НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Кирил Ананиев: Към 27 февруари са съобщени 52 случая на морбили

Министър Кирил Ананиев: Към 27 февруари са съобщени 52 случая на морбили

1 Март 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Към 27 февруари са съобщени 52 случая на морбили. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова за актуалната ситуация с разпространението на заболяванията от морбили на територията на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Към 27 февруари 2019 г. в Министерство на здравеопазването са съобщени 52 случая на морбили, от тях 31 са лабораторно потвърдени в Националната референтна лаборатория. Лабораторно непотвърдени от референтната лаборатория и отхвърлени като случаи на морбили са 6 заболели по един от област Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник и Хасково. Териториално са засегнати 3 области в страната – Благоевград – 42 заболели, София град – 7, София област – 3. 84,62% от тях са лица до 18-годишна възраст“, допълни още Ананиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Аптеките в областта нямат ваксина срещу морбили за хората над 18 години

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Аптеките в областта нямат ваксина срещу морбили за хората над 18 години

28 Февруари 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Варна. Аптеките в област Варна нямат ваксина срещу морбили за хората над 18 години. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Тя обясни, че в аптечната мрежа ваксини ще има най-рано на 5 март. „Тези, които са над 18 години, които нямат имунизационен статус, които не знаят дали са ваксинирани, не знаят дали са преболедували, и ако искат да си набавят имунизация, имаше една или две аптеки, които ни гарантираха, че ще вземат от складовете ваксина, за да ако има желаещи, да я предоставят. Но се оказа, че и в складовете няма налична ваксина в момента и казаха, че около 5 март може би ще има вече“, обясни д-р Янка Драганова. Тя допълни, че има достатъчно на брой ваксини за неимунизираните деца на територията на Варна и областта. От РЗИ – Варна припомнят, че се прилага комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст. Имунизацията може да се извърши при личен лекар или в кабинета в РЗИ – Варна.
„Близо 100 лични лекари от областта не са ни предоставили информация за имунизационния статус на пациентите си“, заяви също д-р Драганова. Тя обясни, че общопрактикуващите лекари могат да бъдат глобени, заради липсата на информация за необхванатите от тях деца с ваксина срещу морбили. „Сега събрахме информация, понеже 100 GP-та не ни предоставиха никаква информация, и ще отсеем, ако пък случайно по телефон са съобщили, ще се направи всякакъв вид проверка. Тези, които имат необхванати деца, голям брой деца са нередовни, и не са ни съобщили, ще бъдат съставени актове. А отделно, че почваме проверки в практиките на тези лекари, които не дават данни за повече необхванати“, каза д-р Янка Драганова. Тя обясни, че имунизацията на дадено дете може да бъде отложена само при строги медицински противопоказания и решение на лекарска комисия. По думите на д-р Янка Драганова, санкционирани могат да бъдат и детските заведения, които са приели деца без поставените задължителни имунизации. Тя посочи, че размерът на глобата варира според нарушението и неговия извършител, но може да достигне от 500 до 1 000 лв.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Няма случай на морбили в града, резултатите на предполагаемата заболяла 40-годишната жена са отрицателни

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Няма случай на морбили в града, резултатите на предполагаемата заболяла 40-годишната жена са отрицателни

28 Февруари 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма случай на морбили във Варна, резултатите на предполагаемата заболяла от морбили 40-годишната жена са отрицателни. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във връзка със смятания за първи случай на морбили в града. Жената беше приета в Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина” на 25 февруари. По думите на д-р Янка Драганова, жената е имала типичните симптоми на заразната болест, съпроводени с обрив, но резултатите от лабораторните изследвания в София са отрицателни. „По клиника инфекционистите бяха категорични, че е морбили. Ние направихме всичко възможно и действахме съгласно диагноза морбили, като бяхме задължени да изпратим и серум към централната лаборатория в София за потвърждаване. За да кажем, че една диагноза е потвърдена, трябва да има и лабораторно потвърждаване и се оказа, че резултатите са отрицателни за пресни антитела срещу морбилна инфекция“, каза д-р Янка Драганова.
Тя допълни, че след като лабораторните резултати са потвърдили, че това не е морбили, броят на случаите за цялата страна, стават 50. „Вече от 51, остават 50 на този етап в страната.Те утре може да са повече, но става на въпрос, че варненският случай отпада, защото е много важна тази национална система. Те ежедневно ги докладват и в Европейския център за контрол на заразни и паразитни болести. Така, че нашето морбили отпада, като ще следим ситуацията естествено“, обясни д-р Янка Драганова. От РЗИ припомнят на родителите, че единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: 51 са случаите на морбили към настоящия момент

Д-р Ангел Кунчев: 51 са случаите на морбили към настоящия момент

27 Февруари 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Към настоящият момент случаите на морбили са 51 в България. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция за ваксинопредотвратимите заболявания, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За хора над 25-30 години е трудно да се проследят данните дали са имунизирани“, заяви д-р Кунчев. По думите му към момента ядрото на заболели от морбили все още е Благоевград.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 40 са заболелите от морбили в областта

Благоевград: 40 са заболелите от морбили в областта

27 Февруари 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До момента случаите на морбили в областта са 40. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Регионална здравна инспекция – Благоевград. Новоприети болни на 25 февруари са 8 лица, от тях 5 случая са от град Разлог. Става дума за момчета и мъже на възраст 10 месеца, 2 години и 10 месеца, 5 години, 11 години и 19 години. Два от случаите са от село Баня. Заболелите са момичета на 7 месеца и на 5 години. Един новорегистриран пациенти с морбили има в Белица – момиче на 2 години и 5 месеца. Всички лица са от ромски произход. Трима от заболелите са хоспитализирани в „Инфекциозното отделение“ на МБАЛ – Гоце Делчев, четири са хоспитализирани в „Инфекциозното отделение“ на МБАЛ – Благоевград и един е хоспитализиран в „Инфекциозното отделение“ на МБАЛ „Св. Анна" в София. До момента издирените контактни са 416 лица. Обхванати с ваксина са 204 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили и такива които подлежат на 12 годишна възраст, но се обхващат по – рано. Продължават проверките за изпълнение на връчените на общопрактикуващите лекари предписания за издирването и обхващането на лица с пропуски в имунизацията срещу морбили.
По данни от Регионалната здравна инспекция до този момент са съставени 3 броя акта на лични лекари за деца с нередовни имунизации в пациентската листа, болни от морбили.
Продължават и проверките в здравните кабинети на детските заведения и училищата относно имунизационния статус на децата като е санкциониран един директор, за допуснато дете в детска градина без задължителна имунизация. Извършени са епидемиологични проучвания на новорегистрираните случаи и предприети мерки спрямо контактните лица. Епидемиологичното проучване продължава. Продължава и издирването на контактите лица на хоспитализираните деца, и уточняване на имунния им статус.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Регионалната здравна инспекция организира информационна среща на тема „Морбили – симптоми и превенция“

Сливен: Регионалната здравна инспекция организира информационна среща на тема „Морбили – симптоми и превенция“

27 Февруари 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Сливен. Регионалната здравна инспекция организира информационна среща на тема „Морбили – симптоми и превенция“. Това съобщиха от РЗИ - Сливен. Срещата ще се състои заради големия обществения интерес и с цел повишаване информираността на населението по отношение на Морбили. Събитието ще започне от 15.30 часа в офиса на Център за майчино и детско здраве на бул. „Ст. Караджа” 2, ДКЦ 2, ет. 1. Дискусията и лекцията ще се изнесе от епидемиолог на РЗИ - Сливен. Входът е свободен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: През януари няма регистриран нито един случай на морбили в областта

Сливен: През януари няма регистриран нито един случай на морбили в областта

26 Февруари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Сливен. Спокойна е обстановката по отношение заболеваемостта от морбили – така наречената дребна шарка в областта. През януари няма регистриран нито един случай на заболяването, сочи справка в сайта на РЗИ – Сливен. Данните за февруари още не са публикувани.
Справка в архива на Радио „Фокус“ – Сливен сочи, че през 2009 година в рисковите групи е проведена масова имунизация. Тогава в ромските квартали на Сливен имаше епидемия от заболяването, имаше и починали от усложнения деца
Точно преди 10 години Сливен бе един от най-засегнатите от морбили региони. Гетото „Надежда“ пламна от дребна шарка, имаше и починали вследствие на усложненията. Още тогава бяха взети мерки за масова имунизация, в разяснителната кампания взеха участие представители на държавни институции, лекари, неправителствени организации и дори пасторите от квартала. Благодарение на бързата реакция епидемията бе овладяна и в момента ситуацията е спокойна.
Заради събитията в страната общественият интерес е голям, и затова Регионалната здравна инспекция организира информационна среща „Морбили – симптоми и превенция“ . Кампанията цели и повишаване информираността на населението по отношение на Морбили. Събитието е насрочено за 27 февруари.
Морбили е остро вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Вероятността да се разболеете при среща с носител на вируса е 95 - 100%. Единственото ефективно средство срещу морбили е ваксинирането. Морбили е опасна болест, която може да доведе до смърт. Преди въвеждането на ваксината са регистрирани над 2 милиона смъртни случая годишно в резултат от такива усложнения. Според специалистите, погрешно на схващанията, които могат да се прочетат на много места във форумите, морбили не е „обикновена шарка”, която всяко едно дете трябва да преболедува.
Заболяването може да протече много тежко, да доведе до редица краткосрочни и дългосрочни последствия, сред които засягат дихателната, сърдечносъдовата, нервната система. В някои описани проучвания усложнения се наблюдават в до 83% от хоспитализираните деца. Лошото в случая е, че последствията могат да се проявят след 8 - 9 години.
Първата ваксина срещу морбили се дава на деца на възраст 12-15 месеца, втората – на 12 години. Въвеждането на втората доза допринася за развитието на защитен имунитет. При тези, които са били ваксинирани два пъти, но въпреки това са се разболели, болестта преминава в по-лека форма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Няма регистриран случай на морбили към момента на територията на област

Габрово: Няма регистриран случай на морбили към момента на територията на област

26 Февруари 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Габрово. Няма регистриран случай на морбили към момента на територията на област Габрово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. В седмицата от 18 до 24 февруари е продължило активното издирване на деца с пропуск в имунизациите или реимунизациите срещу морбили от страна на общопрактикуващите лекари и инспектори от Регионалната здравна инспекция в Габрово. 93.1% от тримесечните бебета в Габровска област, които подлежат на задължителна имунизация срещу морбили, имат такава. При децата, които се обхващат от реимунизацията – 12-годишните ученици, процентът на имунизираните е 82.65%.
„Фокус“ припомня, че още на 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди на всички регионални здравни инспекции в страната чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола лед навършване на 13-месечна възраст и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Морбили или дребна шарка е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

46 са общо регистрираните случаи на морбили в страната

46 са общо регистрираните случаи на морбили в страната

26 Февруари 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Към 12.00 часа общо за страната са регистрирани 46 случая на заболели от морбили. 36 случая са съобщени от РЗИ - Благоевград, 7 – от Столична РЗИ и 3 – от РЗИ - София област. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Съмнение за един случай на морбили е съобщено от РЗИ - Варна. Предстои лабораторно доказване, тъй като е засегната нова област.
Разпределението по възрастови групи е както следва:
- във възрастовата група под 1 г. – 10 случая;
- във възрастовата група 1-4 г. – 21 случая;
- във възрастовата група 5-9 г. – 5 случая;
- във възрастовата група 10-14 г. – 2 случая;
- във възрастовата група 15-19 г. – 3 случая;
- във възрастовата група 20-24 г. – 1 случай;
- във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;
- във възрастовата група 35-39 г. – 2 случая
Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.
Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Личните лекари трябва да си припомнят първоначалните симптоми на морбили

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Личните лекари трябва да си припомнят първоначалните симптоми на морбили

26 Февруари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Варна. Всички лични лекари във Варна трябва да си припомнят първоначалните, катарални симптоми на морбили. Последните случаи на болестта в града са от 2011 година и затова специалистите трябва да са информирани, за да разпознаят симптомите. Това обясни за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Дирекцията по надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция д-р Янка Драганова. По думите ѝ всички хора, които нямат имунизация или пък нямат данни за преболедуване, винаги трябва да са нащрек. „Първоначалните симптоми на заболяването започват понякога като грипоподобно състояние, но има и много характерни белези в този етап“, каза още д-р Драганова. По думите ѝ характерни са специалните обривни единици, които се получават по лигавицата в устата. Това са бели петънца с розов ореол, които са много характерни за морбили. Към тях спадат и сълзенето на очите, а също така и образуването на бледо петно над горната устна. Друга характерна черта за този етап е високата температура, а може да започне и кашлица. Специалистът допълни, че когато започне обривният период, е много лесно да се диагностицира болестта. Обривът е много специфичен – започва от лицето, зад ушите, врата, обхваща горната част на торса на тялото. След това слиза по-надолу към крайниците, дланите. „Един специалист не би трябвало да ги обърка“, посочи д-р Драганова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Всеки родител трябва да провери имунизационния статус на детето си срещу морбили

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Всеки родител трябва да провери имунизационния статус на детето си срещу морбили

26 Февруари 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Задължително всеки родител трябва да огледа картона на детето си и ако не е сигурен дали е направена имунизация, да се обърне към лекар. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция, във връзка с регистрирания в града първи случай на морбили. Тя призова родителите да се обръщат към личните лекари на децата си и при необходимост да ги имунизират, ако ваксината е била пропусната на определена възраст. „Това е задължение и на общопрактикуващите лекари да издирят децата с нередовен имунизационен статус“, обясни д-р Драганова. Тя припомни още, че възрастните, които не са сигурни дали имат имунизация или, че не са преболедували, могат да изследват статуса си за наличие на антитела срещу морбили. Това може да се случи в редица лаборатории в града. „Дори да се направи още една ваксина, това няма да навреди. Ваксината се закупува от аптека, ако има налични количества се отпуска веднага, в противен случай се пуска заявка. Имунизацията може да се извърши при личен лекар или в кабинета в РЗИ“, обясни още д-р Драганова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 40-годишната жена, която е настанена в УМБАЛ „Св. Марина“ с диагноза морбили, не е имала имунизация срещу болестта

Варна: 40-годишната жена, която е настанена в УМБАЛ „Св. Марина“ с диагноза морбили, не е имала имунизация срещу болестта

26 Февруари 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Варна. 40-годишната жена от Варна, която е настанена в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Марина“ с диагноза морбили, не е имала имунизация срещу болестта. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Дирекцията по надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция д-р Янка Драганова. Тя обясни, че в момента се издирват хората, които са били контактни с жената. Най-вероятно тя се е заразила по време на ски почивка в Добринище, от която се е върнала наскоро. Пациентката е постъпила в болница още в петък, но първоначално ѝ е поставена друга диагноза. Съмненията за морбили са се появили едва вчера. Още тогава е изпратен серум за изследване в столицата за окончателно потвърждаване на диагнозата. Очаква се резултатите да станат ясни до края на седмицата. Според д-р Драганова, на този етап 40-годишната жена няма усложнения. Тя е в добро общо състояние. Изследвани са и повечето от хората, с които е била контактна. Според д-р Драганова, медиците в Инфекциозната клиника имат готовност да приемат и други болни със съмнение за морбили.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Регистриран е първи случай на морбили в областта, заболяла е 40-годишна жена

Варна: Регистриран е първи случай на морбили в областта, заболяла е 40-годишна жена

26 Февруари 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Варна. За първи случай на морбили в областта са съобщили вчера от Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина” до Регионалната здравна инспекция. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова. Заболялата е жена на 40-годишна възраст. От РЗИ припомнят на родителите, че единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст. „Уважаеми родители, обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани“, призовават от РЗИ. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.
Всеки гражданин на възраст над 18 години, който не е наясно със своя имунизационен статус спрямо морбили, може да го узнае чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в немалко от лабораториите във Варна. При отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена от общопрактикуващия лекар на всеки и в Имунизационния кабинет на РЗИ - Варна. Биопродуктът трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа чрез заявка. От здравната инспекция припомнят, че ваксината е въведена след 1969 година. Хората, родени преди това могат да имат имунитет само, ако са преболедували от морбили.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 32 са установените случаи на пациенти с морбили в областта

Благоевград: 32 са установените случаи на пациенти с морбили в областта

26 Февруари 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 32 са вече установените случаи на пациенти с морбили в областта. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Регионална здравна инспекция – Благоевград. Новоприети болни за периода 23 – 24 февруари са 4 лица, от които две жени и две деца на възраст – 38 години, 3 години и 5 месеца, 3 години и 2 месеца и 22 години. Всички случаи са хоспитализирани в „Инфекциозното отделение“ на МБАЛ – Благоевград. От инспекцията уточниха, че продължават проверките за изпълнение на връчените на личните лекари предписания, относно издирване и обхващането на лица с пропуски в имунизацията срещу морбили. Продължават и проверките в здравните кабинети на детските заведения и училищата, относно имунизационния статус на децата. До този момент е съставен един акт на Директор на Детско заведение за допускане на деца без извършени необходими имунизации за възрастта. Извършени са епидемиологични проучвания на новорегистрираните случаи и предприети мерки спрямо контактните лица. До момента издирените контактни са 335 лица и обхванати с ваксина 131 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили. От РЗИ – Благоевград допълниха, че епидемиологичното проучване продължава. Продължава и издирването на контактите лица на хоспитализираните деца и уточняване на имунния им статус.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45

Проф. Тодор Кантарджиев: Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45

26 Февруари 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев. „Към 25 февруари в референтната лаборатория има 3 нови потвърдени случая на заразени с морбили - 2 са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков“, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, като посочи, че всички те са хоспитализирани в софийски болници. „Към момента официално регистрираните са 45 случая на заразени с морбили. От тях потвърдени в Националната референтна лаборатория на центъра са 27. Като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от град София и трима от София област“, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.
По думите му към момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични случаи на взривове. „За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна“, заяви епидемиологът.
„По данните на Центъра за анализи и обществено здраве над 90% са ваксинирани против морбили през 2018 година. Всяка година до края на месец април Националният център по заразни болести предоставя на Министерството на здравеопазването и обнародва на сайта си 3 анализа за епидемичното състояние на страната. Това са анализ за инфекциозни заболявания, анализ за извършените миналата година имунизации и анализ за паразитози. Април месец ще излезе списък за 2018 година - какви инфекциозни болести има регистрирани в нашата страна“, каза още той.
Проф. Кантарджиев отбеляза, че при всяко епидемично разпространение антиваксарските движения намаляват.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Ще бъдат извършени масови имунизации и реимунизации срещу морбили и рубеола в район ,,Северен“

Пловдив: Ще бъдат извършени масови имунизации и реимунизации срещу морбили и рубеола в район ,,Северен“

26 Февруари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ще бъдат извършени масови имунизации и реимунизации срещу морбили и рубеола в район ,,Северен“, съобщиха от районната администрация. Издирени и установени са всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема. Общо за двете махали неимунизираните или подлежащите на реимунизация са 51 деца, 36 от тях живеят извън страната, 2 деца са преместени в други градове, 9 са имунизирани, а 4 други ще бъдат реимунизирани.
„Поради високите нива на риск в етническите квартали, от няколко дни е в ход съвместната кампания на общопрактикуващи лекари, медицински персонал и здравни медиатори от администарцията на район „Северен“ в Арман махала и Шекер махала“, съобщи пред медиите кметът на района инж. Ральо Ралев. Той изказва благодарност на общопрактикуващите лекари в район „Северен“.
Кампанията е по повод започналата от Правителството Национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019 - 2022 г., чиито задачи са насочени към намаляване възприемчивостта на населението към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании и укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Регионалната здравна инспекция организира информационна среща под надслов „Морбили – симптоми и превенция“

Сливен: Регионалната здравна инспекция организира информационна среща под надслов „Морбили – симптоми и превенция“

25 Февруари 2019 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Сливен. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Сливен организира информационна среща под надслов „Морбили – симптоми и превенция“. Това съобщиха от РЗИ-Сливен. Срещата ще се проведе заради големия обществения интерес към темата и с цел повишаване информираността на населението по отношение на морбили. Събитието е насрочено за 15.30 часа на 27 февруари, в офиса на Центъра за майчино и детско здраве на бул. „Ст. Караджа” 2, ДКЦ 2, ет. 1. Лекция ще изнесе епидемиолог на РЗИ-Сливен. Входът е свободен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ – Варна: Няма регистрирани случаи на заболяване от морбили в областта

РЗИ – Варна: Няма регистрирани случаи на заболяване от морбили в областта

23 Февруари 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма регистрирани случаи на заболяване от морбили във Варненска област, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Варна. От инспекцията информират, че във връзка с увеличената заболяемост от морбили в страната отдел „Противоепидемичен контрол” към РЗИ - Варна е издал предписания до всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 годишна възраст, подлежащи на имуниазция срещу морбили. От РЗИ препоръчват откритите неимунизирани лица и такива с непълен имунизационен статус да се обхванат незабавно с една доза комбинирана ваксина срещу морбили. Според информация на РЗИ – Варна изпратени са и предписания към здравните заведения на територията на Варненска област, с цел да се насочи внимание към ранното откриване на клиничните симптоми на морбили и предприемане на необходимите действия за съобщаване, регистрация, насочване за консултация с инфекционист, изолация, диагностика и лечение. „Дадени са указания за незабавно изследване имунитета срещу морбили на медицинския персонал, работещ в рискови отделения, и при липсата му да последва незабавна имунизация. Изпратени са писма до кметовете в областта с молба за указване на съдействие на общопрактикуващите лекари при издирване на неимунизирани или нереимунизирани лица“, се казва в съобщението на РЗИ – Варна. Според данните на информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта, за периода от 15 до 21 февруари във Варненска област, са 16 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ – Варна: Всеки пълнолетен гражданин може да узнае имунизационния си статус срещу морбили чрез изследване в лаборатория в града

РЗИ – Варна: Всеки пълнолетен гражданин може да узнае имунизационния си статус срещу морбили чрез изследване в лаборатория в града

23 Февруари 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Варна. Напомняме на всеки гражданин над 18-годишна възраст, че може да узнае имунизационния си статус срещу морбили чрез изследване в лаборатория в града, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Варна. „Всеки гражданин на възраст над 18 години, който не е наясно със своя имунизационен статус спрямо морбили, може да го узнае чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в немалко от лабораториите във Варна“, гласи част от съобщението на РЗИ – Варна. Според дадената информация от РЗИ, при отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена от общопрактикуващият лекар на всеки, както и в Имунизационния кабинет на РЗИ-Варна. От институцията напомнят, че биопродуктът за ваксината трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа чрез заявка. РЗИ – Варна припомнят още, че ваксината срещу морбили е въведена след 1969 г. Това означава, че хората, родени преди това, могат да имат имунитет само ако са преболедували от морбили.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Имунизациите против морбили се извършват на 13 месечна и 12 годишна възраст

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Имунизациите против морбили се извършват на 13 месечна и 12 годишна възраст

22 Февруари 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Имунизациите против морбили се извършват на 13 месечна и 12 годишна възраст. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. Тя посочи, че морбилната инфекция е силно ограничена благодарение на ваксинациите. „Инкубационният период или времето от попадане на вируса в организма до изявата на първите клинични симптоми е доста разтегливо като периода е от 9 до 14 дни“, допълни д-р Несторова. Тя каза още, че при имунизираните този период може да бъде и по-дълъг като при тях заболяването протича по-леко. „Заболяването започва с повишена температура, отпадналост, безапетитие и изразен катарален синдром, което е ринит, който предизвиква запушване на носа, обилна носна секреция, суха и мъчителна кашлица съпроводена с режеща болка зад гръдната кост“, добави д-р Лиляна Несторова.
По думите й другите симптоми са свързани с болки в гърлото, зачервяване на конюнктивите като те могат да бъдат и входна врата на тази инфекция. „Този период трае около три дни като следващият период е свързан с обривен стадии, когато се появява обрива“, посочи специалистът. Лекарят коментира, че обривът при морбили започва на строго определени места. „Най-често тези места са области на кожата зад ушите като бързо се обхваща лицето и горните части на крайниците. След това се обхваща цялото тяло“, уточни д-р Лиляна Несторова. Тя заяви, че обривът е петнист като понякога при по-тежките случаи може да бъде хеморагичен като в началото е петнист и се слива като се получава характерния морбилен обрив. „Този период също трае три дни след което започва оздравителния период, в който температурата спада, общото състояние се подобрява и апетита също се подобрява“, допълни д-р Несторова. По думите й след изчезване на обрива настъпват промени в кожата от участъка на пигментация.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Често се получават усложнения от морбилната инфекция

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Често се получават усложнения от морбилната инфекция

22 Февруари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Често се получават усложнения от морбилната инфекция. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. Тя посочи, че тежестта на усложненията е различна, а характеристиката им е разнообразна. „Обикновено усложненията настъпват по две линии“, допълни д-р Лиляна Несторова. Тя коментира, че една от причините за появата им е морбилния вирус. „От него се появяват ларингити, бронхити, фарингити, трахеити, пневмонии, енцефалити, менингоенцефалити“, добави д-р Несторова. Тя заяви, че вследствие на инфекцията се увреждат почти всички органи и системи в човешкото тяло. „Причината е, че морбилния вирус се разпространява по кръвен път и така чрез кръвта достига до всички органи“, заяви д-р Лиляна Несторова. По думите й също така може да се появят миокардити и перикардити. „На второ място по значение усложненията, които настъпват са свързани с вторични бактериални инфекции“, посочи д-р Лиляна Несторова. Тя коментира, че причината за този тип инфекция е, че имунната система е силно отслабнала от морбилния вирус. „Така се получават пневмонии, бронхопневмонии, плеврити, перикардити и възпаления от страна на пикочо-половата система както и на сърдечно съдовата система“, допълни д-р Лиляна Несторова.
Тя подчерта, че е много важно децата, които нямат поставена ваксина против морбили, да се ваксинират. „Те могат да поставят своята ваксина при общопрактикуващите си лекари“, допълни д-р Лиляна Несторова. Тя посочи, че в този периода при регистрирани случаи на морбили е много важна ваксинацията. „Едно от условията е хората, които се ваксинират да са здрави и да нямат оплаквания или съпътстващи инфекции“, коментира д-р Лиляна Несторова. Тя заяви, че имунизацията против инфекцията е основното нещо, защото няма лечение за вируса срещу морбили. „Тревожно е, когато децата не са ваксинирани, защото се получават доста усложнения, а те може да завършат с неприятен изход“, каза още д-р Лиляна Несторова.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Морбили е остро инфекциозно заболяване

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Морбили е остро инфекциозно заболяване

22 Февруари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Морбили е остро инфекциозно заболяване. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. По думите й инфекцията е имала масово разпространение преди въвеждането на задължителната имунизация. „Протича с тежък катарален синдром и характерен за заболяването обрив“, посочи д-р Лиляна Несторова. Тя коментира, че дребната шарка е предимно детско заболяване, но боледуват и хора в млада възраст. „Източникът на заболяването е болният от морбили, като няма здрав вирусоносител“, обясни специалистът. Лекарят заяви, че предаването на инфекцията се получава по въздушно капков път като при грипа. Д-р Лиляна Несторова допълни, че 100% от неваксинираните пациенти заболяват, когато имат контакт с болни от морбили.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: РЗИ призовава родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си срещу морбили

Варна: РЗИ призовава родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си срещу морбили

21 Февруари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Варна. РЗИ призовава родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си срещу морбили, съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Варна. От институцията апелират, неваксинираните деца да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на страната, казват от РЗИ – Варна. „По повод на създалата се епидемична ситуация с морбили у нас, е необходимо Вашето съдействие, за да не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест, която у неимунизираните лица често протича с усложнение, стигащи понякога и до инвалидизация“, гласи призива на РЗИ – Варна. От РЗИ съобщават, че единствената сигурна защита от морбили е чрез навременната ваксинация. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.
От РЗИ – Варна припомнят, че морбили (дребна шарка, брусница) е силно контагиозно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник на инфекцията е единствено болния човек, като предаването на заразата става по въздушно-капков път – при говор, кихане, кашляне и при плач със сълзите. Обикновено заразяването става при близък контакт със заразения в закрити помещения, градски транспорт, училища и други. Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е. всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта. Имунитетът след преболедуване от морбили е траен и пожизнен. Инкубационният период на заболяването (времето от момента на попадане на вируса в организма до пълната клинична изява) е кратък – 7-10 дни. Заболяването от морбили води до рязък спад на имунитета, поради което много често се наблюдават усложнения. Те се дължат от една страна на директните увреждания от вируса, а от друга – на вторично добавените бактериални причинители (пневмококи, стрептококи, стафилококи и др.).Усложненията от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менинго-енцефалити.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: 13 пъти по-висока е заболеваемостта от морбили в Европа през изминалата година спрямо 2016

Проф. Тодор Кантарджиев: 13 пъти по-висока е заболеваемостта от морбили в Европа през изминалата година спрямо 2016

21 Февруари 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. 13 пъти по-висока е заболеваемостта от морбили в Европа през изминалата година спрямо 2016. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка с установените вече 32 случая на заразата и у нас. Той уточни, че в европейски мащаб случаи се наблюдават от 3 години, като броят на заразените през 2017 година е бил около 70 хиляди, половината от които – в Украйна. Проф. Кантарджиев препоръча на работодателите по Черноморието да проверяват дали персонала, който наемат от тази част на континента, е имунизиран и да предоставят съответните ваксини в случай на липса. От Европа обаче болестта се пренася и у нас, обясни той и коментира кои възрастови групи са най-застрашени от заразата с морбили. „Нека не плашим хората, защото 40-50 годишните много се притесняват карали ли са заразата с морбили. Първо – за възрастните не е толкова опасно. Второ – поколението от 50 години нагоре са прекарвали заболяването и имат имунитет. При 30-40 годишните ваксинацията се е извършвала акуратно, така че населението е ваксинирано. Опасно е сега, ако родителите са изпуснали да имунизират децата си: малките, които са навършили 13 месеца и не са ваксинирани – това обхваща децата от 1 до 7-8 годишна възраст. Най-опасно е за малките едногодишни кърмачета, които все още не са имунизирани“, обясни експертът. Проф. Тодор Кантарджиев препоръча да погледнем имунизационния си календар и да се допитаме до личния си лекар, за да сме сигурни преминали ли сме необходимата имунизация. В случай на липса на такава, той увери, че броят на тривалентната ваксина е достатъчен за ваксинацията на населението у нас. Деблокирана е част от резерва от ваксината, РЗИ също разполагат с оперативен резерв, а ваксина може да се направи и в подвижните кабинети и в градските болници, уточни проф. Кантарджиев.
Елеонора ЧОЛАКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Нямаме предпоставки за затваряне на учебни заведения, ситуацията със заболелите от морбили се следи

Министър Красимир Вълчев: Нямаме предпоставки за затваряне на учебни заведения, ситуацията със заболелите от морбили се следи

21 Февруари 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме предпоставки за затваряне на учебни заведения, ситуацията със заболелите от морбили се следи. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента нямаме данни и предпоставки за затваряне на учебни заведения. Притеснително е нарастването на случаите на заболелите. Медицинските работници следят тази ситуация. Към момента не мога да кажа, че имаме предпоставка за прекъсване на учебния процес“, обясни министър Вълчев.
„Фокус“ припомня: До момента в страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. 7 са заболелите деца под 1 г., 16 са регистрираните случаи на морбили при деца от 1 до 4г., а 4 – от 5 до 9 г. По един са заболелите във възрастовите групи от 10 до 14 г. и от 15 до 19г. Два са регистрираните случая при възрастни от 25 до 29г. и един във възрастовата група 35-39г.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Медиаторите са ключът за справяне с нежеланието за ваксинация против морбили сред ромското население

Проф. Тодор Кантарджиев: Медиаторите са ключът за справяне с нежеланието за ваксинация против морбили сред ромското население

21 Февруари 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Медиаторите са ключът за справяне с нежеланието за ваксинация против морбили сред ромското население. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, като уточни, че именно това са хората, изграждащи връзката на здравните власти с населението от ромски произход. Той обясни, че сред останалата част от обществото по-малко от 1% от майките отказват да ваксинират децата си, но при епидемична обстановка хората, наречени „антиваксери“ стават по-пасивни и процентът им намалява. Две са основните причините изобщо да има деца, които не са преминали необходимата ваксинация против морбили, обърна внимание проф. Кантарджиев. „На първо място – не се обяснява на майките от ромски произход защо да си ваксинират децата. Неваксинираните деца по-често са в семейства, които отиват за сезонна работа в чужбина и докато няколко месеца работят в западноевропейски държави и оставят децата неимунизирани. От друга страна има деца, които се гледат от баби и дядовци. Въпреки че ромите в тази възраст са образовани, понякога забравят да заведат децата да се имунизират. Другият проблем е в големите градове, където някои майки просто решават, че няма да ваксинират децата си. Обикновено такива мнения се чуват, когато няма епидемични взривове, в момента- не се чуват“, обясни експертът. Проф. Тодор Кантарджиев отправи апел към големите градове и РЗИ да вземат добрия пример от София и да разкрият допълнителни имунизационни кабинети като този в столичния квартал Христо Ботев, където бяха констатирани два случая на заразени с морбили. Специалистите в момента работят в посока да няма епидемичен взрив в страната извън разложко, допълни той. Според него в страната ни ще има отделни случаи на зараза с морбили и дори епидемични взривове, но работата на специалистите в посока превенция на такива случаи продължава.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регистрираните случаи на морбили у нас са вече 32 (ОБЗОР)

Регистрираните случаи на морбили у нас са вече 32 (ОБЗОР)

21 Февруари 2019 | 03:19 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. 7 са заболелите деца под 1 г. 16 са регистрираните случаи на морбили при деца от 1 до 4г., а 4 – от 5 до 9 г. По един са заболелите във възрастовите групи от 10 до 14 г. и от 15 до 19г. Два са регистрираните случая при възрастни от 25 до 29г. и един във възрастовата група 35-39г.
Заболяването беше констатирано на 14 февруари, тогава бяха доказани 5 случая, 4 от които в Благоевградска област. До края на деня случаите станаха 17. Министерството разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът. На всички регионални здравни инспекции в страната беше разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. На 15 февруари пациентите с морбили се увеличиха на 21. Четирите нови случая са в Благоевград, от тях три са деца, а четвъртият пациент е мъж. Така до този момент 19 от доказаните 21 случая са при деца. На 18 февруари бяха констатирани нови 3 случая на морбили в Благоевград. Два от тях в Разлог и един в Добринище. По-късно през деня случаите станаха 27, с обявените 3 нови в София. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регистрираните случаи на морбили у нас са вече 32 (ОБЗОР)

Регистрираните случаи на морбили у нас са вече 32 (ОБЗОР)

20 Февруари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. 7 са заболелите деца под 1 г. 16 са регистрираните случаи на морбили при деца от 1 до 4г., а 4 – от 5 до 9 г. По един са заболелите във възрастовите групи от 10 до 14 г. и от 15 до 19г. Два са регистрираните случая при възрастни от 25 до 29г. и един във възрастовата група 35-39г.
Заболяването беше констатирано на 14 февруари, тогава бяха доказани 5 случая, 4 от които в Благоевградска област. До края на деня случаите станаха 17. Министерството разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът. На всички регионални здравни инспекции в страната беше разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. На 15 февруари пациентите с морбили се увеличиха на 21. Четирите нови случая са в Благоевград, от тях три са деца, а четвъртият пациент е мъж. Така до този момент 19 от доказаните 21 случая са при деца. На 18 февруари бяха констатирани нови 3 случая на морбили в Благоевград. Два от тях в Разлог и един в Добринище. По-късно през деня случаите станаха 27, с обявените 3 нови в София. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Пепа Цветанова, РЗИ-Видин: 250 дози ваксини срещу морбили са раздадени на личните лекари в областта само за 5 дни

Д-р Пепа Цветанова, РЗИ-Видин: 250 дози ваксини срещу морбили са раздадени на личните лекари в областта само за 5 дни

20 Февруари 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Видин. 250 дози ваксини срещу морбили са раздадени на личните лекари в област Видин само за 5 дни. Това каза на среща в Областната администрация, д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че от Регионалната здравна инспекция са издадени предписания на всички общопрактикуващи лекари в областта да проверят имунизационния статус на своите пациенти от 13 месечна възраст до 18 години. „Откритите неимунизирани или с непълен имунизционен статус лица, както и тези с неясен имунизационен статус трябва да бъдат обхванати незабавно с ваксина срещу морбили, която е комбинирана ваксина срещу паротит и рубеола. Не се допускат необсновани отлагания на имунизациите“, заяви д-р Пепа Цветанова.
Тя допълни, че от лечебните заведения се изисква ранно откриване на клиничните симптоми на забъляването с цел ранна изолация и хоспитализация на заболелите. Стриктно трябва да се спазват и вътрешноболничните изисквания за да не се допусне вътрешноболнична инфекция. Д-р Цветанова посочи, че във Видин няма регистрирани случаи на морбили. „Последните случаи са от 2010 година на територията на областта. Тогава за 5 месеца на територията на Видинска област от морбили се разболяват 370 души от 17 дневна до 50 годишна възраст. Най-висока заблеваемост от морбили тогава е сред децата. Бяха обхванати 9 общини в областта с 25 населени места. 80% от заболелите, 284 болни бяха на територията на Община Видин и от тях 281 в квартал „Нов път“, което показва къде може да се получи пробив и към лекарските практики в този квартал са насочени усилията“, каза д-р Пепа Цветанова. Тя допълни, че 80% от заболелите тогава са били хоспитализирани, като е имало и регистрирани усложнения, които са били 48% от всички заболели. Усложненията са били преди всички на дихателната система с развиване на пневмонии.
„65% тогава са били без имунизации, 30% са били с една доза срещу заболяването“, заяви д-р Цветанова. Тя посочи, че рискът от заболяването съществува и сега на територията на Видинска област. В Регионалната здравна инспекция разполагат с достатъчно ваксини, които могат да бъдат получени от личните лекари.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: 27 са потвърдените случаи на заболели от морбили в областта

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: 27 са потвърдените случаи на заболели от морбили в областта

20 Февруари 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 27 са потвърдените случаи на заболели от морбили в област Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград. Тя посочи, че дете на 11 месеца е хоспитализирано в УМБАЛ „Св. Ана“ – София. По думите й продължават проверките относно имунизационния статус на децата в здравните кабинети на детските заведения и училищата. „До момента издирените контактни са 259 лица и обхванати с ваксина 106 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили“, допълни д-р Веселка Мончева. Тя каза още, че е съставен акт на директор на детско заведение за допускане на дете без извършени необходими имунизации.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ "Св. Анна": Изписан е най-малкият пациент с морбили - на 4 месеца, предстои изписването на още две деца

УМБАЛ "Св. Анна": Изписан е най-малкият пациент с морбили - на 4 месеца, предстои изписването на още две деца

20 Февруари 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Най-малкият пациент (на 4 месеца) от хоспитализираните с диагноза морбили в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД е изписан. Предстои изписването на още две деца. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
Д-р Петър Петров - началник на Инфекциозното отделение в болницата, информира, че всички пациенти с морбили, които имат придружаващо заболяване пневмония, остават за болнично лечение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: 32 са общо случаите на морбили в страната

Министерство на здравеопазването: 32 са общо случаите на морбили в страната

20 Февруари 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по възрастови групи е както следва:
- във възрастовата група под 1 г. – 7 случая;
- във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая;
- във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая;
- във възрастовата група 10-14 г. – 1 случая;
- във възрастовата група 15-19 г. – 1 случая;
- във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;
- във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай
Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.
Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Виктор Кирчев, РЗИ-Кърджали: Няма заболели от морбили в  областта, установени неимунизирани незабавно ще бъдат ваксинирани

Д-р Виктор Кирчев, РЗИ-Кърджали: Няма заболели от морбили в областта, установени неимунизирани незабавно ще бъдат ваксинирани

20 Февруари 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Няма заболели от морбили в област Кърджали, установени неимунизирани незабавно ще бъдат ваксинирани. Това съобщи за Радио „Фокус“ д-р Виктор Кирчев – директор на РЗИ-Кърджали. По предписание на министерството ще се проверява от личните лекари в Кирковска, Крумовградска, Момчилградска, Джебелска общини, особено в ромските квартали, за пропуски в имунизациите. Кърджалийски регион има доста висок имунизационен обхват по отношение на морбили, паротит и рубеола, за миналата година той е бил над 96 процента. С комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола ще бъдат ваксинирани всички неваксинирани.
Регулярният ежеседмичен надзор, който се провежда за мониторинг в града е установил общо 59 заболявания от грип миналата седмица. Броят на заболелите на 10 000 души е 136, което е под епидемичната стойност за гр. Кърджали. През изминалата седмица са регистрирани следните остри заразни заболявания: Чревни инфекции - 12 случая на ентероколити и един случай на листериоза, двама са заболелите от скарлатина, а от варицела – 5-има. Няма констатирани заболявания за болести, предавани по полов път. Само 3-ма са заболели от паразитозата аскаридоза. За периода не са регистрирани хранителни взривове и взривове от вътреболнични инфекции на територията на областта.
И тази седмица продължава анонимното и безплатно изследване за ХИВ/СПИН, което РЗИ-Кърджали започна на 13 февруари и което ще продължи до 22 февруари 2019 г., в Микробиологичната лаборатория на Инспекцията, в рамките на кампанията "Проверете своя ХИВ статус – бъдете отговорни за своето здраве и здравето на своите партньори".
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: 31 са регистрираните случаи на заболели от морбили в страната

Министър Кирил Ананиев: 31 са регистрираните случаи на заболели от морбили в страната

20 Февруари 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Последната информация, която имаме е, че 31 души са регистрирани като заболели от морбили. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. 21 са лабораторно показани, останалите са по епидемиологични показатели. От вчера, когато бяха 27, има нови 4 случаи - 3 деца в кв. „Христо Ботев“ и едно дете в ж.к „Студентски град“ в столицата“, отбеляза министър Ананиев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичната РЗИ ще разположи мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили в кв. „Христо Ботев“ заради нови случаи на заболели в квартала

Столичната РЗИ ще разположи мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили в кв. „Христо Ботев“ заради нови случаи на заболели в квартала

20 Февруари 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа до 17.00 часа в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ в кв. Христо Ботев (ул. 511, № 22) ще бъде разположен мобилен кабинет на СРЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Поводът са последните съобщения на Столична РЗИ за нови случаи на заболели от морбили на територията на кв. „Христо Ботев“. На 19 февруари в Столична община беше проведена среща за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в гр. София.
В срещата участваха директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-кметът на гр. София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, кметът на район „Слатина" Наталия Стоянова.
В изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването, Столична Регионална здравна инспекция ще разположи мобилен кабинет с екип в кв. „Христо Ботев“, където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.
Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.
Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ирина Млъзева, РЗИ – Велико Търново: При установяване на случай на морбили се предприемат редица предпазни мерки

Д-р Ирина Млъзева, РЗИ – Велико Търново: При установяване на случай на морбили се предприемат редица предпазни мерки

19 Февруари 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. При установяване на случай на морбили се предприемат редица предпазни мерки. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Заразеното лице веднага се настанява в Инфекциозно отделение. Издирват се контактните лица. Изяснява се имунизационния статус на заразеното лице, както и на контактните лица. Те се поставят под карантина, като периодът е за срок от 17 дни.
Процентът на обхванатите лица, подлежащи на имунизация срещу морбили, е 96,71%. Обхванати са и 94,25% от лицата, подлежащи на реимунизация. Голяма част от необхванатите лица са деца на родители, работещи в чужбина, които все още имат личен лекар в България. На друга част от децата имунизацията е била отложена поради медицински противопоказания. Дребна шарка, или морбили, е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция, причинена от РНК-вирус от род Morbillivirus, Measles virus. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. През втората половина на XX век е въведена ваксинация против дребна шарка, която рязко снижава високата смъртност сред децата в световен мащаб. Морбили е едно от заболяванията, които според Световната здравна организация поетапно трябва да бъдат изкоренени в Америка, Европа, Близкия изток и в световен мащаб до към 2020 година.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Изследвана е проба на петгодишно дете от областния град със съмнения за морбили, резултатите са отрицателни

Велико Търново: Изследвана е проба на петгодишно дете от областния град със съмнения за морбили, резултатите са отрицателни

19 Февруари 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изследвана е проба на петгодишно дете от Велико Търново със съмнения за морбили. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Детето е прието в Инфекциозно отделение на великотърновската болница в събота със съмнения за заболяването. Изпратена е проба до Националната референтна лаборатория. Резултатите от изследванията са отрицателни. Установено е, че се касае за обикновен обрив по кожата. Д-р Млъзева посочи, че детето е посещавало детска градина „Иванка Ботева“. То, както и всички деца в групата, са имунизирани срещу морбили. За момента не са установени случаи на заболяването на територията на Великотърновска област.
По последни данни на Министерство на здравеопазването заболелите на територията на страната вече са 27.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Мобилен кабинет за имунизация срещу морбили ще бъде разположен в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ на 20 февруари

София: Мобилен кабинет за имунизация срещу морбили ще бъде разположен в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ на 20 февруари

19 Февруари 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. На 20 февруари от 9.30 часа до 17.00 часа в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ в кв. Христо Ботев (ул. 511, № 22) ще бъде разположен мобилен кабинет на СРЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Кабинетът ще бъде на разположение за имунизиране на лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичната РЗИ ще разположи мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили в кв. „Христо Ботев“ заради нови случаи на заболели в квартала

Столичната РЗИ ще разположи мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили в кв. „Христо Ботев“ заради нови случаи на заболели в квартала

19 Февруари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. На 20 февруари в кв. „Христо Ботев“ (София) ще бъде разположен мобилен кабинет на СРЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Поводът са последните съобщения на Столична РЗИ за нови случаи на заболели от морбили на територията на кв. „Христо Ботев“. Днес в Столична община бе проведена среща за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в гр. София.
В срещата участваха директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-кметът на гр. София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, кметът на район „Слатина" Наталия Стоянова.
В изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването, Столична Регионална здравна инспекция ще разположи от 20 февруари мобилен кабинет с екип в кв. „Христо Ботев“, където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.
Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.
Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: От началото на годината до 14 февруари тази година в областта няма регистрирани случаи на морбили

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: От началото на годината до 14 февруари тази година в областта няма регистрирани случаи на морбили

19 Февруари 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. По данни на Министерството на здравеопазването от началото на годината до 14 февруари тази година са регистрирани 5 доказани случая на морбили в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция – Бургас. По думите му 5 са доказаните случая на морбили – 3 в област Благоевград и 2 в област София. За същия период в област Бургас няма регистрирани случаи. Той добави, че най-сигурният начин за предпазване е чрез активна имунизация. Имунизацията се провежда с жива ваксина, тривалентна – срещу морбили, паротит и рубеола. Прилага се на деца на 13-месечна възраст, реимунизация се прави на 12-годишна възраст. „В България са създадени необходимите условия за успех в превенцията на морбили: всички деца имат равен достъп до имунизациите и осигурени безплатни ваксини, включени в задължителния имунизационен календар. Няма други специфични мерки, които хората да взимат, за да се предпазят, тъй като морбили е силно заразно заболяване. Разбира се, препоръчително е да се избягва пътуване в страни, където има регистрирани случаи на зараза, както и да се избягва контакт с неваксинирани в първите дни след завръщането от чужбина“, посочи още Паздеров. Според него всички случаи със симптоматика за морбили трябва да се обърнат към ОПЛ за преглед и консултация с инфекционист. „По преценка, според тежестта на състоянието, всеки един случай се насочва за хоспитализация и лечение. По епидемиологични и социални показания за хоспитализация се насочват деца, особено до 1 г. възраст, живеещи в лоши битови условия, при които не може да се осъществи изолация и лечение в домашни условия, и при които риска за развитие на усложнения и смъртен изход е голям“, уточни д-р Георги Паздеров.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общопрактикуващите лекари трябва да представят неимунизираните лица срещу морбили

Пловдив: Общопрактикуващите лекари трябва да представят неимунизираните лица срещу морбили

19 Февруари 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общопрактикуващите лекари трябва да представят в срок до 25 февруари по набори неимунизираните с имунизация срещу морбили от 13 месеца до 18 години като брой, с цел предоставяне на ваксина от РЗИ - Пловдив. Това сочи справка на сайта на Регионалната здравна инспекция. Медиците трябва незабавно да обхванат неимунизираните, съгласно възрастта и приоритетно да обхванат всички, подлежащи през годината на имунизация, с 1 доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията. Вниманието на лекарите трябва да е насочено към ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика, превенция на вътрешноболнични инфекции и лечение. Всеки случай със симптоматика на морбили трябва да се насочва за консултация с инфекционист, хоспитализация, провеждане на лабораторна диагностика и лечение. При съмнение за заболял от морбили, включително чуждестранни граждани, временно пребиваващи в страната, незабавно трябва да се уведомява Дирекция „Надзор на заразните болести” отдел „Противоепидемичен контрол” РЗИ - Пловдив. Превантивните мерки се изискват от лекарите в Пловдив и областта заради откритите случаи на морбили. Към 14 февруари те са 5, без епидемиологична връзка помежду си. Заболяването и при петте случая се проявява с висока температура, катарални прояви – хрема, кашлица и макулозен обрив. Консултирани са с инфекционист и са хоспитализирани. Един от случаите при 37 -годишна жена е съобщен от Столична регионална здравна инспекция. Другите четири случая при деца на възраст (1 г. и 8 м., две деца на 1 г. и 9 м. и на 3-годишна възраст) са съобщени от РЗИ - Благоевград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Вирусът морбили е силно контагиозен, при контакт с болен около 90% от неимунните хора се заразяват

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Вирусът морбили е силно контагиозен, при контакт с болен около 90% от неимунните хора се заразяват

19 Февруари 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Бургас. Вирусът морбили е силно контагиозен, приема се, че при контакт с болен от морбили около 90% от неимунните хора се заразяват. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция – Бургас. По думите му морбили е остра вирусна инфекция. Причинителят (морбили вирус) се разпространява по въздушно-капков път с попаднали във въздуха съдържащи вируса пръски от дихателни пътища на болен от морбили или при директен контакт с носни или гърлени секрети на болния. „Най-високо рисковата група са бебета до 1 година, тъй като първата имунизация срещу морбили се поставя на 13 месечна възраст. До тогава всички кърмачета са изложени на риск от разболяване. Опасност съществува и за децата до 12-годишна възраст, когато се прави реимунизация срещу заболяването“, добави Паздеров. Той посочи още, че друга уязвима група са децата с трайни противопоказания за ваксинация с морбилна ваксина, поради което те няма да бъдат ваксинирани и съответно ще бъдат изложени на риск от заразяване с морбили. Друга част от децата не са имунизирани поради временни противопоказания или поради други причини, предимно поради отсъствие от страната, отказ на родителите (антиваксинални групи, религиозни подбуди, липса на здравна грамотност особено в ромските общества). Д-р Георги Паздеров уточни, че особено внимателни трябва да са и възрастните хора, при които няма данни за направени имунизации във времето.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Случаите на морбили вече са 27 (ОБЗОР)

Случаите на морбили вече са 27 (ОБЗОР)

18 Февруари 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. По данни на Министерството на здравеопазването случаите на морбили у нас вече са 27. Заболяването беше констатирано на 14 февруари, тогава бяха доказани 5 случая, 4 от които в Благоевградска област. До края на деня случаите станаха 17. Министерството разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът. На всички регионални здравни инспекции в страната беше разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. На 15 февруари пациентите с морбили се увеличиха на 21. Четирите нови случая са в Благоевград, от тях три са деца, а четвъртият пациент е мъж. Така до този момент 19 от доказаните 21 случая са при деца. На 18 февруари бяха констатирани нови 3 случая на морбили в Благоевград. Два от тях в Разлог и един в Добринище. По-късно през деня случаите станаха 27, с обявените 3 нови в София. Последните заболели са майка на 19 години и детето й на 2 години, както и 9-месечно бебе.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: 24 са потвърдените случаи на заболели от морбили в областта

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: 24 са потвърдените случаи на заболели от морбили в областта

18 Февруари 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 24 са потвърдените случаи на заболели от морбили в област Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград. Тя посочи, че бебе с морбили е транспортирано за лечение в столицата.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: Регистрирани са три нови случая на морбили в страната

Министерство на здравеопазването: Регистрирани са три нови случая на морбили в страната

18 Февруари 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. СРЗИ съобщава за два случая на морбили. Касае се за майка на 19 г. и детето ѝ на 2 г. от кв. Христо Ботев, гр. София. И майката и детето са хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
РЗИ-Софийска област съобщава за 9-месечно бебе, от с. Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница, София. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. Христо Ботев.
И трите лица не са имунизирани. В момента здравните власти издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване.
Към днешна дата Министерството на здравеопазването е информирано за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили.
МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Няма регистрирани случаи на морбили в областта

Добрич: Няма регистрирани случаи на морбили в областта

18 Февруари 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Добрич От 2011 г. няма регистрирани случаи на морбили в област Добрич. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Добрич. Заболяването морбили, съгласно Наредба №21 за регистрация, съобщаване и отчет на заразните заболявания, подлежи на задължителна регистрация, съобщаване и отчет. Към настоящия момент в РЗИ - Добрич няма съобщени от лечебните заведения случаи на прегледани пациенти от област Добрич с диагноза морбили.
морбили е въздушно-капкова инфекция с много висок контагеозен индекс 95 - 100 %. Заболяването е с много висока възприемчивост, нарича се още „болест на първата среща“. Всеки, който се срещне с вируса на заболяването, ако не е имунизиран и не е преболедувал, се разболява от морбили. Болестта се предава по въздушно-капков път чрез слузните секрети от носа и от очите на заболял човек. Инкубационният период е от 9 до 11 дни, заболяването започва с катарални прояви - хрема, кихане, кашлица, зачервени конюнктиви и фебрилитет. След това се появява обрив по цялото тяло, който започва от лицето. Характерно за обрива е, че обхваща тялото отгоре надолу. Заболяването протича тежко. Усложненията могат да бъдат от страна на дихателната система, най-често пневмонии, и от страна на нервната система - енцефалити.
Най-добрата защита от заболяването морбили е ваксинопрофилактиката. Ваксината е безплатна и задължителна за всички деца в Република България, съгласно Имунизационния календар на страната и препоръчителна за по-големите възрастови групи, като няма горна възрастова граница за поставянето й.
Съгласно нашия Имунизационен календар първата доза от ваксината се поставя на 13-месечна възраст, а втората доза се поставя на 12 години.
През 2009 г., след 13 - годишен период без регистрирани случаи на морбили, в област Добрич са регистрирани 614 случаи на заболели от морбили, заболяемост 302,26%ооо. За 2010 г. са регистрирани 163 случая (12 вероятни и 151 потвърдени), заболяемост 81,62%ооо, като последният регистриран случай е от май 2010 г.
За 2018 г. с триваксина на 13 месечна възраст са обхванати 1166 деца, което е 85,74% обхват. На 12-годишна възраст са обхванати 1468 деца, т.е. обхватът е 78,25%. На други възрасти са обхванати 22 лица. Постигнатият имунизационен обхват не отговаря на критериите на СЗО за над 95% имунизационен обхват.
Отчитат се деца, отложени от имунизации поради трайни медицински противопоказания, необхванати поради миграция или отказ от ваксини.
Поради изключително високия контагиозен индекс на заболяването и имунизационен обхват, който не осигурява достатъчна защита на населението, с цел недопускане на епидемичното разпространение на морбили, Министърът на здравеопазването разпореди значителен по обем противоепидемични мерки. Въз основа и в изпълнение на писмо на Министерството на здравеопазването от 14 февруари 2018 г. с предписание до общопрактикуващите лекари е разпоредено в спешен порядък да прегледат имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години и откритите неимунизирани според навършената възраст да бъдат имунизирани незабавно с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията. Имунизацията срещу морбили на подлежащите през 2019 г. да се извършва приоритетно.
Изготвено е предписание до всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ за насочване вниманието на медицинските специалисти към ранно откриване признаците на заболяването и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение; насочване на всички случаи със симптоматика на морбили за консултация с инфекционист и по негова преценка извършване на серологично изследване, хоспитализация и лечение.
Лечебните заведения трябва да прилагат стриктно противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили.
Призоваваме всички родители да проверят при личните лекари и в документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили. Ако не – незабавно да посетят личните си лекари за поставяне на ваксината, ако към настоящия момент децата са абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.
В РЗИ - Добрич е налична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола за нуждите на амбулаториите за първична медицинска помощ за незабавно имунизиране на подлежащите контингенти на 13 месечна и 12 годишна възраст и на неимунизираните до 18 годишна възраст.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ "Св. Анна"-София: Дете от Разлог на 10 месеца е прието в Инфекциозното отделение на болницата с диагноза морбили

УМБАЛ "Св. Анна"-София: Дете от Разлог на 10 месеца е прието в Инфекциозното отделение на болницата с диагноза морбили

18 Февруари 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Дете от Разлог на 10 месеца беше прието (около 14.20 ч.) в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД с диагноза морбили. Това съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Детето е с усложнение, вследствие на болестта - диария, но е стабилизирано и без пряка опасност за живота.
Така пациентите с морбили, хоспитализирани в УМБАЛ "Св. Анна"-София стават седем.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ "Св. Анна" - София: 2-годишно дете е шестият пациент от Разлог, хоспитализиран в Инфекциозното отделение на болницата с диагноза морбили

УМБАЛ "Св. Анна" - София: 2-годишно дете е шестият пациент от Разлог, хоспитализиран в Инфекциозното отделение на болницата с диагноза морбили

18 Февруари 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. 2-годишно дете е шестият пациент от Разлог, хоспитализиран в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, с диагноза морбили. Това съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.
Детето е с придружаващо заболяване пиелонефрит, стабилизирано е и без пряка опасност за живот, съобщи д-р Петър Петров - началник на Инфекциозното отделение.
Състоянието на другите пет деца, хоспитализирани с диагноза морбили в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД, е стабилно, без пряка опасност за живота.
Всички те също са с придружаващи заболявания - пневмония или пиелонефрит. Най-тежко преминава болестта при най-малкия пациент, който е едва на 4 месеца, но лекарите са оптимисти за неговото излекуване.
"Със сигурност времето за лечението на децата ще надвиши 5-те дни по съответната пътека, но те ще бъдат изписани едва след като бъдат излекувани напълно", заяви д-р Петров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: Още три случая на морбили са съобщени от РЗИ-Благоевград

Министерство на здравеопазването: Още три случая на морбили са съобщени от РЗИ-Благоевград

18 Февруари 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. На 18 февруари в Министерството на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Благоевград за нови 3 случая на морбили при деца на възраст 1 г., 2 г. и 3 г. Два от случаите са от гр. Разлог (1 г. и 3 г.) и един – от гр. Добринище (2 г.). Всички заболели са осъществили контакт с болен от морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Две от децата са хоспитализирани в МБАЛ – Гоце Делчев и едно в УМБАЛ „Св. Анна“ гр. София.
Децата не са имунизирани срещу заболяването, поради ненавършена възраст или отказ на родителите.
Взети са клинични проби за лабораторни изследвания, които са изпратени в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Очакват се резултати.
Общо регистрираните към момента случаи на морбили в страната са 24.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мария Радойкова, МБАЛ – Гоце Делчев: Добро е състоянието на двете деца с морбилна инфекция, които са настанени в лечебното заведение, утре те ще бъдат изписани

Д-р Мария Радойкова, МБАЛ – Гоце Делчев: Добро е състоянието на двете деца с морбилна инфекция, които са настанени в лечебното заведение, утре те ще бъдат изписани

18 Февруари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Добро е състоянието на двете деца с морбилна инфекция, които са настанени в МБАЛ – Гоце Делчев. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на болницата д-р Мария Радойкова. Тя допълни, че утре те ще бъдат изписани. Д-р Радойкова каза още, че до този момент няма констатирани проблеми и новонастанени лица, при които да е установено заболяването.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.