Мадуро е ръководител на Венецуела, а Тръмп - ръководителят на венецуелската опозиция," - каза министърът.
Ареас подчерта, че правителството е готово да преговаря с венецуелската опозиция. В същото време той нарече такъв диалог "малко вероятен", тъй като "Белия дом е наредил на (опозицията) да не преговаря с Мадуро."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NBC: Очаква се САЩ да обявят „ясни действия“ в подкрепа на Хуан Гуайдо

NBC: Очаква се САЩ да обявят „ясни действия“ в подкрепа на Хуан Гуайдо

25 Февруари 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Очаква се САЩ да обявят „ясни действия“ в подкрепа на Хуан Гуайдо, информира NBC.
Съединените щати планират нови начини за оказване на натиск върху венецуелския президент Николас Мадуро да се откаже от властта и други средства за оказване на помощ на хората от икономически опустошената южноамериканска нация, след като планираната доставка на хуманитарна помощ този уикенд не се осъществи.
Вицепрезидентът Майк Пенс пътува до колумбийската столица в понеделник, за да се срещне с членове на регионална коалиция и с лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо и да обсъди следващите стъпки, насочени към отстраняването от власт на Мадуро, пише медията.
Високопоставен представител на администрацията заяви, че се очаква Пенс да обяви "ясни действия", докато говори пред лидерите на страните от групата Лима - коалиция от повече от десет държави от региона, организирани за справяне с кризата във Венецуела.
"Ще покажем на света и на Мадуро, че Съединените щати стоят с народа на Венецуела и че Съединените щати стоят с Гуайдо", каза източникът под условие за анонимност. "И ще продължим да стоим с него, докато демокрацията не бъде възстановена и хуманитарната помощ не стигне до мястото, където е необходима."
Гуайдо, който е признат за временен президент от САЩ и 50 други правителства, които считат, че преизбирането на Мадуро миналата година е нелегитимно, призова международната общност да разгледа "всички възможности" за разрешаване на кризата в Венецуела. Близкият му съюзник, Хулио Борхес, посланикът на опозицията при групата от Лима, бе по-категоричен в неделя, призовавайки за използване на сила срещу правителството на Мадуро. Американски служители, обаче, избягват да говорят за военни действия, пише NBC.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна срещата на Групата от Лима

AFP: Започна срещата на Групата от Лима

25 Февруари 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Богота. В колумбийската столица Богота започна срещата на страните от Групата на Лима, на която ще бъде обсъдена ситуацията във Венецуела, предава AFP.
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс също ще присъства на срещата. Очаква се той да разговаря с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуйдо, който пристигна в Богота в неделя.
През уикенда венецуелските власти затвориха редица гранични пунктове, за да възпрепятстват предаването на хуманитарна помощ от САЩ за гражданите на латиноамериканската страна. На границите с Колумбия и Бразилия имаше инциденти, в които бяха убити поне трима души, а около 300 други бяха ранени. В неделя Колумбия затвори всички гранични пунктове с Венецуела за срок от 48 часа. Въпреки това отново се стигна до сблъсъци.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕС призова за избягване на всякаква военна намеса във Венецуела

ТАСС: ЕС призова за избягване на всякаква военна намеса във Венецуела

25 Февруари 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Необходимо е да се избягва всякаква военна намеса във Венецуела. Това заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност Мая Коциянчич в рамките на пресконференция в Брюксел, предава TACC.
„Позицията на Европейския съюз е ясна – необходимо е да се избягва всяка военна намеса“, подчерта Коциянчич, коментирайки последните събития в Каракас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Майк Пенс ще се срещне с лидера на венецуелската опозиция

Die Zeit: Майк Пенс ще се срещне с лидера на венецуелската опозиция

25 Февруари 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Богота. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще пътува до колумбийската столица Богота, за да проведе среща с лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit. „Време е за свободна и демократична Венецуела“, написа Пенс в социалната мрежа „Туитър“, след инцидентите на границата с Венецуела от почивните дни.
В Богота американският вицепрезидент ще се срещне и с представители на държавите от Групата от Лима, за да обсъди с тях по-нататъшните действия с оглед ситуацията в Каракас. За първи път на заседание на създадения през 2017 г. формат ще присъства и самообявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо.
От редакцията припомнят, че през уикенда венецуелските власти затвориха редица гранични пунктове, за да възпрепятстват предаването на хуманитарна помощ от САЩ за гражданите на латиноамериканската страна. На границите с Колумбия и Бразилия имаше инциденти, в които бяха убити поне трима души, а около 300 други бяха ранени. В неделя Колумбия затвори всички гранични пунктове с Венецуела за срок от 48 часа. Въпреки това отново се стигна до сблъсъци.
Венецуела е в сериозна политическа и икономическа криза. В страната има продоволствена криза и недостиг на лекарства. Инфлацията, изчислена от Международния валутен фонд за 2018 г., е 1 370 000%. Три милиона души са избягали от страната, според оценки на агенцията на ООН за бежанците.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео очаква Мадуро да се оттегли от президентския пост. „Убеден съм, че венецуелският народ ще гарантира, че дните на Мадуро са преброени", подчерта Пенс в изявление за CNN. Във Вашингтон многократно повтаряха, че „всички опции“ за Венецуела „са на масата“, включително и военната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Испания не подкрепя военна намеса във Венецуела

„Коммерсант“: Испания не подкрепя военна намеса във Венецуела

25 Февруари 2019 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство е против всякаква чужда военна намеса във Венецуела, заяви външният министър Жосеп Борел. Той осъди поддръжниците на опозиционния лидер във Венецуела Хуан Гуайдо, които се изказаха в подкрепа на американско нахлуване в страната, пише в. „Коммерсант“.
Според министъра все още не са разгледани всички варианти за решаване на ситуацията. „Ние ясно предупредихме, че няма да подкрепим и категорично осъждаме всяка чуждестранна военна намеса, до която се надяваме, че няма да се стигне“, каза Борел, цитиран от агенция „ЕФЕ“.
Хуан Гуайдо обяви себе си действащ президент на Венецуела на 23 януари. Той беше подкрепен от САЩ, Канада и повечето европейски страни. Настоящият президент Николас Мадуро заяви, че няма да напусне поста президент до изтичането на мандата му през 2025 година.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Най-малко 100 войници „бягат в Колумбия“, докато двама души са загинали, а стотици са ранени при сблъсъци за хуманитарна помощ

Independent: Най-малко 100 войници „бягат в Колумбия“, докато двама души са загинали, а стотици са ранени при сблъсъци за хуманитарна помощ

25 Февруари 2019 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Най-малко 100 венецуелски войници са изоставили страната, съобщават доклади, докато Николас Мадуро е изправен пред все по-голям обществен натиск да се откаже от президентския си мандат, пише британският вестник Independent.
Дезертирането дойде, когато Хуан Гуайдо, лидерът на опозицията в страната, призова силите за сигурност да изоставят Мадуро и да разрешат хуманитарна помощ за нацията - на фона на насилствени сблъсъци на границата, където двама души бяха убити и една пратка изгорена.
Гуайдо се обяви за временен президент преди месец, но досега не е успял да спечели подкрепата на военните във Венецуела, които остават лоялни на правителството на Мадуро.
Около 104 войници са избягали през границата в Колумбия, според CNN en Español и AFP.
В събота най-малко двама души бяха убити близо до бразилската граница, а 300 бяха ранени в отделен сблъсък на границата с Колумбия, след като цивилни граждани воюваха с войски, верни на президента.
Междувременно Майк Помпео, държавният секретар на САЩ, заяви, че „дните на Мадуро са преброени“.
Неговите коментари идват, когато Майк Пенс, вицепрезидентът на САЩ, се готви да се срещне с регионалните лидери в Колумбия, за да обсъди насилието.
Пенс ще обяви „конкретни стъпки“, предназначени за справяне с кризата, според високопоставен служител на американската администрация.
Никола Мадуро отказа американските пратки с помощ и твърди, че доставките са част от опит за преврат срещу него.
Той затвори границите на страната с Колумбия, Бразилия и остров Кюрасао, ефективно прекъсвайки всякакви пътища за влизане в страната на храни и лекарства.
В събота Мадуро прекрати дипломатическите отношения с Колумбия и обвини страната, че оказва помощ на САЩ за неговото отстраняване.
Хуан Гуайдо направи многобройни призиви към войските на граничните мостове, докато напразно се опитваше да ги убеди да разрешат внасянето на помощ в страната.
„Колко от вас, национални гвардейци, имат болна майка? Колко имат децата в училище без храна?“ каза той, застанал до склад в колумбийския град Кукута, където са били складирани 600 тона храна и лекарства.
Опозиционният политик също призова международната общност да запази „всички възможности“ в борбата срещу Мадуро след насилието в събота.
Анализаторите казват, че може да няма ясен победител в сблъсъците и хуманитарните групи критикуват опозицията за използването на помощта като политическо оръжие.
Международните лидери, включително генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, призовават страните да избегнат насилието, докато продължава политическото противопоставяне.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: След като венецуелските войски блокират помощта, Мадуро е изправен пред „дипломатическа обсада“

Reuters: След като венецуелските войски блокират помощта, Мадуро е изправен пред „дипломатическа обсада“

25 Февруари 2019 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро беше подложен на нарастващ регионален натиск, след като войските му отблъснаха конвои от чуждестранна помощ, а САЩ заплашиха с нови санкции, а Бразилия призова съюзниците да се присъединят към „освободителни усилия“, съобщава агенция Reuters.
Сблъсъците със силите за сигурност оставиха близо 300 ранени и поне трима протестиращи убити близо до бразилската граница.
Хуан Гуайдо, признат от повечето западни държави за легитимен лидер на Венецуела, призова чуждестранните сили да разгледат „всички варианти” за изгонването на Мадуро, преди срещата на регионалната група от Лима в Богота, на която ще присъства вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.
Планирано е Пенс да обяви „конкретни стъпки“ и „ясни действия“ на срещата за справяне с кризата, заяви висш служител на американската администрация, като отказа да предостави подробности.
Бразилия, която е най-голямата икономика в региона, от години е гласовит съюзник на Венецуела, докато е управлявана от лявата Работническа партия. Тази година остро се обърна срещу социалистическия президент на Венецуела, когато крайнодесния Жаир Болсонаро пое властта.
Бразилия призовава международната общност, особено онези страни, които все още не са признали Хуан Гуайдо за временен президент, да се присъединят към усилията за освобождение на Венецуела“, се казва в изявление на бразилското външно министерство.
Колумбия, която е приела около половината от очакваните 3,4 милиона мигранти, бягащи от свръхинфлационния икономически срив на Венецуела, също повиши критиката си към Мадуро, откакто се отклони надясно миналата година.
Президентът Иван Дуке обяви, че в понеделник на срещата на върха ще се обсъди „как да се засили дипломатическата обсада на диктатурата във Венецуела“.
Мадуро, който запазва подкрепата на Китай и Русия, които имат големи инвестиции в енергийния сектор във Венецуела, заяви, че усилията на опозицията за помощ са част от американски преврат.
Кубинският президент Мигел Диас-Канел обяви, че Венецуела, най-големият съюзник на карибския остров, е жертва на американските империалистически опити за възстановяване на неолиберализма в Латинска Америка.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова „насилието да бъде избегнато на всяка цена“ и каза, че всеки трябва да намали напрежението и да продължи усилията си, за да се избегне по-нататъшна ескалация, според неговия говорител.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Действията на Хуан Гуайдо и САЩ заплашват Венецуела с война

„Известия“: Действията на Хуан Гуайдо и САЩ заплашват Венецуела с война

25 Февруари 2019 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Каракас. Желанието на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо и неговите западни покровители да подготвят световната общност за силов сценарий на свалянето на президента Николас Мадуро води до началото на гражданска война. Това съобщиха за „Известия“ в Съвета на Федерацията. Сблъсъците по границите, които започнаха заради опитите да се достави хуманитарна помощ от Съединените щати в страната, вече доведоха до жертви: двама души бяха убити и около 300 бяха ранени. Интервюирани от „Известия“, експерти и политици смятат, че опитите за налагане на американска „помощ“ на Венецуела и разривът на дипломатическите отношения между Каракас и Богота водят ситуацията до опасна линия.
Самопровъзгласеният президент Хуан Гуайдо, подобно на американските политици, се опитва да решава проблемите чрез ултиматуми. Така на 23 февруари изтече искането на опозицията да се пуснат конвои с хуманитарна помощ за Венецуела през границата с Колумбия и Бразилия. Въпреки това, военните части, верни на Николас Мадуро, не приеха „подаръка от чичо Сам“: някои от камионите бяха изгорени, а други трябваше да се върнат. Стотици опозиционери чакаха пристигането на колите, които възнамеряват да вкарат в страната. Това доведе до сблъсъци, в които бяха ранени около 300 души, а двама загинаха. Когато стана известно, че колумбийските власти активно помагат за прехвърлянето на хуманитарна помощ в страната, Николас Мадуро съобщи за прекратяването на дипломатическите отношения с „фашисткото правителство на Колумбия“.
Към делата на Каракас голям интерес проявява Доналд Тръмп, който, изглежда, трябва да се захване с други проблеми - от стената на границата с Мексико до предстоящата среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Домакинът на Белия дом вече успя да призове венецуелските военни да минат на страната на Хуан Гуайдо и да получат амнистия. В противен случай рискуват да „загубят всичко”, каза американският президент.
Междувременно, през уикенда след историята с хуманитарната помощ, международният натиск върху официален Каракас се засили. Държавният секретар Майк Помпео намекна за възможен силов сценарий за „уреждане“ на кризата.
А Хуан Гуайдо призова международната общност да се подготви да разгледа всички възможности за разрешаване на ситуацията.
„Събития ме принуждават да взема решение: официално да заявя пред международната общност, че трябва да допуснем всички възможности за освобождение на нашата родина, която се бори и ще продължи да се бори”, заяви Хуан Гуайдо.
Според него основната роля в „освобождението” на Венецуела играе „вътрешният и външният натиск“.
В столицата на Колумбия, Богота, ще се проведе редовна среща на страните от групата от Лима, която включва представители на 12 страни (Аржентина, Бразилия, Гватемала, Хондурас, Канада, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Чили). Според колумбийския президент Иван Дуке планирано е на срещата да се обсъди засилването на дипломатическата блокада на Каракас. На срещата ще присъства лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, който след това планира да се срещне с вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс. Самопровъзгласеният „президент“ дойде в Колумбия, въпреки забраната да напусне територията на Венецуела.
Както заяви една от ключовите опозиционни фигури, Хулио Борхес, заедно с Хуан Гуайдо, те ще поискат от групата от Лима „увеличаване на дипломатическия натиск и използването на сила срещу диктатурата на Николас Мадуро“.
Така или иначе, „бързо и лесно” отнемане на властта от законния венецуелски президент с военни средства на опозицията и нейните покровители, водени от САЩ, няма да се получи, увери „Известия“ първият заместник-председател на комисията по международни отношения на Съвета на Федерацията Владимир Джабаров. Според него намесата на Вашингтон във вътрешните работи на тази страна е толкова очевидна, че за американците ще бъде трудно да обяснят причините за интервенция.
След неуспеха на плана за бързото отстраняване на Николас Мадуро тезата за „хуманитарна катастрофа” стана основата на американския план за смяна на правителството във Венецуела, каза експертът от Руския институт за стратегически изследвания Игор Пшеничников.
„Американското шоу на границата беше успешно. Те имат формална причина да обсъдят методите на „насилствена” доставка на хуманитарни доставки за Венецуела. Въпросът за въоръжено нахлуване на САЩ остава в сила. Особено като се имат предвид данните на кубинските власти за прехвърлянето на американски морски единици и специални сили към границите на Венецуела“, каза политологът за „Известия“.
Междувременно не всички американски съюзници подкрепиха Хуан Гуайдо. Например, 19 от 27-те държави-членки на ЕС в момента признават лидера на опозицията за легитимен президент на Венецуела. Турция - член на НАТО - също е на страната на Николас Мадуро. От петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН Русия и Китай решително се противопоставиха на силов сценарий.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Гуайдо: „Запазете всички възможности“ за отстраняването на Мадуро от власт

The Guardian: Гуайдо: „Запазете всички възможности“ за отстраняването на Мадуро от власт

24 Февруари 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Богота. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо ще се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, след като поиска други страни да обмислят „всички възможности“, за да отстранят президента Николас Мадуро от властта, пише британският вестник The Guardian.
Коментарите на Гуайдо дойдоха след ден на насилие, докато поддръжниците на опозицията прекараха часове, опитвайки се да пробият правителствена блокада и да доставят хранителни и медицински стоки във Венецуела. Най-малко четирима души бяха убити и над 300 бяха ранени.
„Събитията от днес ме задължават да взема решение“, написа Гуайдо в Twitter, „да предложа официално на международната общност да запазим всички възможности, които са открити, за да постигнем освобождение на нашата родина“.
35-годишният политик, който обедини разкъсаната и неефективна опозиция, когато обяви, че е временен президент през януари, многократно е заявявал, че е фокусиран върху мирен преход и нови избори.
Но неговите коментари в събота увеличиха опасения, че той може да обмисли военна намеса скоро бяха прихванати от американски ястреби, включително сенатора от Флорида Марко Рубио.
„Тежките престъпления, извършени днес от режима на Мадуро, отвориха вратата за различни потенциални многостранни действия, които не бяха на масата само преди 24 часа“, заяви Рубио в отговор на Гуайдо, също в Twitter.
Американският държавен секретар Майк Помпео беше по-предпазлив, казвайки, че „по-нататъшни действия ще бъдат обмислени“ на срещата на регионалната група от Лима в колумбийската столица Богота, но фокусирани върху санкции, хуманитарна помощ и мерки на самите венецуелци.
„Накрая вярвам, че венецуелският народ ще държи отговорни онези, които са направили толкова много вреди на основните права на народа на Венецуела“, каза той пред телевизия CNN.
Доналд Тръмп не отговори веднага на Гуайдо, но каза миналия месец, че „всички възможности са на масата“.
„Нуждаем се от военна намеса“, обяви един от поддръжниците на опозицията, докато минаваше покрай новинарския екип на моста „Франсиско де Паула Сантандер“, който свързва Кукута в Колумбия с венецуелския град Уреня.
Давид Смолански, опозиционен лидер в изгнание и близък приятел и съюзник на Гуайдо, настояваше те да не призовават войски.
„Все още е мирно движение“, каза той. „Вчерашното насилие дойде от въоръжени проправителствени банди и сили за сигурност“.
Но натиснат дали ще подкрепи военна намеса в бъдеще, той отказа да я изключи: „Единственият вариант е да възстановим демокрацията и свободата с вътрешен и външен натиск“.
Анализатори предупреждават, че съществува сериозен риск от преминаване към въоръжен конфликт и казват, че много от тези, които настояват за интервенция, подценяват цената и възможното въздействие от изпращането на чужди войски във Венецуела.
„За съжаление шансовете на кризата да прерасне в конфликт са все още много реални“, каза Джеф Рамзи, вицепрезидент за Венецуела във Вашингтонското бюро по въпросите на Латинска Америка. „Мисля, че има участници и от двете страни, които всъщност смятат, че въоръженият конфликт може да е желан“.
„Най-ясният риск е, че може да се превърне във вътрешен въоръжен конфликт, който може да продължи десетилетия. Една интервенция ще бъде кървава, скъпа и вероятно ще разчита на някаква средна или дългосрочна окупация, която би трябвало да противодейства на бунтовническите групи“.
Дискусиите за военна интервенция във Венецуела се съсредоточиха предимно върху поемането на въоръжените сили. Но има и стотици хиляди хора извън военните, които са въоръжени и опитни, от проправителствени банди до колумбийските партизани, „Национална освободителна армия“.
Според Рамзи може да има между 500 хиляди и 2 милиона членове на неформални милиции, много стари и слабо обучени, но ако дори 10% могат да бъдат мобилизирани да се борят за Мадуро, това ще бъде мощна сила. Групировката ФАРК, която дестабилизира Колумбия в продължение на десетилетия, имаше само 18 000 бойци в най-добрите си времена.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: Гуайдо пристигна в столицата на Колумбия за среща с групата от Лима

„РИА Новости“: Гуайдо пристигна в столицата на Колумбия за среща с групата от Лима

24 Февруари 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Богота. Ръководителят на народното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за президент, пристигна в столицата на Колумбия Богота, за да присъства на предстоящата среща на страните от групата от Лима относно ситуацията във Венецуела, съобщава „РИА Новосдти“.
„Министърът на външните работи на Колумбия Карлос Олмес Трухильо се срещна с президента на Венецуела Хуан Гуайдо, който пристигна за участие в единадесетата среща на външните министри от групата от Лима, която ще се проведе във външното министерство на Колумбия“, се казва в съобщение на колумбийското дипломатическо ведомство.
Според снимки, публикувани от министерството на външните работи, Гуайдо е отлетял за Богота със самолет на колумбийските военновъздушни сили. В навечерието на срещата той беше на границата с Венецуела от колумбийската страна, където беше направен неуспешен опит да се достави хуманитарна помощ. Според информация на министерството на външните работи, Гуайдо е благодарил на колумбийския народ, президента Иван Дуке и колумбийските въоръжени сили за участието им в опит да доставят хуманитарна помощ на Венецуела.
Както обяви представителят на Гуайдо в групата от Лима Хулио Борхес, на срещата се планира да се обсъди увеличаване на натиска върху венецуелските власти. „Утре ще се срещнем с групата от Лима в Богота, Колумбия. Заедно с президента Хуан Гуайдо ще изискваме засилен дипломатически натиск и използване на сила срещу диктатурата на Николас Мадуро“, написа Борхес в Twitter.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Повече от 100 венецуелски войници дезертираха

AFP: Повече от 100 венецуелски войници дезертираха

24 Февруари 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Каракас. Повече от 100 венецуелски войници дезертираха и преминаха границата с Колумбия, заявиха имиграционните власти на фона на покачващото напрежение между съседите заради хуманитарната помощ, предава AFP.
Дезертациите идват след призивите на Хуан Гуайдо към военните да изоставят Николас Мадуро и да му помогнат да внесе отчаяно необходимата помощ, за да облекчи недостига на храна и лекарства.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бразилия осъди насилието по границата с Венецуела

ТАСС: Бразилия осъди насилието по границата с Венецуела

24 Февруари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бразилските власти осъждат насилието, настъпило на 23 февруари на венецуелската граница с тази страна, както и с Колумбия. Това се посочва в съобщение, публикувано в неделя на интернет страницата на Министерството на външните работи на Бразилия, цитирано от TACC.
"Използването на сила срещу венецуелския народ, който търси международна хуманитарна помощ, ясно показва престъпния характер на режима (на венецуелския президент Николас) Мадуро. Това е опит за погазване на човешките права, който дори частично не може да бъде оправдан от нито един от принципите на международното право и не може да бъде подминат с мълчание от нито една нация ”, се отбелязва в изявлението.
Бразилското външно министерство също призова страните, които "все още не са признали (лидера на опозицията във Венецуела) Хуан Гуайдо като действащ президент". Според Бразилия тези държави трябва да го признаят за държавен глава и да поискат "силите на режима да спрат насилието срещу собствения си народ".
В събота станаха сблъсъци на границата на Венецуела и Бразилия. Мария Беландрия, назначена от лидера на опозицията Хуан Гуайдо като посланик на Венецуела в Бразилия, съобщи за преминаването на първия камион с хуманитарна помощ през границата на Боливарската република, но тази информация по-късно не беше потвърдена. Както е обяснено от бразилския телевизионен канал Globo, камионът е стигнал само до мястото, където венецуелските военни са издигнали барикада. Камионът не беше пропуснат и той се върна обратно в Бразилия.
Демонстрантите, възмутени от ситуацията, започнаха да хвърлят камъни и коктейли „Молотов“ към граничния пункт на Венецуела. В отговор войниците на Националната гвардия започнаха да хвърлят гранати със сълзотворен газ, някои от които паднаха на бразилска територия.
В четвъртък вечерта, по решение на президента на Венецуела Николас Мадуро, сухопътната граница на страната с Бразилия беше напълно затворена, а в петък вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви временно затварянето на три моста, които свързват територията на републиката с Колумбия. Това решение бе взето, след като венецуелската опозиция обяви намерението си да достави хуманитарна помощ от Бразилия и Колумбия. Венецуелското правителство настоява, че помощта може да се предоставя само по силата на международното право и не възнамерява да пуска стоките, събрани от опозицията през границата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бразилски полковник е заявил, че двама венецуелски военни са потърсили убежище в Бразилия

ТАСС: Бразилски полковник е заявил, че двама венецуелски военни са потърсили убежище в Бразилия

24 Февруари 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Двама венецуелски войници са преминали границата с Бразилия и са поискали убежище в тази страна. Това изявление бе направено в неделя от полковник Жоржес Ханаан от бразилската армия пред местния телевизионен канал Globo, предава TACC.
„Снощи двама бойци от венецуелската национална гвардия се явиха като търсещи убежище“ , каза той.
И двамата войници имат ранг сержант. Според Ханаан те са пристигнали в Бразилия пеша и без оръжие, но във военна униформа. "Сега основната ни грижа е да ги накараме да се чувстват сигурно. Отношението към тях ще бъде същото като към всеки друг бежанец", обясни полковникът.
В събота станаха сблъсъци на границата между Венецуела и Бразилия. Мария Беландрия, назначена от лидера на опозицията Хуан Гуайдо като посланик на Венецуела в Бразилия, съобщи за преминаването на първия камион с хуманитарна помощ през границата на Боливарската република, но тази информация по-късно не беше потвърдена. Както обяснява Globo, камионът достига само до мястото, където венецуелските военни са изградили барикада. Камионът не беше пропуснат и той се върна обратно в Бразилия.
Демонстрантите, възмутени от ситуацията, започнаха да хвърлят камъни и коктейли „Молотов“ към граничния пункт на Венецуела. В отговор войниците на Националната гвардия започнаха да хвърлят гранати със сълзотворен газ, някои от които паднаха на бразилска територия.
В четвъртък вечерта, по решение на президента на Венецуела Николас Мадуро, сухопътната граница на страната с Бразилия беше напълно затворена, а в петък вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви временно затварянето на три моста, които свързват територията на републиката с Колумбия. Това решение бе взето, след като венецуелската опозиция обяви намерението си да достави хуманитарна помощ от Бразилия и Колумбия. Венецуелското правителство настоява, че помощта може да се предоставя само по силата на международното право и не възнамерява да пуска стоките, събрани от опозицията през границата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС осъди използването на „въоръжени групи“ от „режима на Николас Мадуро“

AFP: ЕС осъди използването на „въоръжени групи“ от „режима на Николас Мадуро“

24 Февруари 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В неделя Европейският съюз осъди Каракас за използването на насилие и въоръжени привърженици на режима, за да предотврати навлизането на хуманитарна помощ във Венецуела, предава AFP.
"Ние отхвърляме използването на нeзаконни въоръжени групи за сплашване на цивилни и депутати, които са се мобилизирали за разпределяне на помощта", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в изявление от името на 28-те страни-членки на блока.
Нейните думи дойдоха само часове след рискова операция за внос на хуманитарна помощ във Венецуела, която се превърна в смъртоносен хаос, когато силите за сигурност на президента Николас Мадуро стреляха по демонстранти, предизвиквайки сблъсъци, при които загинаха двама души, а стотици бяха ранени.
Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо заяви, че режимът е "използвал незаконни въоръжени формирования", за да блокира влизането на помощ, като се позовава на групи от поддръжници на Мадуро, които работят съвместно и независимо от силите за сигурност.
"Има тревожни съобщения за безредици, актове на насилие и нарастващ брой жертви, по-специално в граничните райони и сред местната общност на Пемон", каза Могерини.
"Ние призоваваме органите на реда и силите за сигурност да проявят сдържаност, да избягват използването на сила и да позволят влизането на хуманитарната помощ."
Тя също така заяви, че ЕС е готов да "разшири" хуманитарната помощ и помощта за развитие, за да облекчи тежкото положение на венецуелците.
"Европейският съюз вече е отделил повече от 60 милиона евро през 2018/19 г. в областта на хуманитарната помощ и помощта за развитие. Припомняме нашия ангажимент да помагаме на нуждаещите се толкова дълго, колкото е необходимо", каза тя.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Декларация на X Зимен университет на МГЕРБ: Унищожаването на хуманитарна помощ е престъпление срещу човечеството

Декларация на X Зимен университет на МГЕРБ: Унищожаването на хуманитарна помощ е престъпление срещу човечеството

24 Февруари 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Сандански. През последните часове ситуацията във Венецуела ескалира, след като армията, по заповед на Николас Мадуро, отказа да допусне камиони с хуманитарна помощ от Колумбия и Бразилия и употреби сила срещу мирни граждани по улиците. Ние, младежите от ГЕРБ считаме, че унищожаването на хуманитарна помощ е престъпление срещу човечеството. Потъпкването на човешките права не може да бъде толерирано повече от демократичния свят. Това се посочва в декларация на 10-я Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански, приета тази сутринта, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
"Важно е бъде подчертано, че никой не иска да се меси във вътрешните работи на Венецуела. В един глас с международната общност ние, младежите от ГЕРБ, призоваваме до страната да бъдат допуснати продукти от първа необходимост. Възможността гражданите на Венецуела да решат чрез свободни избори кой да бъде следващият им президент е основно демократично право. Защото изборът на Николас Мадуро е нелегитимен. Това беше признато официално дори от Социалистическия интернационал", заявяват младежите от ГЕРБ.
"На този фон българските остриета на руския хибриден гуру ген. Решетников - председателят на БСП Корнелия Нинова и техният президент Румен Радев, застанаха на страната на диктатурата и подкрепиха диктаторския режим на Мадуро. Те призоваха за ненамеса по казуса", отбелязват още те. "Ние от МГЕРБ питаме какъв президент е Румен Радев, след като в момент, в който цялата демократична световна общност подкрепя Хуан Гуайдо и парламента на Венецуела, той остана в отбора на малкото останали диктатори? Дали Радев е европейски президент и натовски генерал или е куклата на конци на съветския генерал от КГБ Леонид Решетников?", се пита в декларацията на МГЕРБ. "За нас отговорите на тези въпроси са ясни и категорични. Евразийският диктаторски манталитет на Румен Радев е очевиден и не може да се скрие. Проблемът е до къде той може да стигне, след като ценностната му система приема неутрално безразборното убиване на гладуващи хора от армия, само защото се опитват да достигнат до храна и лекарства? За нас от МГЕРБ е опасно такъв човек да бъде върховен главнокомандващ на Българската армия! А по повод призивите на президента да запазим неутралитет, припомняме един знаменит цитат от Данте Алигиери - "Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет!", заявяват още младежите от МГЕРБ.
"Колкото до позицията на другарката Корнелия Нинова, това е нищо повече от поредната доза отровно лицемерие от нейна страна! Защото Корнелия Нинова умишлено крие пред българските си симпатизанти, че международната организация, в която тя е заместник-председател - Социалистическият интернационал, прие още преди дни Хуан Гуайдо и венецуелското Народно събрание за единствени легитимни органи в страната. Социнтернът, част от който е БСП, изрази също така своята „огромна загриженост за репресии", извършени от „незаконния режим на Николас Мадуро" и заяви, че „изисква пълно възстановяване на конституционния ред" във Венецуела. Същата позиция беше потвърдена и от испанския премиер-социалист Педро Санчес, с чиято подкрепа само преди ден стартът на предизборната кампания на ПЕС се проведе в Мадрид. По думите му „който реагира с куршуми и със затвори на желанието за свобода, не е социалист, а тиранин", се казва още в позицията.
"За нас, младежите от ГЕРБ, цялата тази шизофренична ситуация около Нинова, с двойствените ѝ позиции, и Радев, с евразийските му кукловоди поставят няколко много сериозни въпроса:
- Дали всъщност президентът Радев не се опитва да се превърне в българския Мадуро – безцеремонен, циничен и самодостатъчен?
⁃ Къде Нинова лъже - в чужбина, когато организацията, на която е заместник-председател, подкрепя Гуайдо или в България, когато организацията, на която е председател, подкрепя Мадуро?
⁃ Демократична партия ли е БСП, след като подкрепя диктаторски режим и то не за първи път? (Припомняме, че в миналото БСП се обявяваше в подкрепа и на режимите на Слободан Милошевич и Садам Хюсейн).
⁃ Няма ли очевиден риск от изтичане на класифицираната натовска информация към вражески сили, след като „момчето на Леонид Решетников" има най-висок достъп до такава, а публично изразява различни позиции от тези на Алианса?
⁃ С методите на Мадуро и помощта на Решетников ли БСП отново ще се опита да спечели европейските и местните избори, които наближават?
От МГЕРБ не се надяваме на честни отговори от Румен Радев и Корнелия Нинова, защото истината за тях е вечно неудобна. В същото време призоваваме всички демократично мислещи българи, включително и социалистите, да не допускаме повече на власт в България да се възкачват хора, които под команда от едни диктаторски режими подкрепят други диктаторски режими!
МГЕРБ ще отстоява категорично и в бъдеще европейското демократично развитие на България", завършва позицията на младежите на ГЕРБ.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ осъдиха нападенията над цивилни във Венецуела

ТАСС: САЩ осъдиха нападенията над цивилни във Венецуела

24 Февруари 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати осъждат нападенията срещу цивилни във Венецуела, за които се твърди, че са извършени от привърженици на венецуелския лидер Николас Мадуро. Това заяви в социалната мрежа „Туитър“ държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от TACC.
"Съединените щати осъждат атаките срещу цивилни във Венецуела от бандитите на Мадуро. Тези атаки доведоха до смърт и нарянявания", пише дипломатът.
Той "изрази дълбоки съболезнования на семействата на загиналите в тези престъпления". "Ние се присъединяваме към искането им за (възстановяване на справедливостта)", заключи Помпео.
Съединените щати, продължи Помпео, "осъждат отказа на Мадуро" да позволи на конвой, който носи хуманитарна помощ да влезе във Венецуела. Той нарича "отвратителни кадрите с горящи камиони с (хуманитарна) помощ".
"Докато лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо ръководи усилията за предоставяне на помощ на хората, Мадуро изпраща въоръжени банди да атакуват невинни граждани", казва ръководителят на Държавния департамент. Към думите си за ситуацията в републиката той прикрепи снимки на опозицията, която се опита да прекара хуманитарна помощ през границата между Колумбия и Венецуела.
Според Помпео "широка коалиция от демократични страни настоява, че Венецуела трябва да бъде свободна, а хуманитарната помощ трябва да бъде пропусната". Във връзка с това той приветства усилията на властите на Бразилия и Колумбия.
Държавният секретар подчерта, че "САЩ ще предприемат мерки срещу онези, които възпрепятстват мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела". "Сега е моментът да подкрепим отчаяния народ на Венецуела. Ние сме солидарни с тези, които продължават борбата за свобода", каза той.
В събота съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ ще наложат санкции на венецуелските войници, които не подкрепиха опозицията и не позволиха на хуманитарен конвой да влезе във Венецуела. Той настоя те да "приемат демокрацията, да защитават цивилните и да пропускат хуманитарната помощ" или "да се изправят пред още по-големи санкции и изолация".
Болтън спомена също за материал на агенция Reuters, в който се говори за евентуално затягане на едностранните санкции на САЩ срещу Венецуела още през следващата седмица.
В събота колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо заяви, че най-малко 285 души са ранени при сблъсъци между доброволци и венецуелски правоохранителни органи на границата на Колумбия и Венецуела. Според външния министър сред пострадалите са 255 венецуелци и 30 колумбийци.
По-рано венецуелската полиция се опита да разпръсне хората, събрани на моста „ Симон Боливар“. Гражданите на Колумбия и Венецуела стигнаха до моста, за да участват в прехвърлянето на хуманитарна помощ във Венецуела. Срещу тях е бил използван сълзотворен газ. Също така журналистът Габриел Бастидас каза, че венецуелските полицаи са запалили три камиона с хуманитарна помощ в провинция Тачира на границата с Колумбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Венецуела е дала 24 часа на колумбийските дипломати да напуснат страната

РИА Новости: Венецуела е дала 24 часа на колумбийските дипломати да напуснат страната

24 Февруари 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Каракас. Дипломатите и консулските служители на Колумбия трябва да напуснат Венецуела в рамките на 24 часа, се казва в изявление на външното министерство, цитирано от РИА Новости.
Според министерството Съединените щати и Колумбия са организирали "пропагандно шоу" на границата с Венецуела, нарушили са нормите на ООН и са поставили в опасност мира в страната и региона.
Каракас прекъсна на 23 февруари дипломатическите и политическите отношения с Богота. Властите на Колумбия обещаха възможно най-скоро да изтеглят своите дипломати от Венецуела.
Влошаването на отношенията между двете държави се дължи на ситуацията около доставката на американска хуманитарна помощ от Колумбия към Венецуела.
Опозицията настоява хуманитарната помощ да бъде допусната в страната, но президентът Николас Мадуро категорично отказа да я приеме. Каракас разположи войски до границата, за да предотврати преминаването на камиони.
Според Мадуро американската помощ се е превърнала във "фалшиво шоу", тъй като Вашингтон блокира активите на държавната петролна компания PDVSA и забранява сделките с нея, лишавайки Венецуела от повече от десет милиарда долара, а Банката на Англия отказва да върне на Каракас златните му резерви.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Гуайдо Уго Чавес не би одобрил действията на Мадуро

ТАСС: Според Гуайдо Уго Чавес не би одобрил действията на Мадуро

24 Февруари 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Каракас. Водачът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо в събота изрази мнение, че лидерът на Боливарската революция Уго Чавес не би одобрил действията на своя наследник на президентския пост Николас Мадуро, предава ТАСС. Според него днешният президент внася в страната „страх, глад, насилие и репресии“.
В Туитър той пише: „Съмнявам се, че Уго Чавес би се съгласил с това, което прави Мадуро. Той унищожи всичко, създадено от Чавес, като се започне от конституцията от 1999 година".
Той твърди, че е провел разговор с представителите на венецуелските въоръжени сили, които са решили да преминат на негова страна. "Те постоянно казват, че днес в армията цари страх, принуда и неуважение. Това са войници, които са искали да градят военна кариера, а днес са заложници на терора ", добавя Гуайдо.
По данни на колумбийската миграционна служба, в събота над 60 души от силовите структури на Венецуела прекосиха границата и преминаха на страната на опозицията. Преди това в Туитър Гуайдо обяви, че всеки, който е решил да дезертира, няма да бъде смятан за предател на родината или дезертьор.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо призова световната общност да обсъди всички варианти за регулиране на ситуацията във Венецуела

ТАСС: Гуайдо призова световната общност да обсъди всички варианти за регулиране на ситуацията във Венецуела

24 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на опозицията твърди, че „вътрешният и външният натиск играят ключова роля за освобождението“ на страната, предава ТАСС.
В събота Хуан Гуайдо призова международната общност да обсъди всички варианти за разрешаване на сегашната криза.
"Днешните събития ме принуждават да предприема тази стъпка: официално се обръщам към световната общественост, за да кажа, че сме длъжни да предположим всички варианти за освобождение на нашата родина, която се бори и ще продължи да се бори“, е написал той в Туитър.
В събота противниците на действащия президент Николас Мадуро се опитаха да доставят хуманитарна помощ в страна въпреки съпротивата на властите. В няколко района на Венецуела избухнаха доста сериозни стълкновения между опозицията и силите на Националната гвардия и полицията. До този момент е известно, че са загинали няколко човека, а пострадалите са стотици.
По-рано в интервю за ТАСС ГУайдо обяви, че опозицията възнамерява да настоява Мадуро „да предаде властта не по насилствен, а демократичен“ път.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Венецуела: националната гвардия и протестиращите влязоха в сблъсък, когато на границата напрежението се засили.

The Guardian: Венецуела: националната гвардия и протестиращите влязоха в сблъсък, когато на границата напрежението се засили.

24 Февруари 2019 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Каракас/Лондон. Венецуелската полиция използва сълзотворен газ, когато на границата избухнаха сблъсъци, пише The Guardian в обширен текст.

Събитията и героите им:
Хуан Гуайдо от Туитър призоваваше да се продължи битката: „Това е само началото“. „Ако си мислят, че ще се изморим, лъжат се“. „Ще сме на улиците, докато спечелим свободата си“.
Николас Мадуро обяви, че скъсва връзките с Колумбия. Гуайдо обвини режима на Мадуро, че застрашава международното право: „В Женевската конвенция ясно е написано, че ако унищожаваш хуманитарна помощ, извършваш престъпление срещу човечеството.
След като Мадуро обяви, че прекъсва връзките с Колумбия, отговорът дойде от колумбийския вицепрезидент Марта Лучия Рамирес:“ Мадуро не може да къса дипломатически отношения с Колумбия, защото Колумбия няма дипломатически отношения с него. Нашето правителство не е изпратило посланик там, нито сме признали посланика на Мадуро. Той е само един диктатор, който насилствено окупира двореца „Мирафлорес“”.
В телевизионна реч венецуелският президент обвини опозицията в предателство и заяви, че ще приеме помощта, ако това стане през законните канали, но каза, че храната е канцерогенна и „развалена“. Обърна се и към американския президент Доналд Тръмп, който призна Гуайдо за легитимен президент, да „махне ръцете си от Венецуела“.

Протестиращ е убит във венецуелски граничен град

Американският вицепрезидент Майк Пенс е изпратил послание на Гуайдо и на силите, които се опитват да вкарат хуманитарната помощ във Венецуела.

Медиите и техните журналисти:
The Guardian, „Светкавица“: „Майор от венецуелската Национална гвардия току-що влезе в сградата на моста „Тиендитас“, където е Гуайдо. Той не е дошъл по един от трите моста, а като е оставил оръжието си и с плуване е преминал през реката. Името му е майор Хуго Парра.

Reuters, Венецуела: Броят на преминаващите на другата страна продължава да расте. 60 души от венецуелските сили за сигурност вече го сториха.

El Nuevo Diario,Никарагуа: Кораб с 250 тона хуманитарна помощ от Пуерто Рико беше принуден от венецуелските ВМС да се върне. Венецуелският вице е заявил на пресконференция, че корабът е „обкръжен“. В събота първи информация за кораба дава губернаторът на Пуерто Рико Роселло: „Целта на тази мисия е хуманитарна и ние молим за уважение към екипажа и медиите, които са на борда“.

Joe Parkin Daniels съобщава от Кукута, Колумбия: На моста „Сантандер“ съм, грозно е. Сълзотворният газ идва на талази, а colectivos хвърлят камъни. Три жертви в последните няколко минути. Стреля се по венецуелската страна.
Emily Costa съобщава от Пакарайма, Бразилия: Малобройна групичка от 50-тина протестиращи хвърлят камъни и коктейли „Молотов“ по посока на венецуелските военни на границата. Никой не ги улучва, но военните от националната гвардия реагират като пръскат сълзотворен газ по тях. Правителството на бразилския граничен щат Рорайма съобщи, че пет венецуелци с рани от стрелба в събота са приети за лечение в болница в Бразилия, всички са в тежко. В петък са приети деветима венецуелци.
Patricia Torres съобщава от Каракас:Поддръжниците на президента Николас Мадуро се организираха на марш, когато той обяви опозицията, която се опитва да вкара помощи в страната, за „предатели“ и нападна САЩ.
Dylan Baddour съобщава от моста „Симон Боливар“: Опозицията се върна, когато срещна твърда съпротива, докато се опитваше да вкара камионите с помощите през моста „Симон Боливар“. От един камион се призоваваше: „Не бъдете импулсивни, бъдете разумни“. Обясняваше се, че има заповед да не се бърза напред, след като горят камиони и се обвинява Венецуела, че е „в състояние на война“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

topcor.ru (Русия): Гуайдо напусна Венецуела

topcor.ru (Русия): Гуайдо напусна Венецуела

24 Февруари 2019 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Хуан Гуайдо, когото Вашингтон обяви за «президент» на Венецуела, напусна страната си и замина за Колумбия, информира руският електронен сайт topcor.ru.
В Кукута той взе участие в благотворителен концерт Venezuela Aid Live.

Той се срещна с президентите на държави, които в момента са противници на Венецуела и поддържат САЩ в изпълнение на сценария за държавен преврат.
В Кукута той е дал пресконференция, на която е разказал как е успял да стигне до Колумбия в момент, когато Върховният съд на Венецуела му забрани да напуска страната. По думите му помощ е получил и от някои военни.
Подготовката за разгръщане на война във Венецуела е скрита зад маската на „благотворителен концерт“, „хуманитарна помощ“ и много думи за „демокрация“.

За съжаление, този евтин спектакъл заплашва с много кръв. Разбира се, най-добрият сценарий за страната е Гуайдо да остане в Колумбия, но очевидно не за това го използват външните му покровители, пише в сайта topcor.ru.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикатът на журналистите във Венецуела съобщава за нападение над хотел с репортери

Синдикатът на журналистите във Венецуела съобщава за нападение над хотел с репортери

24 Февруари 2019 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Мексико/Москва. Синдикатът на журналистите във Венецуела съобщава за нападение над хотел с репортери
Венецуелските сили са нападнали хотел в Уреня, щата Тачира, на границата с Колумбия, в който са работели представителите на националните и международните медии, информират от националния Синдикат на журналистите във Венецуела.
Има сведения за ранени журналисти. Журналистка от Швеция, Аника Ротщайн, е задържана от въоръжени привърженици на Мадуро на границата. Синдикатът съобщава, че тя е бита, иззета й е професионална техника и са я заплашвали със смърт.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Венецуела: повече от 60 военнослужещи са потърсили убежище в Колумбия

РИА „Новости“: Венецуела: повече от 60 военнослужещи са потърсили убежище в Колумбия

24 Февруари 2019 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Богота/Москва. Главата на МВнР на Колумбия Карлос Олмес Трухильо съобщи, че за ден само над 60 венецуелски военни са потърсили убежище в страната, предава РИА „Новости“.
На пресконференцията в Кукута той е казал: "При нас дойдоха повече от 60 военнослужещи, които помолиха да получат убежище на територията на страната“.
Предстои за тези хора да се открие процедура за удовлетворяване на молбата им.
По-рано в събота депутат от опозиционния венецуелски парламент, Хуан Андрес Мехия, съобщи, че над 20 държавни служители и военни за един ден са преминали на страната на Гуайдо.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуелска журналистка съобщи, че ВМС на републиката са задържали плавателен съд с хуманитарна помощ

ТАСС: Венецуелска журналистка съобщи, че ВМС на републиката са задържали плавателен съд с хуманитарна помощ

24 Февруари 2019 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Каракас/Москва. Група кораби от Военно-морските сили(ВМС) на Венецуела в събота са задържали плавателен съд с хуманитарна помощ, идващ откъм Пуерто Рико, за това съобщава на страницата си в Туитър венецуелската журналистка Мариана Рейнес, цитирана от ТАСС.
„Корабите на ВМС на Венецуела не са позволили на плавателния съд да продължи. Има закани, че ще се открие огън и съдът ще бъде препратен към остров Бонер. Предприемат се опити за преговори.“ По-късно тя добавила, че съдът „е взел обратен курс“. Той се движи в международни води и чака следващи указания.“
Преди това беше съобщено, че шест кораба на ВМС на Венецуела, в това число и една фрегата, са поели към съда, за който се знае, че в сряда е напуснал ПУерто Рико с 250 тона хуманитарна помощ на борда. Хуан Гуайдо неведнъж заявяваше през изминалите дни, че на 23 февруари във Венецуела ще пристигне международна хуманитарна помощ, в това число и от Колумбия и Бразилия. Правителството на Венецуела нарече това „евтино шоу на олигархията“. В момента границата с Бразилия и Колумбия е затворена по решение на официален Каракас. Опитите на опозицията да достави товара са несполучливи, засега.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Колумбия разпореди да се върнат камионите с хуманитарна помощ за Венецуела

ТАСС: Президентът на Колумбия разпореди да се върнат камионите с хуманитарна помощ за Венецуела

24 Февруари 2019 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Богота. Министърът на външните работи на Колумбия Карлос Олмес Трухильо заяви, че президентът на Колумбия Иван Дуке е издал заповед камионите с хуманитарна помощ за венецуелския народ да се върнат, предава ТАСС.

"Предприети са мерки по пряко указание на президента Иван Дуке. Приоритет за правителството на Колумбия е защитата на хората от пограничната зона, затова камионите се връщат“, е казал министър Трухильо в Кукута на пресконференция, която се предаваше директно на сайта на администрацията на колумбийския президент.
Дипломат номер едно на Колумбия каза също, че решението е прието и „за защита на хуманитарната помощ, която не беше изгорена“. "При необходимост ще бъдат предпирети допълнителни мерки, които в момента се анализират“.

Журналистът Габриел Бастидас бе съобщил, че сътрудници на венецуелската полиция са подпалили три камиона с хуманитарна помощ в щата Тачира, на границата с Колумбия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела къса дипломатически отношения с Колумбия

AFP: Венецуела къса дипломатически отношения с Колумбия

23 Февруари 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Каракас. В събота президентът Николас Мадуро обяви, че къса дипломатически връзки със своята съседка Колумбия, след като тя подкрепи неговия противник Хуан Гуайдо в опитите му да вкара в страната хуманитарна помощ, предава AFP.
„ Реших да прекъснем всички политически и дипломатически отношения с фашисткото правителство на Колумбия“, е обявил Мадуро пред голям митинг на свои поддръжници в Каракас.
Той е разпоредил колумбийските дипломати да напуснат страната до 24 часа. "Махнете се от тук, олигарси! ", е казал президентът Мадуро.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Камион с хуманитарна помощ в пламъци на венецуелско-колумбийската граница

AFP: Камион с хуманитарна помощ в пламъци на венецуелско-колумбийската граница

23 Февруари 2019 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Уреня, Венецуела. Камион, натоварен с хуманитарна помощ, е бил подпален на границата между Колумбия и Венецуела. Това е заявил за репортерите висш представител на опозицията, предава AFP. Това се е случило, докато товарът е преминавал през моста „Сантандер“, където е имало размирици.
"Хората спасяват останалото от товара в първия камион, събират хуманитарната помощ, който диктаторът Мадуро заръча да изгорят“, е казал Габи Арелано, един от опозиционните лидери.
По-рано венецуелските войници затвориха четири камиона с помощи на моста и разпръснаха сълзотворен газ срещу демонстрантите, които ги съпровождаха.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ТАСС: В района на казармите в Каракас протестиращите надхвърлят 20 хиляди души

ТАСС: В района на казармите в Каракас протестиращите надхвърлят 20 хиляди души

23 Февруари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Каракас. По-рано Хуан Гуайдо призова привържениците си да се събират в района на казармата на ВВС „Ла-Карлота“ в Каракас, съобщава кореспондентът на ТАСС в Каракас. Те се придвижват и към казармата на Националната гвардия на Венецуела в района Санта Фе, където вече има над 5 000 души протестиращи с искане да се пропусне хуманитарната помощ в страната. Районът е отцепен. Многобройни поддръжници на опозицията са и на булевард „Франциско де Миранда“, и на площад „Алтамир“. Полицията не предприема мерки да разгони митингуващите.
Преди няколко дни Хуан Гуайдо призова симпатизантите си да излязат в събота, 23 февруари, в района на казармите, за да призоват военните да преминат на тяхна страна и да ги подкрепят в искането им хуманитарната помощ да влезе в страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Четири камиона с помощи се опитват да прекосят венецуелската граница

AFP: Четири камиона с помощи се опитват да прекосят венецуелската граница

23 Февруари 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Каракас. Четири камиона, натоварени с хуманитарна помощ се опитват да си пробият път през венецуелската граница с Колумбия. На тях има и около 12-тина доброволци, предава AFP.
Камионите се опитват да минат по моста Тиендитас, свързващ колумбийския град Кукута, който е сборен пункт за международната хуманитарна помощ, и венецуелския Урена, където по-рано в събота избухнаха бунтове.
Пак според информация на AFP, по-рано в събота опозиционният лидер Хуан Гуайдо е обявил в Туитър, че първата доставка на хуманитарна помощ е преминала на венецуелска територия през границата с Бразилия, въпреки блокадата, организирана от президента Николас Мадуро.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telesur : Венецуела осъжда „организираната операция“ на границата с Колумбия

Telesur : Венецуела осъжда „организираната операция“ на границата с Колумбия

23 Февруари 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела осъжда „организираната операция“ на границата с Колумбия, съобщава латиноамериканската агенция Telesur.
Група военнослужещи от венецуелската национална гвардия на ниско ниво завзе няколко бронирани превозни средства, които принадлежат на венецуелските сили и премина граничните бариери на венецуелско-колумбийската граница в организирана операция, поръчана от десни опозиционни членове в Колумбия.
Според репортери на агенцията на място, бронираните превозни средства на Боливарската национална гвардия (ГНБ) са счупили венецуелската бариера за сигурност, инсталирана на моста „Симон Боливар“, след което тримата военни са избягали в Колумбия, където са посрещнати от десни опозиционни лидери от Венецуела
Кореспондентът на Тelesur във Венецуела Маделин Гарсия заяви, че венецуелската имиграционна полиция осигурява охраната на граничния пункт и че членовете на венецуелската армия са разположени на мястото. "Трима войници са преминали колумбийска територия, но не става дума за масови действия във Венецуела."
Гарсия заяви, че поне един от членовете на граничните сили за сигурност е бил ранен при организираната акция, както и чилийски фотограф, който е бил на мястото на събитието.
Инцидентът идва, когато дясната опозиция се опитва да внесе в страната така наречената хуманитарна помощ, предоставена от Съединените щати.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.