НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Константинос Мелитос, кмет на Община Амфиполи, Гърция: Надяваме се на добри резултати от проекта „Култура без граници“, така че да може светът да се запознае с нашата богата история

Константинос Мелитос, кмет на Община Амфиполи, Гърция: Надяваме се на добри резултати от проекта „Култура без граници“, така че да може светът да се запознае с нашата богата история

22 Февруари 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Надяваме се наистина на добри резултати от проекта „Култура без граници“, така че да може светът да се запознае с нашата богата история. Това каза по време на прескоференция по проекта в Благоевград Константинос Мелитос, кмет на Община Амфиполи, Република Гърция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той подчерта, че тяхната главна цел е да развият своя исторически проект и да привлекат повече туристи.
Ръководителят на проекта Константинос Пападополус коментира, че инициативата привлича огромно внимание, тъй като представя културата и на двете страни-участници – България и Гърция. По думите му засега всичко се развива по план и би трябвало да бъде завършено в срок.
По време на прескоференцията стана ясно, че общият бюджет на проекта е в размер на 1 316 886 евро, като безвъзмездната помощ е 100%, от които 80% се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и 15% - от националните бюджети на държавите, които си партнират по програмата.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константинос Пападополус, Министерство на културата и спорта на Гърция: Главната цел на проекта „Култура без граници“ е да бъдат представени историческите ценности на България и Гърция

Константинос Пападополус, Министерство на културата и спорта на Гърция: Главната цел на проекта „Култура без граници“ е да бъдат представени историческите ценности на България и Гърция

22 Февруари 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Главната цел на проекта „Култура без граници“ е да развие туризма, както в България, така и в Гърция, за да бъдат представени историческите ценности на двете държави. Това каза по време на пресконференция в Благоевград по проекта „Култура без граници“ Константинос Пападополус, представител на Министерство на културата и спорта в Република Гърция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той уточни, че проектът е стартирал официално през ноември 2018 година и има срок за изпълнение 2 години. По думите му главните му задачи в рамките на инициативата са да бъдат построени пътища за посетителите, както и да бъдат представени историческите местности в района на Амфиполи.
Константинос Пападополус отбеляза, че Амфиполи е една от най-важните исторически местности в Северна Гърция, намира се много близо до Серес и е близо до границата с България. Той подчерта, че досега са направени много разкопки в тази област и се очакват още такива в бъдеще, с цел да бъдат намерени още артефакти. „След края на проекта ще имаме възможността да видим всички съкровища, които са били изкопани от тези разкопки. Проектът за строене на пътищата ще започне следващия месец, а завършекът трябва да бъде следващата есен. Ще бъдат направени нови информационни табла, както и пейки за посетителите. Надяваме се, че жителите на Благоевград и Амфиполи ще искат да се опознаят и да опознаят културите си“, каза също Константинос Пападополус.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Проектът „Култура без граници“ е изключително важен за Общината

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Проектът „Култура без граници“ е изключително важен за Общината

22 Февруари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Проектът „Култура без граници“ е изключително важен за Община Благоевград. Това каза Христина Шопова, заместник-кмет по „Култура и хуманитарни дейности“ към Община Благоевград, по време на пресконференция за представяне на проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Тук е мястото да благодаря и на Факултета по изкуствата към Югозападен университет „Неофит Рилски“, по чиято идея и Община Благоевград се включи в този проект. Това е първият ни общ проект, но се надявам че ще поставим началото на едно добро партньорство“, коментира тя. Шопова добави, че партньорите и участниците в този проект са много, както и че дейностите са много различни.
По време на пресконференцията стана ясно, че Община Благоевград изпълнява проекта в партньорство с: Министерство на културата и спорта на Република Гърция – Главна дирекция по антиките и културното наследство като водещ партньор; Министерство на вътрешните работи на Република Гърция (сектор Македония-Тракия); Община Амфиполи (Република Гърция); Факултет по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски”; Регион Централна Македония (Република Гърция); Център за учене през целия живот – ниво 2 в Регион Централна Македония – регионална единица Серес.
Проектът е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A “Гърция-България” 2014-2020 г., като цялото му наименование е „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация”.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Общината ще се проведе пресконференция за представяне на проекта „Култура без граници“

Благоевград: В Общината ще се проведе пресконференция за представяне на проекта „Култура без граници“

22 Февруари 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 11.00 часа, в зала №5 в сградата на Община Благоевград ще се проведе пресконференция за представяне на проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация”, с акроним: „Култура без граници“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A “Гърция-България” 2014-2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
На пресконференцията ще присъстват представители на партньорите от Гърция и България и ще представят целите, дейностите и планираните резултати от изпълнението на проекта пред медии и широката общественост.
Община Благоевград изпълнява проекта в партньорство с:
- Министерство на културата и спорта на Република Гърция - Главна дирекция по антиките и културното наследство – Водещ партньор;
- Министерство на вътрешните работи на Република Гърция (сектор Македония-Тракия);
- Община Амфиполи (Р. Гърция);
- Факултет по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски”;
- Община Благоевград, Регион Централна Македония (Р. Гърция);
- Център за учене през целия живот – ниво 2 в Регион Централна Македония – регионална единица Серес (Р. Гърция).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.