НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Анастасиос Зафиридис, Министерство на вътрешните работи на Гърция: Надяваме се чрез културните събития по проекта „Култура без граници“ жителите на Благоевград и Амфиполи да се опознаят

Анастасиос Зафиридис, Министерство на вътрешните работи на Гърция: Надяваме се чрез културните събития по проекта „Култура без граници“ жителите на Благоевград и Амфиполи да се опознаят

22 Февруари 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Надяваме се чрез културните събития, които се организират в рамките на проекта „Култура без граници“ жителите на Благоевград и Амфиполи да се опознаят. Това каза по време на прескоференция по проекта в Благоевград Анастасиос Зафиридис от Министерството на вътрешните работи на Република Гърция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. По думите му техният главен ангажимент в този проект е да го рекламират, както и организирането на фестивали. Той уточни, че действат главно през интернет платформата, като са направили една специална страница, която цели развитието и рекламата на проекта. „Избрахме публикациите, както в сайта, така и в официалните медии, да са на английски език, така че да могат да се информират жителите и на двете държави. Ще се постараем цялото развитие на проекта да бъде достъпно за всички, които се интересуват от него“, посочи Зафиридис.
Той изрази надежда, че чрез културните събития, които се организират, жителите на Благоевград и Амфиполи ще се опознаят. По думите му се очаква през месец май да бъде организирано едно събитие, което ще подпомогне опознаването на гръцката кухня. Зафиридис подчерта, че също така се очаква през 2019 година да бъде организиран един фестивал, в който да вземат участие и двете страни. Той отбеляза, че този фестивал ще се проведе в Амфиполи с участието на всички партньори, като ще бъдат представени местни песни, танци и ансамбли. „Това, което се надяваме да получим чрез този фестивал, е да видим общите точки между двете държави. След края на проекта ще има видими резултати, от които ще имат облага жителите и на двете държави“, добави още Анастасиос Зафиридис.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константинос Пападополус, Министерство на културата и спорта на Гърция: Главната цел на проекта „Култура без граници“ е да бъдат представени историческите ценности на България и Гърция

Константинос Пападополус, Министерство на културата и спорта на Гърция: Главната цел на проекта „Култура без граници“ е да бъдат представени историческите ценности на България и Гърция

22 Февруари 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Главната цел на проекта „Култура без граници“ е да развие туризма, както в България, така и в Гърция, за да бъдат представени историческите ценности на двете държави. Това каза по време на пресконференция в Благоевград по проекта „Култура без граници“ Константинос Пападополус, представител на Министерство на културата и спорта в Република Гърция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той уточни, че проектът е стартирал официално през ноември 2018 година и има срок за изпълнение 2 години. По думите му главните му задачи в рамките на инициативата са да бъдат построени пътища за посетителите, както и да бъдат представени историческите местности в района на Амфиполи.
Константинос Пападополус отбеляза, че Амфиполи е една от най-важните исторически местности в Северна Гърция, намира се много близо до Серес и е близо до границата с България. Той подчерта, че досега са направени много разкопки в тази област и се очакват още такива в бъдеще, с цел да бъдат намерени още артефакти. „След края на проекта ще имаме възможността да видим всички съкровища, които са били изкопани от тези разкопки. Проектът за строене на пътищата ще започне следващия месец, а завършекът трябва да бъде следващата есен. Ще бъдат направени нови информационни табла, както и пейки за посетителите. Надяваме се, че жителите на Благоевград и Амфиполи ще искат да се опознаят и да опознаят културите си“, каза също Константинос Пападополус.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Проектът „Култура без граници“ е изключително важен за Общината

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Проектът „Култура без граници“ е изключително важен за Общината

22 Февруари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Проектът „Култура без граници“ е изключително важен за Община Благоевград. Това каза Христина Шопова, заместник-кмет по „Култура и хуманитарни дейности“ към Община Благоевград, по време на пресконференция за представяне на проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Тук е мястото да благодаря и на Факултета по изкуствата към Югозападен университет „Неофит Рилски“, по чиято идея и Община Благоевград се включи в този проект. Това е първият ни общ проект, но се надявам че ще поставим началото на едно добро партньорство“, коментира тя. Шопова добави, че партньорите и участниците в този проект са много, както и че дейностите са много различни.
По време на пресконференцията стана ясно, че Община Благоевград изпълнява проекта в партньорство с: Министерство на културата и спорта на Република Гърция – Главна дирекция по антиките и културното наследство като водещ партньор; Министерство на вътрешните работи на Република Гърция (сектор Македония-Тракия); Община Амфиполи (Република Гърция); Факултет по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски”; Регион Централна Македония (Република Гърция); Център за учене през целия живот – ниво 2 в Регион Централна Македония – регионална единица Серес.
Проектът е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A “Гърция-България” 2014-2020 г., като цялото му наименование е „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация”.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Общината ще се проведе пресконференция за представяне на проекта „Култура без граници“

Благоевград: В Общината ще се проведе пресконференция за представяне на проекта „Култура без граници“

22 Февруари 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 11.00 часа, в зала №5 в сградата на Община Благоевград ще се проведе пресконференция за представяне на проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация”, с акроним: „Култура без граници“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A “Гърция-България” 2014-2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
На пресконференцията ще присъстват представители на партньорите от Гърция и България и ще представят целите, дейностите и планираните резултати от изпълнението на проекта пред медии и широката общественост.
Община Благоевград изпълнява проекта в партньорство с:
- Министерство на културата и спорта на Република Гърция - Главна дирекция по антиките и културното наследство – Водещ партньор;
- Министерство на вътрешните работи на Република Гърция (сектор Македония-Тракия);
- Община Амфиполи (Р. Гърция);
- Факултет по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски”;
- Община Благоевград, Регион Централна Македония (Р. Гърция);
- Център за учене през целия живот – ниво 2 в Регион Централна Македония – регионална единица Серес (Р. Гърция).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.