НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: 79-годишната жена, задържана при акция срещу телефонна измама в града, е участвала и в друг случай - в село Николаевка

Варна: 79-годишната жена, задържана при акция срещу телефонна измама в града, е участвала и в друг случай - в село Николаевка

22 Февруари 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Варна. 79-годишната жена, задържана при акция срещу телефонна измама във Варна, е участвала и в друг случай - в село Николаевка. Това стана ясно по време на гледането на мярката за неотклонение в Районния съд на пенсионерката Веселинка Н. Ралчева, заловена, докато получава пакет с пари по време на съвместна акция между Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР – Варна на 20 февруари, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според подсъдимата тя е получила обаждане от мъж, който се е представил за полицай. Той е казал на 79-годишната жена, че се провежда акция срещу телефонни измамници и тя трябва да им съдейства. Инструкциите на представящия се за полицай са били пенсионерката да вземе такси до село Николаевка, където тя да получи чанта и да му я предаде след това. Жената разказа, че е платила 180 лв. за таксито от Варна до селото и обратно, с обещанието, че парите ще й бъдат възстановени след приключване на акцията. В селото Веселинка Ралчева получила черен плик с парична сума в него от възрастна жена, живееща в къща до детската градина. След това телефонните измамници наредили на жената да сортира парите и да слезе пред жилищната сграда, където ще ги предаде на „полицията“. По думите на жената всичко това се случва около 21.30 часа вечерта. Тя разказа, че мъжът, който е получил чантата с парите от нея, е бил на видима възраст под 30 години и е бил облечен в черно. Тя допълни, че не е водила разговор с него, а мълчаливо е подала плика.
Съдът пусна 79-годишната жена под домашен арест, след като установи, че тя има отношение към две телефонни измами – случая във Варна от 20 февруари, и в село Николаевка от 2018 г. Пред съда жената обясни, че смята себе си за жертва на телефонните измамници, след като в два различни случая тя лично им предава сумата от 17 000 евро и втори път - 20 000 лв., като втората сума тя е изтеглила под формата на заем от банка. По думите на пенсионерката, тя е била подложена на постоянен тормоз, тъй като телефонните измамници са звънели, както на мобилния, така и на стационарния телефон в дома на жената. Поради участието на жената в няколко различни случая на телефонни измами, съдът пусна Веселинка Ралчева под домашен арест, с цел предотвратяване на нейното бъдещо участие в подобни случаи.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Над 80 000 лева са отнели телефонни измамници за 3 седмици в областта

Варна: Над 80 000 лева са отнели телефонни измамници за 3 седмици в областта

21 Февруари 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 80 000 лева са отнели телефонни измамници за 3 седмици във Варненска област. Това каза на пресконференция говорителят на Районната прокуратура във Варна Вяра Алексиева, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна. По думите й за посочения период в Районна прокуратура-Варна са установени пет „ало“ измамници. Трима от тях са с наложена постоянна мярка „задържане под стража“. Вяра Алексиева посочи, че са образувани 16 досъдебни производства.
Тя отбеляза също, че в един от случаите мним полицай е предупредил варненски прокурор, че е в списъка на „ало“ измамници. Мъжът, който се представил за полицай пред прокурора, обяснил, че вече е заловена част от група телефонни измамници. Мнимият полицай посочил, че са намерени списъци с телефонни номера и имена на бъдещи жертви и този телефонен номер фигурира в списъка. Прокурорът, който е влязъл в роля на жертва, е бил подробно инструктиран как да се държи в банката. Според Вяра Алексиева на „жертвата“ е било обяснено да бъде спокойна и да се усмихва, за да не могат служителите на банката по никакъв начин да се усъмнят за какво става въпрос. Измамният лекар, който се включва като второ лице в схемата, иска 30 000 евро за поставяне на златни пирони в коляното на несъществуваща дъщеря на прокурора. По думите на Вяра Алексиева мнимият лекар е употребявал множество обидни и вулгарни думи и е заплашвал „жертвата“ с „15 брадати мъже“, докато не се съгласи да предаде сумата.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Алексиева, Районна прокуратура - Варна: 79-годишна жена е задържана за участие в телефонна измама за 7 000 лв.

Вяра Алексиева, Районна прокуратура - Варна: 79-годишна жена е задържана за участие в телефонна измама за 7 000 лв.

21 Февруари 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Варна. 79-годишна жена е задържана за участие в телефонна измама за 7 000 лв. Жената е от Варна и се казва Веселинка М.Р. Тя е задържана вчера при съвместна акция на Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР. Пенсионерката е участвала като „муле“ в телефонна измама, а за „жертва“ случайно е бил нарочен прокурор от града. Това каза на извънредна пресконференция днес, говорителят на Районната прокуратура във Варна Вяра Алексиева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Алексиева посочи, че задържаната жена е трябвало да получи от прокурора 7 000 лева, които щели да послужат за операция на дъщеря му. Извършителката е заловена при специална акция на органите на реда. Според Вяра Алексиева всичко започва вчера около 10.05 часа. В кабинета на прокурора звъни мъж, който се представя за полицай. Прозвъняването е от румънски оператор и това кара служителя на държавното обвинение да се усъмни, че може да става въпрос за телефонен измамник. При започване на разговора действително се установява, че става въпрос за измама. Мнимият полицай казал, че ще „протектира“ жертвата, но той трябва стриктно да изпълнява нарежданията. Прокурорът веднага уведомява колегите си и се свързват с полицията. По време на разговора измамникът го разпитва обстойно с колко пари разполага в дома си и в банката. Прокурорът от своя страна казва, че има 7 000 лева. Тогава представящият се за полицай започва подробно да му обяснява как да се държи в банката, за да не се заподозре нещо. Междувременно прокурорът е потърсен от второ лице – лекар, който му обяснява, че дъщеря му е претърпяла катастрофа и при спешна операция се е наложило да ѝ бъдат поставени златни пирони. Измамникът добавя, че за тази операция трябва да се дадат спешно 30 000 евро. „Жертвата“ казва, че не разполага с толкова пари, в резултат на което, се започват заплахи. Прокурорът се съгласява да даде 7 000 лева. Преговорите продължават около 5 часа.
Около 18.00 часа, благодарение на бързата реакция на ОДМВР, зад сградата на Централна поща са разположени полицейски екипи, където е избран произволният адрес за даване на седемте хиляди лева. При подаването на плика, в който са прибрани брошури вместо пари, е заловена и жената, изпратена от „ало“ измамника да прибере сумата. Тя е с повдигнато обвинение за опит за измама със съучастие и е задържана с постановление на Районната прокуратура за до 72 часа. Към този момент основният извършител не е установен. Според прокурор Алексиева е претърсен домът на задържаната. В него са открити 5 000 лева от реализирана измама в град Девня.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.