НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: В Окръжния съд са постъпили две молби за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД

Добрич: В Окръжния съд са постъпили две молби за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД

19 Февруари 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. В Окръжен съд – Добрич са постъпили две молби за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД – село Църква, Община Балчик, съобщиха от пресцентъра на съда. Исковите молби са внесени от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ – София и „Енерго Про Продажби“ АД – Варна заради неизплатени трудови възнаграждения на работници и непогасени задължения за доставка на електроенергия. „Енерго Про Продажби”АД твърди, че към момента на подаване на молбата ответникът има непогасени задължения в общ размер на 64 986.38 лева. Доставчикът на електроенергия иска Окръжният съд да постанови решение, с което да открие производство по несъстоятелност на „Евроманган”ЕАД поради неплатежоспособност и свръхзадълженост.
В молбата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ се посочва, че дружеството в качеството му на работодател не е изплатило трудовите възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. На това основание се иска да бъде установена неплатежоспособността на „Евроманган“ и да се открие производство по несъстоятелност. Окръжният съд назначи съдебно-счетоводни експертизи, които трябва да изяснят има ли проверяваното дружество финансови затруднения, какъв характер имат те – временен, траен или необратим и в състояние ли е бил ответникът да покрива краткосрочните си задължения за проверяваните периоди. Първото заседание по делото, заведено от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, е насрочено за 22 февруари, от 10.30 часа. Заседанието по другото дело е на 19 март, от 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добричкият окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и увеличи размера на наложената глоба на управителя на „Евроманган“ на 5000 лв.

Добричкият окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и увеличи размера на наложената глоба на управителя на „Евроманган“ на 5000 лв.

13 Ноември 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Добрич. Уважен е протестът на Районната прокуратура в Добрич срещу решението на Добричкия районен съд. С него управителят и представляващ „Евроманган“ ЕАД британски гражданин Уелинг Е. е бил признат за виновен, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията към различни доставчици не е открил производство по несъстоятелност – престъпление по член 227б, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.
С решението на съда британският гражданин е бил освободен от наказателна отговорност по член 78а от НК и му било наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева. С доводи за явна несправедливост на наложеното наказание и искане за завишаване на санкцията спрямо Уелингс Е. Районната прокуратура в Добрич внесла протест в Добричкия окръжен съд.
С решение от 6 ноември тази година втората съдебна инстанция е изменила решението на Добричкия районен съд, като е увеличила размера на глобата на управителя на „Евроманган“ на 5000 лева.
Дружеството, което е концесионер на мангановата мина в село Оброчище, е спряло плащанията към четири частни дружества. Задълженията само към Министерството на енергетиката към 31 декември 2016 г. са възлизали на близо 170 000 лева, а размерът на публичните задължения на „Евроманган“ ЕАД са били 1, 672 млн. лева.
Решението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.