НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ДПС ще се яви самостоятелно на евроизборите (ОБЗОР)

ДПС ще се яви самостоятелно на евроизборите (ОБЗОР)

22 Февруари 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. ДПС ще се яви самостоятелно на евроизборите. Това реши на заседание Централният съвет на партията. Сформиран е Централен изборен щаб. Областните съвети на партията ще имат едноседмичен срок да съставят областни изборни щабове, а общинските съвети – две седмици, като до края на март трябва да изпратят предложенията си за кандидати на Централния изборен щаб. Номинации могат да бъдат предложени и от Централния оперативен съвет на младежкото ДПС, Централното оперативно бюро на ДПС и председателя на партията. ДПС прие и критерии за номиниране на кандидатите за членове на Европейския парламент, сред които са задълбоченото познаване на европейските институции и политики, съпричастността към ценностите на либерализма, владеенето на един от работните езици на ЕС, изграденият авторитет, добрите комуникационни способности, професионалният опит и др. Листата на кандидатите ще бъде подредена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.
Карадайъ прочете и декларация от името на партията, в която се посочва, че два месеца преди евроизборите държавата се намира в политическа криза и отговорност за това носи ГЕРБ. „Популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали“, посочи Карадайъ и заяви, че правата и свободите трябва да се извоюват. „30 години след демократичните промени се налага да продължаваме да убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство. Ние, членовете на Централния съвет на ДПС, заявяваме, че ще продължаваме да отстояваме демократичните ценности – това е пътят за противопоставяне на национализма и на всяка политика, която застрашава мира. Призоваваме всички демократични партии и обществото да се противопоставим на всяка форма на популизъм и национализъм“, обясни той. Карадайъ заяви, че отговорността за държавата изисква решителни действия в името на бъдещето. „Само с активното участие на всички граждани и на цялото общество можем да гарантираме мирното бъдеще и просперитета на България“, посочи той. Карадайъ обясни, че ДПС продължава да отстоява позицията си, че гласуването на евроизборите трябва да бъде изцяло машинно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС

Мустафа Карадайъ, ДПС: Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС

22 Февруари 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На ГЕРБ и на цялото общество даваме знак за отговорност и загриженост за състоянието на страната и за нейното бъдеще. Относно закана за предсрочни парламентарни избори, ние от ДПС не си служим с такива инструменти – не очаквайте от нас закани“, коментира Карадайъ.
Той посочи, че ДПС компромиси не е правила. „Особено когато става дума за граждански и човешки права, компромиси не правим. Напротив, призоваваме всички партии и цялото общество да защитаваме гражданските и човешките права. Тези, които се самонаричат демократи, трябва поне да спазват Конституцията и всичко, което произтича от нея. А не да нарушават Конституцията без дори да имат публични аргументи. Защото в дебата в Народното събрание не чух нито един аргумент за нарушаване на гражданските права, но видяхме гласуването“, коментира председателят на ДПС.
Карадайъ заяви, че приоритетите в правенето на политика за ДПС са чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии. „Нашата програмата и мотото за евроизборите ще бъде в тази връзка. Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ

Мустафа Карадайъ, ДПС: Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ

22 Февруари 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес приехме декларация. Централният съвет на ДПС потвърждава своята категорична позиция че популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Основни причини са липсата на реформи и неспособност за носене на отговорност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали“, посочи Карадайъ и заяви, че правата и свободите трябва да се извоюват.
„30 г. след демократичните промени се налага да продължаваме да убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство. Ние, членовете на Централния съвет на ДПС, заявяваме, че ще продължаваме да отстояваме демократичните ценности – това е пътят за противопоставяне на национализма и на всяка политика, която застрашава мира. Призоваваме всички демократични партии и обществото да се противопоставим на всяка форма на популизъм и национализъм“, обясни той.
Карадайъ заяви, че отговорността за държавата изисква решителни действия в името на бъдещето. „Само с активното участие на всички граждани и на цялото общество можем да гарантираме мирното бъдеще и просперитета на България“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Партията ще се яви самостоятелно на евроизборите

Мустафа Карадайъ, ДПС: Партията ще се яви самостоятелно на евроизборите

22 Февруари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Партията ще се яви самостоятелно на евроизборите. Това каза председателя на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На днешното заседание взехме няколко решения. Първото е сформиране на Централен изборен щаб на ДПС. Второто решение е в едноседмичен срок областните ни съвети да съставят областните изборни щабове и в двуседмичен срок общинските да съставят общинските изборни щабове. Третото е за приемане на критерии за номиниране на кандидати за членове на ЕП, издигнати от ДПС. Критериите са задълбочено познаване на европейските институции и политики, съпричастност към ценностите на либерализма, владеене на един от работните езици на ЕС, изграден авторитет, добри комуникационни способности и др.“, заяви Карадайъ.
Той посочи, че на разширени заседания на областните съвети ще се номинират кандидатите и ще се предлагат на централния изборен щаб до края на март. „Номинации могат да бъдат предложени от областните съвети на ДПС, Централния оперативен съвет на младежкото ДПС, Централното оперативно бюро на ДПС и председателя на партията“, обясни Карадайъ.
Председателят на ДПС заяви, че е взето решението партията да участва самостоятелно в евроизборите. „Централният съвет упълномощава председателя и Централното оперативно бюро да подредят листата от кандидатите“, посочи Карадайъ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.