НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

450 водачи са отнели предимство на пешеходец, а близо 3 000 са пресеклите неправилно за периода от 4 до 15 февруари (ОБЗОР)

450 водачи са отнели предимство на пешеходец, а близо 3 000 са пресеклите неправилно за периода от 4 до 15 февруари (ОБЗОР)

22 Февруари 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. 450 водачи са отнели предимство на пешеходец, а близо 3 000 са пресеклите неправилно за периода от 4 до 15 февруари. Това каза полицейският инспектор от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Илия Георгиев по време на брифинг по повод резултатите от проведена операция за спазването на Закона за движение по пътищата от пешеходци. Той обясни, че при проведената акция е установено, че при повече от 100 случаи пешеходци пресичат неправилно, съпровождайки ги малки деца. По време на полицейските действия са констатирани и тежки пътни произшествия със загинали пешеходци. Инспектор Георгиев уточни, че от началото на месеца са регистрирани доста на брой настъпили транспортни произшествия. Според него основната причина за възникването на подобни ситуации е липсата на концентрация и недостатъчно сериозно отношение от страна на водачи и пешеходци. „Не се съблюдава районът, в който се управлява превозното средство, че например е жилищна зона или преминават близо до училище. Много често пропускат знаците, не биват предупредени от рано, защото не се съобразяват с подреждането им. По отношение на пешеходците, това, което ми е направило впечатление, е че не се съобразяват по никакъв начин. Предприемат пресичане на път без въобще да се огледат“, отбеляза още той. Инспектор Георгиев припомни, че за нарушителите на пътя законът предвижда санкциониране. „На пешеходец за неправилно пресичане глобата е в размер от 20 до 50 лв. Когато е установено нарушение от страна на водач, че е отнел предимство на пешеходец, законът предвижда глоба в размер на 100 лв. и се отнемат 8 контролни точки“, обясни инспектор Георгиев. По думите му трудно би се изготвила статистика в коя част на денонощието се отчитат по-голям брой нарушения от страна на участниците в движението. „Искам да предупредя всички, които се движат пеша, в качеството си на пешеходци, когато са участници в движението да се стремят да пресичат само на обозначените за целта места, да съблюдават указанията на регулировчиците и контролните органи. През зимата да носят по светли дрехи и децата да бъдат снабдени с необходимите светлоотразителни индикатори, за да позволят на водачите да ги виждат от далече“, уточни той. Инспектор Георгиев отбеляза, че в големите градове, като Стара Загора, Пловдив, Бургас и Варна се установяват най-много нарушения. По време на срещата стана ясно, че от Главна дирекция „Национална полиция“ предвижда провеждането на акции за пешеходци и в останалото време от годината, най-вече в дните, в които се очаква интензивен поток на движение.
Относно прогнозните данни за влошаване на метеорологичната обстановка в следващите дни от „Пътна полиция“ апелират водачите да бъдат изключително концентрирани на пътя, защото се очаква натрупване на снежна покривка и заледяване на пътните участъци.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инспектор Илия Георгиев: Предвид влошаването на времето водачите трябва да са концентрирани и да не предприемат пътувания, ако не са сигурни в изправността на превозните си средства

Инспектор Илия Георгиев: Предвид влошаването на времето водачите трябва да са концентрирани и да не предприемат пътувания, ако не са сигурни в изправността на превозните си средства

22 Февруари 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Поради влошаване на времето, водачите трябва да са концентрирани и да не предприемат пътувания, ако не са сигурни в изправността на превозните си средства. Това каза полицейският инспектор от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Илия Георгиев по време на брифинг във връзка с прогнозните данни за влошаване на метеорологичната обстановка в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Искам да използвам възможността да отправя един апел към всички участници в движението, във връзка с очакваните лоши метеорологични условия. От тази вечер се очаква рязко застудяване и ниски температури. Синоптиците предупреждават, че ще започне да вали сняг, до сутринта на много места ще натрупа снежна покривка между 5 и 10 см. Очаква се силен вятър и поледици, особено в ранните и късни часове. Молбата ни към всички водачи е да бъдат изключително концентрирани и да не предприемат пътуване, ако не са сигурни в изправността на превозните средства“, обясни инспектор Георгиев. „Да проверят всички необходими консумативи на автомобилите, течност за чистачки и гориво. Задължително да се концентрират изцяло върху шофирането и поведението си на пътя, защото едно разсейване и невнимание на пътя може да доведе до загуба на човешки живот“, коментира още той. „Към момента действащите указания и райони, в които е създадена временна организация на движение, не се предвижда да бъдат променяни. Имаме колеги, които са в постоянна връзка с Агенция „Пътна инфраструктура“, и в момент, в който това се наложи, ще бъдат предприети съответните действия“, отбеляза инспекторът.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.