НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Макфакс" (Македония): Никола Груевски е поискал отмяна на мярката за задържането му

"Макфакс" (Македония): Никола Груевски е поискал отмяна на мярката за задържането му

17 Март 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Будапеща. През последните четири месеца бившият премиер на Македония Никола Груевски, който избяга в Будапеща, е "затрупал" Апелативния съд в Скопие с жалби за заповедите за задържането му, издадени от Специализираната прокуратура (СП). Това става ясно от седмия шестмесечен доклад, публикуван от органа, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
В доклада на СП се казва, че Груевски чрез своите адвокати се е оплакал пред второинстанционния съд, че е задържан по делата: "Траектория", "ТНТ" "Насилието в Център" и "Талир 2". Освен по последния процес, Груевски е съден по тези случаи задочно.
"Жалбата на Груевски, подадена в Апелативния съд в Скопие на 15 януари 2019 г. от неговия адвокат, е отхвърлена като неоснователна, а решението на първоинстанционния съд в Скопие I Скопие потвърди това", гласи докладът за едно от решенията.
За някои от жалбите на Груевски Апелативният съд в Скопие все още не се е произнесъл.
На 13 ноември 2018 г. бе издадена международна заповед за арест за Груевски. Около пет дни по-рано той вече бе избягал от Македония. В края на същия месец депутатите в Събранието в Скопие гласуваха в подкрепа на свалянето на имунитета Груевски с 62 гласа "за".
Бившият премиер бе осъден на 2 години затвор за незаконно влияние върху придобиването на луксозен "Мерцедес".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Посолството на САЩ в Скопие порица лидера на ВМРО-ДПМНЕ за нецивилизованата му риторика

„Нова ТВ“ (Македония): Посолството на САЩ в Скопие порица лидера на ВМРО-ДПМНЕ за нецивилизованата му риторика

14 Март 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посолството на САЩ в Скопие на своята страница във „Фейсбук“ призова политическите лидери в Македония да не използват възпламенителна риторика с неправилна употреба на събития от миналото, с които се разпространява страх и разделение. Дипломатическото представителство на Вашингтон реагира на изявление на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски от сряда, когато той сравни съдебния процес за насилието в македонския парламент от 27 април 2017 година с Нюрнбергския процес срещу нацистките престъпници (1945-1949 г.), предава скопският телевизионен канал „Нова“.
„Възпламенителната риторика от страна на политическите лидери предизвиква страх и разделение, особено когато неправилно се използват събития от миналото, какъвто е Нюрнбергския процес, за политически цели. Този език е опасен и не допринася за продуктивния диалог за посоката, в която се движи страната. Много е важно лидерите да се включат в по-цивилизован диалог, който може да допринесе за стабилността и просперитета на Северна Македония“, се казва в реакцията на американското посолство в Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Преди бягството си от Македония Груевски е изпратил посмо до Хан, Могерини и Меркел

„Плюс Инфо“ (Македония): Преди бягството си от Македония Груевски е изпратил посмо до Хан, Могерини и Меркел

1 Март 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Преди да реши да избяга, бившият министър-председател на Македония и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е изпратил писмо до комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини и канцлера на ФРГ Ангела Меркел с молба в страната да бъде изпратен пенсиониран съдия, за да се запознае с документите от делото срещу него за закупуването на брониран луксозен автомобил. Съответното Груевски разкви в интервю за италианската телевизия RAI, цитирано от скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Точно преди да напусна страната, изпратих писмо до Йоханес Хан, европейски комисар по разширяването, Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС и много други, мисля, че Ангела Меркел, в което помолих да изпратят пенсиониран съдия от по-развитите страни, за да прочете документите, да разговаря с прокурорите, с нас, със съдиите, ако е необходимо, но не получих отговор на писмото си“, твърди Груевски.
Бившият премиер на югозападната ни съседка посочи две причини, поради които е напуснал Македония и е потърсил убежище.
„Първото е, че бях жертва на политическо преследване, под натиска на правителството и нашите съдилища, които решиха да ме затворят. Делото, за което съм осъден, е изфабрикувано и подправено. Втората причина е, че в затвора щях да бъда в опасност“, обясни Груевски, без да посочи кой според него иска да го ликвидира.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Унгарските власти прекратиха разследването за Никола Груевски - той е разполагал с валидни документи за влизане в страната

A1 On (Македония): Унгарските власти прекратиха разследването за Никола Груевски - той е разполагал с валидни документи за влизане в страната

27 Февруари 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Властите на Унгария прекратиха разследването за влизането в страната на бившия македонски премиер Никола Груевски, тъй като е установено, че той е имал валидни документи, предава скопската електронна медия A1 On.
„По време на разследването беше установено, че Никола Груевски има валидни документи за преминаване на унгарско-сръбската граница и на другите гранични пунктове, и влизането му в Шенгенското пространство е в съответствие със законовите разпоредби", се казва в доклада на унгарската полиция, с който се затваря разследването за начина, по който бившият премиер Груевски влезе в Унгария, според унгарския портал 444.hu, цитиран от македонската медия.
Според Отдела за незаконна миграция в случая с Груевски „не е констатирано незаконно преминаване на границата“, въпреки че според медиите не е ясно с какъв документ е преминал проверката. Особено интересно за унгарските медии е частта за прекратяването на разследването срещу Груевски, според която „процедурата за получаване на убежище не е организирана, той доброволно е подал молбата си за убежище до унгарските власти".
Междувременно Груевски бе заподозрян по случаите „Титаник", „ТНТ" и „Талир", и осъден на две години затвор по случая „Танк“.
Груевски избяга от Македония на 9 ноември и впоследствие получи убежище в Унгария. Оттогава той редовно пише в социалните мрежи, дава интервюта на медии и е сниман няколко пъти, докато се разхожда из Будапеща.
Македонските власти все още не са получили подробна информация за това как Груевски е успял да напусне страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): След изборите ДСИ отива в опозиция, а отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ влизат в правителството

„Вечер“ (Македония): След изборите ДСИ отива в опозиция, а отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ влизат в правителството

27 Февруари 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. След напрегнатата ситуация в междупартийните отношения, които и формално завряха, след като министърът на труда и социалната политика Мила Царвевска обяви, че от пенсионния фонд липсват 19 милиона евро, за които е отговорен функционер на „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ), се случиха няколко явни инцидента между най-голямата албанска партия и Социалдемократическия съюз за интеграция (СДСМ), които завършиха със скандал в парламента при неуспешния опит да бъде взет депутатския имунитет на бившия председател на Събранието, а сега народен представител от ВМРО-ДПМНЕ, Трайко Веляновски, пише електронното издание на вестник „Вечер“.
Както пише ежедневникът, различията между двете партии в управляващата коалиция на Македония са прекалено големи, за да могат да бъдат решени чрез разговори между председателите Зоран Заев и Али Ахмети.
Източници на „Вечер“ са потвърдили вече няколко пъти, че и от важното посолство в Скопие вече са на мнение, че ДСИ трябва да излезе от правителството и да се маргинализира, а корупцията е само главната, но не и единствената причина за това. Десетте депутати на партията могат да бъдат компенсирани с осемте народни представители, които бяха изключени от ВМРО-ДПМНЕ и няколко от другите албански партии, преди всичко от БЕСА и „Алтернатива“, а в това ново правителство две места са резервирани за бивши министри от ВМРО-ДПМНЕ, които сега са противници на Християн Мицковски.
В периода преди изборите, и СДСМ и ДСИ имат интерес да не се явят сами на вота заради риска от лош резултат при малка избирателна активност и именно това е причината да се опитват да се разберат за общ кандидат и с общи сили да спечелят повече гласове от ВМРО-ДПМНЕ, но това ще бъде последното им общо действие в коалиция, пише изданието.

След президентските избори - следва раздяла

Симптоматично е, че днес Али Ахмети говори по същия начин, с един и същ речник, както говореше и при прекратяването на сътрудничеството с ВМРО ДПМНЕ.
Лидерът Али Ахмети съобщи, че в сряда ще се срещне с министър-председателя и лидер на СДСМ Зоран Заев, с когото ще обсъди съвместния кандидат за президент, както и политическата ситуация.
След среща във вторник в централата на партията в Скопие с албанския външен министър Гент Чакай, Ахмети изрази увереност, че те ще намерят решение за консенсусен кандидат за президент.
Той каза, че няма никакви проблеми във функционирането на управляващата коалиция, коментирайки изявлението на вицепредседателя на СДСМ Мохамед Зекири, че е възможно правителство без ДСИ.
„Уверявам ви, че няма преписка между коалиционните партньори. Възможно е да има различия по някои въпроси, които не застрашават целостта или морала на ДСИ или СДСМ. Страната се нуждае от повече мир, комуникация и сътрудничество между политическите сили във властта и опозицията“.
„Опозицията също не може да бъде изключена от тези важни процеси. Ако има правителство без ДСИ, бих казал, че това ще бъде голяма грешка, но това може да бъде изявление на член или служител на СДСМ, който няма отговорност за великата историческа мисия, която Република Македония има. В тази ситуация имам отговорност пред гражданите на Македония дали са албанци, македонци, турци, роми, сърби, власи и в тази ситуация не си служа с политически емоции за ежедневна политика, за рейтинг и т.н. Аз съм за националната политика, която е полезна за всички граждани“, каза Ахмети.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Директорът на затвора в Шуто Оризари подаде оставка

„Канал 5“ (Македония): Директорът на затвора в Шуто Оризари подаде оставка

26 Февруари 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Директорът на затвора в Шуто Оризари подаде оставка, информира скопският телевизионен “Канал 5“.
При извършената проверка бяха установени редица пропуски в сигурността, поради които са започнати дисциплинарни производства. Неофициално, 11 надзиратели ще бъдат наказани. Както беше обявено, директорът на затвора Гьоко Котевски подаде оставка.
Според информация от правителството оставката ще бъде приета след изборите. Дотогава Котевски остава на поста си.
„В резултат на установените пропуски е бил допуснат първият вербален и физически инцидент, а по-късно и вторият вербален и физически инцидент, въпреки че е имало възможности за превенция.“ – пише в доклада, представен на правителството и Министерството на правосъдието.
Директорът на дирекция "Санкции" Йовица Стоянович съобщи, че всички детайли от доклада ще бъдат преразгледани, след което ще бъде решено и дали ще бъдат публикувани.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е недоволна от резолюцията ... и днес те потвърдиха, че това е линч и поискаха, освен дисциплинарна, да се понесе и политическа отговорност.
Основната загадка остава как са се случили инцидентите и кой ги е причинил ... Обществеността спекулира за различни сценарии. Двамата бивши министри, Янакиевски и Ристовски, които са били нападнати са част от петимата заподозрени организатори за кървавия четвъртък – 27 април 2017 година, припомня изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Сърбия и Черна гора не носят отговорност за бягството на Никола Груевски

РТС (Сърбия): Сърбия и Черна гора не носят отговорност за бягството на Никола Груевски

26 Февруари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ръководителят на Прокуратурата за организираната престъпност и корупцията на Северна Македония Вилма Русковска подчерта, че Сърбия или Черна гора не носят отговорност за бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски, предава Радио-телевизија Србије (PTC).
Според Русковска е „много показателен" фактът, че Албания не е предоставила видеозаписи, които биха помогнали на Скопие да определи през кой граничен пункт Груевски е напуснал страната.
За Груевски, който междувременно получи политическо убежище в Унгария, по това време не е била издадена международна заповед, тъй като все още не била произнесе окончателната му присъда за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. Личната му карта също не е била отнета, защото, както всеки друг гражданин, трябва да има документ за самоличност, поясни Русковска, като припомни, че той бе задължен да предаде паспорта си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски за „Република“: От държава новата власт направи Македония пачавра

Никола Груевски за „Република“: От държава новата власт направи Македония пачавра

26 Февруари 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски разговаря с близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски електронно издание „Република“ за зачестилите заплахи, които получава – включително от осъдени за престрелката в Куманово от 2015 г., както и за цялостната ситуация около сигурността в Македония. В анонса на интервюто изданието отбелязва, че чрез интервюто „се опитва да отговори на въпроса дали сегашното правителство подхранва престъпниците и защо хората, осъдени за тероризъм, имат толкова смелост да заплашват от затворите“.
Коментирайки заканите, които получава, Груевски отговори на въпрос дали се чувства защитен в Унгария: „Да бъдеш председател на ВМРО-ДПМНЕ и премиер е слагане на главата в торбата от първия ден, а да бъдеш такъв много години е много повече от това. Това ми беше ясно и тогава, и днес. Иначе, ако става дума за сигурността – човек никога не може да бъде сигурен, все пак в днешно време Унгария е много по-сигурна страна от Македония, където ежедневно има убийства, изчезвания, побоища и подобни неща. След идването на власт на СДСМ, Македония стана като Ел Дорадо за престъпниците, рекетьорите, крадците, изнудвачите, а терористите се чувстват като у дома си. Премиерът си го чувстват като съюзник, а понякога – и като сътрудник“.
Бившият македонски премиер обясни също защо според него най-голяма част от заплахите идват от етнически албанци. „Работех за това всички да живеят добре. Но има два момента. Единият е, че цели 7-8 години се водеше жестока пропаганда в албанските медии срещу мен като за човек, който е срещу самите албанци, който им мисли злото – това са куп измислици. Наш пропуск е, че не се борихме срещу тази пропаганда… Второто е, че няколко пъти, докато бях премиер, полицията предприе действия срещу терористични или криминално-терористични групи, съставени предимно от албанци. Повечето албански медии и албанци в Македония, вместо като позор, ги разглеждат като някакъв вид жертви и национални герои“.
С оглед разследването на „кървавия четвъртък“ в македонския парламент, „Република“ припомня на Груевски, че е сред заподозрените за щурма – престъпление, което властите определиха като „терористично“.
„Това е нов епизод от преследването на СДСМ срещу мен и няма нищо общо с реалността и здравия разум. Не знам дали гражданите са разбрали защо съм заподозрян в тероризъм, т.е. каква беше моята грешка или престъпление. Какво е тероризъм? Не съм заподозрян, защото организирах или попитах гражданите да влязат в парламента, нито защото ги организирах физически да се бият с някои депутати.
Заподозрян съм в тероризъм поради изявление в интервю, което правителството тълкува като призив за протести, при това – внимание! , което съм дал два месеца преди инцидента в парламента. Янакиески и Ристовски обаче публично призоваха членовете на партията да се явят на протестите. Не за насилие, не да се бият, а за мирни протести. Дори да си представим, че това е вярно, възниква въпросът в коя демокрация председателят на партия е терорист, ако той призовава за протести.
Груевски изрази мнение, че правителството само е предизвикало инцидента от 27 април 2015 г. „С незаконното избиране на председателя на парламента точно в часовете, когато има протести пред парламента, правителството съзнателно провокира гражданите да попаднат в капана и след това да въведат терор, изнудване, задържане, съдебни процеси, затвори. Управление със страх, в което те ще правят всичко, което искат, а именно това, което са обещали, за да бъдат доведени до власт, противно на волята на народа. Можеха без никакъв проблем да изберат по незаконен начин да изберат председател на Събранието и когато няма никой пред парламента. Но, те избраха това, от което се нуждаеха.
От това, което знам, няма организатор. Последното откриване на разследване на заподозрени и задържани, побои и пиеси за лишаване на парламентарния имунитет е просто опит за ново политическо преследване срещу ВМРО-ДПМНЕ и опит за разсейване от ежедневните провали и престъпления на властта, особено сега, преди президентските избори.
Груевски коментира и въпроса за възможната му екстрадиция в Македония. „За това ще решават имиграционните власти (в Унгария). Все пак аз самият не вярвам, защото Унгария е държава със силни, професионални и отговорни институции. Казано с една дума – това е държава, суверенна държава. За кратък период новата власт превърна Македония от държава в пачавра.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Няма наложена мярка за следене на Трайко Веляновски и Люпчо Димовски, „Събранието да му мисли, ако избягат“

„Фокус“ (Македония): Няма наложена мярка за следене на Трайко Веляновски и Люпчо Димовски, „Събранието да му мисли, ако избягат“

26 Февруари 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокурорът, който оглавява Прокуратурата за организираната престъпност и който води разследването за щурма на парламентa в Скопие от 27 април 2017 г. Вилма Русковска обяви, че няма да изисква налагане на мярка за следене на бившия председател на Събранието Трайко Веляновски и на Люпчо Димовски, след като в законодателния орган не се проведе гласуване за отнемане на имунитета им, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
„Събранието да му мисли, ако избягат“, коментира Русковска пред местни медии, без да се изказва за развитието на ситуацията в парламента, нито как тя се отразява на разследването на „кървавия четвъртък“.
В югозападната ни съседка тръгнаха по следите на организаторите на „кървавия четвъртък“ от 27 април 2017 г., когато разгневена тълпа демонстранти щурмуваха парламента в Скопие в опит да възпрепятстват избирането на председател на законодателния орган.
Никола Груевски, Никола Бошковски (и двамата зад граница – съответно в Унгария и Гърция), бившият председател на Събранието Трайко Велянковски и и бившите министри Миле Янакиески и Спиро Ристоски са в списъка на заподорените организатори на насилието в македонския парламент.
Последните трима бяха арестувани миналата сряда. Впоследствие на Янакиески и Ристоски бе наложена мярка за задържане за срок от 30 дни с цел да се възпрепятстват евентуалните им опити за бягство или оказване на влияние върху свидетелите и разследването.
Единствено Веляновски напусна съда след разпит, тъй като има парламентарен имунитет. Това обаче може да се промени: Основният съд в Скопие ще поиска от Събранието да гласува за сваляне на имунитета на бившия председател на органа. Ако предложението получи подкрепата на абсолютното мнозинство в парламента, тогава Веляновски го очаква арест.
Събранието вече лиши от парламентарен имунитет бившия премиер Никола Груевски, както и Кръсто Муковски, Любен Арнаудов, Йохан Тарчуловски, Сашо Василевски, Люпчо Димовски и Заклина Пешевска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Артан Груби, ДСИ (Македония): Коалицията със СДСМ функционира нормално

Артан Груби, ДСИ (Македония): Коалицията със СДСМ функционира нормално

25 Февруари 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът на ДСИ Артан Груби заяви, че коалицията със СДСМ функционира нормално, информира македонската редакция на радио ”Свободна Европа“.
Той заяви на пресконференция в парламента, че ДСИ подкрепя върховенството на закона без всякакви външни въздействия. Относно заседанието за имунитета на заподозрения депутат и бивш парламентарен председател Трайко Веляновски, той казва, че вината носят отделни депутати. Според него това изобщо нямаше да се случи, ако председателят на парламентарната комисия по въпросите на имунитета не е бил пренасрочил гласуването, без да информира ДСИ. Груби казва, че в коалиция със СДСМ те са постигнали много, променили са името на страната и конституцията, постигнали са езикова справедливост и са убедени, че ще извършат необходимите реформи за интеграция с ЕС.
"Това ще бъде преодоляно и съвместно ще приемем закони, които изискват мнозинство от две трети," каза Груби.
По-рано премиерът Зоран Заев изрази недоволство и възмущение, а СДСМ потърси отговорност от Талат Джафери за непроведеното гласуване за имунитета на Веляновски. От своя страна Джафери отговори, че времето за гласуване е изтекло", най-вече заради определени депутати, особено депутата от СДСМ Мухамед Зечири". Депутатът Зиядин Села също обвини ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ, че се защитават взаимно, припомня редакцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Имаме малки противоречия с коалиционния партньор, ще ги преодолеем

Зоран Заев: Имаме малки противоречия с коалиционния партньор, ще ги преодолеем

25 Февруари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на СДСМ Зоран Заев не даде конкретен отговор дали има нов партиен пазарлък за амнистия на функционери от ВМРО-ДПМНЕ, след събитията в парламента около отнемането на имунитета на народния представител Трайко Веляновски, пише македонският информационен портал A1 On.
Заев каза, че е на мнение, че законът трябва да се прилага еднакво за всички, независимо дали става дума за член на парламента или служител на изпълнителната власт.
"Трябва да се спазват законовите процедури. Знаете, че моята позиция е ясна, законът трябва да се прилага за всички, независимо дали става дума за член на парламента или, в случая, за бивш председател на Събранието. Координаторът на комисиите ще даде подробности по този въпрос. Събранието работи съгласно своя Правилник за дейността и по утвърдени процедури ”, каза Заев.
След снощните събития в парламента, където вината за прекратяване на заседанието и непроведеното гласуване за отнемане на имунитета на Веляновски беше приписана на коалиционния партньор ДСИ, на въпрос дали отношенията в коалицията са нестабилни, Заев призна, че има малки спорове, но те ще се опитат да ги решат.
“Тези слабости, които възникнаха, са нов момент. Пред нас има много важни неща. Ще се опитаме да ги разрешим съвместно. Идеята за консенсусен кандидат за президент остава. Утре ще имаме координационна среща, на която ще разгледаме имената, анализите и други подобни. Нека се съсредоточим върху това, което предстои, каза Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Талат Джафери обясни защо е отменено заседанието за имунитета на Трайко Веляновски

A1 On (Македония): Талат Джафери обясни защо е отменено заседанието за имунитета на Трайко Веляновски

25 Февруари 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Събранието Талат Джафери обясни, че заседанието, на което трябваше да се гласува за отнемането на имунитета на депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш председател на законодателния орган Трайко Веляновски, е било отменено заради поведението на народните представители и най-вече на Мохамед Зекири от СДСМ, предава македонската електонна медия A1 On.
Джафери отрича, че е спасил Веляноски, като поясни, че след вчерашните събития няма правни действия, т.е. остава имунитетът, а съдебната процедура продължава.
„На всички е ясно, че Джафери е човек, който няма да ръководи парламента под диктат, а според Правилника. Всеки, който има дилема за процедурите, има подходящата възможност да провери. Докато аз съм председател, никой не може да узурпира или възпрепятства работата на Събранието“, заяви Джафери.
Комисията за мандатно-имунитетни въпроси не е представила проектозаключение и поради това в парламента не имало предмет за решение, каза Джафери. Никой няма право да обявява за виновен някой извън производството, защото това означава намеса в друга власт.
„Не възнамерявам да се оправдавам чрез пресконференции, има архиви и документи“, допълни албанският политик.
За имунитета на Люпчо Димовски се казва, че сесията е прекъсната поради липса на кворум и изтичането на крайния срок за провеждането на сесията, подчерта Джафери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Зиядин Села поиска извънредни избори заради събитията в парламента

„Макфакс“ (Македония): Зиядин Села поиска извънредни избори заради събитията в парламента

25 Февруари 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът и лидер на „Алианс за албанците“ Зиядин Села настоя за провеждането на извънредни избори след събитията в парламента в Скопие, при които бе прекъснато заседанието за гласуване за отнемане на имунитета на бившия председател на органа Трайко Веляновски, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Това беше удар върху надеждата за правова държава, това мнозинство, когато става въпрос за амнистиране на престъпнците, е заедно. Ако има капка морал, то тогава трябва да се обявят извънредни избори“, подчерта Села.
Той обвини „Демократичен съюз за интеграция“ в разиграването на театър, а чрез Талат Джафери – „в невъзможност да проведе заседание“ за събитията от 27 април 2017 г., когато той самият бе избран за председател на Събранието, заради което сградата бе щурмувана.
„Видя СЕ, че той е добър актьор и не заслужава да бъде председател на парламента“, подчерта албанският политик.
Според него „ДСИ е партия от стария режим, която е връзката между нов и стар режим, и която има многобройни мотиви да защитава Трайко Веляноски, те са погълнати от корупция и престъпност".
Села изрази съмнение, че и ДСИ е участвала в организирането на „кървавия четвъртък“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): СДСМ поиска отговори от Талат Джафери, бойкотираха работата на Събранието

„Фокус“ (Македония): СДСМ поиска отговори от Талат Джафери, бойкотираха работата на Събранието

25 Февруари 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от управляващия в Скопие СДСМ поискаха отговори от председателя на парламента Талат Джафери за вчерашното заседание, на което трябваше да бъде обсъдено отнемането на имунитета на Трайко Веляновски, бивш председател на Събранието. Сесията обаче бе отменена без обяснени, припомня македонският „Фокус“.
Координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митревски попита публично Джафери защо е отменено заседанието, след което заяви, че парламентарната група на партията няма да участва работата на парламента, тъй като – съгласно думите му, в Събранието няма условия за работа.
Той потвърди, че депутатите от СДСМ не са присъствали на редовната координация в кабинета на Джафери, добавяйки, че партията ще чака отговори и ще прецени как да действа по-натам.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Няма решение за имунитета на Трайко Веляновски, заседанието на парламента бе прекъснато

„Независен“ (Македония): Няма решение за имунитета на Трайко Веляновски, заседанието на парламента бе прекъснато

25 Февруари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Една минута след полунощ местно време (след 1:00 часа българско време), когато трябваше да се проведе гласуването за лишаване от имунитет на депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш председател на Събранието в Скопие Трайко Веляновски, настоящият председател на законодателния орган Талат Джафери прекъсна заседанието, като поясни, че допълнително ще информира народните представители за продължаването му, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Според редакцията развитието на ситуацията поставя под съмнение дали изобщо ще се стигне до разглеждането на искането на Наказателния съд за отнемане на имунитета на Веляновски, за да бъде задържан като заподозрян за щурма в македонския парламент от 27 април 2017 г.
По-рано беше съобщено, че решението трябва да бъде взето до полунощ в неделя, съгласно сроковете, предвидени в Процедурния правилник. Въпреки че в началото на сесията, след 21:00 часа, за вота бяха осигурени 63 гласа, изслушването премина в напрегната обстановка. Комисията по мандатно-имунитетните въпроси не прие препоръка „за“ или „против“ искането на съда за задържане на бившия председател на македонския парламент.
Джафери прекъсна сесията след кратка пауза, обявена по настояване на координатора на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски. След възобновяването й сесията продължи само няколко минути в атмосфера на надвиквания, пояснява изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Талат Джафери обмисля дали да свика парламента заради имунитета на Трайко Веляновски днес

„1 ТВ“ (Македония): Талат Джафери обмисля дали да свика парламента заради имунитета на Трайко Веляновски днес

24 Февруари 2019 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Талат Джафери обмисля дали да свика парламента заради имунитета на Трайко Веляновски днес, съобщава на своята страница македонският телевизионен канaл ”1 TB”.
Парламентарната комисия не успя да предложи отнемане на парламентарния имунитет на бившия парламентарен председател Трайко Веляновски.
Подобен резултат от гласуване в комисия е рядък случай първи такъв за мандатната комисия. Депутатът Агим Шакири от ДСИ не присъства поради здравословни причини.
Координаторът на парламентарната група на ДСИ Еюп Алими заяви пред 1 ТВ, че заместник-членът на комисията, депутатът Мирсада Асани-Емини, ще пристигне след 22 часа
Сега възниква въпросът дали лишаването от парламентарен имунитет на Веляновски се прехвърля на пленарна сесия. Председателят на парламента Талат Джафери обмисля дали да свика парламентарна сесия днес. За СДСМ това е следващата логична стъпка. Той каза, че днес са проведени координационни разговори.
Според опозиционната ВМРО ДПМНЕ няма основания депутатите да вземат решение за имунитета на Веляновски.
Прокуратурата обвини бившия председател на парламента Трайко Веляновски като един от организаторите на „кървавия четвъртък“ от 27 април 2017 година. За Веляновски прокуратурата за организирана престъпност е поискала задържане, но разпитът му пред съдия по предварителна процедура не може да започне без му бъде снет депутатския имунитет от Събранието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Все още не е насрочено заседание на парламента за имунитета на Трайко Веляновски

РСЕ (Македония): Все още не е насрочено заседание на парламента за имунитета на Трайко Веляновски

24 Февруари 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още не е насрочено заседание на парламента за имунитета на бившия парламентарен председател и настоящ депутат от ВМРО-ДПМНЕ Трайко Веляновски, съобщава македонската редакция на радио “Свободна Европа“.
Докладът на мандатната комисия бе изпратен на председателя на парламента Талат Джафери, който съгласно Правилника за дейността следва да насрочи заседанието за днес, казват депутати от управляващото мнозинство.
"Това означава, че всички условия са изпълнени, за да може председателят на Събранието да насрочи пленарна сесия в рамките на предвидения срок (от три дни). Липсата на позиция на Комисията по никакъв начин не означава, че парламентът не трябва да обсъжда искането на прокуратурата, ”пише Павле Богоевски, председател на мандатната комисия в социалните мрежи.
След два дни ожесточени спорове, с четири гласа „за“ и четири "против" депутатите приключиха разискването за лишаване от парламентарен имунитет на бившия председател на парламента Трайко Веляновски, припомня редакцията.
В член 54 от Процедурния правилник се посочва, че въз основа на доклада на комисията, Събранието взема решение по искането в тридневен срок от получаването му за задържане на народния представител.
Веляновски заедно с бившите министри Миле Янакиевски и Спиро Ристовски бяха разпитани в сряда по подозрение, че са част от организаторите на събитието на 27 април. Веляновски се позова на парламентарен имунитет, докато Янакиевски и Ристовски са задържани в затвора в Шуто Оризари. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че това е политическо преследване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Параламентът трябва да реши за имунитета на Трайко Веляновски

„Макфакс“ (Македония): Параламентът трябва да реши за имунитета на Трайко Веляновски

24 Февруари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. След двудневен дебат парламентарната комисия по процедурни и задължителни въпроси на имунитета не успя да вземе решение по искането на Наказателния съд да одобри задържането на депутата и бивш председател на парламента Трайко Веляновски, днес решението трябва да бъде взето от Събранието, предава “Макфакс“.
В събота при гласуването в мандатната комисия на парламента се постигна паритет, т.е. четири гласа са "за" и четири "против", относно отнемането на имунитета на Веляновски, сега решението трябва да бъде взето от Парламента, след като докладът на Комисията бъде изпратен на председателя на Събранието, Талат Джафери.
В момента на гласуването не присъства депутатът от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), Агим Шакири.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Християн Мицковски нарече нападателите на бившите министри „страхливци“

„Фокус“ (Македония): Християн Мицковски нарече нападателите на бившите министри „страхливци“

23 Февруари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски нарече нападателите на бившите министри в затвора в Скопие „страхливци“, пише македонският „Фокус“.
Мицковски също така отговори на заплахите, изпратени от затворниците в отворено писмо тази сутрин от осъдените за нападението в кумановския квартал "Диво Населе" през 2015 година, които заявиха, че ще преследват до края на света Никола Груевски, Сашо Миалков и Али Ахмети, както и списък с 13 имена, на които те ще отмъстят. Мицковски нарече нападателите – „страхливци“.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски се подписа днес в местните звена на Държавната избирателна комисия в Карпош под кандидатурата за президент на проф. Гордана Силяновска. Той каза, че е убеден, че Силяновска ще спечели.
Мицковски отново призова премиера Зоран Заев да позволи на опозицията да предложи нов прокурор, защото,както каза той, обществеността е загубила доверие в правовата държава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Започна заседанието на мандатната комисия за имунитета на Трайко Веляновски

РСЕ (Македония): Започна заседанието на мандатната комисия за имунитета на Трайко Веляновски

23 Февруари 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна заседанието на мандатната комисия за имунитета на Трайко Веляновски със закъснение от почти един час, информира македонската редакция на радио “Свободна Европа“.
Искането за лишаване от парламентарен имунитет на Веляноски идва след като прокуратурата поиска задържане за разследването, в което той е заподозрян в организирането на насилствените събития на 27 април в парламента.
По време на вчерашното разискване депутатите и опозицията взаимно се обвиняваха коя партия провежда сериозно политическо преследване и за инцидента със задържаните бивши министри Миле Янакиевски и Спиро Ристовски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владко Горчев(ВМРО-ДПМНЕ): В Македония има политическо насилие и преследване, изборни кражби и икономически колапс

Владко Горчев(ВМРО-ДПМНЕ): В Македония има политическо насилие и преследване, изборни кражби и икономически колапс

23 Февруари 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Виена. Депутатът на ВМРО-ДПМНЕ Владко Гьорчев се обърна към парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по време на зимната сесия във Виена, както и специално към членовете на групата на ЕНП, пише македонското издание “Курир“.
Гьорчев представи, според него, най-новия пример за насилие от страна на правителството пред парламентаристите на ЕНП в ОССЕ, т.е. за побоите на Янакиевски и Ристовски в ареста, както и за абсурдните обвинения в "тероризъм" срещу бившия председател на парламента Трайко Веляновски.
Гьорчев подчерта, че в демократична държава е недопустимо задържаните граждани да не се чувстват в безопасност и че властите не гарантират тяхната безопасност. Тези оценки на Гьорчев бяха повторени в няколко дискусии на депутати от групата на ЕНП.
Гьорчев говори за невидимата емиграция от Македония, за нарастващата престъпност, но също и за непотизъм, който се разпространява като епидемия във всяка пора на македонското общество.
Беше направено заключението, че Република Македония трябва да гарантира установяването на принципа на правовата държава, както и да осигури независими институции.
В крайна сметка, Гьорчев помоли ОССЕ и ЕНП да участват активно в мониторинга на президентските избори, тъй като правителството на СДСМ доказа, че няма воля или капацитет за организиране на честни и демократични избори, според неговите думи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Директорът на затвора в Шуто Оризари подаде оставка

„Телма“ (Македония): Директорът на затвора в Шуто Оризари подаде оставка

23 Февруари 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Директорът на затвора „Скопие“ в квартал Шуто Оризари на македонската столица Гьоко Котевски подаде оставка след като министър-председателят Заев заяви, че трябва да се поеме отговорност за вчерашния инцидент, в който бившите министри Миле Янакиевски и Спиро Ристовски бяха нападнати в затвора. Оставката ще бъде депозирана в понеделник, когато бъде представен пълният доклад от разследването, съобщава македонският телевизионен канал “Телма“ .
Подробности за разследването засега не се оповестяват. Котевски твърди, че инцидентът е предизвикан вербално от Ристовски и Янакиевски, след което те са били физически нападнати. В петък състоянието им се оценява като „добро“ и са прехвърлени в така нареченото „Хагското" отделение в затвора, където са взети и допълнителни мерки за сигурност.
Имената на нападателите не се съобщават, а само техните инициали, които съвпадат със статуса в социалната мрежа „Фейсбук“ на Мухамед Красничи, известен като командир Малишева, един от лидерите на кумановската група от инцидента в Диво Населе през 2015 година, Той е отправил заплахи към бившите функционери, че няма да спре битката за отмъщение.
„Никой албанец не се сети за нас, затова ние ще ги подсетим. Всеки политик, участвали в тази засада … и който попадне в ръцете ни, ще бъде потрошен от бой от всеки член на нашата група. Браво за другарите днес, показахте кои сте. Спиро Ристовски бе нападнат от Лирим Красничи, браво братовчеде! Миле Янакиевски бе нападнат от Есат Кафеджоли. Вие днес прославихте моя образ“, написа Красничи.
Бившите министри също са били посетени от съдия от наказателния съд и е направено заключението, че положението в затвора е мирно, ранените се лекуват и на институцията е наредено да предприеме мерки за изясняване на случая, както и да преразгледа графиците за разходките, като в бъдеще няма да се срещат по едно и също време в двора с участниците в инцидента.
Министър-председателят Заев поиска справедливост и поемане на отговорност
Министърът на правосъдието Рената Десковска иска омбудсманът да се присъедини към изясняването на случая.
Инцидентът стана късно вчера следобед в първия ден от задържането на двамата бивши министри, заподозрени в събитията от 27 април. Янакиевски бе приведен в градската болница „8 септември", докато Ристовски беше прегледан от затворническия лекар, припомня телевизионният канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Прехвърлиха бившите министри в „Хагското“ отделение на затвора в Шуто Оризари

„Фокус“ (Македония): Прехвърлиха бившите министри в „Хагското“ отделение на затвора в Шуто Оризари

22 Февруари 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. След вчерашното нападение в скопския затвор Шуто Оризари, бившите македонски министри Миле Янакиевски и Спиро Ристовски са прехвърлени в т.нар. „Хагско“ отделение на поправителното заведение, пише македонският „Фокус“.
По-рано Районният съд в Скопие препоръча на управата на затвора да предприеме всички мерки за изясняване на случая и да направи ревизия на разпоредбите за разходки на чист въздух на лишените от свобода, с което в бъдеще ще се забрани на лицата, участвали в инцидента в четвъртък, повече да излизат в двора.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Директорът на затвора в Скопие подава оставка заради нападение над двама задържани бивши министри

„Канал 5“ (Македония): Директорът на затвора в Скопие подава оставка заради нападение над двама задържани бивши министри

22 Февруари 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Директорът на затвора в скопския квартал Шуто Оризари Джоко Котевски ще подаде оставка след инцидента в четвъртък, когато там бяха нападнати бившите македонски министри Миле Янакиевски и Спиро Ристовски, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Той заяви, че ще подаде оставката си в понеделник, когато, по думите му, ще бъде извършена вътрешна проверка. Котевски отбеляза, че във вчерашния инцидент са установени редица несъответствия и нередности при изпълнението на заповедите от страна на служителите в затвора.
Оставката му идва само часове след като министър-председателят Заев го помоли да се оттегли от длъжността до понеделник, защото не си е свършил работата и е допуснал множество инциденти в институцията, която ръководи.
Министърът на правосъдието Рената Треневка Десковска обяви, че случаят ще бъде разследван. Според нея е необходимо да се провери дали и къде е направен пропуск и допълнително да се установи кой носи отговорност.
В петък съдия от Наказателния съд е посетил Янакиевски и Ристовски в затвора. В съобщениет от съда се казва, че ситуацията вече е спокойна. От там искат от съответните институции да направят анализ и да предложат други поправителни институции в страната, които имат нужните условия за затворниците, които смятат, че в Шуто Оризари няма нужната сигурност.
С реакция за инцидента излязоха и от делегацията на Европейския съюз в Македония. От там заявиха, че осъждат категорично насилието под каквато и да било форма и подчертаха, че очакват разследване и отговорност за инцидента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): В ход е заседание на Комисията за имунитета на Веляновски

„Алсат-М“ (Македония): В ход е заседание на Комисията за имунитета на Веляновски

22 Февруари 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие е в ход заседание на Комисията за мандатно-имунитетни въпроси, на което се разглежда искането за сваляне на парламентарния имунитет на депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш председател на Събранието Трайко Веляновски, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
На заседанието присъства и самият Веляновски, който говори първи пред членовете на Комисията.
В югозападната ни съседка тръгнаха по следите на организаторите на „кървавия четвъртък“ от 27 април 2017 г., когато разгневена тълпа демонстранти щурмуваха парламента в Скопие в опит да възпрепятстват избирането на председател на законодателния орган.
Никола Груевски, Никола Бошковски (и двамата зад граница – съответно в Унгария и Гърция), бившият председател на Събранието Трайко Велянковски и и бившите министри Миле Янакиески и Спиро Ристоски са в списъка на заподозрените организатори на насилието в македонския парламент.
Последните трима бяха арестувани в сряда. Впоследствие на Янакиески и Ристоски бе наложена мярка за задържане за срок от 30 дни с цел да се възпрепятстват евентуалните им опити за бягство или оказване на влияние върху свидетелите и разследването.
Единствено Веляновски напусна съда след разпит, тък като има парламентарен имунитет. Това обаче може да се промени: Основният съд в Скопие поиска от Събранието да гласува за сваляне на имунитета на бившия председател на органа. Ако предложението получи подкрепата на абсолютното мнозинство в парламента, тогава Веляновски го очаква арест.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Янакиевски и Ристовски са нападнати в затвора в Шутка

„Телма“ (Македония): Янакиевски и Ристовски са нападнати в затвора в Шутка

22 Февруари 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившите министри Миле Янакиевски и Спиро Ристовски са нападнати в затвора в Шутка от двама мъже, осъдени на 40 г. лишаване от свобода, предава македонската телевизия „Телма“.
„Нападение, разкървавени глави и словесни провокации зад решетките в Шутка“, съобщава телевизионният канал за инцидента, като пояснява, че инцидентът се е случил в първия ден след влизането на двамата бивши министри в затвора. Във връзка със случилото се семействата им са споделили опасения за сигурността на близките.
Подчертава се, Янакиевски е получил наранявания по главата и ръката и е поискал да бъде прехвърлен в болница. След прегледа обаче не са му били констатирани физически проблеми и е бил върнат обратно в Шутка.
Не се пояснява дали Ристовски е получил наранявания.
Очаква се в рамките на деня да бъде предприето разследване. От Прокуратурата вече определиха инцидента като неприемлив.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски във „Фейсбук“: Продължава политическото преследване срещу мен и мнозина други от ВМРО-ДПМНЕ

Никола Груевски във „Фейсбук“: Продължава политическото преследване срещу мен и мнозина други от ВМРО-ДПМНЕ

21 Февруари 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски публикува в социалната мрежа „Фейбсук“ коментар на последните арести във връзка с разследването на щурма на парламента в Скопие от 27 април 2017 г., известен като „кървавия четвъртък“.

Агенция „Фокус“ представя превод на поста на Груевски:

Продължава политическото преследване срещу мен и срещу мнозина други от ВМРО-ДПМНЕ.
Малко им е обвинението и незаконната, политически поръчана присъда за затвор за това, че съм повлиял за придобиването на блиндиран автомобил заради това, че като премиер и аз съм използвал тази кола освен чуждестранните гости.
Малко им е и абсурдното обвинение, че съм искал пътят Кичево-Охрид да бъде завършен по-бързо, защото съм искал гражданите да ме възнаградят, като гласуват за мен на следващите избори.
Малко са им обвиненията, че съм поръчвал шамари, които никога никому не са удряни.
Малко им е обвинението, че съм злоупотребил със служебното си положение за това, че Общината разруши незавършена постройка, за която и самият инвеститор призна, че е незаконна, като отправя искане към общината да промени разрешението за строеж и да се съобрази с вече започнатото й незаконно строителство.
Малко им е и обвинението, в което без нито едно доказателство срещу мен, или без мой подпис, ме обвиняват за финансирането на партията, защото някой е дал пари и след това е направил изявление, че не е дарявал средства или че не си е спомнял дали е дал 500 или 1000 евро на партията.
За всички тези лъжливи обвинения, за които все още нямам присъда, поръчителите на прогонването ми вече поискаха от съда да ми наложи максимална присъда за затвор.
Малко им е това.
Сега те решиха да ме подозират и след това да ме обвинят в несъществуващ тероризъм.
Очевидно е, че това неспособно и марионетно правителство няма друг начин да прикрие своята несъстоятелност и своите стъпки, които са в ущърб на държавните и националните интереси на Македония, своята престъпност, непотизъм и корупция, а иска да постоянно да прави това чрез несправедливи подозрения, обвинения, процеси и вкарването в затвора на политически инакомислещите. Фалшивите спектакли и процеси, които някой ден ще бъдат техен срам и техен страх от наказание за злото им, сега са наша Голгота.
Кой знае за кой път го повтаря.
Нито съм организирал, нито съм дал съгласие някой да организира нападение в парламента и физическа саморазправа с депутати. Напротив, първи от всички политици поисках помирение, веднага, след като разбрах, тъй като предходния ден бях във Виена.
Призовавам Прокуратурата да обяви публично доказателствата срещу мен.
Нека видим материалните доказателства или каквито там има, пък макар и фалшиви, без значение дали изтръгнати с изнудване от свидетели, със заплашвания или обвинения.
Много бих искал да видя доказателствата за нещо, което не само не съм направил, но и гледайки как властта дразни хората, а цялата вина и цялата негативност пада върху раменете на ВМРО-ДПМНЕ и нейните членове и служители.
Искам публично да чуя как от позицията на лидер на ВМРО-ДПМНЕ мога да повлияя на министър Нухиу (когото според мен лично аз не съм срещал - като министър първоначално отговарях за мира и реда в страната, в която основното събитие бяха протестите и напрежението в и пред парламента), или на който и да било друг служител в МВР.
Призовавам Прокуратурата да представи надлежните доказателства срещу мен пред целия народ, пред цялото общество. Доказателство за нещо, което не е извършено.
Искам публично да чуя как от позицията на лидер на ВМРО-ДПМНЕ мога да повлияя на министър Нухиу (когото според мен лично аз не съм срещал - като министър първоначално отговарях за мира и реда в страната, в която основното събитие бяха протестите и напрежението в и пред парламента), или на който и да било друг служител в МВР.
Призовавам Прокуратурата да представи надлежните доказателства срещу мен пред целия народ, пред цялото общество. Доказателство за нещо, което не е извършено.
Хайде, не си купувайте време, не вадете бисери от типа „разследването е в ход“, или „разследването е тайно“ – едни и същи празни приказки. Това не е обикновен процес, а такъв, който се следи от цялата наша и международна общност, и не е възможно доказателствата да са само във вашите чекмеджета.
За мен знам, че ги нямате. Вярвам също, че и за останалите нямате нищо, което би могло да бъде наречено доказателство. Ако стига да обвините някого, само защото е подкрепил мирни протести, тогава имате причина да арестувате всички политици в страната, защото всеки един от тях е подкрепял мирен протест, но и целия народ, който в различни моменти е подкрепял едни или друг протест.
Но, ако обвинявате някого за организиране на нападение в парламента и за физическа саморазправа с депутатите, при това като определяте това като тероризъм и искате наказание от най-малко 10 г. лишаване от свобода, тогава са ви нужни ясни, недвусмислени и силни доказателство и тяхното публично обявяване.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Прокуратурата ще разшири искането за екстрадиране на Груевски и Бошковски

„Алсат-М“ (Македония): Прокуратурата ще разшири искането за екстрадиране на Груевски и Бошковски

21 Февруари 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокуратурата за организирана престъпност и корупция ще поиска разширяване на искането за екстрадиране на бившия премиер Никола Груевски, който след бягството си от Македония получи убежище в Унгария, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
На пресконференция на Прокуратурата Любомир Йовески и ръководителя на Прокуратурата за организирана престъпност Вилма Русковска обявиха, че същото ще бъде поискано за заподозрения в разследването за „кървавия четвъртък“ Никола Бошковски, избягал в Гърция.
По случая са заподозрени Владимир Атанасовски, бивш директор на Управлението за сигурност и разузнаване, който вече е в ареста, Миле Янакиески и Спиро Ристовски, на които също бе наложена мярка за задържане за срок от 30 дни. Двамата са отведени в ареста в Шутка. Заподозрян е и бившият председател на парламента Трайко Веляноски, който не получи мярка за задържане поради парламентарен имунитет.
Искането за лишаването му от него вече е внесено в Събранието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Македонският парламент ще гласува за отнемането на имунитета на Трайко Веляновски

„Фактор“ (Македония): Македонският парламент ще гласува за отнемането на имунитета на Трайко Веляновски

21 Февруари 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основният съд в Скопие ще поиска от парламента да гласува за сваляне на имунитета на бившия председател на Събранието Трайко Веляноски, съобщава македонското електронно издание „Фактор“.
От тримата задържани в сряда единствено Веляноски бе временно освободен като заподозрян в подстрекаването към „кървавия четвъртък“ от 27 април 2017 г., когато сградата на парламента в Скопие бе щурмувана от протестиращи. На бившите министри Миле Янакиески и Спиро Ристовски от ВМРО-ДПМНЕ бе наложена мярка за 30 дни задържане заради възможността за бягство и влияние на свидетели.
Веляноски е единственият, който може да разчита на парламентарен имунитет, но той може да бъде отнет с абсолютно мнозинство на депутатите, след което вероятно ще бъде задържан.
Събранието вече лиши от парламентарен имунитет бившия премиер Никола Груевски, както и Кръсто Муковски, Любен Арнаудов, Йохан Тарчуловски, Сашо Василевски, Люпчо Димовски и Заклина Пешевска.
Веляноски разговаря с пресата и увери, че след десет години служба не е състояние да организира нападение срещу парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: Арестуват се хора на основа изявления на съмнителни лица

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: Арестуват се хора на основа изявления на съмнителни лица

21 Февруари 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски свика пресконференция във връзка с арестите на членове на партията, като подчерта, че те са невинни, предава скопската телевизия „Сител“.
„Властта арестува, за да скрие, че рейтингът й е в състояние на свободно падане“, категоричен бе лидерът на македонската опозиция.
Според Мицковски с арестите правителството се стреми да предизвика страх и да тласне кандидат-президента на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силянова-Давковска да обяви бойкот на гласуването. Опозиционният лидер твърди, че партията му ще спечели изборите, ще последва смяна на властта и ще бъде потърсена отговорност от онези, които са злоупотребили с правосъдието.
На свой ред от СДСМ подчертаха, че не Мицковски решава кой ще отговаря пред закона. „Мицковски застана зад атаката срещу конституционния ред и основите на демокрацията. Очевидно разочарован от собствената си липса на идейност, загубената подкрепа на гражданите и неспособността си, защити престъплението на Никола Груевски. Затова Мицковски заплашва съдиите и прокурорите, намесва се в съдебната система, говори за убийства… Не ти, Мицковски, ще казваш кой е виновен и кой не, а съдът и надлежните институции“, се казва в писмена реакция на управляващата в Скопие партия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИРЛ (Македония): Груевски е в списъка на обвиняемите за „кървавия четвъртък“

ИРЛ (Македония): Груевски е в списъка на обвиняемите за „кървавия четвъртък“

20 Февруари 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и министър-председател на Македония Никола Груевски е в списъка на обвиняемите за щурма на парламента в Скопие от 27 април 2017 г., известен като „кървавия четвъртък“, съобщава Истражувачката репротерска лабораторија – ИРЛ.
Източници от Прокуратурата разкриват пред ИРЛ, че Груевски, който ибяга в Унгария, и бившият разузнавач Никола Бошковски, търсещ убежище в Гърция, са издирвани във връзка със събитията от пролетта на 2017 г. Припомня се, че по-рано в сряда македонските власти задържаха бившия председател на Събранието в Скопие Трайко Веляновски, Спиро Ристовски и Миле Янакиески във връзка с разследването за организирането на бурните протести в Скопие и последвалия щурм на парламента.
В рамките на процеса Никола Груевски бе определен за организатор на протестите. В заключителното си слово прокурорът Вилма Рускоска потвърди заключението, като се позова на показания от защитен свидетел.
На 27 април 2017 г. Груевски бе извън страната – в командировка във Виена. Но по време на процеса бе прочено съобщение, което Груевски е изпратил на тогавашния директор на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков.
„Добро утро, директор. Да ви информирам, в момента имам информация от лоялен колега албанец, че днес около 13:00 часа се планира нещо от другата страна, дали инцидент, дали гласуване насила за председател (на парламента). В момента нямам повече информация ”, гласи съобщението от Груевски до Чавков.
По време на процеса бяха представени и други SMS и имейли от „Вайбър“, в които Трайко Веляноски като тогавашен председател на парламента, дава насоки как да се провеждат и организират протестите на „ За единна Македония“. В съобщение Веляноски казва, че ако трябва ще бъде направена и „жива стена“, но няма да бъде допуснато гласуването за председател на Събранието.
В други съобщения, които бяха представени по време на процеса, някои си „Деки“ пише на Веляноски, че МВР „има куршуми само за четири часа“.
Никола Босковски е споменат от свидетеля Стефан Младеновски като човек, който е чакал пред парламента с автоматични оръжия. Александър Василевски - Нинджа, който също е обвиняем по делото, споменава името на Спиро Ристовски. Той свидетелства, че инструкциите са давани от „Христо Татарчев", т.е. от партийното седалище на ВМРО-ДПМНЕ, а там „щабът" е бил съставен от Биляна Бришковска, заместник-министър на правосъдието, Спиро Ристовски, Кирил Божиновски, Миле Янакиески и Митко Чавков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Бившият председател на Събранието е задържан за „кървавия четвъртък" в македонския парламент

„Фокус“ (Македония): Бившият председател на Събранието е задържан за „кървавия четвъртък" в македонския парламент

20 Февруари 2019 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият председател на Събранието в Скопие Трайко Веляноски е задържан за събитията в парламента от 27 април 2017 г., известни като „кървавия четвъртък“, при който сградата бе щурмувана от демонстранти, потвърдиха за македонския „Фокус“ от Прокуратурата.
Веляновски ще се яви в Прокуратурата, но не може да бъде оставен в ареста заради имунитета, който има. Той е задържан като заподозрян в разследването срещу организаторите на „кървавия четвъртък“.
Името на Веляновски не се споменава за първи път в контекста на събитията от 27 април 2017 г., отбелязва изданието, като припомня, че съобщения от личния му мобилен телефон бяха четени по-рано в съдебната зала.
Освен Веляновски са задържани още двама души по случая. Самоличността им не се разкрива.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.