НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Недостиг на места има само за деца в яслена възраст

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Недостиг на места има само за деца в яслена възраст

28 Март 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Недостиг има само в яслената възраст, в градинската - от 3 години нагоре, няма недостиг. Това каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов в предаването "Сутрешен блок" по БНТ. "Правим всичко възможно за преодоляването на този недостиг. Ще продължим да строим, но трябва да се сме наясно, че 100% прием няма никъде по света, това е една утопия. Очакваме между 3000-4000 деца да не получат места по тази услуга. Децата ще получават необходимата грижа, персоналът е разчетен за по-голям брой деца", коментира зам.-кметът.
Той категорично опроверга информацията за отделните спални помещения в детските градини. "Те ще са отделени от игралните и занималните. Това са фалшиви новини. Няма модел за уреждане в градините и яслите", заяви Чобанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на БСП - София Калоян Паргов се срещна с протестиращите майки от „Триадица“

Председателят на БСП - София Калоян Паргов се срещна с протестиращите майки от „Триадица“

21 Март 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на БСП - София Калоян Паргов прие в централата на столичните социалисти майките от „Триадица“, които протестират срещу липсата на места в яслите и детските градини в района. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Лидерът на левицата в София изслуша проблемите им и заедно обсъдиха различни варианти за справянето с тях. Майките от „Триадица“ са инициирали и подписка, с която искат да покажат на управляващите в Столична община и на кмета на района, че проблемите наистина са сериозни и настояват във възможно най-кратки срокове да бъде намерено решение. До момента събраните подписи са над 550.
„Единственият начин проблемите с недостига на места в детските ясли и градини да бъде разрешен е да започне ударно строителство на нови такива заведения", обясни Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет. „До този момент управляващите в Столична община само усвояват средства, санират, ремонтират и разширяват вече съществуващи детски градини. А после режат лентички като за нови. Това не е решение".
Калоян Паргов добави, че проблемът, който съществува в район "„Триадица" с недостига на места в детските ясли, го има на доста места в София. „През следващия месец ще стартират класиранията и ще започне отново голямата олелия", каза той. „Истината е, че от 2008 година насам управляващите в Столична община непрекъснато променят критериите и правилата за прием. И тези промени ги правят в зависимост от това коя целева група е по-изостанала или ощетена през тази година, за да може през новата да бъде стимулирана. И така се въртим в омагьосан кръг от 10 години. Всички обяснения на управляващите, че детските градини били закрити, преустроени и не знам още какво в миналото са само елементарни оправдания. Не може 10 години да управляват Столична община и да не намерят решение на този проблем", добави той.
Лидерът на столичните социалисти категорично заяви, че БСП е против идеята за премахването на леглата в детските градини. „Това предложение се прокрадна миналата година след протестите на различните граждански инициативни комитети", каза Калоян Паргов. „Премахването на леглата в детските градини противоречи на всякакви медицински и санитарни изисквания. В момента нашите експерти в образованието подготвят становище по тази тема и ще го обявим съвсем официално. За мен подобна идея е скандална", посочи той.
Калоян Паргов информира протестиращите майки, че с общинския съветник от БСП Борис Цветков вече са внесли доклад в СОС относно възстановяване ползването на неизползваните сграда и двор на ул. „305" 1 в квартал „Драгалевци", район "Витоша", за общинска детска ясла и градина чрез откриване на филиал на 160 ОДЗ „Здравец" и разкриване на яслени и градински групи. В доклада има и предложение за частично преодоляване на проблема с недостига на места в общинските детски ясли и градини в район „Триадица". То е свързано с промяна на предназначението на съществуваща общинска сграда, намираща се в квартал „Гоце Делчев", зад блок №238 на ул. „Боянски водопад", известна като „малката Триадица". „Идеята е тази сграда да бъде предназначена за детско заведение, да бъде реконструирана, преустроена и да бъде използвана временно за детска ясла и градина", обясни Калоян Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП-София: Млади социалисти от столицата участваха в протест за повече места в детските градини в „Триадица“

БСП-София: Млади социалисти от столицата участваха в протест за повече места в детските градини в „Триадица“

23 Февруари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Членове на Младежко обединение в БСП - Триадица, както и други младежи от столичната организация на БСП се включиха в протест под надслов "Срещу липсата на места в детските градини в София". Организатор на инициативата е Михаела Стоянова, млада майка, живееща в района със своето семейство. Това съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП-София.
От години районният кмет на „Триадица“ обещава да бъде изградена детска градина на улица "Иван Кирков" в квартал „Манастирски ливади“, а строежът на такава все още не е започнал.
Днес протестиращите се събраха точно на мястото, където би трябвало да се изгради детското заведение, за да отрежат символично лентичката на обекта.
„Събираме подписи в подкрепа на изграждането на детска градина на това място. За няколко дни сме събрали 350 подписа, продължаваме да търсим подкрепа от гражданите на столицата“, сподели Георги Ангелов - председател на МО в БСП - Триадица.
„Проблемът с недостига на места в детските градини и яслите в столицата е основна тема вече над 10 години. Това показва липса на управленска визия от страна на управляващите в столицата, както и липса на воля за промяна в София“, каза лидерът на младите социалисти в столицата Петко Димитров.
Инициативата е част от кампанията на Младежко обединение в БСП - София „24х24“. Целта ѝ е младежите да насочат вниманието към проблемите на всеки един район в столицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП - София: Млади родители от „Триадица“ ще протестират срещу липсата места в детските градини и ясли в района

БСП - София: Млади родители от „Триадица“ ще протестират срещу липсата места в детските градини и ясли в района

23 Февруари 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. По инициатива на младите социалисти от столичния район „Триадица“, ще се проведе протест срещу липсата на места в детските градини и ясли в района. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Акцията е в подкрепа на млади родители, които са организирали петиция, в която само за два дни са се сключили над 300 граждани. Те ще поставят 3 въпроса на районния кмет Николай Терзиев:
- защо за миналата година на територията на района имаше само 50 свободни места в детските ясли;
- защо за поредна година се обещава, че ще се строят така нужните за жителите на района детски градини и ясли, но това така и не се случва, а общинските терени си стоят обрасли и запустели;
- ще започне ли изобщо в близко бъдеще строеж на нови детски градини и ясли или те ще останат мираж.
Събитието ще се проведе от 11.00 до 14.00 часа, в ж.к. „Манастирски ливади”, на улица “Иван Кирков”, блок 10 А.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.