НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия

ТАСС: Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия

2 Март 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия, предава TACC.
Пентагонът започна да разработва нова стратегия за водене на военни действия "Троянски кон", чиято същност е да използва активно протестния потенциал на "петата колона", за да дестабилизира ситуацията, като едновременно с това нанася удари с високоточни оръжия (ВТО) на най-важните обекти. Това съобщи в събота началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия - първият заместник-министър на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Валерий Герасимов на конференция за развитието на военната стратегия.
"Пентагонът започна да разработва фундаментално нова стратегия за война, която вече е наречена „Троянски кон“. Нейната същност е в активното използване на протестния потенциал на петата колона в интерес на дестабилизирането на ситуацията, като едновременно с това атакува с ВТО най-важните обекти", каза той.
"Бих искал да отбележа, че Руската федерация е готова да предотврати някоя от тези стратегии. През последните години военните учени, заедно с Генералния щаб, са разработили концептуални подходи за неутрализиране на агресивните действия на потенциалните опоненти", каза Герасимов.
Според него основата на реакцията на Руската федерация е "активна отбранителна стратегия", която, отчитайки отбранителния характер на руската военна доктрина, предвижда набор от мерки за предвиждане на неутрализирането на заплахите за сигурността на държавата.
"Това е оправданието на разработените мерки, които трябва да съставляват научната дейност на военните учени. Това е една от приоритетните области за осигуряване на държавната сигурност. Трябва да сме преди врага в развитието на военната стратегия, да вървим напред", добави началникът на Генералния щаб.
Според Герасимов Съединените щати и техните съюзници работят по нападателни военни действия, насочени към елиминиране на държавността на нежеланите страни, подкопаване на суверенитета и замяна на законно избрани държавни органи.
"Съединените щати и техните съюзници са избрали агресивния вектор на своята външна политика. Те работят по нападателни военни действия, като" глобален удар "," многосферна битка ", използвайки технологията на" цветните революции "и" меката сила ". Целта им е да елиминират държавността на нежеланите страни , подкопавайки суверенитета, променяйки законно избраните органи на държавната власт, ”каза Герасимов.
„Такъв е случаят в Ирак, Либия и Украйна. Понастоящем подобни действия се наблюдават във Венецуела“, заяви началникът на Генералния щаб.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Военните използваха сълзотворен газ срещу протестиращи на затворен граничен пункт между Венецуела и Колумбия

AFP: Военните използваха сълзотворен газ срещу протестиращи на затворен граничен пункт между Венецуела и Колумбия

23 Февруари 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските сили в събота използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разгонят протестиращите, които искаха да преминат граничния мост при ГКПП Уреня с Колумбия, съобщиха журналисти от AFP.
„Искаме работа!“, скандираха хората , когато се изправиха пред силите за борба с безредиците на венецуелската национална гвардия, която блокира граничния пункт, като един от няколкото ГКПП, затворени от президента Николас Мадуро. Привържениците на опозиционния лидер Хуан Гуайдо в Колумбия планират да пресекат границата с доставки на хуманитарна помощ във Венецуела.
Много от протестиращите работят в Колумбия и след затварянето на границата не могат да отидат на работа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:  Венецуела разположи войски по границата с Колумбия

ТАСС: Венецуела разположи войски по границата с Колумбия

23 Февруари 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските власти са разпоредили разполагането на войски близо до границата с Колумбия. Това съобщи в събота стратегическото оперативно командване на Въоръжените сили на Венецуела в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
"Следвайки заповедите на нашия главнокомандващ Николас Мадуро, ръководителят на стратегическото оперативно командване на Въоръжените сили Ремихио Себалос разпореди разполагането на войски на колумбийско-венецуелската граница, за да се гарантира мир и сигурност на гражданите след затварянето на границата", се казва в съобщението.
По-рано вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви решението на властите временно да затворят три моста на границата с Колумбия.
Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо многократно е заявявал, че чуждестранната хуманитарна помощ ще пристигне във Венецуела на 23 февруари. Според него официалните власти ще се опитат да предотвратят доставката му, но с помощта на доброволци опозицията все пак ще може да разпределя храна и лекарства сред населението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Климов (Русия): САЩ са могли да вербуват Хуан Гуайдо по време на престоя му в Сърбия

Андрей Климов (Русия): САЩ са могли да вербуват Хуан Гуайдо по време на престоя му в Сърбия

23 Февруари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайо би могло да бъде вербуван от американските разузнавателни служби в Сърбия преди 10 години по време на неговия стаж в тази страна. Това съобщи в петък заместник-председателят на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Андрей Климов по време на посещението си в Белград, предава TACC.
"Между другото, според нашите данни, , се оказва, че Гуайдо най-вероятно е бил вербуван от американците точно преди 10 години в Сърбия, когато е бил там на стаж", каза Климов, добавяйки че Гуайдо е бил на стаж към сръбската опозиционна организация „Отпор“. "И това не е слух, това е нещо, което ние по принцип проверихме," - каза сенаторът.
„Отпор“ е младежка организация, основана в Югославия през 1998 г. и играеща решаваща роля в свалянето на Слободан Милошевич. Впоследствие лидерите й Сърджа Попович и Иван Марович създадоха Център за приложни ненасилствени действия и стратегии (CANVAS), който се занимава с прилагането на методите на Джийн Шарп за "ненасилствено сваляне на властта".
CANVAS е базирана в Белград и работи под егидата на Американската „Фрийдъм Хаус“ и Националния фонд за демокрация (NED), като спонсори са Фондация Рокфелер, Фондация Сорос, Международния републикански институт, Института „Айнщайн“ и други. На базата на CANVAS се провеждат обучения за "млади лидери" от страните от Източна Европа и Близкия Изток, Южна Америка и Африка. Смята се, че стажувалите в центъра активно участват в организирането на цветни революции в Украйна, Грузия, Ливан, Унгария, Египет и други.
По-рано посланикът на Венецуела в Москва Карлос Рафаел Фария Тортоза заяви на заседание на работната група на временната комисия на Съвета на федерацията за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намесата във вътрешните работи на Руската федерация, че лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайо е бил вербуван от Съединените щати преди 10 години.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела се подготвя за конфронтация между военните и опозицията

AFP: Венецуела се подготвя за конфронтация между военните и опозицията

23 Февруари 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела се подготвя за конфронтация между военните и опозицията на колумбийската граница в събота, след като самопровъзгласилият се за президент Хуан Гуайдо обеща хуманитарна помощ да влезе в страната му въпреки блокадата, наложена от управляващите, предава AFP.
Лидерът на социалистите Николас Мадуро обеща да не допусне помощта, която той определя като проява и претекст за американско нашествие.
В петък Гуайдо се противопостави на правителствена забрана за напускане на страната и присъства на концерт, организиран от британския милиардер предприемач Ричард Брансън точно на границата в Колумбия. Концертът е насочен към набиране на средства за хуманитарна помощ за латиноамериканската страна.
Гуайдо заяви, че венецуелските военни, чието командване многократно е заявявало абсолютна лоялност към Мадуро, "участвали в процеса", за да успее да достигне до Колумбия.
Часове по-късно Каракас заяви, че е затворил границите с Колумбия в щата Тачира, който граничи с Кукута - като се цитират заплахи за сигурността на Венецуела.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуелската национална гвардия използва сълзотворен газ срещу индианци близо до границата с Бразилия

ТАСС: Венецуелската национална гвардия използва сълзотворен газ срещу индианци близо до границата с Бразилия

23 Февруари 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелската национална гвардия използва сълзотворен газ в петък вечерта срещу членове на индиански племена в района на границата с Бразилия. Това съобщи вестник El Nacional, позовавайки се на депутата от Народното събрание на Венецуела Америко де Грасия, предава TACC.
Според публикацията сблъсъците са станали в град Санта Елена де Уайрен, разположен на 15 км от границата с Бразилия. Причината за конфронтацията е опитът на местните жители да блокират движението на Националната гвардия по границата. Снимки в социалните мрежи, показват барикадите, поставени по пътищата.
По-рано беше съобщено, че в района на Сан Франциско де Юруани венецуелските военни откриха огън по коренното население, което също се опитваше да им попречи да достигнат до границата с Бразилия. Двама души загинаха, други 14 бяха ранени. След този инцидент възмутените индианци взеха заложници от генерала от Националната гвардия Хосе Мигел Монтоя, който командваше военните по време на сблъсъка.
В четвъртък вечерта, по решение на президента на Венецуела Николас Мадуро, сухопътната граница на тази страна с Бразилия беше напълно затворена, а в петък вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви временно затварянето на три моста, които свързват територията на републиката с Колумбия. Това решение бе взето, след като венецуелската опозиция обяви намерението си да достави хуманитарна помощ от Бразилия и Колумбия. Венецуелското правителство настоява, че помощта може да бъде предоставена само по силата на международното право и не възнамерява да пуска стоките, събрани от опозицията през границата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Властите в Кюрасао блокираха кораб с помощ за Венецуела от частни дарители от САЩ

AFP: Властите в Кюрасао блокираха кораб с помощ за Венецуела от частни дарители от САЩ

23 Февруари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Вилемстад. Властите в Кюрасао блокираха кораб с помощ за Венецуела от частни дарители от САЩ, осигурен от поддръжниците на опозицията от Венецуела , подготвен да отпътува за размирната латиноамериканска страна, предава AFP.
Опозицията подготви контейнери в Кюрасао от частни донори в Съединените щати - част от по-широка помощ от страна на САЩ за Хуан Гуайдо, като инструмент за натиск върху президента Николас Мадуро.
Организаторите се опитаха в петък да натоварят помощта на кораба „Седемте морета“, закотвен в пристанището на карибския остров на 40 мили (65 километра) от брега на Венецуела.
"Властите тук блокираха товаренето на контейнерите с хуманитарна помощ за Венецуела", каза капитанът на кораба Карлос Куинтавалле пред AFP в пристанището.
Кюрасао се превърна в един от центровете на противопоставяне между Гуайдо и Мадуро, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Москва ще се обърне към Съвета за сигурност в случай на военна агресия срещу Венецуела

ТАСС: Москва ще се обърне към Съвета за сигурност в случай на военна агресия срещу Венецуела

23 Февруари 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Москва е готова да се обърне към Съвета за сигурност на ООН в случай на агресия срещу Венецуела от страна на САЩ при доставката на хуманитарна помощ на 23 февруари. Това съобщи в петък за ТАСС руският посланик в ООН Василий Небензя след среща на група от представители на повече от 50 страни от ООН, предава TACC.
"Надявам се, че няма да имаме причина, но ако има причина за това,тогава – да (ще се обърнем към Съвета за сигурност)“, каза той, отговаряйки на съответния въпрос.
Постоянният представител също така подчерта, че тази група е създадена не само за подкрепа на законните власти на Венецуела, но и като цяло за защита на международното право. "Не само във Венецуела, но и като цяло в подхода за решаване на международни проблеми и различни кризи", подчерта дипломатът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Венецуела затваря границата с Колумбия, след като Гуайдо я прекоси

AFP: Венецуела затваря границата с Колумбия, след като Гуайдо я прекоси

23 Февруари 2019 | 06:13 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес обяви, че се затваря границата с Колумбия в западния щат Тачира няколко часа след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо не се подчини на забраната за пътуване и отиде на концерт в подкрепа на Венецуела в граничния колумбийски град Кукута, съобщава AFP.
"Поради сериозни и правно неосновани заплахи от страна на правителството на Колумбия срещу мира и суверенитета на Венецуела, (венецуелското правителство) взе решение за временно затваряне изцяло на всички мостове, които свързват двете държави в Тачира“, е написала тя в Туитър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Антонио Гутереш призовава да се избегне насилието във Венецуела

AFP: Антонио Гутереш призовава да се избегне насилието във Венецуела

23 Февруари 2019 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова всички страни във Венецуела да избегнат насилието, след като в петък войниците убиха поне двама души, които са се опитвали да спрат войските да не блокират маршрута на помощта на бразилската граница, предава AFP.
"Загубата на всеки един човешки живот е тежка," е заявил пред репортерите неговият говорител Стефан Дуджарич, като е добавил, че „гледайки напред в утрешния ден, генералният секретар ясно и силно призовава да се избягва насилието."
Той е обявил, че посланието е споделено с американския държавен секретар Майк Помпео и ще бъде връчено на неговия венецуелски колега Хорхе Ареаса.
Американски и венецуелски висши дипломати са помолили за среща с Гутереш.
Ръководителят на ООН до този момент се въздържа да оказва натиск и да взема страна. Неговата позиция е да се търсят начини да се постигне разрешаване на кризата чрез преговори и настоява доставянето на хуманитарна помощ да не се политизира.
"Генералният секретар прави каквото е по възможностите му“, е казал Дуджарич, като не е споменал, че всъщност той има малко място за маневриране. „Помощта трябва да се използва целесъобразно и без намеса на военните“. Така той е намекнал за петъчния инцидент.
От началото на февруари Гутереш се е срещал два пъти с Ареаса.
След обед венецуелският външен министър е трябвало да председателства среща с 46 държави, сред които са Русия, Китай, Куба, Иран, Никарагуа, Северна Корея и Сирия. Те са част от група, създадена през миналата седмица в ООН за защита на принципите, залегнали в Хартата на ООН.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Депутат от парламента на Венецуела съобщи, че индианците за заловили генерал от Националната гвардия

ТАСС: Депутат от парламента на Венецуела съобщи, че индианците за заловили генерал от Националната гвардия

22 Февруари 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Каракас. Група индианци от племето пемон в петък за заловили генерала от Националната гвардия на Венецуела Хосе Мигел Монтоя недалеч от границата с Бразилия, съобщи в „Туитър“ депутатът от опозиционната Национална асамблея на страната Америко де Грация, предава ТАСС.
По-рано в района на село Кумаркапай, където е заловен генерала, венецуелски военни откриха огън по коренни жители, опитващи се да възпрепятстват придвижването им към границата с Бразилия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министърът на младежта на Венецуела анонсира марш в защита на родината на 23 февруари

РИА Новости: Министърът на младежта на Венецуела анонсира марш в защита на родината на 23 февруари

22 Февруари 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Каракас. Голям марш в защита на мира във Венецуела ще се проведе на 23 февруари във всички щати на страната, предава телевизионният канал VTV, като се позовава на министъра на младежта и спорта Педро Инфанте, предава РИА Новости.
На своя „Туитър“ той призова народа на Венецуела да се присъедини към „великия марш в защита на родината и да излязат по улиците“ в събота.
Руската агенция припомня, че венецуелската опозиция обяви, че именно на 23 февруари ще започнат доставките на международна хуманитарна помощ от сборните центрове, намиращи се в Колумбия, Бразилия и Кюрасо.
Правителството на Николас Мадуро е решено да не допусне в страната хуманитарната помощ. Президентът вече затвори границите с Кюрасо и Бразилия и обмисля да предприеме същата мярка на границата с Колумбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Втори загинал при инцидента край границата на Венецуела с Бразилия

AFP: Втори загинал при инцидента край границата на Венецуела с Бразилия

22 Февруари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Кумаркапай. Втори човек загина в резултат от инцидента между местни опозиционни активисти в индианското село Кумаркапай и венецуелски военнослужещи, в близост до границата с Бразилия, предава AFP.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Гуайдо напомни на армията, че остава един ден до „демонстрацията на вярност“ към народа

РИА Новости: Гуайдо напомни на армията, че остава един ден до „демонстрацията на вярност“ към народа

22 Февруари 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Председателят на Националната асамблея на Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за президент, в петък напомни на въоръжените сили на страната, че имат един ден, за да „демонстрират вярност“ на народа на Венецуела, предава РИА Новости.
„Определете се на коя страна сте в този решаващ час. Всички военни: днес и утре трябва да решите как бихте искали да ви запомнят. Ние вече знаем, че сте с народа, вие много ясно ни го показахте. Утре можете да го демонстрирате“, написа Гуайдо в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Националната гвардия на Венецуела откри огън по протестиращи опозиционери: един загинал и много ранени

Washington Post: Националната гвардия на Венецуела откри огън по протестиращи опозиционери: един загинал и много ранени

22 Февруари 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелски войници откриха огън по граждански лица, опитващи се да отворят участък от южната граница с Бразилия. В резултат от тази голяма операция на опозицията, целяща да отвори пътя за доставка на международна хуманитарна помощ в разорената латиноамериканска страна, е регистриран смъртен случай, а много активисти са били ранени, пише електронното издание на вестник Washington Post.
В 06:30 часа местно време (13:30 българско) в петък военен конвой се е приближил до митинга, устроен от жителите на индианското село Кумаркапай, разположено на основната транспортна артерия между Венецуела и Бразилия. Когато доброволците са се опитали да спрат военната техника с жива верига, войниците са открили огън от автомати. Една жена, 42-годишната Сорайда Родригес, е загинала.
„Попитах войниците: с какво право стрелят по невъоръжени жители?“ – възмущава се Хорхе Перес, член на общинския съвет на Гран-Сабане, към който спада селото. По собствените му думи, Перес е очевидец на стрелбата. „По Конституцията ли е да убиваш коренни жители?“
След разстрела, както пише WP, на улицата са излезли най-малко 30 жители на селото и са похитили трима войници, както съобщават 48-годишна местна жителка Кармен Елена Силва и представител на индианското малцинство Хеорхе Бело.
„Местните жители се радват на хуманитарната помощ. Те искат границата да остане отворена“, заяви Силва. „Трябва ни помощ, а не война. Всеки ден загиват деца“.
Представител на Минстерството на транспорта на Венецуела е отказал да коментира инцидента.
Washington post пояснява:
„Активистите принадлежат към местното племе пемони, което подкрепя усилията на опозицията да достави хуманитарна помощ от Съединените щати и съседните на Венецуела страни. Помощта идва от страни, които искат оставката на Николай Мадуро, така че правителството разпореди тя да бъде блокирана и разположи войска за укрепване на границите.
Инцидентът доведе до най-голямото кръвопролитие за цялото време на операцията, в рамките на която хиляди доброволци се опитват да достигнат до съседни страни, за да получат хуманитарна помощ. Опозиционните лидери се страхуват от нови сблъсъци в събота, когато доброволците ще се опитат да транспортират хуманитарна помощ през границата.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Бразилски самолет с хуманитарна помощ пристигна на границата с Венецуела

РИА Новости: Бразилски самолет с хуманитарна помощ пристигна на границата с Венецуела

22 Февруари 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Боависта. Самолет от военновъздушните сили на Бразилия (ФАБ) с 23 тона сухо мляко и 500 комплекта за оказване на първа помощ е пристигнал на границата с Венецуела, съобщава РИА Новости, като се позовава на свой източник от ФАБ.
По думите му, самолетът е излетял от Порту Алегре в южната част на Бразилия и се е приземил в 10:05 местно време (16:00 българско) в столицата на граничния щат Рорайма Боависта, на 215 км от границата.
По-рано в четвъртък в Боависта пристигнаха три камиона с 51 тона ориз и захар. В момента цялата хуманитарна помощ се съхранява в хангар в авиобаза в града.
Опозицията обяви, че доставките на хуманитарна помощ ще започнат на 23 февруари, Центрове за събиране на помощ действат още в колумбийски град Кукута и на остров Кюрасо.
Правителството на Николас Мадуро няма намерение да позволява внасянето на хуманитарната помощ. Венецуелският лидер обяви, че изцяло затваря наземната граница с Бразилия и разглежда възможността за затваряне и на тази с Колумбия. В сряда венецуелските власти затвориха морската граница с Малките Антилски острови, част от които е Кюрасо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Венецуелски войници откриха огън и убиха поне един човек в близост до границата с Бразилия

Reuters: Венецуелски войници откриха огън и убиха поне един човек в близост до границата с Бразилия

22 Февруари 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Кумаракапай. Най-малко един човек е загинал, а още няколко са пострадали в южния венецуелски град Кумаракапай, в близост до границата с Бразилия, когато войници са открили огън по протестиращи, съобщиха пред Reuters „местни лидери и роднини на жертвите“.
Очаквайте подробности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Ако САЩ предприемат военни интервенции във Венецуела, България ще запази неутралитет

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Ако САЩ предприемат военни интервенции във Венецуела, България ще запази неутралитет

22 Февруари 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
София. Ако САЩ предприемат военни интервенции във Венецуела, България ще запази неутралитет. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия.
„Понякога в света наистина изглежда, че всеки е срещу всеки. Но въпреки че нерядко в ЕС имаме различни позиции, всяка от държавите има свои национални интереси особено във външната политика. И мисля, че е ясно къде стои България – в ЕС и съюзник на НАТО. Но това не значи, че не можем да имаме понякога и индивидуална външна политика“, заяви Захариева и посочи, че такава не се формулира лесно, но по думите ѝ България знае кои са нейните приоритети.
„По отношение на Иран има разлика между САЩ и ЕС дали трябва да има споразумение за ядрено разоръжаване. ЕС счита, че светът няма да е по-добро място без това споразумение, но от друга страна имаме сериозни притеснения по отношение на регионалната роля на Иран в различни проекти“, коментира вицепремиерът.
Захариева заяви, че притесненията за опитите за намеса на Русия в политиките на редица държави не са отскоро. „Всъщност ЕС създаде т.нар. звено за бързо реагиране, като идеята е всички заедно да се борим срещу пропагандата и фалшивите новини. За всички държави има притеснение, че 1/3 от следващия ЕП ще бъде зает от популисти и евроскептици. Такива са прогнозите, но нека да видим какво ще стане. Хубаво е да се чуват различни мнения, но понякога хората имат усещането, че се занимават в дребни неща и изпускат голямата картина за това, къде стои Европа в глобалния свят“, посочи тя и обясни, че критиките за ЕС могат да бъдат градивни стига да не са за неговото разпадане.
Във връзка със случващото се във Венецуела Захариева уточни, че всички 28 страни-членки на ЕС са се обединили около това, че изборите през 2017 г. не са били демократични. „Българската позиция е следната – венецуелският народ трябва да избере кой да го управлява. Ако изберат Мадуро, няма проблем. Но трябва да имат възможност да го изберат при демократични избори, а не опозицията да е в затвора“, коментира тя. „Ако САЩ предприемат военни интервенции във Венецуела, безспорно България ще запази неутралитет. Но това би бил най-лошият вариант“, посочи Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Хуан Гуайдо подписа първия „президентски“ указ

„Известия“: Хуан Гуайдо подписа първия „президентски“ указ

22 Февруари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Каракас. Председателят на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за президент, подписа на 21 февруари указ с номер 001, с който разрешава доставката на хуманитарна помощ за страната, съобщава Известия.
Със същия указ Гуайдо отменя заповедта на президента Николас Мадуро да затвори сухопътната граница с Бразилия.
Контролираният от опозицията венецуелски парламент също одобри достъпа за хуманитарна помощ.
Мадуро многократно се противопоставя на навлизането на чужди стоки в страната, страхувайки се от прехвърлянето на „помощ“ от САЩ.
Според него по този начин Вашингтон се стреми да унищожи суверенитета на републиката.
На 23 януари Гуайдо обяви, че е временен президент. Той беше подкрепен от САЩ, Канада, Германия, Бразилия и няколко други страни.
Мадуро е признат за легитимен от Русия, Мексико, Куба, Китай и други.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бърни Сандърс заяви, че не признава Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела

ТАСС: Бърни Сандърс заяви, че не признава Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела

22 Февруари 2019 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор от щата Върмонт Бърни Сандърс, който преди това обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., заяви, че не признава лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела. Той съобщи това в интервю за телевизионния канал Univision.
Той беше попитан дали смята Хуан Гуайдо за законен президент на Венецуела. „Не“, отговорил сенаторът. „Считам, че има сериозни въпроси за последните президентски избори и има много хора, които вярват, че са били измамни. Мисля, че САЩ трябва да работят с международната общност, за да гарантират, че във Венецуела ще се провеждат свободни и честни избори.
От гледна точка на Сандерс, сегашният президент на Венецуела Николас Мадуро не трябва да напуска поста си, а да проведе „честни и свободни избори“, които ще определят дали да остане на власт.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: Бразилия не предвижда конфликт на границата с Венецуела

„РИА Новости“: Бразилия не предвижда конфликт на границата с Венецуела

22 Февруари 2019 | 02:28 | Агенция "Фокус"
Рио де Жанейро. Бразилия не предвижда възможни конфликти на границата с Венецуела, която бе затворена с решение на Каракас, заяви говорителят на бразилския президент Жаир Болсонаро.
По-рано опозицията от Венецуела обяви, че доставките на хуманитарна помощ за страната с подкрепата на САЩ ще започнат на 23 февруари. Събирателните центрове за помощ се намират в колумбийския Кукута, бразилския щат Рорайма и на остров Кюрасао. Правителството на президента Николас Мадуро не възнамерява да разреши достъпа й до страната и вече е затворило морската граница с Малките Антили и сухопътната граница с Бразилия, съобщава „РИА Новости“.
Говорителят отбеляза, че Бразилия продължава да спазва графика за доставка на хуманитарна помощ до границата с Венецуела. Ако венецуелската опозиция не може да ги вземе на 23 февруари, стоките ще останат в складове.
Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за държавен глава на временното правителство. Съединените щати и редица други държави обявиха признаването на Гуайдо и поискаха от венецуелския президент Николас Мадуро, чието избиране не смятат за законно, да не допуска насилствени действия срещу опозицията. Мадуро се обяви за конституционен президент и нарече лидера на опозиционния парламент марионетка на САЩ. Русия и Китай заявиха, че подкрепят Мадуро като легитимен президент. Властовите структури са в ръцете на Мадуро, армията също заяви подкрепата си към него.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вицепрезидентът на Бразилия заяви, че американска военна намеса във Венецуела „няма да има смисъл“

AFP: Вицепрезидентът на Бразилия заяви, че американска военна намеса във Венецуела „няма да има смисъл“

22 Февруари 2019 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Вицепрезидентът на Бразилия Хамилтон Мурао отхвърли заплахите на САЩ за военна интервенция във Венецуела като „преждевременни“ и каза, че „нямат смисъл“, съобщава AFP.
„Мисля, че те са повече в сферата на реториката, отколкото на действията“, каза Мурао, позовавайки се на заплахите, в интервю за AFP.
„Венецуелският въпрос трябва да бъде решен от венецуелците“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: Русия съобщи за подготовката на американски провокации на венецуелската граница

„РИА Новости“: Русия съобщи за подготовката на американски провокации на венецуелската граница

21 Февруари 2019 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съединените щати подготвят провокация във Венецуела под прикритието на доставянето на хуманитарна помощ, което трябва да се състои на 23 февруари, заяви заместник-представителят на Русия в ООН Дмитрий Полянски, съобщава „РИА Новости“.
„Очевидно, намирайки се в някакво провокационно опиянение, американските ни колеги се увлякоха и решиха да се включат в инсинуации и да разпространяват фалшиви новини в Съвета за сигурност“, каза Полянски.
Преди това, на срещата изпълняващия длъжността постоянен представител на САЩ Джонатан Коен припомни на Русия в нервен изблик за загиналите руски журналисти в Централноафриканската република, и повтори измислената история за изтезанията на търговец от руски военни инструктори.
По-рано президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че напълно затваря сухопътната граница с Бразилия преди началото на доставката на хуманитарна помощ.
Той също така не изключи и затварянето на границата с Колумбия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Вицепрезидентът на САЩ ще посети Колумбия в подкрепа на Гуайдо

АА: Вицепрезидентът на САЩ ще посети Колумбия в подкрепа на Гуайдо

21 Февруари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският вицепрезидент Майк Пенс ще пътува до Колумбия следващата седмица за да изрази „твърда подкрепа“ за венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, заявиха от Белия дом.
Пенс ще пристигне на 25 февруари и ще обсъди ситуацията с групата от Лима – дузина латиноамерикански държави, които са се фокусирали върху намирането на решение на венецуелската криза, съобщава Аnadolu Agency.
Пенс ще продължи да настоява пред групата, че е време президентът Николас Мадуро да отстъпи властта на Гуайдо, който се обяви за временен президент миналия месец, и ще се срещне с венецуелските семейства, които избягаха от страната, информира Белия дом.
„Хуан Гуайдо е единственият легитимен лидер на Венецуела и е време Николас Мадуро да си ходи. Съединените щати се гордеят да се присъединят към групата от Лима и други глобални партньори, да предоставят така необходимата хуманитарна помощ и да застанат до народа на Венецуела до пълното възстановяване на демокрацията и свободата“, заяви говорителката на Пенс Алиса Фара.
Вицепрезидентът ще се срещне и с колумбийския президент Иван Дуке, докато е в страната.
САЩ е първата страна, признала Гуайдо за законен лидер на Венецуела, следвана от десетки други нации, включително повечето от Латинска Америка и Канада.
Япония беше последната страна, която призна Гуайдо.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Николас Мадуро затвори границата на Венецуела с Бразилия в очакване на американската хуманитарна помощ

AFP: Николас Мадуро затвори границата на Венецуела с Бразилия в очакване на американската хуманитарна помощ

21 Февруари 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро затваря границата на страната с Бразилия в четвъртък „до второ нареждане“ в навечерието на пристигането на американската хуманитарна помощ на 23 февруари, предава AFP.
По думите на държавния глава след среща с военното командване на Венецуела, границата с Бразилия ще бъде „изцяло и абсолютно“ затворена в 20:00 местно време (02:00 българско) „до второ нареждане“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо се насочва към границата с Колумбуя, за да пренесе „лично“ хуманитарната помощ от САЩ

AFP: Хуан Гуайдо се насочва към границата с Колумбуя, за да пренесе „лично“ хуманитарната помощ от САЩ

21 Февруари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо планира да отпътува към границата с Колумбия, за да внесе „лично“ хуманитарната помощ под формата на хранителните продукти и медикаменти, предоставени от САЩ за гражданите на латиноамериканската страна, предава AFP.
Очаква се това да се случи през почивните дни, поради което са налице опасения за възможни конфронтации през уикенда.
Гуайдо, който определи като краен срок за внасяне в страната на хуманитарната помощ от САЩ събота, 23 февруари, планира да се насочи към венецуелската граница с „керван“ от автобуси, който ще потегли днес с членове на контролираното от опозицията Национално събрание в Каракас.
По заповед на държавния глава Николас Мадуро военните засилиха сигурността по границите и барикадираха голям граничен мост, за да възпрепятстват транспортирането на хуманитарните помощ във Венецуела.
Въпреки че не е ясно какво точно възнамерява да предприеме Гуайдо, той твърди, че в последните дни е привлякъл стотици хиляди доброволци, които да подпомогнат вкарването в страната и разпределението на хуманитарните помощи.
„Макар да ни насочват оръжия - всички сме получавали заплахи, не се страхуваме", увери Гуайдо от камион сред тълпа от поддръжници. В сряда той успя да привлече водачи на автобуси, с които „керванът“ да потегли към границата с Колумбия.
Доставките на храни и лекарства за населението, засегнато от кризата, се превърнаха в ключов фокус на борбата за власт между Мадуро и Гуайдо, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Военното аташе на Венецуела в ООН призна Гуайдо за изпълняващ длъжността президент

ТАСС: Военното аташе на Венецуела в ООН призна Гуайдо за изпълняващ длъжността президент

21 Февруари 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Полковник Педро Чиринос, военен аташе в постоянната мисия на Венецуела в ООН, призна Хуан Гуайдо, лидер на венецуелската опозиция, като временно изпълняващ длъжността президент, съобщава агенция TACC. Това обяви съветникът по националната сигурност на американския президент Джон Болтън.
„Военното аташе на Венецуела в ООН полковник Педро Чиринос обяви, че Хуан Гуайдо е официално признат за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела“, написа Болтън в Twitter.
По-рано в социалните мрежи бе публикувано видео, в което човек във военна униформа, който се представи като полковник Педро Чиринос, заявява, че „от днес той не се подчинява на правителството на Николас Мадуро, което е незаконно на власт“. „Признавам и се подчинявам на преходното правителство под ръководството на Хуан Гуайдо“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела забранява на кораби да напускат пристанищата преди предложението за помощ

AFP: Венецуела забранява на кораби да напускат пристанищата преди предложението за помощ

20 Февруари 2019 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските военни заявиха, че забраняват кораби да излизат от пристанищата на страната до неделя, което съвпада с опозиционното предложение за внос на американска помощ, предава AFP.
„Заминаването на лодки от всички пристанища ще бъде спряно“ от съображения за сигурност, се казва във военно постановление, видяно от AFP.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TeleSUR: Венецуелските власти отмениха полети и затвориха ГКПП на фона на заплахите за външна намеса

TeleSUR: Венецуелските власти отмениха полети и затвориха ГКПП на фона на заплахите за външна намеса

20 Февруари 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Каракас. Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви спирането на полетите и закриването на граничните контролно-пропускателни пунктове с островите Кюрасо, Аруба и Бонайре (Бонар) в отговор на заплахите за външна намеса в страната, които бяха отправени през последните дни срещу Каракас, предава местният телевизионен канал TeleSUR.
„Най-добрата хуманитарна помощ, която могат да дадат на народа на Венецуела, е да върнат ресурсите, които откраднаха“, подчерта Родригерс, визирайки САЩ и икономическите блокади, които бяха наложени на латиноамериканската страна.
Тя добави, че правителството отправя покана към опозицията за възстановяване на диалога и възобновяване на дипломатическите механизми. Подобен призив многократно отправя и държавния глава на страната Николас Мадуро.
Освен това Родригес призова венецуелския народ за единство срещу заплахите за намеса, които бяха отправени срещу страната на 23 февруари, припомня телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Венецуелската опозиция подканва директно САЩ да се намесят

Сергей Лавров: Венецуелската опозиция подканва директно САЩ да се намесят

20 Февруари 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Опозицията във Венецуела подканва директно САЩ да се намесят във вътрешните работи на страната. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция в Москва, предава TACC.
„Обезпокоени сме от случващото се във Венецуела. Заплахи (за намеса) се чуват от САЩ и се покдрепят активно, насърчвани са от венецуелската опозиция, която, по всичко изглежда, подканва директно намесата отвън. Това е нарушение на Устава на ООН и пряка намеса във вътрешните работи на независима страна“, констатира Лавров.
Съгласно думите му, ситуацията във Венецуела може да овладяна само чрез диалог.
„Да се постигне победа в политическата борба чрез провокиране на инвазия, пряко или под прикритието на хуманитарна операция, вероятно няма да доведе до резултат, на който той (лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо) разчита. Резултатът може да бъде постигнат единствено чрез приобщаващ политически диалог, чрез компромиси, чрез споразумения, едва тогава той ще бъде устойчив. Всяка силова акция само ще доведе до задълбочаване на проблема“, увери първият дипломат на Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мадуро призова Гуайдо да насрочи избори във Венецуела

РИА Новости: Мадуро призова Гуайдо да насрочи избори във Венецуела

20 Февруари 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова председателя на опозиционния парламент на страната Хуан Гуайдо да насрочи избори в страната, предава РИА Новости.
„Защо не насрочва избори, на които ще бъде изхвърлен с помощта на народа? Нека самоназначилият се клоун да насрочи избори, за да го изхвърлят с гласуване“, заяви Мадуро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия“: МВнР на Куба обвини САЩ, че прехвърлят войски към Венецуела

Известия“: МВнР на Куба обвини САЩ, че прехвърлят войски към Венецуела

20 Февруари 2019 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Хавана/Москва. Ръководителят на кубинското външнополитическо ведомство Бруно Родригес обвини САЩ, че прехвърлят войски по посока на Венецуела. За това във вторник, 19 февруари, информира порталът Granma, пише руският вестник „Известия“.
По данни, съобщени от кубинския външен министър, от американските бази, на които се намират подразделения за специални операции и морска пехота, излитат самолети в посока Венецуела. Той подчертава, че подобни полети съвсем не са в подкрепа на акцията за хуманитарна помощ, която се пропагандира пред международната общност. „Потвърждавам, че това не са полети с хуманитарна цел. Очевидно, създала се е ситуация, при която правителството на САЩ започва военна агресия срещу Венецуела“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела затвори морската си граница с Кюрасао

AFP: Венецуела затвори морската си граница с Кюрасао

20 Февруари 2019 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела затвори границата си по въздух и вода с Кюрасао, във вторник е съобщил висш военен, предава AFP. Каракас е взел това решение тъй като се планира островът да е междинна спирка за американската помощ за венецуелското общество, което е в криза.
Регионалният командир Владимир Куинтеро е отговорил „категорично“, когато медиите са попитали дали Венецуела се е разпоредила да се спрат връзките по въздух и по море с Кюрасао и със съседните острови Аруба и Бонер. Той не е дал повече информация.
Помощта, която опозиционният лидер Хуан Гуайдо осигурява за страната от събота, се възприема като предизвикателство за президента Николас Мадуро. Тя се складира в Колумбия на границата с Венецуела, а се предвижда като междинни постове да се използват Кюрасао и пункт в Бразилия.
Според Мадуро тази помощ е параван за американска инвазия.
Венецуелските висши военни остават лоялни на Мадуро и блокираха пътя на конвоя с помощ, който тръгна от Колумбия. .
Гуайдо и американският президент Доналд Тръмп призоваха армията да се откаже от Мадуро.
Министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино предупреди във вторник, че въоръжените сили са „ разположени край границата и са в повишена степен на готовност, за да предотвратят всяка заплаха за териториалната цялост на страната“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕС отделя над 18 милиона евро за Венецуела

ТАСС: ЕС отделя над 18 милиона евро за Венецуела

19 Февруари 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гайдо обяви, че няколко страни от Европейския съюз ще предоставят финансова помощ на страната в размер над 18 млн. евро, предава TACC.
„След срещата с европейските посланици съобщаваме за отделянето на повече от 18 млн. евро за хуманитарна помощ [за Венецуела]. Средствата ще предоставят правителствата на Великобритания, Германия, Италия, Испания и Франция. Благодаря за подкрепата за нашата борба за живота на хиляди венецуелци“, написа Гуайдо в профила си в социалната мрежа „Туитър“.
По данни на местни медии, страните от Общността ше изправят в латиноамериканската страна около 70 тона медикаменти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуелската армия е вдигната „под тревога“ за нарушения на границите

AFP: Венецуелската армия е вдигната „под тревога“ за нарушения на границите

19 Февруари 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Каракас. Въоръжените сили на Венецуела са вдигнати „под тревога“ за възможни нарушения на границите на латиноамериканската страна, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че може да „загубят всичко“, ако не подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предава AFP.
Министърът на отбраната Владимир Падрино повтори „неограниченото покорство, подчинение и лоялност" към президента Никола Мадуро, чийто авторитет бе оспорен от самообявилия се за държавен глава на Венецуела Хуан Гуайдо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Бърни Сандърс влиза в президентската надпревара за 2020 година

Washington Examiner: Бърни Сандърс влиза в президентската надпревара за 2020 година

19 Февруари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс обяви кандидатурата си за номинация от Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2020 г., съобщава американското издание Washington Examiner, като припомня, че това ще бъде вторият му опит да влезе в Белия дом.
„Мисля, че настоящият обитател на Белия дом е срам за нашата страна. Мисля, че той е патологичен лъжец. Според мен той е расист, сексист, хомофоб, ксенофоб, някой, който печели евтини политически точки на гърба на малцинствата, на имигрантите без документи", заяви Сандърс пред Общественото радио в родния му щат.
77-годишният Сандърс добави, че ще настоява за прокарването на прогресивни идеи, които той отдавна защитава, включително универсално здравно осигуряване, минимална заплата от 15 долара на час и намаляване на студентския дълг.
Изявлението на Сандърс предизвика незабавен отговор от Републиканския национален комитет. „Бърни Сандърс е самоуверен социалист, който иска да удвои данъците ви, за да може правителството да поеме здравните грижи", каза говорителят на комитета Майкъл Арънс. „Огромното мнозинство на гласоподавателите се противопоставят на радикалния му дневен ред, точно както ще направят през 2020 г.“., допълни Арънс.
През 2016 г. Сандърс изненада с успеха си в първичните избори на Демократическата партия, привличайки подкрепата на работниците и избирателите от селските райони, припомня изданието.
В кампанията за 2020 г. обаче Сандерс е изправен пред значително по-сложна ситуация. Няколко популярни демократи вече обявиха кандидатурите си, включително Елизабет Уорън от Масачузетс, Кори Букър от Ню Джърси, Камала Харис от Калифорния и Кирстен Гилибранд от Ню Йорк. Бившият вицепрезидент Джо Байдън също наблюдава надпреварата, но все още не е обявил дали ще се включи в нея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бърни Сандърс се кандидатира за президент на САЩ

AFP: Бърни Сандърс се кандидатира за президент на САЩ

19 Февруари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс обяви във вторник, че ще се кандидатира за президент на САЩ, започвайки втората си кампания за Белия Дом след изненадващо силното си представяне на вътрешните избори на Демократическата партия през 2016 година, предава AFP.
Сандърс, на 77 години, обяви това в рамките на радио интервю в домашния си щат Върмонт.
„Исках хората от щат Върмонт да разберат за това първи“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония призна Гуайдо за временен президент на Венецуела

ТАСС: Япония призна Гуайдо за временен президент на Венецуела

19 Февруари 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство изрази подкрепа за опозиционните сили на Венецуела начело с Хуан Гуайдо и го признава за временен президент на страната, заяви във вторник японският външен министър Таро Коно, цитиран от ТАСС.
Освен това първият дипломат на Токио изрази загрижеността си, че до сега във Венецуела не са проведени нови президентски избори, независимо от активните призиви за това от редица страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп предложи на армията на Венецуела да подкрепи опозицията, или да „загуби всичко“

ТАСС: Доналд Тръмп предложи на армията на Венецуела да подкрепи опозицията, или да „загуби всичко“

19 Февруари 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник предложи на венецуелските военнослужещи да подкрепят опозицията в страната и конкретно, да пропуснат хуманитарния конвой и да бъдат амнистирани, или да „загубят всичко“. Държавният глава направи това изявление в Международния университет на щата Флорида в Маями, предава ТАСС.
„Считаме, че венецуелските въоръжени сили и тяхното командване играят решаваща роля в този процес (мирния преход към демокрация в страната). Ако изберете този път, ще имате възможност да помогнете за създаването на сигурно и благополучно бъдеще на целия народ на Венецуела. Можете да изберете и втори път, да продължите да подкрепяте (действащия президент на страната Николас) Мадуро“, заяви президентът пред венецуелската диаспора в САЩ.
Във втория случай, продължи той, венецуелците „няма да намерят убежище, нито лек изход и никакъв път назад“. „Вие ще загубите всичко“, заяви Тръмп.
Той призова военнослужещите на републиката да се възползват от предложението на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо да получат амнистия, за да „изживеят своя живот в мир и със своите семейства“. „Гуайдо, както и ние, не се стремим към възмездие. Но вие не трябва да изпълнявате заповедите на Мадуро, да блокирате хуманитарната помощ, да заплашвате и да използвате всякаква форма на насилие срещу мирните демонстранти, лидерите на опозицията, членовете на Националното събрание (опозиционният еднопалатен парламент на страната), президента Гуайдо“, отбеляза Тръмп по време на мероприятието, което премина под формата на традиционно негово изказване пред свои привърженици, както отбелязва ТАСС.
По-рано Белят Дом подчерта, че Съединените щати „знаят“, в кои страни „военнослужещите и техните семейства крият своите пари“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Федерика Могерини изключи европейска подкрепа за евентуална военна ескалация във Венецуела

New Europe: Федерика Могерини изключи европейска подкрепа за евентуална военна ескалация във Венецуела

19 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини отхвърли всякакви спекулации, че Съюзът може да подкрепи евентуална военна ескалация във Венецуела, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.
„Ние категорично изключихме подкрепа или разбиране за евентуална военна ескалация във Венецуела, или около страната“, заяви Могерини в Брюксел след среща на външните министри на страните членки.
Тя добави, че целта на Европа в момента е да „работи, за да предотврати използването на хуманитарната помощ за други цели“, като същевременно се стреми към мирно разрешаване на политическия дуел, който се разиграва между опозицията, оглавявана от Хуан Гуайдо и президента на страната Николас Мадуро.
Гуайдо, който има подкрепата на повечето държави от ЕС, САЩ, Канада и почти цялата Латинска Америка, се позова на конституционно изменение, което оспорва легитимността на президентството на Мадуро. Преизбирането на Мадуро миналата година до голяма степен бе непризнато от международната общност, която заяви, че анкетата е фалшифицирана.
ЕС изпраща техническа мисия във Венецуела заедно с Уругвай и Могерини обяви, че контактната група ще пристигне в Каракас с надеждата, че може да бъде договорен „мирен и демократичен“ преход.
Тя също призна, че целенасочените санкции срещу индивиди в правителството на Мадуро са вариант, който Брюксел обмисля, но че Брюксел засега се съсредоточава върху диалога и ще „продължи да работи с контактната група“, която беше създадена по искане на Европейския парламент ”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ Известия“: Мадуро обяви постъпила хуманитарна помощ от Русия за Венецуела

„ Известия“: Мадуро обяви постъпила хуманитарна помощ от Русия за Венецуела

19 Февруари 2019 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Москва/Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че Русия изпраща 300 тона лекарства в страната, пише в днешния си брой вестник „Известия“.
Той е изтъкнал, че тази помощ на Русия ще бъде доставена по законни пътища, тъй като Каракас е заплатил за нея.
По време на протестна акция на опозицията на 23 януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се самообяви за временен президент на страната. Той получи подкрепата на САЩ.
В отговор Мадуро скъса дипломатическите отношения с Вашингтон, обвини Белия дом в опит за държавен преврат.
Подкрепа за Мадуро заявиха Русия, Мексико, Боливия, Куба и Китай. Москва заяви, че случващото се във Венецуела е опит за квазипреврат при участие на чужди държави. На 12 февруари външният министър на РФ Сергей Лавров предупреди САЩ да не се намесват във вътрешните работи на Венецуела и да се въздържат от силови действия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Руската „Газпромбанк“ реши да замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания

Reuters: Руската „Газпромбанк“ реши да замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания

17 Февруари 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската „Газпромбанк“ реши да замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания PDVSA и да спре сделките с фирмата, за да намали риска от попадане на банката под санкции на САЩ, съобщи източник от банката, цитиран от Reuters.
„Сметките на PDVSA в момента са замразени. Както разбирате, операциите не могат да се извършват ”, каза източникът. „Газпромбанк“ не коментира официално информацията на агенцията.
Reuters съобщи този месец, че PDVSA е казвал на клиентите на съвместните си предприятия да депозират приходите от продажбите на петрол в нейните сметки в „Газпромбанк“, според източници и вътрешен документ, заради нови санкции в САЩ за PDVSA.
Вашингтон твърди, че санкциите, наложени на 28 януари, имат за цел да блокират достъпа на венецуелския президент Николас Мадуро до приходите на страната от петрола, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и получи широка подкрепа от Запада.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Три самолета с хуманитарна помощ от САЩ за Венецуела кацнаха в Колумбия

ТАСС: Три самолета с хуманитарна помощ от САЩ за Венецуела кацнаха в Колумбия

17 Февруари 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Каракас. Най-малко три самолета от САЩ с хуманитарна помощ за Венецуела се приземиха в граничния колумбийски град Кукута, където се намира един от разпределителните центрове на съответните стоки. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайо обяви това в социалната мрежа „Туитър“ в събота, цитиран от TACC.
"Нашата борба продължава да дава резултати. Три самолета от Съединените щати пристигнаха днес в Кукута с хуманитарна помощ за повече от 25 000 венецуелци. Ние високо ценим тази подкрепа", пише политикът. Гуайдо също така призова венецуелците да излязат отново на улиците на 23 февруари в подкрепа на инициативата за доставка на хуманитарна помощ.
По-рано той заяви, че чуждестранната помощ ще пристигне във Венецуела на 23 февруари. Според него властите ще се опитат да предотвратят доставката му, но опозицията, с помощта на доброволци, все пак ще може да разпределя храна и лекарства сред населението. От своя страна президентът Мадуро нарече инициативата за предоставяне на хуманитарната помощ "лошо и евтино олигархично шоу" и призова съгражданите да се откажат от нея. Въпреки позицията на официален Каракас, на 8 февруари в колумбийския граничен град Кукута бе отворен център за разпространение на хуманитарна помощ за венецуелците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо призова за национални протести за да може американската помощ да пристигне

AFP: Гуайдо призова за национални протести за да може американската помощ да пристигне

16 Февруари 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо призова за национални протести следващата седмица за подкрепа на доброволци, които планират да пътуват до границата с Колумбия, за да доставят хуманитарна помощ от САЩ, предава AFP.
„Това ще се случва не само на границата, където ще бъде доброволческото движение, но и в градовете навсякъде из страната, където ще има демонстрации на 23 февруари, за да пристигне помощта“, заяви Гуайдо пред хиляди поддръжници на митинг.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мадуро обвинява САЩ за „кражба“ на милиарди и предлагане на „трохи“

AFP: Мадуро обвинява САЩ за „кражба“ на милиарди и предлагане на „трохи“

16 Февруари 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският президент Николас Мадуро обвини САЩ, че „крадат“ милиарди долари, а предлагат „трохи“ като хуманитарна помощ, предава AFP.
Тонове американска помощ се трупа в Колумбия недалеч от границата с Венецуела.
"Откраднаха 30 милиарда долара, а предлагат четири трохи от развалени храни“, е заявил социалистическият президент по адрес на САЩ по време на митинг в югоизточния град Суидад Боливар. За проблемите в страната той обвинява САЩ и санкциите, които й наложиха и които според него се равняват точно на 30 милиарда долара. 56-годишният Мадуро, наследник на Уго Чавес определя ситуацията като „битка с олигархията“. Санкциите, наложени от САЩ, са насочени главно към държавната петролна компания на Венецуела, която е и основен източник на приходи за правителството.
В момента Венецуела преживява тежка икономическа криза, която тласна към бедността милиони нейни граждани. Не достигат основни храни и медикаменти.
За състоянието в страната Хуан Гуайдо обвинява Мадуро. Правителствата на 50 държави вече признаха Гуайдо за временен президент. Сред тях е и Коста Рика, чийто външен министър в петък даде „60 календарни дни“ на трима венецуелски дипломати, за да я напуснат.
Хуманитарната помощ се превърна в ключова тема при властовата битка между Мадуро и Гуайдо. Самообявилият се за временен президент през януари публично каза, че на 23 февруари ще вкара помощта в страната. В същото време Мадуро отказа да я допусне, а лоялните му военни части блокираха граничния мост между Венецуела и Колумбия.
На митинга в петък Мадуро е обявил, че шест милиона семейства са били подкрепени със субсидирани храни. По думите му страната е получила 933 тона лекарства и други медикаменти от Китай, Куба и Русия, основните му международни съюзници, които „ ние заплатихме с нашите пари, защото не сме просяци“.
Гуайдо обвинява Мадуро, че е „узурпатор“, а президентските му избори от 2018 година са фалшифицирани.
Мадуро пък определя 35-годишния председател на Народното събрание като марионетка на САЩ, който се опитва да солжи ръка на златото и богатите петролни резерви на Венецуела, най- големите в света. Според него предизвикателството на Гуайдо към неговите президентски правомощия е „държавно предателство“. В петък е казал, че „най-лошото нещо е да се стимулира империалистическата лудост на едно екстремистко Ку Клукс Кланово правителство в Белия дом“.
Ден преди това, в четвъртък, съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви, че 25 държави са „обещали 100 милиона долара хуманитарна помощ“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: На 16 февруари САЩ ще доставят в Колумбия хуманитарна помощ за Венецуела

ТАСС: На 16 февруари САЩ ще доставят в Колумбия хуманитарна помощ за Венецуела

16 Февруари 2019 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В събота Държавният департамент и министерството на отбраната на САЩ заедно ще доставят в Кукута, Колумбия, хуманитарна помощ, предназначена за жителите на Венецуела. По този повод в петък бе разпространено специално писмено изявление на заместник ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино, предава ТАСС.
"САЩ отговарят на молбата на временния президент Хуан Гуайдо да се помогне, за да се удовлетворят непосредствените потребности на народа на Венецуела. ". Дипломатът е обявил, че външнополитическото ведомство на САЩ ще бъде представено от заместника на помощник държавния секретар по въпросите за Западното полукълбо Джули Чанг, а самолетът с хуманитарната помощ ще излети от Маями, Флорида на 16 февруари.
Очаква се да се предостави над 200 тона хуманитарна помощ.
В четвъртък официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви, че под нейно прикритие се готви провокация във Венецуела, за да се оправдае силова акция отвън. На свой ред президентът на Венецуела Николас Мадуро в интервю за Euronews обяви, че хуманитарната помощ, която световната общественост изпраща, се състои от „развалени и заразени продукти“. На въпроса за причините да се политизира ситуацията той е отговорил, че предоставянето на хуманитарна помощ е по желание на опозицията и на американските власти, за да се унизи страната му.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.