НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019 г.: Проф. Румен Гечев, БСП: Вот за БСП ще означава, че българския народ иска промяна

Европейски избори 2019 г.: Проф. Румен Гечев, БСП: Вот за БСП ще означава, че българския народ иска промяна

30 Април 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Вот за БСП ще означава, че българския народ иска промяна. Това каза за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Румен Гечев от листата на „БСП за България“, председател на Комисията по устойчиво развитие на ООН през 1996-1997 г. Гечев обясни, че състоянието на жизненото равнище в България е плашещо. Според него страната ни изостава от стандарта на ЕС, докато Полша, Чехия и дори Румъния се приближават. Проф. Гечев вижда алтернативата в предложените от БСП нови решения в проекта „Визия за България“. Той допълни, че БСП предлага кардинално нови решения, различни от тези на управляващите, които не предлагат никаква визия за следващите години. Партията предлага осигуряване на безплатен достъп до образованието на всички нива и награждаване на младежите, завършващи дефицитни професии, за да могат те да останат и да се развиват в България. Болниците не трябва да са търговски дружества, подчерта проф. Гечев. „Решенията, които предлагаме, са изпробвани и реализирани в други европейски страни и са дали резултат. Един от основните моменти във „Визия за България“ и „Визия за Европа“ на БСП е европейската програма за реиндустриализация. Ние считаме, че най-добрата социална политика за преодоляване на бедността е инвестиционната политика. Ние споделяме мнението на водещи икономисти в Европа и извън нея, че за ускорено икономическо развитие и повишаване на жизнения стандарт е задължителна реализацията на крупни инвестиционни проекти“, обясни той. Проф. Румен Гечев каза още, че представителите на България в Брюксел трябва да защитават родината ни при формирането на външните политики, защото в момента тя се очертава като слугуваща страна, готова да изпълни всякакви прищевки на чужди сили. В досегашната работа на ЕП се е усещала остра липса на участието на България във възлови комисии и при формирането на важни европейски политики, заради което страната ни е загубила милиарди инвестиции, добави той.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019 г.: Кандидатите за евродепутати от "БСП за България"  Иван Кръстев и Емил Георгиев се срещнаха с Инициативния комитет срещу стоежа на депо за отпадъци в село Джерман

Европейски избори 2019 г.: Кандидатите за евродепутати от "БСП за България" Иван Кръстев и Емил Георгиев се срещнаха с Инициативния комитет срещу стоежа на депо за отпадъци в село Джерман

30 Април 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Дупница. Кандидатите за евродепутати от "БСП за България" Иван Кръстев и Емил Георгиев се срещнаха с Инициативния комитет срещу стоежа на депо за отпадъци в село Джерман. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. На срещата, освен представители на Инициативния комитет, присъстваха народният представител Иван Ибришимов и областният председател на БСП – Кюстендил Станислав Павлов.
„Вече 8 г. се борим това, тук да не се превърне в боклукчарника на Кюстендилска област. Осем години ни лъгаха, мамиха и ни обещаваха какво ли не. Потвърди се правилото, че ГЕРБ лъжата я нямат за нищо. И те продължават това безумие“, това каза на срещата председателят на инициативния комитет Божидар Тасков.
Кандидатът за евродепутат Емил Георгиев отбеляза, че е член на комитета, който е наблюдавал строежа на автомагистрала „Струма“. „Едва ли някой знае повече от мен- защо магистралата беше отклонена на 3 км. от тук. Доказаха се свлачищни процеси, високи подпочвени води, районът е земетръсен. Всички процеси, които бяха доказани, дадоха основание магистралата да се отклони. Кметът на Дупница направи всичко възможно това депо да се утвърди. Аз няма да оставя нашите депутати и тези, които ще станат евродепутати, да позволят строежа на това депо да се случи. Обещавам, че няма да го допусна. Искам да бием ГЕРБ с 1 глас и този глас да бъде от Джерман“, заяви Емил Георгиев.
По-късно, на среща в Дупница, петицията против строежа на депото подкрепи и водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Жители на село Джерман блокираха за кратко път Е-79 в знак на протест срещу намерението за изграждане на регионален център за отпадъци (ОБЗОР)

Кюстендил: Жители на село Джерман блокираха за кратко път Е-79 в знак на протест срещу намерението за изграждане на регионален център за отпадъци (ОБЗОР)

24 Февруари 2019 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Жители на село Джерман блокираха за кратко път Е-79 в знак на протест срещу намерението за изграждане на регионален център за отпадъци в землището на населеното място. Протестът започна на площада в селото, където пред присъстващите се изказаха представители на сформирания инициативен комитет. Според хората изграждането на регионалния център за неопасни битови отпадъци ще доведе до замърсяване на околната среда – почвата, въздухът и източниците за питейна вода. Събралите се протестиращи се придвижиха до път Е-79, преминаващ през населеното място и за кратко застанаха на пътното платно. За всички преминаващи моторни превозни средства беше осигурен обходен маршрут, което не доведе до затруднения в трафика. В района имаше осезаемо полицейско присъствие, но протестът премина без нарушения на обществения ред и провокации. Според държавните институции и местната власт няма основания за притеснения.
Община Дупница е в напреднала фаза по проектиране на регионалния център. Изготвена е оценка за въздействие върху околната среда, чиито доклад е одобрен от всички отговорни институции. В същото време общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол са започнали процедура за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране на битовите отпадъци. Вече е подписан договор между трите общини и Министерство на околната среда и водите, в качеството му на Управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда”, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци”. По проекта се предвижда изграждане на двата вида инсталации. Общата цел е да се намали количеството на депонираните отпадъци от трите общини, чрез изграждане на инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови отпадъци и предварително третиране на смесените битови отпадъци, което да доведе до поетапното намаляване на количествата биоразградими битови отпадъци за депониране.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Заради протест е осигурен алтернативен маршрут за преминаване на моторните превозни средства по път Е-79 при село Джерман

Кюстендил: Заради протест е осигурен алтернативен маршрут за преминаване на моторните превозни средства по път Е-79 при село Джерман

23 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Заради протест е осигурен алтернативен маршрут за преминаване на моторните превозни средства по път Е-79 при село Джерман. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от полицията в Дупница. На място има екипи на „Пътна полиция” и на „Охранителна полиция”. Няма образуване на колони от моторни превозни средства или чакащи автомобили. За кратко протестиращи са излезли на пътя, след което движението е възстановено.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Жителите на село Джерман организират протест срещу намерението да се изгради регионален център за неопасни отпадъци в землището на населеното място

Кюстендил: Жителите на село Джерман организират протест срещу намерението да се изгради регионален център за неопасни отпадъци в землището на населеното място

23 Февруари 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Жителите на село Джерман организират протест срещу намерението да се изгради регионален център за неопасни отпадъци в землището на населеното място. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от създадения Инициативен комитет. Протестът е насрочен за 11.00 часа в центъра на селото. Предвижда се хората да отидат до път Е-79. Намерението е за кратко да бъде блокирано движението по пътя, в знак на протест. Община Дупница е в напреднала фаза по проектиране на регионалния център. Изготвен е ОВОС, чиито доклад е одобрен от всички отговорни институции. В същото време общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол са започнали процедура за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране на битовите отпадъци. Вече е подписан договор между трите общини и Министерство на околната среда и водите, в качеството му на Управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда”, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци”. По проекта се предвижда изграждане на двата вида инсталации. Общата цел е да се намали количеството на депонираните отпадъци от трите общини, чрез изграждане на инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови отпадъци и предварително третиране на смесените битови отпадъци, което да доведе до поетапното намаляване на количествата биораградими битови отпадъци за депониране.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.