НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Трябва да сме мнителни, тъй като опитите и формите за налагане на идеология за определянето на пола могат да са най-разнообразни и неочаквани

Министър Красимир Вълчев: Трябва да сме мнителни, тъй като опитите и формите за налагане на идеология за определянето на пола могат да са най-разнообразни и неочаквани

8 Март 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да сме мнителни, тъй като опитите и формите за налагане на идеология за определянето на пола могат да са най-разнообразни и неочаквани. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос на депутата от „Воля“ Елена Аксиева за мерки на министерството да пресече нахлуването на "джендър идеалогията" в българските училища, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съгласен съм, че училището трябва да възпитава и да бъде среда, която е относително защитена от неблагоприятни възпитателни въздействия и спорни възпитателни доктрини. Не трябва да допускаме навлизането на каквато и да е форма на идеология, свързана със самоопределяне на пола. Нито веднъж не съм казвал обратното, гласувал или правил нещо друго. Имаме и конституционно решение“, каза министърът.
Вълчев заяви, че въздържа да използва термина „джендър“ , тъй като той е свързан с политиката за равнопоставеност на половете, която всички сме възприели и подкрепяме. „Трябва да бъдем мнителни и предпазливи, тъй като опитите и формите за налагане на идеология свързана с определянето на пола могат да бъдат най-разнообразни и неочаквани“, посочи още Вълчев.
Според него SELFIE не трябва да се определя като инструмент, целящ да наложи джендър идеология. „Това не е въпрос или анкета за самоопределяне, а въпрос за самооценка на дигиталната подготвеност на училищата“, коментира още министърът. По думите му в МОН не е постъпил нито един сигнал. Според него този случай е възможност да се говори за възпитателната функция на образователните институции.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Еврокомисарят Тибор Наврачич ме увери, че ще се намери техническо решение на въпроса за пола от инструмента SELFIE

Министър Красимир Вълчев: Еврокомисарят Тибор Наврачич ме увери, че ще се намери техническо решение на въпроса за пола от инструмента SELFIE

7 Март 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Еврокомисарят Тибор Наврачич ме увери, че ще се намери техническо решение за анкетата за пола на инструмента SELFIE. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с инструмента SELFIE Вълчев обясни, че има получено писмо от еврокомисарят Тибор Наврачич. „В него той ме уверява, че ще намерят техническо решение, но все още нямаме конкретно предложение. Предполагам, че решението ще е едно от двете наши предложения – или да отпадне отговорът на въпроса, който предизвика дискусия, или самият въпрос. Защото този въпрос не е задължителен от гледна точка на целта, която е да оценим дигиталната подготвеност на училищата“, посочи образователният министър. Той уточни, че анкетата в момента е спряна.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Не трябва да има джендър идеология в училище, но реакцията на анкетата от инструмента SELFIE беше преувеличена

Министър Красимир Вълчев: Не трябва да има джендър идеология в училище, но реакцията на анкетата от инструмента SELFIE беше преувеличена

27 Февруари 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да има джендър идеология в училище, но реакцията на анкетата от инструмента SELFIE беше преувеличена. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Сутрешния блок на БНТ. „Този инструмент е за измерване и самооценка на дигиталната подготвеност на училищата, не е за определяне на пола. 1 от 90 въпроса изискват да се отговори какъв е полът. Този въпрос не е задължителен от гледна точка на целите на анкетата“, обясни Вълчев.
Той обясни, че служителят в МОН, който отговаря за информационните технологии е прегледал въпросите, но не му е направило впечатление - не е проявил необходимата чувствителност. „Не сме получавали нито един сигнал през това време. В предходни случаи, когато сме получавали сигнали за спорни анкети и допитвания, сме ги спирали. Аз самият неведнъж съм казвал, че не трябва да има джендър идеология в българското училище под каквато и да е форма. Не го подкрепям като министър и като родител“, каза още той.
„Всички сме виновни, не искаме да се оправдаваме със служител. Аз лично мисля, че реакцията беше преувеличена предвид това, че на никой не му беше направило впечатление, но трябва да реагираме на всеки един подобен опит, затова поискахме от ЕК да промени анкетата и дотогава сме препоръчали да не се попълва“, коментира министърът.
Иначе това е един много полезен инструмент и трябва да остане, но не е необходимо да бъде полезен. Темата за дигитализацията и възпитанието е важна, не трябва да компрометираме инструмента и разговора за развитието на системата и какво очакваме от образованието, добави Красимир Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН отправи искане до ЕК за редакция на анкетата към инструмента SELFIE

МОН отправи искане до ЕК за редакция на анкетата към инструмента SELFIE

22 Февруари 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК г-жа Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Toва съобщиха от пресцентъра на МОН. Искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив. В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Програмата SELFIE отново извади на дневен ред темата за „третия пол“

СДС: Програмата SELFIE отново извади на дневен ред темата за „третия пол“

21 Февруари 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Програмата SELFIE отново извади на дневен ред темата за „третия пол“. Това се посочва в позиция на Съюза на демократичните сили по повод програмата SELFIE, разработена от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование и разпространена от МОН в 200 български училища.
„Странното появяване на отговор „Друго“, на въпрос за пола на учениците и учителите, попълващи анкетата, без да е съотносим със същността ѝ, ни кара да зададем на МОН и министър Вълчев следните въпроси:
- Познавате ли Конституцията и спазвате ли я като основен закон на Република България? Там ясно е постановено, че у нас има два пола – мъже и жени.
- Ако спазвате основния закон, защо прилагате папагалски европейски директиви, без да се съобразявате с него? Ако не го спазвате, как изпълнявате функциите си в една от най-важните институции на държавата – образователното министерство?
- Не се ли питате защо е нужно да се събира информация за сексуалната ориентация на подрастващите и за какво може да бъде използвана тя?
- Не Ви ли хрумвало, че в тази възраст децата могат да дадат всякакви отговори, за да се пошегуват, без да се замислят, че тази информация се обработва и използва за определени цели
- Не се ли притеснявате, че това е пореден опит за прокарване на идеята, че третият пол е нещо нормално, след неуспеха на Истанбулската конвенция у нас?", заявиха от СДС.
„За нас е ясно, че не можете да дадете отговори на тези въпроси, защото, ако си ги бяхте задали предварително, нямаше да се стигне до този проблем", посочват от СДС. От партията настояват ресорният заместник-министър, допуснал да се стигне до "това безобразие", да понесе своята отговорност и министър Вълчев да предприеме необходимите стъпки за това.
„Като политическа сила, първа излязла с позиция срещу Истанбулската конвенция, отново апелираме към институциите и обществото, да не допускаме пълзящи опити за прокарването ѝ през странични и задни входове.
Припомняме, че либерализмът е преди всичко икономическа категория и се свежда до по-малка намеса на държавата и по-малко опекунство над бизнеса. Не трябва да се спекулира с либералните идеи, за да се налагат неприсъщи за обществото ни теми за „третия пол“, „гей браковете“ и неестествени роли на мъжете и жените", заявиха от СДС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност

Министър Красимир Вълчев: Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност

21 Февруари 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Коментарът на министъра идва ден, след като се появи информацията, че учениците над 9-годишна възраст у нас попълват анкета от платформата SELFIE, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.
„Инструментът SELFIE, съдържа еднакви елементи за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК. Ние сме разпространили инструмента, над 900 училища са участвали в тази самооценка в ерата на дигиталността. „Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища. Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Първоначалната информация, която имаме е, че причината да има и такъв отговор е, че някои страни са възприели допълнителни нормативни решения. Има такава възможност“, обясни министър Вълчев. „Аз винаги съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията в училище“, заяви той. Попитан дали може да бъде премахнат инструментът от програмите на тези училища, той отговори: „Не можем да го махнем, дори не е преведен от нас. Ако има обществено напрежение би се поставило на обсъждане, а аз не съм усетил - не сме получавали никакви сигнали от тези 900 училища, в които е въведен“.
„Фокус“ припомня: На 29 ноември 2018 г. инструментът SELFIE беше представен пилотно у нас. Чрез него учители и ученици от цялата страна могат да направят оценка на дигиталната среда в училищата и на придобитите в клас дигитални.
Училищата, са включени в измерването, използват специално разработена от Европейската комисия платформа с въпросник към ръководствата, педагогическите колективи и учениците. SELFIE обхваща шест ключови за дигиталното образование области - преподаване и учене, училищно управление, инфраструктура и оборудване, професионално развитие, практики за оценяване и дигитална компетентност на учениците. Всички отговори са анонимни, а попълването отнема между 20 и 30 минути.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.