НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Районният съд пусна под домашен арест 79-годишната жена, участвала в телефонна измама

Варна: Районният съд пусна под домашен арест 79-годишната жена, участвала в телефонна измама

22 Февруари 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Мярка „Домашен арест“ наложи Районният съд във Варна за 79-годишната жена участвала в телефонна измама, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. Делото започна в 11.00 часа. Съдът постанови, че налице са доказателства Веселка Н. Ралчева да извърши бъдещи престъпления и наложи мярка „Домашен арест“.
Адвокатът на Веселка Ралчева каза, че подсъдимата е с влошено здравословно състояние и се налага да получава лекарска помощ, заради което поиска по-лека мярка за нея. Защитникът на подсъдимата добави, че тя няма финансовата възможност да заплати парична гаранция, ако ѝ бъде наложена такава мярка. Според решението на Районния съд няма доказателства за нейното влошено състояние и наложената мярка за неотклонение е с цел да бъдат възпрепятствани бъдещи престъпления от страна на 79-годишната жена.
Радио „Фокус“ припомня, че жената беше задържана по време на съвместна акция на Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР на 20 февруари. При подаването на плика, в който са прибрани брошури вместо пари, е заловена и жената, изпратена от телефонен измамник да прибере сумата. Тя е с повдигнато обвинение за опит за измама със съучастие.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Над 80 000 лева са отнели телефонни измамници за 3 седмици в областта

Варна: Над 80 000 лева са отнели телефонни измамници за 3 седмици в областта

21 Февруари 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 80 000 лева са отнели телефонни измамници за 3 седмици във Варненска област. Това каза на пресконференция говорителят на Районната прокуратура във Варна Вяра Алексиева, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна. По думите й за посочения период в Районна прокуратура-Варна са установени пет „ало“ измамници. Трима от тях са с наложена постоянна мярка „задържане под стража“. Вяра Алексиева посочи, че са образувани 16 досъдебни производства.
Тя отбеляза също, че в един от случаите мним полицай е предупредил варненски прокурор, че е в списъка на „ало“ измамници. Мъжът, който се представил за полицай пред прокурора, обяснил, че вече е заловена част от група телефонни измамници. Мнимият полицай посочил, че са намерени списъци с телефонни номера и имена на бъдещи жертви и този телефонен номер фигурира в списъка. Прокурорът, който е влязъл в роля на жертва, е бил подробно инструктиран как да се държи в банката. Според Вяра Алексиева на „жертвата“ е било обяснено да бъде спокойна и да се усмихва, за да не могат служителите на банката по никакъв начин да се усъмнят за какво става въпрос. Измамният лекар, който се включва като второ лице в схемата, иска 30 000 евро за поставяне на златни пирони в коляното на несъществуваща дъщеря на прокурора. По думите на Вяра Алексиева мнимият лекар е употребявал множество обидни и вулгарни думи и е заплашвал „жертвата“ с „15 брадати мъже“, докато не се съгласи да предаде сумата.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Алексиева, Районна прокуратура - Варна: 79-годишна жена е задържана за участие в телефонна измама за 7 000 лв.

Вяра Алексиева, Районна прокуратура - Варна: 79-годишна жена е задържана за участие в телефонна измама за 7 000 лв.

21 Февруари 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Варна. 79-годишна жена е задържана за участие в телефонна измама за 7 000 лв. Жената е от Варна и се казва Веселинка М.Р. Тя е задържана вчера при съвместна акция на Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР. Пенсионерката е участвала като „муле“ в телефонна измама, а за „жертва“ случайно е бил нарочен прокурор от града. Това каза на извънредна пресконференция днес, говорителят на Районната прокуратура във Варна Вяра Алексиева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Алексиева посочи, че задържаната жена е трябвало да получи от прокурора 7 000 лева, които щели да послужат за операция на дъщеря му. Извършителката е заловена при специална акция на органите на реда. Според Вяра Алексиева всичко започва вчера около 10.05 часа. В кабинета на прокурора звъни мъж, който се представя за полицай. Прозвъняването е от румънски оператор и това кара служителя на държавното обвинение да се усъмни, че може да става въпрос за телефонен измамник. При започване на разговора действително се установява, че става въпрос за измама. Мнимият полицай казал, че ще „протектира“ жертвата, но той трябва стриктно да изпълнява нарежданията. Прокурорът веднага уведомява колегите си и се свързват с полицията. По време на разговора измамникът го разпитва обстойно с колко пари разполага в дома си и в банката. Прокурорът от своя страна казва, че има 7 000 лева. Тогава представящият се за полицай започва подробно да му обяснява как да се държи в банката, за да не се заподозре нещо. Междувременно прокурорът е потърсен от второ лице – лекар, който му обяснява, че дъщеря му е претърпяла катастрофа и при спешна операция се е наложило да ѝ бъдат поставени златни пирони. Измамникът добавя, че за тази операция трябва да се дадат спешно 30 000 евро. „Жертвата“ казва, че не разполага с толкова пари, в резултат на което, се започват заплахи. Прокурорът се съгласява да даде 7 000 лева. Преговорите продължават около 5 часа.
Около 18.00 часа, благодарение на бързата реакция на ОДМВР, зад сградата на Централна поща са разположени полицейски екипи, където е избран произволният адрес за даване на седемте хиляди лева. При подаването на плика, в който са прибрани брошури вместо пари, е заловена и жената, изпратена от „ало“ измамника да прибере сумата. Тя е с повдигнато обвинение за опит за измама със съучастие и е задържана с постановление на Районната прокуратура за до 72 часа. Към този момент основният извършител не е установен. Според прокурор Алексиева е претърсен домът на задържаната. В него са открити 5 000 лева от реализирана измама в град Девня.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.