НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: 24 точки, една от които извънредна, бяха разгледани на редовното заседание на Общинския съвет

Благоевград: 24 точки, една от които извънредна, бяха разгледани на редовното заседание на Общинския съвет

22 Февруари 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Приключи редовното месечно заседание на Общински съвет – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В рамките на дневният ред бяха разгледани и гласувани общо 24 точки, една от които извънредна. Сесията започна в 09.30 часа като преди почивката подложени на гласуване бяха 7 точки. Още 17 бяха разгледани след това. По-голямата част от тях касаеха одобряване пазарна цена на жилища с различни административни адреси и обявяването на търгове. Единственото предложение, което не бе одобрено, касаеше разрешаване, по реда на чл. 124а, ал. 1 от ЗУТ и чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА, изработване на Подробен устройствен план - Парцеларен план за уличен водопровод за захранване на имот с идентификатор 04279.13.19 в местността „Проевски чифлик“ по кадастралната карта на Благоевград с трасе и сервитути ограничаващи ползването на имоти с идентификатори 04279.16.27 (полски път-общинска собственост) и 04279.16.28 (полски път-общинска собственост) в местността „Проевски чифлик“ по кадастралната карта на Благоевград и даване съгласие за преминаване през общински имоти, на основание чл. 21, ал. 1 т. 8 от ЗМСМА.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Създаден бе фонд „Култура“ към Общината

Благоевград: Създаден бе фонд „Култура“ към Общината

22 Февруари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общински съвет – Благоевград гласува и прие предложение за създаването на фонд „Култура“ към Общината. В рамките на редовното заседание на местния парламент бе одобрен и правилник за неговата работа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Зам.-кметът на Община Благоевград Христина Шопова обясни, че създаването на такъв фонд се налага след 7 години молби от страна на Неправителствените организации в Община Благоевград.
„Това е желание на хората, които правят културни събития. Идеята е с този фонд да се подпомагат такива организации, които правят събития, на които общината също е съорганизатор“, каза още зам.-кметът Христина Шопова. Според нея проблемът е наболял, но със създаването на фонда ще се даде възможност за подпомагане на организациите и културните институции извън бюджетите, които имат. По искане на общинския съветник от БСП Гергана Янчева бе променен съставът на комисията, която ще бъде включена във фонда.
Преди това бяха гласувани още няколко предложения. Първото от тях бе свързана с приемането на бюджетната прогноза за периода 2020-2022 година на постъпленията от местните приходи и на разходите за местни дейности. То бе прието. В дневния ред бе включено и предложение относно проект на Наредба за изменение на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища на Община Благоевград във връзка с протест на Районна прокуратура-Благоевград. Общинският съвет не прие предложението, което предизвика доста дебати, в рамките на които кметът д-р Атанас Камбитов обясни, че 750 са общинските жилища, които се предоставят на всички нуждаещи се без значение дали са българи, роми и т. н.
Съветниците приеха Система за прием в първи клас на общинските училища. Местният парламент гласува още точка, свързана с изтичането срока на договора на възлагане управлението на „Благоевград инвест 2016“ ЕООД. Тя не бе приета. 7-ма точка от дневния ред, която бе приета, пък касаеше откриването на процедура за провеждане на конкурс за Управител на „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“ – Благоевград ЕООД.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: До 31 януари в Общината не постъпило нито едно искане от кмет на село или граждани за изваждане на част от пътищата от републиканската мрежа

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: До 31 януари в Общината не постъпило нито едно искане от кмет на село или граждани за изваждане на част от пътищата от републиканската мрежа

22 Февруари 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До 31 януари в Община Благоевград не постъпило нито едно искане от кмет на село или граждани относно изваждането на част от пътищата от републиканската пътна мрежа. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на редовно заседание на Общинския съвет във връзка с питане, включено в дневния ред на сесията като извънредна точка по предложение на общинския съветник Злата Ризова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите на д-р Камбитов, тъй като няма такива искания, Общината не смята за необходимо въпросът да се поставя за обсъждане от страна на Общинския съвет. „Няма как цялата пътна мрежа да стане общинска, защото ще трябва да работим само за нейната поддръжка“, заяви д-р Камбитов. Според него, ако това се случи, ще трябва да бъдат повишени данъците на всички жители на община Благоевград, което би ги ощетило.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинският съвет обсъди бюджетната прогноза за периода 2020-2022 г. на постъпленията от местните приходи и на разходите за местни дейности

Благоевград: Общинският съвет обсъди бюджетната прогноза за периода 2020-2022 г. на постъпленията от местните приходи и на разходите за местни дейности

22 Февруари 2019 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 23 точки са включени в дневния ред на редовното месечно заседание на Общински съвет - Благоевград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Общински съвет - Благоевград. Първа точка касае годишен отчет за дейността на обществения посредник на територията на общината доц. д-р Валентин Василев. Втора точка касае приемането на бюджетната прогноза за периода 2020-2022 година на постъпленията от местните приходи и на разходите за местни дейности. В дневния ред е включено и предложение относно проект на Наредба за изменение на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища на Община Благоевград във връзка с Протест на Районна прокуратура - Благоевград. Съветниците ще гласуват и приемането на Система за прием в първи клас на общинските училища. Пета точка от дневния ред касае създаването на фонд „Култура“ и приемането на Правилник за неговата работа, а шеста – изтичането срока на договора на възлагане управлението на „Благоевград инвест 2016“ ЕООД. Местният парламент ще гласува и откриването на процедура за провеждане на конкурс за Управител на „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“-Благоевград ЕООД.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.